Dodaj do ulubionych

A jednak Gross pisał na specjalne zamówienie

16.03.11, 21:51
i nie o żadną prawdę historyczna chodzi tylko o wielka kasę. Dzisiejsze oświadczenie rządu USA nie pozostawia w tej mierze żadnych złudzeń.
Nie pierwszy raz piszę, ze jestem (i byłam) przeciwna reprywatyzacji. Reprywatyzacji jako takiej. Gdyby miała zostac uchwalona przez polski sejm byłaby to jedna z najwiekszych niegodziwości wobec zyjącego teraz i tu pokolenia.
Historia ma swoje prawa. Nie da sie cofnac czasu. Co sie stalo to sie nie odstanie. Polacy zresztą otrzymali po II wojnie światowej kraj w ruinach. Jakbysmy tak chcieli sie rozliczac to powinnismy domagac się odszkodowania za zrównaną z ziemia Warszawę, Jasło... Zamojszczyznę... inne miasta i wsie palone podczas róznych pacyfikacji.

Zydzi jesli chcą zwrotu swojego majątku... niech go odzyskuja w drodze sądowej... tak jak Polacy. Byli obywatelami II RP na równi z Polakami więc niech respektują prawo polskie.
Obserwuj wątek
    • woda_woda Sawa jak zwykle z insynuacją na sztandarze 16.03.11, 21:53
      sawa.com napisała:

> i nie o żadną prawdę historyczna chodzi tylko o wielka kasę.

marnej jakości.
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Szewach Weiss ze swoimi kłamstwami na temat Grossa 16.03.11, 22:42
        woda_woda napisała: Sawa jak zwykle z insynuacją na sztandarze marnej jakości.

---> gdy twierdzi, że to "poważny historyk" oraz ze zmyślonymi wspomnieniami o sąsiadach Polakach, o których sobie "przypomniał" najzupełniej przypadkowo, wtedy co i "prof" Bartoszewski, akurat wtedy gdy ma być wydany gniot Grossów, dźwiga sztandar dużo podlejszej jakości! Do tego łaskawca Weiss stwierdził przy innej okazji, że Żydzi nie będą zachłanni i wezmą sobie "tylko" 20% tego co im się NALEŻY od Polaków ... Oczywiście "nie ma" to nic wspólnego z głosem z Ameryki ...
      • indeed4 Ależ oczywiście, że pisze na zamówienie 16.03.11, 23:07
        WJC, zbieżność daty ukazania się "Złotych Żniw" i tego typu nacisków

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9252616,Rabin_Schudrich__odmowa_zwrotu_wlasnosci_jest_niemoralna.html?utm_campaign=4189220&utm_medium=RSS&utm_source=RSS

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/328737,Rzad-USA-rozczarowany-brakiem-reprywatyzacji-w-Polsce

jest absolutnie nieprzypadkowa.

Polska wyświadcza uprzejmość deklarując zwrot majątków po Żydach zmarłych bezpotomnie, ponieważ zgodnie z obowiązującym prawem zwyczajnie nie ma takiego obowiązku.
        Wcześniej popierałem stanowisko rządu, w tej chwili po wybrykach Grossa, próbach nacisku i moralnego szantażu, na miejscu Tuska powiedziałbym WJC twarde : NIE.
        • indeed4 Finkelstein wie o czym mówi. 16.03.11, 23:13
          - Pseudonaukowe wywody Grossa budzą w Polsce obawy, ponieważ stanowią rodzaj presji w sprawach dotyczących restytucji mienia żydowskiego.

W pewnym okresie próbowano tę sprawę wykorzystać do rozstrzygnięcia sprawy zwrotu żydowskiej własności. Ale to był po prostu szantaż, całkowicie nieuczciwe działanie. Prawowici spadkobiercy tej własności nie życzą sobie interwencji np. Światowego Kongresu Żydów (WJC).
          Mój nieżyjący już ojciec miał tartak w Polsce, a mama (również nie żyje) sklep z tytoniem. Więc formalnie, my – z bratem – mamy prawo do starania się o rekompensaty z tego tytułu. Ale nigdy nie podjęliśmy takich kroków i mogę zapewnić, że ich nie podejmiemy.
          Takie roszczenia podnosi WJC wspierany przez Grossa. Celem jest przejęcie byłej własności żydowskiej w Polsce “w imieniu” ofiar, w tym mojej rodziny. Ale nikt im nie dał na to zgody. Powiedziałbym im: “Kim wy jesteście, że chcecie występować w imieniu ofiar? To nie wasza własność. To była własność m.in. mojej rodziny. A my nigdy nie prosiliśmy, by ktoś domagał się jej zwrotu w naszym imieniu”. To są działania typowe dla bandy oszustów. Mogę też pana zapewnić, że żadnych odszkodowań z tego tytułu nie otrzymaliśmy od organizacji żydowskich. Jeśli uzyskali takowe, to zostały rozkradzione przez oszustów.

N.Finkelstein
          • indeed4 Trzymam za Tuska kciuki. 16.03.11, 23:26
            www.tvn24.pl/12692,1695582,0,1,premier-biore-to-na-siebie,wiadomosc.html

Żyjącym - tak.

Zmarłym - pod żadnym pozorem ; kanciarzom z WJC grzecznie powiedzieć DO WIDZENIA PANOWIE i koniec rozmowy.
    • rzewuski1 Re: A jednak Gross pisał na specjalne zamówienie 16.03.11, 21:53
      zwłaszcza ze to nie rodziny Żydów by odzyskiwały te majątki tylko gminy żydowskie z USA
    • polazrski Re: A jednak Gross pisał na specjalne zamówienie 16.03.11, 21:54
      Dokladnie tak. Amerykanie nie wiedzieli jak to sie stalo, ze zydowskie mienie znalazlo sie polskich rekach. Gross im to wytlumaczyl.
    • camille_pissarro Nie sądzę , aby J.T.Gross był tak znany w kręgach 16.03.11, 22:03
      władzy, wśród diaspory żydowskiej w USA na pewno, a ta ma tam dość znaczny ( eufemizm ) wpływ na decyzje polityczne Stanów Zjednoczonych.
      Co do reprywatyzacji i zwrotu mienia żydowskiego prawowitym właścicielom, to chciałbym zauważyć, że nikt nie bronił Żydom wracać po zakończeniu wojny i odbudowywać kraj ze zniszczeń - wówczas mieliby pełne ( nie tylko moralne ) prawo żądania zwrotu swojego majątku.
      Swą własność, majątki tracili nie tylko Żydzi, ale i obywatele polscy, który jak zauważyłaś na drodze sądowej domagają się zwrotu swojej własności...
      • sawa.com Re: Nie sądzę , aby J.T.Gross był tak znany w krę 16.03.11, 22:23
        camille_pissarro napisał:

> władzy, wśród diaspory żydowskiej w USA na pewno, a ta ma tam dość znaczny ( eu
        > femizm ) wpływ na decyzje polityczne Stanów Zjednoczonych.

Mówiąc o zamówieniu miałam na mysli środowisko Żydów Nowojorskich, którym taka ksiązka dawała atut w naciskach... zresztą nie tylko na rząd USA ale także i Rząd Polski.
        Chodziło o postawienie Polski pod pręgieżem opinii publicznej.

To w programie u Rymanowskiego usłyszałam, że zachodnia opinia publiczna nie wie nic lub prawie nic o Polakach ratujących Żydów w czasie Holokaustu mimo kary smierci, która za to groziła. A przeciez cały las rosnie tych drzew. I Gross, który jest tam, widzi to... nie czuje potrzeby pisania o tym... chociazby tak dla równowagi ze względu na zwyczajną ludzka przyzwoitośc
      • polazrski Re: Nie sądzę , aby J.T.Gross był tak znany w krę 16.03.11, 22:25
        Poczytaj sobie pissuarro o wracajacych Zydach:
        pl.wikipedia.org/wiki/Strach_(ksi%C4%85%C5%BCka)
        • sawa.com Re: Nie sądzę , aby J.T.Gross był tak znany w krę 16.03.11, 22:36
          polazrski napisał:

> Poczytaj sobie pissuarro o wracajacych Zydach:
          > pl.wikipedia.org/wiki/Strach_(ksi%C4%85%C5%BCka)

Takie to były czasy. Polskich ziemian tez nie glaskano po glowie. Dwory były rozkradane a i rozbierane do fundamentów.
          • polazrski Re: Nie sądzę , aby J.T.Gross był tak znany w krę 17.03.11, 08:32
            Polskich ziemian wyrzucano z pociagow i mordowano na dworcach? Pierwsze slysze.
    • ciotka_ltd Sawa, jestes mitomanka! 16.03.11, 22:41
      Gross niewiele znaczy w USA, a tym bardziej na calym Zachodzie, a i jego profesura chyba nie lepsza od mojej, choc jestem dobre 20 lat mlodsza. Co wiecej [b]anglojezyczne wydanie Golden Harvest jeszcze sie nie ukazalo, a i tak wyglada to na pozycje niszowa, print on demand.
      A wiec na czyje zamowienie? Do kogo Gross przemawia? Poki co, wylacznie do zdrowo wkurzonych jego praca Polakow - w tym i mnie, choc akurat - bo wiedze mam duza - wiem, ze tych historii nie wymyslil, ze podobne rzeczy sie zdarzaly, szczegolnie na wschodzie Polski (wiecej na ow temat w moim watku).
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k A ty się nie wkurzasz,jak ktoś rzuca oszczerstwa 16.03.11, 22:45
        ciotka_ltd napisała: Poki co, wylacznie do zdrowo wkurzonych jego praca Polakow

---> na ciebie? No i skoro ten gross taki malutki, to bartoszewski musi być jeszcze mniejszy, skoro go chwali ... weiss również?
        • ciotka_ltd Ja sie nie wkurzam - ja dzialam:) 16.03.11, 23:06
          Po cos chyba mam te moja mala brytyjska profesure? Wkurzanie sie i piski w polskim internecie warte sa tyle co nic. Weiss pracy nie chwalil - z tego co wiem, zaznaczyl jej slaba strone. (a ty moze bys chcial, by faktom przeczyl?) A Bartoszewski? Coz, jego syn na tym samym co moj uniwersytecie za fachowca od stosunkow polsko-zydowskich robi, a ze zawsze lubil samograje, to moze i na Grossie jedzie (ale jak wspominam wydania anglojezycznego jeszcze nie ma i mozna je zarznac na dzien dobry sensownymi recenzjami na Amazon).
          • sawa.com Re: Ja sie nie wkurzam - ja dzialam:) 16.03.11, 23:21
            ciotka_ltd napisała:

> Po cos chyba mam te moja mala brytyjska profesure? Wkurzanie sie i piski w pols
            > kim internecie warte sa tyle co nic. Weiss pracy nie chwalil - z tego co wiem,
            > zaznaczyl jej slaba strone. (a ty moze bys chcial, by faktom przeczyl?) A Barto
            > szewski? Coz, jego syn na tym samym co moj uniwersytecie za fachowca od stosunk
            > ow polsko-zydowskich robi, a ze zawsze lubil samograje, to moze i na Grossie je
            > dzie (ale jak wspominam wydania anglojezycznego jeszcze nie ma i mozna je zarzn
            > ac na dzien dobry sensownymi recenzjami na Amazon).

No i bardzo dobrze cioteczko, ze dzialasz. Ksiązka sie wprawdzie nie ukazała... ale jej zajawki juz są.
            www.us.oup.com/us/catalog/general/subject/HistoryWorld/British/Since1945/?view=usa&ci=9780199731671
            I nie ma w nich ani slowa, ze fotografia która jest fundamentem jej powstania może dotyczyc zupełnie innej historii.
            Wydawnictwo jest bardzo prestizowe. Może najbardzie liczące sie w swiecie... więc jest o co zachodzic...
            • ciotka_ltd Ano wlasnie 16.03.11, 23:35
              Dokladnie to pisze w mym watku o tej fotce. I sugeruje kierunek poszukiwan. I masz 100% racje - za okladke odpowiada WYDAWCA.
          • 1normalnyczlo.w.i.e.k Inni również! :) 16.03.11, 23:30
            ciotka_ltd napisała: Ja sie nie wkurzam - ja dzialam:)

---> W najbliższy czwartek (17 marca) o godzinie 19.00 w lokalu Krytyki Politycznej - Nowy Wspaniały Świat (ul. Nowy Świat 63) odbędzie się spotkanie z J. T Grossem o jego nowej książce Złote Żniwa. W dyskusji wezmą też udział inni obiektywni badacze - Irena Grudzińska - Gross, Kinga Dunin. Dyskusję poprowadzi guru polskiej lewicy, Sławomir Sierakowski ...
            Ktoś z warszwskich blogerów, czy komentatorów jest złotnikiem? Zna na topieniu metalu, ma tombak? Ew. ma znajomego z branży, który to zrobi na cito?

Warto by rzucić Grossowi na biurko te jego złote zęby, by promocja antypolskiego paszkwila była bardziej okazała. Do tego oczywiście stosowny komentarz słowny np.: Zwracamy ci oszuście twoje złoto - wracaj złoto do złota - my Polacy nigdy go nie potrzebowaliśmy i nie potrzebujemy

> Wkurzanie sie i piski w polskim internecie warte sa tyle co nic.

---> Internetowa kropla też drąży skałę - nie tylko profesorska ... głowa :)

> Weiss pracy nie chwalil - z tego co wiem,

---> Kilka dni temu widziałem w tv (niestety nie zwróciłem uwagi, w której stacji), jak Szewach Weiss - co prawda wił się, jak piskorz - jednak chwalił Grossa, uderzając w te same tony, co i Bartoszewski.
            • ciotka_ltd Oj, pod tym to ja sie nie podpisze:) 16.03.11, 23:44
              Nie dlatego, by mi zal bylo Grossa, co na upartego moglby mi byc ojcem, ale dlatego ze to i nieskuteczne, i glupie, i jako durna nacjonalistyczna demonstracja potwierdza tezy Grossa o polskim antysemityzmie.
              Tym kuku Grossowi napewno nie zrobisz, a pani Dunin bedzie miala o czym pisac:)
              Niemniej jak chcesz, to probuj - twoje ryzyko, i twoj wstyd, bo niepowodzenie tej akcji gwarantowane!
              • sawa.com Re: Oj, pod tym to ja sie nie podpisze:) 16.03.11, 23:55
                ciotka_ltd napisała:

> Nie dlatego, by mi zal bylo Grossa, co na upartego moglby mi byc ojcem, ale dla
                > tego ze to i nieskuteczne, i glupie, i jako durna nacjonalistyczna demonstra
                > cja potwierdza tezy Grossa o polskim antysemityzmie.

> Tym kuku Grossowi napewno nie zrobisz, a pani Dunin bedzie miala o czym pisac:)
                > Niemniej jak chcesz, to probuj - twoje ryzyko, i twoj wstyd, bo niepowodzenie t
                > ej akcji gwarantowane!

Nie jest to zupełnie takie głupie. Taka akcja: Polacy wyciągac złote plomby i oddawac Żydom!

Pani Dunin niech rzuci tez swoją... i zrobi przegląd uzebienia polskich feministek. Panu Sierakowskiemu tez cos w buzi "łyska"... Nie ma zlituj się... Jak narodowa ściepa to bez migania się...
                • indeed4 Re: Oj, pod tym to ja sie nie podpisze:) 17.03.11, 03:00
                  A może akcja " wyślij złoty ząb dziadka/babci Grossowi" ? ;-)
              • 1normalnyczlo.w.i.e.k Każda metoda jest dobra-też ośmieszająca oszustów. 17.03.11, 00:06
                ciotka_ltd napisała: Tym kuku Grossowi napewno nie zrobisz, a pani Dunin bedzie miala o czym pisac:)

---> Podobnie jak tutaj:
                "Pierwszą ciekawą rozmowę odbyłem z reporterką telewizji ufundowanej ze środków zgromadzonych w trakcie afery żelazo, czyli TVN tow. Waltera. Reporterka ta widząc mój kapelusz podbiegła do mnie i z porozumiewawczym uśmieszkiem (w stylu „my biedni inteligenci musimy się męczyć w jednym kraju z tymi obciachowymi religiantami”) zaczęła rozmowę:
                - co pana łączy z Chuckiem Norrisem, którego urodziny dzisiaj obchodzą tu młodzi ludzie?
                - Poza kapeluszem? Może to, że obaj jesteśmy chrześcijanami.
                Reporterka nieco skonsternowana pyta dalej:
                - Ale przyszedł tu pan na urodziny Chucka Norrisa?
                - Nie, przyszedłem uczcić pamięć Prezydenta Polski i pozostałych 95 ofiar Smoleńska.
                Reporterka daje szybki znak swoim kolegom od sprzętu, lampa gaśnie, kamera się wyłącza. Wywiad skończony."
            • indeed4 Re: Inni również! :) 16.03.11, 23:53
              Czuję, ze jutro będzie zawierucha - bez wykrywaczy metalu pewnie się nie obędzie ;-)
              • ciotka_ltd Skutecznosc zadna, ale moze byc smiesznie... 17.03.11, 02:18
                Nawet zaluje, ze tego nie zobacze;)
                • indeed4 Re: Skutecznosc zadna, ale moze byc smiesznie... 17.03.11, 02:32
                  Szczerze mówiąc przydałaby się jakaś akcja, która by poszła w świat ; samo wyobrażenie, że Gross obrywa na promocji swego dzieła złotą sztuczną szczęką w łeb sprawia mi niebywałą frajdę ;-)
      • polazrski Re: Sawa, jestes mitomanka! 17.03.11, 08:40
        ciotka_ltd napisała:

> Gross niewiele znaczy w USA, a tym bardziej na calym Zachodzie, a i jego profes
        > ura chyba nie lepsza od mojej, choc jestem dobre 20 lat mlodsza. Co wiecej [b]a
        > nglojezyczne wydanie Golden Harvest jeszcze sie nie ukazalo, a i tak wyg
        > lada to na pozycje niszowa, print on demand.
        > A wiec na czyje zamowienie? Do kogo Gross przemawia? Poki co, wy
        > lacznie do zdrowo wkurzonych jego praca Polakow - w tym i mnie, choc akurat - b
        > o wiedze mam duza - wiem, ze tych historii nie wymyslil, ze podobne rzeczy sie
        > zdarzaly, szczegolnie na wschodzie Polski (wiecej na ow temat w moim watku).

Niszowe pozycja, print on demand:

Golden Harvest
        Jan T. Gross
        Contributions by Irena Grudzinska Gross

ISBN13: 9780199731671
        ISBN10: 0199731675
        Hardback, 144 pages
        Jan 2012, Not Yet Published
        Price: $16.95 (02)

www.us.oup.com/us/catalog/general/subject/HistoryWorld/British/Since1945/?view=usa&ci=9780199731671
    • topikaczka logiki uczyles sie w szkolce Rydzyka? 16.03.11, 22:45
      pokazales swoj brak wyksztalcenai i polska nielogike. oddasz, bo przeciez prawda cie wyzwoli.Tak cie o. malwersant uczy a ty robisz tak jak on? pokaz swoj rodowod intelektualny czesciej tutaj.
      • rccc Re: logiki uczyles sie w szkolce Rydzyka? 16.03.11, 22:51
        czyzby pani Katarasinska zszczycila forum po zazyciu ulubionego napoju? :)
      • fanpanajurka [...] 16.03.11, 22:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ayran z całą pewnością... 16.03.11, 22:58
      .... tym samym zamówieniem było też objęty dziennikarz PAP, który podczas pobytu Tuska w Izraelu miał zapytać premiera o losy reprywatyzacji. Amerykańskim Żydom byłoby przecież wygodniej, gdyby nie oni, a Żydzi z Izraela wszczęli tumult z powodu ślimaczącej się reprywatyzacji, ci pierwsi chcieli skorzystać z hałasu w tej sprawie, sami go nie wywołując.
      Szyki pokrzyżował im pewien Arabski minister bez teki (pierwszy taki minister od czasów Syryjczyka), ale pisiactwo albo nie zorientowało się w czym rzecz, albo po raz kolejny postanowiło pokazać, kto - ich zdaniem - jest głównym sojusznikiem Polski.
      • sawa.com Re: z całą pewnością... 16.03.11, 23:08
        ayran napisał:

> Szyki pokrzyżował im pewien Arabski minister bez teki (pierwszy taki minister o
        > d czasów Syryjczyka), ale pisiactwo albo nie zorientowało się w czym rzecz, alb
        > o po raz kolejny postanowiło pokazać, kto - ich zdaniem - jest głównym sojuszni
        > kiem Polski.

A czymżesz ów Arabski minister bez teki pokrzyzował szyki. Jakaś gleboko zakonspirowana akcja dyplomatyczna?
    • rccc przeciez B'nai B'rith nie kryje sie ze swoimi cela 16.03.11, 23:15
      celami

Z rzadowej strony ambasady USA w Polsce:
      polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/wydarzenia_20010/bnai-brith-otwiera-now-lo-w-warszawie--9-wrzenia-2007.html
      B’nai B’rith otwiera nową lożę w Warszawie
      9 września 2007

9 września przy okazji otwarcia nowej loży B’nai B’rith w Warszawie
      ambasador USA w Polsce Victor Ashe spotkał się z działaczami tej
      organizacji – prezesem Moishem Smithem i wiceprezesem Danem
      Mariaschinem.

Omówiono m.in.

----------> sprawę ustawodawstwa dotyczącego zwrotu mienia

oraz

----------> kwestie związane z Radiem Maryja i Telewizją Trwam.
    • piq gross wypisuje bzdury, ale ty też,... 17.03.11, 00:30
      ...bo ustawa reprywatyzacyjna zabezpiecza Polskę przed nadmiernymi roszczeniami. Jeżeli jakiś koleś z Niemiec albo Izraela wysądzi od Polski pół miasta, to będzie wina takich jak ty, czyli zwłaszcza Jarosława Kaczyńskiego, który opowiadał takie same bzdury szermując debilnymi pseudoargumentami. Jakiś wnuś pana Rozenkranca, Steinera albo Duboisa wywali ludzi na bruk, sprzeda te swoje pół miasta, które wysądzi, na utrzymanie którego się składali ludzie ze swoich podatków przez ponad 60 lat i na tym się skończy wasza (twoja i Jarosławka) idiotyczna "troska o lud pracujący" i "pochylanie sie z trosko".
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Jeśli będzie sądził polski sędzia a nie jakaś 17.03.11, 00:42
        piq napisał: Jakiś wnuś pana Rozenkranca, Steinera albo Duboisa wywali ludzi na bruk, sprzeda te swoje pół miasta ...
        ... i na tym się skończy wasza (twoja i Jarosławka) idiotyczna " troska o lud pracujący" i "pochylanie sie z trosko".

---> "rozgrzana sędzina", to nie odda "wnusiowi" ani piędzi polskiej ziemi - no chyba że nakaże najpierw opłacenie ponad 60-cio letniego pilnowania, sprzątania, remontowania, restaurowania ...
        Tak więc nie zwalaj na "Jarosławka", który ma rację - w przeciwieństwie do tuskosikorskomatołków.
        • piq w polskim prawie, ajnnormal,... 17.03.11, 01:56
          ...jest bardzo mało miejsca na interpretację sędziowską; są twarde przepisy i wyżej xuya nie podskoczysz. Masz casus frau Trawny - polski sędzia choćby chciał, nie dał rady orzec na jej niekorzyść. To jest przedsmak tego, co nas czeka, jeśli nie będzie ustawy reprywatyzacyjnej. Donek też tu ma za uszami, bo powinien to już dawno zrobić.

A Jarcia niesfałszowana teczka jest w Moskwie, to oczywista oczywistość. Wystarczy patrzeć na czyny, nie słowa.
          • 1normalnyczlo.w.i.e.k Widać,nie masz zielonego pojęcia nt. prawa i jego 17.03.11, 09:38
            piq napisał: w polskim prawie, ajnnormal,......jest bardzo mało miejsca na interpretację sędziowską;

---> funkcjonowania. To dzięki kilkudziesięcioletniej radosnej twórczości naszych zolli i filarów prawa, prawie wszystko zależy od INTERPRETACJI przepisów, gdyż panowie udający prawników, konstytucjonalistów psuli i psują wszystko czego się dotkną.
            Już nie pamiętasz jaki cyrk był po wyborach samorządowych, gdy mąż HGW nie złożył stosownych papierów dotyczących działalności gospodarczej? Ci "eksperci" od prawa nawet nie byli w stanie orzec od kiedy HGW jest prezydentem, czy od ogłoszenia wyników wyborów, czy złożenia zaprzysiężenia.
            Ci sami "eksperci", mając przed nosem JEDNOZNACZNE zapisy Konstytucji RP, nie potrafią stwierdzić autorytatywnie, że dwudniowe wybory są SPRZECZNE Z PRAWEM!!!
            A bzdury i sprzeczności, jakie można napotkać w kodeksach, to temat rzeka. Tam w świetle przepisów - a także w zasadach postępowania policji, prokuratur ... - NAJCZĘŚCIEJ w najtrudniejszej sytuacji są osoby pokrzywdzone a oszuści, złodzieje, bandyci itp. nie dość, że mogą grać na nosie sądom, to mają dostęp do informacji, dzięki którym mogą szantażować, zastraszać świadków i ofiary ... że o egzekwowaniu kar, szczególnie finansowych, nie wspomnę!

> są twarde przepisy i wyżej xuya nie podskoczysz.

---> Tylko co się dzieje, gdy "sędzia" nie ma tego, wyżej czego mógłby ewentualnie podskoczyć ...
            Bo wiesz, znam dokładną treść "paragrafu", ale ni who'y nie mogę znaleźć, w którym kodeksie jest on zapisany:

Negatywne treści na temat Adama Michnika redaktora naczelnego Gazety Wyborczej oraz wydawcy tej gazety Agory S.A. są sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
            • piq jak zwykle bełkoczesz, ajnnormal,... 17.03.11, 13:02
              ...już ci pisałem kiedyś, że nawet najgłębsze własne przekonania nie zastąpią faktów (inteligentny człowiek to doskonale wie). Kodeks cywilny, ajnnormal, wg ktorego toczą się postępowania, jest interpretowalny wyłącznie tam, gdzie są kwestie ocenne, np. czy zarządca krzywdzi mniejszość współwłaścicieli. Natomiast kwestia własności jest, ajnnormal, prosta jak drut: przynosisz papiery, sąd sprawdza, a potem dostajesz wyrok. Koniec kropka. Bez badania, że ktoś mieszkał, remontował, płacił rachunkiitd., bo ten ktoś korzystał z cudzej własności. I dobrze, i tak powinno być.

Ja rozumiem, że w twoim bolszewickim świecie sędzia może stwierdzić "a to jest właściwie pana, ale tego panu nie damy", jeśli ma taką dyrektywę od Partii i Samodzierżcy, ale człowiek wychowany w kręgu cywilizacji chrześcijańskiej, a nie azjatyckiej, uważa to za gnojarstwo, bo własność jest święta.

Są wszak okoliczności historyczne, z którymi się trzeba uporać, i dlatego ustawa reprywatyzacyjna byłaby rozsądną podstawą prawną z jednej strony do zwrotu własności, z drugiej do ograniczenia roszczeń po tych 70 latach, bo jest jak jest, i z tym sobie trzeba dać radę. Ale ty ajnnormal razem z Jarkiem myślicie, że po prostu po bolszewicku każe się sędziom wydawać takie to a takie wyroki i szlus. To jest właśnie bolszewizm w czystej formie.
      • ciotka_ltd Bogu dzieki jestesmy w Unii... 17.03.11, 02:22
        I w podobnych przypadkach prawo polskie nie musi wypowiedziec ostatniego slowa. Oby tylko Ustawy nie ruszac:)
    • scorpioletta Re: A jednak Gross pisał na specjalne zamówienie 17.03.11, 03:01
      ... Rząd USA domaga się !!! .... zniszczona, spalona, sponiewierana Polska ziemia za sprawą Niemiec i SowietUnion, przy obojetności USA.... lobby żydowskie jest wszechpotężne i bezwzględne.
      wiadomosci.onet.pl/swiat/rzad-usa-wzywa-polske-do-restytucji-mienia-zydowsk,1,4212617,wiadomosc.html
      • indeed4 AIPAC 17.03.11, 03:53
        archiwum.polityka.pl/art/najlepszy-przyjaciel-na-swiecie,358803.html
    • rydzyk_smigly No i do tego zaczął pisać 3 lata wstecz czyli 17.03.11, 06:37
      niech żyje kato_głupota.

2008-07-16, ostatnia aktualizacja 2008-07-16 21:46 .

Komisja Spraw Zagranicznych Izby Reprezentantów Kongresu USA przegłosowała w środę projekt rezolucji Izby, wzywającej Polskę do uchwalenia ustawy zapewniającej zwrot lub rekompensatę właścicielom mienia prywatnego zagrabionego przez Trzecią Rzeszę i rządy komunistyczne. Chodzi o mienie będące własnością żydowskich ofiar Holocaustu i ich rodzin oraz polskich właścicieli majątków prywatnych.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5463653,Kongres_USA__domagamy_sie_od_Polski_restytucji_mienia.html
    • haen2010 Ten Gross... 17.03.11, 07:00
      To polski Żyd, czy tez Polak - emigrant jest?
      • indeed4 Re: Ten Gross... 17.03.11, 10:41
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,123298795,123302560,Dziala_na_rzecz_Zydow.html
    • gold.lachon Nic nie jesteśmy winni Żydom.............. 17.03.11, 08:10
      NIC!
    • mike.recz "oświadczenie rządu USA" 17.03.11, 10:00
      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/328817,Szef-MSZ-to-USA-maja-obowiazek-wyplacenia-odszkodowan-za-utracone-majatki
      • indeed4 Brawo. 17.03.11, 10:37
        Pokazać malwersantom z WJC środkowy palec - a jeśli Żydzi w ogóle nic nigdy nie dostaną, niech podziękują za to swojemu WJC, GW i Grossowi ;-)
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Oddadzą Indianom? 17.03.11, 10:46
        mike.recz napisał: "oświadczenie rządu USA"

---> Do Prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki na ręce Jego Ekscelencji Ambasadora USA w Polsce
        • indeed4 Tak jak Izrael domy Palestyńczykom 17.03.11, 10:52
          w strefie Gazy ;-)

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Izrael-burzy-domy-w-Strefie-Gazy,wid,5692495,wiadomosc.html?ticaid=1bf63
        • mike.recz Zasugerowałem już wcześniej w innym 17.03.11, 11:00
          wątku normalsie żebyś mi tego szmaciarza łażącego łgarza nie podrzucał.

Jeżeli będę chciał spojrzeć na tego pajaca to nie za czyimś pośrednictwem.
          • indeed4 A ja mówię, że nikt tak się dobrze nie zna Żydach 17.03.11, 11:09
            jak Żyd ;-)

Powinniśmy po prostu zignorować jego działalność?

- Oczywiście. Przecież w Polsce byli i są naukowcy, którzy prawdziwie i obiektywnie przedstawili zarówno tę sprawę, jak i w ogóle rzeczywisty obraz relacji polsko-żydowskich. Twórczość Grossa nic nie znaczy wobec prac poważnych historyków. Polacy powinni robić wszystko, aby Gross nie był w stanie wykorzystywać trudnych momentów z waszej historii jako maczugi, którą w was uderza. Chodzi przede wszystkim o prowadzenie rzetelnych badań będących najlepszym antidotum na jego tezy. Dziwię się, że znajdują się w Polsce środowiska, które z powagą pochylają się nad książkami Grossa. Powinniście mu powiedzieć: "Idź do diabła razem ze swoją książką. Zajmij się Pan lepiej historią Indian amerykańskich!". Grossa nie obchodzi ani Polska, ani Polacy, ani polska historia. On po prostu wykorzystuje je dla autopromocji.

N. Finkelstein

pl.wikipedia.org/wiki/Norman_Finkelstein

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka