Dodaj do ulubionych

Ile dostanie Rywin?

25.04.04, 20:06
Stawiam, że to będą 3 lata zawieszone na 2

Uniewinnienia pewnie nie będzie, chociaż... @:-)

ps- Która wersja raportu komisji śledczej jako ostateczna trafiła do sejmu:
Nałęcza, Rokity, czy Ziobry?

ANI TA, ANI TA, ANI TA @:-)
Przekrój
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 20:09
      strajker napisał:

> Stawiam, że to będą 3 lata zawieszone na 2

A ja myślę, że będzie uniewinnienie.
      • strajker Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 20:24
        nie no, bez jaj
        • hydy Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 20:32
          właściwie, bez względu na to jaki będzie wyrok, z całą pewnością będzie
          apelacja - z tego punktu widzenia równie interesujące jak orzeczenie będzie
          jego uzasadnienie: tu sąd ma pole do popisu i czekam z niecierpliwością.

co do samego wyroku: obstawiam, że będzie skazujący - wysokość kary jest dla
          mnie wielką niewiadomą.
      • Gość: b jak strajker IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 25.04.04, 20:46
        myślę, że jakiś wyrok będzie, ale w zawieszeniu. może nawet wspomna o niskiej
        szkodliwości czynu (bo czynu wcale nie było, no nie?).
        Pani prokurator dołożyła wszelkich starań, żeby wyrok był pomyślny dla Rywina.
        • kataryna.kataryna Re: jak strajker 25.04.04, 20:55
          Gość portalu: b napisał(a):

> myślę, że jakiś wyrok będzie, ale w zawieszeniu.

Rywin tyle zrobił dla GTW, że w zamian miał prawo zażyczyć sobie uniewinnienia.
          • Gość: b tomorrow IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 25.04.04, 20:57
            Jutro się okaże, czy sędzia też w GTW
            • kataryna.kataryna Re: tomorrow 25.04.04, 23:21
              Gość portalu: b napisał(a):

> Jutro się okaże, czy sędzia też w GTW

Sędzia jest przyjacielem Kalisza, który pracuje z Siwcem i Ungierem dla
              Majestatu a rola tegoż w aferze pozostaje niewyjaśniona.
              • Gość: b Re: tomorrow 2 IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 26.04.04, 00:01
                no to jest odpowiedź. Rywin może być spokojny.
                Nawiasem mówiąc, mnie nie daje spokoju dziwne zachowanie Kalisza w tej sprawie,
                jego nagłe zniknięcie z komisji śledczej. Prawnika zastępuje - ni stąd, ni
                zowąd - robocop służący do produkcji wieszaków. Szkoda, że komisja nie
                przesłuchała Kalisza.
                • Gość: ich1 No i co ? odszczekacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 11:54
                  Bo trochę obraziliście sędziego Celeja.
                  • kataryna.kataryna Re: No i co ? odszczekacie? 26.04.04, 12:08
                    Gość portalu: ich1 napisał(a):

> Bo trochę obraziliście sędziego Celeja.

Ja odszczekam, tylko mi powiedz co oznacza zdanie odrębne Celeja?
                    • hydy Re: No i co ? odszczekacie? 26.04.04, 15:31
                      kataryna.kataryna napisała:

> Gość portalu: ich1 napisał(a):
                      >
                      > > Bo trochę obraziliście sędziego Celeja.
                      >
                      >
                      > Ja odszczekam, tylko mi powiedz co oznacza zdanie odrębne Celeja?

czy ktos z forumowiczów zna może treść tegoż zdania odrębnego?
                      to b. ciekawe

P.S. zdanie odrebne może dotyczyc meritum orzeczenia (winy, wymiaru kary), jak
                      i jedynie jego uzasadnienia - bez bliżych danych można więc tylko spekulować o
                      co Celejowi chodzi.
                      • kataryna.kataryna Re: No i co ? odszczekacie? 26.04.04, 17:02
                        hydy napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                        >
                        > > Gość portalu: ich1 napisał(a):
                        > >
                        > > > Bo trochę obraziliście sędziego Celeja.
                        > >
                        > >
                        > > Ja odszczekam, tylko mi powiedz co oznacza zdanie odrębne Celeja?
                        >
                        > czy ktos z forumowiczów zna może treść tegoż zdania odrębnego?
                        > to b. ciekawe
                        >
                        > P.S. zdanie odrebne może dotyczyc meritum orzeczenia (winy, wymiaru kary),
                        jak
                        > i jedynie jego uzasadnienia - bez bliżych danych można więc tylko spekulować
                        o
                        > co Celejowi chodzi.

Zdanie odrębne Celeja dotyczyło zarówno kwalifikacji prawnej czynu jak i
                        wysokości kary.
                        • hydy dzieki 26.04.04, 17:31
                          kataryna.kataryna napisała:

> Zdanie odrębne Celeja dotyczyło zarówno kwalifikacji prawnej czynu jak i
                          > wysokości kary.

czyli sędzia Celej uważa, że Rywin nie był oszustem, tylko łapówkarzem (ale
                          usiłowanie, czy podżeganie?): trzeciej możliwości nie było; chyba że uznanie
                          Lwa za niewinnego, ale z Twojego postu wynika, że tego Celej nie zrobił.

skoro zakwestionował kwalifikację, to musiał całkiem inaczej ocenić TEN SAM
                          materiał dowodowy (przypuszczam, że to na ten temat była najwieksza dyskusja
                          wśród sędziów); inny wymiar kary jest logiczny, bo jak wszyscy wiedzą płatna
                          protekcja jest niżej zagrożona

ale bez konkretów, to czysta fantastyka - gdyby choć treść tego zdania
                          odrębnego...
                          • Gość: franek Re: dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 17:47
                            no no, gdyby choćby treść... :)

A Lew nie stracił rezonu, dalej przekonany, że nic mu się stać nie może. Padają
                            też dość wzruszające wyznania:

"Ja panu mogę pokazać ogromną ilość e-maili, listów prywatnych od ludzi, którzy
                            przysyłają do mnie słowo otuchy, życzenia i przekonanie, że jestem ofiarą
                            uknutej prowokacji."

www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=68175

• ich1 To jak będzie z tym odszczekiwaniem? 26.04.04, 20:11
                          Bo sędzia Celej nie złożył zdania odrębnego co do winy...
                  • Gość: myśl złota Re: No i co ? odszczekacie? IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 26.04.04, 15:01
                    a je nie odszczekam, bo nic o sędzim Celeju nie pisałem i opierałem się tylko
                    na danych Kataryny :)
    • ich1 Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 21:01
      Nigdy nie powinno się tak robić, bo tylko sędziowie znają akta, ale w drodze
      wyjątku obstawiam następująco:
      Dwa lata bez "zawiasów". Jeżeli Sąd przyjmie kwalifikację z oszustwa ( w zbiegu
      z płatną protekcją), dodatkowo bardzo wysoka grzywna ( może nawet w granicach
      sumy zażądanej przez prokuraturę).
      Inny wyrok, czyli z zawieszeniem wykonania kary, przyjmę z szacunkiem, ale też
      z uczuciem pewnego rozczarownia ( ale to ostatnie jako obywatel - jako prawnik
      nie lubię polemizowania z rozstrzygnięciem w sprawie, w której nie znam akt).
      Uniewinnienia raczej nie przewiduję, chociaż niczego nie można wykluczyć.
      I jeszczo jedno - w tej sprawie nie można zawiesić kary pozbawienia wolności na
      trzy lata ( maksymalnie - dwa lata).
      • hydy Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 21:32
        ich1 napisał:

> Nigdy nie powinno się tak robić, bo tylko sędziowie znają akta, ale w drodze
        > wyjątku obstawiam następująco:
        > Dwa lata bez "zawiasów". Jeżeli Sąd przyjmie kwalifikację z oszustwa ( w
        zbiegu
        >
        > z płatną protekcją), dodatkowo bardzo wysoka grzywna ( może nawet w granicach
        > sumy zażądanej przez prokuraturę).
        > Inny wyrok, czyli z zawieszeniem wykonania kary, przyjmę z szacunkiem, ale
        też
        > z uczuciem pewnego rozczarownia ( ale to ostatnie jako obywatel - jako
        prawnik
        > nie lubię polemizowania z rozstrzygnięciem w sprawie, w której nie znam akt).
        > Uniewinnienia raczej nie przewiduję, chociaż niczego nie można wykluczyć.
        > I jeszczo jedno - w tej sprawie nie można zawiesić kary pozbawienia wolności
        na
        >
        > trzy lata ( maksymalnie - dwa lata).

czyli w zasadzie zakładasz, że wszystko się zdarzyc może :)
    • ayran Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 22:42
      Miał dostać 17,5 mln $, ale to (chyba) nieaktualne?
    • Gość: torek Re: Ile dostanie Rywin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 23:17
      Moim zdaniem może liczyć na uniewinnienie, ewentualnie jakiś wyrok w
      zawieszeniu. W końcu nie bez powodu straszył kilka razy że zacznie mówić, więc
      koledzy z GTW na pewno zadbają o odpowiedni wyrok.
    • strajker Re: Ile dostanie Rywin? 25.04.04, 23:48
      Tak czy siak sprawie łeb ukręcony został; gdy ponad rok temu wszyscy
      zastanwialiśmy się tutaj co z tego wszystkiego wyniknie, chyba większość
      obstawiała utopienie sprawy; i stało się, komisja nie wezwała Kwaśniewskiego,
      Ungiera, Siwca na świadków; nie sprawdziła billingów Millera itditd tylko
      dlatego, że sld miało w tej komisji większość.
      Wyrok- myślę, że już jutro- ale jeśli nie, to po jakichś apelacjach, sracjach
      będzie zawieszony, Rywin, a tym bardziej takie ludziki jak Miller, Kwaśniewski,
      Jakubowska, Kwiatkowski, Czarzasty, Nikolski, Ungier, Siwiec itd mogą spać
      spokojnie. Moim zdaniem to jest bardzo niepokojące na przyszłość; ww czerwońce
      będą już zawsze mówić, że zarówno komisja sejmowa, prokuratura jak i sąd
      uznali, że są oni niewinni, a cała- 'tzw. afera Rywina' ('tzw.'- bo w
      rzeczywistości jak powiedział mecenas Tomczyk szanowny- żadnej afery Rywina nie
      ma) była zmontowana tylko po to, żeby obrzucić błotem przeciwników
      politycznych.
      Krótko mówiąc- Miller i spółka wywinęli się od odpowiedzialności w sytuacji gdy
      całe przestępstwo zostało nawet czarno na białym uwiecznione na taśmie.
      Towarzystwo to już niedługo odzyska pełnię władzy w telewizji itd itd i
      nauczone przypadkiem Rywina będzie działać ostrożniej i rozważniej; niedobrze
      raczej
      • Gość: myśl złota mała korekta IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 26.04.04, 00:03
        ww towarzystwo będzie się musiało bardziej niż dotąd podzielić wpływami z
        Lepperem, Hojarską, Jagiellińskim i całym tym tałatajstwem.
      • iza.bella.iza Re: Ile dostanie Rywin? 26.04.04, 00:09
        Ty to umiesz człowieka pocieszyć:( I niestety, Twój pesymizm jest zawsze
        uzasadniony:(((

Pozdrawiam:)))
    • douglasmclloyd Trzy lata bez zawiasów (n/t) 26.04.04, 01:39

• homosovieticus Re: Trzy lata bez zawiasów (n/t) 26.04.04, 10:08
        popieram zdanie człowieka, z Leninem w zadku.
      • Gość: opaska Temidy Pogrozenie wskazujacym palcem lewej dloni IP: *.arcor-ip.net 26.04.04, 10:20
        przez trzy sekundy.

• douglasmclloyd Re: Pogrozenie wskazujacym palcem lewej dloni 26.04.04, 14:20
          Gość portalu: opaska Temidy napisał(a):

> przez trzy sekundy.

Pomyliłem się o pół roku. Chociaż, z drugiej strony, może to sąd się pomylił?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka