Dodaj do ulubionych

RAŚ dołączy do Ruchu Palikota?

10.07.11, 14:04
Komentarz właściwie jeden - woń konfitur zaczyna drażnić apetyty. Dla platfusów RAŚ jest jedynie klopotliwą, śląską przystawką. Palikotowi Polska unitarna, rżadzona twardo przez mętne typy w rodzaju Kaczora Donalda nisko wisi.

www.dziennikzachodni.pl/slask/rybnik/358461,gorzelik-poparcie-ras-dla-palikota-teoretycznie-mozliwe,2,id,t,nk.html
Obserwuj wątek
    • trevik RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 14:10
      Gorzelik musiałby na głowę upaść aby zrobić coś takiego. Zrobi prawdopodobnie to samo co Kutz, - będzie dobrze nastawiony, ale Palikota nie poprze,

T.
      • sawa.com Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 14:16
        trevik napisał:

> Gorzelik musiałby na głowę upaść aby zrobić coś takiego. Zrobi prawdopodobnie t
        > o samo co Kutz, - będzie dobrze nastawiony, ale Palikota nie poprze,

Nie musi upadac... bo juz upadł. Szczególnie Kutz jest upadłym zwykłym Kucem. Jaki tam z niego Kutz? Ogladamy prosze państwa zwykłego ochwaconego kucyka w ZOO.
        • halfinteligentzpis Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 14:30
          sawa.com napisała:

> Nie musi upadac... bo juz upadł. Szczególnie Kutz jest upadłym zwykłym Kucem.

Lepiej nie pisz nic od siebie, bo wypadasz jeszcze gorzej srawo.com
          (każdy potrafi przekręcić czyjeś nazwisko, lub nawet nicka, żabulko)
          • sawa.com Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 17:42
            halfinteligentzpis napisał:

> sawa.com napisała:
            >
            > > Nie musi upadac... bo juz upadł. Szczególnie Kutz jest upadłym zwykłym K
            > ucem.
            >
            > Lepiej nie pisz nic od siebie, bo wypadasz jeszcze gorzej srawo.com
            > (każdy potrafi przekręcić czyjeś nazwisko, lub nawet nicka, żabulko)

Ciekawe czy w latach piecedziesiatych był Kutzem czy swojskim Kucem?
          • sawa.com Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 17:48

> sawa.com napisała:
            >
            > > Nie musi upadac... bo juz upadł. Szczególnie Kutz jest upadłym zwykłym K
            > ucem.
            >
            > Lepiej nie pisz nic od siebie, bo wypadasz jeszcze gorzej srawo.com
            > (każdy potrafi przekręcić czyjeś nazwisko, lub nawet nicka, żabulko)

Kazimierz Julian Kutz, pierwotnie noszący nazwisko Kuc
            pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Kutz
            Śmieszne to i pretensjonalne. Ten Gorzelik tyz Ślonzak taki som jak jo.

Trzeba miec dobrze narąbane we łbie, żeby to brac na poważnie...
            • trevik Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 18:19
              > Kazimierz Julian Kutz, pierwotnie noszący nazwisko Kuc

Jego przodkowie nosili nazwisko Kutz - spolszczono je w pewnym momencie a Kazimierz wrócił do oryginału.

> Śmieszne to i pretensjonalne. Ten Gorzelik tyz Ślonzak taki som jak jo.

Gorzelik to mieszaniec, ale ja jako Ślązak z rodziną o długiej historii na Górnym Śląsku uznaję go za Ślązaka. Jestem gotowy uznać każdego którego przynajmniej 2 przodków w drugim pokoleniu było urudzonych na Śląsku. Z tego co wiem jego śląskość podważają tylko 100% gorole,

T.
              • sawa.com Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 19:15
                trevik napisał:

> > Kazimierz Julian Kutz, pierwotnie noszący nazwisko Kuc
                >
                > Jego przodkowie nosili nazwisko Kutz - spolszczono je w pewnym momencie a Kazim
                > ierz wrócił do oryginału.

Kuc wrócił do wersji niemieckiej. A jakżeby inaczej. Ślask widac tylko mu sie z jednym kojarzy.

Natomiast etymologia nazwiska Kuc jest ciekawa. Oto co znalazłam w sieci. bardzo ciekawy wywód:
                Nazywam się Kuc. Od pewnego czasu pracuję nad genealogią mojej rodziny. W trakcie prac zainteresowałem się oczywiście etymologią mojego nazwiska. Wbrew pozorom jej wyjaśnienie nie jest takie proste. Próby wyjaśnienia tego nazwiska w niektórych opracowaniach dot. pochodzenia nazwisk są mało wartościowe i jak się przekonałem w trakcie badań genealogicznych całkowicie chybione. Próbowałem na podstawie różnych źródeł sam wyjaśnić etymologię swojego nazwiska.
                Nazwisko Kuc jest w Polsce średnio popularne nosi je ok. 8tys osób. Jego rozkład na terenie kraju wskazuje na prawdopodobne miejsce pochodzenia nazwiska: jest to obszar zawierający się w trójkącie Kraków, Katowice, Częstochowa. Legendy rodzinne mówiły o niemieckim pochodzeniu tego nazwiska i konotacjach z nazwiskiem Kutz poszedłem wiec tym tropem. Rychło okazało się, że nazwiska Kuc i Kutz to zupełnie różne i nie spokrewnione nazwiska choć na Śląsku Kuc było czasami zniemczane na Kutz przez władze niemieckie i na odwrót po wojnie przez władze polskie. Nazwisko Kuc występuje też w nikłej ilości w krajach niemieckojęzycznych i jest to raczej import z terenów Polski a nie na odwrót. W końcu z badań nad niemieckim pochodzeniem tego nazwiska ostały się tylko dwie trzymające się jako tako kupy teorie. Pierwsza: nazwisko pochodzi od spolszczenia niemieckiej nazwy woźnicy "kucier" która była stosowana w zachodniej Polsce. Teoria druga: nazwisko zostało przyniesione przez chłopów osadników przybyłych z dóbr rodu von Kuc lub van Kuyc pochodzącego z pogranicza Niemiec i Holandii. Odnoga tego rodu przywędrowała do Saksonii gdzie przyjęła z czasem nazwisko von Malsen. Obie teorie dość niepewne.

W końcu wyłoniła się teoria trzecia o słowiańskim pochodzeniu tego nazwiska. Gdzieś obiło mi się o uszy, że w starych językach słowiańskich słowo "kuc" oznaczało niewysoką górę lub mały pagórek. W takim przypadku nazwisko pochodziłoby od słowiańskiego imienia. Nie wiem tylko czy ta informacja jest prawdziwa. Prosiłbym o pomoc. Czy w językach słowiańskich przed wiekami faktycznie używano słowa "kuc" i to w takim znaczeniu jak powyżej? Jeśli tak, to w językach których plemion? Wiem, że w Serbii i Czarnogórze w tamtejszych językach też występuje takie słowo, czy także w tym znaczeniu?
                Gdyby okazało się, że to właściwy trop wiele faktów ustalonych w trakcie badań genealogicznych byłoby z tym zbieżnych np. ustalone dziedziczenie tego nazwiska od XVIIw do którego udało mi się na razie dotrzeć mimo chłopskiego pochodzenia mojej rodziny itp.

Gdyby nie sprawiło to większego kłopotu i państwa zainteresowało prosiłbym o pomoc w tej kwestii. Myślę, że rzetelne wyjaśnienie etymologii nazwiska Kuc jest także ciekawym zagadnieniem naukowym z zakresu językoznawstwa.

Pozdrawiam

Artur Kuc

• kzet69 Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 21:06
                  sawa.com napisała:
                  > Kuc wrócił do wersji niemieckiej. A jakżeby inaczej. Ślask widac tylko mu sie
                  > z jednym kojarzy.

Autochtonicznej niedouku warszawski...
                  • sawa.com Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 21:26
                    kzet69 napisał:

> sawa.com napisała:
                    > > Kuc wrócił do wersji niemieckiej. A jakżeby inaczej. Ślask widac tylko mu
                    > sie
                    > > z jednym kojarzy.
                    >
                    > Autochtonicznej niedouku warszawski...

Nieukiem to chyba ty jesteś.

W oficjalnym zyciorysie Kutza jest wyraźnie napisane:
                    Kazimierz Kutz jest synem Franciszka Kuca, kolejarza, i Anastazji z domu Kamińskiej.

Tak prawdę powiedziawszy to wcale nie jestem pewna, czy jego ojciec kiedykolwiek pisał swoje nazwisko z niemiecka Kutz. Byc może. Chociaż watpię.
                • trevik Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 21:28
                  > Kuc wrócił do wersji niemieckiej. A jakżeby inaczej. Ślask widac tylko mu sie
                  > z jednym kojarzy.

To raczej tobie się to z jednym kojarzy, nie Kutzowi.

Kutz na temat Niemców ma akurat swoje zdanie:
                  "Górny Śląsk (...) gdy spojrzeć na jego wielowiekową przeszłość, to przylega on bardziej do historii Europy, niż do historii Polski. Śląsk był czechizowany, germanizowany i repolonizowany, ale mimo to zachował swoją odrębność, swoją starą kulturę, język i swój styl. Swoją etniczność śląską. Nie wiadomo, czy gdyby Śląskowi dane było stworzyć własne elity, nie mielibyśmy własnej państwowości. Śląsk nigdy nie czuł się dobrze, ani w Czechach, ani w Niemczech, ani w Polsce."

Może nie uzasadniaj zachowania Kutza, jeśli nie znasz jego poglądów i proponuję odczepić się od autonomistów, którzy jeśli mają ochotę na jakieś państwo dla Śląska to raczej na państwo Śląskie - ani polskie, ani niemieckie, ani czeskie,

T.
                  • sawa.com Re: Wcale sie nie pomyliłam 10.07.11, 21:46
                    trevik napisał:

> Może nie uzasadniaj zachowania Kutza, jeśli nie znasz jego poglądów i proponuję
                    > odczepić się od autonomistów, którzy jeśli mają ochotę na jakieś państwo dla Ś
                    > ląska to raczej na państwo Śląskie - ani polskie, ani niemieckie, ani czeskie,

Mam prawo do własnego zdania o autonomistach śląskich. To po pierwsze. Po drugie jesli chodzi o nazwisko Kuc to rzeczywiscie może to byc autentyczne nazwisko pochodzenia sląskiego. Natomiast Kutz nie jest śląski. Jest to zniemczona wersja tego slaskiego nazwiska.

I taki ci to z tego Kutza Ślązak. A więc smieszy mnie ta śląskośc pana Kazimierza, który nawet nie wie jak brzmi po sląsku jego nazwisko.
            • halfinteligentzpis Szulz/rymkiewicz nie jest prtensjonalny, 10.07.11, 19:16
              sawa.com napisała:

> halfinteligentzpis napisał:
              >
              > > sawa.com napisała:
              > >
              > > > Nie musi upadac... bo juz upadł. Szczególnie Kutz jest upadłym zwy
              > kłym K
              > > ucem.
              > >
              > > Lepiej nie pisz nic od siebie, bo wypadasz jeszcze gorzej srawo.com
              > > (każdy potrafi przekręcić czyjeś nazwisko, lub nawet nicka, żabulko)
              >
              > Kazimierz Julian Kutz, pierwotnie noszący nazwisko Kuc
              > pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Kutz
              > Śmieszne to i pretensjonalne. Ten Gorzelik tyz Ślonzak taki som jak jo.

Gdybyś miała choć szczyptę rozumu to byś wiedziała z w 1945 roku i poźniej,
              na Górnym Ślasku ludzie majacy tam korzenie od setek lat, byli zmuszeni
              zmieniać nazwiska żeby nie wylądować w kopalniach Workuty(o ile wiesz co tojest Workuta).
              Bezpieczniej było się nazywać Kuc niż Kutz.

Teraz ci się łatwo śmiać ale zapamiętaj sobie żałosna istoto ludzka, ze prawdziwymi bohaterami byli ci co dziękii rozsądkowi i pragmatyzmowi nie dopuścili do zniszczenia, kopalń, hut i innych zakładów przemysłowych na Górnym Śląsku,
              a nie ci co z własnej głupoty dopuścili do całkowitego zniszczenia milionowego miasta,
              i śmierci 200 000 jego mieszkańców.
              Dziś Wy z pierwszych się śmiejecie, drugim stawiacie pomniki i muzea, a powinno być odwrotnie!

• sawa.com Re: Szulz/rymkiewicz nie jest prtensjonalny, 10.07.11, 21:00

> Teraz ci się łatwo śmiać ale zapamiętaj sobie żałosna istoto ludzka, ze praw
                > dziwymi bohaterami byli ci co dziękii rozsądkowi i pragmatyzmowi nie dopuścili
                > do zniszczenia, kopalń, hut i innych zakładów przemysłowych na Górnym Śląsku,
                > a nie ci co z własnej głupoty dopuścili do całkowitego zniszczenia milionowego
                > miasta,
                > i śmierci 200 000 jego mieszkańców.
                > Dziś Wy z pierwszych się śmiejecie, drugim stawiacie pomniki i muzea, a powinno
                > być odwrotnie!

Nie osmieszaj się. Co ma Workuta do tego, ze wątpliwej jakosci celebryta - bo polityk to z niego zaden - powraca do niemieckiej pisowni swojego nazwiska. Bo nie jest to pisownia śląska... i mówię ci to ja chociaż nie jestem Ślązaczką.

Jaka moze byc etymologia nazwiska Kuc przetoczyłam wyżej ale moge to powtórzyc:

Nazwisko Kuc jest w Polsce średnio popularne nosi je ok. 8tys osób. Jego rozkład na terenie kraju wskazuje na prawdopodobne miejsce pochodzenia nazwiska: jest to obszar zawierający się w trójkącie Kraków, Katowice, Częstochowa. Legendy rodzinne mówiły o niemieckim pochodzeniu tego nazwiska i konotacjach z nazwiskiem Kutz poszedłem wiec tym tropem. Rychło okazało się, że nazwiska Kuc i Kutz to zupełnie różne i nie spokrewnione nazwiska choć na Śląsku Kuc było czasami zniemczane na Kutz przez władze niemieckie i na odwrót po wojnie przez władze polskie. Nazwisko Kuc występuje też w nikłej ilości w krajach niemieckojęzycznych i jest to raczej import z terenów Polski a nie na odwrót. W końcu z badań nad niemieckim pochodzeniem tego nazwiska ostały się tylko dwie trzymające się jako tako kupy teorie. Pierwsza: nazwisko pochodzi od spolszczenia niemieckiej nazwy woźnicy "kucier" która była stosowana w zachodniej Polsce. Teoria druga: nazwisko zostało przyniesione przez chłopów osadników przybyłych z dóbr rodu von Kuc lub van Kuyc pochodzącego z pogranicza Niemiec i Holandii. Odnoga tego rodu przywędrowała do Saksonii gdzie przyjęła z czasem nazwisko von Malsen. Obie teorie dość niepewne.

W końcu wyłoniła się teoria trzecia o słowiańskim pochodzeniu tego nazwiska. Gdzieś obiło mi się o uszy, że w starych językach słowiańskich słowo "kuc" oznaczało niewysoką górę lub mały pagórek. W takim przypadku nazwisko pochodziłoby od słowiańskiego imienia. Nie wiem tylko czy ta informacja jest prawdziwa. Prosiłbym o pomoc. Czy w językach słowiańskich przed wiekami faktycznie używano słowa "kuc" i to w takim znaczeniu jak powyżej? Jeśli tak, to w językach których plemion? Wiem, że w Serbii i Czarnogórze w tamtejszych językach też występuje takie słowo, czy także w tym znaczeniu?
                Gdyby okazało się, że to właściwy trop wiele faktów ustalonych w trakcie badań genealogicznych byłoby z tym zbieżnych np. ustalone dziedziczenie tego nazwiska od XVIIw do którego udało mi się na razie dotrzeć mimo chłopskiego pochodzenia mojej rodziny itp.

• zoil44elwer Re: Szulz/rymkiewicz nie jest prtensjonalny, 10.07.11, 21:10
                Akowcy, zniszczyły(za ich sprawą) stolicę więc są polskimi bohaterami,Ślązacy ocalili miasta(w rzeczywistości jedno wielkie miasto)kopalnie i huty,nazywani są folksdojczami-ukrytą opcją niemiecką.Oto polskie spojrzenie na historię.Lepiej(?) być doszczętnie zniszczoną,bohaterską Warszawą niż "nienaruszonym" Krakowem i G Śląskiem ocalonym przez Sowietów i mieszkańców.
        • kzet69 Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 21:04
          Sawa Kutzowi to mogłabyś co najwyżej buty czyścic gdyby ci na to zezwolił... Nie sprowadzaj się do poziomu goldie... bo wstyd.
      • haen2010 Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 14:17
        Tam jest jeden wyraz "dlugofalowe". Poza tym, skąd wiesz jak ostatecznie zachowa się Kutz? Powiedział - senat, żeby się od niego odczepili. Z Palikotem jest od zawsze.

Palikot urzęduje na Śląsku, odwołał nawet dzisiaj Oleśnicę. Ten wywiad nie jest przypadkowy, siedzą tam przy śląskich kluskach do pieczonej kaczki z czerwoną kapustą i rezultaty wkrótce.
        • trevik Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 15:09
          > Tam jest jeden wyraz "dlugofalowe".

No i właśnie - Gorzelik podobnie jak Kutz czeka, jakie głupoty jeszcze zrobi Palikot, zanim długofalowo udzielą mu poparcia. Na razie Palikot zrobił ich całe mnóstwo, przy czym pierwsza to oparcie ugrupowania o antyklerykalizm i myśle, że ta pierwsza wystarczy, aby wszystko pogrzebać.

> Palikot urzęduje na Śląsku, odwołał nawet dzisiaj Oleśnicę.

Oleśnica leży na historycznym Dolnym Śląsku,

T.
          • haen2010 Re: RAŚ dołączy jak Gorzelikowi się pogorszy 10.07.11, 15:22
            Palikot już dostatecznie długo wyjaśnia swój antyklerykalizm:

1. Klechy won z polityki

2. Klechy won od skarbu (budżetu) państwa. Niech ich wierni finansują.

To nie jest wojna z religią. To wojna z mafią watykańską. Wiem, gdzie jest Oleśnica. Wczoraj objeżdżał Śląsk, więc mi się kojarzy.
    • adam81w Re: RAŚ dołączy do Ruchu Palikota? 10.07.11, 15:14
      RAŚ to szkodnicy. Z nimi nikt nie powinien iść.
    • zoil44elwer Re: RAŚ dołączy do Ruchu Palikota? 10.07.11, 15:26
      To byłoby GUT!Das kann man gut brauchen.Palikotowi bo ma coś za masło aliantów.
    • hordol biłgorajski szaman pozwoli gorzelikowi na secesje 10.07.11, 21:08
      sląska?
      • zoil44elwer Re: biłgorajski szaman pozwoli gorzelikowi na sec 10.07.11, 21:12
        Polokom to pasuje,nie bydom "dopłacać" do G Śląska?
        • trevik Do Gornego Śląska tylko się dopłaca... 10.07.11, 21:32
          tak przynajmniej można sądzić gdy patrzymy na wiadomości. Jakoś dziwne, że na słowa Autonomia, RAS i Gorzelik w Warszawie wszyscy reagują co najmniej alergicznie.

Gorzelik musi zarazić pomysłem państwa federacyjnego Wielkopolskę, Dolny Śląsk i Pomorze - Górny Śląsk w pojedynkę dużo nie zwojuje a autonomii od razu nie będzie,

T.
    • haen2010 Ooo w mordę! Sorry. 10.07.11, 21:17
      W googlach mi się to otworzyło i sądziłem, że świeża sprawa. Teraz patrzę - styczeń. Najchętniej bym skasował wątek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka