anwad 21.04.10, 08:16 Patrzcie jak manipulują media (zwróćcie uwagę które): www.rp.pl/artykul/464545.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdro Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:29 Skoro już wiesz wszystko, to odpowiedz na dwa proste pytania: 1. Kto był autorem tego pomysłu? (i nie pisz, że Dziwsz, bo on wyraźnie temu zaprzeczył) 2. Który z członków rodziny, personalnie, wyraził na to zgodę? Jarosław Kaczyński czy Marta Kaczyńska? Kto rozmawiał w tej sprawie z Dziwiszem? A poza tym mi wydawałoby się, że decydujący głos w sprawie miejsca pochówku powinna mieć córka, a nie brat i szwagier. Tymczasem w podlinkowanym artykule czytamy jako prawdę objawioną "Jarosław Kaczyński prosił o czas do namysłu, gdyż początkowo chciał pochować swojego brata na warszawskich Powązkach". Czyli to on miał decydować? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:37 W zaproponowanym w tym wątku problemem do dyskusji jest nierzetelność w podawaniu faktów przez media w celu przeprowadzenia ataku politycznego, na dodatek na osobę, która w tym czasie nie mogła niczego prostować. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:47 Jednym słowem, akceptujesz jedynie wypowiedzi zgodne z Twoją tezą. Gratuluję. A co do rzetelności - jakoś nie widzę w tym zestawieniu "Rzeczpospolitej" wypowiedzi Dziwisza. A wytłuszczanie najbardziej pasujących słów to bardzo prymitywny sposób zwracania uwagi czytelnika, dopuszczalny w podręcznikach, ale przez poważnych publicystów unikany. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:54 Wypowiedzi Dziwisza są wzajemnie sprzeczne. Początkowo oświadczył, że propozycja wyszła z kręgu ludzi Komorowskiego. Później powiedział też to zdanie, o którym Ty mówisz i właśnie to zdanie zostało spopularyzowane przez media. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:26 > Początkowo oświadczył, że propozycja wyszła z kręgu ludzi > Komorowskiego Podlinkuj, proszę, bo ja takiej wypowiedzi sobie nie przypominam. Pamiętam tylko, że mówił o uzgodnieniu tego z rządem. W tej właśnie wypowiedzi, o której piszę - czy była jakaś wcześniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:27 W tym miejscy anwad jak zawsze dyskretnie znika :-))) Im trzeba zawsze mówić: "sprawdzam" - to jedyna w miarę skuteczna metoda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dramateusz Kłamstwo wawelskie ma krótkie nóżki! Niedługo... 21.04.10, 14:33 ...ślady doprowadzą nas do kaczych łapek. Mam nadzieje, ze jeszcze przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:31 > > Początkowo oświadczył, że propozycja wyszła z kręgu ludzi > > Komorowskiego > > Podlinkuj, proszę, bo ja takiej wypowiedzi sobie nie przypominam. > Pamiętam tylko, że mówił o uzgodnieniu tego z rządem. W tej właśnie > wypowiedzi, o której piszę - czy była jakaś wcześniejsza? Oczywiście takiej wypowiedzi nie ma, to Kuria w osobie ks. Nęcka wypowiedziała taka opinię, z której bardzo szybko tenże ksiądz chyłkiem się wycofywał. Być może - ale ty tylko mój domysł - rzecznik Kurii w ferworze dyskusji po prostu pomylił nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
skoro.tu.jestem Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:48 Jeśli prawdą okaże się, że Miedwiediew na tajnym spotkaniu z Tuskiem i Komorowskim, przekazał polskiej stronie jakieś nagrania z czarnych skrzynek - to nieobecność oficjeli z Zachodu można potraktować jako bojkot. U nich nie rządzi Kościół, u nas tak, a to sprawa wewnętrzna Polski. „Die Tageszeitung” 15.04.2010 Niemiecka dziennikarka przypomina, że wciąż nie są w pełni znane okoliczności sobotniej katastrofy pod Smoleńskiem. Mnożą się sygnały, że na załogę tupolewa mógł być wywierany odgórny nacisk, by lądować za wszelką cenę. „Czy Kaczyński lub jeden z generałów na pokładzie przynaglali do tego pilotów?” – pyta „Die Tageszeitung”. Dopóki nie jest jasne, kto podjął ostatecznie śmiertelną decyzję o lądowaniu w Smoleńsku, decyzja o miejscu wiecznego spoczynku pary prezydenckiej powinna być zawieszona. A już na pewno nie powinna to być krakowska krypta królewska, gdzie pochowani są polscy królowie, narodowi wieszcze i święci” – komentuje Gabriele Lesser. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:02 A od kiedy to niemiecki publicysta decyduje o miejscu pochowania polskiego Prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:34 Nie decyduje, a jedynie wypowiada swoją opinię - do której ma prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:33 > „Die Tageszeitung” To ten od "kartofla"? Jak dla mnie bardzo niewiarygodne źródło informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill A gdzie rzetelne fakty? 21.04.10, 08:50 anwad napisała: > W zaproponowanym w tym wątku problemem do dyskusji jest nierzetelność w podawan > iu faktów przez media Co miały pisać media skoro cała wawelska szajka szła w zaparte? Żadnych rzetelnych faktów nikt do dzisiaj społeczeństwu nie przekazał. Skoro znasz te fakty to się nimi podziel. Jeżeli nie znasz - nie czepiaj się mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 15:18 Jesteś wyjątkowo kłamliwa gnida. anwad napisała: > W zaproponowanym w tym wątku problemem do dyskusji jest nierzetelność w podawan > iu faktów przez media w celu przeprowadzenia ataku politycznego, na dodatek na > osobę, która w tym czasie nie mogła niczego prostować. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Tyle się mówi, że państwo tak świetnie zadziałało 21.04.10, 10:25 w tych okolicznościach, a tu się nagle okazuje, że uległo byle Jarusiowi. Odpowiedz Link Zgłoś
deep_breath Re: Tyle się mówi, że państwo tak świetnie zadzia 21.04.10, 14:20 gdzie to sie okazuje? moze w twoim wyimaginowanym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i plujesz 21.04.10, 11:18 mdro napisała: Skoro już wiesz ---> Pokazujesz tylko nędzę intelektualną i moralną swoją oraz środowisk, z którymi sympatyzujesz... > A poza tym mi wydawałoby się, że decydujący głos w sprawie miejsca pochówku powinna mieć córka, a nie brat i szwagier. ---> Gdyby Tato był zwykłym ojcem a Mama zwykłą mamą, to rzeczywiście decydowałaby tylko i wyłącznie córka. Skoro jednak Tato to Prezydent RP a Mama to Pierwsza Dama RP, nic dziwnego, że w procesie podejmowania decyzji uczestniczył także brat Taty i brat Mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 11:33 Twoje kojarzenie rzeczy zupełnie od siebie niezależnych wprawia mnie w osłupienie. Odpowiedz Link Zgłoś
deep_breath Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 14:18 wydaje mi sie, ze stan wlasnego oslupienia w doslownym znaczeniu jest ci najbardziej znany. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 11:36 normalnyczlowiek1 napisał: > Skoro jednak Tato to Prezydent RP a Mama > to Pierwsza Dama RP, nic dziwnego, że w procesie podejmowania decyzji > uczestniczył także brat Taty i brat Mamy... hahahahahhahahahahahahaha argumentacja mnie powalila na obie lopatki Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 11:42 Poza tym Jarosław nie miał nic wspólnego z decyzją o Wawelu. To kłamstwa GW w które normalny bezkrytycznie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 12:38 > ---> Pokazujesz tylko nędzę intelektualną i moralną swoją oraz > środowisk, z którymi sympatyzujesz... Mnie w domu nauczyli szacunku do każdego człowieka, a w kościele miłości bliźniego. A odpowiednie wykształcenie pozwoliło mi na posiadanie umiejętności merytorycznej dyskusji, bez argumentów ad personam. Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Dlaczego kolejny dzień jątrzysz,kłamiesz i pl 21.04.10, 13:01 z (nie)normalnym nie warto dyskutować, to troll... Odpowiedz Link Zgłoś
deep_breath Re: Nie dziel wlosa na dwoje 21.04.10, 14:12 a co to ma do rzeczy. skad wiesz, ze corka nie przekazala tej odpowiedzialnosci na jaroslawa? znowu tylko domniemania, w czym przylaczasz sie do tej reszty sfory. ja odczytalem, ze jaroslaw reprezentuje tutaj cala rodzine, i nie ma co dzielic wlosa na dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal o pochowku prezydenta rząd decyduje 21.04.10, 08:50 o miejscu pochówku prezydenta Polski powinien decydować polski rząd, a nie rodzina czy partia polityczna. Ani nie kościół. Może to rząd wybrał Wawel. Ale w takim razie to wielki błąd rządu. Rodzina może decydować, jeśli wybierałaby między róznymi grobowcami rodzinnymi, ale nie w wypadku historycznej nekropolii, jaką jest Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: o pochowku prezydenta rząd decyduje 21.04.10, 08:59 To była też propozycja rządu (znajdź sobie oświadczenie ks. Nęcka, rzecznika Dziwisza), ale ostatecznie powinien decydować kościół jako właściciel katedry za zgodą rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal czekam na wypowiedź rządu 21.04.10, 09:06 tutaj czekam na deklarację rządu - czy to on wybrał Wawel na pochówek prezydentostwa Kaczyńskich i dlaczego. Cały Kraków (poza Dziwiszem, Gowinem i Majchrowskim) jest oburzony tą decyzją. Co było widać podczas pogrzebu - Kraków na pogrzeb nie przyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: czekam na wypowiedź rządu 21.04.10, 09:56 Rząd - z tego co mi wiadomo - od początku deklarował, że ceduje decyzje o miejscu pochówku na rodzinę i ze nie będzie w ta sprawę ingerował. Tak więc jak już zapadła decyzja o Wawelu w gesti rządu pozostała li tylko organizacja pochówku. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal dlaczego rząd był bierny 21.04.10, 10:03 to wielki błąd, że rząd był w tej sprawie bierny, bo okazało się, że brakiem swej wizji i działania popiera destrukcję świętości narodu, jaką jest Wawel, nekropolia, która musi być zamknięta dla współczesnych postaci z rządu i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: dlaczego rząd był bierny 21.04.10, 10:13 Rząd był bierny zapewne dlatego, że: 1. Gdyby się sprzeciwili, podniósłby się krzyk, że nie szanują żałoby i prezydenta, cieszą się ze śmierci politycznych przeciwników etc. 2. Było im na rekę zgromadzenie wszystkich tych zapowiadanych oficjeli w Krakowie, gdzie taką imprezę było dużo łatwiej zabezpieczyć (Wawel jest naturalnie obronny, a i kościół mariacki stoi w większym oddaleniu od innych budynków niż archikatedra w Warszawie). Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal jeśli rząd był bierny 21.04.10, 10:23 to dał pole do działania aktywnemu Kaczyńskiemu. Rząd nie może się bać Jarosława Kaczyńskiego, choć rozumiem te prawicowe, chadeckie sentymenty, bo teraz rząd zapłaci słono za swoją słabość. argument, że o bardzo złym wyborze Wawelu na pochówek zadecydowały względy bezpieczeństwa gości zagranicznych, czyli obcych, jest żałosny w swej słabości. My naród nie chcemy prezydentostwa Kaczyńskich na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: jeśli rząd był bierny 21.04.10, 10:36 Ja nie roszczę sobie prawa do wypowiadania się w czyimkolwiek, poza swoim, imieniu (czy to rządu, czy też, jak Ty, narodu) - to tylko moje domysły i opinia. Sądzę zresztą, że przeważający był ten pierwszy powód - oni mieli związane ręce, jedynym, który mógł zaprotestować, był Dziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal 46.241 obywateli to już chyba naród 21.04.10, 10:49 46.241 obywateli nie chciało i nie chce pochówku prezydentostwa Kaczyńskich na Wawelu. Tyle osób zebrało się na Facebooku. Jak pamiętasz, w PO jest ok. 22 tysiące czynnych członków. O połowę mniej. Rząd bał się załamania państwa, gdyby poznało prawdę o Smoleńsku - a to Jarosław Kaczyński bezwzględnie wykorzystał. Ze szkodą dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: 46.241 obywateli to już chyba naród 21.04.10, 11:03 46 tysięcy to lekko ponad promil. I nawet fakt, że żadna osoba, którą znam, tej decyzji nie popierała, nie upoważnia mnie do kategorycznych stwierdzeń o woli narodu, podobnie jak nikt nie powinien wskazywać na jakiekolwiek przesłanki świadczące o poparciu przez "naród" tego pomysłu. Nie wiem, czym jest "prawda o Smoleńsku", prawdy objawione do mnie nie przemawiają. Mogę sobie wyrobić opinię na podstawie faktów - tu na razie są domniemania, jedne bardziej mnie przekonujące, inne mniej. Osobiście uważam, że był to splot nieszczęśliwych zbiegów okoliczności, choć nie wykluczam, że wobec nowych danych mogę zmienić zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal jaki to promil 22 tys. PO? 21.04.10, 11:12 a 22 tysiące partii rządzącej to ile? a ilu było członków KOR? a ilu biskupów liczy episkopat? a jaki jest nakład Rzepy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Właścicielem katedry jest naród a nie kościół ani 21.04.10, 09:46 rząd. Dlatego należało spytać się nas. Kościół wraz z PiS pokazał jak widzą demokrację. "Wy ino róbcie a my wam za to nie bójcie się". Myślałem że czasy PRL odeszły a kultywują je najwięksi przeciwnicy tamtych czasów, PiS i kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dokładnie tak!Widzieli jaka jest więc pokazali... 21.04.10, 11:30 krzych.korab napisał: Kościół wraz z PiS pokazał jak widzą demokrację. ---> Gdyby w Polsce była normalna demokracja, gdyby nocnozmianowcy, ręka w rękę z bolszewikami, nie zakłamywali historii dla aktualnych korzyści, gdyby nie tępili patriotyzmu, tożsamości narodowej, to nie trzeba by było o to walczyć, także przez ostatnie 20 lat ... i być może nikt by nie musiał ginąć w obronie tych wartości a tym bardziej stawać się bohaterem ... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dokładnie tak!Widzieli jaka jest więc pokazal 21.04.10, 11:35 Szkoda tylko że Lech kaczyński mial prawdę, patriotyzm i tożsamość narodowa w dupie. Dla niego liczyło się tylko koryto i to żeby jak największej grupie takich jak ty zrobic wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dowodem jest miejsce gdzie siedzi dziś L.Wałęsa 21.04.10, 11:47 obraza.uczuc.religijnych napisał: Szkoda tylko że Lech kaczyński mial prawdę, patriotyzm i tożsamość narodowa w dupie. ---> ... podczas pogrzebu Anny Walentynowicz. Także i ty jesteś, tego co piszę, dowodem: Rok 2010 ... kolejne pokolenie esbeków i kapusiów jątrzy i pluje ... "Oficer UOP... 99 rok... Więc jaką my mamy wolną Polskę?" Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dowodem jest miejsce gdzie siedzi dziś L.Wałę 21.04.10, 11:58 Pokolenie esbeków to tacy jak ty. I jeszcze raz się pytam (odnośnie linka): skąd ta kobieta wiedziała że podszedl do niej oficer UOP? Buduje sobie kolejną kłamliwą legendę? Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Dowodem jest miejsce gdzie siedzi dziś L.Wałę 21.04.10, 12:14 > skąd ta kobieta wiedziała że podszedl do niej oficer UOP? Hmmmm, może miał to wytauowane na czole? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Przekaz Dnia doszedł??? :))) 21.04.10, 12:16 jupiter116 napisał: Hmmmm, może miał to wytauowane na czole? Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Przekaz Dnia doszedł??? :))) 21.04.10, 13:03 uhmm - vide moja stopka Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Nie czytaj wybiórczo,bo zaczynasz bredzić. 21.04.10, 12:15 obraza.uczuc.religijnych napisał: skąd ta kobieta wiedziała ---> "Jest Pani doktorantką Akademii Obrony Narodowej – Podyplomowego Studium Operacyjno-Strategicznego. Ukończyła Pani elitarne szkolenia NATO. Jak Pani ocenia fakt, że służby specjalne dopuściły do lotu jednym samolotem prezydenta, polityków, generalicji Wojska Polskiego i wielu najważniejszych osób w państwie?" Sądzisz, że osoba, która na co dzień ma do czynienia ze sprawami bezpieczeństwa ważnych osób, "popisuje się" znajomościami??? Dlaczego bardziej nie zainteresujesz się, ludźmi z otoczenia Komorowskiego ... podobnie jak i kiedyś Wałęsy, których "poglądy" polityczne są jak widać, niezmienne a "chronią" nadal ważne osoby w państwie? ... Chronią czy pilnują??? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Nie czytaj wybiórczo,bo zaczynasz bredzić. 21.04.10, 12:24 Sam kretynie wklejasz link a potem pytasz się dlaczego się do niego odnoszę. Jesteś durniejszy niż myślelem ale to chyba pozostalość po twojej bytności w SB. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Właścicielem katedry jest kościół 21.04.10, 12:00 A kościół jest instytucją hierarchiczną. Decyzja należała nawet nie do wspólnoty katolików, ale do kardynała Dziwisza. Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Właścicielem katedry jest kościół 21.04.10, 15:53 Chciałem napisać, nie wstyd ci łgać jak pies? Ale przecież ty nie masz wstydu... anwad napisała: > A kościół jest instytucją hierarchiczną. Decyzja należała nawet nie do wspólnot > y > katolików, ale do kardynała Dziwisza. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: o pochowku prezydenta rząd decyduje 21.04.10, 12:32 anwad napisała: > To była też propozycja rządu (znajdź sobie oświadczenie ks. Nęcka, > rzecznika Dziwisza), oni to rząd (ks. Nęcka i dziwisz), bo zaczynam się zastanawiać co miałaś na myśli - może widzisz czarno przyszłość, znaczy na czarno ubraną? Odpowiedz Link Zgłoś
nieslusznie.zabanowany.kon Re: o pochowku prezydenta rząd decyduje 21.04.10, 15:41 anwad napisała: > To była też propozycja rządu (znajdź sobie oświadczenie ks. Nęcka, > rzecznika Dziwisza), ale ostatecznie powinien decydować kościół > jako właściciel katedry za zgodą rodziny. Nie manipuluj. Kluczem są tu słowa: "Pierwszy sygnał o życzeniu córki i Jarosława Kaczyńskiego metropolita usłyszał we wtorek rano od kancelarii premiera - też zresztą tym zaskoczonej." Kancelaria przekazała Dziwiszowi życzenie rodziny. Robert Nęcek, rzecznik kurii: We wtorek po południu zadzwonił do kard. Dziwisza brat zmarłego prezydenta, prezes PiS Jarosław Kaczyński i przekazał życzenie rodziny. Więcej... wyborcza.pl/1,75478,7773329,Na_Wawelu__ale_nie_z_Pilsudskim.html#ixzz0lGPa1Slr - Przypisywanie pomysłu kardynałowi mija się z prawdą. On był tym zaskoczony. Znalazł się w bardzo trudnej sytuacji, bo jak tu odmówić rodzinie zmarłego. Zachował się po ludzku, uszanował decyzję rodziny i zgodę władz państwowych - mówi "Gazecie" duchowny z krakowskiej kurii. Pierwszy sygnał o życzeniu córki i Jarosława Kaczyńskiego metropolita usłyszał we wtorek rano od kancelarii premiera - też zresztą tym zaskoczonej. Wcześniej w rozmowach z rodziną rozważano warszawską archikatedrę św. Jana bądź Powązki wojskowe. Więcej... wyborcza.pl/1,76842,7778233,Dziwisz_zaprzecza__ze_wymyslil_Wawel__Zostala_Jakubiak.html#ixzz0lk31WhU1 Odpowiedz Link Zgłoś
deep_breath Re: o pochowku musi decydowac rodzina 21.04.10, 14:15 to jest prawo zwyczajowe od zarania dziejow, ze o pochowku decyduje ostatecznie rodzina. rzad, autorytety panstwowe i inne osobistosci moga jedynie cos zasugerowac lub zaproponowac, ale ostateczny glos musi posiadac zawsze rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: o pochowku musi decydowac rodzina 21.04.10, 15:37 > musi posiadac zawsze rodzina. ale rodzina nie wybrała go na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal wspólny pochówek 96 ofiar wypadku 21.04.10, 08:54 ja uważam, że wszystkie ofiary katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem powinny mieć wspólny grób w Warszawie na Powązkach. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:00 anwad napisała: > Patrzcie jak manipulują media (zwróćcie uwagę które): rel="nofollow">www.rp.pl/artykul/464545.html Zwróciliśmy. Adres strony jednoznacznie wskazuje na "Rzeczpospolitą". Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:08 tak samo kłamali w sprawach rzekomego nacisku na pilota? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:22 Kłamali też o tym, że Lech Kaczyński był patriotą. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Przecież to wy,esbecy,jesteście patriotami a nie 21.04.10, 11:35 obraza.uczuc.religijnych napisał: Kłamali też o tym, że Lech Kaczyński był patriotą. ---> ... jakiś tam Lech Kaczyński. To wy i wasi ojcowie z UB wyznaczali standardy wychowania obywatelskiego Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Przecież to wy,esbecy,jesteście patriotami a 21.04.10, 11:43 My z UB, a ty z SB kontynuowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
pas.mal wuj pułkownik Świątkowski 21.04.10, 11:44 to wuj Kaczyńskich podobno? znasz to nazwisko? wiesz, kogo sądził? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 A ty co?Płeć zmieniłeś?Wypełzłeś z nory,znów pluć 21.04.10, 11:57 pas.mal napisała: to wuj Kaczyńskich podobno? znasz to nazwisko? wiesz, kogo sądził? ---> mimo że ścigają cię, jak szczura, w całym Lublinie i nie tylko? "Janusz Palikot wpadł na nowy pomysł. Polityk PO napisał list do szefa IPN, w którym domaga się sprawdzenia, czy bracia Kaczyńscy są spokrewnieni ze stalinowskim prokuratorem wojskowym Wilhelmem Świątkowskim. Do listu dołączył zdjęcie prokuratora, na którym - jego zdaniem - widać podobieństwo do Lecha i Jarosława Kaczyńskich." Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: wuj pułkownik Świątkowski 21.04.10, 11:58 Ale Jadwiga Kaczyńska jest z domu Jaśkiewicz i miała chyba tylko siostę, której mąż miał na nazwisko Tomaszewski? Więc jaki wuj? Już nie mówiąc o tym, że nie należy nikomu wypominać uczynków jego krewnych, na które nie mieli żadnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Jedno mnie dziwi 21.04.10, 10:39 Wszędzie gdzie o tym artykule nie czytam (krąży po internecie), ludzie rozumieją tę manipulację, tylko na forach "GW" nie. Czy to efekt tresury i/lub niskiego poziomu inteligencji oraz wrażliwości osób tu komentujących? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 10:48 A gdzie ten artykuł krąży? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:09 Gdzie konkretnie krąży ten tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
nieslusznie.zabanowany.kon Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 15:47 w odchłaniech urojeń anwad Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 10:52 anwad - może czas najwyższy na stałe zmienić forum? Poczujesz się znacznie lepiej wśród podobnych ci nietresowanych wrażliwszych osób o wysokiej inteligencji Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:11 Prawda nie jest elitarna - każdy powinien mieć do niej dostęp. Także osoby, z różnych przyczyn, podatne na manipulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:18 Prawda nie jest dostępna dla czytających Rzeczpospolitą. Tamtejsi pismacy wiedzą, jak podatne na manipulację są osoby czytające Rzepę dlatego tylko manipulację znajdziemy na jej łamach. Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:45 > Prawda nie jest elitarna Czyja prawda? Moja? Twoja? Jasia Nowaka? Jestem przekonany, że moja prawda jest bardziej mojsza niż twojsza i zapewne vice versa. Pojęcie obiektywnej prawdy jest pojęciem czysto abstrakcyjnym, w życiu codziennym a zwłaszcza politycznym nie mającym zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Czego to jeszcze nie nauczą na tych Gender Studies 21.04.10, 15:17 jupiter116 napisał: Pojęcie obiektywnej prawdy jest pojęciem czysto abstrakcyjnym, w życiu codziennym a zwłaszcza politycznym nie mającym zastosowania. ---> Nie dość tresują w dekonstrukcji wartości, to jeszcze relatywizują wszystko co im przeszkadza. Ich to nawet nie można ostrzec, gdy im cegła spada na głowę, bo słysząc okrzyk: Uważaj! Uciekaj, bo oberwiesz cegłą! ... zastanawiają się, czy abstrakcyjna jest sama cegła, czy jej lot a może ten krzyk ... :))) Powiedz, do jakich prawd zaliczysz stwierdzenie faktu, że oberwiesz w głowę, gdy cegła już leci? Czy uzależnisz te oceny od odległości głowy od cegły, czy od wielkości późniejszego guza? Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Czego to jeszcze nie nauczą na tych Gender St 21.04.10, 15:23 Nie interesują mnie twoje pseudointeligenckie tyrady. PiSowskie ścierwo będzie zawsze tylko ścierwem i szumowiną Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Ty nie znalazłeś się o krok od faszyzmu... 21.04.10, 15:47 jupiter116 napisał: Nie interesują mnie twoje pseudointeligenckie tyrady. PiSowskie ścierwo będzie zawsze tylko ścierwem i szumowiną ---> ... ty zawsze w nim tkwiłeś i tkwisz nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Ty nie znalazłeś się o krok od faszyzmu... 21.04.10, 18:48 Uhmmm - vide moja stopka Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:17 Gdzie jest to "wszędzie"? I komu konkretnie zarzucasz niski poziom inteligencji, wrażliwości tudzież złą wolę? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 11:54 Osobom, które nie mają wątpliwości o tym, że to oni mają rację, niezależnie od tego, jaka byłaby prawda obiektywna. Magdalena Kursa i Małgorzata Skowrońska z krakowskiego oddziału "Gazety Wyborczej" pisały 13 kwietnia: "Nie ma ostatecznej decyzji w sprawie pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Ostateczna decyzja zapadnie dopiero wieczorem. Rozmowy wciąż trwają – powiedział dziennikarzom ks. Robert Nęcek, rzecznik kurii krakowskiej. Potwierdził to także prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Kardynał Dziwisz od rana prowadzi rozmowy z rodziną zmarłego prezydenta. Brat zmarłego Lecha Kaczyńskiego, Jarosław, prezes PiS, prosił o czas do namysłu" Kłamały? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 12:19 Nie odpowiadasz na pytania. Po raz kolejny. I odkąd to bardziej wiarygodna jest późniejsza, skrótowa, powtórzona za kurialnym urzędnikiem informacja od bezpośrednich i wcześniejszych słów arcybiskupa metropolity krakowskiego kardynała Dziwisza? Nb. z tego artykułu nie sposób dowiedzieć się, kto i co dokładnie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 12:26 To może jeszcze dodam to (chociaż nie wiem, czy moje wysiłki w odfałszowywaniu manipulacji mają jakikolwiek sens): Konrad Piasecki: Czy prezydent Krakowa w jakikolwiek sposób uczestniczył w podejmowaniu decyzji o pochówku? Czy pan po prostu otrzymał informację, że to już jest zdecydowane i że to będzie Wawel? Jacek Majchrowski: Nie, to jest decyzja księdza kardynała i to jest jego suwerenna decyzja. Ja z nim na ten temat rozmawiałem w sytuacji, kiedy nie było to wiadome, czy to będzie. Bo to też nie jest tak, jak niektóre media przedstawiają, że zwróciła się rodzina i ksiądz kardynał od razu powiedział, że tak, bo z tego, co wiem, rozmów z Jarosławem Kaczyńskim było kilka i dopiero chyba przy trzeciej czy czwartej rozmowie pan premier Kaczyński wyraził aprobatę do tego, by był to Wawel. Dokładnie o 17:30, wtedy ksiądz kardynał od razu po tej rozmowie do mnie zadzwonił, informując mnie o tym. Konrad Piasecki: O 17:30 którego dnia? Jacek Majchrowski: To było przedwczoraj. Konrad Piasecki: Czyli przedwczoraj o 17:30 decyzja o pochówku na Wawelu zapadła i od tej pory ona jest ostateczna? Jacek Majchrowski: Tak. Źródło: www.rmf24.pl/opinie/wywiady/kontrwywiad/news-majchrowski-protesty-zenujace-wsrod-organizatorow-sa,nId,272740 PS "Nie odpowiadasz na pytania". Chodzi Ci o pytanie o fora internetowe, na których znalazł się artykuł? Nie odpowiadam, bo to pytanie banalne, wystarczy użyć wyszukiwarki Google. Nie odpowiadam też na pytania osób namolnych, które nie podejrzewam o chęć poznania prawdy. Nie chcę tracić czasu na udzielanie odpowiedzi takim osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 12:57 Jednym słowem, Majchrowski wie lepiej, o czym rozmawiali Kaczyński z Dziwiszem niż sam Dziwisz? Nie ma wypowiedzi Dziwisza, w której stwierdza, że to była jego propozycja? Że ostateczna decyzja należała do Dziwisza, to jest oczywiste. > Osobom, które nie mają wątpliwości o tym, że to oni mają rację Nie widzę w Twoich wypowiedziach wątpliwości co do tego, że to właśnie Ty masz rację. Aha, nie licz na odpowiedź - przez te parę dni już dostatecznie zapoznałam się z tym forum i dyskusjami, które się na nim odbywają, mam jednakowoż ciekawsze zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter116 Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 13:10 A ja sobie wkleję taki oto fragment z posta anwada: > Bo to też nie jest tak, jak niektóre media > przedstawiają, że zwróciła się rodzina i ksiądz kardynał od razu powiedział, że > tak, bo z tego, co wiem, rozmów z Jarosławem Kaczyńskim było kilka Który twórczo rozwinę: Rodzina się zwróciła z prośbą o pochówek Lecha na Wawelu, ale kardynał z początku się nie zgadzał. Po kilku namolnych telefonach od Jarosława kardynał dał się w końcu przekonać do tego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jedno mnie dziwi 21.04.10, 13:24 Ostatnią osobą której zależy na prawdzie jesteś ty. Odpowiedz Link Zgłoś
mao111 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 11:10 Magierowski o czymś zapomina nie pierwszy raz: “Kardynał Stanisław Dziwisz oświadczył stanowczo, że to nie on podjął decyzję o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu. W wywiadzie dla katolickiego włoskiego dziennika “Avvenire” metropolita krakowski podkreślił: “wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę”. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 11:57 Najpierw było to, o czym pisały dziennikarki krakowskiego oddziału "GW": "Nie ma ostatecznej decyzji w sprawie pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Ostateczna decyzja zapadnie dopiero wieczorem. Rozmowy wciąż trwają – powiedział dziennikarzom ks. Robert Nęcek, rzecznik kurii krakowskiej. Potwierdził to także prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Kardynał Dziwisz od rana prowadzi rozmowy z rodziną zmarłego prezydenta. Brat zmarłego Lecha Kaczyńskiego, Jarosław, prezes PiS, prosił o czas do namysłu". Potem dopiero to: “wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę”. Swoją drogą kardynał Dziwisz zachował się niegodnie, zamiast po prostu odpowiedzieć, że to on podjął decyzję, jako że ostateczna decyzja należała właśnie do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
mao111 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:20 Ostateczna decyzja wcale nie należała do Dziwisza, bo jakby Jarek powiedział, że Lech ma leżeć w Warszawie to Dziwisz nie miałby nic do gadania. A pewnie było tak: fotograf Bielan zadzwonił do Dziwisz, pogadali trochę, po czym Dziwisz zadzwonił do Jarka, potem Jarek zadzwonił do Dziwisz, że wyraża zgodę na Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:28 Świetnie jesteś wytresowany. Redaktorzy "GW" (nie wszyscy oczywiście, są tam też jacyś uczciwi) mogą być dumni ze swoich umiejętności treserskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mao111 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:30 Za to ty jesteś świetnie ogłupiony... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:48 > (nie wszyscy oczywiście, są tam też jacyś uczciwi) hmmm, a to na jakiej podstawie zakładasz?! Nie chce ci sugerować, ale wg twoich wodzów, nie ma szarego, jest be, lub dobre ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zupelnie_nowy_nick RFakt. Magierowski manipuluje, ale on z ŁRzepy 21.04.10, 12:48 anwad napisała: > Patrzcie jak manipulują media (zwróćcie uwagę które): www.rp.pl/artykul/464545.html Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:55 Eliza Olczyk, Robert Rybski, "Rzeczpospolita", 14 kwietnia: "Uroczystość pogrzebową zaplanowano na najbliższą niedzielę na godzinę 14. – To będzie dla Krakowa zaszczyt – mówił metropolita krakowski, kardynał Stanisław Dziwisz. O miejscu pochówku zdecydowała rodzina zmarłych." Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ależ ta Rzepa manipuluje 21.04.10, 13:26 Magierowski już pisze nowy tekst o manipulacji a mr.sajgon obwinia tu na forum Rzepę za jątrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia W Krakowie ... 21.04.10, 13:19 mamy lokalną telewizję i na własne oczy widziałam jak dziennikarze dopadli kardynała Dziwisza (w krakowskiej tv pokazali to między 14:00 a 15:00 we wtorek, 13.kwietnia. Oni wiedzieli, że jest taki pomysł i dociekali kto jest autorem pomysłu pochówku Lecha Kaczyńskiego w krypcie Marszałka. Relacje są sprzeczne, bo Dziwisz najpierw mówił, że z propozycją wyszła rodzina a potem zaczął kręcić. Sądzę, że Jarosławowi Kaczyńskiemu ten pomysł został podsunięty (pomysłodawców było kilku) a jego do tego namówiono (jego otoczenie). Myślę, że Dziwisz nie powinien się był zgadzać bez konsultacji z władzami miasta, z dyrekcją Wawelu oraz bez liczenia się z opinią publiczną. Obecnie ci, którzy nakłonili Jarosława Kaczyńskiego do pochowania pary prezydenckiej na Wawelu orientują się, że to był zły pomysł, który skłócił społeczeństwo. Ponadto nie mieli prawa tego robić. Gospodarzem Wawelu jako muzeum narodowego jest dyrektor Ostrowski a krypty znajdują się w najstarszej części katedry wawelskiej, która jest też częścią muzealną. Kardynał Dziwisz ma władzę nad katedrą w sensie administracji kościelnej ale kuria nie jest właścicielem całej katedry w sensie prawnym. Z drugiej strony Dziwisz nie ma prawa decydować kto będzie pochowany w nekropolii wawelskiej, która jest panteonem narodowym. 13. kwietnia 07:46 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-pogrzeb-pary-prezydenckiej-najpewniej-w-niedziele,nId,272358 "Reporter RMF FM Krzysztof Berenda ustalił także, że rozważane są dwa miejsca pochówku pary prezydenckiej - wojskowy cmentarz na Powązkach, gdzie w Alei Zasłużonych leżą byli prezydenci i ludzie, którym oddajemy największy hołd, lub nieukończona jeszcze Świątynia Opatrzności Bożej w warszawskim Wilanowie. Reporter RMF FM Krzysztof Berenda ustalił także, że rozważane są dwa miejsca pochówku pary prezydenckiej - wojskowy cmentarz na Powązkach, gdzie w Alei Zasłużonych leżą byli prezydenci i ludzie, którym oddajemy największy hołd, lub nieukończona jeszcze Świątynia Opatrzności Bożej w warszawskim Wilanowie. Według urzędników Kancelarii Prezydenta decyzja już zapadła, jednak rodzina państwa Kaczyńskich nie chce jej jeszcze ogłaszać." 11:24 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-rodzina-chce-pochowania-pary-prezydenckiej-na- wawelu,nId,272426 "Metropolita krakowski arcybiskup Stanisław Dziwisz potwierdza, że trwają rozmowy w sprawie pochowania Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu. Takie jest życzenie rodziny pary prezydenckiej. Według nieoficjalnych informacji reportera RMF FM, kardynał Dziwisz i ksiądz Zdzisław Sochacki - proboszcz katedry na Wawelu - przychyli się do tej prośby." 13:21 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-pogrzeb-pary-prezydenckiej-odbedzie-sie-na-wawelu,nId,272456 "Pogrzeb pary prezydenckiej odbędzie się na Wawelu, w niedzielę 18 kwietnia o godz. 14 - potwierdził RMF FM prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Takie było życzenie rodziny Marii i Lecha Kaczyńskich. Mszę żałobną odprawi prawdopodobnie kardynał Stanisław Dziwisz. Na uroczystościach obecny będzie cały Episkopat oraz przedstawiciele innych kościołów.(...) Reporterzy RMF FM dowiedzieli się nieoficjalnie, że do pogrzebu w Krakowie przygotowuje się już krakowska policja, BOR i władze lotniska w Balicach. (...) Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski podkreśla w rozmowie z Markiem Balawajdrem, że ostateczna decyzja w sprawie pochówku pary prezydenckiej na Wawelu należy do kardynała Stanisława Dziwisza, ponieważ miejsce to ma charakter sanktuarium narodowego, to należy dokonywać pewnej selekcji. Przyznaje, że według niego kardynał Dziwisz przychyli się do prośby rodziny zmarłych." 17:59 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-zapadla-ostateczna-decyzja-para-prezydencka-spocznie- na,nId,272532 "Pogrzeb Lecha i Marii Kaczyńskich odbędzie się w niedzielę w Katedrze na Wawelu. Ostateczna decyzja zapadła po rozmowie kard. Stanisława Dziwisza z bratem prezydenta Jarosławem Kaczyńskim. " 14 kwietnia 8:17 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-przygotowania-do-pogrzebu-prezydenckiej-pary-na- wawelu,nId,272585 "Dziś wizja lokalna w podziemiach Katedry Wawelskiej związaną z przygotowaniami do pogrzebu prezydenckiej pary. Lech i Maria Kaczyńscy spoczną na zamku w Krakowie, obok polskich królów i wieszczów; w krypcie pod wieżą Srebrnych Dzwonów, zwaną także kryptą marszałka Józefa Piłsudskiego.(...)W środku krypty złożono trumnę marszałka, a także urnę z ziemią z grobu matki Piłsudskiego; są herby Polski i Litwy. Ciała Lecha i Marii Kaczyńskich mają leżeć obok siebie, bo taka jest wola rodziny i kardynała Stanisława Dziwisza." 8:40 www.rmf24.pl/opinie/wywiady/kontrwywiad/news-andrzej-duda-pogrzeb-na-wawelu-to-nie-byl-pomysl-to,nId,272587 "Konrad Piasecki: Według mojej wiedzy to jest tak, że to raczej na nich wywierano naciski, że to im mówiono, że Lech Kaczyński powinien spocząć na Wawelu - rodzina była raczej sceptyczna, rodzina chciała pochować parę prezydencką w Warszawie na Cmentarzu Powązkowskim w grobie rodzinnym. Tak, że to nie jest tak, że ktoś miał tutaj taki polityczny pomysł, prawda? Andrzej Duda: (...) To nie był pomysł rodziny, to była zgoda rodziny. I chciałbym, żeby to było jasno i wyraźnie zaakcentowane." 19:19 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-sasin-w-krakowie-bedzie-ustalal-szczegoly-pogrzebu,nId,272684 "Według informacji, jakie ma Kancelaria Prezydenta - mówił - ma to być miejsce bezpośrednio sąsiadujące z sarkofagiem marszałka Józefa Piłsudskiego. Dodał, że dla pary prezydenckiej ma być jednak przeznaczone oddzielne pomieszczenie." 15 kwietnia 9:21 "Konrad Piasecki: Czy prezydent Krakowa w jakikolwiek sposób uczestniczył w podejmowaniu decyzji o pochówku? Czy pan po prostu otrzymał informację, że to już jest zdecydowane i że to będzie Wawel? Jacek Majchrowski: Nie, to jest decyzja księdza kardynała i to jest jego suwerenna decyzja. Ja z nim na ten temat rozmawiałem w sytuacji, kiedy nie było to wiadome, czy to będzie. Bo to też nie jest tak, jak niektóre media przedstawiają, że zwróciła się rodzina i ksiądz kardynał od razu powiedział, że tak, bo z tego, co wiem, rozmów z Jarosławem Kaczyńskim było kilka i dopiero chyba przy trzeciej czy czwartej rozmowie pan premier Kaczyński wyraził aprobatę do tego, by był to Wawel. Dokładnie o 17:30, wtedy ksiądz kardynał od razu po tej rozmowie do mnie zadzwonił, informując mnie o tym." Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: W Krakowie ... 21.04.10, 14:18 basia.basia napisała: > mamy lokalną telewizję i na własne oczy widziałam jak dziennikarze > dopadli kardynała Dziwisza (w krakowskiej tv pokazali to między 14:00 a > 15:00 we wtorek, 13.kwietnia. Oni wiedzieli, że jest taki pomysł i > dociekali kto jest autorem pomysłu pochówku Lecha Kaczyńskiego w krypcie > Marszałka. Relacje są sprzeczne, bo Dziwisz najpierw mówił, że z > propozycją wyszła rodzina a potem zaczął kręcić. Sądzę, że Jarosławowi > Kaczyńskiemu ten pomysł został podsunięty (pomysłodawców było kilku) > a jego do tego namówiono (jego otoczenie). Wszystko wskazuje no to, ze tak właśnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
deep_breath Re: W Krakowie ... 21.04.10, 14:27 na to nie masz zadnych dowodow, ze to jaroslaw lub rodzina kaczynskich wyszla z tym pomyslem. wg pierwszych przekazow nazywalo sie to, ze prezydent zostanie pochowany w warszawie, tam skad pochodzil. nawiazujac do twojej argumentacji nt. kto mial lub nie mial prawa sie wypowiadac, smieszne jest przytaczanie kogos takiego jak dyrektor muzeum, ktory moze jedynie zarzadza administracyjnie takim obiektem, ale nie jest jego wlascicielem. kardynal dziwisz ma natomiast pewne uprawnienia moralne do takich propozycji, jako, ze wiekszosc krakowian uznaje go za swojego zwierzchnika religijnego. ale najwazniejszym chyba argumentem jest tu pojecie decyzji, ktore wg mnie nie ma tutaj zastosowania. chodzilo jedynie o propozycje i to kto z nia wyszedl do kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Manipulant na tropie "manipulacji". 21.04.10, 14:05 To że Magierowski manipuluje pomijając wypowiedż Dziwisza nie dziwi i jest oczywiste. Pytanie w jakim celu to robi? Tłumaczenie tego atawistyczną nienawiścią do GW w tym wypadku nie wystarczy. Wszak określając przypisanie inicjatywy "pochówkowej" JK "kopaniem leżącego" przyznaje, że fakt iż na pomysł (a na razie wszystko na to wskazuje) wpadł prezes stawia go w złym świetle a pośrednio przyznaje iż idea jest conajmniej niefortunna. Ta aktywność w odżegnywaniu się od pomysłu, ordynarne próby przerzucania odpowiedzialności na Dziwisza zniesmacza. Jeśli popełniło się bląd polityczny to trzeba wypić nawarzone piwo a nie szukać winnych doookoła. Tak by było po prostu przyzwoiciej. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 14:26 GW prawda,salon i Wajda publicznie się skompromitowali,jak zwykle nabrudzili i nie posprzątali,ci ludzie stracili wiarygodność Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 14:39 a coś konkretnie bodo.2, bo chyba piszesz o jakiejś balandze! Albo ty jesteś po... imprezie... Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 14:52 samodzielności z serca życzę,to możliwe do spełnienia,rozumu też choć nie wiem czy to możliwe PO praniu mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 15:06 jak po pisie jeszcze umiesz rymki walić, to może mi nic nie grozi? :) A coś więcej skrobniesz, znaczy pytam o twoje przemyślenia, czy czekasz na smsa! Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 15:41 wiesz,jestem wolny i od nikogo zależny,wiem że to trudno zrozumieć,ale łaskawie zerknij do dzisiejszej Rp i sam wyciągnij wnioski,powodzenia jeszcze małe pytanko,czy wolny strzelec to dziś już egzotyka,czy powrót do normalności,tej wyidealizowanej? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 15:56 czytam posty i każdy tak pisze, jestem wolny i niezależny :))))) Tylko dlaczedgo wypisuje się takie rzeczy: LK to najwspanialszy z wodzów, czy, że rząd wyśmienicie, idealnie sobie radzi ;) No daj na luz. A jarek jest najlepszym następcą po LK! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 16:02 a czy demokracja to jednomyślność? ja nie potępiam innych sympatii politycznych,pogardzam tylko tymi,co manipulują,nie tymi co złudzeniu ulegają,bo taka jest nasza ludzka natura Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 16:07 złudzenia są dobre, jak wypijesz za dużo! Kraj i władza to nie złudzenia! To, że ktoś wierzy w obietnice, to nie złudzenie, to głupota. To, że ktoś wierzy w wyższość Kk nad państwem to też głupota, nie złudzenie! Wiele wymieniać. O co się spieramy. Spieramy się o to, że Twoje złudzenia mijają się z rzeczywistością. O nic więcej. No, a teraz Twoja kolej na wypisanie moich złudzeń ;) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Ludzie nie przestają dociekać... 22.04.10, 00:17 a pojawiła się szeptana informacja, że pomysłodawca to pewien ojczaszek, który ma poparcie u szefa episkopatu. Tenże szef nikogo nie pytał o zdanie tylko wydał polecenie. Widziano już we wtorek rano (koło godz. 10-tej) robotników kręcących się w krypcie Marszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 01:05 anwad napisała: Patrzcie jak manipulują media (zwróćcie uwagę które): www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20100420&typ=my&id=my31.txt Odpowiedz Link Zgłoś