30.12.11, 22:41
"Pomorscy aptekarze grożą strajkiem i zamknięciem aptek już od poniedziałku - dowiedziało się Radio Gdańsk. Prezes gdańskiej okręgowej izby aptekarskiej Paweł Chrzan powiedział, że powodem jest brak uaktualnionej listy leków refundowanych. "
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10894245,Aptekarze_groza_strajkiem___Nie_ma_listy_lekow_.html?lokale=warszawa

Moje zdanie na temat dokonywanych pod koniec roku zmian w refundacji leków czy kontraktowaniu usług jest niezmienne od lat. To kretyństwo.
Nie zmienia to jednak faktu, że "druga strona" czyli lekarze i aptekarze równie niezmiennie usiłują ugrać swoje. Prezes Gdańskiej OIA przekroczył granicę śmieszności.
Załącznik do obwieszczenia jest tu www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/obwieszczenie_lecznictwo_otwarte_20111223.pdf
A groźba prezesa, że zaleca zamknąć od 1 stycznia apteki jest idiotyczna. Pierwsze słyszę, że aptekarze sprzedają wyłącznie leki refundowane.
Obserwuj wątek
    • mietowe_loczki Re: Histeria 30.12.11, 22:46
      I ci biedni ludzie, którzy na potęgę przed końcem roku wykupują leki. Nie ma sensu kpić, bo przecież nie wykupują polopiryny, tylko lekarstwa na choroby przewlekłe. Tylko na kogo będą źli, jeśli się okaże, że cena ich lekarstw po nowym roku nie wzrośnie wcale albo wzrośnie nieznacznie?
      • x2468 Re: Histeria 30.12.11, 22:49
        Kto wypisuje im taka masę recept?
        • chateau Re: Histeria 30.12.11, 22:56
          Jaką masę?
          Człowiek - zwłaszcza starszy, nastraszony przez media wydębi od swojego lekarza 1-3 recepty więcej na leki, które bierze od lat. Wykupi te leki i przez kolejne 1-3 miesięcy nie będzie ich kupował. Generalizuję, ale tak to mniej więcej działa.

Na początek proponowałbym ustalić inne terminy zmian. Kontraktowanie usług w marcu, remanent w maju, zmiany w listach refundacyjnych - w październiku. Październik miesiącem oszczędności ;-)

A nie wszystko na przełom roku.
      • jola.iza1 Re: Histeria 30.12.11, 23:05
        mietowe_loczki napisała:
        > I ci biedni ludzie, którzy na potęgę przed końcem roku wykupują leki. Nie ma se
        > nsu kpić, bo przecież nie wykupują polopiryny, tylko lekarstwa na choroby przew
        > lekłe. Tylko na kogo będą źli, jeśli się okaże, że cena ich lekarstw po nowym r
        > oku nie wzrośnie wcale albo wzrośnie nieznacznie?
        Ja będę zła, już teraz jestem zła, baardzo zła. Bo od nowego roku stanie się CUD, więcej cudów. Choroby przewlekłe należy udokumentować, od nowa. Mój Ojciec piętnaście lat choruje na Parkinsona. Muszę raz enty donieść zaświadczenie od neurologa. Zapisałam się na kwiecień,kombinujemy z lekarką pierwszego kontaktu. Moja Matka choruje od dziesięciu lat na Alzheimera , mało ważne historie choroby ze szpitali, znowu muszę donieść , do psychiatry w marcu. Idźmy dalej, pan minister Arłukowicz obiecał, że dzieci chore na astmę będą dostawały leki wziewne ryczałtowo. To ja się pytam: czy moja córka chora na astmę, ma robić przekręt , brać leki dla siebie i syna na jedną receptę? A moze ma być uczciwa, nie stać jej, szlag ją trafi, a potem dziecku Państwo zapewni, bez refundacji
        • chateau Re: Histeria 31.12.11, 16:42
          > pan minister Arłukowicz obiecał, że dzieci chore na astmę będą dostawały leki wziewne
          > ryczałtowo. To ja się pytam: czy moja córka chora na astmę, ma robić przekręt , brać leki dla > siebie i syna na jedną receptę?
          Pytia udzielała wyjątkowo wieloznacznych odpowiedzi. Ty zadajesz pytania pytyjskie. O co ci chodziło?
    • wkkr Najgorsze jest to że 30.12.11, 23:04
      ludzie którzy biorą leki na stałe i wystarczyła im wizyta raz na trzy miesiące, teraz formalnie powinni u lekarza zjawiać się co miesiąc na wizycie.
      Juz to widzę jak gabinety lekarskie zapełnią się nadciśnieniowcami biorącymi co miesiąc dzień wolny..... Przcież to jest absurdalne.
      • chateau Re: Najgorsze jest to że 30.12.11, 23:08
        > teraz formalnie powinni u lekarza zjawiać się co miesiąc na wizycie.
        Nie jestem w temacie. Możesz mnie oświecić?
    • damakier1 Re: Histeria 30.12.11, 23:06
      Zobaczyłam dzis rano w tvn jakąś apteke z tłumem ludzi zdenerwowanych, pomstujacych na rzą, który zgotował im ten los....
      Słyszałam w TOK FM pana Żakowskiego, który mówił o oblężonych aptekach i zastanawiał się, czy by nie mozna było kogoś za to przed Trybunałem Stanu postawić....
      Potem pojechałam do Tesco, a tam w holu jest apteka i były w niej 2. (słownie: dwie) osoby, które coś tam kupowały. Po drodze do domu mijałam jeszcze dwie inne apteki i w żadnej z nich nie było żadnej kolejki.
      Ja też mam wrażenie, że ta refundacja jest zabałaganiona, nie rozumiem zresztą czemu koniecznie musi być robiona na 1. stycznia jaki jaki rozkład jazdy PKP, ale po co sie buduje ten sztuczny obraz oblężonych aptek skoro nic sie takiego nie dzieje?
    • sclavus Się powtórzę... 30.12.11, 23:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,131909162,131915108,chyba_zbyt_proste_jak_na_Polske_.html
      Dodam:
      Nie ma lekarzy, którzy byliby na etatach a oprócz tego, mieli prywatne praktyki... lub odwrotnie: mieli prywatny gabinet a dorabiali na pół etatu w szpitalu...
      lekarze są albo-albo
      Chcielibyście jeszcze cóś wiedzieć?
      • wujaszek_joe Re: Się powtórzę... 30.12.11, 23:38
        tak. Chcielibyśmy wiedzieć, czemu lekarze muszą na każdym kroku udowadniać swoją niewinność.
        Pracują od rana do wieczora, zauważa zawistny sclavus
        • sclavus Re: Się powtórzę... 30.12.11, 23:49
          :);)
          Pewnie, że pracują od rana do wieczora, ale za to z przerwą obiadową...
          • sclavus Zapomniałem dodać, że 30.12.11, 23:52
            nigdy nie ma do nich kolejek... - wszystko na rendez-vous
            • wujaszek_joe Re: Zapomniałem dodać, że 31.12.11, 00:38
              możesz poważniej?
              • sclavus Re: Zapomniałem dodać, że 31.12.11, 00:49
                Przecie poważnie piszę.... - o Francji...
                We Francji tak jest!
                • wujaszek_joe Re: Zapomniałem dodać, że 31.12.11, 00:51
                  :)
                  • sclavus Re: Zapomniałem dodać, że 31.12.11, 01:03
                    dobrej nocy :)
      • qqazz Re: Się powtórzę... 31.12.11, 00:18
        Za proste, za przejzyste i za mało pieniedzy do zmarnotrawienia, ale ponoć i we Francji system zaczyna trzeszczeć w szwach podobnie jak u nas a przyczyna taka jak jedna z naszych, czyli całe stado osób które nigdy zadnych składek nie płaciły a pobieraja swiadczenia, znajomy Francuz obrazowo mi to wytłumaczył, że to co kosztowało jego rodziców (drobni przedsiebiorcy) majacych 2 studiujacych dzieci kilka (jak nie kilkanascie) tysiecy euro rocznie, rodzinę meneli nawet nie zainteresowanych uczciwą pracą nie kosztuje nic a uprawnienia mają te same.

pozdrawiam
        • sclavus Re: Się powtórzę... 31.12.11, 01:01
          Fakt! Już sporo lat temu, rząd (nieważne - prawwicowy czy lewicowy) wprowadził, tak zwane ubezpieczenie społeczne uniwersalne, dla clochardów i majacych najmniejsze dochody - mają oni dzięki temu dostęp do podstawowej ochrony zdrowia i podstawowych leków... i fakt! to kosztuje kolosalne pieniądze...
          Ale jeszcze większe, kosztują nowe technologie
          I wbrew temu co praktykuje nfz, dyktując szpitalom i zozom przerób, we Francji, to szpitale (tylko publiczne) przedstawiają potrzebny budżet, na podstawie swoich mocy przerobowych - reszta jest prywatna
          --
          Czy tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem,
          będzie Polak móg kolosalne pieniądzeł z Polką a Polka z Polakiem????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka