Dodaj do ulubionych

Segregacja na szkolnej stołówce

• Gość: madison Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.lublin.pl 29.03.04, 13:52
      Dla mnie to normalne, a ty jesteś chyba socjalistą.
      Z jakiej racji ja mam utrzymywaćczyjeś głodomory?
    • patrzpan Patrz Pan jakie to dzieciństwo jest piękne. 29.03.04, 14:14
      Patrz Pan jakie to dzieciństwo jest piękne. Tyle miłości jest wśród tych
      dzieci. Niech korzystają ze wspólnych posiłków. Jak dorosną to nawet na wspólną
      stołówkę ich nie wpuszczą. Patrzę jak chodzą w garniturkach do Mariota. Ale u
      nas w jadłodajni też jest wesoło, szkoda tylko, że nie można razem, jak u
      dzieci. Albo w barze mlecznym: jeden je kotlet, drugi leniwe, na co kogo stać.
    • Gość: jack Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.proxy.aol.com 29.03.04, 15:00
      Dlaczego ten artykul wzbudzil takie emocje?
      Blahy temat ktorego nie powinno byc (bo nie ma go w normalnym panstwie),
      pokazuje, jak wqrwione i spolaryzowane zostalo nasze spoleczenstwo.
      To, ze ludzka PRZYZWOITOSC i fair play jest od dawna slowem obcym w tym kraju
      jest FAKTEM.
      "Zasady gry" przenosi sie na mlodziez, pokazujac jej miejsce w szeregu.
      To panstwo, jego wszystkie urzedy i cale spoleczenstwo jest ciezko chore.
      Z Polski stworzono panstwo XIX-wiekowego kapitalizmu z wszystkimi jego
      konsekwencjami.
      I tu lezy pies pogrzebany.
    • Gość: Spina Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: 212.87.232.* 29.03.04, 15:25
      Panie Burmistrzu, czy Panu nie wstyd? Panowie Radni, jak wam udaje się
      przełknąć wasze pobory, gdy biednym dzieciom, przyszłości naszego narodu
      zabraliście marne 70 groszy? Jacy z was gospodarze, że nie potraficie znaleść
      gdzie indziej owych 70 groszy tylko wyciągacie je z talerza ubogich dzieci.

Drodzy wyborcy, kogo wyście wybrali?
      A swoją droga, to dyrekcja szkoły też poszła na skróty i siegnęla po
      najbardziej siermiężne rozwiązanie. W tak zwanych bogatych społeczeństwach
      obowiązuje zasada solidarności i ubogich się wspomaga, aby któregoś dnia nie
      wyszli na ulice i nie sktócili bogatych o głowy. W imie tej zasady proponuję
      podnieść koszt obiadów dla dobrze sytuowanych na 4,70 zł i skończyć z tym
      apartheidem. Dzieci, którym zgotowaliście takie poniżenie, kiedyś
      wam "zapłacą".
      • Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 17:16
        Nic nie trzeba podnosić - przeczytaj opinię "intendentki" pare postów wcześniej.
        "Hrabiowstwu" nic się nie stanie jak razem z uboższymi zje skromniejszy obiad
        Koszmarna jest postawa bogatszych rodziców. Nikt nie każe im dopłacać!!!
        W klasie mojego dziecka tez różnie jest z finansami, ale wycieczki,
        imprezy,posiłki są tak zorganizowane by nikt nie czuł się "tym gorszym".
        Jakoś poza "Rodzicem" nikt na tym forum nie chce się wypowiedzieć na temat
        takiego rozwiązania - dlaczego?
    • Gość: camel Re: Segregacja na szkolnej sto3ówce IP: 212.117.254.* 29.03.04, 15:44
      tak, z jednej strony niby ci "bogatsi rodzice" maja racje, ale z drugie to pewnie jak widza glodujace
      dzieci w afryce to mowia " o tym dzieciom trzeba pomoc", chodza co niedziela do kosciola, ale jak
      jest mozliwosc pomocy to zaraz...CO??? Place tyle, a moje dziecko je to samo co dzieci z "opieki".
      Dwulicowosc Polakow jest koszmarna....
    • Gość: Kuba20 Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: 212.87.225.* 29.03.04, 17:28
      WSTYD I HAŃBA.
      Sam chodziłem do niewielkiej podstawówki (nie wiem, czy ta w Rabce jest duża,
      ale piszę, jak było) w "starej" dzielnicy miasta (jestem z Częstochowy -
      mieszkańcy miasta sami wiedzą, jak jest!), gdzie nie brakowało uczniów "gorzej
      sytuowanych". Choć stać mnie było na posiłki, nie brałem ich, gdzyż mieszkałem
      blisko, a w domu nie było większych problemów (co nie znaczy, że wcale), ale
      inni nie radzili sobie tak "dobrze".
      W liceum to się zmieniło, a teraz na studiach (zostałem w rodzinnym mieście)
      gdy ktoś powie "sorka, nie mam kasy" to nie jest to żaden powód do "bycia
      gorszym" - ot, zdarza się - raz na wózku, raz pod nim. Zwłaszcza, że byliśmy
      ostatnimi rocznikami (1984) które jeszcze nie wychowywały się na "kulcie kasy" -
      modzie na ciuchy i ogólnym "pozerstwie" - co nie znaczy, że jeżeli kogoś stać
      było na markowe ciuchy i różne "gadżety" (w młodszych klasach dotyczyło to
      nawet słodyczy!) to ich nie kupował.
      Ale dzieci w podstawówce??? Jak im wytłumaczyć???
      Jeszcze większa zgroza bierze, gdy się czyta o rodzicach tych bogatszych,
      którzy którzy "nie chcą, aby pieniądze, które płacą swoim dzieciom na obiad,
      były im zabierane i wykorzystywane na dokarmianie biedniejszych".
      Przepraszam ale zapytam: W DUPACH SIĘ POPRZEWRACAŁO???
      A pan wiceburmistrz Rabki Tadeusz Wójciak powinien się zastanowić - Rabka to
      nie metropolia (przepraszam, jeżeli uraziłem) i jego OBOWIĄZKIEM jest
      zainteresowanie się tą sprawą.
      Jeżeli nie, powinien przestać być wiceburmistrzem.
      • Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 17:35
        W tym Kubusiu problem - poprzewracało się, oj poprzewracało...
        Ale nie martw się następne pokolenie, prawem przekory znów pewnie będzie
        chciało "być" a nie tylko "mieć" (Choć zapracowne "mieć" to wspaniała rzecz)
      • Gość: wredny Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.03.04, 19:59
        Gość portalu: Kuba20 napisał(a):

> Jeszcze większa zgroza bierze, gdy się czyta o rodzicach tych bogatszych,
        > którzy którzy "nie chcą, aby pieniądze, które płacą swoim dzieciom na obiad,
        > były im zabierane i wykorzystywane na dokarmianie biedniejszych
        > Przepraszam ale zapytam: W DUPACH SIĘ POPRZEWRACAŁO???

Wg Ciebie powinno byc tak :
        - Jak to pieknie,gdy się czyta o rodzicach tych bogatszych,którzy chcą, aby
        pieniądze, które płacą swoim dzieciom na obiad,BYLY IM ZABIERANE
        i wykorzystywane na dokarmianie biedniejszych.

Przepraszam ale zapytam: W GLOWIE CI SIE PRZEWROCILO ?
        • Gość: gość Re: Wredny IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.03.04, 20:54

Fajni ludzie żyją w naszym kraju. Nic tylko pakować się i spadać.
        • Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 05:41
          Wredny- małe pytanko- czemu nie podejmiesz dyskusji ze mną?
          Są inne rozwiązania tej sytuacji, a ty upierasz się przy bardzo "chamowatych"
          metodach
          • Gość: wredny Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:35
            Napisalem za Ciebie wprost to co Ty myslisz,tylko przedstawiasz to w bardzo
            pokretny sposob.
            Czyli odebrac bogatym,dac biednym .
            No i jeszcze bogaci maja sie z tego cieszyc !!!
            Nawet Janosik tego nie wymagal.
            • Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 20:56
              Wredny - proszę nie pisz za mnie, tylko przeczytaj to co ja piszę, starając się
              zrozumieć treść.
              Po kilka razy już tłumaczone było(ja, "rodzic" "intendentka") że o żadnym
              zabieraniu nie musi i nie może byc mowy, bo jest inne rozwiązanie - jakie -
              poszukaj sobie nasze posty i UWAŻNIE przeczytaj nie zakładając z góry "co poeci
              chcieli wyrazić"
              Założyłeś że cała dyskusja to głosowanie na jeden z dwóch pomysłow
              1. Zabrać bogatym dać biednym - wersja Janosika
              2. Zostawić jak jest - niech się dzieciaczki uczą jak wygląda kapitalizm
              według "wrednych"
              Jakim cudem nie zauważyłeś że proponowaliśmy zupełnie inne rozwiązanie?
    • Gość: Kuba20 Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: 212.87.225.* 29.03.04, 17:29
      A DLA PANI DYREKTOR BRAWA NA STOJĄCO - JEDYNA ZDROWO MYŚLĄCA WŚRÓD BANDY
      HIPOKRYTÓW!!!
    • Gość: Kuba20 Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: 212.87.225.* 29.03.04, 17:36
      ALE BRAWA ZA TO, ŻE UMIAŁA PRZYZNAĆ SIĘ DO BŁĘDU I PRÓBUJE GO NAPRAWIĆ, A NIE
      ZA SAMO DOPUSZCZENIE DO SYTUACJI.
    • Gość: tomek Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.03.04, 17:43
      Nie chcę aby kogoś coś trafiło, ale segregacja ze względu na ilość posiadanych
      pieniędzy jest natuaralną rzeczą w normalnym świecie. Każdy może kupić to na co
      ma pieniądze. To takie dziwne ? Wrażliwym na takie rzeczy proponuję dotowanie
      opisywanej stołówki.

• Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 17:46
        No chyba wychodze na głupa , po raz któryś piszac że nic nie trzeba dotować.
        przeczytaj moje wczesniejsze posty (sztuk kilka) i post od intendentki
        • Gość: rodzic Re: Segregacja W szkolnej stołówce IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.03.04, 18:40
          Zasięgnięta opinia osoby z praktyką zawodową (szkolną):

Tanie posiłki dla wszystkich:
          ryż ze śmietaną (mogą być owoce)
          naleśniki
          kluski z mięsem
          gulasz (tańszy niż schabowy)
          żurek (nawet wystarczy na kiełbasę)
          krupnik ( raz z ryżem, raz z kaszą)
          tanie surówki: z buraków, z marchwi, z białej kapusty, z kiszonej też
          Trzeba zaplanować jadłospis na cały tydzień, gdzieś odjąć, gdzieś dodać, to
          może na większy kawałek mięsa wystarczy
          zakupy, tam, gdzie taniej
          i uczciwy personel ( w kuchni)- zakładam, że w tym gimnazjum taki jest

• Gość: stop Re: Segregacja W szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 21:55
            wielokrotnie to samo pisze ( choc czasem "innymi słowy") ale poza Tobą to chyba
            nikt to nie przeczytał
    • Gość: Pan Tadeusz Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: 80.51.175.* 29.03.04, 18:31
      Czas przywyknąć - to poczatek wielu rodzajów prawem chronionej segregacji
    • Gość: Pszemol Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 31.03.04, 03:57
      Dlaczego trafia Cię szlag? Nie ma pieniędzy i już...
      • Gość: stop Re: Segregacja na szkolnej stołówce IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 09:40
        Gość portalu: Pszemol napisał(a):
        > Dlaczego trafia Cię szlag? Nie ma pieniędzy i już...

Na pieniądzach świat się ani nie zaczyna ani nie kończy.
        Decyzje takie jak ta podejmują ludzie.
        "Szlag" trafia najczęściej z poczucia bezradności w jakiejś sytuacji i pewnie
        tego kogoś na początku listy dlatego trafił.
        W przypadku uczniów tej szkoły, nawet bez żadnych dodatkowych pieniędzy z
        kieszeni miasta czy bogatszych rodziców, taki podział nie musiał zaistnieć,
        dlatego uważam że sytuacja jest paskudna.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka