Dodaj do ulubionych

Protest lekarzy - podsumowanie.

29.12.11, 23:58
Postanowiłem założyć nowy wątek, bo w tych 2 istniejących zrobił się taki groch z kapustą, że tak naprawdę nie wiadomo o czym one są.
Dlaczego lekarze postanowili protestować i od 1.1.2012 nie wystawiać recept z refundacją, a jedynie z pieczątką "Refundacja do decyzji NFZ"? Z dwóch powodów:
1. lekarze nie chcą być chłopcem do bicia i odpowiadać finansowo za wystawienie refundowanej recepty nieubezpieczonemu pacjentowi w sytuacji gdy nie mają żadnej możliwości zweryfikowania rzeczywistych danych o ubezpieczeniu tegoż pacjenta, pomijając drobiazg że do lekarza należy leczenie, a nie weryfikacja refundacji leków. To jest sprawa pacjenta, płatnika czyli NFZ i ewentualnie pośrednika czyli apteki, lekarzy to w ogóle nie powinno interesować.
2. lekarze odmawiają wpisywania na recepty poziomu refundacji danego specyfiku, z przyczyn jak powyżej. Jest to administracyjna czynność nie mająca wpływu na terapię, więc jako taka znajduje się poza zakresem kompetencji i zainteresowania lekarza. Na dodatek listy refundacyjne, obejmują około 8 tysięcy pozycji (dany lek jest różnie refundowany w zależności od postaci, dawki i ... diagnozy), ustawodawca nie zapewnił żadnej elektronicznej wyszukiwarki do list refundacyjnych w związku z czym każdy specyfik trzeba poszukiwać ręcznie, a listy refundacyjne mają być zmieniane co 2 miesiące. Czas lekarza powinien być poświęcony pacjentowi, a nie urzędniczej papierologii zepchniętej z NFZ na lekarza i na dodatek pod odpowiedzialnością finansową za błędnie wskazany poziom refundacji, co jest po prostu niedopuszczalne.
Co prawda NIL ustami swojego szefa dr Hamankiewicza zawiesiła protest, ale niestety zdanie tego towarzystwa wzajemnej adoracji w żaden sposób nie wpływa na jednostkowe decyzje lekarzy. Na dodatek 5 OIL (Łódź, Śląsk, Wielkopolska, Białystok i podajże Gdańsk) zgłosiło votum separatum do decyzji NIL połączone z wnioskiem o votum nieufności wobec dr Hamankiewicza i zarządu NIL. Więc w tych województwach wszyscy lekarze będą wystawiali recepty z pieczątkami. W pozostałych województwach OZZL i Porozumienie Zielonogórskie wezwały do takiego wypisywania recept wszystkich swoich członków, zachęcając także i9nnych lekarzy i gwarantując i pomoc prawną, jeśliby z powodu nie wystawiania recept refundowanych groziły jakieś sankcje ze strony NFZ albo pracodawcy.

Na koniec dodam że protest lekarzy, wbrew temu co wypisuje tutaj na FK kilku gloryfikatorów p. Kopacz i p. Arłukowicza nie ma nic wspólnego z zawartością list refundacyjnych, a tym bardziej walką koncernów farmaceutycznych o dostęp do refundacji, to jest zupełnie oddzielna sprawa, zresztą też nieźle umaczaną w bagienku, ale innym.

ps. Giwi nie wyrzucaj tego wątku na "Służbę Zdrowia" bo to jest odpowiedź i podsumowanie dwóch tutejszych wątków.
Obserwuj wątek
    • republika.republika niech zrezygnują z kontraktów z NFZ 30.12.11, 00:05

jak im się papierologia nie podoba
      • kzet69 Re: niech zrezygnują z kontraktów z NFZ 30.12.11, 00:21
        Nie ma sprawy, ale od 2.01.2012 za każdą wizytę, za każde badanie i za każdy zabieg płacisz świeżutką z własnej kieszeni... pasi?
      • honeyr a ty z chorowania zrezygnujesz? 30.12.11, 00:43
        Czy po prostu zagonienie lekarzy do roli funkcjonariuszy śledczych (w celu iluzorycznych śladowych oszczędności...) jest częścią platfuszego credo, i żaden argument przez ten beton się nie przebije?
      • wkkr lekarz ma leczyć a nie 30.12.11, 08:48
        udawać funkcjonariusza kontroli skarbowej.
      • l_zaraza_l Re: niech zrezygnują z kontraktów z NFZ 30.12.11, 11:05
        republika.republika napisała:

>
        > jak im się papierologia nie podoba
        >
        Co za nonsens. To właśnie dlatego od 22 lat ten kraj drepcze w miejscu bo zamiast wprowadzać zdrowe rozwiązania zmusza się ludzi do wyborów jakie proponujesz - albo się dostosowujesz i grzebiesz patyczkiem w wciąż tym samym gó...e albo spadaj (zrezygnuj z kontraktu, wyjedź z kraju, itp.).
        • republika.republika Re: niech zrezygnują z kontraktów z NFZ 31.12.11, 16:41
          l_zaraza_l napisała:

> Co za nonsens. To właśnie dlatego od 22 lat ten kraj drepcze w miejscu bo zamia
          > st wprowadzać zdrowe rozwiązania zmusza się ludzi do wyborów jakie proponujesz
          > - albo się dostosowujesz i grzebiesz patyczkiem w wciąż tym samym gó...e albo s
          > padaj (zrezygnuj z kontraktu, wyjedź z kraju, itp.).
          >

publiczne pieniądze to nie jest gó...
      • zuzkazuzka111 Spoko, dla mnie gites... 31.12.11, 17:01
        A masz w razie czego tak z pół mln zł na leczenie i diagnozowanie??
        :-))))))))

Jesteście takimi durniami, że nie ma na to miary.
        • republika.republika prędzej lekarze zatęsknią za kasą z NFZ 31.12.11, 17:27
          zuzkazuzka111 napisała:

> A masz w razie czego tak z pół mln zł na leczenie i diagnozowanie??
          > :-))))))))
          >
          > Jesteście takimi durniami, że nie ma na to miary.

po pierwsze dobry człowieku można się ubezpieczyć, a po drugie intuicja mi podpowiada że lekarze nie zrezygnują z dochodów tylko jednak będą tę jedną literkę pisać
          • zuzkazuzka111 Re: prędzej lekarze zatęsknią za kasą z NFZ 31.12.11, 17:47
            > po pierwsze dobry człowieku można się ubezpieczyć,

polecam pogłębienie wiedzy na temat ubezpieczeń i chorób...
            ograniczeń tych ubezpieczeń i ofert prywatnych szpitali :)

Błogo żyć w nieświadomości?
    • lackzadek Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 00:12
      Piersi wygrani już są, producenci pieczątek.
      Teraz pytanie kto następny i dlaczego to nie będą pacjenci.
    • zoil44elwer Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 00:31
      Arłukowicz będąc w innej partii na tej ustawie nie zostawił suchej nitki.Po zmianie partii zmienił też opinię o niej o 180 stopni.Jak można wierzyć takiemu lekarzowi i politykowi?
      • honeyr Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 00:39
        Przemiana Arłukowicza oznacza, że w polityce "wszystko może się zdarzyć", jeśli chodzi o zmiany na gorsze. Powinien Kafkę czytać pan Karierukowicz.

Brawa dla KZta za ten wątek, rzadko się zdarza na forum watek, co ma ręce, nogi i cała resztę na miejscu....:))
        • zoil44elwer Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 00:47
          Odszedł z klubu parlamentarnego SLD(bo nie był w SLD) ponieważ nie mógł mieć swojego zdania i MUSIAŁ głosować tak jak mu nakazał Napieralski.Ustawę Kopaczowej krytykował też na polecenie Napieralskiego.Przeszedł do PO by mieć WŁASNE ZDANIE! Cha cha.....
          • honeyr Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 01:01
            O "układzie mafijnym" w PO Bartosz też mówił niechybnie pod wpływem srogiego dyktatu Napieralskiego, co go na "adin dwa tri" niewolił; a teraz Bartosz tańczący w kabaretkach na donaldowym dworze wreszcie jest sobą, sobą i sobą, czyli tym, co miłuje najbardziej swem sercem szczerem! ;)
            • kzet69 Re: Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 01:09
              Problem polega na tym że Arłukowicz jest kompletnym amatorem jeśli chodzi o zarządzanie w ochronie zdrowia, połaszczył się na stanowisko, które go przerasta kompetencyjnie, Arłukoiwcz lekarzem był przez 5 lat po studiach i to w cieplarnianych warunkach kliniki, gdzie robił specjalizację, mówiąc szczerze to ja już mam większe doświadczenie i wiedzę o tym jak funkcjonuje ochrona zdrowia... hihihiii...
              Arłukowicz jest po prostu politykiem a nie lekarzem i to całkowicie podporządkowanym Tuskowi, bo swojego zaplecza w PO nie ma. Przykre jedynie że i z wiedzą medyczną u niego coś nie tak, pomylił dzisiaj cukrzycę t. I z cukrzycą t.II a dla pediatry to po prostu wstyd...
              • honeyr Re: Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 01:18
                Może wtedy zaspał na wykładach, a dzieci szczęśliwie leczył tylko na kolkę :)
                Długość stażu lekarskiego nie świadczy wg mnie nic o zdolności do bycia dobrym ministrem zdrowia; w tym przypadku mamy do czynienia z innym problemem: jakiś strasznym parciem, trudno nawet powiedzieć na co, karierę w PO za wszelką cenę, bytność medialną...zadanie go przerasta, ale przerastało większość jego poprzedników, może poza Balickim. On zresztą sam jest w tym rządzie, jako trofeum, jak poroże u Bronka na ścianie, więc sam czuje, że gie bedzie mu wolno zrobić, nawet gdyby miał te zdolności, których nie ma.
                • kzet69 Re: Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 01:22
                  Pamiętasz, jak pisałem zaraz po wyborach że najlepszym kandydatem na MZ jest Balicki?
                  • honeyr Re: Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 01:28
                    Zakładając, że można mówić, że Balicki był kandydatem...

Poza tym, sama jedna personalna odmiana to by i tak wiele nie dała. W polskiej polityce nie brakowało inteligentnych zdolnych ludzi, którzy ostatecznie nie dokonali niczego: np. taki Borowski. Nawet ministrem finansów był chyba tylko ze 3 miesiące, bo go Pawlak wywalił.
                    • l_zaraza_l Re: Napieralski tłamsił go fluidem hipnotycznym 30.12.11, 11:10
                      honeyr napisał:

> Zakładając, że można mówić, że Balicki był kandydatem...
                      >
                      > Poza tym, sama jedna personalna odmiana to by i tak wiele nie dała. W polskiej
                      > polityce nie brakowało inteligentnych zdolnych ludzi, którzy ostatecznie nie do
                      > konali niczego: np. taki Borowski. Nawet ministrem finansów był chyba tylko ze
                      > 3 miesiące, bo go Pawlak wywalił.

To potwierdza, że ministrami nie powinni być, choćby najwierniejsi, funkcjonariusze polityczni ale sprawni menadżerowie i fachowcy.
      • junon Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 08:51
        zoil44elwer napisał:

> Arłukowicz będąc w innej partii na tej ustawie nie zostawił suchej nitki.Po zmi
        > anie partii zmienił też opinię o niej o 180 stopni.Jak można wierzyć takiemu le
        > karzowi i politykowi?

Musiał się przestawić z roli opozycjonisty do roli rządzącego,co akurat dla żadnego polityka nie jest trudne."Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one".
    • ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 08:17
      kzet69 napisał:

(...)

To kwestia ceny. Gdyby lekarze otrzymali (odpowiednio wysokie, oczywiście) wynagrodzenie za dodatkowe czynności administracyjne, zdecydowana większość zgodziłaby się na nie bez szemrania. I nie byłoby żadnych "do lekarza należy leczenie, a nie weryfikacja refundacji leków". 8.000 pozycji powiadasz? A ilu znasz lekarzy, którzy w swojej codziennej praktyce ordynują więcej niż 100 leków? Ile spośród tych kilkudziesięciu leków posiada różne poziomy refundacji?
      • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:22
        No jasne, twoim zdaniem lekarz to ma powołanie, nawet do odwalania roboty za NFZ za friko. Co lekarza interesuje sposób refundacji zaordynowanych przez niego leków? Widziałem tą nową listę refundacyjną, cholerstwo napisane w Excelu, bez żadnego narzędzia do wyszukiwania danych, po prostu ręcznie trzeba przewijać parę tysięcy pozycji by znaleźc to co potrzebne, na dodatek Arłukowicz jeden wie czemu cześć preparatów figuruje pod nazwami międzynarodowymi a inne pod nazwami handlowymi. Groch z kapustą.
        • ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 21:06
          Nie - moim zdaniem, jak jasno i jednoznacznie napisałem, lekarze zgodziliby się wykonywać czynności administracyjne, gdyby ich za to odpowiednio wynagrodzić. Nie pisałem nic o powołaniu.
          Na pytanie - ile leków ordynuje przeciętny lekarz i ile spośród nich ma zróżnicowane stawki odpłatności - tradycyjnie niet atwieta.
          • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 05:22
            pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Tunturisopuli_Lemmus_Lemmus.jpg&filetimestamp=20060602180504
            • ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 08:42
              Szkoda, ze nie skorzystałeś z okazji i - skoro już sięgnąłeś do skarbnicy wiedzy nowoczesnego lekarza, jaką jest wikipedia - nie poczytałeś o lemingach, Być może wtedy dowiedziałbyś się, że używanie nazwy tego zwierzęcia w roli inwektywy w dyskusji, ma mało sensu.
              Ale rozumiem, że tak łatwiej, niż rzeczowo odpowiedzieć na jedno proste pytanie: ile różnych leków zapisujesz swoim pacjentom i ile z nich ma zróżnicowane poziomy odpłatności? Wiem, że nie odpowiesz, bo w ten sposób wykazałbyś, jak dalece bez sensu jest twoje szermowanie ośmioma tysiącami leków, oraz biadolenie na fatalna jakość tabelki w excelu, w której niczego nie potrafisz odnaleźć.

A skoro już wymieniamy się linkami, to proszę uprzejmie:

NAJBARDZIEJ SKORUMPOWANE SEKTORY WG POLAKÓW

Polacy pytani przez CBOS o sektory, gdzie występuje korupcja wymieniają następujące branże:

55% respondentów wymienia środowisko polityków (działaczy partyjnych, posłów, senatorów)
              54% służbę zdrowia
              sądy prokuratura (29%)
              urzędy gminne, powiatowe, wojewódzkie (28%)
              urzędy centralne, ministerstwa (27%)
              policja (16%)
              przeważa opinia (58%), że ludzie sami dają łapówki, bo chcą by ich sprawę dobrze załatwiono (38% jest zdania, że ludzie dają, bo osoby, które mogą załatwić sprawę, tego oczekują).

ZOBACZ:www.batory.org.pl/doc/K069_09-1_cz2.pdf

albo:
              Według badania CBOS przeprowadzonego w 2010 r. dziedziny życia, w których korupcja występuje najczęściej to według Polaków polityka (60% wskazań) i służba zdrowia (58%). Pozostałe skorumpowane dziedziny to według ankietowanych: urzędy gminne, powiatowe i wojewódzkie (31% wskazań), sądy i prokuratura (29%) oraz urzędy centralne i ministerstwa (26%).

www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2010/K_063_10.PDF
              Pewnie wysuniesz tradycyjny w takich przypadkach argument, że percepcja korupcji to nie korupcja oraz że CBOS chodzi na pasku PO i robi takie badania, jak ta sobie życzy. Ale gdybyś pokusił się o nieco refleksji, to zrozumiałbyś, dlaczego wielu ludzi z taką nieufnością podchodzi do protestów lekarzy i ich deklaracji, że robią to dla dobra pacjenta.
              • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 10:48
                Ten protest nie jest dla dobra pacjentów tylko w obronie lekarzy przed obciążaniem ich odpowiedzialnością finansową za obowiązki urzędnicze.
                • ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 17:51
                  W takim razie protestujący lekarze muszą chyba uzgodnić stanowisko. Dziś przed południem kilkakrotnie miałem okazję słuchać lekarza z OZZL (ze Śląska zresztą), który zaklinał się, że chodzi o dobro pacjentów. Jak zwykle zresztą - to już mój dopisek.
    • haen2010 Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 08:23
      W mojej osiedlowej przychodni chyba co miesiąc muszę potwierdzać swoje ubezpieczenie przy zamawianiu wizyty. Nie wpisze mnie na listę bez np okazania aktualnego paska ze składką lub legitymacji z uprawnieniami.

Kompletnie nie rozumiem tego tańca wariatów - urzędasów.
      • ayran Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 08:45
        Ale o czym to miałoby ewentualnie świadczyć? W innych z kolei przychodniach pacjenci są przyjmowani także bez bieżącej weryfikacji uprawnień, przy czym są potem proszeni o uzupełnienie danych (w przychodni, w której leczy się moja żona można to zrobić faksem bądź mailem).
        • zoil44elwer Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 09:13
          Przecież pacjenci są (muszą być) przypisani do swojego lekarza rodzinnego,tzw lekarza pierwszego kontaktu.Więc taki lekarz ma wiedzę o pacjencie.
          • kzet69 Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 16:40
            zoil44elwer napisał:
            "Więc taki lekarz ma wiedzę o pacjencie."
            W temacie aktualnego opłacenia składki zdrowotnej??? Wybacz ale takiej wiedzy to nawet pleban po kolędzie nie ma...
            • zoil44elwer Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 31.12.11, 10:41
              Na 38 milionów mieszkańców RP3 ilu nie jest ubezpieczonych? 0,1% czyli ok 38 tys osób(1 0% z nich czyli 3,8 tys wyłudza leki refundowane ?) które powodują taki chaos,zapaść finansową i wojnę NFZ z lekarzami i farmaceutami? 3800 "oszustów lekowych" kładzie na łopatki NFZ dysponujący 70 miliardami PLN z naszych składek!?
              • kzet69 Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 31.12.11, 10:49
                Więcej, bo wielu pracodawców nie odprowadza na czas składek.
                • zoil44elwer Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 01.01.12, 20:30
                  kzet69 napisał:

> Więcej, bo wielu pracodawców nie odprowadza na czas składek.

Składki zdrowotne to część podatku,a Urzędy Skarbowe nie dopuszczą do sytuacji że pracodawca może sobie bimbać.W US nie ma zlituj się nad spóżnialskim.
      • junon Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 08:46
        haen2010 napisał:

> W mojej osiedlowej przychodni chyba co miesiąc muszę potwierdzać swoje ubezpiec
        > zenie przy zamawianiu wizyty. Nie wpisze mnie na listę bez np okazania aktualne
        > go paska ze składką lub legitymacji z uprawnieniami.
        >
        > Kompletnie nie rozumiem tego tańca wariatów - urzędasów.

Dlatego powinien być wdrożony CSIOZ- centralny system informacji- NFZ już teraz dostaje od lekarzy informacje na co pacjent choruje- jeżeli choruje na chorobę, którą MZ/NFZ zamierza refundować to taka refundacja mu przysługuje. I taka informacja jest dostępna w aptece w momencie gdy farmaceuta wstukuje pesel chorego. Refundacja naliczana od reki, płaci tyle ile wylicza mu system NFZ.
        • haen2010 Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 09:08
          No cóż, w tejże mojej publicznej przychodni stoją w recepcji gdzieś od roku dwa czarne monitory. Nigdy nie świecą. Wszystko idzie w kopercie do gabinetu lekarza z kartoteki.

Jak rozumiem, to qrewska robota przenieść całą kartotekę do programu. I trochę głupiego robota. Ja bym zarządził start sieci od stanu zerowego, jak w nowo otwartej przychodni prywatnej. Po dwóch, trzech latach problem sam zniknie.

Inna sprawa, że lekarze starszej daty mogą mieć problemy.
          • zoil44elwer Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 09:22
            Mam szczęście pacjenta.Czyli kartę chipową Śląskiego NFZ oraz niedawno sprywatyzowaną przychodnię z komputerami(czynnym) Tzw rejestracja trwa minutę.Aż chce(?) się chorować,bo lekarze od kiedy przestali być publicznymi stali się sympatyczniejsi i milsi dla pacjentów.
      • zoil44elwer Re: Jak dla mnie - czyste zidiocenie. 30.12.11, 09:08
        Zamiast sprywatyzować służbę zdrowia(przychodnie i szpitale),rządzący sprywatyzowali Ministerstwo Zdrowia!!
    • cookies9 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 10:29
      Pod koniec roku zaczynają się protesty lekarzy i aptekarzy - rzekomą walczą o dobro pacjenta.
      A tak naprawdę,to walczą o własne portfele...kto więcej forsy wyrwie od pacjentów i NFZ...
      • ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 10:38
        Inna sprawa, że rząd (nie ten, tylko każdy) pokazowo im to ułatwia, tradycyjnie kumulując wprowadzanie zmian na przełomie roku.
        • cookies9 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 11:09
          ayran napisał:

> Inna sprawa, że rząd (nie ten, tylko każdy) pokazowo im to ułatwia, tradycyjnie
          > kumulując wprowadzanie zmian na przełomie roku.

"Rzeczpospolita" podała kilka dni temu, że wiceminister Fronczak, nadzorujący rynek leków, od siedmiu lat zasiada w zarządzie łódzkiej Fundacji na rzecz Pomocy Chorym na Białaczki, wspieranej przez koncerny farmaceutyczne. Jak dowiedziała się nieoficjalnie PAP, sprawę analizuje obecnie Centralne Biuro Antykorupcyjne,a wiceminister został odwołany.
          Porządki czas zacząć:-)

• ayran Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 13:39
            Dziwny skład zarządu:

www.krs-online.com.pl/fundacja-na-rzecz-pomocy-chorym-na-krs-66014.html
            Najważniejszy jest wiceprezes, za nim idzie prezes, a potem vice prezes.
            • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:38
              Po pierwsze to był pupilek dr Kopacz, po drugie zasłynął tym że nie wiedział gdzie się podziało bodajże 11 mld złotych z NFZ, po trzecie nie jest juz wiceministrem.
              • 1normalnyczlo.w.i.e.k Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 00:22
                kzet69 napisał: Po pierwsze to był pupilek dr Kopacz, po drugie zasłynął tym że nie wiedział gdzie się podziało bodajże 11 mld złotych z NFZ, po trzecie nie jest juz wiceministrem.

---> A po czwarte: Przepraszam, że nie zapytałem!
                Dlaczego lekarze postanowili protestować i od 1.1.2012 nie wystawiać recept z refundacją
    • mariner4 Doktorku nie kłam! 30.12.11, 11:00
      Nigdy ni8e wchodzę z ulicy do gabinetu lekarskiego. Zawsze ubezpieczenie sprawdzają mi w rejestracji.
      Może nowy system jest niedoskonały i trzeba go poprawić, ale zmiany są w dobrym kierunku.
      Ograniczyć możliwość korupcji. Urywa się Wam i dlatego pyszczycie.
      Ja mam w rodzinie [paru lekarzy i wiem jak to funkcjonuje.
      I jeszcze jedno. KONTROLA CZASU PRACY lekarzy, tak aby uniemożliwić pracę na kilka etatów. Wieloetatowcy to zwykli oszuści!
      M.
      • wujaszek_joe jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 15:16
        pisałem ci już przynajmniej raz, że gdyby system w rejestracji bezspornie weryfikowałby ważność ubezpieczenia pacjenta, to protestów by nie było.
        Kopacz wymyśliła, że za błędy jej reformy odpowiadać mają lekarze. Poza tym dokłada im nowych obowiązków za tą samą kasę. chciałbyś tak?
        • ayran Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 16:08
          wujaszek_joe napisał:

> pisałem ci już przynajmniej raz, że gdyby system w rejestracji bezspornie weryf
          > ikowałby ważność ubezpieczenia pacjenta, to protestów by nie było.

Pisałeś mu, ale to nie oznacza,że jest to prawda. Doświadczenie uczy, że zawsze na przełomie roku lekarze protestują, próbując dla siebie coś dodatkowego wyszarpać. Straszenie pacjentów tym, że po 1. stycznia będzie Sodoma i Gomora to normalna taktyka, zmieniają się tylko preteksty, przy czym w niektórych latach powody bywały poważniejsze, w niektórych mniej poważne.

> Poza tym dok
          > łada im nowych obowiązków za tą samą kasę. chciałbyś tak?

Nikt by nie chciał. Błędem rządu było wprowadzenie podwyżek dla lekarzy bez jednoczesnego wzrostu wymagań. Trudno byłoby wskazać inną grupę zawodową, w której wynagrodzenia w ostatnich latach wzrosłyby tak znacząco. Ale nie wątpię, że za dodatkowy wzrost wynagrodzeń (oczywiście zauważalny) większość lekarzy bez szemrania zgodziłaby się na sprawdzanie statusu pacjentów.
          • kzet69 Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 16:26
            "Trudno byłoby wskazać inną grupę zawodową, w której
            > wynagrodzenia w ostatnich latach wzrosłyby tak znacząco."

Ty naprawdę jestes leming trwale uzależniony od propagandy i PR rządu. W województwie śląskim lekarze od 2007 roku nie otrzymali ani złotówki podwyżek, przeciwnie w wielu szpitalach wynagrodzenia ze względu na trudną sytuację finansową zostały obniżone... A w między czasie inflacja pożarła prawie 20% dochodów. Ale wystarczy by premier albo minister Kopacz coś chlapnęli, a Ayran łyknie to jako prawdę objawioną...
            • ayran Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 16:47
              Ja nie mówię tu o propagandzie rządu, tylko o danych statystycznych. Można oczywiście wszystko kwestionować, a najlepiej anonimowo posiłkować się przykładem "swojej własnej osoby".

Tak z ciekawości - jak wyliczyłeś 20% inflacji od 2007?
              • kzet69 Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 16:51
                4-5% procent rocznie, cena PB95 w 2007 ok.4.50, obecnie 5.70...
                A co do danych statystycznych... statystyka może wszystko. Wiesz że ja z moim #600 PLN pensji to w zasadzie bogacz jestem, bo są szpitale gdzie specjalista zarabia 2500.
                • ayran Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 21:13
                  Ależ oczywiście -statystyka może wszystko. To pewnie dlatego nie doczekałem się odpowiedzi na pytanie o to, skąd czerpiesz wiedzę, ile razy wyższe jest wynagrodzenie lekarzy od średnich wynagrodzeń w krajach UE. Miałeś jakąś tam tezę, ale nie potrafłieś jej udowodnić statystyką - bo i po co.

Średnie miesięczne wynagrodzenie lekarzy to niecałe 7.000 zł (6.600 w zeszłym roku, za który dane zebrał Spis Powszechny). Tylko prawnicy, jako grupa zawodowa mają wyższą średnią i to nieznacznie. W żadnej grupie zawodowej nie oblicza się wynagrodzenia w oparciu o podstawową stawkę - ani u nauczycieli, ani u przedstawicieli handlowych, a więc i lekarze nie są pokrzywdzeni. A że jacyś tam mają stawkę podstawową 2.500 - cóż - na średnią składają się ci, co mają powyżej, jak i co, co poniżej.
                  • wujaszek_joe Re: jesteś niezwykle uparty 30.12.11, 21:21
                    tyle że to najczęściej jest półtora etatu plus dyżury.
                    Ale nie w tym rzecz. Lekarze nie chcą teraz podwyżek. Chcą bezpieczeństwa. Bo wg nowej ustawy NFZ może zrobić z lekarzem wszystko. Bez prawa do odwołania się, bez informatycznych narzędzi do weryfikacji ubezpieczenia.
                    • kzet69 Re: jesteś niezwykle uparty 31.12.11, 10:53
                      I tak tego nie wytłumaczysz apologecie obowiązującej linii partyjnej...
              • 1normalnyczlo.w.i.e.k Chleb z 1,5zł na 2,7zł,masło z 2,9zł na 5,3zł 30.12.11, 22:09
                ayran napisał: Tak z ciekawości - jak wyliczyłeś 20% inflacji od 2007?

---> To takie codzienne wydatki ... wylicz "inflację" dla 90% obywateli :)

PS. Te 10% lepiej i najwięcej zarabiających, zostaw w spokoju, dobrze?
                • ayran Re: Chleb z 1,5zł na 2,7zł,masło z 2,9zł na 5,3zł 30.12.11, 22:11
                  Chłopie - gdzie ty kupujesz to masło po 5,30?
                  • 1normalnyczlo.w.i.e.k Czyżbyś kupował dużo drożej? :) 30.12.11, 23:00
                    ayran napisał: Chłopie - gdzie ty kupujesz to masło po 5,30?

---> I chcesz znaleźć tańsze miejsca?
                    Podałem ceny z tzw. osiedlowego sklepu i piekarni ...

Może z innej beczki, to na przykład cena koksu na przestrzeni lat i "wzrost" wynagrodzeń ...

A może lepiej przemyśl sobie, co Twój rząd robił 10 lat temu:
                    Polska jest drugim po Chinach producentem i eksporterem koksu na świecie. Prawie 20 proc. sprzedawanego na świecie koksu pochodzi z Polski, w tym w samej Europie ponad 40 proc. Jak oceniają specjaliści z branży - w sumie polski rynek przemysłu koksowniczego jest wart prawie 8 mld złotych rocznie. Z tego przeszło polowa przypada na Polskie Huty Stali (PHS) - a konkretnie na należącą do PHS Koksownię Zdzieszowice - największego w Europie producenta koksu, Koksownię Przyjaźń oraz Koksownię przy Hucie im. T. Sendzimira w Krakowie.

W końcu października 2002 roku - wbrew stanowisku załogi i związków zawodowych - minister skarbu jednostronnie zdecydował o sprzedaży PHS Grupie LNM. Grupa LNM pragnie przejąć wszystkie rentowne polskie huty stali wraz z najlepszymi w Europie koksowniami - w okresie najlepszym z możliwych... Skandaliczna decyzja rządu, który sprzedał Polskie Huty Stali wraz z koksowniami, bez wyceny należących do PHS koksowni, oraz z kopalniami węgla koksującego - jest kolejnym przykładem rabunkowej gospodarki, wyprzedaży majątku narodowego i jedynych w Europie najcenniejszych zasobów przyrodniczych, jakie stanowią olbrzymie złoża tzw. węgla koksującego. Koksowa żyła złota, którą rząd polski chce podarować Grupie LNM jako dodatek do sprzedaży Polskich Hut Stali - jest kolejnym przykładem ignorancji decydentów rządowych działających na szkodę Polski. Jak można sprzedawać wraz z koksowniami i zasobami węgla koksującego najlepsze polskie przedsiębiorstwa przetwórcze (kopalnie i huty stali), rentowne, i to w okresie najlepszej koniunktury - światowej hossy na rynkach węgla, koksu i stali?

Jak podały oficjalne czynniki rządowe, sprzedaż polskich hut stali nastąpiła za około 8 mld zł - to tyle, ile jest wart polski rynek stali w ciągu jednego roku.
                    • remez2 Re: Czyżbyś kupował dużo drożej? :) 30.12.11, 23:17
                      > Czas najwyższy skończyć z tajnymi aktami notarialnymi sprzedaży majątku narodowego za bezcen - bo jakie są tego rezultaty od 1989 roku, dziś widzimy.
                      To rzeczywiście wymaga wyjaśnienia. I prawdopodobnie, nie tylko wyjaśnienia.
                      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Przecież takiego tchórza, jak Seremet, ... 30.12.11, 23:33
                        remez2 napisał: To rzeczywiście wymaga wyjaśnienia. I prawdopodobnie, nie tylko wyjaśnienia.

---> tego typu "drobiazgi" nie interesują a więc czyny spokojnie się przedawnią!
      • kzet69 Re: Doktorku nie kłam! 30.12.11, 16:29
        Marynarzu na czym polega korupcja lekarzy przy wypisywaniu leków refundowanych ? Oświeć mnie!! I co ma się lekarzom urwać poprzez odmowę określania poziomu refundacji na recepcie?

" KONTROLA CZASU PRACY lekarzy, tak aby uniemożliwić pracę na ki
        > lka etatów. Wieloetatowcy to zwykli oszuści!"

Urban - legend, każda umowa z NFZ zawiera dokładne godziny pracy lekarza, jeżeli się nakładają w różnych podmiotach świadczących usługi, system automatycznie odrzuca... lemingu kochany.
        • chateau Re: Doktorku nie kłam! 31.12.11, 16:39
          > każda umowa z NFZ zawiera dokładne godziny pracy lekarza, jeżel
          > i się nakładają w różnych podmiotach świadczących usługi, system automatycznie
          > odrzuca
          Nie do końca tak się dzieje. Takie sytuacje wykrywane są podczas kontroli prowadzonej właśnie pod kątem czasu pracy.

Trochę z innej beczki.
          Moim dwóm znajomym pewna bezczelna baba prowadząca nędzną placówkę proponowała poświadczenie nieprawdy czyli fikcyjną umowę. Brakowało jej specjalistów, a bez tego nie miała szans na kontrakt. "I wiesz, pracować nie musisz, zrobimy tylko umowę."
          Ile takich gó...anych zozów dostaje kontrakty, a ile rzetelnych jest odwalanych?
    • remez2 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 11:01
      Co prawda NIL ustami swojego szefa dr Hamankiewicza zawiesiła protest, ale niestety zdanie tego towarzystwa wzajemnej adoracji w żaden sposób nie wpływa na jednostkowe decyzje lekarzy. Na dodatek 5 OIL (Łódź, Śląsk, Wielkopolska, Białystok i podajże Gdańsk) zgłosiło votum separatum do decyzji NIL połączone z wnioskiem o votum nieufności wobec dr Hamankiewicza i zarządu NIL.
      I to jest Polska właśnie. Po co w takim razie NIL?
      PS - część argumentów stanowiących podstawę protestu ma sens.
      • zoil44elwer Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:46
        Np zwykły biurokrata z NFZ w/g Kopaczowej ustawy będzie miał prawo w razie wykrycia błędu farmaceutki,ukarać aptekę karą w kwocie od 2 % wzwyż rocznego kontraktu z NFZ.W niektórych przypadkach kwota ta może wynieść nawet 200 tys PLN.Sęk w tym że aptekarz nie ma się do kogo odwołać.Znani są "kontrolerzy" z US którzy wykryli przestępstwo(błąd),ukarali firmę,firma padła i nawet wyrok sądu korzystny dla przedsiębiorcy już nie podniósł przedsiębiorstwa.
        • remez2 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:52
          > Sęk w tym że aptekarz nie ma się do kogo odwołać.
          Nihil novi sub sole. Komisja Majątkowa się kłania.
        • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:57
          Nie tylko aptekarzy. Moja karetka N otrzymała w 2010 roku identyczną karę (2% kontraktu) za wyjeżdżanie na wezwanie pogotowia ratunkowego do dzieci w stanie zagrożenia życia starszych niż zakontraktowane noworodki. Zapłaciliśmy - my lekarze - z własnej kieszeni, z pogotowiem już nie współpracujemy... A dzieci... może ksiądz im pomoże?
      • kzet69 Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 30.12.11, 16:54
        A co się dziwisz? NIL to jest towarzystwo wzajemnej adoracji od organizowania balów, zjazdów polonijnych, igrzysk sportowych czy też rajdów rowerowych. Prawdziwym przedstawicielem środowiska dla lecznictwa zamkniętego jest OZZL a otwartego (czyli POZ) Porozumienie Zielonogórskie. Lekarze należący do tego ostatniego zapewniają podstawową opiekę medyczną dla 13 milionów Polaków.
        • zoil44elwer Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 10:49
          Ród Radziwiłłów trzyma sznurki decyzyjne w NIL,MZ,MEN i MF.Radziwiłł jeszcze na prezydenta,premiera,prymasa....
    • kluczurawi apteki powinny byc skomputeryzowane i 30.12.11, 21:37
      przed wypelnieniem recepty powinny kontaktowac sie bezposrednio z NFZ w sprawie danego pacjenta, zeby sprawdzic jakie ma ubezpieczenie i czy dany lek jest refundowany. tak jest w calym cywilizowanym swiecie, dlaczego nie w Polsce? Apteka nie powinna sprzedawac leku refundowanego od reki, po jego odbior pacjent powinien przyjsc ponownie, kiedy pateka wszystko sprawdzi. Odpowiedzialna za sprzedaż leku refundowanego powinna byc apteka.
      • enrico.palazzo Re: apteki powinny byc skomputeryzowane i 30.12.11, 21:39
        kluczurawi napisała:

> przed wypelnieniem recepty powinny kontaktowac sie bezposrednio z NFZ w sprawie
        > danego pacjenta, zeby sprawdzic jakie ma ubezpieczenie i czy dany lek jest ref
        > undowany. tak jest w calym cywilizowanym swiecie, dlaczego nie w Polsce?

W całym cywilizowanym świecie, czyli na przykład gdzie?
        • kluczurawi Re: apteki powinny byc skomputeryzowane i 30.12.11, 21:45
          np. w USA - to wprawdzie nie caly swiat, ale tam ubezpieczenia medyczne silnie ograniczaja dostep do lekow patentowych.
          • enrico.palazzo Re: apteki powinny byc skomputeryzowane i 30.12.11, 21:52
            Tak, USA to zdecydowanie nie cały świat. Proponuję, byś spróbował(a) poszukać jakiegoś kraju europejskiego, w którym obowiązują postulowane przez ciebie zasady.
      • zoil44elwer Re: apteki powinny byc skomputeryzowane i 31.12.11, 11:01
        Za leczenie odpowiedzialność niech ponosi NIL,za leki NIA a owoce (skutki) takiej polityki zdrowotnej przejmie Krk(proboszcze) i Zakłady Pogrzebowe. .Zlikwidować Ministerstwo Zdrowia,rolę NFZ niech przejmie Ministerstwo Finansów.Przy skutecznej działalności MF skorzysta też ZUS mając coraz mniej emerytów(tu kłania się dr J Mucha)
    • hordol jolejny kwiatuszek z listy leków 31.12.11, 08:19
      wiadomosci.onet.pl/kraj/lekarze-nie-kryja-obaw-tych-lekow-nie-mozemy-zasta,1,4986092,wiadomosc.html
    • zoil44elwer Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 11:05
      Moja sugestia:Znacjonalizować Ministerstwo Zdrowia i NFZ a sprywatyzować Służbę Zdrowia(przychodnie i szpitale)!Wtedy dopiero będzie COOL!!
    • glowka-sodowka Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 16:56
      A mnie ciekawi taka sprawa:
      prywatny gabinet lekarski, czy również w nim będzie zakupiona pieczątka wiadomej treści, czy też lekarz bardziej się postara i sprawdzi, jaką odpłatność wpisać na recepcie.
      Myślę, że jednak tu się postara i dla dobra portfela pacjenta pofatyguje się i znajdzie grupę odpłatności.
      • m.c.hrabia Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 17:37
        glowka-sodowka napisała:

> A mnie ciekawi taka sprawa:
        > prywatny gabinet lekarski, czy również w nim będzie zakupiona pieczątka wiadome
        > j treści, czy też lekarz bardziej się postara i sprawdzi, jaką odpłatność wpisa
        > ć na recepcie.
        > Myślę, że jednak tu się postara i dla dobra portfela pacjenta pofatyguje się i
        > znajdzie grupę odpłatności.

nie martw się
        postara się ,w zębach przyniesie sprawdzoną odpłatność.
        już czas zrobić z tym bagnem pożądek
        • m.c.hrabia Re: Protest lekarzy - podsumowanie. 31.12.11, 17:38
          porządek oczywiście.
        • glowka-sodowka Re: lekarz w prywatnym gabinecie. 31.12.11, 17:56
          no ja też myślę, że recepta z prywatnego gabinetu będzie na tip-top bez stempelka "refundacja do decyzji NFZ"
          no to pytam, czy wiedzy z gabinetu prywatnego nie można przenieść w głowie do gabinetu publicznej służby zdrowia??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka