mariner4 09.01.12, 16:20 Prokuratury wojskowej, czy cywilnej? Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola.iza1 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:24 mariner4 napisał: > Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków. > M. Tak trzymaj, Marynarzu, jako Kobieta popieram Wandę Nowicką. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:25 Ja? trzymam się za portfel. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Nie rozumiem 09.01.12, 16:50 mariner4 napisał: > Wiem jak wygląda kobieta! Słowo daję. > M. Ja Ci wierzę :) Dopytam, czy kobieta cywil, czy zupak? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Joanna Zubrowa była Markietanką Gwardii 09.01.12, 16:55 Więc nie widzą sprzeczności. A wiesz kto to był? M. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Joanna Zubrowa była Markietanką Gwardii 09.01.12, 17:20 Widzisz różnicę między Markietanką Joanną Żubrową, a przykładowo Małgorzatą Serwtką? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Joanna Żubrowa, to jedna z bohaterek 09.01.12, 17:25 jednej z moich ulubionych książek. Ale rozumiem. Literatura ojczysta to bardzo trudna sprawa. "Galę" się łatwiej przyswaja. M. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Joanna Żubrowa, to jedna z bohaterek 09.01.12, 20:33 Pudło Marynarzu :) Ja czytam: www.chip.pl/ www.pcworld.pl/ www.przeglad-tygodnik.pl/ www.nie.com.pl/ To są te, co kupuję, oprócz tego Politykę i Przekrój Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Ale kto to jest Joanna Żubrowa 10.01.12, 08:15 Joanna Żubrowa była postacią autentyczną, mieszkała w Wieluniu (przynajmniej pod koniec życia), gdzie też zmarła w dość podeszłym wieku na cholerę i została pochowana na miejscowym cmentarzu. Nie wiem, czy istnieje jeszcze dom, w którym mieszkała; ja go widziałam jakieś 30 lat temu. Była osobą dość przebojową, w przeciwieństwie do męża, łagodnego chłopiny. Ponoć kiedyś ktoś obraził jej Macieja, więc się pojedynkowała w jego obronie. No i o tym, kto rządził w tym stadle, widać po figurkach w miejscowym muzeum, wyrzeźbionych przez ludowego artystę. Zostały podpisane "Joanna Żubr z mężem"... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 I występowała w "Huraganie" Gąsiorowskiego, 10.01.12, 09:42 A to już jest trudniejsze dla niektórych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: I występowała w "Huraganie" Gąsiorowskiego, 10.01.12, 13:41 Występowała w Huraganie Gąsiorowskiego? To już nie występuje? Ot taki sobie przytyczek. A pytanie powinno być inne -czy potrzebna jest tak rozdęta prokuratoria wojskowa skoro wojska mamy mało. Tak samo można zapytać o ordynariat polowy. I kolejne pytanie dlaczego mamy płacić tym ludziom za siedzenie na stołkach ,bo pracy i obowiązków nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:38 Tyle że zupak Przybył nie wygrywał plebiscytów popularności wśród zupaków... Odpowiedz Link Zgłoś
poiuzt do przerwy 0-1 09.01.12, 16:56 czy nasza szkapa ? a może Hippolit Kwass... Odpowiedz Link Zgłoś
poiuzt generał-prekuratur pamięta że dostał awans... 09.01.12, 16:55 od ruskiego i będzie dzwonił do pałacu o akceptacjem i wytycznem i tak wyglonda niezależność jego...baaczność , piardnij i odpocznij...urrra,urrraaa,urraaa,urrraaa... Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: generał-prekuratur pamięta że dostał awans... 09.01.12, 16:57 poiuzt napisała: > od ruskiego i będzie dzwonił do pałacu o akceptacjem i wytycznem i tak wyglonda > niezależność jego...baaczność , piardnij i odpocznij...urrra,urrraaa,urraaa,ur > rraaa... > Idiota jesteś... :( Odpowiedz Link Zgłoś
poiuzt aj waj nie muf tak bzitko o sobie... 09.01.12, 17:06 poiuzt jestem , miło my... Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: aj waj nie muf tak bzitko o sobie... 09.01.12, 20:19 poiuzt napisała: > poiuzt jestem , miło my... > To ty tak uważasz... Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 16:55 Antka z prokuratury sejmowej Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Czyją stronę trzymacie? 09.01.12, 20:46 Zdrowego rozsądku, który z braku konkretnych informacji nie pozwala przyznać racji ani jednej ani drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Z lekarzami sprawa prosta. Szmal i nic więcej 10.01.12, 07:15 Tu sprawa jest bardziej skomplikowana, choć w efekcie chodzi o to samo. M. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj cały wymiar sprawiedliwosci jest do d... 10.01.12, 08:22 mariner4 napisał: > Prokuratury wojskowej, czy cywilnej? > Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków. > M. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 11:31 mariner4 napisał: > Prokuratury wojskowej, czy cywilnej? > Jako zawodowy cywil popieram cywilną. To też mafia, ale wolę ją od zupaków. > M. Trudno odpowiedź bo cholernie mało danych. Ponieważ PiS jedzie po wojskowej, to na zasadzie odruchu, jestem po jej stronie. Bardzo możliwe, że w cywilnej jeszcze ziobrowy pomiot mąci. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 11:56 A bez "trzymania strony" się nie da? Czy wszyscy musimy przyjmować taka kibolską mentalność? Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:20 wczoraj przedstawiano liczby - porównanie ilości prokuratorów i kasę jaką dostaje prokuratura krajowa i wojskowa na ich utrzymanie. wojskowa ma dużo mniej tych prokuratorów, rzecz jasna, ale przypada 2 razy więcej kasy na każdego z nich, niż w krajówce. czemu ? to raz. dwa, słuchałam argumentów prawników, m.in. A. Zolla, za likwidacją prokuratury wojskowej i one do mnie przemawiają. nie bardzo też wiem, jaki sens ma ponoszenie większych kosztów za to, by istniało państwo w państwie w którym na dodatek, gdy zwierzchnik kontroluje prokuraturę wojskową, to pułkownik i prokurator w akcie buntu, odwetu, szantażu emocjonalnego zaprasza dziennikarzy na spektakl pt. " Strzelanie sobie w policzek jako substytut tupania i wrzasków dziecka, któremu mama nie chce kupić wozu strażackiego." to, potem przemowa pana Parulskiego, jest definitywnym dla mnie argumentem za tym, by zlikwidować wojskową prokuraturę, a co lepszych jej prokuratorów zaprosić do pracy w krajówce. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:24 Przepraszam, o jakiej "krajówce" piszesz? Masz chyba cały czas na mysi prokuraturę powszechną, z uporem godnym lepszej sprawy przezywaną przez dziennikarzy "prokuraturą cywilną". Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:33 mam na myśli prokuraturę ogólnie, która dzieli się na pion cywilny i wojskowy. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:37 olga_w_ogrodzie napisała: > mam na myśli prokuraturę ogólnie, która dzieli się na pion cywilny i wojskowy. > Prokuratura ogólnie dzie się na a) powszechną b) wojskową c) piony prokuratorskie w IPN Jest "prokuratura cywilna" w sensie "niewojskowa", ale w żadnej ustawie nie ma takiego określenia. Masz na myśli prokuraturę POWSZECHNĄ. Z kolei "krajówka" była żargonowym określeniem Prokuratury Krajowej, która juz od dawna nie istnieje. A Ty nie proponujesz przeniesienia wybranych prokuratorów wojskowych do Prokuratury Generalnej, lecz akurat do jednostek niższego szczebla (Prokuratury Garnizonowe są odpowiednikami Prokuratur Rejonowych, zaś WPO - Prokuratur Okręgowych). Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 12:48 stwierdzenia, iż istnieje pion cywilny i wojskowy, nie uważam za błędne, mimo, że może z uproszczeniem, bez szczegółów. generalna zastąpiła krajową w 2010 r. zatem znowu nie tak okropnie dawno. uważam, że z treści mego postu wyraźnie wynika o co mi szło. biciem piany bez sensu nie jestem zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 13:01 A czemu reagujesz tak gwałtownie? Przecież wiem, o co Ci chodziło, chciałem tylko sprecyzować, bez jakiejkolwiek wrogiej intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Czyją stronę trzymacie? 10.01.12, 13:06 ale jak gwałtownie ? na wypadek zakus na niekonstruktywne przeciąganie się na słowa poinformowałam, iż nie interesuje mnie bicie piany. to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A która lepsza 10.01.12, 13:01 w znaczeniu - bardziej profesjonalna, szybsza, skuteczniejsza? Jeśli wojskowa, to tylko pod warunkiem zakazu noszenia broni ;-) Teraz sami powiedzcie, czy nie ma w tym ziarna prawdy, że w tym zawodzie częściej niż w innych objawiają się psychopaci i totalne świry - ile razy kiedy czytaliście, że mężczyzna strzelał do żony etc. okazywało się, że facet to były policjant albo wojskowy? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: A która lepsza 10.01.12, 13:03 indeed4 napisał: > w znaczeniu - bardziej profesjonalna, szybsza, skuteczniejsza? Bez wątpienia wojskowa, dlatego, że ma znacznie mniej spraw "na głowę". Tyle, że to w ogóle nie jest argument w tej dyskusji. > Teraz sami powiedzcie, czy nie ma w tym ziarna prawdy, że w tym zawodzie części > ej niż w innych objawiają się psychopaci i totalne świry - ile razy kiedy czyta > liście, że mężczyzna strzelał do żony etc. okazywało się, że facet to były pol > icjant albo wojskowy? A nie przyszło Ci to do głowy, że ma to po prostu związek z dostępem do broni a nie z zawodem jako takim? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A która lepsza 10.01.12, 13:27 Bez wątpienia każdy średnio rozgarnięty człowiek ma świadomość, że jeśli porównuje się dwie instytucje to ich działanie porównuje w zbliżonych warunkach. Nie mówiąc już o tym, że szybkość może tak, ale profesjonalizm rzadko kiedy zależy od nawału spraw. Lepiej strzel sobie kawkę na poprawienie nastroju i przestań upierdliwie marudzić niczym Warzecha, zenobiuszu przeinteligentny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: A która lepsza 10.01.12, 13:32 To po co zadajesz pytanie skoro nawet nie czytasz odpowiedzi ze zrozumieniem? Prokuratura wojskowa i powszechna działa w takich warunkach, w jakich działa, więc nie da ich się bezpośrednio porównać - co WYRAŹNIE NAPISAŁEM. Cieszę się, że powtarzasz innymi słowami to, co napisałem, martwię się, że nie rozumiesz tego, co robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A która lepsza 10.01.12, 13:46 Czytaj z włączoną funkcją aktywnego przyswajania tekstu, napisałem, że MOŻNA ocenić poziom i profesjonalizm OBU prokuratur, biorąc poprawkę na ich działanie w różnych warunkach, że tego nie rozumiesz wcale nie dziwi - mówiłem, wypić kawkę, zaraz się poprawi myślenie. Czy coś jeszcze trapi twój genialny umysł, drogi zeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Następny kozak - i chyba też wczoraj 10.01.12, 15:14 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10938071,Policjant_na_sluzbie_zastrzelony_w_radiowozie__Samobojstwo_.html?lokale=trojmiasto Odpowiedz Link Zgłoś