Gość: Gość Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.wroclaw.mm.pl 04.06.04, 09:38 Jeżeli wejdą zmiany proponowane przez pana ministra to zlikwidujmy ZUS i NFZ. W budżecie państwa bendą olbrzymie oszczędności, a ludzie opłacą sobie prywatne ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 04.06.04, 09:43 Nóż się w kieszeni otwiera jak patrzę co się dzieje. Jeśli chcą zrobić płatną służbę zdrowia to niech przestaną wkońcu pobierać składki od każdej pensji. Nie mam zamiaru płacić za coś 2 razy tym bardziej że (całe szczęście) do lekarza chodze bardzo rzadko. Ale jeśli nie będę zmuszona co miesiąc oddawać części swoich zarobków to z wielką chęcią zapłace im za usługę oczywiście dobrze wykonaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 195.205.7.* 04.06.04, 09:43 A czemu nie wprowadzić jedynego logicznego rozwiązania: Leczenie pokrywane z ubezpieczenia, ale LECZENIE a nie wizyta u lekarza. Czyli jeśli wydaje mi się że jestem chory to idę do lekarza i płacę za wizytę a potem on mnie leczy i dostaje pieniądze z ubezpieczenia. To samo z badaniami. Jeśli rzeczywście jestem chory to badania są pokrywane z ubezpieczenia a jeśli mi się tylko wydaje że jestem chory lub chcę sie po prostu zbadać bo mam taki kaprys to czemu mam za to nie zapłacić. Przecież to takie proste, a jakoś do jasnej cholery nikt na to nie może wpaść. Skończyłyby się wizyty na kaca albo zawody która z babć z parafii ma niższy cholesterol. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Już to widze IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.06.04, 09:49 Mam obecnie ojca w szpitalu, leży już 3 tydzień, rozpisywać się nie chce, powiem tylko ile mnie to "prywatniue kosztowało" w PAŃSTWOWYM SZPITALU (był ubezpieczony). 3000 zł plus butelki dobrego alkoholu, nie licząc dowożonego jedzenia, uposażenia i innych kosztów. Nie skomentuje nowej ustawy. PORADA: trzymajcie się z daleka od szpitala Bielańskiego w WArszawie, takiego syfu to nawet w więzieniu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: Już to widze IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 13:21 Złóż doniesienie do Prokuratury. Ojcu to nie pomoże, ale też i nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akir Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:51 lekko licząc lekarz będzie musiał przyjąć 2000 pacjentów żeby mu się zwróciła kasa fiskalna którą pewnie będzie musiał kupić , przy okazji pewnie pojawisię mnóstwo formularzy itp. Może po prostu wprowadzić prywatne ubespieczenia zdrowotne zamiast NFI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart DO LEKARZY ZE SZPIT.BIELAŃSKIEGO ODDZ. GASTR IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.06.04, 09:53 SZPITAL BIELAŃSKI = SYF, LEKARZETRAKTUJĄ PACJENTÓW JAK ROLNIK BYDŁO, ŁAPÓWKI NA PORZEĄDKU DZIENNYM, JAK BEDE MÓGŁ TO SIĘ ODWDZIĘCZE ZA TAKĄ ZASRANĄ OPIEKĘ. PACJENT TEGORTOCZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 213.208.13.* 04.06.04, 09:54 Oddajecie mi pieniadze za kasę chorych to sam się ubezpieczę i stać mnie będzie żeby zapłacić za wizytę u lekarza. Zamiast tego utrzymujemy bandę nierobów urzędasów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:54 Od ilu już lat płacimy składki?! -gdzie te pieniądze są !! To teraz mamy jeszcze płacić za to co zgodnie z Konstytucją nam się należy! Trzeba tylko zrobić porządek wśród osób które dzielą te pieniądze,wymienić złodzieji na ludzi utrzciwych i bedzie wszystko dobrze. Mało mamy dowodów ,że sami lekarze oszukują,wyciągają od NFZ pieniądza?! Każdy chce się dorobić na czyjeś krzywdzie,nie na utrzciwej pracy. Dużo by pisać,w Polsce był bałagan,korupcja i jest nadal,a potem się dziwimy że w Europie o nas tak mówią, na każdym kroku jakiś urzędnik chce sobie dorobić na krzywdzie biedniejszego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 157.25.128.* 04.06.04, 09:55 Nie wiem czemu mają służyć te opłaty, kto to będzie sprawdzał, kto zapłacił, a kto nie. W takim razie po co odprowadzamy składkę zdrowotną do ZUS. W tej sytuacji prosimy o naliczenie naszego kapitału zdrowotnego od momentu naszych wpłat. Bo co z tymi pieniędzmi się stało, że teraz brakuje i chce się jeszcze od nas zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 04.06.04, 10:01 Oczywiście, mam nadzieję, że w zamian za nakazanie płacenia za coś, co ma przysługiwać każdemu Polakowi zostaną obniżone haracze płacone przez Polaków na NFZ czy jakkolwiek to tałatajstwo będzie się nazywać? (wiem, naiwny jestem) Za ten burdel należy podziękować wszystkim rządzącym Polską w ostatnich latach, od Buzka poczynając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 80.48.247.* 04.06.04, 10:05 Jak wynika z dostępnych opisów krajów unijnych, ludzie, zarówno w ramach Unii, jak i poszcze- gólnych państw, są dla siebie nawzajem życzliwi i starają się wszystko robić w miarę dla dobra ogółu,>jeżeli ogół ma dobrze mnie również to do- tyczy i vice versa<. Natomiast Polak Polakowi nie popuści. Szanuje bliźniego, aż spadnie ostatnia koszula z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LowMan ... zagrożenie życia lub zdrowia ... IP: *.media4.pl 04.06.04, 10:08 Miałem tai przypadek. Idę ulicą i patrzę a na brzegu chodnika, z głową na ulicy leży jakiść człowiek. W takiej chwili zanim do niego dobiegłem, to już wzywałem karetkę. Gość był nieprzytomny. Jak stwierdził lekarz, był poprostu zdrowo naprany. Gdy odzyskał przytomność koledzy zaprowadzili go do domu. No to teraz niech mi ktoś powie: jeżeli ustawa wejdzie, to co? Musiałbym w takim przypadku zapłacić za karetkę ??? Skąd mam wiedzieć, czy gość jest tylko naprany, czy może jeszcze sobie coś zrobił upadając i dlatego stracił przytomność? Przecież w tym momencie pogłębi się tylko znieczulica, bo jeszcze mniej osób będzie reagowało na takie zdarzenia bojąc się, że będą musieli zapłacić za przyjaz karetki. Tak samo będzie przy wypadkach drogowych. Skąd wiadomo, czy potrącony pieszy jest poszkodowany mocniej, czy słabiej? Poprostu wzywa się lekarza, żeby to sprawdziłm, a nie zastanawia się czy wystąpiło zagrożenie życia. Jeszcze trochę, to będziemy płacili za oddychanie. Co za kraj. Potem się wszyscy dziwią, że studenci chcą wyjeżdżać. Sam wyjadę jak tylko skończę studia i będę miał taką możliwość !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: ... zagrożenie życia lub zdrowia ... IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 11:51 Problem w tym, że w Polsce wciąż funkcjonuje mit o nieszkodliwości alkoholu - jeżeli ktoś jest pijany, to znaczy że nic mu nie jest. Nic bardziej bzdurnego! Po pierwsze, można być pijanym i mieć np. zawał - wódka nie zapobiega chorobom i wypadkom, a wprost przeciwnie - może doprowadzić do kryzysu. Po drugie - nawet będąc doświadczonym pijakiem z wieloletnim stażem - można się zapić na śmierć. Osobiście znałem żula który wypiwszy zbyt wiele zmarł na osiedlowym śmietniku, bo kilkaset osób - w tym jego żona - widzących go leżącego nie wezwało pogotowia. I to nie musi być nawet metanol - etanol też jest śmiertelną trucizną w odpowiednich dawkach. Po trzecie - nieprzytomny pijak w zimie na ulicy po prostu zamarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siker Jak to za darmo?A kto buli miliardy?Hausner? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:18 Gazeto Wyborcza nie wkurzaj ludzi.Czy u was są myślący dziennikarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba chory!! Z jednym się tylko mogę zgodzić. Chory przebywając IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:22 w szpitalu, czy też sanatorium musi jeść. Powinien to jednak robić za własne pieniądze, tak samo jak chory leżący we własnym łóżku we własnym domu. Uważam, że można rozwiązać to w dwojaki sposób. Albo chory będzie płacił zryczałtowaną opłatę za posiłki, coś około 2-3 zł dziennie, albo może dodatkowo się doubezpieczyć, w wysokości np. 10 zł miesięcznie. Składkę taką można nazwać socjalną. Na jeszcze jedną rubrykę w drukach ZUS-owskich miejsca wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: Z jednym się tylko mogę zgodzić. Chory przeby IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 12:15 Też tak uważam - koszty wyżywienia (ale bez kroplówek itp.) powinien ponosić pacjent. Bo tak jak jest teraz w szpitalach - to koszmar. Z jednej strony niby się nie płaci - z drugiej strony jedzenie jest kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:27 wreszcie coś ustalcie konkretnego tylko bez żadnych furtek. Wszyscy płacą a biedni dostaną zwrot z opieki społecznej a " osły" i ich rodziny też mają płaćić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 04.06.04, 10:28 to jakas paranoja. co za brednie. jeśli nie stac nas na darmowa słuzbe zdrowia, a nie stac, to niech sld nie obowiada kolejny raz bajek ze jest zbulwesowane. nie stac nas (zreszta nie tylko nas) na panstwo opiekuncze. tylko jest jedno ale, gdzie ida pieniadze z naszych podatkow?!! przeciez placimy juz b.duzo, a czesto trzeba jeszcze dac lekarzowi w lape. niech ktos w koncu zapanuje nad wyplywem tych pieniedzy, wtedy mozemy myslec o jakichkolowiek doplatach, bo na razie to pieniadze te i tak nie pojda na sluzbe zdrowia. jak tak dalej pojdzie to nie bedzie juz z czego sciagac podatkow i dopalat, bo nasze opiekuncze panstwo zabierze nam 100% wyplaty, bo jak stwierdzil minister, pieniedzy jest malo, a potrzeby duze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Partyjka Super klinika rządowa dla Husnera a dla was Burki. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.06.04, 11:11 .... szpitale miejskie. To jest dopiero sprawiedliwość. Gdybym był "dygnitarzem" SLD i miał możliwość leczyć się wg najnowocześniejszych technik medycznych w rządowej klinice (w której niestety nie leczy się tylko rząd ale cała nasza obecna i poprzednia "ELITA" wraz z rodzinami) to także mógłbym rzucać takimi sloganami. Zobaczcie kto się leczy w klinikachrządowych - SAMI SWOI- "Elita-buahahaha.." polityczna i "Kwiat" polskiego biznesu (na lewo). MEDYCYNA DLA ELIT - WETERYNARIA DLA MAS!!! Bravo SLD - rzucacie super hasła iście lewicowe. Wy nie jesteście zdegenerowaną postkomuną. Wy jesteście bandą nieudacznych błaznów. Podoba mi się Wasza reklasma w TV - "Mamy zespół ludzi którzy fachowców, którzy wiedzą jak ..." - buahahaha. Jak ekonomista Hauzner może ustalać listę usług medycznych skoro się na tym kompletnie nie zna? Widzieliście wczoraj w TV jego "konsultanta medycznego" ok 27 lat, właśnie z trudem skończył medycynę- buahahahaha. Co za burdel. SLD WON DO LASU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Wizyta u lekarza tyle co paczka Męskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:58 Dobre!!! W Polsce nikogo nie stać na leczenie, ale kazdego stać na piwo i papierosy. Ludzi nie stać na 2 czy 5 zł dla lekarza raz w miesiącu, ale codziennie kupują Męskie, Mocne i LMy lighty i ich stać. Reasumując - jeżeli ktoś pali dziennie paczkę Męskich to wydaje na papierosy miesięcznie 100 zł. Za to można pójść sobie prywatnie raz w miesiącu do kardiologa i wykupić niezłe ( nie najlepsze na świecie ale w górnych granicach jakości) leki np. na serce lub nadciśnienie ( np. Prestarium). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: Wizyta u lekarza tyle co paczka Męskich IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 04.06.04, 12:40 > Dobre!!! W Polsce nikogo nie stać na leczenie, ale kazdego stać na piwo i > papierosy. Ludzi nie stać na 2 czy 5 zł dla lekarza raz w miesiącu, ale > codziennie kupują Męskie, Mocne i LMy lighty i ich stać. No całkiem dobre! Bo mnie stać na powiedzmy codziennie świeże kwiaty cięte - tle że to żaden argument. Zwłaszcza aby dawać napiwek konowałom którzy studiowali na amfie a ich dyplomy niewiele lepsze od matury kupionej na stadionie X-lecia. Pij więcej piwa i pal regularnie a pewnie więcej ludowych mądrości będziesz mógł napisać - zawłaszcza o tym, jak zamożna jest samotna matka na bezrobociu. > Reasumując - jeżeli ktoś pali dziennie paczkę Męskich to wydaje na papierosy > miesięcznie 100 zł. Za to można pójść sobie prywatnie raz w miesiącu do > kardiologa i wykupić niezłe ( nie najlepsze na świecie ale w górnych granicach > jakości) leki np. na serce lub nadciśnienie ( np. Prestarium). Fajnie. No to jak trzeba będzie iść w danym miesiącu jeszcze i do internisty, to co? Kredyt z banku? I nie oszukuj się - jak masz problemy z pompką to jeszcze przed końcem potrzebne będą bajpasy lub stymulator, może stent a nawet przeszczep - tak czy siak wykończy cię to finansowo. Sam sobie operacji na otwartym serduchu nie zrobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlosliwy Re: Wizyta u lekarza tyle co paczka Męskich IP: *.rasserver.net 04.06.04, 16:40 oplaty nie beda obejmowac bypassow, stymulatorow ani operacji na otwartym sercu, przeczytaj dokladnie art. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentdo doktorka Re: Wizyta u lekarza tyle co paczka Męskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:25 No rzeczywiście ty jestes konował.Każesz żyć innym tylko po to,żeby mogli wam zanosić pieniądze,bo wy musicie żyć lepiej niż pogardzany przez was plebs.A pblebs mówi:i tak mamy życie przesrane (nie tylko z naszej winy)to chociaz sobie popalimy lub sie napijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do doktorka jak cie nie posłuchają doktorku to ,co? pawulon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socjalista Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 04.06.04, 11:18 Proponowane rozwiązania forsowane przez lewicowego (sic!) ministra to akt bezczelności i jest to zwykły skandal. Lewicowy (sic!) rząd chce pozbawić obywateli bezpłatnego dostępu do służby zdrowia. To jest skandal i należy panu Hausnerowi powiedzieć: SO LONG GOODBYE! Jako socjalista chcę prawdziwego lewicowego rządu, a nie takich liberałów. Za komuny na samotne matki się dawało, na młode małżeństwa się dawało, a teraz? Zabrali fundusz alimentacyjny, teraz chcą odebrać darmową opiekę zdrowotną. Skandal i jeszcze raz skandal. To jest wbrew konstytucji i zasadom przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: 157.25.202.* 04.06.04, 11:22 Podwójne opodatkowanie czyli raz zjadane z mojego wynagrodzenia, drugi raz płacone u lekarza. Brawo panie Hausner..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 11:42 Po co ta histeria? Paczka fajek kosztuje 4 zlote, a pol litra prawie 20!!! Na to kazdego stac - jak ktos nie wierzy, to niech sie przejdzie do Biedronki. Moze wreszcie emeryci przestana chodzic do lekarza na cotygodniowy "spacer". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:43 "Te opłaty są po to, żeby ograniczyć liczbę niepotrzebnych wizyt. Na usługi darmowe popyt jest niegraniczony - tłumaczy Adam Kruszewski" - TO JEST PO PROSTU BEZCZELNOŚĆ MÓWIĆ LUDZIOM, ŻE OPIEKA ZDROWOTNA JEST W POLSCE ZA DARMO. PROPONUJĘ NIECH KAŻDY SPRAWDZI W SWOIM PIT, ILE ZA TĘ "DARMOCHĘ" PŁACI W CIĄGU ROKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usta Mariana Szlachetni z LSD IP: *.sympatico.ca 04.06.04, 12:03 Tonacy sie brzytwy chwyta. Niech sie dalej wyglupiaja. Dziwaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Dlaczego mnie obrażasz tym nickiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkwiskador Bez przesady, oplaty powinny być wieksze. IP: *.kosminek.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 12:16 I tak bez wzgledu co komu dolega np lezac w szpitalu trzeba placic grube pieniadze do reki lekarzom i opiekunom a mimo to do opieki przykladaja sie srednio. Nie szukajmy nowych roziazan wybierzmy najzdrowsze funkcjonujace mamy co nasladowac patrz na zachod lub uSA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz domowy Re: Bez przesady, oplaty powinny być wieksze. IP: *.rasserver.net 04.06.04, 16:46 'patrz na zachod lub usa' - i to mi sie podoba! w us lekarz domowy zarabia srednio 200 tys. $ rocznie, jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ullysses Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 12:31 Z ust mi to wyjąłeś! TFU!TFU! Myłeś ręce? Jest mało pieniędzy na leczenie? DO WYKONANIA: 1.Podwyższyć składkę na ubezpieczenie zdrowotne 2.Wprowadzić odpłatność za leczenie Wszystkim, którzy wierzą że odpłatnośc polepszy jakość i dostępność świadczeń, chcę oszczędzić kolejnego rozczarowania: Bądzcie pewni, obecny sposób wydawania publicznych pieniędzy czy na leczenie, czy na górnictwo, czy na kolej, czy na wiele innych potrzeb, polepsza tylko sytuację grupy urzędników i związanych z nimi biznesmenów. Ten system wchłonie każdą ilość pieniędzy i dalej będzie mało. To co proponuje Hausner to nie są proste rozwiązania, ale rozwiązania "prymitywne". Potrzeba zmian ale rozsądnych i bardziej jeszcze bolesnych niż te odpłatności i to nas nie ominie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...bzzzzz Re: Zmiany w słubie zdrowia: nie wszystko za darm IP: *.krosno.tkdami.net / *.krosno.tkdami.net 04.06.04, 12:46 Przecież i tak płacimy za wizyty i pobyty w szpitalu,dlaczego nie robić tego oficjalnie? Odpowiedz Link Zgłoś