Dodaj do ulubionych

Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" musi

10.11.10, 09:12
przepraszać!

Magdalena Środa ma przeprosić za nazwanie "Misji Specjalnej" "ubeckim programem
". Wyrok jest prawomocny.

Sąd Okręgowy w Warszawie uznał, że znana etyk swoją wypowiedzią naruszyła dobra osobiste TVP i wydał prawomocny wyrok nakazujący przeprosiny. W opinii sędziów wypowiedź Środy wykroczyła poza szerokie granice dopuszczalnej krytyki. Podkreślili oni, że jej słowa sugerowały, iż na program wpływ mają służby specjalne.

W listopadzie 2007 r. Magdalena Środa powiedziała w Radiu TOK FM: "Mamy w tej chwili >>Misję specjalną<<, która jest po prostu, jak się mówi, przepraszam, użyję takiego potocznego, absolutnie bez żadnej odpowiedzialności, słowo: >>ubeckim programem<<".

Pozwana przez TVP za tę wypowiedź Środa przez dwa lata nie stawiała się w sądzie. W efekcie sąd zmuszony był wydać wyrok zaocznie. Środa zyskała pomoc w "Gazecie Wyborczej" i Radiu TOK FM, które rozpoczęły kampanię, lansując tezę, iż znana etyk została pozbawiona prawa do obrony.

Po kampanii mediów Agory w obronie znanej feministki i skierowaniu przez nią do sądu zażalenia na niekorzystny dla niej wyrok sprawa wróciła na wokandę. Środa w trakcie procesu przedstawiła ekspertyzę językową, która dowodziła, iż sformułowanie "ubecki program" może być stosowane w odniesieniu do programów robionych na bazie archiwów UB.

Sąd ostatecznie uznał, że wystarczającą formą zadośćuczynienia dla TVP będą przeprosiny w TOK FM. Sędziowie zwolnili przy tym Środę z wpłaty 10 tys. zł na cel społeczny, jak chciała strona pozywająca.

(mem/Dziennik.pl)
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 09:15
      Na pewno Tomasz Sakiewicz zorganizuje demonstrację w obronie wolności słowa. Niezlustrowany sąd zachował się haniebnie.
      • homosovieticus Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 09:25
        Ludzi, których przynależność do elity wynika głównie z polityki, czy też bronisz słusznej, po wszeczasy, linii porozumien OS?
        • ploniekocica Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 09:30
          homosovieticus napisał:

> Ludzi, których przynależność do elity wynika głównie z polityki, czy też bronis
          > z słusznej, po wszeczasy, linii porozumien OS?

Niczego nie broni. Nabija się z Ciebie i Sakiewicza. Bo zabawni jesteście po prostu w swym zadęciu.
          • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 09:45
            Swego zadęcia nie widzisz?
            • ave.duce Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 12:53
              Trudno, żeby widziała, kiedy wypełniasz sobą całą przestrzeń.
              Dla nikogo, nawet najskromniej "zadętego", nie ma już miejsca.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 09:31
          Bronię wolności słowa bo jestem niezależny niczym Gazeta Polska i inteligentny niczym ty.
          • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 09:44
            Gdyby tak rzeczywiście było, jak piszesz, to broniłbyś w polityce tego co stanowi o naszej tożsamości a w mediach prawdy.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:11
              Gdybyś mial pojęcie o prawdzie to nie pisałbyś tak jak piszesz.
              • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:26
                Gdybyś wiedział czym jest prawda to nie zajmowałbyć takiego stanowiska jakie w polityce zajmujesz.
                Byłbyś też prawdopodobnie posiadaczem własnego światopoglądu złożonego z okruchów prawd jakich dopracowała się ludzkośc naszego kręgu cywilizacyjnego.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:44
                  Widzę że strasznie mi zazdościsz posiadanie własnego światopoglądu. Dla ciebie to rzecz nieosiągalna.
                  • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:59
                    Własnego???
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 11:14
                      No a jak? Przecież nie jestem tobą i nie posiadam czyjegoś światopoglądu bo na własny mnie nie stać.
                      • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 11:16
                        do basi. basi!
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 11:19
                          No tak. Pseudointeligent homo zagnany do rogu. Idź lepiej pooglądać tenisa.
                • simera16 Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:50
                  homosovieticus napisał:

> Gdybyś wiedział czym jest prawda to nie zajmowałbyć takiego stanowiska jakie w
                  > polityce zajmujesz.
                  > Byłbyś też prawdopodobnie posiadaczem własnego światopoglądu złożonego z okruch
                  > ów prawd jakich dopracowała się ludzkośc naszego kręgu cywilizacyjnego.

A z tej prawdy, najprawdziwsze jest oblicze Jarosława Kaczyńskiego w czasie kampanii prezydenckiej...Najprawdziwsze z prawdziwych są fantasmagorie Macierewicza, łagodne oblicze polityki Kurskiego i Brudzińskiego...Sama prawda jest w niezależności Płaszczaka...itp., itd., ...
                  • homosovieticus Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 10:59
                    Do basi.basi!
                    • ave.duce Re: Powiedz mi czego właściwie ty bronisz? 10.11.10, 12:49
                      homosovieticus napisał:

> Do basi.basi!

No, nie mazgaj się tak. Może Basia.basia znajdzie chwilkę i Ci odpowie...
    • kecawa Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 09:29
      ,,etyk"
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 09:36
        Ano etyk. Celnie określiłą etykę programu pani Gargas.
        • kecawa Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 09:42
          Pani środa ,,Etyk"
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:12
            Ano etyk. Celnie ocenila etykę programu pani Gargas.
            • michnischerbeobachter Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:27
              obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Ano etyk.

Bardziej adekwatne byłoby pocieszne określonko którego sama lewizna używa : "etyczka", nie mylić z tyczką ani z teczką.

Celnie ocenila etykę programu pani Gargas.

Jak celnie to widać po wyroku nawet tak "niezawisłego sądu"-musi przeprosić.

Skądinad ciekawy paradoks. Ludzie mentalnie i ideologicznie umoczeni w komunizm, aby obrazić stronę przeciwna, zarzucają jej metody ustoju z którym sie bez reszty identyfikują.
              Freud musiałby sie zająć tym osobliwym mechanizmem psychologicznym.
              Michnik-deklarujacy bez żenady, ze komunizm jest jego ustrojem i nigdy nie zamierzał go obalac, zarzuca oponentom proweniencje rodem z partii Komunistycznej. A tu Środa wali na odlew UB które było ukoronowaniem systemu jej marzeń.

To tak, jakby złodziej wrzeszczał: "łapaj złodzieja" i to pod adresem okradzionego.
              Pocieszne.
              • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:30
                Trudno nazwać etykiem kogoś,kto myli etykę z moralnością.
                • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:36
                  homosovieticus napisał:

> Trudno nazwać etykiem kogoś,kto myli etykę z moralnością.

Wow :)
                  A wytłumaczysz mnie prostaczce na czym polega w tym przypadku (podkreślam - w tym konkretnym przypadku!) pomylenie przez panią Środę etyki z moralnością? Konkretnie i w prostych słowach wytłumacz, proszę.
                  • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:39
                    Nie bedę Twoim nauczycielem. Ucz się sama.Może z czasem poradzisz sobie ze swoim zadufaniem i ...niewiedzą.
                    • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:45
                      Nie proszę Cię o nauczanie. Proszę natomiast o uzasadnienie Twojego twierdzenia, ale widzę, ze jak zwykle chowasz się za pustosłowiem.
                      Widzisz niemal każdy artykuł, wykład itd. zawierający wprowadzenie do etyki i jej definicję zaczyna się od słów "nie należy mylić etyki z moralnością". Stąd moje podejrzenie przechodzące w pewność, że Twoja znajomość obu tych pojęć nie wyszła poza te słowa:)
                      No, chyba, że mi udowodnisz, że środa faktycznie myli w przypadku swojej oceny programu Gargas etykę z moralnością i zmienię zdanie.
                      • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:10
                        Twoje złośliwości są płytkie i pozbawione uzasadnienia.
                        Kilka lat temu zakładałem wątek o właściwym, tj zgodnym z pierwotnym rozumieniem, używaniu określeń "etyka" i "moralność".
                        • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:17
                          Kilka lat temu nie czytałam tego forum.
                          Nie prawię Ci złośliwości - pytam i nie otrzymuję odpowiedzi.
                          Skoro zakładałeś wątek to może jednak odpowiesz mi na pytanie, w jaki sposób pani Środa myli te pojęcia w przypadku oceny programu MS?
                          • ave.duce Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 12:55
                            Nie bądź taka Jola.Iza1 :)
                          • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 13:15
                            Podałem już przyczyny dla, których dalsze prowadzenie poważniejszej rozmowy z Tobą uważam za niepożyteczne dla nikogo.
                            Traktujesz język jak bieliznę zapominając, że nie tylko ukrywa on wady ciała-umysłu, ale potrafi odsłonić wiedzę jaką mamy do przekazania drugiej osobie.

Ty żadnej wiedzy przekazać nie usiłujesz. Prowadzić sofistyczne spory to dobre ćwiczenia dla "inteligencji z salonow III-ciej RP". Kręci to absolwentów CC. Mnie napawa wstrętem
                            • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 13:25
                              homosovieticus napisał:

> Podałem już przyczyny dla, których dalsze prowadzenie poważniejszej rozmowy z
                              > Tobą uważam za niepożyteczne dla nikogo.
                              > Traktujesz język jak bieliznę zapominając, że nie tylko ukrywa on wady ciała-um
                              > ysłu, ale potrafi odsłonić wiedzę jaką mamy do przekazania drugiej osobie.
                              >
                              > Ty żadnej wiedzy przekazać nie usiłujesz. Prowadzić sofistyczne spory to dobre
                              > ćwiczenia dla "inteligencji z salonow III-ciej RP". Kręci to absolwentów CC. Mn
                              > ie napawa wstrętem

Problem w tym, że Ty mnie nie prosiłeś bym Ci jakąś wiedzę przekazała, ja natomiast o to prosiłam Ciebie. I jak zwykle zamiast wiedzy dostałam stek słów bez treści, ale za to z inwektywami.
                              No to czym się rożni etyka od moralności w wydaniu pani Środy? Masz na ten temat zdanie, czy walnąłeś tak bez zastanowienia?
                              • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 13:27
                                Uważasz,za rzecz rozsądną prosić kogoś o przekazanie wiedzy kto jej nie posiada?
                                • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 13:33
                                  homosovieticus napisał:

> Uważasz,za rzecz rozsądną prosić kogoś o przekazanie wiedzy kto jej nie posiada
                                  > ?

Twoje zdanie jest dość gramatycznie karkołomne, ale znaczy chyba, że w końcu przyznajesz się, ze tej wiedzy nie posiadasz i uważasz mnie za nierozsądną, że Cię o nią proszę?
                                  No cóż nazwałabym to raczej optymizmem i wiarą w człowieka radzieckiego z mojej strony:))))

Jarosław Kaczyński to jedyny polityk, który ma wizję.
                                  Fonię niestety też.
                                  • homosovieticus Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 13:36
                                    Twoje zdanie gramatycznie jest w porządku ale pozbawione logicznie uzasadnionej argumantacji.
                                    Taka budowa zdań używanych w dialogowaniu cechuje dzisiejszych pracowników mediów.
                  • michnischerbeobachter Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:45
                    ploniekocica napisała:

> homosovieticus napisał:
                    >
                    > > Trudno nazwać etykiem kogoś,kto myli etykę z moralnością.
                    >
                    > Wow :)
                    > A wytłumaczysz mnie prostaczce na czym polega w tym przypadku (podkreślam - w t
                    > ym konkretnym przypadku!) pomylenie przez panią Środę etyki z moralnością? Konk

ploniekocica napisała:

>
                    >
                    > A wytłumaczysz mnie prostaczce na czym polega w tym przypadku (podkreślam - w t
                    > ym konkretnym przypadku!) pomylenie przez panią Środę etyki z moralnością? Konk

ploniekocica napisała:

>
                    >

pl.wikipedia.org/wiki/Etyka
                    • michnischerbeobachter Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:46
                      ale sie zmultiplikowało :)
                    • ploniekocica Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:47
                      Przecież wikipedia jest be :))))
                      • homosovieticus Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualnego 10.11.10, 11:15
                        plebsu. To chyba oczywiste.
                        Żadna poważna bibiografia, a taką jest bibiografia naukowa, nie powołuje się na to żródło.
                        • ploniekocica Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 11:20
                          co to jest "bibiografia"?
                          • homosovieticus Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 12:46
                            To pojęcie zbyt trudne dla plebsu intelektualnego.
                            • ploniekocica Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 12:52
                              homosovieticus napisał:

> To pojęcie zbyt trudne dla plebsu intelektualnego.

Zdecydowanie nie znając pojęcia "bibiografii" (dwukrotnie powtórzonej!) stoję po stronie plebsu intelektualnego. Na szczęście podejrzewam, że mam po tej stronie całkiem dobre towarzystwo :))))
                              • ave.duce "Bibiografia" to zapewne opis bi.bi :) 10.11.10, 12:57
                                Czytaj > basia.basia.
                              • homosovieticus Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:08
                                Oczywiście, że masz dobre towarzystwo. Wymieńmy kilka osób z tego dobrego, forumowego towarzystwa.
                                Mariner, "obraza uczuć", scoutek, woś, nięśmiertelna basia.basia, ayran, woda.woda, kundel podhalański, przedstawicilk hołoty warszawskiej i uczony polonista dr. krisk.
                                • polazrski Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:14
                                  homosovieticus napisał:

> Oczywiście, że masz dobre towarzystwo. Wymieńmy kilka osób z tego dobrego, foru
                                  > mowego towarzystwa.
                                  > Mariner, "obraza uczuć", scoutek, woś, nięśmiertelna basia.basia, ayran, woda.w
                                  > oda, kundel podhalański, przedstawicilk hołoty warszawskiej i uczony polonista
                                  > dr. krisk.

Straszny z ciebie kabotyn, komusiu.
                                • ploniekocica Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:16
                                  homosovieticus napisał:

> Oczywiście, że masz dobre towarzystwo. Wymieńmy kilka osób z tego dobrego, foru
                                  > mowego towarzystwa.
                                  > Mariner, "obraza uczuć", scoutek, woś, nięśmiertelna basia.basia, ayran, woda.w
                                  > oda, kundel podhalański, przedstawicilk hołoty warszawskiej i uczony polonista
                                  > dr. krisk.

Miło mi:))))
                                  Aczkolwiek podejrzewam, że lista osób nie znających terminu "bibiografia" nie kończy się na tych bytach forumowych.
                                  Na zakończenie naszej jak zwykle wybitnie stymulującej dyskusji proszę Cię pięknie o wrzucenie słówka owego w wyszukiwarkę i dowiedzenia się, że istnieje termin bibliografia. Biblio- a nie bibio - tak jak Biblia, czyli księga, mój ulubiony interlokutorze :)
                                  • homosovieticus Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:30
                                    Tępa jak osełka!
                              • ave.duce Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:16
                                Czarna dziura?

Ok, powtórka >

bibiografia to opis bi.bi, czyt. > basia.basia.
                                • ploniekocica Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:18
                                  Hihi, Ave, żal Ci, ze nie zostałaś zaliczona do plebsu intelektualnego? :))))
                                  • ave.duce Re: Wiki jest, w głównej mierze, dla intelektualn 10.11.10, 13:26
                                    Nie? Obawiam się, że jesteś w błędzie ;)
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 10:47
                Michnik to kolejny reprezentant postawy Kuklińskiego: Kukliński najpierw zaprowadzał zbrojnie władzę ludową razem z towarzyszami z enkawudzistowskiego LWP, bo mu ustrój PRL pasował a potem nagle zachciało mu się więcej kaski bo robienie karierki w tymże LWP go znudziło. Teraz Kukliński uważany jest za wielkiego patriotę i antykomunistę-z Michnikiem jest tak samo.
                • michnischerbeobachter Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:03

> Michnik to kolejny reprezentant postawy Kuklińskiego: Kukliński najpierw zaprow
                  > adzał zbrojnie władzę ludową razem z towarzyszami z enkawudzistowskiego LWP, bo
                  > mu ustrój PRL pasował a potem nagle zachciało mu się więcej kaski bo robienie
                  > karierki w tymże LWP go znudziło. Teraz Kukliński uważany jest za wielkiego pat
                  > riotę i antykomunistę-z Michnikiem jest tak samo.

Strasznie tandetnie rozumujecie towarzyszu. Róznica polega na tym, ze Kukliński z komuną zerwał i działał na jej szkodę. Michnik natomiast nie zerwał nigdy, dalej identyfikuje sie z ustrojem powszechnej szcześliwości i jego reprezentantami. A jak mężnie wypina swój kształtny tors, walcząc w obronie Jaruzelskiego, Kiszczaka i SBckich konfidentów.
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:12
                    Brak ci pomyślunku, o odporny na manipulacje prawdziwy inteligencie. Michnik z komuną zerwał i podobnie jak Kukliński działał na jej szkodę.
                    • michnischerbeobachter Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:18

> Brak ci pomyślunku, o odporny na manipulacje prawdziwy inteligencie. Michnik z
                      > komuną zerwał i podobnie jak Kukliński działał na jej szkodę.

:)))) dobre, nic mi tak nie poprawia nastroju przedpołudniową porą jak dobry żart w konwencji pure nonsensu.
                      • obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa ,,etyk" 10.11.10, 11:20
                        Dlatego tak lubię twoje posty. No i za obiektywizm i niezależnośc spojrzenia oraz samodzielność myślenia je cenię.
      • moonoceaniczny Magdalena Środa ,,etyk" Kalego 10.11.10, 10:43
    • moonoceaniczny Środa słuzy TVN, więc pluje na TVP 10.11.10, 10:42
      na zasadzie konkurencji, poza tym nie kryje sweju nienawiści do Polski.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Środa słuzy TVN, więc pluje na TVP 10.11.10, 10:48
        To ty nie kryjesz swej nienawiści do Polski
    • wariant_b Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 11:06
      homoso-vieticus napisała:
      > musi przepraszać!

No to przeprosi, a w czym problem?

Nie martw się, Telewizja nie będzie musiała z tego powodu zatrudnić ponownie Anity Gargas.
      Jako niezależna dziennikarka pewnie znajdzie sobie miejsce w niezależna.pl u Doroty Kani.
      • homosovieticus Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 11:13
        Czy nasza wymiana zdań myśli nie jest oznaką walki politycznej?
        Czy ktoś, w tym Pani Środa, ucierpiec może na tym?
        Przecież ona dobrowolnie bierze udział w tej walce.
        • wariant_b Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 11:24
          homosovieticus napisał:
          > Czy nasza wymiana zdań myśli nie jest oznaką walki politycznej?

Nie. nie jest. Nie uważam cię za przeciwnika. I nie dostrzegam tej walki.
          • homosovieticus Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 12:39
            Nawet przed samym sobą kłamiesz?
            To może być oznaką "królewskiej choroby".
            • wariant_b Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 12:55
              homosovieticus napisał:
              > Nawet przed samym sobą kłamiesz?

W czym?
              Że lubię folklor ludowy z okolic Forum?
              • homosovieticus Re: Magdalena Środa przedstawicielka "łże elity" 10.11.10, 13:26
                Nie. Że nie prowadzisz politycznej walki.
                ps
                Folklor ludowy to ulubiona potrawa duchowa dla arystokratów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka