Dodaj do ulubionych

Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwie

23.09.11, 00:29
"Jeżeli koło partii kręcą się osoby, kobiety nieatrakcyjne, to jest to coś anachronicznego, coś co odstręcza wyborców" - uważa Leszek Miller.

na to Joanna Senyszyn, że "żaden prawdziwy mężczyzna nie powiedziałaby czegoś takiego" i że jest to przejaw "siermiężnego chamstwa".
słowa L. Millera nie spodobaly się także Jolancie Kwaśniewskiej, ktora zapowiedziała, iż powie coś tam do słuchu kandydatowi SLD do Sejmu.

dziś u Moniki Olejnik pan Miller uznał, że to, co powiedział jest zgodne z prawdą : na plakaty lepiej się nadają atrakcyjne panie, niż te atrakcyjne mało.
powoływał się też na różne ankiety i badania.

pytany przez p. Olejnik o to "chamstwo siermiężne" w odniesieniu do niego stwierdził, że w "dziedzinie chamstwa" trudno konkurować z panią Senyszyn.

czy były premier ma rację ?
łatwiej zagłosować na partię, której liderzy obstawiają się Andżelinkami czy bliźniaczkami,
niż taką, której twarze to starsze i mało atrakcyjne panie ?
a panowie na plakatach ? - też lepiej, gdy ładni i młodzi ?

i jeszcze sprawa konkurowania w SLD w dziedzinie chamstwa.
co się dzieje, że publicznie, w trakcie trwania kampanii między europosłanką i kandydatem SLD wymieniane są takie teksty ?
Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 00:36
      Głupota Millera jest zaskakująca... czyżby się zestarzał, czy ta jego "głupota" jest świadoma a w SLD toczy się walka o przywództwo i część działaczy z premedytacja dąży do jak najniższego wyniku w wyborach? Nie wiem....
      Natomiast Miller dostał za swoje, artykuł w brytyjskiej prasie i 0 wyborców na jego spotkaniu to wymowne gesty...
      • olga_w_ogrodzie Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 01:01
        kzet69 napisał:

> Głupota Millera jest zaskakująca... czyżby się zestarzał, czy ta jego "głupota"
        > jest świadoma a w SLD toczy się walka o przywództwo i część działaczy z premed
        > ytacja dąży do jak najniższego wyniku w wyborach? Nie wiem....

no właśnie się zdziwiłam tą jego wypowiedzią dziś.
        i przedtem p. Senyszyn na blogu ostro o nim...
        a parę dni temu jeszcze W. Olejniczak mówił, że nie ma jedności w SLD, więc w sondażach leci w dół.
        ale bardziej to kojarzyłam z opcjami pro i antynapieralskimi.
        no ale J. Senyszyn i L. Miller też skłoceni ?
    • wylogowany.pielegniarz Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 06:56
      Pewnych nawet oczywistych prawd nie wypada politykom mówić tak otwarcie i to w czasie kampanii. Dziwię się takiemu staremu wyjadaczowi jak Miller, że wyjechał z tym bez ogródek.
      • taziuta Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 07:24
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> Pewnych nawet oczywistych prawd nie wypada politykom mówić tak otwarcie i to w
        > czasie kampanii. Dziwię się takiemu staremu wyjadaczowi jak Miller, że wyjechał
        > z tym bez ogródek.

Też mu się dziwię. Może wypił za dużo albo zjadł za mało... ;)
    • dr.krisk Zależy.... 23.09.11, 07:26
      olga_w_ogrodzie napisała:

> czy były premier ma rację ?
      > łatwiej zagłosować na partię, której liderzy obstawiają się Andżelinkami czy bl
      > iźniaczkami,
      > niż taką, której twarze to starsze i mało atrakcyjne panie ?
      > a panowie na plakatach ? - też lepiej, gdy ładni i młodzi ?
      Na mnie Andżelinki na plakatach wyborczych działają przeciwnie do zamierzonego efektu - jakoś nie lubię, gdy ktoś stosuje takie prymitywne chwyty. Jak w reklamach młotów pneumatycznych, nie wiadomo po co dzierżonych przez jakieś gołe cycatki....
      Ale pewnie jest jakiś "target" takich zabiegów. Zobaczymy.
      • olga_w_ogrodzie Re: Zależy.... 23.09.11, 11:39
        no ja przyznam, że jeśli kandydatów nie znam, to jednak bardziej, niż andżelinki, przyciągają mnie dojrzalsze osoby, bo kojarzą mi się z mądrością i kompetencjami.
        jednak też wolę, by te osoby, może nie, że byłyby piękne, ale by miały miłe, sympatyczne twarze, uśmiechy, ktore nie wydają się sztuczne i by były zadbane.
        u kobiet, szczególnie, jest wiele rzeczy, ktore można nadrobić stosownym makijażem, fryzurą, ubiorem.
        i można też wiele popsuć, gdy się np. pojawi na plakacie kobieta umalowana agresywnie - powiedzmy ostre, czerwone usta, mocne cienie na powiekach i tlenione włosy spalone trwałą.
      • purchawkapuknieta Re: Zależy.... 23.09.11, 11:46
        target takich zabiegów dał prezydenturę kwaśniewskiemu :D
    • mariner4 Autorzy tych plakatów, a właściwie ich 23.09.11, 07:43
      zleceniodawcy udowadniają, że u kobiety najważniejsza część ciała to d.... a nie to co mają w głowie. W polityce atrakcyjność ma oczywiście znaczenie, ale nie powinna dominować.
      Ciekawe, że tutejsze feministki tak czuła na każdą ironię wobec kobiet, nie zauważają tego.
      M.
      • taziuta Re: Autorzy tych plakatów, a właściwie ich 23.09.11, 07:53
        mariner4 napisał:

/.../
        > Ciekawe, że tutejsze feministki tak czuła na każdą ironię wobec kobiet, nie zauważają tego.
        > M.

Zauważają każde potknięcie przeciwnika politycznego. To kwestia priorytetów... ;)
    • lump-1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 07:56
      Miller niepotrzebnie powiedział to o czym wszyscy wiedzą.
      Partnerkę i partnera też wybieramy biorąc pod uwagę atrakcyjność fizyczną.
      Inna sprawa to definicja atrakcyjności - komuś podobają się Anielice innym Sobecka i Kempa.
      Kobiety mają podobnie- części podobał się Kwaśniewski innym Krzaklewski itd.

> czy były premier ma rację ?
      Dowiemy się 9.10.
      Ale patrząc na dobór kobiet do reklam proszków, płynów do mycia okien, że o kosmetykach nie wspomnę to - bez względu na wynik wyborów Miller ma rację.
      Zobaczymy czy za powiedzenie tej oczywistości zapłaci tak jak Cimoszewicz za wypowiedź o konieczności ubezpieczania się.
      Jeżeli tak to nadal żyjemy w kraju hipokrytów.

• olga_w_ogrodzie Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 11:32
        lump-1 napisał:

> Miller niepotrzebnie powiedział to o czym wszyscy wiedzą.

no właśnie.
        powiedział, a nie chlapnął.
        podtrzymał u pani Moniki powołując się na kampanie i badania w innych krajach.
        powiedział, co wielu wie,
        ale ja się dziwiłam, że robi to akurat w kampanii.
        andżelinek, aniołków, bliźniaczek używa się w niej często jako gadżety,
        ale nie jest chyba sensowne kampanijnie o tym mówić - że panie nieatrakcyjne
        to byłoby anachroniczne.

niemniej, ciekawe jest czy odbiór andżelinek jest jednaki dla starszych wyborców,
        zwłaszcza pań,
        co dla młodszych, zwłaszcza panów.
        np. zdjęcie tej pani : deser.pl/deser/56,84842,10284984,Magdalena_Ogorek__SLD_,,3.html
        i tej : serafina.pl/kim-jest/
        przykuwa wzrok i, u mnie przynajmniej, powoduje, że chcę się więcej o nich dowiedzieć.
        gdy dowiaduję się, że wykształcone, kompetentne, to ich uroda dodatkowo przyciąga.
        ale, gdy niczego poza urodą nie ma, to ta uroda jakby dodatkowo odpycha.

a, gdy widzę ludzi starszych na plakatach, i panów i panie, to już nie ma takiego natychmiastowego odruchu sprawdzania, co za tą twarzą kryje się, bo, jakby pojawia się założenie, że jeśli dojrzałość, no to doświadczenie i kompetencje.
        ale przed decyzją o ewentualnym głosowaniu i tak jest przyglądanie się faktom - co ktoś robi zawodowo, jakie ma wykształcenie, kim jest.

więc te fotki i plakaty z pięknymi i młodymi mają związek w ważnym w psychologii tzw. pierwszym wrażeniem czyli, jakby instynktownej ocenie trwającej parę sekund.
        na dłużej, u wyborców świadomych, raczej działać nie będzie.
        • lump-1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 11:41
          To co z Millerem ?
          Na stos ?
          • remez2 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:26
            lump-1 napisał:

> To co z Millerem ?
            > Na stos ?
            No, co Ty? Najwyżej końmi włóczyć po majdanie.

------------
            • lump-1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:31
              Odpuszczasz mu topienie pod lodem.:)
              • remez2 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:36
                lump-1 napisał:

> Odpuszczasz mu topienie pod lodem.:)
                I łamanie kołem.

------------------
          • olga_w_ogrodzie Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:29
            lump-1 napisał:

> To co z Millerem ?
            > Na stos ?

gdy o mnie idzie, abstrahując od lubienia czy nie,
            inteligencji, a tu - też odwagi,
            mu nie brak.
            ale, gdy idzie o szanse wyborcze, zapewne sobie nachlapał.
            • lump-1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:30
              9.10 poznamy odpowiedź.:)
        • damakier1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:06
          Dość oczywiste mi się wydaje, że jak patrzę na plakat z kandydatką do czegokolwiek, to wolę zobaczyć jakiś przyjemny widok niż jakiegoś koszmarnego kobietona. To przy pierwszym wrażeniu, kiedy o kandydatce nie wiem niczego poza tym, jak wygląda. Inaczej, gdy za kandydatką stoi już jakiś jej dorobek i wiem, co reprezentuje ona sobą poza wyglądem.
          Patrzyłam dzisiaj na panią Henrykę Krzywonos, która z pewnością na urodę ścigać się nie może z żadną z Andżelinek i która w moim oglądzie bije te wszystkie Andżelinki na głowę, bo wiem jaką wspaniałą jest kobietą i ile dobrego w życiu zrobiła. Cenię jej odwagę i prawość i zauważam też, że gdy mówi o sprawach dla niej ważnych, jej oczy nabierają fantastycznego blasku. I nie wiem, jak innych, ale mnie plakat z panią Henryką zachęciłby bardziej, niż plakat z atrakcyjną młódką, o której nic nie wiem. Dlatego jestem pewna, że jeśli chodzi o ten target, do którego ja należę, pan Miller nie ma racji.
          Tak ogólnie to nie razi mnie, gdy partie starają sie pokazać, że popierają je młodzi, atrakcyjni ludzie - dziewczyny i chłopaki- żenujące jest tylko to, że pokazują tych młodych ludzi w taki sposób, że nie odróżnisz, czy patrzysz na przedstawicieli agencji towarzyskich, zwolenników jakiegoś proszku do prania, agentów ubezpieczeniowych, czy młodych działaczy partyjnych.

------------------
          "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
          (aut.: ToJaJurek)
          • lump-1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:30
            Partia, polityk to taki sam towar jak proszek.
            I tak samo jest nam wciskany.:)
            • damakier1 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:35
              Otóż według mnie chodzi o to, żebyśmy sobie tego poglądu nie dali wcisnąć!
              Politycy, tak jak wyborcy są różni. I właśnie najgorsze miernoty wśród polityków są zainteresowane, byśmy w wyborach postępowali tak, jak przy wyborze proszków do prania. Bo tylko wtedy mają szansę.
    • allspice Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 09:01
      Ciekawe,jak się czują po wypowiedzi Millera jego kolezanki - Bańkowska i Łybacka.
      Nie nadają się juz na wyborcze plakaty?
      • simera16 Re: Nieatrakcyjne panie i konkurowanie w chamstwi 23.09.11, 12:01
        allspice napisała:

> Ciekawe,jak się czują po wypowiedzi Millera jego kolezanki - Bańkowska i Łyback
        > a.
        > Nie nadają się juz na wyborcze plakaty?
        >
        akurat te dwie są na tyle znane, że im to powiewa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka