29.12.10, 19:02
Sąsiedzi na przeciw siebie w Lasach Piaśnickich i55.tinypic.com/c8b5l.jpg

W blisko 50 wypadkach udało się sprecyzować datę egzekucji (dzień lub miesiąc). Ustalono na przykład, iż 3 listopada 1939 rozstrzelano w Piaśnicy co najmniej 82 osoby. Zamordowano wtedy m.in. szesnastu pracowników sądu i magistratu w Gdyni, kierownika elektrowni z Helu, pilota portu Gdańsk-Gdynia, dyrektora oddziału Banku Polskiego w Gdyni oraz wielu mieszkańców miejscowości powiatu morskiego. W listopadzie lub na początku grudnia 1939 rozstrzelano w Piaśnicy grupę 20 członków Polskiego Związku Zachodniego oraz aresztowanych prewencyjnie notariuszy, adwokatów, oficerów rezerwy, lekarzy i inżynierów[16]. Najwięcej informacji zachowało się na temat mordu dokonanego 11 listopada 1939, w dniu polskiego Święta Niepodległości. Strzałem w tył głowy zamordowano wówczas nad dołami Piaśnicy 314 osób - m.in. 120 zakładników z Gdyni, 34 księży z powiatu morskiego, grupę cywilnych obrońców Gdyni, członków zgromadzeń zakonnych – w tym siostrę Alicję Kotowską, przełożoną Zgromadzenia Sióstr Zmartwychwstanek w Wejherowie oraz dziewięciu jezuitów z Gdyni. Rozstrzelano także wielu kupców, rzemieślników, nauczycieli, lekarzy, sędziów i urzędników z powiatu morskiego.

Lasy Piaśnickie k. Wejherowa (12 000 - 14 000 ofiar), pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Pia%C5%9Bnicy
Mniszek pod Świeciem (10 000 ofiar) pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Mniszku
Las Szpęgawski pod Starogardem Gdańskim (5000 – 7000 ofiar). pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Lesie_Szp%C4%99gawskim
Tylko na Pomorzu.

Brama triumfalna w Rudkach, woj. Lwowskie, wybudowana przez, a jakże sąsiadów.i55.tinypic.com/20qxlqt.jpg
Obserwuj wątek
    • para-lela Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:07
      Tam pod Świeciem Niemcy rozstrzelali ojca mojej cioci.
    • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:08
      Ciekawe. A co to za "sasiedzi" wykonuja egzekucje i swastykami witaja krasna armie? Pewnie jacys endecy.
      • p.heniu Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:13
        Endecy tak jak członkowie organizacji piłsudczykowskich, czy członkowie PPS i inni POLACY, szanowny towarzyszu, byli na listach proskrypcyjnych zarówno Gestapo jak i NKWD.
        Być może wymieniano się nimi na wspólnych konferencjach.
        • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:16
          Ale wy mi towarzyszu jeszcze napiszcie kim byli ci sasiedzi, bo Zydow nie podejrzewam o powitania ze swastyka. Endecy byli prorosyjscy, o ile sie nie myle, a i nazisci im programowo odpowiadali. Stawiam na nich.
          • p.heniu Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:25
            Bram tryumfalnych nie budowali endecy. Nie byłem wtedy w Rudkach i nie wiem kto wybudował bramę. Jedź np na tereny z których Niemcy wycofali się przekazując je Krasnoj Armii i dopytaj kto budował bramy powitalne. Na 99,9 % nie byli to Polacy. Chociaż np. córkę Wandy Wasilewskiej wraz z meblami, wprost z Warszawy do Lwowa, przewiozło Gestapo.
            • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:35
              W 99,9% nie byli Polacy? No to wspaniale! Po prostu super.
      • dupetek Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:33
        Wygląda na to, że bramę wybudowali Ukraińcy w czasach sojuszu sowiecko-hitlerowskiego, prawdopodobnie 1939 rok! W sowieckiej gwieździe jest Tryzub.

polazrski napisał:
        > Ciekawe. A co to za "sasiedzi" wykonuja egzekucje i swastykami witaja krasna ar
        > mie? Pewnie jacys endecy.<
        • p.heniu Re: Sąsiedzi 29.12.10, 22:43
          Przecież piszę, że woj. lwowskie. Bramy budowano też w podlaskiem. Do takiego Białegostoku Niemcy weszli 15 września i tydzień poźniej oddali miasto Sowietom. Czyli Białystok został wyzwolony per procura już 15 IX 1939 a do konsumpcji wyzwolenia doszło 22.
    • joannabarska Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:19
      Wiecej ofiar niz w Katyniu, ale kto o tym wie?
      • qqazz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:31
        Ilosc ofiar na wschodzie to nie tylko Katyń Babciu po 17 wrzesnia rozstrzeliwano masowo lokalnie, w odróznieniu od Niemców którzy zwykle wyłapywali tych którzy byli na listach, NKWD po prostu wpadało do wskazanego przez zaprzyjaźnionych działaczy mieszkania i zabijało na miejscu wszystkich którzy tam sie akurat znajdowali tozsamośc ew. ustalajac później, w samym Lwowie takie polowania trwały przez kilka dni po wkroczeniu sowietów.

pozdrawiam
        • joannabarska Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:58
          qqazz, nie ucz starszych,bo wpadasz w smiesznosc. A Lwów znam jeszcze sprzed wojny.
          • qqazz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 22:52
            A co w tym śmiesznego Babciu?

pozdrawiam
      • p.heniu Re: Sąsiedzi 29.12.10, 19:32
        Więźniowie Kozielska, Starobielska i Ostaszkowa nie wyczerpują tematu sowieckiej eksterminacji.
    • mike.recz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:08
      Zupełnie inna byłaby tego wymowa tego wątku gdybyś zakładał je w okolicy września - października, a gdy akurat na forum jest mordobicie ze względu na Grossa.
      • chateau Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:12
        Po trupach do celu.

Nic to, że to echo.
      • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:12
        mike.recz napisał:

> Zupełnie inna byłaby tego wymowa tego wątku gdybyś zakładał je w okolicy wrześn
        > ia - października, a gdy akurat na forum jest mordobicie ze względu na Grossa.

Ale on, majku, wlasnie dlatego ten watek zalozyl. Ze tez takiś malo domyslny jest! (Sasiedzi to, jak dobrze pamietasz, tytul ksiazki Grossa.)
        • mike.recz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:14
          polazrski napisał:

> mike.recz napisał:
          >
          > > Zupełnie inna byłaby tego wymowa tego wątku gdybyś zakładał je w okolicy
          > wrześn
          > > ia - października, a gdy akurat na forum jest mordobicie ze względu na Gr
          > ossa.
          >
          > Ale on, majku, wlasnie dlatego ten watek zalozyl. Ze tez takiś malo domyslny je
          > st! (Sasiedzi to, jak dobrze pamietasz, tytul ksiazki Grossa.)

Jest wręcz odwrotnie. To tobie właśnie trzeba wszystko wskazywać palcem.
          • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:18
            Widzisz jak latwo wpadasz w paranoje? Wez cos na uspokojenie, bo ci klawiatura utonie w pianie.
            • mike.recz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:27
              polazrski napisał:
              Widzisz jak latwo wpadasz w paranoje? Wez cos na uspokojenie, bo ci klawiatura
              utonie w pianie.

A pozbyłeś się już wszystkich ukradzionych pierścionków i złotych zębów?
              • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:31
                Mieszkasz w Polsce, majku?
                • mike.recz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:49
                  Widzisz jak latwo wpadasz w paranoje? Wez cos na uspokojenie, bo ci klawiatura utonie w pianie. Ty zas, jak rozumiem, pewny jestes, ze kopalbys i ryl w ziemi. No, tego sie wlasnie po tobie spodziewalem, wiec Ameryki nie odkrywasz.
                  • polazrski Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:59
                    Slabo. A samemu cos potrafisz wymyslec? Uwazaj, zeby ci zylka w doopsku nie pekla.
      • p.heniu Ciebie naprawdę trudno zadowolić. 29.12.10, 23:05
        O akcji czyszczenia gruntu pisałem 11 IV.
        Blisko sto ofiar katastrofy pod Smoleńskiem! Dużo?

Wiosną 1940 roku, w ciągu półtora miesiąca, na nieludzkiej ziemi rozbiło się 227 samolotów z elitą Narodu Polskiego. W Katyniu 46, w Charkowie 39, w Twerze 66, w Mińsku 40, w Kijowie 36.
        A przecież już od września 1939 r. na terenach zajętych przez Niemców trwała Intelligenzaktion (Akcja Inteligencja), zwana także okrutnie Akcją Oczyszczenia Gruntu (Flurbereiningung). Las Piaśnicki (12.000 ofiar), Las Szpęgawski (blisko 10.000), Mniszek (5000-7000), fordońska Dolina śmieci w Bydgoszczy, chojnicka "Dolina śmierci" (3.500), Poznań (2000), Mazowieckie blisko (7.000), Łódź (1.500), Śląsk, (ponad 2.000). Można wymieniać dalej: Sonderaktion Krakau, Zweite Sonderaktion Krakau, Sonderaktion Tschenstochau, Sonderaktion Lublin, Sonderaktion Bürgerbräukeller. Łącznie do 1940 roku rozstrzelano około 60 tys. działaczy społecznych i politycznych, przedstawicieli ziemiaństwa, wolnych zawodów, inżynierów, nauczycieli, księży. Ile to Tupolewów?!!!!!

Nie dotarliśmy nawet do Palmir, czyli Akcji AB (Außerordentliche Befriedungsaktion). A gdzie Powstanie Warszawskie, cały okres okupacji niemieckiej i sowieckiej, obozy zagłady i obozy długiej śmierci?...
        • joannabarska Re: Ciebie naprawdę trudno zadowolić. 29.12.10, 23:19
          Ucząc nienawisci do przyjaciół Moskali zapominamy o zbrodniach hitleryzmu. I to dramat.
          • qqazz Re: Ciebie naprawdę trudno zadowolić. 29.12.10, 23:32
            Co racja to racja Babciu o wszystkim trzeba pamiętać a nie tylko wybiórczo sięgać po to co nam akurat wygodne.
            Niemniej Rosja to przeciwnik który bardziej nam chyba zalazł za skórę i bardziej znienawidzony bo odleglejszy cywilizacyjnie (w końcu Niemcy było nie było podobnie jak my sporo czerpią z cywilizacji łacińskiej zaś Rosja to turańska dzicz, spadkobierca hord mongolskich). Bardzo ciekawie określił czasy wojny i powojenne Cat-Mackiewicz "Niemcy chcieli nas podbic fizycznie Sowieci duchowo, Niemcy zrobili z nas bohaterów a Sowieci przerobili nas na gó..o"

pozdrawiam
    • salci_rozencwajgowa Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:43
      stopsyjonizmowi.wordpress.com/zydokomuna/
      • mike.recz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:45
        salci_rozencwajgowa napisała:

> stopsyjonizmowi.wordpress.com/zydokomuna/
        >
        >
        >
        > Następny nawiedzony tylko w drugą stronę.
    • etta2 Re: Sąsiedzi 29.12.10, 20:44
      I to chyba podstawowa różnica między naszymi rodakami a światem cywilizowanym. Wygrzebmy jeszcze grzechy Krzyżaków, Szwedów (co pod Częstochowę osmielili się wejść), dzikich Tatarów, Turków i wszelką swołocz, co osmieliła się podnieść rękę/miecz/SZCZelbę na najlepszego obywatela świata - Polaka. Hodujmy tę nienawiść i chęć zemsty za przodków, pielęgnujmy, by nie zdechła i by nasze dzieci/wnuki/pra...wnuki tak samo mocno nienawidziły wszystkich sąsiadów i wszystkie nacje. Po cholerę główkować nad nowymi technologiami, rozwojem kraju, skoro można tak łatwo karmić się GOOWNEM DO SYTA.
      GRATULUJĘ !!!!!!!!!! Ale z daleka ode mnie z tymi teoriami.
      • p.heniu Kobieto! Oficer SS za mordy na Pomorzu dostał 4 l. 29.12.10, 22:59
        Wyszedł po 12 miesiącach. W ubiegłym roku Josef Scheungraber, ten przemiły wyborcza.pl/dziennikarze/55,110629,6919139,,,,6918768.html 89-letni staruszek z SS dostał dożywocie za pacyfikację włoskiej wioski. skazywał Sąd RFN. We Włoszech też dostał dożywocie zaocznie. To są chyba cywilizowane kraje? Nikt nie mówił o zemście i ze za stary, a w zasadzie mógłby się podzielić doświadczeniem.
        Dlaczego mieszasz do tego Krzyżaków i Tatarów.
        • etta2 Re: Kobieto! Oficer SS za mordy na Pomorzu dostał 29.12.10, 23:04
          A ile odsiedział jaruzel za pacyfikację na Wybrzeżu w 1970? O czym ty trujesz, człowiecze....
          • p.heniu Re: Kobieto! Oficer SS za mordy na Pomorzu dostał 29.12.10, 23:09
            Ile dostał? Nie znam systemu premiowania w PZPR i rządzie PRL? Oficjalnie dostał w 1971 pełnego członka Biura i w 73 generała armii.
            O kasę zapytaj się sama.
      • qqazz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 23:00
        Między jakim swiatem moja droga?
        Widziałaś kiedys z jaka nienawiścią patrza Francuzi na Niemców a z jaka pogardą Niemcy na Francuzów? Próbowałaś kiedyś rozmawiać z Holendrem po niemiecku (znają ten język dobrze bo uczą się go w szkołach od małego)?
        Zresztą niecheci i uprzedzenia w tym cywilizowanym swiecie istnieja nie tylko między narodami ale również między społecznościami lokalnymi. Polityka i politycy to jedno a życie i zwykli ludzie to drugie.

pozdrawiam
        • jareal Re: Sąsiedzi 29.12.10, 23:19
          Ja nie tylko próbowałem z Holendrami rozmawiać po niemiecku, ale wielokrotnie z nimi rozmawiałem w języku Goethe`go. Nie zauważyłem, żeby mieli opory, więc nie opowiadaj andronów. Na dodatek mój kolega, Holender, przyjaźnił się z Niemcem. Co się tyczy patrzenia przez Francuzów z nienawiścią na Niemców to też nie rzuciło mi się takie "cuś" w oczy, ale być może nie potrafię rozpoznać ninawiści u tej nacji obserwując gałki oczne. A w ogóle to zamiast powielać stereotypy pojeździj trochę po świecie. Może przejdzie ci ten egopolonizm.
          • qqazz Re: Sąsiedzi 29.12.10, 23:26
            Ależ pojeździłem i takie mam obserwacje mój drogi.

pozdrawiam
    • p.heniu I kumple 29.12.10, 23:23
      www.youtube.com/watch?v=rITbTVRfiys#t=9m30s
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka