Dodaj do ulubionych

Kto chciał Agora lex

IP: 62.189.19.* 05.02.04, 17:58
Odebrac wszystkim Komuchom prawa obywatelskie
Obserwuj wątek
    • Gość: u-bot Re: Kto chciał Agora lex IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 18:04
      i to jest właśnie głos prawdziwego komucha :))
    • Gość: Adam Re: Kto chciał Agora lex IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 05.02.04, 18:20
      Chcesz zrozumiec prawdziwe znaczenie słów : to nie ja, ja nie wiedziałem, ja
      jestem niewinny, poczytaj p. Brauna!
      Chcesz się nuczyć obracać kota do góry ogonem, posłuchaj p. Brauna!
      Chcesz zobaczyć ja wygląda ludzka forma kameleona i piskorza, poparz na p.
      Brauna!

• Gość: napohybel Na pohybel !!! n/t IP: *.mat.uni.torun.pl 05.02.04, 18:27
    • Gość: oracz Re: Kto chciał Agora lex IP: *.kliny.net.pl / 195.117.200.* 05.02.04, 20:56
      Interesy firmy Agora nie wiele mnie interesują. Jest kapitalizm i niech biznes
      nie żąda dodatkowych względów. Ustawa była wymierzona przeciw koncentracji
      mediów w rękach jednego dysponenta, żeby ochronić ludzi przed monopolem
      informacyjnym. Zadanie zresztą raczej beznadziejne patrząc na to co się wokół
      dzieje. Czy przy okazji były jakieś przekręty ? Nie wiem. Pewnie były ale sądze
      że nia takie o jakich się mówi. Podejrzewam, że wręcz odwrotnie. To nie moja
      sprawa ale odpowiednich organów. Patrząc jednak na ten "chór wujów" czyli
      komisję śledczą mam pewność, że żadne organa nic nie wyjaśnią. I tak się toczy
      ten światek. Dostaję jedynie białej gorączki z powodu głupoty ludzi -
      forumowiczów. Około 85% to durnie i zaślepieńcy.
      • ayran Zagadka 06.02.04, 09:54
        Kto to napisał i kiedy?

"Komercyjny program telewizyjny, korzystający z tradycyjnej naziemnej techniki
        analogowej (a tylko tej kwestii dotyczy przepis), obejmujący swym zasięgiem
        ponad 80 proc. ludności, jest w Polsce jeden, programy radiowe - dwa (Radio
        Maryja ma odmienny status). Ze względów technicznych liczba ta już raczej nie
        wzrośnie. Regulacja dotyczy więc konkretnie możliwości zakupu akcji Telewizji
        Polsat, RMF-u i Zetki. Negocjacje dotyczące sprzedaży akcji Polsatu już się od
        pewnego czasu toczą i wiadomo, że uczestniczą w nich m.in. Agora
        (wydawca "Gazety Wyborczej"), Murdoch i Bertelsmann. Kto, kiedy, za ile i
        jakie udziały kupi, zależy oczywiście od Zygmunta Solorza, ale projektowany
        przepis z góry eliminuje Agorę, choć siedemnastoprocentowy udział "Gazety" w
        rynku dzienników trudno uznać za monopol.
        W przyszłości, gdyby na rynku następowały większe ruchy kapitałowe, podobny
        problem mogłyby mieć przede wszystkim ZPR-y (współwłaściciel "Super
        Expressu"), właściciele RMF i Radia Zet. Globalne koncerny, Bertelsmann czy
        Murdoch, w rozumieniu tego zapisu nie stwarzają zagrożenia monopolem, bo choć
        mają już telewizję, radio i gazety docierające do dziesiątków milionów ludzi
        na świecie, w Polsce ich konto przynajmniej formalnie jest czyste. Trudno więc
        nie dostrzegać, że przepis praktycznie dyskryminuje nadawców krajowych, którzy
        utraciliby szansę na budowę grup multimedialnych."

Dla ułatwienia - nikt jeszcze wtedy nie słyszał o propozycji Rywina.
        W każdym razie, wszystkie znaki na ziemii i na niebie wskazują, że autor
        cytowanego tekstu miał rację. Najprawdopodobniej rząd Leszka Millera uznał, że
        Agora ma niewystarczający potencjał kapitałowy, by stworzyć telewizję na
        odpowiednim poziomie, w związku z czym należy pozbawić jej takiej możliwości -
        przynajmniej nie popsuje Polsatu. A o możliwości Bertelsmanna czy Murdocha
        matrwić się nie trzeba - na pewno każda z tych firm będzie umiała stworzyć z
        Polsatu telewizję na swiatowym poziomie, a jednocześnie zadba o odpowiednie
        wyeksponowanie polskiej tradycji i dorobku kulturalnego.

• Gość: franek Re: Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 10:13
          Może Braun? Ale jeśli tak, to czy ten facet nie mógł wcześniej robić afery,
          krzyczeć trochę głośniej???
          • ayran Re: Zagadka 06.02.04, 10:24
            Gość portalu: franek napisał(a):

> Może Braun? Ale jeśli tak, to czy ten facet nie mógł wcześniej robić afery,
            > krzyczeć trochę głośniej???

Bingo. Właśnie dlatego był tak długo przewodniczącym, że krzyk i robienie afer
            to nie w jego stylu.
    • Gość: maruda godziwa zapłata IP: *.gdynia.mm.pl 06.02.04, 02:43
      Premier powiedział tylko "dziękuję, możemy projekt przyjąć".

Czy chodzi o tego samego premiera, którego ewentualną stronniczość Michnik
      wykluczył przy ujawnieniu sprawy Rywina?

Jak się pan teraz czuje, panie Adamie? Hę?

• Gość: obserwator I bardzo dobrze że chciał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 19:55
      W '89 roku decyzją uczestników okrągłego stołu grupa ludzi dostała do ręki kurę
      znoszącą złote jajka - prawo wydawania Gazety Wyborczej. Dostali tym samym
      rynek prasy codziennej - na co najmniej kilka lat, zanim na ten rynek weszły
      zagraniczne koncerny prasowe. Dlaczego korzyści z gazety, którą czytali
      (kiedyś) WSZYSCY czerpali tylko NIELICZNI ? Nie jest mi ich żal i nie uważam
      ich za pokrzywdzonych z powodu Agora lex !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka