Dodaj do ulubionych

Czyją stronę trzymacie?

09.01.12, 16:20
Prokuratury wojskowej, czy cywilnej?
Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków.
M.
Obserwuj wątek
    • jola.iza1 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:24
      mariner4 napisał:
      > Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków.
      > M.
      Tak trzymaj, Marynarzu, jako Kobieta popieram Wandę Nowicką.
      • m.c.hrabia Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:25
        Ja?
        trzymam się za portfel.
      • mariner4 Nie rozumiem 09.01.12, 16:27
        Wiem jak wygląda kobieta! Słowo daję.
        M.
        • jola.iza1 Re: Nie rozumiem 09.01.12, 16:50
          mariner4 napisał:

> Wiem jak wygląda kobieta! Słowo daję.
          > M.
          Ja Ci wierzę :) Dopytam, czy kobieta cywil, czy zupak?
          • mariner4 Joanna Zubrowa była Markietanką Gwardii 09.01.12, 16:55
            Więc nie widzą sprzeczności.
            A wiesz kto to był?
            M.
            • jola.iza1 Re: Joanna Zubrowa była Markietanką Gwardii 09.01.12, 17:20
              Widzisz różnicę między Markietanką Joanną Żubrową, a przykładowo Małgorzatą Serwtką?
              • mariner4 Joanna Żubrowa, to jedna z bohaterek 09.01.12, 17:25
                jednej z moich ulubionych książek. Ale rozumiem. Literatura ojczysta to bardzo trudna sprawa. "Galę" się łatwiej przyswaja.
                M.
                • jola.iza1 Re: Joanna Żubrowa, to jedna z bohaterek 09.01.12, 20:33
                  Pudło Marynarzu :)
                  Ja czytam:
                  www.chip.pl/
                  www.pcworld.pl/
                  www.przeglad-tygodnik.pl/
                  www.nie.com.pl/
                  To są te, co kupuję, oprócz tego Politykę i Przekrój
                  • mariner4 Ale kto to jest Joanna Żubrowa 10.01.12, 07:14
                    nie wiesz?
                    M.
                    • horpyna4 Re: Ale kto to jest Joanna Żubrowa 10.01.12, 08:15
                      Joanna Żubrowa była postacią autentyczną, mieszkała w Wieluniu (przynajmniej pod koniec życia), gdzie też zmarła w dość podeszłym wieku na cholerę i została pochowana na miejscowym cmentarzu. Nie wiem, czy istnieje jeszcze dom, w którym mieszkała; ja go widziałam jakieś 30 lat temu.

Była osobą dość przebojową, w przeciwieństwie do męża, łagodnego chłopiny. Ponoć kiedyś ktoś obraził jej Macieja, więc się pojedynkowała w jego obronie.

No i o tym, kto rządził w tym stadle, widać po figurkach w miejscowym muzeum, wyrzeźbionych przez ludowego artystę. Zostały podpisane "Joanna Żubr z mężem"...
                      • mariner4 I występowała w "Huraganie" Gąsiorowskiego, 10.01.12, 09:42
                        A to już jest trudniejsze dla niektórych.
                        M.
                        • klara551 Re: I występowała w "Huraganie" Gąsiorowskiego, 10.01.12, 13:41
                          Występowała w Huraganie Gąsiorowskiego? To już nie występuje? Ot taki sobie przytyczek. A pytanie powinno być inne -czy potrzebna jest tak rozdęta prokuratoria wojskowa skoro wojska mamy mało. Tak samo można zapytać o ordynariat polowy. I kolejne pytanie dlaczego mamy płacić tym ludziom za siedzenie na stołkach ,bo pracy i obowiązków nie mają.
    • trzecikot Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:38
      Tyle że zupak Przybył nie wygrywał plebiscytów popularności wśród zupaków...
      • net.kielonek Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:47
        Flaszki się trzymam!
    • simera16 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:50
      Stawiam na Tolka Banana...
      • poiuzt do przerwy 0-1 09.01.12, 16:56
        czy nasza szkapa ? a może Hippolit Kwass...
    • poiuzt generał-prekuratur pamięta że dostał awans... 09.01.12, 16:55
      od ruskiego i będzie dzwonił do pałacu o akceptacjem i wytycznem i tak wyglonda niezależność jego...baaczność , piardnij i odpocznij...urrra,urrraaa,urraaa,urrraaa...
      • simera16 Re: generał-prekuratur pamięta że dostał awans... 09.01.12, 16:57
        poiuzt napisała:

> od ruskiego i będzie dzwonił do pałacu o akceptacjem i wytycznem i tak wyglonda
        > niezależność jego...baaczność , piardnij i odpocznij...urrra,urrraaa,urraaa,ur
        > rraaa...
        >
        Idiota jesteś... :(
        • poiuzt aj waj nie muf tak bzitko o sobie... 09.01.12, 17:06
          poiuzt jestem , miło my...
          • simera16 Re: aj waj nie muf tak bzitko o sobie... 09.01.12, 20:19
            poiuzt napisała:

> poiuzt jestem , miło my...
            >
            To ty tak uważasz...
    • fiu-bzdziu2010 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:55
      Antka z prokuratury sejmowej
    • hal9000 Sądząc z wypowiedzi - chyba Seremet ma rację. n/t 09.01.12, 20:36
    • kzet69 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 20:46
      Zdrowego rozsądku, który z braku konkretnych informacji nie pozwala przyznać racji ani jednej ani drugiej stronie.
      • mariner4 Z lekarzami sprawa prosta. Szmal i nic więcej 10.01.12, 07:15
        Tu sprawa jest bardziej skomplikowana, choć w efekcie chodzi o to samo.
        M.
    • zapijaczony_ryj cały wymiar sprawiedliwosci jest do d... 10.01.12, 08:22
      mariner4 napisał:

> Prokuratury wojskowej, czy cywilnej?
      > M.
    • l_zaraza_l Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 11:31
      mariner4 napisał:

> Prokuratury wojskowej, czy cywilnej?
      > M.

Trudno odpowiedź bo cholernie mało danych. Ponieważ PiS jedzie po wojskowej, to na zasadzie odruchu, jestem po jej stronie. Bardzo możliwe, że w cywilnej jeszcze ziobrowy pomiot mąci.
    • spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 11:56
      A bez "trzymania strony" się nie da? Czy wszyscy musimy przyjmować taka kibolską mentalność?
    • olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:20
      wczoraj przedstawiano liczby - porównanie ilości prokuratorów i kasę jaką dostaje prokuratura krajowa i wojskowa na ich utrzymanie.
      wojskowa ma dużo mniej tych prokuratorów, rzecz jasna, ale przypada 2 razy więcej kasy na każdego z nich, niż w krajówce.
      czemu ?
      to raz.
      dwa, słuchałam argumentów prawników, m.in. A. Zolla, za likwidacją prokuratury wojskowej
      i one do mnie przemawiają.
      nie bardzo też wiem, jaki sens ma ponoszenie większych kosztów za to, by istniało państwo w państwie w którym na dodatek, gdy zwierzchnik kontroluje prokuraturę wojskową, to pułkownik i prokurator w akcie buntu, odwetu, szantażu emocjonalnego zaprasza dziennikarzy na spektakl pt. " Strzelanie sobie w policzek jako substytut tupania i wrzasków dziecka, któremu mama nie chce kupić wozu strażackiego."
      to, potem przemowa pana Parulskiego, jest definitywnym dla mnie argumentem za tym, by zlikwidować wojskową prokuraturę, a co lepszych jej prokuratorów zaprosić do pracy w krajówce.
      • spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:24
        Przepraszam, o jakiej "krajówce" piszesz? Masz chyba cały czas na mysi prokuraturę powszechną, z uporem godnym lepszej sprawy przezywaną przez dziennikarzy "prokuraturą cywilną".
        • olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:33
          mam na myśli prokuraturę ogólnie, która dzieli się na pion cywilny i wojskowy.

• spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:37
            olga_w_ogrodzie napisała:

> mam na myśli prokuraturę ogólnie, która dzieli się na pion cywilny i wojskowy.
            >

Prokuratura ogólnie dzie się na
            a) powszechną
            b) wojskową
            c) piony prokuratorskie w IPN

Jest "prokuratura cywilna" w sensie "niewojskowa", ale w żadnej ustawie nie ma takiego określenia. Masz na myśli prokuraturę POWSZECHNĄ.
            Z kolei "krajówka" była żargonowym określeniem Prokuratury Krajowej, która juz od dawna nie istnieje. A Ty nie proponujesz przeniesienia wybranych prokuratorów wojskowych do Prokuratury Generalnej, lecz akurat do jednostek niższego szczebla (Prokuratury Garnizonowe są odpowiednikami Prokuratur Rejonowych, zaś WPO - Prokuratur Okręgowych).

• olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:48
              stwierdzenia, iż istnieje pion cywilny i wojskowy, nie uważam za błędne, mimo, że może z uproszczeniem, bez szczegółów.
              generalna zastąpiła krajową w 2010 r. zatem znowu nie tak okropnie dawno.
              uważam, że z treści mego postu wyraźnie wynika o co mi szło.
              biciem piany bez sensu nie jestem zainteresowana.
              • spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 13:01
                A czemu reagujesz tak gwałtownie?
                Przecież wiem, o co Ci chodziło, chciałem tylko sprecyzować, bez jakiejkolwiek wrogiej intencji.
                • olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 13:06
                  ale jak gwałtownie ?
                  na wypadek zakus na niekonstruktywne przeciąganie się na słowa
                  poinformowałam, iż nie interesuje mnie bicie piany.
                  to wszystko.
    • indeed4 A która lepsza 10.01.12, 13:01
      w znaczeniu - bardziej profesjonalna, szybsza, skuteczniejsza?

Jeśli wojskowa, to tylko pod warunkiem zakazu noszenia broni ;-)

Teraz sami powiedzcie, czy nie ma w tym ziarna prawdy, że w tym zawodzie częściej niż w innych objawiają się psychopaci i totalne świry - ile razy kiedy czytaliście, że mężczyzna strzelał do żony etc. okazywało się, że facet to były policjant albo wojskowy?
      • spokojny.zenek Re: A która lepsza 10.01.12, 13:03
        indeed4 napisał:

> w znaczeniu - bardziej profesjonalna, szybsza, skuteczniejsza?

Bez wątpienia wojskowa, dlatego, że ma znacznie mniej spraw "na głowę".
        Tyle, że to w ogóle nie jest argument w tej dyskusji.

> Teraz sami powiedzcie, czy nie ma w tym ziarna prawdy, że w tym zawodzie części
        > ej niż w innych objawiają się psychopaci i totalne świry - ile razy kiedy czyta
        > liście, że mężczyzna strzelał do żony etc. okazywało się, że facet to były pol
        > icjant albo wojskowy?

A nie przyszło Ci to do głowy, że ma to po prostu związek z dostępem do broni a nie z zawodem jako takim?

• indeed4 Re: A która lepsza 10.01.12, 13:27
          Bez wątpienia każdy średnio rozgarnięty człowiek ma świadomość, że jeśli porównuje się dwie instytucje to ich działanie porównuje w zbliżonych warunkach. Nie mówiąc już o tym, że szybkość może tak, ale profesjonalizm rzadko kiedy zależy od nawału spraw.

Lepiej strzel sobie kawkę na poprawienie nastroju i przestań upierdliwie marudzić niczym Warzecha, zenobiuszu przeinteligentny:-)

• spokojny.zenek Re: A która lepsza 10.01.12, 13:32
            To po co zadajesz pytanie skoro nawet nie czytasz odpowiedzi ze zrozumieniem?
            Prokuratura wojskowa i powszechna działa w takich warunkach, w jakich działa, więc nie da ich się bezpośrednio porównać - co WYRAŹNIE NAPISAŁEM. Cieszę się, że powtarzasz innymi słowami to, co napisałem, martwię się, że nie rozumiesz tego, co robisz.
            • indeed4 Re: A która lepsza 10.01.12, 13:46
              Czytaj z włączoną funkcją aktywnego przyswajania tekstu, napisałem, że MOŻNA ocenić poziom i profesjonalizm OBU prokuratur, biorąc poprawkę na ich działanie w różnych warunkach, że tego nie rozumiesz wcale nie dziwi - mówiłem, wypić kawkę, zaraz się poprawi myślenie.

Czy coś jeszcze trapi twój genialny umysł, drogi zeniu?
    • indeed4 Następny kozak - i chyba też wczoraj 10.01.12, 15:14
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10938071,Policjant_na_sluzbie_zastrzelony_w_radiowozie__Samobojstwo_.html?lokale=trojmiasto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka