Gość: Mateusz z Kraka Świat się wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 14:56 Świat się wali. Urzędnicy karają biednych uczniów za to, że sami nie potrafią radzić sobie ze swoimi obowiązkami. To, że tematy pojawiły się w Internecie przed maturą, to nie wina maturzystów, to wina kuratorium, z którego, ktoś te tematy wyniósł. Tam trzeba karać, a nie w szkołach, w których załamani młodzi ludzie nie wiedzą co ich czeka. Żyjemy w państwie prawa, a uczymy dorastających ludzi, karania niewinnych i uciekania od prawdy i wyciągania konsekwencji. Świat się wali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pe Pomieszanie pojęć! IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 17.05.04, 15:31 Pisanie od nowa matury nie jest karą, a jedynie smutną konsekwencją czynu, za który karę powinni ponieść urzędnicy. To co zdarzyło się w Opolu przypomina sytuację, w której, wskutek pozostawienia otwartego sklepu, sklep ów splądrowano. I teraz osoby, które wzięły udział w szabrze krzyczą: "nie oddamy nic, to nie nasza wina, że sklep był otwarty, nie możemy być karani za to, że stróż zaspał". Stróż oczywiście tłumaczy się, że gdyby ludzie byli uczciwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB Re: Pomieszanie pojęć! IP: 213.199.238.* 17.05.04, 16:31 Przykład jest kiepski,prawie taki jak Ty. Naucz się myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Pe, wspaniale to ująłeś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.04, 16:50 Sam kiedyś doświadczyłem tego w młodości. Pewna grupa nieuków, kupiła tematy. Oczywiście wspaniale wypadli. Boże jakie to upokorzenie dla dobrych uczniów. Dlatego gorąco popieram eliminowanie tępaków i oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Pe, wspaniale to ująłeś IP: 213.17.204.* 17.05.04, 21:12 Nie zazdrość im. Wiesz ilu tępaków kupuje dziś matury po 10 miesięcznych kursach sobotnio-niedzielnych?? Ale tepak z maura dalej zostaje tępakiem. Od wielu lat tylko dobre studia otwieraja horyzony, a dzis dodatkowo tylko dobre studia daja dobra prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pe Nie wszystko można kupić IP: *.crowley.pl 18.05.04, 01:00 Niestety, obserwuję, że dziś wielu próbuje kupić nie tylko gotowe zadanie w szkole średniej, ale także prace zaliczeniowe na uczelni. Istnieje wiele śmiesznych szkół "wyższych" na których studenci praktycznie nie uczą się samodzielnie niczego: biorą korki, "korepetytorzy" rozwiązują za nich zadania i piszą zaliczenia, na egzaminach z przyzwoleniem prowadzących ściągają na potęgę. Cóż, uczą się tego przez wiele lat szkolnej "edukacji": ostatnio gimnazjaliści srodze się oburzyli, gdy odebrałem im wszystkie ściągi ("przecież s a m i je pisaliśmy", sic!). Trzeba z tą farsą jak najszybciej skończyć, bo draństwo nieukarane rośnie do zatrważających rozmiarów (v. leepper i jego drużyna). Są jednak pewne wartości, których kupić się nie da, trzeba je samemu w sobie kształtować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC RACJA, ALE,,,, IP: 213.17.204.* 18.05.04, 12:29 Masz PE wiele racji. Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Niestety powody sytuacji o której piszesz są bardziej skomplikowane. Rzucę kilka uwag do przemyslen: 1, Ryba psuje się od głowy. Kto pozwala na działanie takich "śmiesznych" szkólek wyzszych, przecież nie młodzież. Komu te szkólki służą. Kto pozwala na matury w 10 miesięcy i dlaczego nauczyciele "szmacą się" uczac w takowych?? 2. "Korki" kto ogranicza liczbe godzin przedmiotów maturalnych?? Jak ma się średnio zdolny uczeń przygotowac do matury?? ( bratowa uczy biologii w szkole średniej, była przerażona zagęszczeniem materiału, wstawiła sobie dodatkowe godziny w klasie maturalnej i za darmo przerabiała materiał, czy to nie smieszne). No tak, ale 4 wf-y, 2 religie i 1 polski w tygodniu??? Inna sprawa, że wielu "urynkowionych" nauczycieli wręcz wymusza "korki". 3. Wszechobecna korupcja, upadek wszelkich wartości, bezsens życia na bezrobociu, brak nadzieji, marazm - to elementy naszego dorosłego życia. Jak one wpływaja na młodzież??? Szczególnie zagrożone są środowiska wiejskie i małomiasteczkowe. Jak byc patriota patrząc jak jakiś złodziej i idiota sprzedaje Polskę i jeszcze się z tym obnosi?? A szczególnie w duzych aglomeracjach narkotyki i alkohol i obojetność rodziców. Ja sam często zastanawim się "po cholere mi ten patriotyzm"??? Miałem zostać dyrektorem POM. Nie chciałem, bo wiedziałem, że POM-y skazane są na likwidację (blokada kredytów obrotowych, uoadek rolnictwa, zresztą miałem racje i prawie wszystkie POM-y w kraju padły). Dzis mówię "byłem głupi". Przyszedł kto inny, zlikwidował POM i nieźle zarobił. Miał facet rację. Pieprzyc patriotyzm, pieprzyc zasady. W moim mieście był słynny strajk Dzieci Wrzesińskich. A ja dzis pytam PO CO?? Nie chciały dzieci mówic po niemiecku, a dziś dostan dobra prace, bez perfekcyjnego Niemieckiego i angielskiego. Nawiasem mówiąc indywidualne losy tych dzieci też były ciekawe, ale to dłuzszy temat. Jest taka ciekawa książka wrzesnianina Pana Mariana Turwida "Dwie strony drogi", o losach jednego z tych dzieci na tle wydarzeń historycznych. Ta ksiazka daje do myslenia. Mozna jeszcze wiele. Zryw Solidarności i wielkie popacie, a później wielki przekręt, itd, itd 4. A jak na postawę młodzieży wpływają wydarzenia z matura w OPOLU?? Przeciez to przesłanka "Jestes w układzie, to moga cie w d..e pocałować" Zawinił Kurator, ukarali młodzież I NA KONIEC NIE JESTEM FRUSTRATEM ZYJĘ I ROBIĘ SWOJE. ATARAM SIE TYLKO TZREŹWO PATRZEC NA SYTUACJĘ I NA TO CO W SZKOLE UCZYLI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: Nie wszystko można kupić, za male pieniadze:-P IP: 209.5.179.* 18.05.04, 13:19 pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Świat się wali 17.05.04, 17:31 Gość portalu: Mateusz z Kraka napisał(a): > To, że tematy pojawiły się w Internecie prze > d maturą, to nie wina maturzystów, to wina kuratorium, z którego, ktoś te temat > y wyniósł. Na miłość Boską - a dla KOGO ktoś te tematy wyniósł?? Dla 80-letniej babci Stasi??? Oczywiscie, że dla jakiś maturzystów!! Maturzyści niech piszą, a potem zastanowią się, kto im powiedział o "100 procentowych tematach" i wymierzą sprawiedliość, proste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz z Kraka Re: Świat się wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 21:23 Wiadomo, że maturzyści zawsze będą szukali pomocy, wsparcia, mozliwości ściągnięcia, pomocy komisji, podpowiedzi, zapewnienia, że takie a nie inne tematy się pojawią. Zawsze tak będą robić. Dlaczego? Przypomnijcie sobie własne zachowanie przed maturą. Z pewnością szukaliście wsparcia, jakieś podpowiedzi. Podpuszczaliście nauczycieli i z nadzieją przeszukiwaliście Internet. Analizowaliście, tematy z lat ubiegłych itd. itp. To wszystko nie po to, żeby wieedzieć więcej, tylko po to, żeby poczuć się pewniej. To, że maturzysta ma możliwość i prosi o tematy wcale nie znaczy, że trzeba mu je dawać. On się obawia. Każdy się obaiwa. Ale to trzeba przeżyć. A Ci "mądrzy" ludzie z maturą i pewnie czymś więcej o tym nie wiedzą. Zachowują się bardzo nieodpowiedzialnie i nie poczuwają się do winy. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Świat się wali 18.05.04, 22:14 Gość portalu: Mateusz z Kraka napisał(a): > Wiadomo, że maturzyści zawsze będą szukali pomocy, wsparcia, mozliwości ściągni > ęcia, pomocy komisji, podpowiedzi, zapewnienia, że takie a nie inne tematy się > pojawią. Już parę razy tu padło stwierdzenie, że niestety w chorym kraju jest chora tradycja i na nią chorzy ludzie zwalają winę za swoje chore zachowania. A maturzysta/gimnazjalista/szóstoklasista/student przed egzaminem nie powinni szukać pomocy, tylko powinni szukać wiedzy. Czy to aż taka abstrakcja dla niektórych??? >Dlaczego? Przypomnijcie sobie własne zachowanie > przed maturą. Z pewnością szukaliście wsparcia, jakieś podpowiedzi. Podpuszcza > liście nauczycieli i z nadzieją przeszukiwaliście Internet. tak, przeszukiwałam internet z nadzieją, że znajdę coś w rodzaju "andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista" i że pochwali mi to humor. Analizowaliście, te > maty z lat ubiegłych itd. itp. To wszystko nie po to, żeby wieedzieć więcej, ty > lko po to, żeby poczuć się pewniej. Analizowałam tematy z poprzednich lat, następnie pisałam prace, oddawałam je polinoście do sprawdzenia - i to był mój sposób na "wyrobienie się". Z tym "wyrobieniem" przyszła następnie pewność. Gdyby ludzie się dzisiaj uczyli a nie kombinowali (chyba 50 raz to tutaj powtarzam) to nie byłoby takich sytuacji. A jak ktoś się nie chce uczyć - to mógłby z siebie wykrzesać resztkę honoru czy uczciwości, żeby dać sobie spokój ze szkołą średnią i zająć się tym, na co ma się ochotę. To, że maturzysta ma możliwość i prosi o te > maty wcale nie znaczy, że trzeba mu je dawać. Tak mówisz, jakby ludzie z kuratorium mieli stragan na targowisku i sprzedawali tematy, a biedaki maturzyści, zestresowani, niepewni, których do pójscia do szkoły średniej zmuszono za pomocą cieżkich tortur - nie mogli isę opanować i mUSIELI je kupić. A nie przychodzi Ci do szkoły, że parę bogatych cwaniaczków (nie wspominam już o dzieciach jakichś vipów czy mafiosów) zaproponowało pewną sumkę urzędnikowi? Albo, że mieli na niego jakiegoś haka? Z Twoją logiką (ale stojąc po drugiej stronie barykady) można bronić urzędników - że mało zarabiają, że nie mają mozliwości awansu, że jak im ktoś daje łapówkę, to jak moga nie wziąć??? Przecież to norma w tym kraju!!! ---- dla jasności - ostatni akapit ma wymowę ironiczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zep Winni nowobogaccy tatusiowie IP: *.p.lodz.pl 18.05.04, 11:18 którzy dla swoich niesamowicie zdolnych kochanych pociech załatwiają studia na medycynie, prawie, informatyce itp. Jest tylko jeden problem - synuś lub córusia muszą dobrze zdać maturę - "bo musi być legalnie". A urzędas to tylko człowiek - 2000-3000tys. extra to nowy telewizor. To wszystko na ten temat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en do ksiazek lamusy!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl 17.05.04, 15:04 jak nawet porzadnie nie umiecie robic przekretow to macie podziekujcie swoim niedorozwinietym kolegom................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reiter uczyc sie,qrwa, nie protestowac!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.04, 15:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krab To kraj zdziczałych obyczajów politycznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:47 W normalnym, cywilizowanym kraju już sam przeciek poowinien spowodować podanie się do dymisji kuratora. I nie ma tu znaczenia co pokaże śledztwo. On jest odpowiedzialny za to, cokolwiek się stało. Resztę ma załatwić prokuratura i sąd. Tymczasem opolski kurator oddaje się do dypozycji. jasne, trzeba przeczekać.Ale to mnie nie dziwi. Takich mamy urzędników, takich samych polityków. Dziwi mi tylko jedno - spokojne podejście opolskich - za przeproszenim - "polityków". KILKUNASTU TYSIĄCOM LUDZI WYRZĄDZONO KRZYWDĘ a ponowie spokojnie proponują im pisać ją ponownie. Napisać muszą, takie jest zbójeckie prawo i tu nie ma - moim zdaniem - dyskusji. Brakuje mi dyskusji nad odpowiedzialnoiścią urzędników a właściwie nad brakiem jakichkolwiek skutków ich nieodpowiedzialności. Ale czy w tym kraju zdziczałych obyczajów politycznych można tego oczekwiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA spokojne podejście opolskich politykow IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.04, 00:16 HAllo Krab, a ty juz widziales maturzystow idacych do urny wyborczej? Powaznie? Gdzie? Tez bynm chetnie zobaczyl bo ja to juz okulary nosic musze chyba grubsze jak denka od butelek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arystofanes Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:03 Prawo musi być prawem. Ta młodzież wchodzi w świat dorosłych!!! Precedens rodzi następny precedens i wtedy wszystko się rozmywa. Oszustwo jest oszustwem. Koniec. Kropka. Drugie podejście do matury w takiej jak ta sytuacji nie jest żadnym upokorzeniem przynajmniej dla tych uczciwych uczniów. Natomiast dla miernot odznaczających się odpowiednim sprytem jest to przykre, a nawet tragiczne. Najwyższy czas skończyć z cwaniactwem, a zacząć żyć uczciwie. W Opolu był maturalny falstart i trzeba ponieść jego konsekwencje. Natomiast trzeba wytropić tego, kto wyjawił przedwcześnie tematy maturalne i go odpowiednio osądzić. A tak na marginesie. W większości młodzież kończąca maturę nie potrafi sformułować poprawnie polskiego zdania. Czytam ich wypowiedzi z pierwszych i innych lat studiów. Nie jestem na szczęście grafologiem, bo miałbym poważne wątpliwości, co do stanu psychicznego autorów tych wypowiedzi. Niektóre są nie do odcyfrowania, a podobno dawniej uczono kaligrafii. Przekonuję się, że poziom w niektórych szkołach polskich jest poniżej mizernego. Niekiedy na wioskach uczą lepiej, niż w miastach. Uczyłem i egzaminowałem w Stanach Zjednoczonych, ale przynajmniej tam był jasny, ujednolicony charakter pisma i konkretność wypowiedzi. A ponadto w Stanach kolega koledze nie da ściągi. Konkurencja, to konkurencja. Nie nauczyłeś się to spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StOp Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 17.05.04, 16:16 Zawinili dorośli z Kuratorium i ci dorośli maturzyści ze swoimi rodzicami, którzy wierzą w siłę portfela (jak się ukazało - słusznie). Oni chyba najgłośniej krzyczeli na manifestacji, bo mają wiele do stracenia.Okazuje się, że tłum łatwo zebrać, nie dziwmy się Lepperowi. Życie jest stesujące, więc niech się maturzyści go uczą sami - bez nadopiekuńczych rodziców. Życzę maturzystom, aby uzyskali wiarygodne wyniki na miarę ich wiedzy, zainteresowań i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezainteresowany Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 17.05.04, 16:24 W tym roku da się znaleźć pretekst do odpowiedzialności zbiorowej (wszyscy znali treść pytań?) - co będzie w przyszłym roku, gdy w dowolnym województwie pojawi się przeciek - cała Polska będzie zdawać powtórki do upadłego? np. przez miesiąc, rok. Decyzja o powtóreniu matur w Opolu nie wyklucza takiego scenariusza. Wydaje mi się, że rację mają kuratorzy z innych, podejrzanych o przeciek województw, że nie unieważnili matur. Podany powód odwołania: tematy znalazły się w Internecie, jest co najmniej idiotyczny - przecież do tych tematów miał dostęp każdy w całej Polsce - nie tylko w Opolu. Gdzie logika? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.sympatico.ca 17.05.04, 16:29 No i dobra, nie piszcie - do spotkania na egzaminach za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszak Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.studnetz.uni-leipzig.de 17.05.04, 16:37 ludzie, jak szybko zapomnieliscie jak sami zdawaliscie mature!!! (odnosi sie do tych, co ja maja:-) czego sie nie robilo,zeby miec "tematy" choc na pare godzin przed. Nawet jesli to pomoglo niektorym zdac, to czy cena koszmarnego stresu,byc moze nawet trudnosci w zlozeniu w terminie papierow na wymarzone studia nie jest za wysoka??? ludzie!troche wyrozumialosci! Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej 17.05.04, 17:23 Gość portalu: starszak napisał(a): > Nawet jesli to pomoglo niektorym zdac, to czy cena koszmarnego stresu, > byc moze nawet trudnosci w zlozeniu w terminie papierow na wymarzone studia nie > jest za wysoka??? Wytłumacz mi proszę paradoks - w innych krajach nie ściagaja, a stres jest jednak mniejszy podczas egzaminu. Mi się wydaje, że to dlatego, ze nie do wszystkich Polakó dotarło, że szkoły są po to, żeby wiedzę zdobywać, a nie kombinować an elwo i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.sympatico.ca 17.05.04, 17:33 Pisalam mature, nie szukalam pewniakow.Nauczycielka podala nam tematy sprzed kilku lat - staralismy sie na dane wybrane tematy pisac. Nie powiem, kazdy z nas mial sciagi, jedni korzystali inni nie.ja mialam, ale nie korzystalam.Nawet jak wyszlam do kibelka - stwierdzilam ze moze cos mi durnego wpasc do glowy i zaczne zmieniac i powaznie namieszam. Jak jeszcze podpowiadanie i skorzystanie z malej sciagi podczas matury przelknac mozna to jednak ewidentne przecieki i pojawienie sie tematow w necie uwazam za wielki przektret. I powiedzmy sobie nie ma tak ze z jednego wojewodztwa na dany temat napisze 97% uczniow. Decyzja o poprawce jest sluszna.Moze da to do myslenia nastepnym chetnym do tego typu przekretow.A osoba co wyniosla tematy powinna z cala surowoscia zostac ukarana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chilum Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 19:13 > ludzie, jak szybko zapomnieliscie jak sami zdawaliscie mature!!! (odnosi sie do > tych, co ja maja:-) czego sie nie robilo,zeby miec "tematy" choc na pare godzi > n przed Myśmy nic nie robili w tym kierunku. Słychac byo wtedy o szkołach,gdzie studenci czekają na wyniesienie tematów z sali i robili zadania. W moim LO nie było takiego "zwyczaju". Przynajmniej w czasie mojej edukacji. >Nawet jesli to pomoglo niektorym zdac, to czy cena koszmarnego stresu, > byc moze nawet trudnosci w zlozeniu w terminie papierow na wymarzone studia >nie > jest za wysoka??? Już ktoś podniósł ten wątek. Ci,który to pomogłoby zdac mogą zająć w konkursie świadectw miejsce tych,którzy pisali uczciwie i pokazali co naprawdę sobą reprezentują. Nie mogę być wyrozumiały dla podłoża dla niefachowości ,niekompetecji i nieuczciwości przyszłych byc moze:prawników,lekarzy,inżynierów,urzędników panstwowych etc,którzy start w dorosłe życie zaczynają od oszustwa i kombinacji Potem rzeczy mają się tak jak się mają i wszyscy się dziwią dlaczego, Stop War on Drugs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarko Zbieg okoliczności? IP: 213.17.133.* 17.05.04, 17:22 Jakie jest prawdopodobieństwo, że w całym województwie opolskim 97 proc. maturzystów wybrało tylko 2 tematy z 4? Baardzo małe. Zbiegu okoliczności byc nie może. Maturzyści wiedzieli o przecieku i go wykorzystali. Oczywiści nie wszyscy z tych 97 proc. - część po prostu miała pecha. Ale pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Zbieg okoliczności? IP: 213.17.204.* 17.05.04, 17:43 Nie zbieg okoliczności a "świecka tradycja" majaca przynajmniej trzydzisci kilka lat (tyle pamietam). Zawsze wybierane sa dwa tematy, (czasmi nawet jeden), pozosytałe tematy sa niebezpieczne dla geniuszy i idiotów. Niebezpieczne, możliwościa odejścia od tematu, albo niesprawiedliwej oceny przez zmeczonego i nie potrafiacego podążyć za uczniowskim tokiem myslenia sprawdzajacego. Pamietam przypadki, kiedy własnie z takich tematów uczniowie odwoływali się od ocen do komisji wojewódzkich i te komisje często przyznawały im rację. Pomysl chłopie, po co ryzykować. Lepiej pisać konwencjonalny temat i dostac konwencjonalna ocenę. pewne 4,5 czy nawet celujacy Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_k Re: Zbieg okoliczności? 17.05.04, 17:45 Gość portalu: Jarko napisał(a): > Jakie jest prawdopodobieństwo, że w całym województwie opolskim 97 proc. > maturzystów wybrało tylko 2 tematy z 4? Baardzo małe. Zbiegu okoliczności byc > nie może. Maturzyści wiedzieli o przecieku i go wykorzystali. Oczywiści nie > wszyscy z tych 97 proc. - część po prostu miała pecha. Ale pewnie nie pierwszy > i nie ostatni raz w życiu. jakie jest prawdopodobieństwo pytasz? wydaje mi się że nawet bez przecieku ogromne, że maturzyści wybiorą 1 i 2 temat. Jak co roku znikomy procent wybira laborkę, nie wspominając już o analizie wiersza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 18:00 Nie jestem maturzystą. Mam to już dawno za sobą. Ciekawi mnie jednak - może to ktoś wyjasni- jak odwołanie egzaminu w tym przypadku masie do obowiazującego prawa. Proponuje dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej 17.05.04, 21:07 Gość portalu: prawnik napisał(a): > Nie jestem maturzystą. Mam to już dawno za sobą. Ciekawi mnie jednak - może to > ktoś wyjasni- jak odwołanie egzaminu w tym przypadku masie do obowiazującego > prawa. Proponuje dyskusję a o czym tu dyskutować. Wejdź na stronę MEN. Tam masz ustawy i rozporządzenia regulujące m.in. przeprowadzenie egzaminu maturalnego. Niestety mature trzeba powtórzyć. A winnych przecieku i niedopilnowania swoich obowiązków nadzorczych - ukarać. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA Losiu - widze - robisz postepy IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.04, 23:38 ale moze zamias odsylac czytelnikow "gdzies tam" wkleilbys link? Pzdr AFERA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tercjan z LO Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 18:16 Opolscy maturzyści!!! Dajcie kuratorowi do przeczytania Konstytucję RP,tam jak byk stoi,że to co wam funduje kurator to<DYSKRYMINACJA>,TEN FACET ŁAMIE WASZE PRAWA OBYWATELSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tylko Konstytucją wywalczycie swoje prawo Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej 17.05.04, 21:10 Gość portalu: Tercjan z LO napisał(a): > Opolscy maturzyści!!! > Dajcie kuratorowi do przeczytania Konstytucję RP,tam jak byk > stoi,że to co wam funduje kurator to<DYSKRYMINACJA>,TEN FACET ŁAMIE WASZE > PRAWA > OBYWATELSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > Tylko Konstytucją wywalczycie swoje prawo a co ma Konstytucja do stwierdzenia, ze egzamin jest nieważny z powodu złamania regulaminu? Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA LOSIU! LOSIU! LOSIU! IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.04, 23:41 No, no co raz lepiej! Z Konstytucja to ta AFERA nie ma nic wspolnego - to prawda. Pzdr AFERA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: ma , za szkody niematerialne panstwo placi IP: 209.5.179.* 18.05.04, 13:35 odszkodowanie owszem, panstwo musi byc panstwem demokratycznym, aby takie zsady obowiazywaly czy polska jest panstwem w ktorym sady nie podtrzymuja makiawelistycznego sposobu sprawowania wladzy i zasadzaja poszkodowanym obywatelom odszkodowania niestety nie zatem polska nie jest panstwem w ktorym przestrzegany jest jego podstawowy akt stanowiacy fundament prawa czyli KONSTYTUCJA c.b.d.o pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysiek Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: 195.117.38.* 17.05.04, 18:36 Jeżeli już tak się stało, że ktokolwiek ma poprawiać maturę to niech to nie będę tylko uczniowie z opolszczyzny, bo ja tam nie mieszkam, a tematy także znałam wcześniej... czy to jest sprawiedliwe żeby tylko oni przechodzili przez to wszystko jeszcze raz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linkgun Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 19:20 >bo ja tam nie mieszkam Oświęcim i okolice? To Sląskie,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Najlepiej na maturzystów... IP: *.wmc.net.pl 17.05.04, 19:20 ...wysłać łódzkich policjantów z bronią gładkolufową, a na kuratora szalikowców Widzewa. I będzie spokój;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repres Jak to było z tym kowalem i kimś tam? IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 17.05.04, 20:40 Rywin działał sam, a Ziemia jest płaska od góry przykryta niebem a od dołu piekłem. Na mój chamski rozum, to zdebilenie w tym kraju sięga zenitu. Problemem staje się czy powtarzać maturę a nie kto naruszył tajemnicę służbową? Tym sposobem kurator zarządza, że skoro on dał ciała, on jest podejrzany o brak uczciwości (bo on odpowiada za uczciwość osób, które dobrał sobie do współpracy jak za swoją), to nic się nie stało poza tym, że kilkaset innych osób musi uwiarygodnić swoją uczciwość. Rywin działał sam, a więc tym razem tematy już nie znajdą się w internecie, tylko w głowach paru osób, które już nie będą takie głupie, by dzielić się tą wiedzą z innymi. Rywin działał sam, aZiemia jest płaska, od góry przykryta niebem, od dołu piekłem, bo kurator jest jeszcze kuratorem. W nienormalnym kraju jest to zupełnie normalne i nawet wielu to popiera. Pocieszam się jednak, że żyję w półdebilnym kraju, bo jednak coś koło połowy internautów jest przeciwna żeby z powodu urzędnika-debila i szefów tego debila, którzy debila nie potrafią w swoim gronie odkryć, (a więc temu debilowi łatwo się w tym gronie maskować), przeprowadzać eksperymenty na gronie kilkuset pełnoprawnych obywateli RP, mając nadzieję, że tym razem urzędnik-debil i jego zwierzchnicy, wśród których tak doskonale się zamaskował, nie okaże ię debilem, a jakby się okazał, to się zrobi maturę jeszcze raz. Rywin działał sam, a Zimia jest płaska... Jest to tak logiczne, jak weryfikacja lewych rent przez tych, którzy te lewe renty przyznawali. Jak państwo zatrudnia diupy a nie urzędników, to niech państwo ponosi tego konsekwencje, dopóki tych diup się nie wykopie, inaczej Rywin działał sam, a Ziemia jest płaska... Szczęść Boże, bo idioci rządzą tym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pereop Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 20:45 egzamin dojrzałości - rzucanie jajkami w urzędników - faktycznie powód do "dumy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repres A czym rzucać w takich jajcarzy? Mięsem? IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 17.05.04, 23:56 Kto tu nie dojrzał? Uczniowie czy urzędnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pereop Re: A czym rzucać w takich jajcarzy? Mięsem? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 08:03 lepiej rzucać?? - prymitywizm i tyle - a ponoć są to dorośli ludzie - widać wzorce leppera są powszechne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka z Piły Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: 81.15.212.* 17.05.04, 20:55 ....odpuście MATURZYSTOM w opolskim...to nie ich wina...karajcie tych, którzy faktycznie zawinili...OPOLSCY MATURZYSCI JESTEM Z WAMI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej 17.05.04, 21:13 Gość portalu: maturzystka z Piły napisał(a): > ....odpuście MATURZYSTOM w opolskim...to nie ich wina...karajcie tych, którzy > faktycznie zawinili...OPOLSCY MATURZYSCI JESTEM Z WAMI !!! oczywiscie ze nalezy ukarac i nadzorujacych, i winnych przecieku. No i oczywiscie trzeba pisać egzamin jeszcze raz Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repres Kto z głosujących za powtórzeniem matury nie jest IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 17.05.04, 21:23 nauczycielem? Zdebilenie w tej grupie zawodowej jest szczególnie widoczne, a głosy zdebilałych, jako osób szczególnej troski, nie mogą być liczone! Sam się powtórz baranie jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.cable.net.pl / 195.205.248.* 17.05.04, 21:51 Dziekuje!!! wydajesz mi sie jedyną myśląca osoba na tym forum, ja jestem tegoroczną maturzystką i nie widzę żadnych okoliczności łagodzących :( i w takim wypadku gdyby ktoś mi kazal pisac jeszcze raz to bym pisala!!! dlaczego?? bo jeśli ktoś pisał uczciwie to moze to powtórzyć, bać się mogą jedynie Ci którzy liczyli na przeciek i w woj. opolskim taki przeciek mieli. Swoją droga śmieszne są te wasze odwołania o "straty moralne" lub inne głupoty, a obrzucaniem kuratorium dajecie Polsce tylko obraz swojej "dojrzałości" :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.cable.net.pl / 80.48.241.* 17.05.04, 21:54 mój poprzedni list, skierowalam oczywiście do osoby o pseudonimie "losiu4" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA ..."oczywiscie trzeba pisać egzamin jeszcze raz".. IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.04, 23:46 Losiu, nie badz taki tajemniczy uzasadnij dlacze trzeba pisac egzamin jeszcze raz. Prosze! Pzdr AFERA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 22:34 Zasadniczo zgadzam się z maturzystami w opolskiem - nie powinno być odpowiedzialności zbiorowej i młodzi ludzie nie powinni ponosić konsekwencji tego, że ktoś w kuratorium nie umiał upilnować tematów. Uważam, że fundowanie tym młodym ludziom powtórki z rozrywki jest absolutnie niesprawiedliwe i w pewien sposób nieludzkie. Co z tego, że każdy po latach wie, iż matura wcale nie była taka trudna i kolejne egzaminy na studiach wymagały nieraz więcej nauki i gorszego stresu. Pamiętam samą siebie sprzed 8 (ośmiu!!!) lat i dobrze wiem, jak bardzo się bałam i jak bardzo się stresowałam. Uważam, że decyzja o powtórzeniu egzaminu jest dopiero ostatecznym rozwiązaniem, do zastosowania w stosunku do tych, którym udowodniono nieuczciwość. Jeśli ktoś uczciwie napisał egzamin, to nie bardzo widzę na jakiej podstawie można mu kazać powtarzać. Zastanawia mnie zresztą jedna rzecz: nawet jeśli znasz temat maturalny na parę godzin przed pisaniem egzaminu, czy naprawdę to coś może zmienić w jakości Twojej pracy? Czy ktoś kto nic nie umie, bo się przez cztery lata nie nauczył pisać wypracowań, będzie w stanie - choćby najbardziej się starał - napisać świetne wypracowanie tylko dlatego, że poprzedniego wieczoru dowiedział się, na jaki temat będzie pisał? A jeśli nawet chciałby odwołać się do gotowca, którego przygotował mu jakiś nauczyciel przez tę noc, to przecież w "dobrej" uczciwej szkole, nie mógłby z tego gotowca skorzystać, bo nauczyciele by pilnowali... O ile szkoła byłaby rzeczywiście uczciwa. Może to założenie jest zbyt naiwne, to prawda. A jeśli nie korzystał z gotowca, to moim zdaniem znajomość tematu kilka godzin przed egzaminem w niczym nie zmienia jego sytuacji i umiejętności pisania. Co najwyżej taki maturzysta "uświadomiony" może czuć się nieco bezpieczniej. Gdyby jeszcze matura składała się z testu wyboru i ktoś ten test poznał i nauczył się na pamięć odpowiedzi, ale mamy do czynienia z kilkustronnicowym wodolejstwem, gdzie sprawdza się nie wiedzę, ale umiejętności pisarskie. Zmuszanie maturzystów do ponownego pisania matury kojarzy mi się z łańcuchem agresji, kiedy to ostatniemu w kolejce dostaje się najbardziej, choć przecież najmniej zawinił. Zawinił kurator, że nie upilnował, i zawinili nauczyciele, jeśli pozwolili maturzystom "uświadomionym" korzystać z gotowców i innych przygotowanych tekstów. Czy winni są również maturzyści, którzy szukali przecieków w internecie? Zważywszy na to, że prawie nikt z nich (poza bezpośrednim odbiorcą przecieku z kuratorium) nie miał stuprocentowej pewności o tym, czy te tematy są rzeczywiście prawdziwe aż do momentu kiedy zostały odczytane we wtorkowy poranek, to podejrzewam, że każdy z nich przygotował się do co najmniej dziesięciu takich pewniaków. A to już nie jest żadnym przestępstwem, tylko rozsądnym przedegzaminacyjnym zachowaniem... Decyzja kuratora opolskiego jest niesprawiedliwa. Zamiast natychmiast podać się do dymisji w związku z niedopełnieniem obowiązków, człowiek ten próbuje ratować własną skórę odwracając się przeciwko tym, którzy najbardziej jego wsparcia potrzebują. Narażanie maturzystów na powtórny stres jest moim zdaniem nieludzkie. Mam nadzieję, że minister edukacji okaże się dziś człowiekiem i podejmie dobrą decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolskaMaturzystka Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: 217.197.72.* 17.05.04, 22:35 niektore fakty zostaly bardzo mocno naciagniete! owszem ktos nie madry rzucil jajkami w w 100% potepiam taka postawe ale to iz policja walczyla z nami na rondzie to nie prawda! kierowcy wspomagali nas kalksonami ! mieszkancy wygladajacy przez okna i patrzacy na demonstracje z boku bili brawo i wspierali nas usmiechem i zyczeniami powodzenia! OPOLANIE BYLI Z NAMI NIE PRZECIWKO NAM! a ja mam prosbe do autora tekstu aby nie wyolbrzymial faktow ktore sa tak typowe dla brukowcow! jestescie pozadna gazeta piszcie prawde ! i niczego nie ubarwiajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sifek Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 17.05.04, 22:37 Eh ... co za beznadzieja !! Swoją drogą wcale policja z nami sobie nie poradziła, była dziś jakaś nieudolna czy jaaak ?? A z ronda to sami poszliśmy a nie dlatego ze to policja nas z tamtad pogoniła ... poprostu ... przenieśliśmy się na inna bardziej ruchliwa ulice ... proste ... a co do NTO to należało im się troche rozrywki... szkoda tylko ze zgniłe pomidory nie poszly w ruch !! Bu ... Pan na balkonie słodko wyglądał kiedy został zbombardowany jajami ... sweet !!!!!!!!!!!!!!!! Ale my tam jesczze wrociły jak trza bedzie !! pozdrawiam wszystkich tych ktorzy brali udzial w demonstracji !! bylo zabawnie ... naprawde !! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: W poniedziałek decyzja ministra ws. opolskiej IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 22:38 Jak tak sobie czytam tę dyskusje i mam poczucie, że wiekszość z zabierających głos to maturzysci z zażenowaniem stwierdzam, że uniewazniłbyn wszystkie matury. LUDZIE! CO WY REPREZENTUJECIE SOBĄ ? No ale cóż ławy poselskie czekaja. Taki nasz los.Jacy maturzyści tacy politycy.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
sussee Matura to egzamin dojrzałości 17.05.04, 22:42 i może maturzyści z Opola w końcu by się tą dojrzałością wykazali...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA ..."i może maturzyści z Opola w końcu by się...".. IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.04, 23:58 No wlasnie sie wykazuja. O co chodzi rzucaja celnie! Tyle tylko, ze to tez niezgodne z prawem! "Czego Jas sie nie nauczy tego Jan nie bedzie umial" Wlasnie w szkole nauczyli sie ze: !. Prawo "da sie nagiac" !!. Mozna ..."przykladnie karac"... !!!.Uchylac sie od odpowiedzialnosci I jeszcze mnostwo innych takich i temu podobnych! NIESTETY Afera z matura w woj, opolskim to przekroj przez polskie spoleczenstwo. NIESTETY Zycze sobie, tegorocznym Maturzystom i clemu spoleczenstwu, zeby sie nie okazalo jak juz Kochanowski pisal: ..." ze Polak przyslowie sobie kupi ze przed szkoda i po szkodzie glupi"* Z wyrazami szacunku AFERA * cytat "z pamieci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Matura to egzamin dojrzałości-bzdety!!! IP: 157.25.139.* 18.05.04, 11:35 Nie tylko z Opola, lecz całej Polski. Tak jest wszędzie to nie matura, lecz wykazanie kto lepiej potrafi oszukiwać i żyć obłudą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek =========== OSTATNIE SŁOWO ============ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:56 ======= będzie należało do mnie :D ======== koniec, kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 17.05.04, 23:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repres A gugu! IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 18.05.04, 00:12 Była sobie banda zdziecinniałych ludzików, która wymyśliła, że mądrze jest zdawać niemądre egzaminy, które o niczym nie świadczą. W grupie tej szybko pojawiła się ogromna podgrupa, która postanowiła z tych egzaminów mieć pożytek osobisty. Gdy ten interesik osobisty trochę się rozmył, bo nikt nie potrzebował wsparcia, zrobiło się wielkie buuuuuuuuuuuuuu! wśród bandy zdziecinniałych ludzików. Ale to wstrętne! wykrzyknął Mistralek! Jakbym przyłapał jednego Kłamczuszka, to mógłbym udawać, że nie ma sprawy, ale tu? No to ustalę, że Kłamczuszka nie ustalę, ale że sprawa jest głośna, to ustalę, że winni są wszyscy czyli nikt. Czyli Rywin był sam! P.S. Nauczyciele! ujawnijcie swój zawód obok ksywy. Nie wstydźcie się swojego zawodu (łatwiej będzie ustalić grono zdziecinniałych ludzików). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek =========== OSTATNIE SŁOWO ============ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:57 bedzie nalezalo do mnie koniec, kropka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky [...] IP: 81.210.122.* 18.05.04, 00:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekzfabrykikredek Re: Edek, ciebie robili w fabryce sedesów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:10 Proponuje temat dla opolskich maturzystow "Lucky jako jeden z przedstawicieli polskiego ciemnogrodu - omów na podstawie 'Chłopów' Reymonta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JĘZYK POLSKI Re: PROTESTUJĘ - JĘZYK POLSKI!! IP: *.chello.pl 18.05.04, 09:39 Zgłosiłem pana wątek do skasowania. Jest niedopuszczalne, żeby ktos w taki sposób zabieral glos publicznie i to moim językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee/38 Re: TAK JAGBYM WIDZIAL SIEBIE Z TAMTYCH LAT... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 18.05.04, 00:12 ...no i co...walczyliscie...walczyliscie ...i kicha...jednym slowem brak wam kreatywnosci...proponuje glodowke...nie mylic z solidarnoscia rozbita przez bolszewikow z sb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman PISAĆ...NIE MA SPRAWY. WINNI TO INNY TEMAT ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 01:03 Zapraszam wszystkich na stronę regionalną - bydgoską aby przeczytać jak uczniowie bronią swojego nauczyciela -wychowawcę przez którego mieli pisac ponownie pracę maturalną . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFERA ..."PISAĆ...NIE MA SPRAWY"... LINK? IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.04, 01:20 poczytam tylko gdzie? Jaki Link? Odpowiedz Link Zgłoś