thekkris Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 18:45 Też byłem w Skandynawii i chyba tam powrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Dziękuję za wszystkie wpisy 17.04.11, 22:08 Ich treści spodziewałem się mniej-więcej. Nie zaskoczyły mnie. Sporo zawiera zwykłą zawiść. Znudzone wstawki o zmywakach, sprzątaniu gówien po kurczakach itd. Jak ktoś jest sfrustrowany, że musi siedzieć w Polsce i nawet jeśli jest managerem, a nie 30% zarobków śmieciarza z Europy i ma mu to pomóc wyładować ową frustrację, to proszę. Dawajcie jeszcze. Po mnie to spływa jak po kaczce, zwłaszcza, że nie macie pojęcia czym się tu zajmuję. Koniec końców, gdybym nawet stał przed wyborem - śmieciarz tu i kierownik biura/pionu/działu w Polsce to bym wybrał śmieciarza. Mniej się w tej pracy tu uświnisz niż w Polsce pod krawatem. Poważnie. Do tych, których stać było na bardziej konstruktywne posty: Dwa słowa na temat stereotypów na temat Szwecji. To że panuje tu komunizm czy przerost biurokracji nie jest prawdą. We wszelkich rankingach wolności gospodarczej Szwecja bije Polskę na głowę. Aparat urzędniczy jest tu rozbudowany, ale (chociaż to dla Polaków niepojęte) - działa on świetnie, z korzyścią dla obywateli. Transparentność, uczciwość, kompetencje i nastawienie na rozwiązywanie problemów, na służbę publiczną potrafią przyprawić o szok. Urzędnik kiedy z Tobą rozmawia stoi, jeśli Ty stoisz. Jeśli trzeba poświęci Ci 3 godziny czasu. Bez kolejki, bez numerków. Doradzi, pomoże, za Ciebie wydrukuje, wypełni, znajdzie potrzebne dane, zadzwoni. Cała administracja działa tu lepiej i wydajniej niż w większości dużych firm prywatnych w Polsce. Trudno Polakowi zrozumieć Szwecję. To, że Państwowe podmioty mogą nie ustępować prywatnym. Że kooperacja czasem służy lepiej niż konkurencja - patrz spółdzielnie. Że oprócz wolnego rynku, dobrze mieć przestrzeń publiczną, wspólną i niekomercyjną. Że można dbać o wspólne i się z niego cieszyć. Że można mieć zaufanie do rodaków (sprawdź rankingi zaufania społecznego ujmujące Szwecję i Polskę, naszykowawszy chusteczkę do otarcia łez wcześniej). Że rozwarstwienie dochodów może być najniższe na świecie a nie najwyższe w Europie (patrz Polska). Ten mały kraj (8mln ludzi) rozwinął dwie potężne marki komfortowych wozów osobowych. Tu produkuje się co drugi ciągnik siodłowy w Europie. Tu produkuje się super nowoczesne myśliwce, które mogą konkurować z najbardziej zaawansowanymi konstrukcjami potęgi militarnej USA. Tu produkuje się supernowoczesne, niewykrywalne łodzie podwodne z silnikami Stirlinga. Tu powstaje olbrzymia część nowych wynalazków. To tu pracuje się nad najnowocześniejszymi technologiami w różnych dziedzinach. Tu przeznacza się rocznie pieniądze na naukę, kulturę i badania, jakich w Polsce te resorty nie widzą przez dekadę. To w końcu tutaj przeciętny robotnik ma pieniądze na dobre hotele na całym świecie czy grę w golfa w weekend, niewiele ustępując pod tym względem innym grupom społecznym. Tu zwykła rodzina nie tylko nie boi się o jutro, ale stać ją na willę z tarasem nad jeziorem, własne konie, skuter śnieżny, motocrossy i dom letniskowy w górach. Włóżcie między bajki, że spółdzielnia wam wymienia szafki w Waszym domu, jak to napisał jeden z poprzedników. Tak się dzieję w tanich mieszkaniach komunalnych, co z mojej perspektywy bardzo się chwali, bo po co mam inwestować w cudze? Za rok dostanę niskooprocentowany kredyt na własny dom i będę sobie sam kompletował meble (na marginesie w secondhandzie można dostać przepiękne meble za 1/20 ceny sklepowej w Polsce). Komfort życia tu i w Polsce trzeba porównać samemu. Jak mam Wam wytłumaczyć, że myję dupę krystalicznie czystą wodą, jakiej Wy nie kupicie w sklepie, w butelce? Że mam czystsze powietrze niż w Tatrzańskim Parku Narodowym? Że moje otoczenie jest czyste, przyjazne, architektura przemyślana, sklepy nieprzeskalowane, ludzie życzliwsi, drogi szersze i równe? To i milion szczegółów składa się na to, że tu czuję się dobrze A W POLSCE NIE. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pollack5 [...] 17.04.11, 22:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: Dziękuję za wszystkie wpisy 17.04.11, 22:28 Gdybyś tylko przestał bełkotać... Nie wiem, co chciałeś powiedzieć i nie wiem, czy i Ty wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kolumbowicz [...] 17.04.11, 22:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:26 Ketiw z twojego przydługiego postu wynika jedno: jestes życiowym nieudacznikiem i masz o to do wszystkich dookoła pretensje, popracuj chłopie nad sobą, znajdź pracę i płacę adekwatna do swoich wyobrażeń o sobie, zamiest kwilic na FK powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:33 Forumowy mądralo. Nie wiem, czy tylko w dupie byłeś i gó... widziałeś, czy udało Ci się jednak użebrać na tygodniowy wyjazd do Tunezji. Nie znajdę w Polsce pracy adekwatnej do moich wyobrażeń o sobie. Nie mam też do wszystkich pretensji. Po prostu nie wrócę do Polski, bo jest mi w niej źle, smutno i biednie. Jestem szczęśliwy, decyzję podjąłem - nie dam Polsce więcej szansy. Popracuję rok, dwa fizycznie, potem otworzę działalność w branży e-marketingowej tutaj. Przeszkadza Ci to? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:39 I bardzo dobrze zrobisz niech ci zasiłek wypłaca szwedzki podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:45 Na razie się na to nie zanosi. Szwedzki PKB wzrósł w 2010 o 6.8 proc. Bezrobocie pikuje, a ja jakoś na brak pracy nie narzekam nigdzie gdzie się znajdę od 10 lat. A tak na marginesie, to te Polskie 400pln co to płacą przez 6 miesięcy jako "zasiłek", to tutaj nastolatki dostają dwa razy w tygodniu na cukierki. m.c.hrabia napisał: > I bardzo dobrze zrobisz > niech ci zasiłek wypłaca szwedzki podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:49 no to siedź w tej ziemi obiecanej, na zdrowie. tylko przestań mendzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:52 Oj solą Ci to w oku mości hrabio... "a żeby go tak ch... jaki trafił" - nieprawdaż? Tacy jak Ty są jednym z ważniejszych powodów, dla których nie lubię Polski. A co do mendzenia, to Ci czytać nikt nie kazał. Masz milion innych wątków - droga wolno. A jeśli się nie podoba, a wdajesz się w dyskusje na ten obmierzły temat, to kto tu menda? m.c.hrabia napisał: > no to siedź w tej ziemi obiecanej, na zdrowie. > tylko przestań mendzić. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 22:56 powtarzasz się , nie lubisz to nie lub twoja sprawa nie musisz po forach wylewać swoich frustracji. pa Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 23:08 Ale powiedz hrabio łaskawy - tylko nie muszę, czy już nie mogę? Wolno mi czy nie? Bo jak rozumiem jako hrabia, to Ty ustalasz tu zasady. > powtarzasz się , > nie lubisz to nie lub twoja sprawa > nie musisz po forach wylewać swoich frustracji. > pa Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 [...] 17.04.11, 23:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 23:16 Tak generalnie to Cię rozumiem, jasna sprawa, sama momentami się zastanawiam, czy w innym miejscu nie było by mi lepiej. Pewnie by było. Ale Polski nie obwiniaj, z racji sąsiedztwa, cech wrodzonych i nabytych oraz innych uwarunkowań i tak mamy przechlapane, to ludzie są winni takiej a nie innej sytuacji. Więc na ludziach sobie używaj. Odpuść tej biednej ojczyźnie, ona i tak nie ma łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
piq [...] 17.04.11, 23:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
poinsencja Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 23:24 Nie musisz ani wybaczać ani wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 17.04.11, 23:42 Może chce wykrzyczeć to, co go boli. Odpowiedz Link Zgłoś
poiuzt [...] 17.04.11, 23:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Jasne, że przykro... 18.04.11, 06:37 czytac to co napisał ketiw1. Ojczyzna to nie tylko krajobrazy to takze ludzie. To tak tytułem wyjasnienia co to jest ojczyzna. I dlatego za ten syf opisany przez zalozyciela watku odpowiadamy bo to my wybieramy polityków. I po raz którys dajemy sie nabierac na "gruszki na wierzbie" i rózne propagandy sukcesu które się wylewaja z ekranów podporządkowanej dominującej opcji politycznej telewizji. W Polsce nie ma telewizji publicznej. Nie ma bezstronnej informacji. Nie ma bezstronnego dziennikarstwa. Nie tylko korupcja niszczy nam ojczyzne ale i służalczośc dziennikarska. Upadek etosu dziennikarskiego. Władcami przestrzeni publicznej w której odbywa sie dyskuskurs społeczny dominują tak zgrane asy dziennikarstwa jak Lis i Olejnik. Nie muszą otwierac ust a wiadomo co powiedzą i kogo zaproszą do swoich programów. Papkę informacyjną przyrzadzaja różne figury Figurskie i Wojewódzkie - co ranga:)) W tak urzadzonej przestrzeni publicznej panuje zaduch... i ja sie nie dziwię, ze sa tacy którzy tego nie wytrzymują, że nie mają siły powstrzymywac sie bez przerwy od torsji... Ja w takich sytuacjach wyjeżdżam w Bieszczady... Odpowiedz Link Zgłoś
mowiono.mi.ze.to.on Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 18.04.11, 07:39 po prostu za mało się modlisz. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk-5 Przyjmnij mnie Polsko!!!!!!!!!! 18.04.11, 07:41 potencjalny reemigrant szukam domu gdzies w bieszczadzkiej gluszy lub na polesie w lasach,ciszy i spokoju oczekuje i listonosza raz w tygodniu czy istnieja jeszcze takie regiony w polsce ? za ludzkie pieniadze,niechce uprawiac roli stary eremit jestem.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gold.lachon Witku! nie do Polski miej pretensję a............. 18.04.11, 08:16 do kolejnych rządów co to nic wspólnego z Polską nie mają! I powiem Ci więcej: otóż żadne wybory i wrzucanie kartek do urn wyborczych nic nie pomoże! Tylko kosy na sztorc,bejsbolówki......i dawaj gonić zaprzańców z Polski!Potem już tylko Słowiańska Partia Narodowa złożona z POLAKOW ( sprawdzonych z przynależności do narodu polskiego do 10 pokolenia) i .............mamy kraj miodem i mlekiem płynący! Art.45 Konstytucji RP - 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Witku! nie do Polski miej pretensję a........ 18.04.11, 10:15 A ty się goldie jako kapo zatrudnisz w KL, będziesz w swoim żywiole... Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: Witku! nie do Polski miej pretensję a........ 18.04.11, 14:45 Potem już tylko Słowiańska Partia Narodowa złożona z POLAKOW ( sprawdzonych z przynależności do narodu polskiego do 10 pokolenia) Hitlerowcy wpisywali "czysty aryjczyk, typ nordycki", a ty jak proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gold.lachon wzorem Knessetu więc skąd to zdziwienie? 18.04.11, 18:25 To ty nie kaman, że w Izraelu Knesett sprawdza do 10 pokolenia? hal9000 napisał: > Potem już tylko Słowiańska Partia Narodowa złożona z POLAKOW ( sprawdzonych > z przynależności do narodu polskiego do 10 pokolenia) > > Hitlerowcy wpisywali "czysty aryjczyk, typ nordycki", a ty jak proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pis_mienny A Polska wybacza nawet zdrajcom 18.04.11, 10:19 ketiw1 napisał: > Od prawie 10 lat pracuję za granicą. Rok, półtora i wracam....... >......................................... > Nigdy nie wrócę z własnej woli do Polski! Zdecydyj się na coś! Miej nadzieję, że za to Polska wybaczy ci takie manipulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Bahahahaha - zdrajcom? 18.04.11, 11:33 Jestem zdrajcą bo chcę lepszego życia bez biedy i strachu o jutro? Nie ma w tym co pisałem żadnej niekonsekwencji. Tak żyłem dotychczas - wyjazd i powrót. Teraz podjąłem decyzję. Nie wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pis_mienny Re: Bahahahaha - zdrajcom? 18.04.11, 12:34 ketiw1 napisał: > Jestem zdrajcą bo ...... .....piszesz wzajemnie wykluczające się tezy w celu oczernienia swojej ojczyzny! A może Polska nigdy nie była dla ciebie ojczyzną? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 18.04.11, 11:44 Podziękuj POstkomunie, która trzyma łapę na kraju, a mohery nie godzą sie na gangsterski układ niszczący ten kraj Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 18.04.11, 13:25 Ja się też o takie państwo nie prosiłem, jednak zanim zaczniesz odnosić się do Szwecji jako zbioru tego, co jest normalne, to polecam trochę wyluzować - co nie pisać, to Szwecja jest jednym z najbardziej rozwiniętych państw świata i niezniszczonym wojnami (robili na ostatniej super interes) zarówno materialnie, jak i mentalnie. Polska jest powyżej średniej tego świata, możesz sobie więc wyobrazić, jak wygląda ten świat. Jeśli więc w Polsce nikt państwa do porządku nie wybuduje, to tego państwa też nie będzie a trzeba wielkiego ślepca, aby nie widzieć, że Polska z roku na rok jest krajem coraz bardziej rozwiniętym. Możesz nienawidzić ten kraj, ale niech to może nie służy do uzasadnienia dlaczego w nim nie żyjesz - wiekszosc rozumie to bez nienawisci, Ja po latach wrociłem do dzialalnosci w Polsce - da sie! Można nawet przyzwoite pieniądze zarobić, ale to chyba droga dla tych, którzy wracają i którym chce się myśleć. T. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk-5 Re: Nie wybaczę Ci Polsko!!!!!!!!!! 18.04.11, 16:10 trevik 18.04.11, 13:25 "Ja się też o takie państwo nie prosiłem, jednak zanim zaczniesz odnosić się do Szwecji jako zbioru tego, co jest normalne, to polecam trochę wyluzować - co nie pisać, to Szwecja jest jednym z najbardziej rozwiniętych państw świata i niezniszczonym wojnami (robili na ostatniej super interes) zarówno materialnie, jak i mentalnie." "trevik" ,znasz szwecje z lektury ?,to narod z tradyzjami chlopskimi i honorem chlopskim (zadnym) - wszyscy bosättare nazywaja szwedow plci meskiej "svenska fittor" obs to nie o Kobiety chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Hołdys już też dojrzał 18.04.11, 15:28 "- Polska nie jest demokratycznym krajem, bo jedna grupa polityków dostaje pieniądze, a inni nie. Od 20 lat Polską rządzi dynastia. Dyktujecie nam, na kogo mamy głosować. - Gdyby Owsiak chciał startować w wyborach, musiałby zapisać się do partii - powiedział Hołdys." To jeżeli chodzi o sprawy wewnętrzne. Co do międzynarodowych: Do "obozu kapitalizmu" zostaliśmy wpuszczeni po to aby wszystko co cenne mu wyprzedać i aby następnie się tam potężnie zadłużyć. Za płacone przez nas procenty "obóz kapitalizmu" będzie teraz dobrze żył przez wiele dziesiątków lat. I to jest ten interes o który cały czas chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś