Dodaj do ulubionych

Donald grozi niezawisłej prokuraturze

12.08.11, 19:18
Wypowiedzi premiera o głupocie prokuratorów i połączony z tym komentarz POlsatu o zmianach w prokuraturze sugerują, że ustawa ustawą, a władza musi być po naszej stronie. Może to tylko przyznanie, że odrębność prokuratury od rządu jest tylko papierowa ?.
Obserwuj wątek
    • richard51 Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 19:20
      psiogon napisał:

> Wypowiedzi premiera o głupocie prokuratorów i połączony z tym komentarz POlsatu
      > o zmianach w prokuraturze sugerują, że ustawa ustawą, a władza musi być po nas
      > zej stronie. Może to tylko przyznanie, że odrębność prokuratury od rządu jest t
      > ylko papierowa ?

Ty naprawdę uwierzyłeś w niezależność prokuratury od rządu?
      • psiogon Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 19:24
        richard51 napisał:

>
        >
        >
        > Ty naprawdę uwierzyłeś w niezależność prokuratury od rządu?
        Chyba nikt rozsądny nie wierzył. Tylko po co głupie gadki powtarzane na tym forum również o niezależności Seremeta & co ?.
        • richard51 Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 19:30
          psiogon napisał:

> richard51 napisał:
          >
          >
          > >
          > >
          > >
          > > Ty naprawdę uwierzyłeś w niezależność prokuratury od rządu?
          > Chyba nikt rozsądny nie wierzył. Tylko po co głupie gadki powtarzane na tym for
          > um również o niezależności Seremeta & co ?.

Platfusy wierzą święcie we wszystko co powie Donek.
          A jak Donek marszczy brwi to trzęsą doopami ze strachu.
          Pan Donek panuje nad sytuacją i jutro wyleci ktoś odpowiedzialny z prokuratury.Dlaczego jutro? bo dopiero dzisiaj pan Donel zmarszczył brwi.
      • kolumbowicz "niezależny"powinien być wybierany przez obywateli 12.08.11, 19:37
        Aby prokuratura była naprawdę niezależna - Prokurator Generalny powinien być wybierany
        bezpośrednio przez obywateli w wolnych wyborach (podobnie jak dziś prezydent) spośród wielu kandydatów proponowanych przez różne instytucje. Poza tym - środki na finasowanie działalności prokuratury powinny być gwarantowane konstytucyjnie poza kontrolą rządu.

Jan Tomaszewski (ten, który zatrzymał Anglię): Oczywiście, że będę głosował na PiS. Partia Jarosława Kaczyńskiego jest jedynym ugrupowaniem, które może zaprowadzić w Polsce normalność, nie tylko w sferze życia codziennego, polityki, ale również sportu.
        • psiogon Re: "niezależny"powinien być wybierany przez obyw 12.08.11, 19:47
          kolumbowicz napisał:

> Aby prokuratura była naprawdę niezależna - Prokurator Generalny powinien być wy
          > bierany
          > bezpośrednio przez obywateli w wolnych wyborach (podobnie jak dziś prezydent) s
          > pośród wielu kandydatów proponowanych przez różne instytucje. Poza tym - środki
          > na finasowanie działalności prokuratury powinny być gwarantowane konstytucyjni
          > e poza kontrolą rządu.
          >
          > ****
          > Jan Tomaszewski (ten, który zatrzymał Anglię): Oczywiście, że będę głosował na
          > PiS. Partia Jarosława Kaczyńskiego jest jedynym ugrupowaniem, które może zap
          > rowadzić w Polsce normalność
          , nie tylko w sferze życia codziennego, polityk
          > i, ale również sportu.
          Tomaszewski słynie z bezkompromisowości. Myśl o wyborze w wyborach Prokuratora Generalnego niby oczywista ale czy dla wszystkich ?.
    • gold.lachon ona taka niezawisła jak ja Kleopatra :) 12.08.11, 19:34
      niezawisłość bo sędziowie,prokuratura...... jeszcze nie zawiśli? ;)
    • cookies9 Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 19:36
      Nie groził tylko powiedział...

Tusk o decyzji prokuratury:" głupota "
      • cwiercinteligentzpis L. Kaczyńskie narzucił Seremetowi zastepców 12.08.11, 19:43
        przed nominowaniem go na prokuratora generalnego.

Biedne PiSorki zapomniały ....
    • hordol prokuratura ma byc niezalezna 12.08.11, 19:39
      od opozycji a nie od rządzących
      • cwiercinteligentzpis Kaczyski skrytykował reformę prokuratury 12.08.11, 19:44
        hordol napisała:

> od opozycji a nie od rządzących
    • etta2 Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 19:49
      Niestety, popłuczyn po ziobrowym zostało sporo, wystarczająco dużo, by realizować politykę "im gorzej tym lepiej". Przecież to chyba oczywista oczywistość, że w sprawach MIĘDZYNARODOWYCH prokuratura winna kierować się polityką państwa, a nie swoim widzimisię, jak było w przypadku z białoruskim opozycjonistą. Były zalecenia, by tego typu sprawy konsultować z MSZ, nie zrobiono tego. Jednak dobrze wychowany R.Sikorski - przeprosił za błąd polskiej prokuratury.
      I jeszcze jedno: niezależność prokuratury nie oznacza niezależności od rozumu, jak to rozumieja pisdacy, ale coż...oni są niezależni od rozumu, więc trudno się dziwić.
      • ekmat odpowiedz mi etta2 12.08.11, 20:33
        odpowiedz mi czy prokurature obowiązuja umowy międzynarodowe o wzajemnej pomocy prawnej, czy też nie obowiązują? Czy nasza prokuratura w realizacji tych umów jest samodzielna czy nie jest samodzielna? A może zerwiemy te umowy? Jesli MSZ chce nieśc kaganek demokracji to niech to robi z głowa. Jeśli finansuje / bo to będzie problemem / przeciwników Łukaszenki to niech się z tego tłumaczy tzn sposobu w jaki to robi
        • etta2 Re: odpowiedz mi etta2 12.08.11, 20:41
          Wchodzimy w sprawy "na cienkiej linie". Nie jestem prawnikiem i nie mam bladego pojęcia o umowach między prokuraturami. Jednak logika nakazuje myślenie: najpierw interesy państwa, potem umowy międzypaństwowe. Tzw. "pomoc prawna" nie jest - o ile mi wiadomo - obowiązkiem i w takim przypadku można owej pomocy udzielić albo nie, a decydowac powinien INTERES PAŃSTWA, a prokuratorzyna przejęta swoją rolą "niezawisłej". Interes państwa powinien być konsultowany z premierem, MSZ, to chyba jasne.
          • qqazz Re: odpowiedz mi etta2 12.08.11, 21:27
            Interes Polski to współpraca z Białorusia, kto mysli inaczej ten kiep.

pozdrawiam
    • qqazz Takie dostał wytyczne więc czemu sie dziwisz? 12.08.11, 20:48

pozdrawiam
    • wanda43 Re: Donald grozi niezawisłej prokuraturze 12.08.11, 21:22
      Szlag mnie trafia!
      Taka ona niezawisla, jak i sady w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka