sawa.com 05.06.10, 10:28 wydobywać metodą odkrywkową?! Dajcie link do tej wypowiedzi, bo nie wierzę, że mamy takiego dyletanta za marszałka i kandydata na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
off_nick Re: Czy to prawda, ze Komorowski chce gaz łupkowy 05.06.10, 10:43 sawa.com napisała: > wydobywać metodą odkrywkową?! Dajcie link do tej wypowiedzi, bo nie wierzę, że > mamy takiego dyletanta za marszałka i kandydata na prezydenta! Prawda, proszę link: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Czy to prawda, ze Komorowski chce gaz łupkowy 05.06.10, 11:00 off_nick napisała: > Prawda, proszę link: > > Tekst linka Dziękuję. Nie wierzyłam. Pomijając fakt że polskie łupki gazonośne leżą na duzych głębokościach dochodzących do kilku kilometrów w głąb ziemi... to nie słyszałam, żeby ktoś na świecie wydobywał gaz metodą odkrywkową! Przecież to jest wbrew prawom fizyki. Dyzma przy kandydacie PO na prezydenta to tytan intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro ten tekst też nie najlepiej charakteryzuje 05.06.10, 11:12 p.o. prezydenta Marszałka Sejmu B.Komorowskiego: www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Polityka-Polska/537131,Bronislaw-komorowski-uwaza-gaz-lupkowy-za-szkodliwy-dla-srodowiska-naturalnego.html Odpowiedz Link Zgłoś
ziemski_mlynarz Re: ten tekst też nie najlepiej charakteryzuje 05.06.10, 12:50 Ja bym nawet powiedział, że ten tekst zawiera dość jasny zarzut: "Otóż Komorowski – nie bójmy się tego powiedzieć, sami mogliśmy usłyszeć jego wypowiedź – strzela gola polskiej racji stanu w dziedzinie polityki energetycznej państwa." Autor wyraźnie sugeruje, że Komorowski dba o interesy Gazpromu. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: ten tekst też nie najlepiej charakteryzuje 05.06.10, 15:28 Ba ,zapomniał zapytac -za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
sodoma4 Łopatą i wiadrami. 05.06.10, 11:16 PO konsultacjach z Gazpromem przeszedł na stronę ‘zielonych’, ‘odkrył’ zagrożenie dla środowiska. Wystraszony niedźwiedź, to straty dla koła łowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Trafiołe s w samo sedno 05.06.10, 11:20 Konwencjonalny gaz ziemny migruje w skałach, gdzie gromadzi się w stosunkowo łatwych do eksploatacji szczelinach skalnych. Z kolei gaz łupkowy gromadzony jest w zamkniętych strukturach skalnych skąd trudniej go wydobyć. Wymaga to specjalnych technologii m.in. kruszenia (szczelinowania) i blokowania skał. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie To oświeć nas najmądrzejsza PiSiorko 05.06.10, 11:19 na Forum Kraj JAK wydobywa się gaz łupkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 oświecam 05.06.10, 11:25 forum.gazeta.pl/forum/w,28,112432034,112432034,Komorowski_mija_sie_z_prawda.html Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 2? 05.06.10, 11:27 wojciech.2345 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/w,28,112432034,112432034,Komorowski_mija_sie_z_prawda.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 05.06.10, 11:31 Coś Ci się pomyliło. Wkkr to PO-wiec, a ja jestem moherem. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 05.06.10, 12:18 wojciech.2345 napisał: > Coś Ci się pomyliło. Nic mi sięnie pomyliło. prosiłem sawę o wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 05.06.10, 12:30 wzmozony_moralnie napisał: > Nic mi sięnie pomyliło. > prosiłem sawę o wyjasnienie. Nie. Nie pisałam tamtego postu i nie używam drugiego nicka wkkr. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 05.06.10, 12:43 sawa.com napisała: > wzmozony_moralnie napisał: > > > > Nic mi sięnie pomyliło. > > prosiłem sawę o wyjasnienie. > > Nie. Nie pisałam tamtego postu i nie używam drugiego nicka wkkr. jaki wkkr? wojciech.2345 odpowiedział na pytanie zadane Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Nie wiedziałem sawo ze uzywasz 2 nicki. Tylko 05.06.10, 13:05 wzmozony_moralnie napisał: > jaki wkkr? > wojciech.2345 odpowiedział na pytanie zadane Tobie. Ale dał link do wkkr... więc myślałam, ze o to ci chodzi. a rzeczywiście to on odpowiedział na twoje pytanie. Widać z wojciechem myślimy podobnie. Nie doszukuj się nic ponadto. Żeby ci było łatwiej zrozumieć, dlaczego ta wypowiedź Komorowskiego mnie zbulwersowała to powiem ci, że taki łupek z dużej głębokości ze śladami gazu miałam w rękach, jestem geologiem... a właściwie poprawniej byłoby powiedzieć: jestem geolożką. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie No czekam Tytanko Intelektu z PiS? 05.06.10, 11:31 wzmozony_moralnie napisał: > na Forum Kraj JAK wydobywa się gaz łupkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: To oświeć nas najmądrzejsza PiSiorko 05.06.10, 11:35 wzmozony_moralnie napisał: > na Forum Kraj JAK wydobywa się gaz łupkowy? Proszę bardzo... pod tym linkiem jest nawet film edukacyjny jaronwoj.wordpress.com/2010/01/22/937/ Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: To oświeć nas najmądrzejsza PiSiorko 05.06.10, 11:38 Czyli pani Sawo potrafi Pani uzywać wyszukiwarki w odróznieniu od "młodego, wykształconego, z wielkiego miasta , wzmożonego moralnie " ciecia.:) Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 11:38 a jak z tym gazem jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 11:44 republika.republika napisała: > > a jak z tym gazem jest? > Na tyle dobrze dla Polski na ile gra on na nerwach przyjacielowi Putinowi. A, że gra bardzo, dlatego bardzo dobrze dla naszego bezpieczeństwa energetycznego. Tylko głupek, ruski agent i oczywiście kandydat Error tego nie potrafia zrozumieć.:) Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 11:49 kubala11 napisał: > Na tyle dobrze dla Polski na ile gra on na nerwach przyjacielowi Putinowi. A, ż > e > gra bardzo, dlatego bardzo dobrze dla naszego bezpieczeństwa energetycznego. > Tylko głupek, ruski agent i oczywiście kandydat Error tego nie potrafia zrozumi > eć.:) to emocje i przypał jak z lądowaniem w Smoleńsku, a merytorycznie coś potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 11:56 Bezpieczeństwo energetyczne to nie emocje i przypał. To cos takiego jak ... www.youtube.com/watch?v=ESMxqG5eR7I&feature=related ;) Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 12:20 kubala11 napisał: > Bezpieczeństwo energetyczne to nie emocje i przypał. Geotermia też nie - a jednak Rydzykowi udało się spieprzyć ją z przypałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 12:34 Czym ją spieprzył? Tym, że zaczął wiercić? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 12:46 kubala11 napisał: > Czym ją spieprzył? Tym, że zaczął wiercić? mężczyznę poznaje się nie po tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 13:01 No to wytłumacz mi czym Rydzyk spartolił geotermię. Tym, że jemu nie wyszło? (Choć obiło mi się o uszy, ze swoja szkołe ogrzewa z tych źródeł). To wyzej jest enigmatyczne, mnie musisz kawę na ławę, gdyż jako elektorat PiS-i(słabe wykształcenie, wiocha) nie pojmuję Twojej inteligencji i Twoich skrótów myslowych.:) Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 13:18 kubala11 napisał: > No to wytłumacz mi czym Rydzyk spartolił geotermię. Tym, że jemu nie > wyszło? celem było wyłudzenie dotacji w związku z tym inwestycja była nie przygotowana - przed przystąpieniem do prac było wiadomo że wody o oczekiwanych parametrach tam nie znajdzie, wystarczyło oprzeć się na opinii fachowców, a nie profesora o właściwym światopoglądzie nic nie ogrzewa, zamilkł, tu jest ostatni komunikat i wszystkie poprzednie na temat www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=103083 Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 13:22 Z tego co piszesz to popłynał finansowo. On - Rydzyk i jego fundacja. A nie geotermia. Czy to, ze jemu nie wyszło było powodem upadku geotermii, która jeszcze nie zdążyła powstać? Nie przeceniasz go? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 12:00 republika.republika napisała: > kubala11 napisał: > > > > Na tyle dobrze dla Polski na ile gra on na nerwach przyjacielowi Putinowi > . A, ż > > e > > gra bardzo, dlatego bardzo dobrze dla naszego bezpieczeństwa energetyczne > go. > > Tylko głupek, ruski agent i oczywiście kandydat Error tego nie potrafia z > rozumi > > eć.:) > > > to emocje i przypał jak z lądowaniem w Smoleńsku, a merytorycznie coś potrafisz > ? No... słuchajcie słoneczka. Co jak co, ale odkrywkowe wydobycie gazu?! Sam Witkacy by czegoś takiego nie wymyślił:))) I może nad odkrywką balony?.. łapanie gazu do balonów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: potrafisz linka wkleić, brawo ;) 05.06.10, 12:23 sawa.com napisała: > > No... słuchajcie słoneczka. Co jak co, ale odkrywkowe wydobycie gazu?! Sam > Witkacy by czegoś takiego nie wymyślił:))) > > I może nad odkrywką balony?.. łapanie gazu do balonów:))) > no i widzisz słoneczko, tak się oburzasz na cudzą niewiedzę, a jak przyszło co do czego to chowasz się za Witkacym. IMO sama niewiele wiesz na ten temat, a watek założyłaś żeby poszczypać Komorowskiego - tylko po co to zadęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: To oświeć nas najmądrzejsza PiSiorko 05.06.10, 11:47 sawa.com napisała: > wzmozony_moralnie napisał: > > > na Forum Kraj JAK wydobywa się gaz łupkowy? > > Proszę bardzo... pod tym linkiem jest nawet film edukacyjny Nie prosiłem o film edukacyjny, lecz o oswiecenie nas ja WEDŁUG CIEBIE ciebie odwywa się wydobywanie gazu łupkowego, i dlaczego jego eksploatacja nie powOduje degradacji srodowiska. N Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 oświecam - 2 05.06.10, 11:53 Paweł Poprawa z Polskiego Instytutu Geologicznego podkreśla, że wydobycie gazu łupkowego metodą odkrywkową nie jest możliwe. Nigdzie na świecie nie pracuje się w ten sposób przy gazie, gdyż to spowodowałaby jego ulotnienie się. W Polsce technika odkrywkowa wykorzystywana jest wyłącznie do wydobycia węgla brunatnego. Ewentualne zmiany w krajobrazie są tylko tymczasowe, ponieważ po wyeksploatowaniu złoża cała infrastruktura wiertnicza jest likwidowana. Zresztą gaz łupkowy pozyskuje się podobnie jak ziemny, czyli stwierdzenie marszałka Komorowskiego, że eksploatacja będzie poważnym zagrożeniem dla środowiska, nie ma uzasadnienia. wiadomosci.ekologia.pl/energia/Bronislaw-Komorowski-krytykuje-gaz-lupkowy,12538.html Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie sawa nałagała ze Komorowski chce "wydowywac gaz" 05.06.10, 12:15 wojciech.2345 napisał: > Paweł Poprawa z Polskiego Instytutu Geologicznego podkreśla, Bożre! Paweł poprawa nie wyzwał Marszałka Komorowskiego od dyletantów i nie przyrównywał do Dyzmy, sawa.com nałagała ze Komorwski "chce wydowbywac gaz" Na tej kłamliwej podstawie(jak zwykle) sawa.com wyzwała go od dyletantów i przyrównała do [Nikodema].Dyzmy Tymczasem Komorowski wcale nie stwierdził ze chce wydobywać gaz - sawa.com BEZCZELNIE ŁŻE!!! Przeciwnie, Marszałek Komorowski wskazał że eksplotacja "gazu łupkowego" jest trudna i wiąże sie z degradacją środowiska naturalnego. I dodał że wydobycie prowadzi się metodą odkrywkowa, co nie jest półprawdą, prawdą, bo owszem metoda odkrywkowa wydobywa się łupki bitumiczne, czyli skały nasycone węglowodorami. Przypominam tez, że wegiel w Polsce wydobywa się mettoda głębinowa, a mimo to degradacja srodowiska jest ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: sawa nałagała ze Komorowski chce "wydowywac g 05.06.10, 12:26 Sorry, ale wystarczy minimum racjonalności. Komorowski jak czegoś nie wie to zmyśla. I na takim procederze został już enty raz przyłapany. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: sawa nałagała ze Komorowski chce "wydowywac g 05.06.10, 12:41 wojciech.2345 napisał: > I na takim procederze został już enty raz przyłapany. "proceder" Szkoda że nie "przyłapaliście" Lecha Kaczyńskiego na "procederze" braku decyzji by lądować na innym, bezpiecznym lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
flora58c A co to dla Komorowskiego zebranie 1000 m nadkładu 05.06.10, 11:20 Polski pilot to może nawet latać na drzwiach od stodoły a inni nie! Odpowiedz Link Zgłoś
sodoma4 ‘Odkryte’ zagrożenie dla środowiska. 05.06.10, 11:32 Uważam, że Komorowski nie musiał tak ostentacyjnie reklamować swoją przynależność do ‘zielonych’, przecież każdy widzi i słyszy jaki to kandydat... Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ‘Odkryte’ zagrożenie dla środowis 05.06.10, 11:43 "Zielony" ekologicznie myśliwy(łowczy)? A w temacie łupka zrobił z siebie głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a nie 05.06.10, 11:51 gazownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:02 No tak, ale akurat znajomość tego temtu na pełnionym stanowisku i na stanowisku na które kandyduje by nie zaszkodziła. Ma on strategiczne znaczenie dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:11 humbak napisał: > No tak, ale akurat znajomość tego temtu na pełnionym stanowisku i na stanowisku na które kandyduje by nie zaszkodziła. Ma on strategiczne znaczenie dla kraju. --------------------------------------------- Zwłaszcza, że Putin napisał doktorat traktujący o wykorzystaniu gazu jako broni w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:16 humbak napisał: > No tak, ale akurat znajomość tego temtu na pełnionym stanowisku Wole zeby się nie znał, ale miał doradców którzy się znaja, a nie przytakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:26 wzmozony_moralnie napisał: > Wole zeby się nie znał, ale miał doradców którzy się znaja, > a nie przytakuja. Żeby podejmować trafne decyzje, to i owszem potrzebni są dobrzy doradcy... ale i rozum trzeba mieć z wszystkimi klepkami na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:37 sawa.com napisała: > Żeby podejmować trafne decyzje, to i owszem potrzebni są dobrzy > doradcy... ale i rozum trzeba mieć z wszystkimi klepkami na miejscu. Tragedią Polski było to że ani Lech Ani Jarosław nie mieli i nie maja ani jednego ani drugiego. Gdyby Lech Kaczyński miał rozum lub dobrych (a nie służalczych) doradców, dziś 96 ludzi z Tu-154 by żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:30 wzmozony_moralnie napisał: > Wole zeby się nie znał, ale miał doradców którzy się znaja, > a nie przytakuja. ----------------------------------- Ten jego wywód o odkrywkach to efekt pracy jego doradców. Bronek ich nie zrozumiał. Czekam jak powie, że "Ziemia jest płaska". Odpowiedz Link Zgłoś
wzmozony_moralnie Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:39 wojciech.2345 napisał: > ----------------------------------- > Ten jego wywód o odkrywkach to efekt pracy jego doradców. > Bronek ich nie zrozumiał. Czyli tych z Kancelarii Prezydenta. Daruj sobie i nie kompromituj do reszty sawy.com Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Nieprawda.Komorowski chce być prezydentem. a 05.06.10, 12:42 Kiepsko. Brakuje Ci argumentów. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
sodoma4 Jaka kara grozi Komorowskiemu za niewykonanie... 05.06.10, 12:00 Jaka kara grozi Komorowskiemu za niewykonanie zadania? Gazprom przyznał, że gaz łupkowy jest zagrożeniem dla strategicznych planów koncernu. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska To nie łapanie pcheł 05.06.10, 12:04 Ludzie, Polska ma sie skonczyc na obecnym pokoleniu? A pospiech jest dobry,ale przy łapaniu pcheł! Odpowiedz Link Zgłoś
notozobaczymy O ile kojarzę konstytucję 05.06.10, 12:20 to w zakresie kompetencji prezydenta nie ma dokonywania odkryć gazu :P Odpowiedz Link Zgłoś
sodoma4 Re: O ile kojarzę konstytucję 05.06.10, 12:44 notozobaczymy napisał: > to w zakresie kompetencji prezydenta nie ma dokonywania odkryć > gazu :P Zaangażowanie p.o. prezydenta w obronę interesów Gazpromu jest nad wyraz czytelne, tylko 'zielony' kandytat tego nie widzi. Przypomnę Rząd Tuska zwolnił Gazprom z długów. Gazprom nie musi płacić długów za tranzyt ponad 1 mld zł. --- Ponad 1,5 miliona książeczek o Bronisławie Komorowskim będzie od poniedziałku rozdanych w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: O ile kojarzę konstytucję 05.06.10, 12:53 Z dlugami jet troche inaczej - oni twierdzili ze cena za przesył jest za wysoka i nie placili tyle co im naliczano. A poniewaz silniejsi i gaz jest w ich rekach to moglismy jedynie pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemski_mlynarz Pytanie 05.06.10, 12:44 Czy gdyby gaz łupkowy wydobywało się metoda odkrywkową, to on by się nie ulotnił? Moim zdaniem, żadnego gazu się tak nie wydobywa właśnie dlatego, że gaz jest gazem (czyli ma konsystencję gazową). Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Pytanie 05.06.10, 12:50 To sie niestety mylisz. W tobie jest ponad 90% wody a jednak nie wycieka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemski_mlynarz Re: Pytanie 05.06.10, 13:04 90% wody to jest być może w tobie, a biorąc po uwagę głowę, to pewnie nawet 99%. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Pytanie 05.06.10, 13:18 Troche przesadzilem ,jest ok 70% ale w mózgu masz 100% wody:-) ,bo zamiast sprawdzić od razu inwektywami rzucasz:-P Odpowiedz Link Zgłoś
ziemski_mlynarz Re: Pytanie 05.06.10, 13:20 To był żart, a nie inwektywy. Nie bądz taki przewrażliwiony, coś-tajemnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Pytanie 05.06.10, 15:26 slowo ma wiecej znaczeń :-)juz chyba tłumaczylem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Ten dyletant pcha ustawy w Sejmie 05.06.10, 13:12 To jest w tym najsmieszniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Ten dyletant pcha ustawy w Sejmie 05.06.10, 15:16 przemek1975 napisał: > To jest w tym najsmieszniejsze. Chciałeś powiedzieć najsmutniejsze:((( Takie elity mamy:((( Odpowiedz Link Zgłoś
2.andrzej.d NOBEL dla Komorowskeigo 05.06.10, 15:30 ...poważnie. Od epoki kamienia łupanego nie było tak wielkiego odkrycia Odpowiedz Link Zgłoś