Dodaj do ulubionych

Glosowanie

22.11.10, 19:49
Byłam w komisji wyborczej. Frekwencja u nas była ponad 50%. Fajnie, karnie całe "budynki" szły głosować. Ale to nieistotne. Zastanawiam sie nad bezmyślnością. To najważniejsze wybory dla mieszkańców, bo gramy bezpośrednio o swój los. O parkingi, o to, czy na górkach włościańskich jakiś pajac postawi mi ośrodek sportowy, czy ogrodzą mi plac zabaw, stacja benzynowa pójdzie w diabły, zamkną chociaż połowę "alkoholi 24h" na osiedlu itp. I co. ponad połowa oddaje głos na pierwszą osobę z listy dajmy na to PO. Po chu ja sie pytam taki pacjent idzie na wybory? Nie głosuje na program osoby, tylko na jej przynależność partyjną. Podałam przykład akurat najbardziej antyspołecznego ugrupowania. W tych wyborach powinny triumfować komitety lokalne, w skład których wchodzą nasi sąsiedzi, znajomi itp. cholera. Przecież te wybory nic nie zmieniły. U mnie w gminie zostaje mniej wiecej to, co było, czyli bryndza. Po diabła organizować takie wybory. Przelecieć z sądą, jakieś prognozy wysnuć, na ich podstawie skompletować rady, wyznaczyć prezydentów miast, sołtysów... Te pozory demokracji za duzo nas kosztują :D
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Glosowanie 22.11.10, 20:11
      A moze zaczac wystawiac niezaleznych kandydatow? Spolecznikow, jak ty na przyklad.
    • w111mil Re: Glosowanie 22.11.10, 20:33
      tzw. niezalezni nie odpowiadają przed nikim; kandydat partyjny ma jeszcze jakis bat nad sobą - jesli zacznie zbyt bezczelnie krasc, odium spadnie na partie, ktora bedzie musiala jakos reagowac chcby ze wzgledow "pijarowskich" (skutecznosc polskiego wymiaru sprawiedliwosci jaka jest , każdy widzi)
      • wdajcz Re: Glosowanie 23.11.10, 08:43
      • prawieemeryt Re: Vide! 23.11.10, 09:23
        Łaskarzew. Olsztyn!
    • man_sapiens Re: Glosowanie 22.11.10, 20:33
      To oczywiste, że w wyborach lokalnych, tak samo jak w każdych innych, trzeba starannie analizować, na kogo się głosuje.
      Tylko dlaczego zakładasz, że kandydaci z ogólnopolskich partii są zawsze źli? Jeżeli ktoś chce działać dla ogółu i ma polityczną żyłkę, to nie będzie działał w kole wędkarskim ani kółku różańcowym,tylko w którejś partii.
      A te tak zwane niezależne komitety wyborcze to często nic innego jak lokalne partie (żeby nie powiedzieć kliki) służące jako odskocznie różnym karierowiczom, którzy w ten sposób mają nadzieję dojść do władzy łatwiej niż poprzez tą czy inną partię.
    • jot-es49 Re: Glosowanie 22.11.10, 20:33
      Już kiedyś na ten temat pisałem. Dla uzdrowienia sytuacji - tzn zrównania możliwości, świadomego i demokratycznego wyboru - wszystkie partie należy pozbawić dotacji ze Skarbu Państwa. Utrzymywać powinny się ze składek swoich członków. Należy całkowicie zabronić partiom uczestniczenia w wyborach lokalnych. To powinna być wyłącznie domena społeczności miast, osiedli, dzielnic - wówczas, być może będzie to prawdziwy samorząd.
      W każdym innym przypadku to jedynie sztafaż - nie mający nic wspólnego z demokracją a służący jej jako ozdóbka!
      • man_sapiens Re: Glosowanie 22.11.10, 20:48
        > Już kiedyś na ten temat pisałem. Dla uzdrowienia sytuacji - tzn zrównania
        > możliwości, świadomego i demokratycznego wyboru - wszystkie partie należy pozbawić
        >dotacji ze Skarbu Państwa.

Do tego jeszcze żadnych partyjnych list na kartach wyborczych. Wszyscy kandydaci wypisani w losowej kolejności (nie alfabetycznie, bo byłaby nadreprezentacja Adamskich). Przy każdym nazwisku podana nazwa partii, z której startuje. Głosy sumowano by dla każdego kandydata osobno, a nie dla partii. Można by głosować jednocześnie na pana X z PiSu, panią Y z PO itd.
        • jot-es49 Re: Glosowanie 22.11.10, 21:13
          A nawet - dopisywanie swojego kandydata odręcznie oraz prawo wykreślenia nazwisk podejrzanych kandydatów.
          I nie bałbym się tu tzw. klik - wszak pod jednym warunkiem - możliwości usunięcia tak wybranego radnego poprzez zebranie 50%+1 głos podpisów z ogólnej liczby otrzymanych głosów. Taki swoisty impeachment.
          No i bardzo ważne - suma miesięcznego wynagrodzenia i innych świadczeń w żadnym wypadku nie powinna przekroczyć średniej krajowej.
          • man_sapiens Re: Glosowanie 23.11.10, 00:55
            > No i bardzo ważne - suma miesięcznego wynagrodzenia i innych świadczeń w żadnym
            > wypadku nie powinna przekroczyć średniej krajowej.

To akurat błąd. Wymagajmy pracy dużo powyżej średniej krajowej i płaćmy też odpowiednio. Inaczej żaden zdolny / pracowity nie będzie szkodził swojej rodzinie podejmując pracę burmistrza. Niech zarabia tyle, żeby nie myśleć o dorabianiu i niech to będzie placa atrakcyjna dla dobrych menedżerów. A my, wyborcy, rozliczajmy ich z wyników tej pracy.
      • yoma Re: Glosowanie 22.11.10, 20:50
        Ostro, ale coś w tym jest.
      • purchawkapuknieta Re: Glosowanie 23.11.10, 09:37
        Jes! O to chodzi. Ja nie mówie, że osoby startujące z ramienia partii są marionetkami. Złodziejami. Pasożytami. W tych wyborach jednak barwy powinny być najmniej istotne. Liczą się kompetencje.
    • iza.bella.iza Brawo cenzor! 22.11.10, 21:08
      purchawkapuknieta napisała:

> Po chu ja sie pytam taki pacjent idzie na wybory?

Za taki teks wiesza się wątek na gwoździu, a mój post z "s...j" (czyli spadaj) został wycięty. Brawo!!!
      • trzecikot Re: Brawo cenzor! 23.11.10, 01:17
        Ależ skąd!
        Wątek dostał gwuść za "Przelecieć z sądą"...
    • qqazz Dobrym pomysłem byłby zakaz 22.11.10, 22:21
      wystawiania list partyjnych i udziału partii jako takich w wyborach (partii ale nie ich członków rzecz jasna) pod własnymi nazwami.

pozdrawiam
    • jola.iza1 Re: Glosowanie w szpitalach 22.11.10, 22:50
      To ja dziękuję za takie głosowanie, dziękuję z moim Tatką:(
    • volupte01 Re: Glosowanie 22.11.10, 23:20
      Aha , to twoim zdaniem w wyborach lokalnych głosujemy na ,,komandosów" ze zrzutu , a nie sasiadów?
      • qqazz Re: Glosowanie 22.11.10, 23:42
        Często listy sa ustalane przez partyjnych bonzów a dla wielu wyborców głosowanie to plebiscyt poparcia dla partii której sprzyjają.
        Nie wszędzie tak jest na szczęście co widac po wynikach.

pozdrawiam
        • purchawkapuknieta Re: Glosowanie 23.11.10, 09:40
          Tylko to "nie wszędzie", to samotne wysepki. A powinniśmy być archipelagi! Bo na całe kontynenty nie ma co liczyć :D
    • cookies9 Re: Glosowanie 23.11.10, 09:12
      Jak po mszy,to na PiS:-) nieważne drogi i przedszkole.Najważniejszy prezes:-)
      • purchawkapuknieta Re: Glosowanie 23.11.10, 09:33
        Śmiem zauważyć, że to nie prezes wziął większość z puli, więc?
    • prawieemeryt Re: Zakład, że nie bzdyczyłabyś się tak 23.11.10, 09:21
      pewnie gdyby PiS nie przegrał. Co tam przegrał - on przerżnął. Przerypał. DAJ SIĘ PUKNĄĆ TO CI PRZEJDZIE!
      • purchawkapuknieta Re: Zakład, że nie bzdyczyłabyś się tak 23.11.10, 09:31
        Gdybyś miał czym, to pewnie bym dała.
        • prawieemeryt Re: Gdybyś miał czym, to pewnie bym dała. 23.11.10, 09:53
          Nie pchaj się tak nachalnie. Ustaw się w kolejce i jak dostąpisz to dopiero będziesz mogła oceniać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka