Dodaj do ulubionych

Kościół budzi ufność

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:11
im nizsze wyksztalcenia tym wyzszy poziom zaufania-nic dodac,nioc
ujac:).kosciol w polsce ma duze zaslugi przed rokiem '89,jednak obecnie jego
role nalezy ocenic zdecydowanie negatywnie.kosciol mowi tylko co jest zle w
naszym kraju,bez przerwy miesza sie w polityke,nmowi o nbiedzie za ktora
obwinia wszystkich a sam nic nie robi aby pomoc tym ludziom.jedyna rola
kosciola katolickiego w polsce jest gromadzenie coraz to wiekszych bogactw,co
wyraznie kontrastuje z bieda spoleczenstwa.kosciol narzeka ze jest
atakowany,ze nikt nie liczy sie z jego zdaniem np. w sprawie aborcji,a czy
ktos z hierarchi kosciola nie uwaza ze kosciol ma inne zadania niz uchwalac
ustawy?????
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysiu [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: chris [...] IP: *.if.uj.edu.pl 05.02.04, 13:42
        • Gość: swansea Re: swedzi cie dupa idz do biskupa:) IP: *.astro.uni.torun.pl 05.02.04, 13:50
          nie lubie komunistow, ale teraz sie wstydze za ciebie..
          raczej mniej kulturalni niz oni jestes, sadzac po twoim mailu..
          wstyd..

pzdr
        • Gość: F.Y.M Re: chris IP: 217.96.48.* 05.02.04, 15:20
          No ... to jest kultura..... chyba jesteś conajmniej jego eminencją kardynałem
        • Gość: Zenon Re: swedzi cie dupa idz do biskupa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 17:59
          Student Jagiellonki? To ta Alma Mater tak spsiala?
      • Gość: Jan [...] IP: *.multicon.pl 05.02.04, 15:45
    • Gość: Piotr A ja mam wyższe wykształcenie i Klerowi nie ufam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:42
      • Gość: Andrzej Re: A ja mam wyższe wykształcenie i Klerowi nie u IP: *.nll.se 05.02.04, 13:47
        A komu ufasz poza soba, oczywiscie?
        • Gość: toudi A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi ufam IP: *.era.pl 05.02.04, 14:50
          dodam tylko, ze mam wyzsze wykształcenie (dwa tytuly mgr) nie majace nic
          wspolnego z religia!

Kosciol reprezentuje jedyny moralny głos w swiecie. Wypowiada się zawsze
          broniąc słabszych, ale zachowując szacunek dla każdego (czyt. bogatych). Nie
          namawia do wojny klas (jak komunistyczne bojówki) tylko do wspólnej pracy dla
          dobra wszystkich.
          A ci, którzy piszą, że księża chcą tylko pieniędzy, widać, że dawno w kosciele
          nie byli :-(

Przypomnę, że kościół od dwoch tysięcy lat głosi, że "wstrzymywanie zapłaty
          robotnikom" jest grzechem wołającym o pomstę do Nieba! Kościół zawsze
          występował przeciw barbarzyńskiemu kapitalizmowi!

• Gość: Lykos A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi ufam IP: 150.254.85.* 05.02.04, 15:12
            Ja też. I chętnie bym widzial większe zaangażowanie Kościoła w życie społeczne.
            Jest to nawiasem mówiąc jedyna instytucja, której ufam. Mogą się zdarzyć tu i
            ówdzie jakieś zawirowania i potknięcia, ale Kościół jest jedyną znaną mi
            instytucją rzeczywiście kierującą się przede wszystkim wzlędami moralnymi i
            posiadającą zdolność do samooczyszczania się.
          • Gość: laik Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: *.fbx.proxad.net 05.02.04, 15:46
            "A ci, którzy piszą, że księża chcą tylko pieniędzy, widać, że dawno w kosciele
            nie byli :-( "
            ciezko tam dojsc, bo zastawione samochodami, poza tym niestety ci ludzie maja
            dostep do wychowywania dzieci w szkolach, a to powinno byc jak najszybciej
            zlikwidowane !!! chce panstwa laickiego!
            • Gość: Lykos Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: 150.254.85.* 05.02.04, 15:58
              Między innymi likwidacja nauki religii w szkole - najpierw w roku 1953/54, a
              potem, po krótkiej przerwie za wczesnego Gomółki, w roku 1960, doprowadziła do
              takiego obniżenia standardów moralnych, że Polacy uwielbiają prezydenta
              oszusta, wielu nie widzi niczego nagannego w rozgrabianiu społecznej własności
              (może poza tym, że sami mają mniejsze możliwości od ekipy rządzącej), do
              akceptacji aborcji bez ograniczeń, do zniczulicy i agresji, nie mówiąc o takich
              drobiazgach, jak plugawy język (czego przykłady mamy także na niniejszym
              forum).
              • Gość: rochus Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 16:23
                Czy religia rzymsko-katolicka jest jedyna moralna?
                A co z innymi wyznaniami?
                Swoja droga, wprowadzenie religii do szkól, to byl strzal do wlasnej,
                koscielnej bramki.
                A moze tak etyke, zamiast nawracania...
                • Gość: Andrzej Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: *.nll.se 05.02.04, 17:06
                  O ta koscielna bramke nie musisz sie tak bardzo martwic! Pomimo, ze nie ma
                  w niej bramkarza, zbyt wiele goli ostatnio do nie nie wpadlo, i to pomimo tego,
                  ze wielu strzelcow wyborowych probowalo! Jezeli chodzi o nawracanie, to sie
                  mylisz jeszcze bardziej! W Polsce n i k t n i k o g o do nauki religii nie
                  zmusza! Ida na lekcje t y l k o ci, ktorzy chca. Z pewnoscia wiekszosci
                  (oczywiscie tej myslacej) z nich wyjdzie to tylko na zdrowie (umyslowe -
                  etyczne)! Jezeli zas chodzi o religie to, jezeli chociaz troche sie
                  orientujesz, nie ma zbyt wielu religii z tak wysoko postawionym i inteligentnym
                  h u m a n i z m e m jak wlasnie filozofia religii chrzescijanskiej. Jedyna,
                  ktora ewentualnie moze z nia konkurowac na tym polu, jest byc moze buddyzm,
                  choc nawet tu nie do konca.
                  Pozdrowienia
                  Andrzej
                  • Gość: Ed Re: Lepsze od gorszego? A więc chwalmy się :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 19:41
                    Czy nie jest to nazbyt skromna klasyfikacja fanatyzmów religijnych?
                    A po za tym do korzeni chrześcijańskich przyznaje się wiele innych odłamów
                    religijnych chętnie nazywanych przez Krk schizmami, które w tej filozofii
                    chrześcijańskiej preparowanej przez Krk jakoś siebie nie tylko widzą ale wręcz
                    bronią się rękoma i nogami przed jakimkolwiek utożsamianiem.
                    I ten chór wielogłosowych jedynie słusznych racji nazywasz wysoko postawionym
                    i inteligentnym humanizmem filozofii chrześcijańskiej?
                    • Gość: Andrzej Re: Lepsze od gorszego? A więc chwalmy się :-)) IP: *.nll.se 06.02.04, 12:55
                      Religia a fanatyzm to dwa rozne, niezalezne od siebie, pojecia!!!Widze, ze ich
                      nie rozrozniasz i stad czesc nieporozumien. Zeby w zrozumieniu roznicy Tobie
                      pomoc, napisze tak: fanatykiem moze byc ateista (najczesciej tak jest,
                      szczegolnie dotyczy to ruchow lewackich, anarchistycznych lub po prostu
                      zwyklych glupkow), kibic czy polityk nie chodzacy wcale do kosciola, naukowiec
                      albo dziennikarz. Fanatykiem wiec moze byc kazdy! Analogicznie, fanatyzm moze
                      dotyczyc wszystkiego, nawet zwyklego jedzenia!
                      Jezeli chodzi o odlamy KK to sprawa jest bardziej skomplikowana. Czesc odlamow
                      powstalo jako reakcja na obiektywne bledy "synow czy corek" (czesciej "synow")
                      kosciola, czesc zas, tylko jako proba wygrania prywatnych interesow, przez
                      zadnych wladzy dusz pseudoprorokow, trzymajacych sie najczesciej tylko w bardzo
                      luzny sposob nauk czy fiolzofii Kosciola. Szczegolnie ci drudzy bronia sie
                      rekoma i nogami przed wiazaniem ich z KK. Okreslenie: "wysoko postawiony
                      i inteligentny humanizm filozofii chrzescijanskiej" dotyczy wylacznie
                      f i l o z o f i i chrzescijanstwa sensu stricte i dotyczy wylacznie tej
                      filozofii w klasycznym wydaniu a nie jej zwulgaryzowanych odmian.
                      Pozdrowienia
                      Andrzej
          • Gość: Maka Re: Ufajmy Bogu, nie tym uzurpatorom!!! IP: 193.0.122.* 05.02.04, 16:03
            Kościół jest wyłącznie instytucją zachłanną na władzę i dobra doczesne. Los
            Polski i jej mieszkańców obchodzi ich jedynie jako przedmiot ich manipulacji.
            Nasz kościół nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem, za to ma wiele wspólnwgo
            z totalitaryzmem, więc ci, którzy kochali PZPR teraz kochają i ufają
            kościołowi. Mówi tym samym językiem co PZPR i niestety stosuje te same metody.
            • Gość: Ed Re: Ufajmy Bogu, nie tym uzurpatorom!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 16:11
              Gość portalu: Maka napisał(a):

> Kościół jest wyłącznie instytucją zachłanną na władzę i dobra doczesne. Los
              > Polski i jej mieszkańców obchodzi ich jedynie jako przedmiot ich
              > manipulacji. Nasz kościół nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem, za to ma
              > wiele wspólnwgo z totalitaryzmem...
              Potwierdza to cała ponad 1000 letnia historia tego kościoła na naszych
              ziemiach zafundowana nam przez Ottona przy pełnym błogosławieństwie papieża.
              Chrześcijaństwo, które dotarło do południowej Polski, musiało temu wybitnemu
              kościołowi niesionemu na mieczach po prostu ustąpić.
              • Gość: zwyky Re: Ufajmy Bogu, nie tym uzurpatorom!!! IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:24
                a ty Ed, jeszcze bardziej mi zaimponowales, nisli Maka.
                poruszyles mnie Ed.!
                • Gość: Ed Re: Ufajmy Bogu, nie tym uzurpatorom!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 15:24
                  Gość portalu: zwyky napisał(a):

> a ty Ed, jeszcze bardziej mi zaimponowales, nisli Maka.
                  > poruszyles mnie Ed.!

A przecież to jest "zwykła" historia. Komuś angażującemu się w swary religijne
                  nie powinna być obcą informacje, że chrześcijaństwo Ottona nie jest tym
                  pierwszym chrześcijaństwem, które do ziem polskich dotarło. Po formie włączanie
                  się do dyskusji mozna założyc, że palpitacja serca z powodu nadmiaru informacji
                  nie może być brana :-)
            • Gość: zwyky Re: Ufajmy Bogu, nie tym uzurpatorom!!! IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:21
              ach! Maka, jaki ty jestes MAKA!
              ta precyzyjnosc okreslenia; "zachlanna na wladze i dobra doczesne".

nie znam cie Maka, ale jak juz tak pryncypialnie napisales, to ufam tobie!.
              ty napewno nie jestes zachlanny, zwlaszcza na dobra doczesne!!!.
          • Gość: rochus Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 16:17
            Podwójny magistrze,
            popatrz sobie na Irlandie, zobaczysz wojne religijna, prawdziwa - w imie Boga...
            Poczytaj troche historii - zobaczysz plonace stosy inkwizycji,
            rozejrzyj sie wokól siebie - i przejrzyj na oczy, bo widzisz tylko to, co
            chcesz...
            • Gość: jac "W IMIE BOGA", ALE CZY Z BOGIEM??? IP: 213.17.204.* 07.02.04, 13:08
              "W IMIE BOGA", ALE CZY Z BOGIEM???, a moze to zwykly wynik ludzkiego grzechu,
              i wolnej woli podarowanej czlowiekowi przez Boga????
          • Gość: DS Demokratyczne musi tolerować Urbana, ale IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.02.04, 16:33
            Kośćiół nie musi tolerować Rydzyka. Czy taka instytucja ma zate prawo pouczać
            kogokolwiek jeżeli chodzi o sferę moralnośći? Nie ma takiego prawa.
          • Gość: D-r-39 A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi ufam. IP: *.net.autocom.pl 05.02.04, 18:54
            Ja też mam wyższe wyksztrałcenie i nie tylko nie ufam ale nie wierzę nawet w
            jedno zdanie które jest wypowiadane przez przedstawiciela Czarnych.Panie,,toudi"
            naoglądał sie pan filmów na festiwalu filmów katolickich i próbuje Pan Porządnym
            Ludziom ciemnote wciskać.Gdzież to Pan widzi tą jedyną moralność w świecie. Czy
            może w Św.Inkwizycji,czy może w nawracaniu ,,Pogan" w Ameryce" i likwidacji
            całej kultury Inków i Azteków, czy może w zabezpieczeniu w odpowiednią ilość
            Prostytutek na czas trwania Kongresu w Bazylei( 800 - Kardynałów i Biskupów i aż
            1000- prostytutek ubranych w pomarańczowe szaty aby były łatwo rozpoznawalne )
            Gdzie to miano dysputować na tematy,,Grzechów Nieczystości".A może nawracanie
            na właściwą drogę wiary Serbów przez arcb.Stiepanycza i Pavlica i wyłupione oczy
            25000 prawosławnym innowiercom ,czy może akcja,,Odessa" i umożliwianie wyjazdów
            do Ametryki Południowej i Afryki głównie R.P.A. - ( oczywiście za odpowiednią
            opłatą ) zbrodniarzom hitlerowskim.Czy taką moralność pan miał na myśli .Czy to
            na tym właśnie miała polegać obrona tych słabszych i szacunek dla każdego.Jeżeli
            Pan o tym wie i nadal Pan ich uważa za Autorytet Moralny to jest PAN najzwyklej-
            szym HIPOKRYTĄ.Ponad 2000-lat pod płaszczykiem wiary kłamią i okradają ludzi na
            każdym kroku , a Pan próbuje wcisnąć Forumowiczom Kit jacy to wspaniali ludzie
            ci Panowie chodzący w Czarnych Kieckach. Chodząca Świętość i moralność.Szanowny
            Panie,,toudi" powiedz Pan wszystkim forumowiczom - Jesteś Pan Jednym z nich .Sam
            Pan chodzisz w czarnej Kiecce , a więc zgadza się z tym wykształceniem , a poza
            tym trudno abyś Pan srał we własne gniazdo.
            • Gość: zwykly Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:39
              och! gosciu D-r-39, facet!, juz myslalem po odpisie Edowi, ze lepiej nie mozna,
              i pomylilem sie.
              Ty napewno nie pozwolisz ludziom ciemnoty wciskac, tem bardziej, ze masz wyzsze
              wyksztalcenie.
              Jestem 100% pewny, ze nawet wyzsze niz nasz prezydent.
              Wiesz co gosciu,....naprawde zaimponowales mnie.
              Ze takich mamy w ojczyznie.... to cieszy serce - gosciu przez duze D-r- i
              jeszcze 39.
              zegnaj, schodze dalej na dol. Bede tesknil za toba Duze Wyksztalcenie!!!!!.
          • anzza Re: A ja mam wyzsze wykształcenie i kościołowi uf 05.02.04, 23:29
            Przypomnę, że kościół od dwoch tysięcy lat głosi, że "wstrzymywanie zapłaty
            > robotnikom" jest grzechem wołającym o pomstę do Nieba! Kościół zawsze
            > występował przeciw barbarzyńskiemu kapitalizmowi!

Jasne, jesli sie wstrzyma zaplate robotnikom, bedzie mniej dochodu w
            niedzielnym koszyczku na mszy.

Na sile, ale w kosciele bylam bardzo niedawno :)
    • Gość: Socjolog Wyniki sondazu=dowod polskiej naiwnosci ? IP: 167.206.201.* 05.02.04, 13:55
      Nie wierze absolutnie w 88% zaufania wsrod mlodziezy. To wierutna bzdura i
      manipulacja.
      • Gość: Andrzej Re: Wyniki sondazu=dowod polskiej naiwnosci ? IP: *.nll.se 05.02.04, 14:23
        Kto wedlog Ciebie tej niecnej manipulacji dokonal?
      • Gość: zwykly Re: Wyniki sondazu=dowod polskiej naiwnosci ? IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:43
        tobie Socjolog przez duze s, odpowiem; jak ty w to nie wierzysz, to pewnikiem
        tak jest!
    • Gość: AGA Re: Kościół budzi ufność IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 14:00
      MAM WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE I MAM ZAUFANIE DO KOŚCIOŁA; NIE OCENIAM JEGO ROLI JAKO
      NEGATYWNEJ, JEST MNÓSTWO POZYTYWNYCH PRZYKŁADÓW DZIAŁALNOŚCI M.IN.
      KSIĘŻY ,KTÓRZY POMAGAJĄ DZIECIOM NP. Z RODZIN PATOLOGICZNYCH
    • Gość: biedny Re: Kościół budzi ufność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 14:07
      Nawet Bagsik pomaga.Bóg budzi ufność, a nie c i co nazywają sie kościołem w
      czarnych sukienkach, to trzeba rozróżnić.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościół budzi ufność 05.02.04, 14:44
      Boli was ta wysoka pozycja kościoła katolickiego w Polsce co? Oj boli
      ojoj...porzućcie płonne nadzieje że uda wam się zdechrystianizować Polskę
      • Gość: F.Y.M Re: Oszołom ED IP: 217.96.48.* 05.02.04, 16:52
        Podejrzewam że nie wiele osób na tym forum ma zamiar dechrystianizować Polskę.
        Tu chodzi o organizację, instytucję - kościół Rzym . KAt - a nie o ideę
        chrześcijaństwo.
        Pewien ogranicznik założony ci w wieku niemowlęcym, który nie pozwala
        zrozumieć że chrześcijaństwo i kościół rzymsko katolici to nie jest to samo
        daje taki efekt jak zaufanie do kościoła rzymsko katolickiego.
        Chrześcijaństwo to doktryna religia idea kultywowana przez setki kościołów.
        Kościół Rzym Kat to instytucja, organizacja (lub jak niektóży ja określają
        mafia) która się tylko stara się ideę tę szeżyć. Skutek jest taki jak każdy
        widzi - W POlsce mamy 97 % katolików - członków organizacji od urodzenia do
        śmierci a zarazem parę procent chcrześcijan - ludzi którzy zeczywiście żyja
        zgodnie z duchem chrześcijaństwa - neistety b. często nie są to katolicy i co
        gorsza jeszcze częsciej kler kat.
        Moim zdaniem to właśnie kościół Kat, który stawia głównie na ilość dusz i
        związane z tym wpływy i włądzę zdechrystianizował społeczeństwo polskie.
        Celowo nie piszę POlski jak czynisz to ty - bo Polska to państwo a państwo z
        założenia ma być laickie - chyba że mamy do czynienia z państwem irańskim.
        NIestety Polska to nie Francja i podobni tobie czyli lidzie którzy chcą
        zaprzęgnąć państwo -np. jego system podatkowy do zapewniania KK stałego
        dopływu gotówki ciągle jeszcze są w większosci.
        • Gość: Ed Re: Rózne odcienie CZARNEGO IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 18:14
          Dziwny jest ten post. Coś z zerii "dwa białe a trzeci jak śnieg" :-)

Gość portalu: F.Y.M napisał(a):

> Podejrzewam że nie wiele osób na tym forum ma zamiar dechrystianizować
          > Polskę.
          Nie wiem, czy się cieszyć czy też smucić. Chrystianizacja świata według
          przyjętych jej zasad i form do dnia dzisiejszego pociąga za sobą ofiary
          niewinnych ludzi dających się zauroczyć tej tylko "słownej a nie praktykowanej
          w tym znaczeniu" doktrynie. Nie tylko Ruanda jest tutaj bardzo wymownym
          przykładem wartości wyprowadzanych z chrześcijaństwa. Nie mam zamiaru wnikać w
          wewnętrzne podziały na lepsze czy gorsze wydania chrześcijaństwa i ich
          wzajemne relacje tak samo, jak nie obchodziły mnie lepsze czy gorsze
          komunizmy. Źródła są dla tych wartości są bez mała jednakie i do tego
          zaopatrzone w to samo miano "jedynie słusznych". Jeżeli już coś robić, to
          przede wszystkim odmulać tą fatalnie uprawioną glebę fantazji życiowych.

> Tu chodzi o organizację, instytucję - kościół Rzym . KAt - a nie o ideę
          > chrześcijaństwo.
          Zwąc się chrześcijaninem, potwierdzasz wszystko swą postawą, o czym mówiłem
          wyżej w innych postach. Czy w chrześcijaństwie znajdziesz coś innego, czego
          nie odszukasz w innych religiach? Jeżeli chcesz mówić o chrześcijaństwie, to
          sięgnij nieco głębiej poza wycyzelowany dzisiejszy NT zaczynając do jego
          źródeł tkwiących w kształtowaniu się Chrześcijaństwa Konstantyna. Wcześniejszy
          okres też wcale nie napawa optymizmem. Narosłe na siebie warstwy farby
          korygującej i zamalowywującej wszystko to, co niewygodne i upiększania tego
          zjawiska społecznego graniczą już nie tylko z brakiem poczucia estetyki.

> Pewien ogranicznik założony ci w wieku niemowlęcym, który nie pozwala
          > zrozumieć że chrześcijaństwo i kościół rzymsko katolici to nie jest to samo
          > daje taki efekt jak zaufanie do kościoła rzymsko katolickiego.
          Non comments.

> Chrześcijaństwo to doktryna religia idea kultywowana przez setki kościołów.
          Kościół Rzym Kat to instytucja, organizacja (lub jak niektóży ja określają
          mafia) która się tylko stara się ideę tę szeżyć.
          Chrześcijaństwo, to doktryna, która przez całe swoje istnienie popuszcza farby
          wycofując się po kolei ze swoich okowów czy niewzruszalnych zasad wprowadzając
          co raz to nowe rozwiązania własnego doktrynerstwa. Cóż to za Boska religia czy
          doktryna, którą człowiek cały czas musi poprawiać ze względu na fatalizm
          praktyki. Czy poprawianie dzieła Boga jest naczelnym zadaniem tej boskiej
          religii? Spożywanie sporyszowatych nie najlepiej służy doktrynom religijnym,
          czego przykład masz w wizji św. Jana.

> Skutek jest taki jak każdy widzi - W POlsce mamy 97 % katolików - członków
          > organizacji od urodzenia do śmierci a zarazem parę procent chcrześcijan -
          > ludzi którzy zeczywiście żyja zgodnie z duchem chrześcijaństwa - neistety b.
          > często nie są to katolicy i co gorsza jeszcze częsciej kler kat.
          Dużo słów, mało treści a jeszcze mniej spójności własnych myśli. Rozszeż swą
          wizję przynajmniej do warstwy dorozumianej. Krytykujesz kler, że nie jest
          katolicki? A jaki ma być? Zresztą na to pytanie chyba i sam kler nie jest w
          stanie sobie odpowiedzieć. Przynajmniej nic nie wskazuje na jakiekolwiek
          dążenia w tym kierunku.

> Moim zdaniem to właśnie kościół Kat, który stawia głównie na ilość dusz i
          > związane z tym wpływy i włądzę zdechrystianizował społeczeństwo polskie.
          > Celowo nie piszę POlski jak czynisz to ty - bo Polska to państwo a państwo z
          > założenia ma być laickie - chyba że mamy do czynienia z państwem irańskim.
          Czy znasz jakąś religię, której celem nie jest walka o tzw. "duszę"? Może
          jeszcze przybliżysz, skąd ona się wzięła w chrześcijaństwie i jak jej pojęcie
          kształtowano?

Myślę, że raczej bardziej rozsądnie było by przed podjeciem prób filozofowania
          i serwowania swych poglądów typu ad rem, pozostać zdecydowanie przy słowniku
          ortograficznym.

> NIestety Polska to nie Francja i podobni tobie czyli lidzie którzy chcą
          zaprzęgnąć państwo -np. jego system podatkowy do zapewniania KK stałego
          dopływu gotówki ciągle jeszcze są w większosci
          Nie wiem, czy wiesz, co mówisz. Daj mi choć jeden przykład mojego postu
          potwierdzający tak "wartościowe" dedukcje.
    • baba_w_oknie Re: Kościół budzi ufność 05.02.04, 14:56
      we mnie budzi tylko odruch wymiotny i pogarde dla jego trzody.
      a mam mature, i to przedwojenna!
    • Gość: paul Re: Kościół budzi ufność IP: .3.* / 213.232.79.* 05.02.04, 15:03
      Nie ma sie co dziwic - ciemny kraj, ciemny narod. Kosciol katolicki okrada
      najbiedniejszych, a oni zamiast sie zbuntowac pozwalaja sobie zabrac ostatnia
      zlotowke. Dla tego kraju nie ma nadziei.
      • Gość: zwykly Re: Kościół budzi ufność IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:51
        wiesz co paul a ja glupek myslalem, ze to kto inny okrada najbiedniejszych i
        nie tylko. Co za ciemna masa ze mnie, chyba se walne blache.
    • Gość: mike Re: Kościół budzi ufność IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 15:06
      Śmieszne to zaufanie dos tarych kawalerów sprzedających złudzenia i wspaniałe
      życie po śmierci!!
    • Gość: mike Re: Kościół budzi ufność IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 15:07
      Śmieszne to zaufanie do starych kawalerów sprzedających złudzenia i wspaniałe
      życie po śmierci!!
      • Gość: F.Y.M Nie ufam klerowi kat IP: 217.96.48.* 05.02.04, 15:16
        W kwestiach społecznych powtażam w kwestiach społecznych nauczanie kościoła
        kat. to tragedia której Polska jest udziałem od conajmniej trzech stuleci.
        Ufność klerowi kat to najgorsze co może spotkać Polaków
        Ps
        kwestie wiary zostawiam teologom
    • Gość: iwankgb kosciol twoj wrog!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 15:19
      kosciol ma kase na seminaria, na samochody dla kadry... na wszystko po prostu, ale nie ma na odszkodowanie dla kobiety, ktora stala sie na cmentarzu kaleka...
      smutne to kurwa mac jest niezwykle... nie bardzo kumam jak mozna ufac CZEMUS takiemu... ta firme sie powinno zamknac - razem z cala hierarchia... wyrwac chasty i tyle!!!!
      • Gość: Ed Re: kosciol twoj wrog!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 15:37
        A zpowiada się wcale nie lepiej. Takie też wnioski moga wypływać z
        analizy "sosobistości" pretendujących do nowych władz Episkopatu.
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,1897552.html
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=10554825
      • Gość: zwykly Re: kosciol twoj wrog!! IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 22:57
        lubie taka bolszewicka pryncypialnosc, "wyrwac chasty i tyle.
        a ciebie nie chwasta zostawic!!!
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościół budzi ufność 05.02.04, 15:24
      czytając te wasze żałosne komentarze jeszcze bardziej się utwierdzam w opinii
      że ta prawda w was w oczy kole..pewnie marzyt wam się laicka Francja. Jakie są
      skutki walki z religia katolicką to widać tam jak na dłoni..wyrugowano
      chrześcijaństwo a w ten sposób otworzono pole dla ekspansji islamu..a z islamem
      lewakom juz tak łatwo nie pójdzie..sami sobie ukręcili łeb na swą szyję i
      dobrze im tak!
      • Gość: cat Re: Kościół budzi ufność IP: *.bchsia.telus.net 06.02.04, 07:47
        Kosciol tylko budzi ufnosc u ignorantow.Poza tym KK nigdy nie byl kosciolem
        chrzescijanskim ,chyba tylko z imienia.Cale te przedstawienia , szaty
        ksiezy,bierzmowania, rozance,swiete obrazeczki itd,itd, -nic z chrzescijanstwem
        wspolnego nie maja! To po prostu poganstwo,troszke zmienione.Ci co wierza w te
        glupoty sa niestety ludzmi ciemnymi.A co do autorytetu moralnego?
        He,he,he.....pozostawiam bez komentarzy
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościół budzi ufność 07.02.04, 15:42
          lepiej byś się nie wypowiadał w tym temacie bo to co żeś napisał świadczy o
          twojej całkowitej ignorancji i braku znajomości tematu
    • Gość: jan.u Re: Kościół budzi ufność IP: *.klaudyny.waw.pl / 217.153.179.* 05.02.04, 15:41
      To dość zaskakujące, że Kościół budzi tak dużą ufność wśród młodzieży. W życiu
      publicznym najbardziej aktywni są ludzie w sile wieku. Wynik badania częściowo
      tłumaczy nadreprezentacje antyklerykałów w tej przestrzeni. Osobiście na ogół
      z uwagą słucham przedstawicieli Kościoła, którego częścią jestem, co nie
      znaczy, że nie dostrzegam gaf, które sie trafiają.
    • Gość: rochus Re: Kościół budzi ufność IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.04, 16:11
      Kościół budzi ufność - do czasu.
      Dni papieza sa, niestety policzone, a to jedyna osobowosc, która ten "polski"
      interes trzyma w garsci.
      A poza tym: Glemp nie majacy nic do powiedzenia, gminni, terroryzujacy wiernych
      proboszczulkowie wyciskajacy z parafian ostatnie grosze za "poslugi";
      polityczne oszolomy typu ojca Rydzyka...
      Bóg zaplac - z Bogiem, ale nie z ta INSTYTUCJA!
      • Gość: zwykly Re: Kościół budzi ufność IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:05
        rochus, tak po cichu,.. tylko dla mnie, kto jeszcze wyciska, poza
        proboszczulkami ostatnie grosze z parafijan na swoje potrzeby?
        bede z niecierpliwoscia czekal na odpowiedz.
        przysiegam na bozi dyzi,ze nikomu nie powiem rochus!
    • Gość: Socjaldemokrata Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 16:13
      Bardzo niepokojące dane, świadczące o narastaniu w społeczeństwie
      antydemokratycznych i autorytarnych nastrojów, które reprezentuje kościł
      katolicki. Państwo powinno reagować wobec takich zagrożeń i tworzyć programy
      edukacyjne, które pokazywałyby ludziom, że kościół katolicki jest historycznie
      jedna z najbardziej zbrodniczych instytucji, które do dzisiaj są wrogie
      demokracji i prawom człowieka.
      • Gość: Ed Re: Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 16:18
        Gość portalu: Socjaldemokrata napisał(a):

> ... kościół katolicki jest historycznie jedna z najbardziej zbrodniczych
        > instytucji, które do dzisiaj są wrogie demokracji i prawom człowieka.

Prawda, sama prawda i tylko prawda!!!
        • Gość: Jan Re: Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny IP: *.multicon.pl 05.02.04, 16:50
          Antyklerykalna Partia Postępu RACJA jak widać ma na najbliższe lata pełne ręce
          roboty...
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny 07.02.04, 15:44
          Gość portalu: Ed napisał(a):

> Gość portalu: Socjaldemokrata napisał(a):
          >
          > > ... kościół katolicki jest historycznie jedna z najbardziej zbrodniczych
          > > instytucji, które do dzisiaj są wrogie demokracji i prawom człowieka.
          >
          > Prawda, sama prawda i tylko prawda!!!
          - prawda moskiewska jeśli już...
          • Gość: Ed Re: Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 20:11
            oszolom.z.radia.maryja napisał:

> - prawda moskiewska jeśli już...

A w kościele mówią inaczej ;o)) I gdzie tu prawda?
      • Gość: zwyky Re: Kościół jest antydemokratyczny i autorytarny IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:16
        ale zes im dolal Socjaldemokrata.
        tez sobie mysle, ze KK, jest najbardziej zbrodnicza instytucja, zwlaszcza jak
        Go sie porownuje z tak milujacymi pokoj organizacjami, do ktorych masz
        szczescie nalezyc spod znaku plonacej czerwieni
        -mlota i sierpa
        -swastyki
        - czy czerwonej rozyczki.

Wcale nie kpie.
        Kosciol katolicki morduje ludzi, a czerwoni inaczej; oni przeprowadzaja w
        sposob godny czlowieczkow na druga strone.
        I to jest ta roznica, bo gdyby jej nie bylo, to by psy dupami szczekaly, a nie
        tak jak niektorzy, na dwoch lapach.
    • Gość: Jan Powinien byc inny tytuł artykułu IP: *.multicon.pl 05.02.04, 17:37
      Nie "Kościół budzi ufnośc" a tytuł powinien brzmieć: "Ludzie ze wsi , malych
      miasteczek i gorzej wykształceni ufaja k.k.".
      Jaką to ufność budzi k.k. skoro np w miastach ufa jemu tylko 53% ludzi ?
      Czyli 47 % ankietowanych jest innego zdania !!!
      To o jakim to zaufaniu tu mówimy ? Liczby co innego a tytul artykułu co innego.
      • Gość: Mark Re: Powinien byc inny tytuł artykułu IP: *.reverse.qsc.de 05.02.04, 20:07
        Mysle ze w Polsce ludze powinni wiecej o swojej Rodzinie i o swojej Pracy
        myslec. To pomaga wieczorem besposrednio z Bogie porozmawiac (modlitwa-
        komiczny wyraz) o problemach codziennego zycia.
        • Gość: zwykly Re: Powinien byc inny tytuł artykułu IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:20
          zwlaszcza o pracy. Czy na Was Towarzyszu Mark.
          Jesli tak - to slusznie!
    • Gość: Juliusz Polska to kraj skazany na nicosc... IP: *.228.142.223.ip.tele2adsl.dk 05.02.04, 20:48
      A wiec radujmy sie z Ciemnogrodu, alleluja.
      • Gość: zwykly Re: Polska to kraj skazany na nicosc... IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:22
        nie dowalaj Juliuszu!
        radujmy sie raczej z Jasnogrodu, cieszy cie ciemnota?
        a jesli tak to dlaczego?
    • Gość: arahahat Im mniejsze IQ tym ciemniejszy IP: *.acn.waw.pl 05.02.04, 21:23
      narodek dajacy sie manipulowac facetom w sukienkach.. teraz rozumiecie
      dlavczego oswita jest rozwalana...
      • Gość: Krom Ktoś tu oszukuje! IP: *.wroclaw.mm.pl 05.02.04, 21:41
        Kościół to organizacja zajęta swoimi sprawami (interesami). Fakt, wśród nich,
        jak w każdym środowisku, znajduje się pewna liczba społeczników, osób którym
        naprawde drogie jest dobro drugiego człowieka. Ale generalnie KK to wrzód na
        skórze polskiego narodu. Najgorsze jest to, że przedstawiciele KK uzurpują
        sobie prawo do bycia największym autorytetem w sprawach etyki, moralności,
        religii - a tak naprawdę, to w ich ustach jest to czysta demagogia, teatrzyk
        dla maluczkich, parafian. KK ogólnie budzi niechęć i złość a młode pokolenie
        jest zawiedzione historycznymi referencjemi oraz aktualną
        działalnością "pasterzy z watykanu" przez co wielu odchodzi od Boga i wstępuje
        na drogę demoralizacji i cynicznego egzystencjalizmu.
        • Gość: zwykly Re: Ktoś tu oszukuje! IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:34
          dobrze Krom, ze pomimo tej dzalalnosci Pasterzy z Watykanu ty nie wstapiles na
          droge demoralizacji i cynicznego egzystencjalizmu i nie odszedles od Boga.
          Twardziel z ciebie!
      • Gość: zwykly Re: Im mniejsze IQ tym ciemniejszy IP: *.no.powertech.net 05.02.04, 23:28
        jak sie widzi, jak ty piszesz arahahat, to dochodze do wniosku, ze ty musiales,
        pisac prace magisterska razem z prezydentem.
        napiszesz jeszcze jedno zdanie i mianuje on ciebie na ministra edukacji
        narodowej.
    • Gość: H**KK Duże zaufanie dla petzów, ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.04, 05:45
      Duże zaufanie dla petzów kochających inaczej, śliwińskich -pijaków
      rożjeżdzających ludzi, dwóch przypadków czarnych którzy rozjechali ludzi na
      drodze i uciekli zostawiając poszkodowanych na śmierć w męczarniach i wielu
      innych anonimowych bohaterów którzy walczą z biedą zbierając datki i dzięki
      temu u nich biedy nie ma.
      Poparcie ogólnie: Im głupszy ankietowany- tym większym poparciem ich darzy. I
      dziwić się należy, że niektórzy komentują iż KK zależy na tym aby społeczeństwo
      było ciemne i niewykrztałcone?
      Minister goryszewski kiedyś publicznie oznajmił: Nie jest ważne czy polska
      będzie biedna, czy bogata! Ważne aby była katolicka!
      • Gość: zwykly Re: Duże zaufanie dla petzów, ...... IP: *.no.powertech.net 06.02.04, 10:03
        ty to musisz byc Wykrztalcony!!!
    • Gość: wierzacy Re: Kościół budzi ufność IP: *.dyn.optonline.net 06.02.04, 08:44
      Gość portalu: sokol napisał(a):

> im nizsze wyksztalcenia tym wyzszy poziom zaufania-nic dodac,nioc
      > ujac:).kosciol w polsce ma duze zaslugi przed rokiem '89,jednak obecnie jego
      > role nalezy ocenic zdecydowanie negatywnie.kosciol mowi tylko co jest zle w
      > naszym kraju,bez przerwy miesza sie w polityke,nmowi o nbiedzie za ktora
      > obwinia wszystkich a sam nic nie robi aby pomoc tym ludziom.jedyna rola
      > kosciola katolickiego w polsce jest gromadzenie coraz to wiekszych bogactw,co
      > wyraznie kontrastuje z bieda spoleczenstwa.kosciol narzeka ze jest
      > atakowany,ze nikt nie liczy sie z jego zdaniem np. w sprawie aborcji,a czy
      > ktos z hierarchi kosciola nie uwaza ze kosciol ma inne zadania niz uchwalac
      > ustawy?????

Widac z Twojej wypowiedzi,ze jestes madrym i rozsadnym czlowiekiem.
      Ja tez to tak odczuwam.
      Wydaje mi sie,ze KK zapomnial o swej funkcji,kiedy dostal troche forsy,
      przykre to,ale niestety,prawdziwe.
      I kiedy poczul sie kims waznym,to straszne,ze ci ludzie to zrobili,
      przeciw swej,tak pieknej religii.
      Niech Bog bedzie dla nich wyrozumialy w godzinie smierci.
      • Gość: zwykly Re: Kościół budzi ufność IP: *.no.powertech.net 06.02.04, 10:01
        "niech Bog bedzie dla nich wyrozumialy w godzinie smierci"
        Nie wolno zapomniec dodac do tej "dobrej" intensji naszego "wierzacego"
        Niech bedzie Bog - wyrozumialy, rowniez dla niego i jego idola - madrego!
      • Gość: MK1 Re: Kościół budzi ufność IP: 62.17.253.* 06.02.04, 10:08
        precz z tym "opium dla ludu"!!!!

KK przynajmenij w Polsce juz dawno zapomnial o swojej roli jaka odgrywa - zajal
        sie cwaniactwem i zbieraniem coraz wiecej latyfindiow + mamony dla siebie...

Do momentu gdy to nie zaostanie zaprzestane bede uwarzal KK za najwieksz
        organizacje mafijna w polsce (ktora nie dosc tego ze jest prawie nietykalna -
        patrze stell Martis czy jkak jej sie zwalo , ewentualnie kwestia odszkodowania
        dziewczynie, ktora przygniotl konar drzewa na cmentarzu i uszkodzil jej
        kregoslup - a KK wypina sie na nia i nie tylko ze nie zaplacil to jeszcze
        doprowadzil do wejsacia komornika na parafie - nie wiem co sie stalo z ta
        najbogatsza mafia na swiecie...- w dodatku kazdy przynajmneij w Polsce boi sie
        jej dotknac - jakby byla swieza , goraca kupa na drodze::)))

presz z KK - niech zyje protestanyzm , kosciop narodowy, lub zwykly ateizm -
        precz z konkordatem, papiezem
        (starym,zgorzknialym,chorym, zaqkompleksionym bialym ludkiem::))

precz z SLD wlazaca w dupe dla KK (tak cobyscie nie mowili ze jestem
        komunista...::)))

• Gość: B2B a mnie kościół i księża zaskakują na plus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 13:13
          Moja firma sprzedaje produkty B2B kierowane do różnych grup zawodowych. Wśród
          nich znaleźli się księża. I to oni okazali się - niespodziewanie - najbardziej
          rzetelnymi płatnikami - o najniższym ze wszystkich grup zawodowych poziomie
          nieopłaconych faktur. Wszyscy byliśmy zaskoczeni. Nie powiem, jaka grupa
          zawodowa jest na drugim biegunie.
          • Gość: Ed Re: Co to jest B2B? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 20:33
            www.domzai.com/b2b.html
            Czyżby chodziło o obrót handlowy komunikantami i precjozami? :-))
    • kkkaczory_piss_brothers Kościół budzi ufność-niewyksztalconych i naiwnych 07.02.04, 13:19
      Najbardziej podatni sa najmniej wyksztalceni.
      Nie pozostaje 'nam' nic innego jak inwestowac w edukacje;)
      Młodzi idzcie na studia to najwidoczniej pomaga wyswobodzic swoj umysl.
      "Myslenie ma kolosalna przyszlosc";)

polityka.onet.pl/162,1149173,1,0,2438-2004-06,artykul.html
      politicalhumor.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2Fcagle.slate.msn.com%2Fnews%2FSexVatican%2Fmain.asp

• oszolom.z.radia.maryja Re: Kościół budzi ufność 07.02.04, 15:45
      czytając większosć waszych wypowiedzi mam mieszane uczucia..nie wiem czy mam
      się śmiać czy płakać
    • Gość: Ed Procul este profani (łac. trzymajcie się z dala... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 02:47
      ...profani) groził jeszcze do niedawna Kościół słowami Wergiliusza, każdemu
      kto pragnął poznać zawiłości Świętych Ksiąg chrześcijaństwa. Zapewne do dziś
      trzymano by nad nami płonącą żagiew stosów wiary kościelnej, gdyby istniały ku
      temu warunki.
      Slowa papieża Leona XIII z 1903 roku 11878-1903) nie budzą w tym zakresie
      żadnych watpliwości:
      "Kościół wstrzymuje się na razie od prześladowania heretyków tylko dlatego,
      ażeby nie pogarszać stosunków w dzisiejszych okolicznościach wyjątkowych,
      ale bynajmniej nie wyrzeka się prawa do tych prześladowań, skoro to tylko
      stanie się możliwe.
      Bo Kościół ma prawo i ma obowiązek tłumienia błędów dowiedzionych i karania
      winnych."

Świat się zmienił a ędrówka mrokami biblijnymi dla kazdego dziś otworem.

www.racjonalista.pl/subdomeny/synopsa/index.htm
      • Gość: D-r-39 Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! !. IP: *.net.autocom.pl 12.02.04, 19:45
        ,,Kościół Katolicki nigdy nie pobłądził i po wsze czasy w żaden błąd nie popad-
        nie".
        ,,Dietatus Page" - papieża Grzegorz VII

,,Popatrzcie co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła".

papież Leon X

A najważniejsze to mieć dobre samopoczucie . Prawda??????

>>Bo kościół ma prawo i obowiązek tłumienia błędów dowiedzionych i karania
        winnych<<.
        • Gość: Ed Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! ! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 22:41
          A więc w górę. Dobra samopoczucie, to jes to. Proponuję rozważyć odrębny watek
          poświęcony ważkości tego zagadnienia

Up!!!
          • Gość: D-r-39 Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! ! IP: *.net.autocom.pl 15.02.04, 14:15
            Powoli zaczynają je mieć.Wyobraźcie sobie afera- Stella Meris była sprowokowana
            przez Komuchów i to,,Barona Gdańskiego S.L.D."który to prał brudne pieniądze w
            Pralce należacej do tej Kościelnej Drukarni. Lewe faktury W.A.T.-owskie wysta-
            wiały Krasnoludki podpuszczone przez tych parszywych Komuchów,a Ksiądz B. (nota-
            bene spowiednik abebe Gocłowskiego )brał tylko drobne 3 procent od kwoty i o co
            ten krzyk.Przecież on biedak nic więcej nie umie.On umie tylko się modlić no i
            brać, gdyż tylko tyle go nauczono w Seminarium.
            • oszolom.z.radia.maryja Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! ! 15.02.04, 14:33
              oto są skutki okrągłego stołu..gdy dwie przeciwstawne sobe opcje się schodzą
        • oszolom.z.radia.maryja Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! ! 15.02.04, 14:32
          Pan Jezus jest postacią autentyczną!
          • Gość: D-r-39 Re:Najważniejsze to mieć dobre samopoczucie ! ! ! IP: *.net.autocom.pl 15.02.04, 19:05
            Nikt tego nie kwestionuje, ale to, że dorobiono mu życiorys, że datę urodzin
            przeniesiono z 7 Stycznia na 24 Grudzień, bo tak sobie życzył Cesarz Konstanty,
            że rok urodzenia różni sie o całe 7-lat to przecież drobiazg. a to ,że podobno
            Św.Paweł dorobił Jezusowi życiorys -wstawiając życiorysy przynajmniej 10-innych
            Bogów to przecież mały Pikuś.Ale grunt to dobre samopoczucie.Nigdy nie dopuść
            aby ci udowodniono kłamstwo.Klękaj i bij się w piersi i muszą ci uwierzyć.Prawda
            musi być po naszej stronie.( papież Aleksander VI do swego Syna Cezara po zabi-
            ciu męża swej Córki Lukrecji, właśnie przez Cezara ).Podobnie mówił też przygo-
            towywany obecnie do beatyfikacji papież Pius XII w czasie II-giej wojny Świato-
            wej do arcb. Stiepanycza ( Chorwacja ) po masakrze jaką urządzili niewienym
            ( prawosławnym ) Serbom Katoliccy Ustasze ( Chorwaci ).W jednym ataku zginęło
            wtedy 25000 niewiernych, a usłużni żołnierze Chorwaccy wyłupili im oczy i
            przynieśli w koszach na ryby.Przeznaczone one były do zjedzenia gdyż smakowały
            jak Ostrygi.Za tą akcje przeciwko Serbom ,,poglavnik"Ante Pavelic i jego gwardia
            przyboczna,oraz arcb.Stiepanycz w dniu 21 maja 1941 roku została uroczyście
            przyjęta przez papieża Piusa XII na uroczystej,prywatnej audiencji - tak
            zwanym,,wielkim przyjęciu" - pożegnał ich po przyjacielsku z najlepszymi życze-
            niami ,,dalszej owocnej pracy".Najważniejsze to właśnie mieć dobre samopoczucie.
            A wierni - klękaj bij się w piersi i żałuj żeś śmiał brzydko pomysleć o swoim
            o ,,pasterzu" widząc go pijanego w objęciach obleśnej dziwki. O jednym ci tylko
            nie wolno zapomnieć ,,Potrzeby Kościoła Zabespieczać".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka