Dodaj do ulubionych

Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący

26.02.10, 16:03
Ciekawy tekst z Salon24 objaśniający w sposób przystępny i kompetentny dlaczego - mimo upływu kolejnych lat - tytułowy podpis elektroniczny to w Polsce wciąż bardziej idea niż codzienna rzeczywistość.

"Niezależnie od obecnych przepychanek nie ulega wątpliwości, że kwestia podpisów elektronicznych jest porażką wszystkich rządów od 2001 roku czyli od uchwalenia pierwszej ustawy. Przekłada się to na paraliż elektronicznych kontaktów z administracją publiczną w Polsce.

W Wielkiej Brytanii od 2000 roku, bez żadnych zaawansowanych podpisów, działa rządowy portal, przez który można załatwić mnóstwo spraw ze skutkiem prawnym. To samo w Estonii, USA, Finlandii i wielu innych krajach. W Polsce tylko Ministerstwu Finansów się ta sztuka udała (PIT-37). I to wyłącznie dlatego, że nie podlega pod regulację w KPA wymagającą podpisu kwalifikowanego nawet po to, żeby poprosić o głupi wypis z ewidencji działalności gospodarczej.

(...)

Dzięki trzem prywatnym firmom czerpiącym zyski z przymusowego zakupu drogich certyfikatów od czasu uchwalenia ustawy o podpisie elektronicznym w 2002 roku kontakty obywateli z administracją publiczną przez Internet praktycznie nie istnieją.

Elektroniczna skrzynka podawcza w Krakowie miała do niedawna całych 3-4 klientów.Rocznie.
Wszyscy chodzą na piechotę albo wysyłają dokumenty pocztą.

Rynek nie tylko podpisu elektronicznego, ale i elektronicznych usług publicznych został przez te firmy całkowicie zniszczony dzięki forsowaniu jednego rozwiązania, którego na dodatek nie potrafią zaimplementować tak, by dało się go normalnie używać. Zamiast tego co roku urządzają nad morzem spęd dla urzędników by ich przekonywać, że na tym właśnie braku usług polega nowoczesne e-państwo i jak należy to "naprawić", to znaczy dopasować państwo do ich chybionego modelu biznesowego.

Zastanawiam się jak długo jeszcze rząd będzie chodził na pasku kilku lobbystów, gwarantujących nam usługi administracji publicznej na poziomie XIX wieku?"

krawczyk.salon24.pl/159557,kto-blokuje-podpis-elektroniczny
Obserwuj wątek
    • entefuhrer PiS ogólnie mierzi, ale akurat... 04.05.16, 23:19

...za Streżyńską to trzymam kciuki.
    • kfugktru23 Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 04.05.16, 23:31
      Mieliśmy takie ułatwienie - sąd elektroniczny. Nie spodobał się Polakom...
      • man_sapiens Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 08.11.17, 15:58
        A co miał ten sąd wspólnego z podpisem elektronicznym, którego nie ma?
        • adria231 Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.07.18, 06:17
          Może ktoś mi wytłumaczy, jak to jest z tym podpisem elektronicznym. Ten podpis nie działa?
          Chciałam w sądzie złożyć sprawozdanie finansowe spółki ( jak to robię od lat). Okazało się, że od kilku miesięcy przyjmowane są sprawozdania tylko drogą elektroniczną ( i z elektronicznymi podpisami).
    • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 03:35
      entefuhrer napisał:

> Dzięki trzem prywatnym firmom czerpiącym zyski z [b]przymusowego zakupu[
      > /b] drogich certyfikatów od czasu uchwalenia ustawy o podpisie elektronicznym w
      > 2002 roku kontakty obywateli z administracją publiczną przez Internet praktycz
      > nie nie istnieją.
      Historia tego jest bardzo ciekawa. To chyba nie na to forum. W każdym razie to przełom między AWS i SLD.
      Państwo wymusiło na firmach stosowanie podpisu, tak wymusiło bo polegało to na obowiązku składania sprawozdań do ZUS drogą elektroniczną z użycie tegoż podpisu dla firm zatrudniających więcej niż 5 pracowników.
      Gruuuuby deal z klasycznego państwowego wymuszenia.
      W jednej z 3 firm, w prywatnej firmie, z tytułu tego nakazu wpłynęło około 80 000 mln zł w okresie kilku miesięcy. Koszt podstawowy wytworzenia takiego podpisu wtedy do mniej niż 5 mln zł.
      Kupiłem. Użyłem go jeden raz.
      • l_zaraza_l Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 16:25
        Obowiązek wysyłania deklaracji do ZUS (dla przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 5 osób) pojawił się w lipcu 2008. Przedtem były bezpłatne certyfikaty wydawane przez ZUS na dyskietkach.
        Denominacja była w 2005 więc jest bardzo mało prawdopodobne, byś płacił za podpis 5 mln zł.
        • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 17:33
          l_zaraza_l napisała:

> Obowiązek wysyłania deklaracji do ZUS (dla przedsiębiorstw zatrudniających powy
          > żej 5 osób) pojawił się w lipcu 2008. Przedtem były bezpłatne certyfikaty wydaw
          > ane przez ZUS na dyskietkach.
          > Denominacja była w 2005 więc jest bardzo mało prawdopodobne, byś płacił za podp
          > is 5 mln zł.
          To co dawano na dyskietkach to był program "płatnik" a to coś zupełnie innego niż to o czym mówimy.
          Pisałem o koszcie wytworzenia a nie koszcie zakupu certyfikatu. Zestawiłem to w prostym słupku : zainwestowano mniej niż 5 mln zł a zarobiono prawie około setki mln zł. Ponyliłem do z kosztem zakupu pojedynczego "podpisu certyfikowanego". Pisałem o biznesie a Ty mi tu z denominacją wyjeżdżasz....no proszę Cię.
          • jureek Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 06.05.16, 14:16
            czekam.na.lewice napisał:

> To co dawano na dyskietkach to był program "płatnik" a to coś zupełnie innego n
            > iż to o czym mówimy.

Ten "płatnik" też był przez długi czas wymuszeniem, bo zmuszał do zakupu windowsa, bo nie miał otwartych interfejsów.
            • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 06.05.16, 14:24
              jureek napisał:

> Ten "płatnik" też był przez długi czas wymuszeniem, bo zmuszał do zakupu window
              > sa, bo nie miał otwartych interfejsów.
              Oczywiście tak a partner tenisowy Aleksandra Wielkiego skasował za to cudo informatyki około 100 milionów.
    • cudowne_uczucie Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 07:11
      ty jakiś egzotyczny musisz być :)

Jak założyć profil zaufany
      Wejdź na stronę ePUAP.
      Załóż konto.
      Wypełnij wniosek o założenie profilu zaufanego.
      Znajdź najbliższy urząd, w którym będziesz mógł potwierdzić profil zaufany ePUAP.
      Udaj się do wybranego urzędu, żeby potwierdzić założenie profilu zaufanego.
      • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 07:13
        cudowne_uczucie napisała:

> ty jakiś egzotyczny musisz być :)
        >
        > [url=https://obywatel.gov.pl/czym-jest-epuap]Jak założyć profil zaufany
        > Wejdź na stronę ePUAP.
        > Załóż konto.
        > Wypełnij wniosek o założenie profilu zaufanego.
        > Znajdź najbliższy urząd, w którym będziesz mógł potwierdzić profil zaufany ePUA
        > P.
        > Udaj się do wybranego urzędu, żeby potwierdzić założenie profilu zaufanego. [/u
        > rl]
        Mylisz możliwość z wykorzystaniem. Możliwość istnieje. Złożenia. Korzystanie jest bardzo słabe.
        • cudowne_uczucie Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 08:42

> Mylisz możliwość z wykorzystaniem. Możliwość istnieje. Złożenia. Korzystanie je
          > st bardzo słabe.

masz cienkość z KPA szczególnie po zeszłorocznych zmianach

możesz żądać potwierdzenia korespondencji wraz nadaniem nr przyjęcia w dzienniku a panienka odbierająca musi zapieydalać po nadanie tego numeru do psiapsiółek nawet kilka pięter niżej bądź wyżej i odpowiedzieć ci na równi z korespondencją papierową w każdym urzędzie czy instytucji państwowej
          • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 16:12
            cudowne_uczucie napisała:

> czekam.na.lewice napisał:
            >
            > > Mylisz możliwość z wykorzystaniem. Możliwość istnieje. Złożenia. Korzysta
            > nie je
            > > st bardzo słabe.
            >
            > masz cienkość z KPA szczególnie po zeszłorocznych zmianach
            >
            > możesz żądać potwierdzenia korespondencji wraz nadaniem nr przyjęcia w dzienni
            > ku a panienka odbierająca musi zapieydalać po nadanie tego numeru do psiapsiółe
            > k nawet kilka pięter niżej bądź wyżej i odpowiedzieć ci na równi z korespondenc
            > ją papierową w każdym urzędzie czy instytucji państwowej
            Nie o tym pisałem.
      • entefuhrer Re: "Wejdź na stronę ePUAP" 08.05.16, 17:32

ePUAP, powiadasz pan ?...

padjas kancelaria ‏@padjaskancelar 6.05

@AnnaStrezynska Czy wiadomo kiedy będzie działał epuap?
        Od dwóch dni nie można się zalogować. terminy uciekają ..takiej obsuwy dawno nie było :/

Anna Strezynska ‏@AnnaStrezynska

@padjaskancelar Mamy do czynienia z uszkodzeniem fizycznym; wdrozony jest plan kryzysowy. ePUAP zostal zbudowany bez backupu.
    • sverir Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 08:09
      Do kontaktu z urzędem via internet obywatel nie potrzebuje podpisu elektronicznego. Wystarczy profil zaufany.
      • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 16:13
        sverir napisał:

> Do kontaktu z urzędem via internet obywatel nie potrzebuje podpisu elektroniczn
        > ego. Wystarczy profil zaufany.
        Jak najbardziej tak. Kupiłem i jeden raz go użyłem. Więcej nie był potrzebny przez lata.
        • sverir Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 20:54
          "Jak najbardziej tak. Kupiłem i jeden raz go użyłem. Więcej nie był potrzebny przez lata"

To inna sprawa. Niemniej w niektórych sprawach wystarczy nawet zwykły e-mail. Nie w narzędziach szukałbym przyczyn, dla których tzw. e-administracja w PL nie jest wykorzystywana.
          • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 06.05.16, 04:28
            sverir napisał:

> "Jak najbardziej tak. Kupiłem i jeden raz go użyłem. Więcej nie był potrzebny p
            > rzez lata"
            >
            > To inna sprawa. Niemniej w niektórych sprawach wystarczy nawet zwykły e-mail. N
            > ie w narzędziach szukałbym przyczyn, dla których tzw. e-administracja w PL nie
            > jest wykorzystywana.
            Całkowicie się zgadzam.
            Wręcz krytykowałem tutaj w swoim poście ten wymuszony deal polityków i urzędników czyli biurw z biznesem.
            • sverir Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 06.05.16, 12:41
              "Wręcz krytykowałem tutaj w swoim poście ten wymuszony deal polityków i urzędników czyli biurw z biznesem"

To też. Ale generalnie obywatele w PL nie mają zaufania chyba jeszcze do korespondencji elektronicznej z urzędem.
            • inocom Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 08.05.16, 17:59

> sverir napisał:
              >
              > > "Jak najbardziej tak. Kupiłem i jeden raz go użyłem. Więcej nie był potrz
              > ebny p
              > > rzez lata"
              > >
              > > To inna sprawa. Niemniej w niektórych sprawach wystarczy nawet zwykły e-m
              > ail. N
              > > ie w narzędziach szukałbym przyczyn, dla których tzw. e-administracja w P
              > L nie
              > > jest wykorzystywana.
              > Całkowicie się zgadzam.
              > Wręcz krytykowałem tutaj w swoim poście ten wymuszony deal polityków i urzędnik
              > ów czyli biurw z biznesem.

Zwykły e-mail wystarczy wszędzie na świecie. Takie organizacje jak AIP czy ACS przyjmują tym oświadczenie o prawach autorskich. W Polsce sztucznie trzyma się jakiegoś e-puapu.

Mając profil zapytałem się w US Wr-Fabryczna czy mogę tak do nich wysyłać pisma. Urzędnik się uśmiechnął...
      • entefuhrer Re: Podpis elektroniczny, profil zaufany i inne 08.05.16, 17:45

Mnie jako obywatela g... interesuje jak sie cholera nazywa - ma być prosto, łatwo, przyjaźnie, intuicyjnie, tanio (najlepiej darmo, ale niekoniecznie) - i MA DZIAŁAĆ.

PO zmarnowała 8 lat i setki mln PLN na systemy które - generalnie - nie działają (tzn. okazały się z tych czy innych względów na tyle nieprzyjazne, że masowy użytkownik je olał)

Streżyńska - zamiast urzędowego optymizmu Boniego czy Halickiego - ma realny ogląd rzeczywistości; przy "500+" oparła się na tym co realnie funkcjonuje (tzn. systemach bankowych) - i po pół roku na stanowisku już ma na koncie konkretny sukces.
    • l_zaraza_l Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 16:09
      Takich firm jest 5 a nie 3.
      • czekam.na.lewice Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 05.05.16, 16:14
        l_zaraza_l napisała:

> Takich firm jest 5 a nie 3.
        Uczestniczyłem w jednym z projektów w tej dziedzinie ale na początku było trzech koncesjonariuszy. Być może póżniej doszły jakieś firmy. Nie kwestionuję.
      • entefuhrer Re: Takich firm jest 5 a nie 3 27.05.16, 17:11

Mniejsza o detale.
    • l_zaraza_l Wykradziono 273 mln haseł do kont e-mail 05.05.16, 16:32
      Na rosyjskim forum dla hakerów pojawiła się oferta sprzedaży pokaźnego pakietu danych. Przestępcom udało się zdobyć 273 miliony haseł do kont Gmaila, Microsoftu czy Yahoo.

Ot, taki przykładzik.
      Tylko ludzie nieświadomi mogą uważać, że podpis elektroniczny i inne dobrodziejstwa związane z tą technologią to zło.
      • czekam.na.lewice Re: Wykradziono 273 mln haseł do kont e-mail 05.05.16, 16:36
        l_zaraza_l napisała:

> Na rosyjskim forum dla hakerów
        > pojawiła się oferta sprzedaży pokaźnego pakietu danych. Przestępcom udało si
        > ę zdobyć 273 miliony haseł do kont Gmaila, Microsoftu czy Yahoo
        .

>
        > Ot, taki przykładzik.
        > Tylko ludzie nieświadomi mogą uważać, że podpis elektroniczny i inne dobrodziej
        > stwa związane z tą technologią to zło.
        W jednej z firm posiadających taką koncesję w Polsce, wewnątrz , za bramkami ochorny, mieścił się Honorowy Konsulat Rosyjski a prawnik tej firmy był zatrzymany z podejrzeniem o szpiegostwo na rzecz Rosji.
        :)
        • l_zaraza_l Re: Wykradziono 273 mln haseł do kont e-mail 05.05.16, 16:49
          Za dużo mitów a za mało faktów.
          • czekam.na.lewice Re: Wykradziono 273 mln haseł do kont e-mail 05.05.16, 17:24
            l_zaraza_l napisała:

> Za dużo mitów a za mało faktów.
            Wszystko co napisałem to fakty. Który negujesz ?
    • ric-ard Re: Parę dni temu chciałem wymienić dowód osobisty przez ePUAP 05.05.16, 17:20
      Ale guzik z pętelką. Po złożeniu wniosku przez ePUAP wszystko ok, podpis elektroniczny prawidłowy, otrzymałem automatycznie wygerenowane poświadczenie przedłożenia wniosku przez urząd. Czekałem teraz na potwierdzenie złożenia wniosku z przydzielonym nr wniosku aż tydzień i nic.

Zostałem poinformowany w rozmowie telefonicznej przez ratuszowego urzędnika z rozbrajającą szczerością, że nie dotarła do urzędu żadna informacja drogą elektroniczną i że w związku z tym mogę ponownie złożyć wniosek o dowód drogą elektroniczną. Czyli mogłem czekać tak sobie do usr.nej śmierci i nikt o niczym by nie wiedzuał.

Wolałem pofatygować się już osobiście do urzędu by ponownie złożyć wniosek. Tak się skończyła moja internetowo-urzędowa przygoda z administracją publiczną w Polsce odziedziczonejw spadku po państwie teoretycznym ch. doopa i kamieni kupa made in PO-PSL i ich owocach infoafery, której koszt polskiego podatnika kosztował bagatela 3 mld zł.
      • czekam.na.lewice Re: Parę dni temu chciałem wymienić dowód osobist 06.05.16, 12:32
        ric-ard napisał:

> Ale guzik z pętelką. Po złożeniu wniosku przez ePUAP wszystko ok, podpis elektr
        > oniczny prawidłowy, otrzymałem automatycznie wygerenowane poświadczenie przedło
        > żenia wniosku przez urząd. Czekałem teraz na potwierdzenie złożenia wniosku z p
        > rzydzielonym nr wniosku aż tydzień i nic.
        Tu występuje podobne zjawisko jak to robotnicy na przełomie XIX i XX wieku niszczyli maszyny, które powodowały zwalnianie ich z pracy. Ta niema blokada podpisu i elektroniki w usługach państwa i gminy to blokada urzędników czyli biurw.
      • entefuhrer Re: chciałem wymienić dowód osobisty 23.10.18, 20:09

Chyba się poprawiło; wyrabiałem nowy dowód w tym roku - wszystko gładko, bez problemów.
    • pijatyka Streżyńska: ePUAP - system do zaorania. 14.05.16, 03:19

wyborcza.biz/biznes/1,147883,20042569,kolejna-awaria-epuap-strezynska-system-do-zaorania.html
      • czekam.na.lewice tak pracowały najwybitniejsze lemingi 14.05.16, 07:21
        pijatyka napisała:

>
        > wyborcza.biz/biznes/1,147883,20042569,kolejna-awaria-epuap-strezynska-system-do-zaorania.html
        Wskazuje to na wybitne kwalifikacje POnoć wybitnych Lemingów : Halickiego, Boniego i Trzaskowskiego.
      • kfugktru23 Re: Streżyńska: ePUAP - system do zaorania. 14.05.16, 07:25
        Ciekawe że wcześniej system działał...
        • pijatyka Re: Ciekawe że wcześniej system działał 14.05.16, 14:09

Jasne - przyszła Streżyńska i od razu świetny system zepsuła...
        • czekam.na.lewice Re: Streżyńska: ePUAP - system do zaorania. 14.05.16, 16:02
          kfugktru23 napisał:

> Ciekawe że wcześniej system działał...
          Kaczyński kazał Suskiemu zepsuć.
          Niemożliwe aby tacy wybitni jak Halicki, Boni i Trzaskowski zepsuli robotę.
          • kalllka Re: Streżyńska: ePUAP - system do zaorania. 14.05.16, 16:37
            Zadna to polityczna sprawa a raczej zlewa, aby systemy pod domenami gov. w Polsce nie dzialaly.
            E-podziemie ma u nas mocniejsza pozycje,przez mentalne umocowania by ktokolwiek poza wtajemniczonymi mogl zarzadzac database.,
            Coz, jak wszystko, co wyczerpalo formule naduzywajac'bezpieczenstwa' tak i polskie domeny gov beda projektowane zgodnie z miedzynarodowymi zasadami na istniejacych protocols of the databases.
            W zwiazku z tym np. Ryj., mimo rozpaczy/ wielbicielek/ bedzie mysial podpisywac sie mailowo., na dodatek imieniem I nazwiskiem.
    • koper785 Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 08.11.17, 15:30
      Przy kontaktach z KRS się też taki podpis kwalifikowany przydaje. Ja zamawiałem podpis przez stronę netvet.pl/podpis-elektroniczny. Przyjechali do mnie do firmy, całość zajęła może z pół godziny jak podpis był ważny. Mają różne zestawy do wyboru ale cenowo drogo nie wychodzi, ja się zamknąłem w 320 zł licząc razem z kosztami dojazdu.
      • pies_na_czarnych Re: Podpis elektroniczny czyli lobbing hamujący 08.11.17, 15:50
        :)))))
        Po co latwo jak moze byc trudno. Czytnik kart mozna kupic juz za 5€. Wkladasz dowod osobisty i jazda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka