Dodaj do ulubionych

Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 01:24
Mysle ze nadszedł juz czas by społeczenstwo wypowiedziało sie w powszechnym
referendum czy jest za legalizacja eutanazji w Polsce. Nie mozna tej decyzji pozostawiac
wyłacznie Parlamentowi, gdyz mogło by to wywołac fale protestow.
Jest to na tyle wazna sprawa, ze decyzje odnosnie jej powinni podjac wszyscy
Polacy. Tak byłoby sprawiedliwie i nie byłoby niedomowien typu Parlament
działa wbrew społeczenstwu.
Aby nie tworzyc dodatkowych kosztow mogacych obciazyc budzet pytanie o eutanazje
mozna dołaczyc do referendum w sprawie wejscia do UE.
Niech zadecyduje wiekszosc Polakow.
Obserwuj wątek
    • szechter Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum 12.02.02, 01:27
      Pierwszy w kolejce to kagan!
    • Gość: . Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 12:26
      Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Mysle ze nadszedł juz czas by społeczenstwo wypowiedziało sie w powszechnym
      > referendum czy jest za legalizacja eutanazji w Polsce. Nie mozna tej decyzji po
      > zostawiac
      > wyłacznie Parlamentowi, gdyz mogło by to wywołac fale protestow.
      > Jest to na tyle wazna sprawa, ze decyzje odnosnie jej powinni podjac wszyscy
      > Polacy. Tak byłoby sprawiedliwie i nie byłoby niedomowien typu Parlament
      > działa wbrew społeczenstwu.
      > Aby nie tworzyc dodatkowych kosztow mogacych obciazyc budzet pytanie o eutanazj
      > e
      > mozna dołaczyc do referendum w sprawie wejscia do UE.
      > Niech zadecyduje wiekszosc Polakow.

• Gość: brzytwa Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.pcz.czest.pl 12.02.02, 12:31

> Mysle ze nadszedł juz czas by społeczenstwo wypowiedziało sie w powszechnym
      > referendum czy jest za legalizacja eutanazji w Polsce.

> Aby nie tworzyc dodatkowych kosztow mogacych obciazyc budzet pytanie o eutanazje
      > mozna dołaczyc do referendum w sprawie wejscia do UE.

Rzeczywiscie, to sprawa nie cierpiaca zwloki :).

• Gość: AD Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.chello.pl 12.02.02, 12:45
        Chcesz się roztać z życiem, droga wolna.
        Samobójstwo nie jest chyba karalne.
        Tak zalegalizujmy eutanazję, ZUS zaoszczędzi na emeryturach.
        Ja rozumiem ludzie chorzy się męczą i chcieliby odejść ale prawo nie zezwala.
        Ale czy legalność eutanazji nie będzie prowadziła do nadużyć?
        • Gość: brzytwa Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.pcz.czest.pl 12.02.02, 12:56
          Gość portalu: AD napisał(a):

> Chcesz się roztać z życiem, droga wolna.
          > Samobójstwo nie jest chyba karalne.
          > Tak zalegalizujmy eutanazję, ZUS zaoszczędzi na emeryturach.
          > Ja rozumiem ludzie chorzy się męczą i chcieliby odejść ale prawo nie zezwala.
          > Ale czy legalność eutanazji nie będzie prowadziła do nadużyć?

Nastapila pomylka. Ja podzielam twoje zdanie. Zauwaz smieszka na koncu
          mojej poprzedniej wypowiedzi.

• Gość: AD Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.chello.pl 12.02.02, 13:00
          • Gość: AD Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.chello.pl 12.02.02, 13:01
            Przepraszam, rzeczywiście źle wpisałem.
    • Gość: Ryszard Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.tele2.pl 12.02.02, 12:47
      Żeby ludzie mogli się wypowiedzieć na jakiś temat w referendum, konieczne jest
      aby wiedzieli za czym się wypowiadają. Inaczej mówiąc, muszą być szczegółowo
      opracowane warunki dopuszczalności eutanazji (np. projekty ustaw i rozporządzeń),
      z którymi można by się zapoznać i podjąć decyzję. Inaczej to strata czasu i
      pieniędzy. Podobnie nie miałoby sensu pytanie "czy jesteś za dopuszczalnością
      aborcji" - bo dopuszczalność aborcji to zarówno obecny stan prawny (pozwalający
      na nią w wąskiej grupie ściśle określonych przypadków) jak i pełna dowolność
      (zawsze i za darmo).
      • Gość: hawkmoon Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 12.02.02, 13:46
        Można TERAZ zrobić referendum, chociaż uważam, że nie wolno robić głosowań nad
        etyką (w demokracji decyduje głupsza - czyli łatwiejsza do otumanienia -
        większość, niestety). Afera handlarzy skórami tak wstrząsnęła społeczeństwem,
        że zwolennicy uśmiercania starych i niedołężnych przegrają sromotnie.

Jeśli damy urzędnikom prawo do decydowania o naszym życiu, to kiedyś tego
        prawa nadużyją. Proste.
        • Gość: Balzer Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 14:05
          Wez do reki encyklopedie, przeczytaj definicje eutanazji i dopiero
          wtedy sie wypowiadaj.
          Eutanazja nastepuje tylko i wyłacznie na zyczenie pacjenta, a nie jakichs
          tam urzednikow.
        • Gość: MMM Zeutanazjowac zwolennikow eutanazji IP: 192.168.5.* 12.02.02, 14:07
          • Gość: Balzer Nastepny "znawca" dziedziny :-)))) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 14:15
            • Gość: MMM O prosze, pierwszy kandydat sie juz zglosil ;) IP: 192.168.5.* 12.02.02, 14:17
              • Gość: Balzer Odsyłam Cie do encyklopedii MMM IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 14:21
                Przeczytaj definicje eutanazji. Nie da sie kogos "zeutanizowac" [:-)))]
                bez jego zgody.
                Ciekawe co bys zrobił majac nowotwor złosliwy i 24 godziny na dobe zwijał sie z
                bolu ?
                Tylko mi nie mow ze bys sie modlił :-)
                • Gość: AD Re: Odsyłam Cie do encyklopedii MMM IP: *.chello.pl 12.02.02, 14:37
                  Ja przecztałem i ty też przeczytaj.
                  hasło z encyklopedi PWN:
                  EUTANAZJA [gr., 'dobra śmierć'], powodowane współczuciem zabicie człowieka,
                  który cierpi i jest nieuleczalnie chory. Rozróżnia się: eutanazję czynną
                  (śmierć jest spowodowana określonym działaniem) i bierną (śmierć następuje na
                  skutek zaniechania terapii podtrzymującej życie) oraz eutanazję dobrowolną
                  (kiedy występuje świadoma prośba o spowodowanie śmierci) i niedobrowolną (gdy
                  chory nie jest w stanie wyrazić takiej prośby, np. jest nieprzytomny).
                  Termin eutanazja bywa błędnie używany, najczęściej w odniesieniu do niektórych
                  ludobójczych praktyk nazistowskich. W III Rzeszy eutanazją (niem. Gnadetod)
                  fałszywie nazywano masowe zabijanie osób psychicznie chorych i kalek. Z
                  inicjatywą eutanazji wystąpił Hitler na początku wojny i powierzył jej
                  kierowanie Ph. Bouhlerowi i K. Brandtowi; za wykonanie akcji (kryptonim T-4), w
                  wyniku której zginęło ok. 70 tys. osób, byli odpowiedzialni lekarze, m.in. V.
                  Brach, K. Gebhardt, W. Höven, J. Mrugovsky, W. Sievers; zginęło również wielu
                  więźniów hitl. obozów koncentracyjnych (akcja pod kryptonimem 14f13)
                  niezdolnych do pracy ze względu na zły stan zdrowia; na okupowanych ziemiach
                  pol. hitlerowcy w ramach eutanazji dokonali mordów m.in. w Chełmie, Choroszczy,
                  Kocborowie, Kościanie. W procesie lekarzy toczącym się przed Amer. Trybunałem
                  Wojsk. w Norymberdze (X 1946–VIII 1947) wszyscy wyżej wymienieni zostali
                  skazani na karę śmierci (wyroki wykonano).
                  Etyczny spór o eutanazję (powiązany ze sporem o samobójstwo), zw. niekiedy
                  sporem o prawo do godnej śmierci, trwa od czasów staroż. Grecji, chociaż
                  nieznane były wówczas nowocz. pojęcia eutanazji i samobójstwa: Platon i
                  Arystoteles wyrażali poparcie dla dobrowolnego zakończenia bezsensownych
                  cierpień, natomiast pitagorejczycy bezwzględnie przeciwstawiali się prawu
                  człowieka do odbierania sobie życia; filozofowie chrześc. (zwł. św. Augustyn)
                  już w V w. potępiali samobójstwo oraz wszelkie zabijanie człowieka niewinnego;
                  od tamtych czasów stanowisko Kościoła pozostało nie zmienione; obecnie
                  filozofowie katol. oraz część protest. krytykują próby legalizacji eutanazji;
                  niektórzy jednak teologowie protest. (np. J. Fletcher) uzasadniają stosowanie
                  eutanazji miłością bliźniego. Wśród zwolenników eutanazji dominują utylitaryści
                  (→ utylitaryzm). Dotychczas w żadnym kraju nie zalegalizowano eutanazji;
                  najbliżej legalizacji znajduje się Holandia, gdzie od pocz. lat 80. eutanazja
                  jest powszechnie praktykowana za przyzwoleniem władz."

No i co ?

• Gość: Złośliwy Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 14:19
      Ty jako pierwszy skorzystasz obowiązkowo z dobrodziejstwa tej ustawy Blazer!
    • Gość: OzRM Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 14:21
      Po tym co się wydarzyło w Łódzkim pogotowi masz czelnośc proponować eutanazję?
      Odbiło ci kompletnie, bredzisz może to ze starości więc może faktycznie
      powinieneś się tej eutanazji poddać. sfinansuję ci bilet do Holadnii oraz
      wykupię ci miejsce w kwaterze spopielonych...
      Oszołom z Radia Maryja
      • Gość: Balzer Nastepni "Yentelygenci" IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 14:25
        Nie mozna kogos odsyłac na eutanazje, to pacjent sam decyduje ze chce umrzec
        Kazdy ma prawo do zycia i kazdy ma prawo do smierci.
        Człowiek jest wolna istota i nikt mu nie moze nic narzucac
        • Gość: MMM Re: Nastepni IP: 192.168.5.* 12.02.02, 14:28
          O ile mi wiadomo samobojstwo nie jest zakazane i kazdy moze zrezygnowac z
          zycia, a eutanazja to morderstwo
          • Gość: Balzer Re: Nastepni IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 14:37
            A jezeli pacjent jest sparaliżowany od szyi w doł i wiadomo ze czeka
            go powolna smierc w meczarniach.
            Co gdy taki pacjent poprosi o smierc ? - Przeciez sam nie moze sie zabic.
        • Gość: Crotalus Re: Nastepni IP: 157.25.121.* 12.02.02, 14:45

> Nie mozna kogos odsyłac na eutanazje, to pacjent sam decyduje ze chce umrzec
          > Kazdy ma prawo do zycia i kazdy ma prawo do smierci.
          > Człowiek jest wolna istota i nikt mu nie moze nic narzucac

Może Balzer. Ale nikt nie ma prawa kazać drugiemu by zabijał. Pójdź do lekarzy i
          ich się spytaj czy chcą zabijać swoich pacjentów na ich życzenie. A może Ty
          będziesz to robił. NIE, nie chcesz. Na kogo zrzucisz ten ciężar. A dlaczego byś
          sam nie chciał. Nie chciał byś bo to nie wydaje Ci się jednak całkiem normalne.
          Po szpitalach będzie chodzić specjalna grupka komando, która będzie likwidować
          tych co chcą. A jak będzie się patrzyło na tych lekarzy. Przecież to oni będą
          zabijać. Nikt normalny nie zabija nikogo nawet na jego prośbę. W oczach ludzi tak
          naprawdę będą zwykłymi mordercami nawet gdyby się przez 100 lat pieprzyło, że to
          porządni, dobrzy lekarze. Nie mówiąc już o czymś takim jak nadużycia jakie będą
          po wejściu eutanazji.

• Gość: GMR Re: Nastepni IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 14:46
          Ale ty mu narzucasz taka możliwość. Większość chorych to ludzie starsi a ci z
          reguły są przeciwni eutanazji. O zadanie w tej kwesti należy pytać tylko i wył.
          Ich. a w referendum wezmą udział głównie osoby "zdrowe". A więc będą dcydować
          za referendum za osoby chore którym stan zdrowia uniemozliwi im udział w tym
          referendum... hipokryzja leci od ciebie na kliometr Blazer.. zblazerowałeś się
          tu nieźle...
          • Gość: GMR Znowu muszę przepraszać za literówki! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 14:52
            Słówka do poprawki zdanie a nie zadanie, dalej.. decydować, a tak poza tym
            wszystkie kropki i przecinki marsz na swoje miejsce!
          • Gość: Balzer Re: Nastepni IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 15:10
            Nie mozna zrobić referendum tylko dla osob nieuleczalnie chorych - to absurd.
            W referendum powinni wziac udział wszyscy, poniewaz choroba moze dotknac
            kazdego.
            Kazdy chory chce zyc i lekarz powinien zrobic WSZYSTKO by mu to zycie uratowac.
            Ale jezeli lekarz nic nie moze zrobic a pacjent cały czas cierpi i prosi o
            smierc - to powinien ja otrzymac.
            To nie morderstwo tylko akt humanitaryzmu.
            • Gość: Crotalus Re: Nastepni IP: 157.25.121.* 12.02.02, 15:13

> Nie mozna zrobić referendum tylko dla osob nieuleczalnie chorych - to absurd.
              > W referendum powinni wziac udział wszyscy, poniewaz choroba moze dotknac
              > kazdego.
              > Kazdy chory chce zyc i lekarz powinien zrobic WSZYSTKO by mu to zycie uratowac.
              > Ale jezeli lekarz nic nie moze zrobic a pacjent cały czas cierpi i prosi o
              > smierc - to powinien ja otrzymac.
              > To nie morderstwo tylko akt humanitaryzmu.

To może to Ty będziesz organizował te akty humanitaryzmu, a nie lekarze? Co?

• Gość: Balzer Re: Nastepni IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 15:46
                Zdziwisz sie ale wiekszosc lekarzy dopuszcza stosowanie eutanazji w krancowych
                przypadkach.
                • Gość: GMR Re: Nastepni IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 15:49
                  Na zachodzie tak ale nie u nas. Chociaż w opstatnich latach i w tym kierunku
                  zaczęto reformować "nauczanie" tego fachu. Podobno już nie ma przysięgi
                  Hipokratesa,. A efekty tego już mieliśmy okazję zaobserwować w łódzkim
                  pogotowiu. Rozumiem że to też jeden z aspektów dostosowujących nas do UE>
                • Gość: Crotalus Re: Nastepni IP: *.pl 12.02.02, 16:32

> Zdziwisz sie ale wiekszosc lekarzy dopuszcza stosowanie eutanazji w krancowych
                  > przypadkach.

To jest przekłamanie, bo wcale nie większość. Znam paru lekarzy i wiem od nich,
                  że nie większość.
                  • Gość: Balzer Re: Nastepni IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 19:32
                    Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
                    >
                    > > Zdziwisz sie ale wiekszosc lekarzy dopuszcza stosowanie eutanazji w kranco
                    > wych
                    > > przypadkach.
                    >
                    > To jest przekłamanie, bo wcale nie większość. Znam paru lekarzy i wiem od nich,
                    >
                    > że nie większość.

To nie jest przekłamanie bo ja sie obracam wsrod lekarzy non-stop.
                    Zdania sa oczywiscie podzielone, ale wiekszosc dopuszcza eutanazje jako
                    ostatecznosc
    • Gość: Złośliwy Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 15:52
      Czy to Łodzkie pogotowie? mamy nową "skórę" .. z Blazera!
      • Gość: samanta Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 17:02
        Nie chcialabym umierac w meczarniach ,nie chcialabym lezec .sparalizowana ...jak
        warzywo.Eutanazja bylaby dla mnie wybawieniem w takim przypadku. .Chcialabym moc decydowac o
        swoim zyciu. Nie zawsze jest mozliwosc popelnienia samobojstwa.
        • Gość: GMR Byłbym za ale....po aferze z pogotowiem mówię NIE! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 17:40
          ... znając naszych rodaków którzy są mistrzaniu w omijaniu prawa boję się że
          ustawa ta mogłaby posłużyć do całej masy nadużyć. Firmy ubezpieczeniowe,
          zniecierpliwione dzieci i wnuki czekające na bajeczny nierzadko spadek po
          schorowanym tatusiu czy dziadku mogą "przyspieszyć termin zejścia z tego świata
          nieszczęśnika.. wolę nie kusić losu. Ja chciałbym by ktoś przy mnie był w tej
          chwili ale czuję że nie zejdę z tego świata w sposób naturalny..zdrowie u mnie
          zaczyna szwankować i pewnie szlag mnie trafi gdzieś na ulicy albo w obiekcie
          uzyteczności publicznej a moze ktos mnie sprzątnie albo jam autem pierdalnę w
          drzewo jak mi się odechce żyć. Poza tym o ile wiem eutanazja jest w Holandii
          płatna no więc... nie chcę by lekarz to robił za pieniądze. Obowiązkiem lekarza
          jest leczyć a jak juz nie ma nadzieji to są jeszcze hospicja. Byłem okiedyś w
          takim przybytku... wiele z tych schorownych kobiecin było szczęśliwych, że
          chociaż śmierć będzie miało godną, bo całe życie się poniewierały po dworcach
          przytułkach itp . A poza tym lekarz moze juz teraz odłączyć aparaturę od
          chorego jeśli konsylium uzna ze pacejnt nie ma szans na przeżycie by nie
          zadawać choremu zbęnych cierpień. podejrzewam że Blazer jest pracownikiem
          jakieś firmy ubezpieczeniowej i to pewnie Nationale Nederlanden... to by mi
          bardzo wiele mówiło i wyjaśniało dlaczego on aż tak bardzo chce tej eutanazji..
          Nowe źródło lewych dochodów i tyle!! Z Holandii w cągu ostatnich lat uciekło
          20 tys ludzi starszych.. tyle przynajmiej podają oficjalne statystyki
          holenderskie, a kontrola tamtejszego "NIKu" wykazała że tylko co piąta
          eutanazja byłą uzasadniona wg kryteriów obowiąz tam ustawy.....
          • Gość: samanta Re: Byłbym za ale....po aferze z pogotowiem mówię NIE! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 17:45
            O eutanazji moglaby decydowac pisemna zgoda(a raczej prosba) pacjenta. chcialbys umierac na
            raka modlac sie o wlasna smierc? ja nie.
            • Gość: GMR Re: Byłbym za ale....po aferze z pogotowiem mówię NIE! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 13:18
              Przecież i bez ustawy lekarz moze skrócic nam cierpienia! Ja nie wierzę w moc
              prawa i to tworzy i prowokuje korupcjogenne sytuacje. Im mniej si ę o tym mówi
              tym lepiej. To temat zastępczy mający odwrócić naszą uwagę od bierzących
              problemów..a moze to jest wasza recepta na rozwiązanie bezrobocia co? W ustawie
              holenerskiej jest mowa ze każdy moze poprosić o eutanazję na własną prośbę
              nawet 12 letnie dziecko!! Bezrobocie powoduje że człowiek jest nikomu n9oe
              przydatny i nie widzi sensu zycia i czy bezrobotnego chcecie uśmiercać a
              chorych na zespół downa też. przeciez to robili hitlerowcy!!! Jak ma sie wasz
              antyfaszyzm do pochwały eutanazji? Przecież to Hitler i spółka pierwsi
              dokonywali takich "zabiegów"
              • Gość: snajper Re: Byłbym za ale....po aferze z pogotowiem mówię NIE! IP: 213.134.143.* 14.02.02, 18:09
                Gość portalu: GMR napisał(a):

> Przecież i bez ustawy lekarz moze skrócic nam cierpienia!

Nie może !!!!! To będzie zabójstwo.

> Ja nie wierzę w moc
                > prawa i to tworzy i prowokuje korupcjogenne sytuacje. Im mniej się o tym mówi
                > tym lepiej. To temat zastępczy mający odwrócić naszą uwagę od bierzących
                > problemów..a moze to jest wasza recepta na rozwiązanie bezrobocia co? W ustawie
                > holenerskiej jest mowa ze każdy moze poprosić o eutanazję na własną prośbę
                > nawet 12 letnie dziecko!!

12 letnie dziecko nie ma właściwości prawnych, więc jego wola nie ma znaczenia.
                Twoje informacje pochodzą z niepewnego źródła (łagodnie rzecz ujmując ;) ).

> Bezrobocie powoduje że człowiek jest nikomu nie
                > przydatny i nie widzi sensu zycia i czy bezrobotnego chcecie uśmiercać a
                > chorych na zespół downa też.

Nikt nikogo nie chce uśmiercać. Eutanazja polega na prawie do pomocy w
                samobójstwie osobom ciężko chorym.

>przeciez to robili hitlerowcy! Jak ma sie wasz antyfaszyzm do pochwały eutanazji?

Hitler zakazał aborcji. Czy z tego powodu mamy aborcję gloryfikować ?

> Przecież to Hitler i spółka pierwsi dokonywali takich "zabiegów"

Nie dokonywali. Oni mordowali, a nie pomagali w samobójstwie. Kiedyż wreszcie
                zrozumiesz tę różnicę ?

Pozdrawiam.
          • Gość: snajper Re: Byłbym za ale....po aferze z pogotowiem mówię NIE! IP: 213.134.143.* 12.02.02, 18:18

> ... znając naszych rodaków którzy są mistrzaniu w omijaniu prawa boję się że
            > ustawa ta mogłaby posłużyć do całej masy nadużyć. Firmy ubezpieczeniowe,
            > zniecierpliwione dzieci i wnuki czekające na bajeczny nierzadko spadek po
            > schorowanym tatusiu czy dziadku mogą "przyspieszyć termin zejścia z tego świata
            > nieszczęśnika.. wolę nie kusić losu. Ja chciałbym by ktoś przy mnie był w tej
            > chwili ale czuję że nie zejdę z tego świata w sposób naturalny..zdrowie u mnie
            > zaczyna szwankować i pewnie szlag mnie trafi gdzieś na ulicy albo w obiekcie
            > uzyteczności publicznej a moze ktos mnie sprzątnie albo jam autem pierdalnę w
            > drzewo jak mi się odechce żyć. Poza tym o ile wiem eutanazja jest w Holandii
            > płatna no więc... nie chcę by lekarz to robił za pieniądze. Obowiązkiem lekarza
            > jest leczyć a jak juz nie ma nadzieji to są jeszcze hospicja.

Obowiązkiem lekarza jest nieść ulgę. A co Ci da hospicjum, jak będziesz chciał
            umrzeć, tylko nie będziesz mógł tego z jakiegoś powodu sam zrobić ?

> Byłem okiedyś w
            > takim przybytku... wiele z tych schorownych kobiecin było szczęśliwych, że
            > chociaż śmierć będzie miało godną, bo całe życie się poniewierały po dworcach
            > przytułkach itp . A poza tym lekarz moze juz teraz odłączyć aparaturę od
            > chorego jeśli konsylium uzna ze pacejnt nie ma szans na przeżycie by nie
            > zadawać choremu zbęnych cierpień.

Nie może !!!!! To jest eutanazja.

> podejrzewam że Blazer jest pracownikiem
            > jakieś firmy ubezpieczeniowej i to pewnie Nationale Nederlanden... to by mi
            > bardzo wiele mówiło i wyjaśniało dlaczego on aż tak bardzo chce tej eutanazji..
            > Nowe źródło lewych dochodów i tyle!! Z Holandii w cągu ostatnich lat uciekło
            > 20 tys ludzi starszych.. tyle przynajmiej podają oficjalne statystyki
            > holenderskie, a kontrola tamtejszego "NIKu" wykazała że tylko co piąta
            > eutanazja byłą uzasadniona wg kryteriów obowiąz tam ustawy.....

• Gość: Balzer GMR IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 23:05

podejrzewam że Blazer jest pracownikiem
            > jakieś firmy ubezpieczeniowej i to pewnie Nationale Nederlanden... to by mi
            > bardzo wiele mówiło i wyjaśniało dlaczego on aż tak bardzo chce tej eutanazji..
            >

Pudło, strzał jak kula w płot. Nie mam nic wspolnego z ubezpieczeniami, wrecz przeciwnie obracam sie w srodowisku medycznym, głownie lekarzy (no juz za duzo
            powiedziałem), w kazdym razie eutanazja nie słuzy do uzyskiwania korzysci majatkowych,
            tylko do skracania cierpienia.
            Pieniadze nie maja prawa wchodzic tu w gre, bo bedziemy mieli do czynienia
            ze zwykłym łapownictwem.
            • samanta1 Re: GMR 12.02.02, 23:11
              GMR wszedzie wietrzy podstep. Wcale bym sie nie zdziwila gdyby mial zaswiadczenie,ze w razie ewentualnej
              smierci nie wolno pobrac jego narzadow. Oczywiscie nie zamierzam go w tym momencie obrazic bo ma takie
              prawo ,ale myslac takimi kategoriami to ludzie beda umierac cierpiac a inni beda pozbawini mozliwosci ratunku.
              • Gość: GMR Re: GMR IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 13:24
                Już to zrobiłem! Wyjatek dla najbliżsej rodziny ale skoro nie zamierzam jej
                wcale zakładać...bo nie stać mnie na to, a poza tym dzisiejsze kbiety są gówno
                warte... a z facetami też nie miam dobrych relacji bo chcieli bym był "biorcą"
                a nie "dawcą" tzn zeby mie posuwali a nie żebym to ja robił poza tym to
                obrzydliwe i wysoce ryzykowne zachowanie nie mam zamiaru zdychać na AIDS juz
                wolę żebi mnie ktoś popruł kulami...
            • Gość: Złośliwy Blazer Mengele... no pieknie śliczie wspaniale! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 13:20
        • Gość: Jaceq Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.ppp.szeptel.net.pl 12.02.02, 18:01
          Jestem (na razie) przeciw referendum, co nie znaczy, że przeciw eutanazji, oczywiście w prawdziwym i
          szlachetnym tego słowa znaczeniu. Przeciw, bo: - Nadużycia - kto niby miałby to robić? Ci z Łodzi (i nie
          tylko?). Już sobie wyobrażam sfałszowane przez ew. spadkobierców zgody/żądania eutanazji/
          chorych. Dla Białej Mafii to byłby kolejny biznes.
          Gdyby temat mnie dotyczył, to będąc jeszcze na tzw. chodzie postarałby się zabezpieczyć sobie
          'możliwość dobrej śmierci'. Morfina, te rzeczy. Nawet, gdybym miał nigdy z tej możliwości nie
          skorzystać. To samo odnośnie bliskich - o ile byłbym _pewien_, że sobie tego życzą. Nie sądzę, by
          sumienie potem by mi spać nie dało. Skazać kogoś na miesiące cierpienia - to większy grzech.
          Potencjalna możliwość karania samobójców - toż to czysty i gorzki śmiech.
          I jeszcze:
          1. Dlaczego w naszej rzeczywistości dobra opieka paliatywna musi być taka droga? Co w tym tak
          kosztuje? Narkotyki kupują na czarnym rynku? A to by była jakaś lepsza alternatywa dla wielu
          decydujących się na eutanazję. W naszych zwykłych szpitalach - szkoda gadać. Słyszałem o
          przypadku, że chorzy ćpają po 15:00 jakieś draństwa, bo nie ma lekarza dyżurnego i zwykłego
          dolarganu nie mogą się dobłagać. Rozumiem, że narkotyki pod kontrolą, ale można to jakoś
          zorganizować. No i jest paru dupków, nawet z tyt. prof., którzy uważają, że morfina szkodzi śmiertelnie
          chorym.
          2. Dlaczego w mojej okolicy obecnie nie miałbym szans za rozsądną cenę kazać się spalić po
          śmierci? Co mnie obchodzi, że większość chce gnić w ziemi (ich sprawa, mnie nic do tego), ja chcę
          stać na półce u mojej żony, albo kazać rozsypać się z PKiN im. J.S.? Rozumiałbym, gdybym miał
          kaprys kazać się wypchać - wtedy niech płacę. Ale kremacja - przy obecnych 'okolicznościach' byznesu
          funeralnego - to powinien być artykuł pierwszej potrzeby.
    • Gość: kimmjiki Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.dau.citynet.pl 12.02.02, 17:52

> Aby nie tworzyc dodatkowych kosztow mogacych obciazyc budzet pytanie o eutanazj
      > e mozna dołaczyc do referendum w sprawie wejscia do UE.

Genialny pomysl - nic by tak nie ucieszylo oszolomow jak polaczenie tych dwoch
      pytan w jednym referendum. Wyobraz sobie te hasla typu "Unia Europejska -
      eutanazja na Polsce". Nie, nie wymyslajmy takich durnych oszczednosci, referendum
      nie kosztuje az tyle, zeby moglo to zaszkodzic budzetowi. Poza tym nie ma sie co
      spieszyc - lepiej poczekac pare latek, a za to miec wieksza szanse na wygrana
      (czyt. legalizacje).
      • Gość: t snajper nietrafił.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 20:39
        ...pisząc, że odłączenie aparatury to eutanazja. Aparatura podtrzymuje zycie,a
        jej odłączenie powoduje po prostu naturalną śmierć, podobnie nie jest eutanazją
        zaprzestanie podawania leków. Tego rodzaju działania są dopuszczane przez etykę
        lekarską w pewnych warunkach. W obu przypadkach mamy do czynienia z
        ZAPRZESTANIEM działania, podczas, gdy eutanazja polega na DZIAŁANIU wywołującym
        zgon. Żadne prawo nie może zmuszać lekarza do czegos takiego.
        • Gość: snajper snajper jednak trafił. IP: 213.134.143.* 14.02.02, 18:16
          Gość portalu: t napisał(a):

> ...pisząc, że odłączenie aparatury to eutanazja. Aparatura podtrzymuje zycie,a
          > jej odłączenie powoduje po prostu naturalną śmierć, podobnie nie jest eutanazją
          > zaprzestanie podawania leków. Tego rodzaju działania są dopuszczane przez etykę
          > lekarską w pewnych warunkach. W obu przypadkach mamy do czynienia z
          > ZAPRZESTANIEM działania, podczas, gdy eutanazja polega na DZIAŁANIU wywołującym
          > zgon. Żadne prawo nie może zmuszać lekarza do czegos takiego.

hasło z encyklopedi PWN:

EUTANAZJA [gr., 'dobra śmierć'], powodowane współczuciem zabicie człowieka,
          który cierpi i jest nieuleczalnie chory. Rozróżnia się: eutanazję czynną
          (śmierć jest spowodowana określonym działaniem) i

BIERNĄ (ŚMIERĆ NASTĘPUJE NA SKUTEK ZANIECHANIA TERAPII PODTRZYMUJĄCEJ ŻYCIE)

oraz eutanazję dobrowolną (kiedy występuje świadoma prośba o spowodowanie
          śmierci) i niedobrowolną (gdy chory nie jest w stanie wyrazić takiej prośby, np.
          jest nieprzytomny).

Pozdrawiam.
          • Gość: t Re: snajper jednak trafił. IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 17:14
            Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: t napisał(a):
            >
            > > ...pisząc, że odłączenie aparatury to eutanazja. Aparatura podtrzymuje zyc
            > ie,a
            > > jej odłączenie powoduje po prostu naturalną śmierć, podobnie nie jest euta
            > nazją
            > > zaprzestanie podawania leków. Tego rodzaju działania są dopuszczane przez
            > etykę
            > > lekarską w pewnych warunkach. W obu przypadkach mamy do czynienia z
            > > ZAPRZESTANIEM działania, podczas, gdy eutanazja polega na DZIAŁANIU wywołu
            > jącym
            > > zgon. Żadne prawo nie może zmuszać lekarza do czegos takiego.
            >
            > hasło z encyklopedi PWN:
            >
            > EUTANAZJA [gr., 'dobra śmierć'], powodowane współczuciem zabicie człowieka,
            > który cierpi i jest nieuleczalnie chory. Rozróżnia się: eutanazję czynną
            > (śmierć jest spowodowana określonym działaniem) i
            >
            > BIERNĄ (ŚMIERĆ NASTĘPUJE NA SKUTEK ZANIECHANIA TERAPII PODTRZYMUJĄCEJ ŻYCIE)
            >
            > oraz eutanazję dobrowolną (kiedy występuje świadoma prośba o spowodowanie
            > śmierci) i niedobrowolną (gdy chory nie jest w stanie wyrazić takiej prośby, np
            > .
            > jest nieprzytomny).
            >
            > Pozdrawiam.

Rzeczywiście to ja nie trafiłem. Niemniej faktem jest że to dwa rodzaje eutanazji
            i na e.bierną etyka lekarska zezwala, a na czynną - na szczęscie - nie.
    • Gość: koala Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 13.02.02, 10:29
      Jestem zdecydowanie przeciwny legalizacji eutanazji. W niemieckiej telewizji
      pokazywano znakomity reportaz na temat hospicjum gdzie ludzie moga w spokoju
      odejsc, bez bolu i strachu. Oczywiscie, ze tego rodzaju miejsca sa kosztowne w
      utrzymaiu itd. Ale nie ludzmy sie - smierc jest przeznaczeniem kazdego i warto
      w nia zainwestowac. Zamiast np. wystawnego pogrzebu - komfortowe umieranie.
      Zasilek pogrzebowy przeksztalcic w zasilek na umieranie. Z pewnoscia jest to
      bardziej klopotliwe z technicznego punktu widzenia, ale przeciez nie
      niemozliwe. Brzmi to troche makabrycznie, ale ten pomysl bardziej mi odpowiada.
      Holandia mam nadzieje pozostanie skrajnym przypadkiem. Legalizacja narkotykow,
      eutanazji, malzenstw homoseksualnych, prostytucji. Niemalze wszystkie mozliwe
      patologie spoleczne (czy przynajmniej za takowe dotychczas uwazane) sa tam
      uznane za rzecz normala i podlegaja spolecznej akceptacji. Nie wiem do czego to
      prowadzi. Obawiam sie zreszta , ze sami Holendrzy tego nie wiedza, byc moze
      nawet sie nad tym nawet nie zastanowili.
      Pozdrawiam
      • Gość: koala Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 13.02.02, 10:37
        A tak a propo's referendum - uwazam, iz spoleczenstwo polskie jest do tego nie
        przygotowane (jak zreszta do wiekszosci powaznych kwestii politycznych czy
        gospodarczych). Zamiast prawdziwej edukacji i kultury politycznej otrzymuje
        agresywna papke populistyczno-demagogiczna,spotegowana przez manipulatorska
        postawe mediow.To nie ulatwia mu wolnego i prawdziwego wyboru. Spoleczenstwo
        jest po prostu glupie i niedouczone. To tak jak z dzieckiem - nikt o nie nie
        zadbal. Wystarczy sobie poczytac co niektore wypowiedzi uczestnikow tego forum.
        Pozdrawiam
      • Gość: Beny Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: 213.68.127.* 13.02.02, 11:23
        Gość portalu: koala napisał(a):

> Jestem zdecydowanie przeciwny legalizacji eutanazji. W niemieckiej telewizji
        > pokazywano znakomity reportaz na temat hospicjum gdzie ludzie moga w spokoju
        > odejsc, bez bolu i strachu. Oczywiscie, ze tego rodzaju miejsca sa kosztowne w

Jesli w niemickiej telewizji to pokazano to musi byc prawda!
        Chlopie co ty bredzisz. W spokuju bez bulu i strachu masz szanse odejsc zyjac
        wsrod swoich bliskich i umierajac we snie w swoim lozku - a nie w przechowalni
        cial.
        Jesli jestes nieuleczalnie chory na jakiegos raka. Nie czujesz bolu jak jedziesz
        np. morfinie. Ale jak na niej jedziesz to nie czujesz ze zyjesz to po co zyjesz.
        Tylko po to aby odzyskac przytomnosc i resztka sil nacisnac guzik siostro
        nastepny zastrzyk.
        Ludzie ktorzy pierdola (musze tak powiedziec) o powinnosci umierania naturalnego
        nigdy nie przezyli podobnego doswiadczenia.

Samanta juz napisala.
        Wkladasz w portfel papier poswiadczony notarialnie, wpisujesz sie do
        ksiegi "eutanazjo-entuzjastow" i w wypadku gdy masz dosc lezenia sparalizowanym,
        konajacym itd. mrugasz do pana doktora - aniola smierci - zastrzyk i po bulu.
        Oczywiscie taki papier powinien byc przygotowany przez specjalistow aby dokladnie
        opisac sytuacje w ktorych nawet mrugnac nie mozesz ale zycie powinni ci ratowac,
        a nie na tamten swiat w karetce w Lodzi wysylac.

(Linda zaslabl, jedzie karetka, pochyla sie nad nim sanitariusz ze strzykawka i
        mowi - co ty kurwa wiesz o zabijaniu)

kimmjiki mial tez racje - nie jest to napilniejsza rzecz do zrobienia w kraju a
        laczenie tego (nawet bliskoscia w czasie) z referendum UE nie jest najlepszym
        pomyslem. Zamaist rzeczowej dyskusji bedziemy mieli demagogie i obrzucanie sie
        wyzwiskami.

Pozdr.
        Beny
        • Gość: Mengele Lista osób do obowiązkowej eutanazji IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 13:30
          Blazer, Snajper, Kimmikji, Beny, Samanta.
          Po przekroczeniu 80 tki każda z tych osób obowiazkowo winna podlegać tego typu
          zabiegowi pod groxbą wysokich sankcji finansowych...
          • Gość: Beny Re: Lista osób do obowiązkowej eutanazji IP: 213.68.127.* 13.02.02, 13:40
            M:
            > Blazer, Snajper, Kimmikji, Beny, Samanta.
            > Po przekroczeniu 80 tki każda z tych osób obowiazkowo winna podlegać tego typu
            > zabiegowi pod groxbą wysokich sankcji finansowych...

B:
            Pod warunkiem wyrazenia zgody przez wyzej wymienionych.

• Gość: GMR Re: Lista osób do obowiązkowej eutanazji IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 18:59
              Jak będdziesz miał sklerozę czy staniesz się kompletnie niepoczytalny to nikt
              cię o zgodę pytać nie będzie. A sfałszować podpis dla wprawnego grafologa żaden
              problem
          • Gość: Balzer Mengele - twoja głupota razi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 16:22
            Jestescie niereformowalni. Nie mozna pacjenta poddac eutanazji bez jego
            wyraznego zyczenia.
            • Gość: Mengele Re: Mengele - twoja głupota razi IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 19:01
              Czego sie burzysz? przecież to są podludzie którzy tylko przeszkadzaja zdrowemu
              społeczeństwu w rozwoju. Zabierają powietrze silnym zdrowymi młodym!
      • Gość: snajper Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: 213.134.143.* 14.02.02, 18:27
        Gość portalu: koala napisał(a):

> Jestem zdecydowanie przeciwny legalizacji eutanazji. W niemieckiej telewizji
        > pokazywano znakomity reportaz na temat hospicjum gdzie ludzie moga w spokoju
        > odejsc, bez bolu i strachu.

W telewizji to może ładnie wygląda. Tylko czy wiesz, że każdy środek
        przeciwbólowy po pewnym czasie przestaje działać ? Bo rośnie próg tolerancji
        organizmu. I po pewnym czasie bólu już nie można stłumić. Co wtedy ? A co z
        dodatkowym bólem psychicznym, spowodowanym koniecznością korzystania z basenu,
        myciem przez innych, karmieniem, dusznościami. Korzystałeś kiedyś z basenu ?

> Oczywiscie, ze tego rodzaju miejsca sa kosztowne w
        > utrzymaiu itd. Ale nie ludzmy sie - smierc jest przeznaczeniem kazdego i warto
        > w nia zainwestowac. Zamiast np. wystawnego pogrzebu - komfortowe umieranie.

Do kogo to piszesz ? Do emerytów, których nie stać na wykupienie lekarstw ????

> Zasilek pogrzebowy przeksztalcic w zasilek na umieranie.

4 tysiące z groszami ? Na ile dni w hospicjum to Ci wystarczy ? A jak nie zdążysz
        umrzeć ?

> Z pewnoscia jest to
        > bardziej klopotliwe z technicznego punktu widzenia, ale przeciez nie
        > niemozliwe. Brzmi to troche makabrycznie, ale ten pomysl bardziej mi odpowiada.
        > Holandia mam nadzieje pozostanie skrajnym przypadkiem. Legalizacja narkotykow,
        > eutanazji, malzenstw homoseksualnych, prostytucji.

To prostytucja jest u nas nielegalna ???? Ciekawe.

> Niemalze wszystkie mozliwe
        > patologie spoleczne (czy przynajmniej za takowe dotychczas uwazane) sa tam
        > uznane za rzecz normala i podlegaja spolecznej akceptacji. Nie wiem do czego to
        > prowadzi.

A u nas za całkowicie normalne i akceptowane społecznie uważa się alkoholizm i
        nikotynizm. To też patologie społeczne. To też narkotyki. Co kraj to obyczaj.

> Obawiam sie zreszta , ze sami Holendrzy tego nie wiedza, byc moze
        > nawet sie nad tym nawet nie zastanowili.

Ależ gwarantuję Ci, że się zastanowili. Dzięki np legalizacji narkotyków nie mają
        mafii narkotykowych, dealerów w szkołach podstawowych i średnich. Przestępcy nie
        bogacą się na sprzedarzy narkotyków. A ilość narkomanów im spadnie, bo nikt
        nikogo nie będzie zachęcał do brania, tak jak u nas dealerzy, zainteresowani we
        wzroście ilości klientów.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam.
        • Gość: GMR Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 19:02
          To prostytucja jest u nas nielegalna ???? Ciekawe.

-póki o jeszce nie wg polskiego prawa
        • Gość: GMR Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 19:08
          Jak zalegalizujemy kradzieże to zniknie nam plaga kradzieży , złodziejstwa
          zalegalizujmy oszustwa to one zniką, morderstwa, gwałty... "ciekawy" ten twój
          tok myślenia....
          • Gość: snajper Re: Zalegalizowac eutanazje - czas na referendum IP: *.waw.cdp.pl 18.02.02, 16:08

> Jak zalegalizujemy kradzieże to zniknie nam plaga kradzieży , złodziejstwa
            > zalegalizujmy oszustwa to one zniką, morderstwa, gwałty... "ciekawy" ten twój
            > tok myślenia....

Prostytucja jest w Polsce całkowicie legalna. Twoja d... to też towar, i jeśli
            chcesz, możesz ją legalnie sprzedawać.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka