Dodaj do ulubionych

TRZY DWA JEDEN ZERO START ! !

29.04.04, 15:48
Zaczynamy odliczanie !
Każdy może swoje : do Unii, do końca millera, do matury, do lata
Obserwuj wątek
    • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 19:56
      Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że: Za 3trzy dni będziemy,
      bez millera !
      • stefan4 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 22:25
        xxxx44:
        > Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że: Za 3trzy dni będziemy,
        > bez millera !

Chyba się pospieszyłeś z tym odliczaniem. Jak to bez Millera? Przecież on
        będzie pełnił funkcje do czasu powołania nowego rządu. Ponieważ Belce się to
        nie uda, rządy Millera mogą się jeszcze przeciągnąć.

- Stefan
        • goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:00
          stefan4 napisał:

> xxxx44:
          > > Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że: Za 3trzy dni będziemy,
          > > bez millera !
          >
          > Chyba się pospieszyłeś z tym odliczaniem. Jak to bez Millera? Przecież on
          > będzie pełnił funkcje do czasu powołania nowego rządu. Ponieważ Belce się to
          > nie uda, rządy Millera mogą się jeszcze przeciągnąć.
          >
          > - Stefan

O ile się nie mylę, to syytuacja wygląda trochę inaczej. Po dymisji Millera
          Sejm głosuje nad nad Belką. Jesli Belka nie uzyska większości, to prezydent sam
          powołuje premiera, po czym Sejm w ciągu chyba czternastu dni głosuje nad tą
          kandydaturą. Jeśli nie zdobędzie większości, to wtedy prezydent zarządza nowe
          wybory. A do czasu wyborów funkcję premiera sprawuje premier mianowany przez
          prezydenta.
          • goniacy.pielegniarz mała poprawka 29.04.04, 23:11
            goniacy.pielegniarz napisał:

> stefan4 napisał:
            >
            > > xxxx44:
            > > > Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że: Za 3trzy dni będziemy
            > ,
            > > > bez millera !
            > >
            > > Chyba się pospieszyłeś z tym odliczaniem. Jak to bez Millera? Przecież o
            > n
            > > będzie pełnił funkcje do czasu powołania nowego rządu. Ponieważ Belce się
            > to
            > > nie uda, rządy Millera mogą się jeszcze przeciągnąć.
            > >
            > > - Stefan
            >
            > O ile się nie mylę, to syytuacja wygląda trochę inaczej. Po dymisji Millera
            > Sejm głosuje nad nad Belką. Jesli Belka nie uzyska większości, to prezydent
            sam
            >
            > powołuje premiera, po czym Sejm w ciągu chyba czternastu dni głosuje nad tą
            > kandydaturą. Jeśli nie zdobędzie większości, to wtedy prezydent zarządza nowe
            > wybory. A do czasu wyborów funkcję premiera sprawuje premier mianowany przez
            > prezydenta.

Chyba o jeden etap za dużo wrzuciłem i Belka jest już tym kandydatem
            prezydenckim, po którym prezydent rozpisuje wybory. Ale sam już nie jestem
            pewien.
            • goniacy.pielegniarz Re: mała poprawka 29.04.04, 23:23

> goniacy.pielegniarz napisał:
              >
              > > stefan4 napisał:
              > >
              > > > xxxx44:
              > > > > Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że: Za 3trzy dni będ
              > ziemy
              > > ,
              > > > > bez millera !
              > > >
              > > > Chyba się pospieszyłeś z tym odliczaniem. Jak to bez Millera? Przec
              > ież o
              > > n
              > > > będzie pełnił funkcje do czasu powołania nowego rządu. Ponieważ Belc
              > e się
              > > to
              > > > nie uda, rządy Millera mogą się jeszcze przeciągnąć.
              > > >
              > > > - Stefan
              > >
              > > O ile się nie mylę, to syytuacja wygląda trochę inaczej. Po dymisji Miller
              > a
              > > Sejm głosuje nad nad Belką. Jesli Belka nie uzyska większości, to prezyden
              > t
              > sam
              > >
              > > powołuje premiera, po czym Sejm w ciągu chyba czternastu dni głosuje nad t
              > ą
              > > kandydaturą. Jeśli nie zdobędzie większości, to wtedy prezydent zarządza n
              > owe
              > > wybory. A do czasu wyborów funkcję premiera sprawuje premier mianowany prz
              > ez
              > > prezydenta.
              >
              > Chyba o jeden etap za dużo wrzuciłem i Belka jest już tym kandydatem
              > prezydenckim, po którym prezydent rozpisuje wybory. Ale sam już nie jestem
              > pewien.

Ojej :) Chyba namieszałem. Jednak pierwsza wersja jest chyba prawidłowa.
              • basia.basia Re: mała poprawka 29.04.04, 23:29

> Ojej :) Chyba namieszałem. Jednak pierwsza wersja jest chyba prawidłowa.

Gazeta pisala o tym jak to bedzie i zrozumialam, ze w niedziele Miller sklada
                dymisje, ktora bedzie przyjeta i zaraz potem Kwach desygnuje na premiera Belke,
                ktory obiecal, ze poda juz wtedy caly sklad nowego rzadu i to ten nowy rzad ma
                14 dni na przyjecie go pryey sejm. Jesli sejm sie nie zgodzi to rzadzil bedzie
                Belka ale wtedy sejm ma wysunac kandydature premiera itd. ...

ps
                czekam
                • goniacy.pielegniarz Re: mała poprawka 29.04.04, 23:40
                  basia.basia napisała:

>
                  > > Ojej :) Chyba namieszałem. Jednak pierwsza wersja jest chyba prawidłowa.
                  >
                  > Gazeta pisala o tym jak to bedzie i zrozumialam, ze w niedziele Miller sklada
                  > dymisje, ktora bedzie przyjeta i zaraz potem Kwach desygnuje na premiera
                  Belke,
                  >
                  > ktory obiecal, ze poda juz wtedy caly sklad nowego rzadu i to ten nowy rzad
                  ma
                  > 14 dni na przyjecie go pryey sejm. Jesli sejm sie nie zgodzi to rzadzil
                  bedzie
                  > Belka ale wtedy sejm ma wysunac kandydature premiera itd. ...

Mimo wszystko jest chyba odwrotnie.

> ps
                  > czekam

Ok, napisałem, ale sam nie wiem.
                • goniacy.pielegniarz Re: mała poprawka 30.04.04, 01:59
                  basia.basia napisała:

>
                  > > Ojej :) Chyba namieszałem. Jednak pierwsza wersja jest chyba prawidłowa.
                  >
                  > Gazeta pisala o tym jak to bedzie i zrozumialam, ze w niedziele Miller sklada
                  > dymisje, ktora bedzie przyjeta i zaraz potem Kwach desygnuje na premiera
                  Belke,
                  >
                  > ktory obiecal, ze poda juz wtedy caly sklad nowego rzadu i to ten nowy rzad
                  ma
                  > 14 dni na przyjecie go pryey sejm. Jesli sejm sie nie zgodzi to rzadzil
                  bedzie
                  > Belka ale wtedy sejm ma wysunac kandydature premiera itd. ...

I tak chyba jednak będzie, bo ktoś musi rządzić, gdy Miller złoży dymisję. Z
                  tego wynika, że może być taka sytuacja, że Kwaśniewski powołuje Belkę - ten nie
                  zyskuje większości - rządzi dalej - Sejm wysuwa swoją kandydaturę, która nie
                  przechodzi - Belka rządzi do nowych wyborów, które musi rozpisać prezydent.
    • tajniak000 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 22:32
      to ja sobie policze do matury jeszcze mam 21 dni czyli równiutkie 3 tygodnie
      • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 22:50
        wyżej: " Chyba się pospieszyłeś z tym odliczaniem. Jak to bez Millera? Przecież
        on będzie pełnił funkcje do czasu powołania nowego rządu. Ponieważ Belce się to
        nie uda, rządy Millera mogą się jeszcze przeciągnąć. "

Bez obrazy, ale : Oby Twoje słowa w gówno się obróciły !
        • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:08
          Wobec pojawiających się wątpliwości co do Demokratycznych Procedur zadaję pytani
          Czy na sali jest konstytucjonalista ?
          • goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:13
            xxxx44 napisał:

> Wobec pojawiających się wątpliwości co do Demokratycznych Procedur zadaję
            pytan
            > i
            > Czy na sali jest konstytucjonalista ?

Żeby była jasność:

Art. 154.

Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który proponuje
            skład Rady Ministrów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje Prezesa Rady
            Ministrów wraz z pozostałymi członkami Rady Ministrów w ciągu 14 dni od dnia
            pierwszego posiedzenia Sejmu lub przyjęcia dymisji poprzedniej Rady Ministrów i
            odbiera przysięgę od członków nowo powołanej Rady Ministrów.
            Prezes Rady Ministrów, w ciągu 14 dni od dnia powołania przez Prezydenta
            Rzeczypospolitej, przedstawia Sejmowi program działania Rady Ministrów z
            wnioskiem o udzielenie jej wotum zaufania. Wotum zaufania Sejm uchwala
            bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby
            posłów.
            W razie niepowołania Rady Ministrów w trybie ust. 1 lub nieudzielenia jej wotum
            zaufania w trybie ust. 2 Sejm w ciągu 14 dni od upływu terminów określonych w
            ust. 1 lub ust. 2 wybiera Prezesa Rady Ministrów oraz proponowanych przez niego
            członków Rady Ministrów bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej
            połowy ustawowej liczby posłów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje tak wybraną
            Radę Ministrów i odbiera przysięgę od jej członków.

Art. 155.

W razie niepowołania Rady Ministrów w trybie art. 154 ust. 3 Prezydent
            Rzeczypospolitej w ciągu 14 dni powołuje Prezesa Rady Ministrów i na jego
            wniosek pozostałych członków Rady Ministrów oraz odbiera od nich przysięgę.
            Sejm w ciągu 14 dni od dnia powołania Rady Ministrów przez Prezydenta
            Rzeczypospolitej udziela jej wotum zaufania większością głosów w obecności co
            najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
            W razie nieudzielenia Radzie Ministrów wotum zaufania w trybie określonym w
            ust. 1, Prezydent Rzeczypospolitej skraca kadencję Sejmu i zarządza wybory.
            • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:32
              Pytałem o Konstytucjonalistę, ale jak nie ma, mówi się trudno, może być lekarz.
              Ważne, że wiemy teraz co nam grozi.
              Można się zacząć zastanawiać, czy bierzemy Belkę, czy też Nowy Sejm ?
              • goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:38
                xxxx44 napisał:

> Pytałem o Konstytucjonalistę, ale jak nie ma, mówi się trudno, może być
                lekarz.

Mi się wydaje, że w obecnej sytuacji to nawet lepsze rozwiązanie. Choć ze mnie
                taki lekarz, jak z tego Sejmu MĘŻOWIE STANU. ALe otwarty jestem na
                samodokształcanie w tej materii, więc chętnie pozyskałbym jakiś materiał do
                badań, że się tak wyrażę :)

> Ważne, że wiemy teraz co nam grozi.
                > Można się zacząć zastanawiać, czy bierzemy Belkę, czy też Nowy Sejm ?

Będzie pewnie Belka, a potem z głosowanie kolejnych ustawa zagramy w rosyjską
                ruletkę, ajk to dzisiaj gdzies słyszałem.
                • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 29.04.04, 23:52
                  Ja również przychylam się do teorii o Belce, a znając Kwaśniaka -znamy,wiemy;wie
                  -cie, rozumiecie- jest bardziej uparty niż mądry, więc będzie szedł(na dno) w za
                  -parte czyli do oporu. A My niestety , razem z nim.

Co do lekarza: to była sonda tylko, sprawdzająca.
                  " ALe otwarty jestem na samodokształcanie w tej materii, więc chętnie
                  pozyskałbym jakiś materiał do badań, że się tak wyrażę :) "
                  Niewykluczone, że jeśli Kwaśniak powiedzie nas w tę stronę, co to się obawiam
                  to, pacjentów a zarazem materiału do samoksztalcenia, będzie wbród :|

• stefan4 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 00:44
              goniacy.pielegniarz:
              > Żeby była jasność:
              > Art. 154.
              [...]
              > Art. 155.
              [...]

Jasności nadal nie ma, ale chciałbym zwrócić uwagę, że w tych artykułach jest
              rozróżnienie DESYGNOWANIA od POWOŁANIA.

Miller składa dymisję w niedzielę 2 V, Sejm przyjmuje dymisję w niedzielę 2 V,
              Kwas DESYGNUJE Belkę w niedzielę 2 V
              • goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 01:24
                Trochę to skomplikowane. Ale prezydent desygnuje premiera (czyli powierza misję
                tworzenia rządu) przy nowo wybranym parlamencie. Gdy w ramach starego
                parlamentu premier składa dymisję (bo dalsza procedura jest chyba taka sama co
                przy nieuzyskaniu wotum zaufania), to Sejm głosuje nad kandydaturą nowego
                premiera, a prezydent pojawia się dopiero po ewentualnym przegłosowaniu takiej
                kandydatury i powołuje premiera do rządzenia. A jeśli ta kandydatura nie zyska
                odpowiedniej większości, to wtedy prezydent w ostatnim kroku powołuje premiera
                i jego ministrów, odbiera od nich przysięgę i wtedy Sejm ma 14 dni na
                przegłosowanie tej kandydatury. Jeśli i to nie przejdzie, to wtedy prezydent
                zarządza wybory. I w takim wypadku do czasu wyborów rządzi prezydencki premier.

Jeśli to jest prawidłowe rozumowanie, to nie wiem tylko, czy mamy do czynienia
                z drugim etapem i mówienie o Belce w kontekście prezydenta ma raczej wymowę
                pozaproceduralną i jest raczej zwykłą propozycją, uzgodnioną z SLD, czy mamy
                już do czynienia z ostatnim etapem, gdzie Belka jest oficjalnym kandydatem
                powołanym przez prezydenta. Ale to jest chyba drugi etap, gdzie Sejm ma
                decydować, a prezydent pojawia się na końcu, bo tutaj nie mówi się o tym, że
                prezydent powołuje Belkę na premiera, tylko że Sejm ma nad nim głosować.
                Poza tym, jak Miller mógłby rządzić po złożeniu dymisji i przyjęciu jej?

• goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 01:45
                  To wszystko oczywiście przy założeniu, że dalsza procedura po dymisji jest taka
                  sama jak po nieuzyskaniu wotum zaufania przez premiera przy nowym parlamencie.
                  A możliwe, że w tym wypadku jakoś inaczej się to odbywa i to prezydent od razu
                  powołuje premiera, który ma w ciągu 14 dni uzyskać odpowiednią większość w
                  Sejmie. Wtedy byłoby to nawet bardziej logiczne, bo w razie niezdobycia
                  większości w Sejmie taki premier mógłby sprawować władzę albo do czasu
                  powołania nowego premiera, albo do czasu nowych wyborów, które rozpisze
                  prezydent. Bo gdyby to Sejm miał sam wyłonić najpierw swojego kandydata, to w
                  razie niepowodzenia, kto miałby pełnić tę funkcję, gdy stary premier złożył
                  dymisję i została ona przyjęta?
                  • goniacy.pielegniarz Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 02:01
                    I tak też będzie. TAk czy siak Belka będzie premierem do czasu nowych wyborów,
                    bez względu na to, kiedy one się odbędą.
                    • stefan4 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 10:34
                      goniacy.pielegniarz:
                      > I tak też będzie. TAk czy siak Belka będzie premierem do czasu nowych wyborów,
                      > bez względu na to, kiedy one się odbędą.

Jestem pod wrażeniem ilości postów, które napisałeś na ten temat. W dodatku to
                      chyba ja Cię podpuściłem, chociaż dla mnie to tylko problemik czysto
                      teoretyczny. Czy naprawdę uważasz za istotne, jak będzie się nazywał tymczasowy
                      zawiadowca tymczasowego bałaganu?

To tak samo mało istotne jak zastanawianie się w 1980 czy po Gierku przyjdzie
                      Babiuch czy Kania. Istotny był dopiero Jaruzelski. Kto teraz przepędzi Belkę i
                      zrobi nam zamach stanu? Miller
                      • xxxx44 Re: TRZY DWA JEDEN ZERO START ! ! 30.04.04, 21:01
                        " Jestem pod wrażeniem ilości postów, które napisałeś na ten temat. W dodatku,
                        to chyba ja Cię podpuściłem, chociaż dla mnie to tylko problemik czysto
                        teoretyczny "
                        Nie, to Ja pytałem, ale nie podpuściłem(?!), tylko spytałem o konstytucjonalistę
                        , i jestem pełen uznania dla pełnej i kompetentnej odpowiedzi n.t.

ps. zapomniałem zaznaczyć, że zakładałem ten pakiet 3 razy. 2dwa razy został
                        usunięty - cenzura jest na forum ślepa, i jak widać po powyższych wpisach -
                        głupia. Stracilibyśmy sensowną wymianę opini o sytuacji politycznej i
                        najbliższej przyszłości Gury.
    • leszek.sopot 0 dni na Pity i podatki, ech:((( 30.04.04, 00:55
      Co tam Miller, Belka i cała ta reszta. Trzeba płacić, a dopiero ponoć od końca
      czerwca człowiek zaczyna zarabiać dla siebie, a może już en termin się dalej
      przesunął...
    • Gość: Andrzej SZAMPAN I ODA RO RADOSCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 5.2.1R1D* / 193.251.169.* 30.04.04, 02:03
      • xxxx44 Re: SZAMPAN I ODA do RADOŚCI ! 04.05.04, 18:31
        Na szampana przyjdzie czas, gdy pozbędziemy się balastu : Alekzandra II
        Zmagistrowanego, przez Jolkę Olkiem zwanego;Do Unii powinniśmy wejść bez balastu
        Jesteśmy w niedoczasie.
        Ale, chociaż wolno to idziemy planowo, pozbyliśmy się Leszka bez Mieszka !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka