Dodaj do ulubionych

UPR 18 % POPARCIA !

IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 20:37
We wczorajszym głosowaniu w wyborach uzupełniających do Senatu kandydat UPR-
J. Korwin Mikke uzyskał 18 % głosów za i zajął 2 miejsce.
W końcu prawica może dojdzie do władzy po rządach związków zawodowych i
komunistów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: UPR 18 % POPARCIA ! IP: *.sucasita.com.mx 29.03.04, 20:45
      Nie licz na to. UPR ma zbyt wiele glupich,radykalnych pomyslow aby mogla
      liczyc na powazniejszez miejsce w poltyce RP.
      • upierdliwy_dziad Re: UPR 18 % POPARCIA ! 29.03.04, 20:52
        O wiele lepszy jest ten burdel w stylu Borowski-Lepper-Miller-jakubowska, co
        nie ?
        • Gość: Ciekawy Postkomuna zdechla, zdajesz sobie z tego sprawe ? IP: *.sheraton / 148.223.194.* 29.03.04, 21:35
          Te zmiany to ostatnie drgawki PZPRowskich aparatczykow.Widzisz przeciez jakie
          maja male poparcie i nie beda mieli wiekszego, bo komunisci wyksztalceni w
          WUMLach i sowieckich akademiach politycznych nie beda sie umieli znalezc w UE.
    • goniacy.pielegniarz Chyba trochę przesadziłeś 29.03.04, 21:02
      Gość portalu: Gość napisał(a):

> We wczorajszym głosowaniu w wyborach uzupełniających do Senatu kandydat UPR-
      > J. Korwin Mikke uzyskał 18 % głosów za i zajął 2 miejsce.
      > W końcu prawica może dojdzie do władzy po rządach związków zawodowych i
      > komunistów.

Nie wiem za bardzo, skąd wywnioskowałeś, że te 18% to poparcie dla UPR-u.
      Poparcie dla jednego człowieka nie musi się przekładać na poparcie dla całej
      partii. Oleksy też pewnie uzyskałby większe poparcie w wyborach do Senatu, niż
      to, którym dzisiaj dysponuje SLD.
      No i jeszcze może taki "mały" szczególik - czyli to, że frekwencja w tych
      wyborach wyniosła 6.39%.
      • katarsis Czy program UPR jest realny? 29.03.04, 21:23
        Wiele z założeń UPR (likwidacja ZUS, podatków, koncesji) nie jest możliwa do
        zrealizowania z powodu wstępowania Polski do UE i zobowiązań jakie z tego
        tytułu państwo na siebie bierze. Ale partia, która miałaby siłę pracować nad
        uatrakcyjnieniem naszej oferty wobec zagranicznych inwestorów, zwiększeniu
        konkurencyjności naszego rynku pracy wobec innych państw - uzyskałaby moje
        całkowite poparcie. Zmniejszanie obciążeń fiskalnych i biurokracji, spójność
        prawa to podstawowe zadania, które w tej chwili należy przed nami postawić,
        żeby mówić o wygranej. W przeciwnym razie będziemy skazani jako społeczeństwo
        na wymarcie, czy to się komuś podoba czy nie.
        • Gość: Ciekawy Re: Czy program UPR jest realny? IP: *.sheraton / 148.223.194.* 29.03.04, 21:45
          Czytalas program UPR ? To jakies bzdury, w ktorych sie mowi o wystapieniu
          Polski z ONZ, o likwidacji zwiazkow zawodowych,likwidacji swiadczen socjalnych,
          pelnej odplatnosci za sluzbe zdrowia i wprowadzeniu systemu zarzadzania
          przedsiebiorstwami (wyzysku) jak w XIX wiecznej Europie Zachodniej.Jasne, ze w
          sytuacji, w ktorej pozwoliloby sie zyc tylko sprytnym i zdrowym, mozliwe byloby
          obnizenie podatkow i o polowe.
          Belka, wydaje mi sie musi zaczac od obnizenia podatkow i jednoczesnie
          wprowadzic w zycie progam rozwoju inicjatywy gospodarczej, zarzucony przez
          aparatczyka Millera, ktory sie znal na gospodarce jak kura na astronomii.Belka
          powinien wprowadzic tez kortzystne przepisy dotyczace inwestycji zagranicznych.
          Tansza w porownaniu z innymi krajami UE sila robocza powinna przyciagnac sporo
          inwestorow. Potrzebny jest do tego jednak rowniez stabilny rzad i jasne
          przepisy, w ktorych byle urzedniczyna z Urzedu skarbowego nie bedzie decydowal
          o istnieniu przedsiebiorstwa.
          • katarsis Re: Czy program UPR jest realny? 29.03.04, 21:55
            Gość portalu: Ciekawy napisał(a):

Z odpłatnością za służbę zdrowia całkowice się zgadzam, bo teraz jej
            bezpłatność jest iluzoryczna.
            Założenia progrmamowe dotyczące spraw międzynarodowych - pewnie są niemożliwe
            do zrealizowania, ale mówią dużo o podejściu do tych instytucji, które same
            cierpią na paraliż decyzyjny. Stąd pewnie realizm tej partii - nazywania rzeczy
            po imieniu.

A co do Belki - w celu ratowania budżetu sam zasłynął z nałożenia wielu
            dodatkowych obciążeń fiskalnych, więc nie wiem czego do końca można się po nim
            spodziewać w kwestii budowy systemu przyciagającego inwestorów.
            • Gość: madagaskar Re: Czy program UPR jest realny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 22:18
              Przecież jest płatna, w składkach.
              Katarsis chcesz, żeby chorzy płacili za usługi ? To ich skazuje na bankructwo.
              • katarsis Re: Czy program UPR jest realny? 29.03.04, 22:26
                Gość portalu: madagaskar napisał(a):

> Przecież jest płatna, w składkach.
                > Katarsis chcesz, żeby chorzy płacili za usługi ? To ich skazuje na bankructwo.

No właśnie: jest płatna, ale oficjalnie nazywa się, że jest bezpłatna - więc
                gdzie tu logika. System jest źle pomyślany, nie mówiąc już o zarządzaniu. Nie
                zależy mi na rewolucji, ale na stopniowym odchodzeniu od tego oszustwa. Zamiast
                dopłacać i oddłużać z budżetu szpitale- lepiej te same pieniądze dać emerytom,
                żeby sami sobie za wizyty płacili. A reszta niech płaci wtedy, kiedy korzysta -
                i niech się ubezpiecza od wypadków - wszystko w ramach tej samej składki, którą
                i tak już płaci w wysokości 8,5%.
                Niestety każda usługa - jaka jest obecnie wykonywana na rzecz innego
                komercjalizuje się, a to że coś jest bezpłatne to ułuda. Bezpłatność=inna droga
                do pokonania przez pieniądz niż bezpośrednio z naszej kieszeni do usługodawcy,
                bo przez pośredników. Póśrednicy w Polsce są obowiązkowi i to również dzięki
                ich wątpliwym przysługom dostęp do opieki medycznej drożeje - w efekcie nie
                starcza na samą opiekę.

To ciekawe, ale w Polsce podobno nikt nie ubezpiecza na okoliczność znalezienia
                się w szpitalu z powodów lżejszych niż obłożna choroba.
                • Gość: Ciekawy a pieniadze w kopertach i tzw. napiwki ? IP: 12.32.77.* 30.03.04, 00:46
                  Sluzba zdrowia jest juz w Polsce platna. Czy mozesz pojsc do bezplatnego
                  dentysty ? Musisz pacic za pzryzwoite leczenie ciezkie pieniadze, prawie takie
                  jak na Zachodzie.Gdyby wprowadzic czesciowa odplatnosc dla wszystkich,
                  zwalniajac przy tym posiadajacych male dochody od placenia, skonczylyby sie
                  lapowlki dla klekarzy, a pozoiom leczenia wszedzie by sie podniosl, bo
                  zaczelaby sie prawdziwa konkurencja i walka o pacjentow, a nie pacjenta o byle
                  lekarza.
      • wieslaw.rewerski Wybory wrocławskie a wymiana elit 29.03.04, 21:49
        goniacy.pielegniarz napisał:

> Gość portalu: Gość napisał(a):
        >
        > > We wczorajszym głosowaniu w wyborach uzupełniających do Senatu kandydat UPR-
        > > J. Korwin Mikke uzyskał 18 % głosów za i zajął 2 miejsce.
        > > W końcu prawica może dojdzie do władzy po rządach związków zawodowych i
        > > komunistów.
        >
        >
        > Nie wiem za bardzo, skąd wywnioskowałeś, że te 18% to poparcie dla UPR-u.
        > (..)
        > frekwencja w tych wyborach wyniosła 6.39%.

O ile wiem, Janusz Korwin-Mikke startował w tych wyborach jako kandydat
        niezależny, a nie UPR. To tak gwoli ścisłości.

Co do tego poparcia, to zgadzam się z GP. Dodam, że przy tak niskiej frekwencji
        głosy pochodzą zazwyczaj od najbardziej zagorzałych zwolenników. Z obserwacji
        choćby dyskusji internetowych można przypuszczać, że UPR popierają głównie
        ludzie fanatycznie oddani tej partii. Innych w zasadzie się nie spotyka -
        takich, którzy podchodziliby do programu, działań i ludzi UPR w sposób wyważony
        i nieemocjonalny. Gdyby więc do wyborów wrocławskich poszło np. 6 razy więcej
        ludzi, to zapewne wynik JKM kwotowo pozostałby ten sam, a procentowo zbliżyłby
        się do wyników osiąganych przez UPR w innych wyborach - tych z bardziej
        normalną frekwencją.

Wszystkie wyniki uzyskiwane przez UPR w różnych wyborach świadczą o tym, że
        partia ta ma całkiem liczną grupę oddanych zwolenników. Myślę, że choćby
        dlatego UPR nie zasługuje na okazywanie jej lekceważącego stosunku. Jest to
        niewątpliwie grupa ludzi ideowych, a tylko tacy mogą doprowadzić zbudowania
        prawdziwych elit politycznych, które zastąpiłyby dzisiejszą tzw. klasę
        polityczną. Klasę w całości skompromitowaną...

Wiem, że rola ideowców w polityce może być widziana rozmaicie. Np. Stefan4
        postrzega ją krańcowo odmiennie. Ale myślę też, że w naszej dzisiejszej
        rzeczywistości nie powinniśmy uciekać przed dyskusją na ten temat. Cóż innego
        nam zostaje, poza zastąpieniem "elyt" elitami?
        • stefan4 Re: Wybory wrocławskie a wymiana elit 29.03.04, 22:42
          wieslaw.rewerski:
          > Wiem, że rola ideowców w polityce może być widziana rozmaicie. Np. Stefan4
          > postrzega ją krańcowo odmiennie. Ale myślę też, że w naszej dzisiejszej
          > rzeczywistości nie powinniśmy uciekać przed dyskusją na ten temat. Cóż innego
          > nam zostaje, poza zastąpieniem "elyt" elitami?

Liberalizm jest intelektualnie bardzo nośny. I jest doktryną o dużej sile
          przyciągającej, szczególnie w naszym wściekle przeregulowanym kraju. Gdyby
          któraś z partii proponowała program prawdziwie liberalny, miałbym być może
          kłopot z decyzją. Wydaje mi się, że potrafię wskazać zjawiska społeczne, dla
          których recepta liberalna jest nieoptymalna, jednak dyskusja nad nimi jest
          trudna a argumentacja przeciwko liberalizmowi niepewna.

Niepoważne traktowanie upeeryzmu przychodzi mi jednak o wiele łatwiej. W dość
          udany sposób zrobili z liberalizmu ogólnopolskie pośmiewisko. Zamiast wyjaśniać
          ludziom samoregulację zajęli się teczkami Macierewicza, karą śmierci, i
          odsyłaniem zainteresowanych na Wyspy Dziewicze. Korwin z takim samym świętym
          przekonaniem gromi związki zawodowe, z jakim domaga się, żeby chodzć w
          garniturach, oraz żeby w kościele kobiety klękały na dwa kolana a mężczyźni na
          jedno.

Gdyby UPR miał elektorat liczących się rozmiarów, to Korwin przy swojej
          nierównowadze emocjonalnej i nieumiejętności odróżnienia spraw ważnych od
          dupereli byłby niebezpieczny. Ale jako kanapa UPR jest równie sympatyczna, co
          sołtys z Wąchocka.

- Stefan
          • wieslaw.rewerski Pozytywna rola UPR w edukacji obywatelskiej 29.03.04, 23:10
            stefan4 napisał:

> Niepoważne traktowanie upeeryzmu przychodzi mi jednak o wiele łatwiej. W dość
            > udany sposób zrobili z liberalizmu ogólnopolskie pośmiewisko.

Zgadzam się z Tobą całkowicie co do tego pośmiewiska. Bo cała ta UPR z jej
            Korwinem i nierealnym programem jest rzeczywiście śmieszna. Tylko, że ja
            pisałem nie o tym....

Poważnie odnoszę się do wiary młodych ludzi, którzy skupili się wokół UPR. Do
            ich ideowości. Tę wiarę i ideowość uważam za coś bardzo cennego! One są bardzo
            potrzebne w naszej spatologizowanej i przeżartej cynizmem rzeczywistości
            politycznej. One stwarzają nadzieję! Bo przecież ci młodzi ludzie za parę lat
            nabędą doświadczenia życiowego i wiedzy o funkcjonowaniu społeczeństwa, firm,
            państwa i jego instytucji. Zaczną patrzeć na świat realnie i odrzucą
            śmieszności z UPR-owskiej młodości. Mam jednak nadzieję, że nie zatracą
            obywatelskiego podejścia...

> Gdyby UPR miał elektorat liczących się rozmiarów, to Korwin przy swojej
            > nierównowadze emocjonalnej i nieumiejętności odróżnienia spraw ważnych od
            > dupereli byłby niebezpieczny.

Nie sądzę, że UPR zdobędzie kiedykolwiek elektorat zdolny wprowadzić jej posłów
            do parlamentu. A jeśli już to jej się uda, to będą to pojedyncze osoby. Jak to
            jednak wyżej wyłożyłem, pozytywnej roli UPR nie upatruję w jej ewentualnych
            działaniach w parlamencie...
            • stefan4 Re: Pozytywna rola UPR w edukacji obywatelskiej 30.03.04, 00:39
              wieslaw.rewerski:
              > Poważnie odnoszę się do wiary młodych ludzi, którzy skupili się wokół UPR. Do
              > ich ideowości. Tę wiarę i ideowość uważam za coś bardzo cennego! One są bardzo
              > potrzebne w naszej spatologizowanej i przeżartej cynizmem rzeczywistości
              > politycznej. One stwarzają nadzieję!

Tu się nie różnimy. Nie jestem przeciwko ideowcom, idealistom i zapaleńcom.
              Oni są konieczni dla właściwego funkcjonowania społeczeństwa. Cwaniacy i
              koniunkturaliści też są potrzebni. Ważne są proporcje
    • Gość: Gość Re: UPR 18 % POPARCIA ! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 22:26
      Jeżeli masz dość komunistów i związków zawodowych u władzy, zagłosujesz na
      prawicę.
      Jeżeli ciągle szukasz i kombinujesz jak wycisnąć coś z państwa za pomocą
      koncesji, układziku czy dotacji, zagłosujesz na Samoobronę, Borowinę czy inną
      odmianę lewicy.
      Program UPR jest bardzo prosty: zmniejszenie podatków i zmniejszenie wpływu
      państwa na życie obywatela.
      Obecnie pracuje już ponad 500 000 urzędników panstwowych i szykuje się
      kilkadziesiąt tysięcy następnych do mierzenia bananów, ogórków itp w związku z
      wejściem do UE.
      A pan Rewerski tłumaczy wynik w sposób rodem z konferencji Ubrana.
      Czy był pan w jakimś związku zawodowym? Ja znałem takiego jednego, co zawsze na
      czarne mówił białe i był szefem zakładowej Solidarności.
      Na tych wszystkich urzędników ktoś musi zarobić...
      • wieslaw.rewerski Re: UPR 18 % POPARCIA ! 29.03.04, 22:52
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> Jeżeli masz dość komunistów i związków zawodowych u władzy, zagłosujesz na
        > prawicę.

Prawica to nie tylko UPR. Tak wiem, zaraz jako argument padnie
        przymiotnik "prawdziwa"... ;)

Proponuję jednak mniej emocjonalne podejście - zobaczysz wtedy, że moja
        wypowiedź w gruncie rzeczy jest _za_ UPR...

> A pan Rewerski tłumaczy wynik w sposób rodem z konferencji Ubrana.
        > Czy był pan w jakimś związku zawodowym? Ja znałem takiego jednego, co zawsze
        > na czarne mówił białe i był szefem zakładowej Solidarności.

Mimo niechęci do akcentów personalnych w dyskusjach odpowiem na Twoje pytanie.
        Tak, byłem w związku zawodowym. Nawet go zakładałem. Jednak nie jestem w nim
        już od 13 lat. Tzn. od czasu, gdy jego polityczna rola zaczęła stawać się
        pierwszoplanową, ze szkodą dla interesów pracowniczych. Wprawdzie powody mojego
        wystąpienia nie wiązały się akurat z tą zmianą charakteru związku, ale zbiegły
        się z nią w czasie...
    • the-end Re: UPR 1,2% poparcia 29.03.04, 22:58
      I jest to taka sama manipulacja jak te 18%.
      Nb. 18% przy frekwencji 6,7% daje nam 1,2% elektoratu.
      Ale gratuluje mozliwosci mobilizacji swojego wiernego elektoratu.
      Ot co.
      • Gość: traian Re: UPR 1,2% poparcia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.04, 00:44
        > I jest to taka sama manipulacja jak te 18%.
        > Nb. 18% przy frekwencji 6,7% daje nam 1,2% elektoratu.
        > Ale gratuluje mozliwosci mobilizacji swojego wiernego elektoratu.

manipulujesz 18% to 18 % a nie 1,2%
        jakby frekwencja była wyższa poszloby procentowo odpowiednio wiecej zwolenników
        Korwina
        głosowało na niego wielu po raz pierwszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka