Dodaj do ulubionych

Autonomia warszawska

04.04.11, 17:12
To stary chwyt: wymyśleć mniej lub bardziej fikcyjną odrębność, obiecać współziomkom, że jak tylko uzyskamy niepodległość/automonię to będzie lepiej i samemu stanąć na czele nowo powstałej władzy regionalnej.
Każdy był chciał być prezydentem lub premierem choćby najmniejszego tworu państwowego.
Tak powstało niedawno wiele karłowatych państewek.
Kompletnie niezdolnych do utrzymania swojej faktycznie fikcyjnej "niepodległości" w przypadku jakiejkolwiek agresji z zewnatrz.

Nie tylko na Śląsku znajdziemy takie typy.
Wśród zamożniejszych warszawiaków przeważa pogląd, że nie powinniśmy płacić tzw. "janosikowego" na biedniejsze regiony kraju.
Niech finansują się same ze swych ubogich środków.
A my w Warszawie będziemy lepiej żyli, jeśli wprowadzimy taki separatyzm i autonomię.
W III RP - pomysły i idee są systematycznie coraz głupsze.
Obserwuj wątek
    • zoil44elwer Re: Autonomia warszawska 04.04.11, 17:16
      "Stołeczność " Warszawy nie jest autonomią?
      • w.i.l Stołeczność to duży honor i jeszcze większa 04.04.11, 17:20
        odpowiedzialność.
        Ale niewielu chce tę odpowiedzialność ponosić.
        To w Warszawie podejmuje się decyzje ale i do Warszawy przyjeżdżają demonstranci niezadowoleni z tych decyzji.
    • enteerrr [...] 04.04.11, 18:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mariner4 To prawda. Pisałem o tym 04.04.11, 18:04
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,123927371,123947265,RAS_moze_sobie_chciec_.html
      Jest to problem ekonomiczny w wielu krajach. Jak się to podleje narodowym sosem, to jest skuteczniejsze.
      Jednak obiektywnym jest fakt, że cierpliwość tych co płacą "janosikowe" prędzej, czy później się kończy. Jeżeli by owe "janosikowe" było wydawane racjonalnie, a nie na kupowanie sobie elektoratu, to w miarę rozwoju regionów uboższych ten haracz powinien ulegać zmniejszeniu. Ale kolejne rządy mają coś innego na głowie.
      M.
      • w.i.l No ja nie wiem czy zróżnicowanie 04.04.11, 18:14
        regionalne w Polsce maleje czy rośnie.
        Tusk zamierza je zwiększać.
    • czat_elnik Popieram w całej rozciągłości. 04.04.11, 18:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka