Dodaj do ulubionych

Tuska nalezy wyrzucić natychmiast!

02.02.11, 13:13
wyborcza.biz/biznes/1,101562,9041297,Prezydent_podpisal_ustawe_budzetowa_na_2011_r_.html
Ustawa zakłada dopożyczenie 40 mld.

Od wczoraj Polska ma 800 mld długu. Stuknęło o koło 9.30 rano. po 24 h jest już 367 milionów więcej.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 02.02.11, 13:16
      wyrzucic to sie mozesz,puste malpki do zsypu
      • marta.von.zpalacu Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 02.02.11, 13:44
        szwampuch58 napisał:

> wyrzucic to sie mozesz,puste malpki do zsypu

No co ty? Przeciez nie wolno wrzucac butelek do zsypu. :p
        Niech sobie je pod poduszka trzyma.
    • dupetek ? 02.02.11, 13:17
      Czy Ty rozumiesz co czytasz (link) i co piszesz (post)? Deficyt maleje o 15 miliardów w porównaniu do 2010!
      • w.i.l To są bajki. Tusk liczy na nasze emerytury z OFE 02.02.11, 13:51
        jako zapchajdziurę.
        A przeliczy się.
        Deficyt nie zmaleje bez reform.
        Ja juz przestałem wierzyć w cuda.
        • simera16 Re: To są bajki. Tusk liczy na nasze emerytury z 02.02.11, 13:58
          w.i.l napisał:

> jako zapchajdziurę.
          > A przeliczy się.
          > Deficyt nie zmaleje bez reform.
          > Ja juz przestałem wierzyć w cuda.
          >
          A gdzie twój materialistyczny światopogląd towarzyszu, skoro o byciu lub braku cudów pisujesz...? Nb.; To teraz licznik Balcerowicza jest dla ciebie rzeczą wymierną i miarodajną...? Wcześniej również Wołodia byłeś apologetą...?
        • dupetek Re: To są bajki. Tusk liczy na nasze emerytury z 02.02.11, 13:59
          Węgierski Kaczor przejął OFE w całości! PiS zrobiłby w Polsce tak samo.
          Deficyt budżetowy /40mld/ nie zwiększa naszego długu tylko go zmniejsza! Czyli post otwierający jest kłamliwy!
          Wiarę, to uprawiaj na forum religia:)
          • w.i.l Puknij się w potylicę. Dopożyczenie jeszcze 02.02.11, 14:03
            dodatkowych 40 mld ZMNIEJSZA aktualny dług?
            Nie, dopożyczenie 40 mld ZWIĘKSZA aktualny dług o 40 mld.
            Plus odsetki.
            • sierzant_nowak Re: Puknij się w potylicę. Dopożyczenie jeszcze 02.02.11, 14:16
              > dodatkowych 40 mld ZMNIEJSZA aktualny dług?
              > Nie, dopożyczenie 40 mld ZWIĘKSZA aktualny dług o 40 mld.

chodzi o dług w relacji do PKB. Jeżeli po dodaniu deficytu do dlugu i kosztu jego obslugi relacja zadluzenia do PKB spada to dzialanie jest dobre.
              • dupetek Szkoda gadać! 03.02.11, 13:00
                Głupek i tak nie zrozumie relacji dług-wzrost gospodarczy! W.i.l. jedynie prymitywną pyskówą błyszczy na forum:)
        • wos9 OFE? W ten pomysł nie wierzyłam od początku,choć 02.02.11, 14:08
          mogłam do tego systemu przystąpić. I miało mi się to BARDZO opłacać! Bo zarabiałam grubo ponad 3,5-krotność średniej krajowej. Wolałam więc zadbać o siebie sama. Z ZUS-u i tak otrzyma się to, co mu się należy.
          Po co opłacać haracz w II filarze?

w.i.l napisał:

> jako zapchajdziurę.
          > A przeliczy się.
          > Deficyt nie zmaleje bez reform.
          > Ja juz przestałem wierzyć w cuda.
    • martusia_krolowa_wolski Teraz czarne <> białe. Gdyby NIE uchwalono budżetu 02.02.11, 13:26

Tusk faktycznie musiałby się podać do dymisji razem z rządem.
    • wanda43 Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 02.02.11, 13:46
      Gotowam sie zgodzic, tylko kto w zamian? PiS z Kaczorem w ogole nie biore pod uwage, bo to by byla katastrofa.
      Lewica? Tak sie dotychczas ukladalo, ze naprawiala, co spieprzyla prawica. Czy teraz bedzie co naprawiac po dwoch kadencjach prawicy?
      • w.i.l Rząd fachowców z premierem Grzegorzem Kołodką 02.02.11, 13:52
        Tylko on, ze wszystkich ekonomistów jakoś dawał sobie radę w tym bagnie jakim jest III RP.
        • sierzant_nowak buhahahaha.... :) 02.02.11, 14:17
          Grzegorz "Tajger" Kołodko? :) A możesz nam zapodać jakieś zdecydowane osiągnięcia tego tygrysa, poza krojeniem chleba na konferencjach (bo to zdaje się on)?
        • martusia_krolowa_wolski Kołodko poparł reforme OFE Rostowskiego/Fedak 02.02.11, 14:18
          w.i.l napisał:

> Tylko on, ze wszystkich ekonomistów jakoś dawał sobie radę w tym bagnie jakim j
          > est III RP.
          >
          • y-o-st Nie dziwota. Komuchy muszą trzymać się 02.02.11, 14:36
            razem, he, he.
    • humbak Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 02.02.11, 14:01
      Iliczu, czy ja dobrze kojarzę żeś zwolennikiem socjalizmu jest?
      • w.i.l A skąd pomysł, że socjalista nie potrafi liczyć? 02.02.11, 14:05
        Tego nie potrafią tylko marnotrawcy i POpulisci - tacy jak premier Tusk.
        • humbak Re: A skąd pomysł, że socjalista nie potrafi licz 02.02.11, 14:12
          To że przy poziomie wydatków wynikających z tej ideologii deficyt jest czymś naturalnym. Zresztą na samo istnienie dziury można zauważyć wśród wielu speców zgodę. Inna sprawa to jej rozmiar... tyle że 40 mld to wcale nie jest dużo biorąc pod uwagę nasz obecny PKB.
          • w.i.l Nie widzisz chyba gigantycznego deficytu w USA 02.02.11, 16:15
            kraju aż do bólu liberalnego.
            Zamiast zajmować się ideologą, która już padła ci na mózg - zacznij myśleć.
            • humbak Re: Nie widzisz chyba gigantycznego deficytu w US 03.02.11, 13:54
              Do bólu mowisz?
              www.forbes.pl/artykuly/sekcje/opinie/ucieczka-do-przodu,7703,1
              Zobacz sobie strukturę wydatków.
    • sierzant_nowak to i Ciebie zapytam: a KIM go zastąpić? 02.02.11, 14:13
      Poproszę o nazwiska/nazwy partii razem z JAKIMIKOLWIEK sensownymi propozycjami redukcji deficytu i zadluzenia...

Bo jak dotad NIKT z konkurentow nic na ten temat sensownego nie mowi - wieszaja psy na Tusku, ale propozycji nie skladaja bo wiedza ze to sa ciecia (a tym samym decyzje niepopularne)....
      • w.i.l To prawdziwy kult jednostki w PO: 02.02.11, 16:21
        Twierdzą, że Donald Tusk jest niezastąpiony....
        Cha, cha...
        • sierzant_nowak Re: To prawdziwy kult jednostki w PO: 03.02.11, 12:21
          > Twierdzą, że Donald Tusk jest niezastąpiony....

Nie, nie rozumiesz... Chodzi o to, że jest MASA nawołujących do zmiany Tuska na kogoś innego - Ty, PiSowcy, SLDowcy... Tylko że to jest pustosłowie - chcą zamieniać na.... niewiadomo kogo. Albo - jak Ty z Kołodką - proponujesz osobę, ale bez żadnych konkretów co do PLANU DZIAŁAŃ.

Czyli co? Mam zagłosować za SLD czy PiSem czy ch. wie kim nie mając żadnych konkretów jak zamierzają się zmierzyć z problemami budżetowymi? To już wolę oceniać po głosowaniach w sprawach okołobudżetowych dotąd:

- oszczędności w 2009 - SLD z PiSem darli ryja, że walczyć z kryzysem należy zwiększając wydatki (i tym samym deficyt/dług) - SIC!
          - emerytury górnicze w 2005 - SLD z PISem to przepchnęły, tylko PO głosowało przeciwko!
          - pomostówki - PiS był przeciwko, SLD o ile pamiętam również

W zamian jakie propozycje oszczędnościowe proponuje PiS i SLD? ZERO. NULL. NIENTE. NIC. To powiedz mi kto przy zdrowych zmysłach będzie chciał zmieniać PO (którego zamiary - z poprawką na realia polityczne i wybory za rok - znamy po czynach) na któregokolwiek z konkurentów (których zamiary TEŻ znamy po czynach)...
          • teflonowy.pokemon2 To ty nic nie rozumiesz 03.02.11, 12:52
            ale do tego juz sie przyzwyczailem.

Kazdy bedzie lepszy od Tuska. Czy Napieralski czy Kaczynski. Tu nie chodzi o zadne ustawy, tu chodzi o dyscypline w wydawaniu kasy.

Tuska utrzymywano w przeswiaczeniu, ze jest nietykalny. Ropzpieto nad nim ogromny parasol ochronny. Ten facet wespol z ferajna poczul sie calkowicie bezkarny.

Poczul, ze moze robic dlugi a jego kolesie obsiasc budzet panstwa, doic go ile wlezie i nie spotka ich zadna kara!

I to jest clou sprawy! Napieralski musialby sie ogromnie pilnowac, zeby nie miec potworki z Rywina, Kaczorowi wyciagneliby wszystko nawet bilet autobusowy kupiony za budzetowe pieniadze.

Tusk pilnowac sie nie musial i po 3 latach mamy calkowicie rozpieprzone finanse. Bo u niego nie ma dyscypliny i nie ponosi sie odpowiedzialnosci a szmaciarze-dziennikarze go kryja.

Cale szczescie, ze nie da oszukac sie praw ekonomii i to wlasnie teraz obserwujemy.
            • hal9000 O święta naiwności ;) 03.02.11, 13:23
              Kazdy bedzie lepszy od Tuska. Czy Napieralski czy Kaczynski.

• teflonowy.pokemon2 Re: O święta naiwności ;) 03.02.11, 13:58
                w.i.l dostal linki

Zapoznaj sie i potem cos pitol ino z sensem :)))

Wiem, zaraz napiszesz, ze swiatowy kryzys ale uwierz, nie w kryzysie sedno sprawy.

Do koryta dorwala sie taka banda zlodziei, ze po 3 latach zabraklo kasy.
                • humbak Re: O święta naiwności ;) 03.02.11, 14:10
                  Zapoznaj sie i potem cos pitol ino z sensem :))) => Do koryta dorwala sie taka banda zlodziei, ze po 3 latach zabraklo kasy.

Niezłe.
            • w.i.l Kaczyński nie gwarantuje dyscypliny budżetowej 03.02.11, 13:40
              To oszołom.
              • teflonowy.pokemon2 Re: Kaczyński nie gwarantuje dyscypliny budżetowe 03.02.11, 13:56
                Praktyka tego nie potwierdzia:

forsal.pl/grafika/349928,26603,jak_bardzo_rekordowy_jest_rekordowy_deficyt.html
                www.stat.gov.pl/gus/5840_1377_PLK_HTML.htm
            • sierzant_nowak Re: To ty nic nie rozumiesz 04.02.11, 10:38
              > Tusk pilnowac sie nie musial i po 3 latach mamy calkowicie rozpieprzone finanse
              > . Bo u niego nie ma dyscypliny i nie ponosi sie odpowiedzialnosci a szmaciarze-
              > dziennikarze go kryja.

g. wiesz synku o powodach problemow finansow panstwa w chwili obecnej. Nie pilnowali Tuska i CO zrobil?? OGRANICZYL wydatki budzetowe w relacji do PKB jakie dostal po PISie!

Jak zwykle - bez konkretow. TUSK rozpieprzyl finanse? To prosze o KONKRETY:
              - jakie wydatki zostaly poczynione, na co i w jakim wymiarze, ktore NIE powinny byc poczynione
              - jakie przychody i w jakim wymiarze powinny zostac zapewnione a nie zostaly.

Tak pitolic bez konkretow "Tuska wina, bo nakradl, lepszy bylby nawet glupi Grzesio, chociaz nigdy nie mial realnej wladzy, propozycji konkretnych tez nie ma" jest debilnym argumentem.

Tusk jaki jest, kazdy widzi. Bogiem nie jest, sam mam do niego zarzuty. Ale PO jako JEDYNA partia w ciagu ostatnich 5 lat byla za niepopularnymi reformami (emerytury gornicze, pomostowki). JE DY NA. Jej konkurencji ROK TEMU darli ryja, zeby ZWIEKSZAC wydatki Panstwa!

Ty oczekujesz, ze bede chcial zamienic Tuska na Jarka czy Grzesia, ktorzy ROK TEMU, razem z wawelską pierdołą nawoływali do takich działań, które - gdyby ich posłuchano - doprowadziłyby dzisiaj do katastrofy finansów?! Mam chcieć się leczyć u lekarza, który ROK TEMU proponował lekarstwo o którym dzisiaj wiadomo, że mogłoby mnie teraz zabić???
    • zoil44elwer Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 03.02.11, 12:32
      Subito,póki Polska nie zginęła!
    • yoma Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 03.02.11, 13:24
      A se wyrzuć. Na jesieni będzie okazja.
    • bodo.2 Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 03.02.11, 14:39
      a kto za ten dług odpowie?
    • anna.m7 Bzdury. To najlepszy premier od lat. 04.02.11, 15:10
      A Kaczyńskiego to wyprzedził o lata świetlne. I dobrze.
    • p_e_o_w_i_e_c Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 04.02.11, 15:18
      w.i.l napisał:

> Od wczoraj Polska ma 800 mld długu. Stuknęło o koło 9.30 rano. po 24 h jest już
      > 367 milionów więcej.

Z czegoś trzeba płacić emerytury 35-letnim młodzieńcom. Zastaw się, a postaw się!
    • zoil44elwer Re: Tuska nalezy wyrzucić natychmiast! 04.02.11, 16:17
      Subito! Bo dba tylko o swoje i swoich koryto./Coryto ergo sum?
    • wariant_b No to wyrzuć zamiast się odgrażać. 04.02.11, 16:24
      • zoil44elwer Re: No to wyrzuć zamiast się odgrażać. 04.02.11, 16:30
        Śmieci na wysypisko wywozi MPO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka