Dodaj do ulubionych

Najnowszy blamaż SLD

25.02.04, 15:38
Rada Polityki Pieniężnej na swoim pierwszym posiedzeniu w NOWYM składzie
postanowiła dzisiaj nie obniżać stóp procentowych. A co więcej: nie
wykluczyła, że w niedalekiej przyszłości może przyjąć "kurs restrykcyjny",
czyli stopy podnieść.

A przez dwa lata ludzie SLD darli gębę na temat restrykcyjnej polityki RPP.
Krytykowali jej skład, jako pozostałość po AWS/UW. Ostatnio mieli zmienić jej
skład. 3 członków wybiera Sejm, gdzie SLD ma największy klub, a w sprzeciwie
wobec neoliberalizmu może liczyć na Samoobronę a nawet PiS i LPR. 3 innych
wybiera Senat całkowicie przez SLD zdominowany.
No i co ? Już po wyborze przez Sejm liberalne media podniosły wrzask
dyskretnie wspomagany przez ludzi z otoczenia prezydenta. No i SLD wziął ogon
pod siebie i Senat wybrał taką trójkę, że po mianowaniach prezydenckich
(wiadomo jakich) profil Rady niewiele odbiega od poprzedniego.
Tylko że teraz SLD nie może za skład Rady obwiniać ani UW ani AWS.
Jeszcze raz się okazało, że zrobili z gęby cholewę.
Obserwuj wątek
    • indris Teraz się już SLD nie wyłga 25.02.04, 19:13
      Właśnie radio TOK-FM powtórzyło, że RPP być może podniesie stopy. I wyemitowało
      pochwały Leszka Balcerowicza pod adresem Rady.
      Jeżeli ktoś w SLD myśli, że zapomnimy ich pyskowanie na poprzednią RPP i to KTO
      powołał obecną, to się gorzko rozczaruje. Przy wyborach.
    • freemason Re: Najnowszy blamaż SLD 25.02.04, 19:18
      Przypominam, że SLD ma w RPP tylko dwóch przedstawicieli, naiwnością byłoby
      wiec oczekiwać, że przeforsują swoje koncepcje, nawet przy pomocy Pietrewicza
      (PSL) i Nieckarza (PZPR, dziś UP). Pozostałych 6 członków RPP to znani i
      szanowani w kręgach biznesowo-finansowych fachowcy, nie mogą się kompromitować
      nieodpowiedzialnymi decyzjami, obliczonymi na krótkotrwały poklask Sanmoobrony
      i LPR. A nominacje prezydenta i senatu były wzorowe, budzące głęboki szacunek,
      zrehabilitował się najwyraźniej za poprzednich swoich nominantów. Pominąwszy
      jednego z panów, wybranego przez izbę Pastusiaka i Szyszkowskiej, wszystko gra!
      • Gość: Camille~Pissarro A to mi umknęło IP: *.idea.pl 25.02.04, 19:27
        to M.Szyszkowska i L.Pastusiak b yli nominowani dp RPP z ramienia Senatu ???
        To dopiero byłby blamaż, ba EURO chyba skoczyłoby od razu , przy załozeniu , że
        L.Balcerowicz uległby "czarowi i urokowi" pani profesor socjologii ;-))
        • freemason Re: A to mi umknęło 25.02.04, 19:50
          Gość portalu: Camille~Pissarro napisał(a):

> to M.Szyszkowska i L.Pastusiak b yli nominowani dp RPP z ramienia Senatu ???

:)))))

> To dopiero byłby blamaż, ba EURO chyba skoczyłoby od razu, przy załozeniu, że
          > L.Balcerowicz uległby "czarowi i urokowi" pani profesor socjologii ;-))

Fylozofii! :)))
          • Gość: Camile~Pissarro Re: A to mi umknęło IP: *.idea.pl 25.02.04, 20:28
            Wydaje mi się , że ona ma zrobione dwa fakultety wspólnie przez nas wymienione,
            byc może tytuł profesora ma w dziedzinie filozofii, ale wydaje mi się , że jej
            nawet te dwa w/w na nic sie nie zdadzą.Na takich senatorów ( uważam , że jedna
            izba by wystarczyła - mogą być dwie ale znacznie odchudzone )szkoda naszych ,
            podatników pieniędzy.Ja śledziłem wypowiedzi M.Szyszkowskiej juz wczesniej
            zanim została senatorem , teraz jakby sie zradykalizowały - co nie znaczy , że
            ja afirmowałem , wręcz przeciwnie ;-)
      • indris No więc właśnie blamaż 25.02.04, 20:03
        Przypominam,że SLD energicznie krytykowało działania poprzedniej RPP od
        pierwszego dnia jej działalności. Teraz miało okazję umieścić w niej sześciu
        przedstawicieli. A podwinęło ogon po wrzasku liberalnych mediów. Tym samym
        pokazało, że albo cała poprzednia krytyka była picem na wodę, albo, że ustępuje
        przed naciskiem liberałów. W obu przypadkach skompromitowało się. Po cholerę
        komu tacy "socjaldemokraci" ? Liberałowie to są w PO. Podróbek nikt nie szanuje.
        • freemason Re: No więc właśnie blamaż 25.02.04, 20:08
          indris napisał:

> Przypominam,że SLD energicznie krytykowało działania poprzedniej RPP od
          > pierwszego dnia jej działalności. Teraz miało okazję umieścić w niej sześciu
          > przedstawicieli.

Nie mogło, bo nie ma większości w sejmie.

<<A podwinęło ogon po wrzasku liberalnych mediów. >>

Wszystkie media krzyczały? Przegląd wrzeszczał co prawda, ale nawoływał do
          ostatecznego rozwiązania kwestii Balcerowicza i jastrzębi z RPP. Zresztą
          przypominam, że poprzednia Rada też nie była pod tym względem takim monolitem!

Po cholerę
          > komu tacy "socjaldemokraci"? Liberałowie to są w PO. Podróbek nikt nie
          szanuje.

Może chcą zostać socjal-liberałami tak jak UW?
          • indris No więc właśnie blamaż - korekta 25.02.04, 20:18
            Sejm mógł bez trudu wybrać może nie SLD-owców ale "antybalcerystów" Przy
            odrobinie odwagi SLD można było się porozumieć albo z LPR albo z Samoobroną. A
            Senat, gdzie SLD ma 75% nie ma żadnej wymówki.
            A jak ktoś zmienia poglądy to powinien postąpić jak Celiński, który po prostu
            zmienił partię. Libertariańska socjaldemokracja to coś jak wegetarianie
            promujący ludożerstwo. Czyli obrzydliwość. Bo najbardziej obrzydliwe jest
            załganie. Można szanowac libertarian,można szanowac komunistów. Ale nie da się
            szanować libertarian udających socjalistów. To SLD zgubi.
    • Gość: aa Re: Najnowszy blamaż SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 19:30
      To nie jest blamaż sld ponieważ ta partia nie ma już możliwości blamowania się.
      Dzisiaj nasłała policję lub MO na biedaszyby w Wałbrzychu, jutro podniesie wiek
      emerytalny kobiet do 90 lat i facetów do 100 lat a pojutrze będzie zarządzała
      20-ma milionami bezrobotnych, 12-oma mil dzieci i emerytów bez dochodów. I ile
      zostanie pracujących? A konta w szwajcarskich bankach rosną i rosną.... tak jak
      mury.
      AAAA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka