Dodaj do ulubionych

ORLENGATE w TeleWizjerze

09.05.04, 23:50
Okazuje się, że przy tej 'aferze' wszelkie pozostałe typu starachowicka,
Rywina, lekowa, automatowa to przyszcz zaledwie wyrosły dla niepoznaki na
ciele toczonym gangreną. Osobiście jestem wstrząśnięta po obejrzeniu tego
reportażu - choć po każdych kolejnych doniesieniach o interesach lewicy
myślałam, że nic mnie już nie zdziwi. Tym razem na chęć określenia całego
bagna język wyczerpał swoje możliwości - choć język polski zasobny jest w
różnego rodzaju afery, mataczenia, korupcje, lewe interesy, ustawy za
łapówki, ciche prowizje.

Zastanawiają mnie głównie dwie fundamentalne sprawy dotyczące ORLENGATE:

1. Dlaczego do dziś nie można ustalić kto wydał rozkaz zatrzymania
Modrzejewskiego przez służby specjalne.

2. Dlaczego były już premier nie odpowiada za swoje publiczne kłamstwa
wyrecytowane w TVP w porze największej oglądalności. Przecież czarno na
białym stoi, że dokonała się pseudodywersyfikacja czyli działania pozorowane
w kwestii dostawy ropy. De facto od dwóch podmiotów pośredniczących pochodzi
92 % dostaw długoterminowych, gdy za Modrzejewskiego w Orlenie była większa
dywersyfikacja podmiotów na dostawy długoterminowe.

3. Dlaczego Miller obarcza za wszystko winą rząd Buzka, skoro ten rząd
opracował plan ratowania niezależności energetycznej Polski? A niezależność
nie ma swojej ceny, o czym mieliśmy okazję niedawno się przekonać.

Jeżeli Miller może publicznie opowiadać oszczerstwa i zaciemniać obraz sprawy
i NIE MA żadnego organu, który konstytucyjnie mógłby pociągnąć go za to do
odpowiedzialności, to proszę Was tu o zmówienie modlitwy nad grobem
małoletniej, polskiej demokracji zmarłej śmiercią tragiczną.

POLSKA OD JAKIEGOŚ CZASU NIE JEST KRAJEM DEMOKRATYCZNYM, a państwo nie należy
do jego obywateli.

Obserwuj wątek
    • maksimum Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 00:16
      katarsis napisała:

> Okazuje się, że przy tej 'aferze' wszelkie pozostałe typu starachowicka,
      > Rywina, lekowa, automatowa to przyszcz zaledwie wyrosły dla niepoznaki na
      > ciele toczonym gangreną. Osobiście jestem wstrząśnięta po obejrzeniu tego
      > reportażu - choć po każdych kolejnych doniesieniach o interesach lewicy
      > myślałam, że nic mnie już nie zdziwi. Tym razem na chęć określenia całego
      > bagna język wyczerpał swoje możliwości - choć język polski zasobny jest w
      > różnego rodzaju afery, mataczenia, korupcje, lewe interesy, ustawy za
      > łapówki, ciche prowizje.
      >
      > Zastanawiają mnie głównie dwie fundamentalne sprawy dotyczące ORLENGATE:
      >
      > 1. Dlaczego do dziś nie można ustalić kto wydał rozkaz zatrzymania
      > Modrzejewskiego przez służby specjalne.
      >
      > 2. Dlaczego były już premier nie odpowiada za swoje publiczne kłamstwa
      > wyrecytowane w TVP w porze największej oglądalności. Przecież czarno na
      > białym stoi, że dokonała się pseudodywersyfikacja czyli działania pozorowane
      > w kwestii dostawy ropy. De facto od dwóch podmiotów pośredniczących pochodzi
      > 92 % dostaw długoterminowych, gdy za Modrzejewskiego w Orlenie była większa
      > dywersyfikacja podmiotów na dostawy długoterminowe.
      >
      > 3. Dlaczego Miller obarcza za wszystko winą rząd Buzka, skoro ten rząd
      > opracował plan ratowania niezależności energetycznej Polski? A niezależność
      > nie ma swojej ceny, o czym mieliśmy okazję niedawno się przekonać.
      >
      > Jeżeli Miller może publicznie opowiadać oszczerstwa i zaciemniać obraz sprawy
      > i NIE MA żadnego organu, który konstytucyjnie mógłby pociągnąć go za to do
      > odpowiedzialności, to proszę Was tu o zmówienie modlitwy nad grobem
      > małoletniej, polskiej demokracji zmarłej śmiercią tragiczną.
      >
      > POLSKA OD JAKIEGOŚ CZASU NIE JEST KRAJEM DEMOKRATYCZNYM, a państwo nie należy
      > do jego obywateli.

Ta zdrowaska po 15 latach pracy nad polska demokracja by sie przydala,a juz
      widze,ze ganicie Amerykanow,ze po roku czasu nie ma dobrobytu w Iraku.
      Najbardziej aktywny w szykanowaniu Amerykanow jest leszek. i to nie Miller tym
      razem,ale Zoppot.
    • basia.basia Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 00:20
      katarsis napisała:

> POLSKA OD JAKIEGOŚ CZASU NIE JEST KRAJEM DEMOKRATYCZNYM, a państwo nie należy
      > do jego obywateli.

Bo należy do postkomunistów!

"Postkomunizm to w III RP nie tylko nominalni postkomuniści, to pewna forma
      społecznego działania i zachowania, to kultura polityczna, to zestaw
      nieformalnych reguł dookreślających formalne reguły i instytucje, przejęte z
      ogólnego modelu demokracji parlamentarnej. Postkomunizm to także struktury
      władzy gospodarczej, politycznej i kulturowej wyrosłe z tych zachowań i
      dyspozycji, utrwalane i reprodukujące się dzięki nim. To system rywalizacji,
      ale i wzajemnych korzyści, wspólnych interesów i wzajemnego szantażu, który
      jest jednym z najważniejszych mechanizmów stabilizujących całość."
      /Z.Krasnodębski/

Po prostu ta sitwa odbudowała stary układ a nawet go ulepszyła.
      Teraz rozgrywającym jest Kwaśniewski i zrobi wszytko by układ zachować.
      Profity są nieporównywalnie większe, jest czego bronić.

WYBORY i TO SZYBKO!
      Oraz ... należy wreszcie zacząć mówić prawdę!
      O tym, że tak jest. Że oni odbudowali swoje
      pozycje. Należy to rozwalić.

Tu mi pasuje cytat z Herlinga-Grudzińskiego, którego
      ostatnio namiętnie czytam, dotyczący walki z komunizmem
      z 1984 roku:

"Ostateczna walka rozegra się między złodziejami pamięci
      i okradanymi z niej narodami, społęczeństwami, jednostkami."

• katarsis Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 00:27
        basia.basia napisała:

WYBORY i TO SZYBKO!
        > Oraz ... należy wreszcie zacząć mówić prawdę!
        > O tym, że tak jest. Że oni odbudowali swoje
        > pozycje. Należy to rozwalić.

Też jestem tego zdania, choć miniony już dzień poświęcony był rozwazaniu
        wszystkich za i przeciw. Dziś mnie dosłownie wbiło po obejrzeniu reportażu - a
        szczególnie kwestia nagłego zamilknięcia kluczowego świadka w tej sprawie.

Rozwiązać parlament jak najszybciej (pytanie co z usta o ochronie zdrowia).
        Poparcie 6,9 dla obu partii jest spora szansa, że nie przekroczą progu. Dalej
        już choćby Potop Samoobrony, ale Ten łańcuch musi zostać przerwany natychmiast.
        To Miller i jego przyboczna świta zgotowali ludziom ten los.
        • Gość: marcee Re: ORLENGATE w TeleWizjerze IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.05.04, 02:51
          No ale jaki los mi zgotowal Miller i jego ekipa?????

nic mi nie dolega zbytnio, nie jadam resztek ze smietnika, w sklepach pelno,
          zyje w coraz lepiej prosperujacym panstwie, nie zebrze, pracy pelno i wyrobic
          nie moge , z tym ze jestem len i nie chce mi sie za bardzo wysilac

nikt mnie nie przesladuje ani religijnie ani politycznie

gospdarka rozpedza sie

czego mozna jeszcze chciec????

zeby mi to Krawaciarz ze swoja ekipa spieprzyl?????
          • nowytor kim był (jest) twój tatuś i co ci załatwił? 10.05.04, 03:46

• katarsis Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 21:46
            Gość portalu: marcee napisał(a):

> No ale jaki los mi zgotowal Miller i jego ekipa?????
            >
            > nic mi nie dolega zbytnio, nie jadam resztek ze smietnika, w sklepach pelno,
            > zyje w coraz lepiej prosperujacym panstwie, nie zebrze, pracy pelno i wyrobic
            > nie moge , z tym ze jestem len i nie chce mi sie za bardzo wysilac
            >
            > nikt mnie nie przesladuje ani religijnie ani politycznie
            >
            > gospdarka rozpedza sie
            >
            > czego mozna jeszcze chciec????
            >
            > zeby mi to Krawaciarz ze swoja ekipa spieprzyl?????

A wskaż mi prosze droga Marcee, które to z konkretnych działań przyczyniły się
            do wzrostu gospodarczego?
            Już o tym pisałam przyczynił się do tego paradoksalnie zły rząd i obniżenie
            kursu złotówki. Wzrost taki jest wsparty na chwiejnych fundamentach, bo
            jednocześnie zwiększa się zadłużenie zagraniczne.
            I jeszcze jedno: na światową dekoniunkturę i załamanie rynku niemieckiego
            (czołowy odbioraca polskich towarów i usług) nie mógł mieć wpływu Buzek. Tak
            samo jak nie mógł mieć wpływu Miller na polepszenie światowej koniunktury.
            Przypisywanie sobie w tym względzie zasług jest conajmniej nie na miejscu.
            • Gość: to jeśli demokracji nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:59
              trum trum trum zróbmy im z d@py jesień średniowiecza !!!
              • katarsis Re: jeśli demokracji nie ma 12.05.04, 00:05
                Gość portalu: to napisał(a):

> trum trum trum zróbmy im z d@py jesień średniowiecza !!!

albo wiosnę ludów. zależy czy trzeba urządzać pogrzeb czy szykować się na
                narodziny.
    • kataryna.kataryna Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 11:03
      Nie oglądałam tego reportarzu ale i bez niego wiem, że się bez sensu
      ekscytujecie. Widać, że nie czytałyście weekendowej spowiedzi pana redaktora
      Michnika. Ile ma Wam powtarzać, że pan premier Miller jest politykiem uczciwym?
      Przestańcie krzywdzić człowieka, który się z nizin wspiął i szacunek za to mu
      się należy. Proszę natychmiast pana Leszka przeprosić.

PS. Nie mam śmiałości prosić o krótkie streszczenie tego reportażu ale gdyby
      któraś z Was była tak dobra to będę wdzięczna.
      • basia.basia Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 11:55
        kataryna.kataryna napisała:

> Nie oglądałam tego reportarzu ale i bez niego wiem, że się bez sensu
        > ekscytujecie. Widać, że nie czytałyście weekendowej spowiedzi pana redaktora
        > Michnika. Ile ma Wam powtarzać, że pan premier Miller jest politykiem
        uczciwym?
        >
        > Przestańcie krzywdzić człowieka, który się z nizin wspiął i szacunek za to mu
        > się należy. Proszę natychmiast pana Leszka przeprosić.

:))))
        Lesiu, daruj mi po chrześcijańsku, że Cię aż tak nie znoszę:(
        To jak w tym kawale o Franiu, na którego pan Bóg spuszczał różne
        nieszczęścia (pomór bydła, powódź itp.) aż Franiu się zdenerwował
        i zawołał w przestworza: Panie Boże za co mnie tak karzesz, przecież
        do kościoła chodzę, na ofiarę daję choć teraz już nie mam nic to nie
        daję, nie grzeszę, ... NA to rozległ się głoś z góry: no tak Franuś
        ale ja sam nie wiem jak to jest ale prawda jest taka, że ja Cię jakoś
        nie lubię:((((
        >
        >
        > PS. Nie mam śmiałości prosić o krótkie streszczenie tego reportażu ale gdyby
        > któraś z Was była tak dobra to będę wdzięczna.

Nie oglądałam, mogę się tylko dołączyć do Twojej prośby:)
        • rolotomasi Re: ORLENGATE w TeleWizjerze 10.05.04, 14:56
          " Leszek, daruj mi po chrześcijańsku, że Cię aż tak nie znoszę:(
          To jak w tym kawale o Franiu, na którego pan Bóg spuszczał różne nieszczęścia
          (pomór bydła, powódź itp.) aż Franiu się zdenerwował i zawołał w przestworza:
          Panie B. za co mnie tak karzesz, przecież do kościoła chodzę, na ofiarę daję
          choć teraz już nie mam nic to nie daję, nie grzeszę,.. Na to rozległ się głos z
          góry: no tak Franuś, ale ja sam nie wiem, jak to jest, ale prawda jest taka, że
          ja cię jakoś nie lubię :(((( "

Przybyłem, przeczytałem, kupiłem :)
          • oryginal Re: ORLENGATE w Superwizjerze 10.05.04, 15:45
            www.superwizjer.onet.pl
      • katarsis reportaż 10.05.04, 21:32
        Ukazano w nim w jaki sposób budowały się od 1998 roku kartele paliwowe w
        Polsce. Reporteży nawiązali wpierw do słynne afery paliwowej sprzed 2 lat i
        sprzedaży 'chrzczonego' paliwa. Mechanizm był taki, że z zagranicy sprowadzano
        paliwo jako olej opałowy, a w Polsce przez domieszki sprzedawano Orlenowi jako
        napędowy. W ten sposób w krótkim czasie wyrosły ogrone fortuny. Pozostawała
        jeszcze kwestia dywersyfikacji dostaw - jako wymóg stawiany przez sam Orlen,
        aby nie kupować od jednego dostawcy. Okazało się, że dużą częścią spółek byli
        związani szefowie BMG - wszystkie nitki prowadziły do nich.
        Autorzy reportażu odnaleźli w Hiszpani jednego człowieka z tej firmy ściganego
        listem gończym. Ten wytłumaczył w jaki sposób zdobyli przychylność zarządu
        Orlenu: dużymi wypłatami, które rozdysponowało między siebie SLD.

Jeden z aresztowanych szefów BMG po jakimś czasie zaczął zeznawać - a treść
        zeznań zapowiadała się bardzo ciekawie. Znałazło się wśród ich stwierdzenie, że
        ważni urzędnicy w państwie jak i politycy mieli ścwiadomośc tego, co się dzieje
        w Orlenie. Prokuratura zamknęła mu jednak usta wycofując się z wcześniejszych
        obietnic zwolnienia go z aresztu. Olejnik nie chciał się w tej sprawie
        wypowiadać. Żmudne śledztwo po dwóch latach przeniesiono z Krakowa do Katowic -
        także wszystko zaczyna sie dla tej sprawy od początku, a kluczowy świadek
        dziwnym trafem odmówił składania dalszych zeznań.

Pojawił się tez wątek użycia służb specjalnych przeciwko Modrzejewskiemu.
        Podstawą zatrzymania miało być podpisanie kontraktu niekorzystnego dla Polski -
        uzależniającego dostawy od Jukosu. W rzeczywistości Modrzejewski miał plan
        zdywersyfikowania dostaw - długoterminowych, a gabinet Millera mu to
        uniemożliwił. Doszło do tego, ze podmiotów dostarczających jest faktycznie 3,
        ale wszystkie związane są z Jukosem. Modrzejewski miał plan, by część dostaw
        pochodziła od Jukosu, a druga część od innego dostawcy.
        Aresztowanie uniemozliwiło podpisanie tego kontraktu - zależność od Jukosu
        została przypieczętowana.

O tym w skrócie był reportaż. Wypowiadał się też Kaczmarek, który potwierdził
        wersję Modrzejewskiego o tym, że nowy kontrakt podpisany po jego odejściu jest
        mniej korzystny z punktu widzenia interesów Polski.
        Jak widać Miller w tej sprawie skłamał. Nie wiadomo też do dziś z czyjego
        rozkazu aresztowany został Modrzejewski. Służby specjalne nabrały wody w usta.
        Tak to pokrótce się przedstawia, ta wrodzona wrażliwośc społeczna polskiej
        lewicy.
        • katarsis Re: reportaż 10.05.04, 22:27
          Acha, jeszcze jeden ważny wniosek: efektem zwiększenia ilości pośredników w
          dostawie paliwa od Jukosu po stronie polskiej (czyli dezyzji gabinetu Millera)
          z dwóch do trzech było wzięcie przez członków zarządu Orlenu większej prowizji
          od tych kontraktów. Choć nikt nikomu nie udowodnił, że taką prowizję brał.
          Twierdzą tak świadkowie, którzy prowizję taką mieli wręczać
        • Gość: torrero-nero Czemu wszyscy do tej Hiszpanii, lubia corride ? IP: *.arcor-ip.net 10.05.04, 22:35
    • katarsis kto oglądał część drugą? 11.05.04, 23:22
      Sprawa prokuratora Czyżewskiego.

Człowiek, który przeniknął tajemnice karteli paliwowych rozlanych po całej
      Polsce, nałożył na siebie siatkę powiązań i skojarzył fakty został odsunięty od
      śledztwa. Wiedział za dużo. Mafia nie popuściła, próbowano go zlikwidować
      wpychając samochód pod rozpędzonego tira.
      Czyżeski porzucił pracę w prokuraturze i wyjechał do Hamburga. Tam doradza
      niemieckim koncernom nt. inwestycji paliwowych w Polsce. Cały czas nie czuje
      się bezpiecznie. W rozmowie dziennikarzy z Krzysztofem -mafiosem ze Śląska -
      ten przyznał, że Czyżewski i pewna kobieta to ludzie, którzy są w tej chwili
      najbardziej niewygodnymi świadkami ich interesów. Kobieta, która walczyła o
      swoją firmę przed przejęciem ją przez mafię próbowała popełnić samobójstwo w
      trosce o swoje dzieci, którym grożono.

Dziennikarze w ciągu trzymiesięcznego śledztwa zebrali więcej dowodów i zeznań
      w sprawie paliwowych przestępstw niz prokuratura przez kilka lat. Dotarli min.
      do świadka ukrywającego się w Hiszpanii, za którym CBŚ wysłało listy gończe. ów
      twierdzi, że jest tylko małą płotką w przedięwzięciu i w spotkaniu na szczycie
      (politycy, służby specjalne, mafiosi) ustalono, że 'rzucą' go na pożarcie jako
      głównego organizatora całego przedsięwzięcia, którym faktycznie nie był.

Dziennikarze co rusz natrafiali na ślady w prokuraturach umarzanych spraw
      kluczowych dla nielegalnego paliwowego biznesu. I tutaj - wszystkie nitki
      okazuje się, że prowadzą do ABW.

Niedługo następny odcinek.

• katarsis Re: kto oglądał część drugą? 11.05.04, 23:27
        Jeszcze jedna ważna konkluzja reportażu, udokumentowana na taśmie filmowej.
        Nielegalne paliwowe interesy na Śląsku prowadzą w dużej mierze zwolnieni ze
        słuzby pracownicy służby bezpieczeństwa.
        Kruk krukowi oka nie wykole.
        • katarsis przez reportaż przewinął się także mec.Dolniak 11.05.04, 23:57
          znany skądinąd telewizyjny występnik, Forumowiec zapraszany to TVP jako
          rzecznik Samoobrony. Jest obrońcą świadka, który po przeniesieniu akt sprawy do
          Katowic wycofał swoje dotychczasowe zeznania.
          I tyle na temat sprawy narazie.
          • Gość: 4 non blondes Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 00:04
            Obrońcą świadka ? Co to za rola?
            A tak poważnie, jak się bronił Dolniak?
            • katarsis Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia 12.05.04, 00:09
              Gość portalu: 4 non blondes napisał(a):

> Obrońcą świadka ? Co to za rola?
              > A tak poważnie, jak się bronił Dolniak?

Nie łap mnie za słówka. Nie wiem na jakim etapie jest proces, podejrzany =
              świadek.
              Dolniak się nie bronił tylko potwierdzał wagę jego zeznań dla przebiegu
              śledztwa.
              • Gość: 4 non blondes Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 00:11
                Teraz ty łapiesz mnie za słówka.
                Nie zrozumiałem, Dolniak popierał wycofanie się świadka czy jego wcześniejsze
                zeznania ?
                • katarsis Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia 12.05.04, 00:19

> Teraz ty łapiesz mnie za słówka.
                  > Nie zrozumiałem, Dolniak popierał wycofanie się świadka czy jego wcześniejsze
                  > zeznania ?

Tej informacji nie podano i myślę, że niezależnie jak by było Dolniak i tak by
                  tego nie powiedział. Raczej nie rozmawia się o przyjętej strategii - tak myślę.
                  Nie podano informacji o tym, czy go pytano na potrzeby reportażu co radził
                  świadkowi (podejrzanemu gwoli ścisłości).
                  • Gość: 4 non blondes Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 00:27
                    Mogliby to powtórzyć.
                    A Doniak widzę, nie wstydzi się zanadto, że broni, zdaje się zamieszanego ,w
                    największą aferę ostatnich 15 lat transormacji, tak krytykowanej przez jego
                    partię. To bezczelność i obłuda typowa dla tej partii(no i dla SLD vide
                    mecenas Kalisz)
                    • katarsis Re: przez reportaż przewinął się także mec.Dolnia 12.05.04, 00:39

> Mogliby to powtórzyć.
                      > A Doniak widzę, nie wstydzi się zanadto, że broni, zdaje się zamieszanego ,w
                      > największą aferę ostatnich 15 lat transormacji, tak krytykowanej przez jego
                      > partię. To bezczelność i obłuda typowa dla tej partii(no i dla SLD vide
                      > mecenas Kalisz)

Ale uwaga! Zwolennicy zapowiadają uparcie nadejście nowej jakości w polityce po
                      nastaniu rządów SO, która miałaby lepszą być od wszystkich pozostałych partyj.
                      W wątku poniżej jest przykład przyjaźni pomiędzy byłymi funkcjonariuszami SB a
                      działaczami Samoobrony, o który przebąkuje się ówdzie i tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=12495294&wv.x=2&a=12572097
                      Zakwestionowany przykład skądinąd przez sympatyka- ale dla ślepo wierzących
                      jakiejkolwiek propagandzie i tak nie ma żadnych racjonalnych argumentów NIGDY W
                      ŻADNEJ SPRAWIE.
        • rolotomasi Re: kto oglądał część 12.05.04, 00:54
          " Kruk krukowi oka nie wykole. "
          Przy tej Aferze GrupyTrzymającejWaadzę wspominanie o lwie i jego 17,5 milionach
          dużych baniek, wychodzi jak odchodzenie od tematu

ps.
          Moja wersja ludowego porzekadła>
          " Gdy wejdziesz między wrony, kracz żeś też czerwony "
        • rolotomasi Re: kto oglądał część drugą? 12.05.04, 00:56

" Kruk krukowi oka nie wykole. "
          Przy tej Aferze GrupyTrzymającejWaadzę wspominanie o lwie i jego 17,5 milionach
          dużych baniek, wychodzi jak odchodzenie od tematu.

ps.
          Moja wersja ludowego porzekadła>
          " Gdy wejdziesz między wrony, kracz żeś też czerwony "
          • katarsis Re: kto oglądał część drugą? 12.05.04, 01:10
            rolotomasi napisał:

>
            > " Kruk krukowi oka nie wykole. "
            > Przy tej Aferze GrupyTrzymającejWaadzę wspominanie o lwie i jego 17,5
            milionach
            >
            > dużych baniek, wychodzi jak odchodzenie od tematu.

I jako chwila przerwy na złapanie świeżego oddechu.

Tutaj dopiero przydałaby się komisja, ale po odrzuceniu raportu Anity przez
            Sejm (co jest prawdopodobne bo także Samoobrona zapowiedziała głosowanie na
            nie), zainteresowane środowiska zaczną bić na alarm, że z dziurawego budżetu, w
            którym nie ma na służbę zdrowia i szkolenie policji -chce się wydać na kolejny
            festiwal popularności polityków (tam to dopiero będą ekspertyzy, a i praca o
            wiele dłuższa niż przy Rywinku).
            W gąszczu afer nie widać już, która jest prawdziwa a która spreparowana dla
            skanalizowania zainteresowania mediów.
            Wicie, rozumicie.
            • rolotomasi Re: kto to czytał wcześniej ? 13.05.04, 01:05
              " Związki sprawy PKN Orlen z afera paliwową
              Piątek, '4.o5.7
              Wybór pośredników w dostawach ropy do rafinerii może być kluczem do rozwiązania
              afery wokół PKN Orlen [..]
              Dochodzenie dotyczy dwóch wątków. Pierwszy to kwestia okoliczności zatrzymania
              byłego prezesa Orlenu Andrzeja Modrzejewskiego przez UOP. Drugi ma wyjaśnić,
              czy ktoś zarobił na dostawach ropy naftowej dla PKN Orlen.
              www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=68589&loc=3
              I własnie w tym drugim wątku kluczowe mogą okazać się zeznania Jana B., jednego
              z założycieli firmy BGM, która współpracowała z płockim koncernem. B., sam
              podejrzany w tej sprawie, już na początku kwietnia złożył obszerne zeznania w
              krakowskiej prokuraturze, badającej tzw. aferę paliwową. "

Której by gazety i tiwi nie wziął, to i tak> Widać wszystko podobnie, tożsamo
              wręcz. Dodać do tego słowa Wiesława ministra, i mamy komplet, a gdyby jeszcze
              Rosjanie zechcieli coś powiedzieć, to ho ho.

Katarsis>"Tutaj dopiero przydałaby się komisja, ale po odrzuceniu raportu Anity
              przez Sejm (co jest prawdopodobne bo także Samoobrona zapowiedziała głosowanie
              na nie), zainteresowane środowiska zaczną bić na alarm, że z dziurawego budżetu,
              w którym nie ma na służbę zdrowia i szkolenie policji - a chce się wydać na
              kolejny festiwal popularności polityków (tam to dopiero będą ekspertyzy, a i
              praca o wiele dłuższa niż przy Rywinku). W gąszczu afer nie widać już, która
              jest prawdziwa a która spreparowana dla skanalizowania zainteresowania mediów.
              Wicie, rozumicie. "

A Ja> Tak to wygląda niestety^^ nie ruszą tej GigaAfery, bo żaden z niej zysk:
              foteli nie dają, a kasę, jeśli znajdą!, trzeba oddać do Skarbu, a za to można
              kolesiów stracić, więc nie ma chętnych do czarnej roboty, o czym zaświadcza
              Józef Jajo swoimi nie-działaniami.

"Rozgrywek o komisję śledczą ws. Orlenu cd.
              Środa, '4.02.12
              Nie wiadomo, kiedy sejmowa komisja śledcza zajmie się sprawą nadzoru Skarbu
              Państwa nad koncernem paliwowym Orlen i okolicznościami zatrzymania jego szefa
              Andrzeja Modrzejewskiego. Tym razem na zwłokę gra eseldowski marszałek Sejmu
              Józef Oleksy "
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka