Dodaj do ulubionych

PiS-owskie chamstwo.

26.01.12, 17:15
"Najpierw Marek Suski nazwał czarnoskórego posła PO Johna Godsona "Murzynkiem", teraz Jan Dziedziczak z premedytacją Annę Grodzką nazwał "panem Grodzkim". "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,11038949,Dziedziczak_do_Grodzkiej___ma_PAN_racje____Skandaliczna.html
To są prawdziwe ciemnogrodzkie buraki, ciekawe co za elektorat takiego Suskiego czy Dziedziczaka wybrał?
Obserwuj wątek
    • srul Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 17:25
      Jestem zbulwersowany, to skandal, brakuje tylko nazwania kasztanowca drzewem a kozy ssakiem. Czyż są granice podłosci krtórych nie przekroczą?
    • fiu-bzdziu2010 Re dowcip 26.01.12, 17:26
      nie - to nie chamstwo, ale tzw wyższa kultura żoliborska
      a lotność dowcipu??- jaka kaczka, taki lot
      • srul protest dendrologów 26.01.12, 17:38
        Środowisko dendrologów, w akcie protestu przeciwko haniebnym praktykom nazywania kasztanowców i klonów drzewami wystosowało oficjalną notę dyplomatyczna i liść otwarty w którym zawarło słowa oburzenia. Solidarni ze środowiskiem dendrologów są równiez ichtiolodzy, protestujący przeciwko niegodziwym próbom zaliczenia leszczy i dorszy do gromady ryb. Ornitolodzy wstrzymali się z zajęciem jednoznacznego stanowiska
        • green_feldkurat_katz Re: protest dendrologów 26.01.12, 17:43
          Ornitolodzy wstrzymali się z zajęciem jednoznacznego stanowiska

Faszystowska swołocz...
        • erte2 Re: protest dendrologów 26.01.12, 18:05
          srul
          Natomiast ja protestowalbym przeciw nazywaniu ciebie człowiekiem. Na szczęście nikt cię tak nie nazywa.
          • srul Re: protest dendrologów 26.01.12, 18:52
            erte2 napisał:

> srul
            > Natomiast ja protestowalbym przeciw nazywaniu ciebie człowiekiem. Na szczęście
            > nikt cię tak nie nazywa.

Na szczeście, poczułbym sie z mety dyskryminowany, postrzeganiem mnie, w tak obelżywy sposób, jedynie przez pryzmat przynależności gatunkowej.
    • cookies9 Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 17:26
      Ej,niemozliwe:-) a do głosowania idziecie ręka w rekę,,,co tam chamstwo Suskiego i Dziedziczaka - wazniejsze są wyższe cele...
      • wachmistrz_soroka Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 17:34
        cookies9 napisała:

> Ej,niemozliwe:-) a do głosowania idziecie ręka w rekę,,,co tam chamstwo Suskieg
        > o i Dziedziczaka - wazniejsze są wyższe cele...

Masz rację,jest dużo przykładów zgodnego głosowania ręka w rękę PO i PiS.
    • green_feldkurat_katz Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:34
      Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»
      Murzynek «murzyński chłopiec»

Czy autorzy SJP są chamami?
      • boblebowsky Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:37
        green_feldkurat_katz napisał:

> Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»
        > Murzynek «murzyński chłopiec»
        >
        > Czy autorzy SJP są chamami?

Definiują również słowo "debil" no i ....?
        • green_feldkurat_katz Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:39
          Definiują również słowo "debil" no i ....?

Pasuje do ciebie...
          • boblebowsky Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:41

> Definiują również słowo "debil" no i ....?
            >
            > Pasuje do ciebie...

Błyskotliwa riposta trzeba przyznać:)))
            • green_feldkurat_katz Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:42
              Zawsze do usług ;)
              • boblebowsky Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:47

> Zawsze do usług ;)

Cudny widok, głupek dumny ze swojej głupoty:))
                • green_feldkurat_katz Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:52
                  Cudny widok, głupek dumny ze swojej głupoty:))

Widzę, że znowu spojrzałeś do lustra...
                  • boblebowsky Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:56

> Cudny widok, głupek dumny ze swojej głupoty:))
                    >
                    > Widzę, że znowu spojrzałeś do lustra...

I znowu przebłysk inteligencji:))))))))) No miszcz ciętej riposty po prostu:)))))
                • wachmistrz_soroka Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:59
                  boblebowsky napisał:

> green_feldkurat_katz napisał:
                  >
                  > > Zawsze do usług ;)
                  >
                  > Cudny widok, głupek dumny ze swojej głupoty:))

Bobek,nie pochlebiaj sobie,wszyscy wiemy żeś wyjątkowy głupek.
                  • boblebowsky Cholera coś mi się do buta przykleiło i śmierdzi. 26.01.12, 18:01

wachmistrz_soroka napisał:

> boblebowsky napisał:
                    >
                    > > green_feldkurat_katz napisał:
                    > >
                    > > > Zawsze do usług ;)
                    > >
                    > > Cudny widok, głupek dumny ze swojej głupoty:))
                    >
                    >
                    > Bobek,nie pochlebiaj sobie,wszyscy wiemy żeś wyjątkowy głupek.
              • erte2 Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 18:07
                green_feldkurat_katz
                A ile bierzesz za czyszczenie szamba ?
                • green_feldkurat_katz Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 18:10
                  Nie robię ci konkurencji...
          • wachmistrz_soroka Re: Wg Słownika Języka Polskiego 26.01.12, 17:58

> Definiują również słowo "debil" no i ....?
            >
            > Pasuje do ciebie...

Wyjątkowo pasuje do bobka.
    • hordol janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 17:43
      wspólczesny petroniusz polskiej sceny politycznej

nie osmieszaj sie panie kolego
      • kzet69 Re: janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 17:46
        hordol napisała:

> wspólczesny petroniusz polskiej sceny politycznej

Rzeczywiście trafne określenie, tyle że ten wątek nie o Palikocie tylko o słomie wystającej z kapci co niektórym posłom PiS...
        • rzewuski1 Re: janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 17:48
          cóż kultura i wychowanie tych panów jest na bardzo niskim poziomie
          brak im klasy
        • hordol twój pryncypał polityczny niejaki palikot 26.01.12, 17:49
          wielokrotne dał pokaz chamstwa i podłosci tak więc nie lej krokodylich łez
          • kzet69 Re: twój pryncypał polityczny niejaki palikot 26.01.12, 17:58
            A Godsonowi sie dostało za kolor skóry hipokrytko...
            • hordol Re: twój pryncypał polityczny niejaki palikot 26.01.12, 18:00
              godson to nie murzynek tylko afropolak.
        • green_feldkurat_katz Re: janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 17:50
          > wspólczesny petroniusz polskiej sceny politycznej
          >
          > Rzeczywiście trafne określenie

To ja poproszę o ostatnią ucztę tego "Petroniusza"...
          • hordol spécialité de la maison janusza palikota 26.01.12, 17:59
            opluć zmarłych
          • srul Re: janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 18:08

> > wspólczesny petroniusz polskiej sceny politycznej
            > >
            > > Rzeczywiście trafne określenie

> To ja poproszę o ostatnią ucztę tego "Petroniusza"...

Niestety, pospolitych gnid nie stac na tak honorowe zakończnie marnego żywota.
            • green_feldkurat_katz Re: janusz palikot arbiter elegantiarum 26.01.12, 18:12
              Niestety, pospolitych gnid nie stac na tak honorowe zakończnie marnego żywota

Mnie wystarczy politycznego żywota... Niech tam sobie żyje w spokoju za, tak, czy inaczej zdobyte pieniądze, ale niech już tu nie cuchnie...
    • sowietolog dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 17:58
      Kzet, przesadzasz. Natomiast transseksualizm Grodzkiego/Grodzkiej nie czyni z niej Królową Matkę, wyjętą z krytyki i polemiki...

Po pierwsze, to on/ona sama zaczęła. Prowokując kłótnię i złośliwie (chamsko) mówiąc per pan Rydzyk. Zrobiła to celowo. W polskiej kulturze, tradycji, języku, kapłanów i zakonników - nie tylko Kk! - nazywa się per ksiądz/ojciec. Nie musiała mówić "ojciec", ale powinna "ksiądz". Dziedziczak wykazał jej zakłamanie, tożsamo traktując. Jak dla niej Rydzyk nie jest ani ojcem, ani księdzem, tak i ona dla wielu Polaków nie jest "panią". Lecz "panem" właśnie.

Po drugie, warto wysłuchać CAŁEJ wypowiedzi Suskiego i poznać jej okoliczność, sejmowe tło. Z tego co ja zrozumiałem, a słuchałem tego robiąc posiłek w kuchni, to Suski nabijał się z tego, iż Godson co innego mówił na komisji, a co innego zrobił, głosując tak jak reszta posłów PO, czyli partyjnie. Poza tym, to od kiedy Julian Tuwim JEST NA CENZUROWANYM, jako rasista? To właśnie przez taki, ten terror politpoprawności umiera cywilizacja zachodnia, łacińsko-anglosaska. Dodam, że określenia "murzyn" oraz zdrobnienie "murzynek" w swojej genezie nie są obelżywe, lecz opisowe. Od "murza", arabskiego czy tureckiego urzędnika, posła, dyplomaty. Często bywali oni czarnoskórzy, pochodząc z Afryki czy głębokiej Arabii.
      • sowietolog tvn24 plus post scriptum... 26.01.12, 18:08
        PS. Właśnie tvn24 cynicznie wykorzystuje Godsona i tę "sprawę", aby "nakryć" medialnie, ramówkowo, sprawę ACTA i np. wypowiedzi szwedzkiego europosła czy orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości o niezgodności ACTA z Traktatem Lizbońskim/Kartą Praw Podstawowych. Wcześniej też do przesadzy eksploatowali dramat w Sosnowcu, byleby tylko unikać pokazywania i komentowania kolejnych masowych protestów przeciwko ACTA.
        • sowietolog Re: tvn24 plus post scriptum... 26.01.12, 18:12
          PPS. Wikipedia kojarzy "murzyna" z Maurem. Czyli Arabami z północno-zachodniej Afryki, którzy podbili i zajęli na jakiś czas Płw. Iberyjski, aż do czasu rekonkwisty.

pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_rasa_cz%C5%82owieka

A tu na szybko ów murza:
          www.slownik-online.pl/kopalinski/9DB502C1AF47A4EEC12565DB005561D4.php
          Mnie uczono, iż murzyn wywodzi się od właśnie murzy. Terminu używanego w większości krajów kultury islamu.
          • sowietolog Re: tvn24 plus post scriptum... 26.01.12, 18:14
            Słowa na cenzurowanym:
            1. Murzyn i murzynek,
            2. Cygan i cyganić,
            3. Żyd i judzić,
            4. Ksiądz i ojciec,
            5. Etc., etc. ...
            • green_feldkurat_katz Orwell - 1984? 26.01.12, 18:16

• platfusy.do.paki TVN musi tak robić 26.01.12, 18:18
          Ponieważ de facto jest bankrutem z ponad 3 mld długów i notorycznymi stratami od 3 lat (każdy kwartał w plecy).

Przy życiu utrzymują go kredyty, które dostaje z banku Pekao SA, którego właścicielem jest splajtowany Unicredit a którego szefem był do niedawna JK Bielecki.

TVN musi działać po linii tych, którzy w tej chwili decydują o jego finansowaniu. Bez tych zastrzyków gotówki nie dotrwa do momentu przejęcia go przez C+.
      • erte2 Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:16
        sowietolog
        Ksiądz, pastor czy inny rabin to po prostu zawód - taki sam jak nauczyciel, spawacz czy pomoc kuchenna. I nie widzę powodu aby mówić do rydzyka per "ksiądz" jeśli ktoś nie jest członkiem wspólnoty katolickiej, a zwrócenie się do niego "ojcze" byłoby obraźliwe dla pamięci mojego Ojca.
        • wachmistrz_soroka Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:20
          erte2 napisał:

> sowietolog
          > Ksiądz, pastor czy inny rabin to po prostu zawód - taki sam jak nauczyciel, spa
          > wacz czy pomoc kuchenna. I nie widzę powodu aby mówić do rydzyka per "ksiądz" j
          > eśli ktoś nie jest członkiem wspólnoty katolickiej, a zwrócenie się do niego "o
          > jcze" byłoby obraźliwe dla pamięci mojego Ojca.

Tak,zgadzam się całkowicie z tą opinią.
          Jeżeli ktoś nie jest członkiem wspólnoty katolickiej,ci którzy należą niech mówią ksiądz lub ojciec.
          • sowietolog Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:44
            > Tak,zgadzam się całkowicie z tą opinią.
            > Jeżeli ktoś nie jest członkiem wspólnoty katolickiej,ci którzy należą niech mów
            > ią ksiądz lub ojciec.

Zatem wykazujesz się, jak i wielu innych, katolicką fiksacją.

Określenia ksiądz oraz ojciec odnoszą się również do kapłanów różnych kościołów prawnosławnych i protestanckich. Jeszcze dystans u ateisty czy agnostyka do przepełnionego szacunkiem i uznaniem "ojca" rozumiem, ale negowanie "księdza" to już antyklerykalna fiksacja. Porównywalna do fiksacji antytranssekusalnej i np. Grodzkiej. I tak to właśnie wyglądało: Grodzka zaatakowała, Dziedziczak oddał. Nie ma z czego robić sensacji.
            • kzet69 Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:49
              Ja osobiście do kapelana szpitalnego też zwracam się per "pan", słowa księże, ojcze itp. pozostawiam katolikom...
            • wachmistrz_soroka Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:50
              Zatem wykazujesz się, jak i wielu innych, katolicką fiksacją.

Nie,nie jestem sfiksowany.Uważam,że osoba,która nie należy do wspólnoty katolickiej nie musi używać określenia ksiądz czy ojciec.Pan,nie jest żadną obraźliwą formą.

Pamiętasz jak zwrócił się naczelny rabin do papieża kiedy ten był w polskim sejmie?
        • sowietolog Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:24
          Erte, kręcisz i interpretujesz podle własnej wygody, ergo - zmyślasz. Taka jest nasza kultura i tradycja językowa, iż niezależnie od wyznawanego poglądu - wierzący, ateista czy agnostyk - do duchownych, czyli kapłanów różnych religii i wyznań, zwracamy się właśnie per ksiądz, pastor, rabin, etc., etc.

Forma "ojciec" to wyższa szkoła jazdy i chęć okazania szacunku, czy nawet i przynależności do tegoż wyznania. W Polsce np. do popów mówi się także per ksiądz czy ojciec. I nikt tego "ojca" od Grodzkiej nie wymagał. Ale "księdza" i owszem, już tak.
      • boblebowsky Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:19
        sowietolog napisał:

> Kzet, przesadzasz. Natomiast transseksualizm Grodzkiego/Grodzkiej nie czyni z n
        > iej Królową Matkę, wyjętą z krytyki i polemiki...

Rozumiem, że to właśnie to określenie stanowiło w tym przypadku polemikę?

>
        > Po pierwsze, to on/ona sama zaczęła. Prowokując kłótnię i złośliwie (chamsko) m
        > ówiąc per pan Rydzyk. Zrobiła to celowo. W polskiej kulturze, tradycji, języku,
        > kapłanów i zakonników - nie tylko Kk! - nazywa się per ksiądz/ojciec. Nie musi
        > ała mówić "ojciec", ale powinna "ksiądz". Dziedziczak wykazał jej zakłamanie, t
        > ożsamo traktując. Jak dla niej Rydzyk nie jest ani ojcem, ani księdzem, tak i o
        > na dla wielu Polaków nie jest "panią". Lecz "panem" właśnie.

Ciekawa logika, tylko trochę jednak chybiona. Trudno porównać posługę jaką pełni ksiądz z problemami tożsamości seksualnej, będącej sferą bardzo intymną i wrażliwą. Jeśli tego nie widzisz, no cóż...

> Po drugie, warto wysłuchać CAŁEJ wypowiedzi Suskiego i poznać jej okoliczność,
        > sejmowe tło. Z tego co ja zrozumiałem, a słuchałem tego robiąc posiłek w kuchn
        > i, to Suski nabijał się z tego, iż Godson co innego mówił na komisji, a co inne
        > go zrobił, głosując tak jak reszta posłów PO, czyli partyjnie. Poza tym, to od
        > kiedy Julian Tuwim JEST NA CENZUROWANYM, jako rasista? To właśnie przez taki, t
        > en terror politpoprawności umiera cywilizacja zachodnia, łacińsko-anglosaska. D
        > odam, że określenia "murzyn" oraz zdrobnienie "murzynek" w swojej genezie nie s
        > ą obelżywe, lecz opisowe. Od "murza", arabskiego czy tureckiego urzędnika, posł
        > a, dyplomaty. Często bywali oni czarnoskórzy, pochodząc z Afryki czy głębokiej
        > Arabii.

Rozumiem, że określenia "murzyn do roboty" czy "sto lat za murzynami" to wg ciebie określenia nie obelżywe lecz opisowe. To chyba kwestia wrażliwości i inteligencji ludzi którzy potrafią innych opisać jedynie po kolorze skóry.
        • wachmistrz_soroka Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:22
          Rozumiem, że określenia "murzyn do roboty" czy "sto lat za murzynami" to wg ciebie określenia nie obelżywe lecz opisowe. To chyba kwestia wrażliwości i inteligencji ludzi którzy potrafią innych opisać jedynie po kolorze skóry.

Bobek nie rozśmieszaj mnie do łez.
          Przecież wrażliwość i inteligencja to zupełnie obce dla ciebie pojęcia.
          • boblebowsky Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:30
            Spadaj głupku, albo coś na temat napisz, bo to twoje poszczekiwanie jest żałosne. No chyba że sobie czapkę niewidkę na łeb życzysz i zaszczytne miejsce w mojej galerii szumowin.

> Bobek nie rozśmieszaj mnie do łez.
            > Przecież wrażliwość i inteligencja to zupełnie obce dla ciebie pojęcia.
            • wachmistrz_soroka Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:38
              boblebowsky napisał:

> Spadaj głupku, albo coś na temat napisz, bo to twoje poszczekiwanie jest żałosn
              > e. No chyba że sobie czapkę niewidkę na łeb życzysz i zaszczytne miejsce w moje
              > j galerii szumowin.
              >
              >

Będę ci bardzo wdzięczny głupku.Ja ci czapki nie założę bo na analizie twojej psyche i osobowości można by napisać doktorat.
              >
              >
        • x2468 Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:29
          Powiedziec do dziada " pan Rydzyk" to faktycznie porażające chamstwo.Uważam ze zwracanie się do tego osobnika per "pan" to przesada.
          • boblebowsky Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:32
            x2468 napisał:

> Powiedziec do dziada " pan Rydzyk" to faktycznie porażające chamstwo.Uważam ze
            > zwracanie się do tego osobnika per "pan" to przesada.

Zgadzam się. Najbardziej pasuje mi do niego cwaniaczek, albo naciągacz.
          • sowietolog Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:44
            Iksiku, skaczesz z wątku na wątek, niezależnie od jego tematyki, byleby tylko dokopać pisiakom. Skąd ta potrzeba?

Powtarzam. To Grodzka zaczęła. I nazwanie jej po prawdzie Grodzkim jest na tyle "chamstwem", na ile jej brak kultury w postaci nieznajomości słowa "ksiądz"...
        • sowietolog Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:35
          > Rozumiem, że to właśnie to określenie stanowiło w tym przypadku polemikę?

Nie manipuluj wyrywając fragment tekstu z kontekstu. Ale tak, to Grodzka zaczęła i za to oberwała. Zatem niech nie chowa się jak jakiś smarkacz czy smarkula pod własną spódnicą...

> Ciekawa logika, tylko trochę jednak chybiona. Trudno porównać posługę jaką pełn
          > i ksiądz z problemami tożsamości seksualnej, będącej sferą bardzo intymną i wra
          > żliwą. Jeśli tego nie widzisz, no cóż...

A dlaczego? Jest odwrotnie. To ta twoja "posługa" jest ukorzeniona w kulturze śródziemnomorskiej od kilku tysięcy lat, w tracycjach i pogańskich i monoteistycznych (np. w chrześcijańskich), natomiast obecny stan Grodzkiej to medycyna XX wieku i w dużej mierze jej "widzimi się"...
          Jeżeli czuje się taka wrażliwa i przepełniona kobiecą intymnością, to po co "pcha się na afisz" i po co prowokuje właśnie światopoglądowy spór w Sejmie? Jest wręcz przeciwnie, ona jako członek... oups, członkini Ordynackiej i kumpel do wódki Czarzastego, odczuwa silną potrzebę istnienia medialnego, prowokacji i polemiki politycznej.
          Bąbelku, nie rżnij głupa...;-)

> Rozumiem, że określenia "murzyn do roboty" czy "sto lat za murzynami" to wg cie
          > bie określenia nie obelżywe lecz opisowe. To chyba kwestia wrażliwości i inteli
          > gencji ludzi którzy potrafią innych opisać jedynie po kolorze skóry.

Tu przez ciebie przemawia właśnie piewca tegoż terroru politpoprawności i cenzora Tuwima.... I nie czaruj tu pseudo-wrażliwością, której dałeś pokaz w wątku o Anecie Krawczyk... Grodzka zaczęła pyskówkę i w jej ramach - dostała kuksańca. Moim zdaniem, celnego. W parlamentarnej normie.
          Poza tym, podaruj sobie wciąganie mnie w narodowo-kulturowe boje. To temat rzeka, przepełniony różnymi uwarunkowaniami. Piszę to jako fan polskiej Tatarszczyzny:-)

• srul Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 18:47
          > Rozumiem, że określenia "murzyn do roboty" czy "sto lat za murzynami" to wg cie
          > bie określenia nie obelżywe lecz opisowe. To chyba kwestia wrażliwości i inteli
          > gencji ludzi którzy potrafią innych opisać jedynie po kolorze skóry.

Bobik, brniesz w paranoje. Zgodnie z zaprezentowaną przez ciebie "logiką", obelżywe jest określenie- chłopiec, vide: "chłopiec do bicia", "chłopiec na posyłki", lub kobieta: "kobieta upadła", "kobieta lekkich obyczjów" Ale lewactwo notorycznie przkracza granice zdrowego rozsądku, krocząc raźno w opary absurdu.
          • boblebowsky Re: dwie sprawy do wyjaśnienia... 26.01.12, 19:52
            srul napisał:

> > Rozumiem, że określenia "murzyn do roboty" czy "sto lat za murzynami" to
            > wg cie
            > > bie określenia nie obelżywe lecz opisowe. To chyba kwestia wrażliwości i
            > inteli
            > > gencji ludzi którzy potrafią innych opisać jedynie po kolorze skóry.
            >
            > Bobik, brniesz w paranoje. Zgodnie z zaprezentowaną przez ciebie "logiką", obel
            > żywe jest określenie- chłopiec, vide: "chłopiec do bicia", "chłopiec na posyłk
            > i", lub kobieta: "kobieta upadła", "kobieta lekkich obyczjów" Ale lewactwo noto
            > rycznie przkracza granice zdrowego rozsądku, krocząc raźno w opary absurdu.

Taaak???/ A widzisz gdzieś w podanych przez siebie przykładach aspekt rasizmu?
    • nowakapotka Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 18:22
      Czy Twój przełożony wie, czym zajmujesz się w godzinach pracy, doktorku?
    • tw_wielgus Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 18:29
      Przesadzasz... To naprawdę takie drobne złośliwości w stosunku do potencjalnych możliwości tych panów.
    • ave.duce Re: PiS-owskie chamstwo i prostactwo. 26.01.12, 18:43
      Drobnomieszczaństwo...

Obaj wiedzą, co mówią >

Suski jest murzynem prezesa,
      Dziedziczak jest [...] prezesa.

Wiszą mi i powiewają równo.
    • sowietolog Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 18:54
      Julian Tuwim. Zacny Polak, literat. Polak pochodzenia żydowskiego. Równie cięty na endecję, jak i na przedwojenne żydowstwo, syjonistów.

Wedle tutejszych lemingów uznany za rasistę i szowinistę.

Zgadzam się z Terlikowskim. To było obrażliwe. Jednak nie rasistowskie. Ale DOPUSZCZALNIE obrażliwe. W ramach sporów parlamentarnych. Tak jak i per "pan Grodzki".

Chodzi jednak o coś innego. O to, że 90 proc. Polaków używa takich określeń i takiej retoryki. Na czele z przedstawicielami liberalno-lewicowych środowisk, np. seksistów z SLD, hehe... Nie jest to nic nadzwyczajnego. Chodzi o to, że tvn24 jaskrawie bagatelizuje protesty przeciwko ACTA i na siłę wyszukuje i eksploatuje zastępcze tematy. Byleby jak najdalej od pokazywania antyACTAowców. Jak nie dramat w Sosnowcu, to Suski i Murzynek Bambo...

pl.wikipedia.org/wiki/Julian_Tuwim
      • srul Re: PiS-owskie chamstwo. 26.01.12, 19:09
        To naprawdę groteskowe. Każdy, w swojej "intymnej wrażliwości", moze sie nagle poczuć np nutrią. Zacznie łazić po miescie na czworaka, odziany w futerko, z protezą imponujacych siekaczy. I kaze się tytułować nutrią, albo w porywach dobrego humoru gryzoniem, bo taki jest aktualny stan jego "tożsamosci". Jeśli ktoś, siłą inercji, nazwie go, zgodnie ze stanem faktycznym, per pan lub człowieku, będzie to automatycznie dyskryminacją i przejawem mowy nienawiści? Czy tylko referowaniem realnego stanu rzeczy?
        • kum.z.antalowki Ooo tak: srul, murzyn, transseksualiska, nutria... 26.01.12, 19:44
          prawdziwy szowinistyczny PiS-owski „Parteigenosse“ und „Volksgenosse“... albo już tak miał, albo mu się tak porobiło i się dostosował do
    • republika.republika brak kultury Grodzkiej też wypada zauważyć 26.01.12, 19:56

Grodzka życzy sobie żeby nie mówić o niej pan, Rydzyk też sobie tego nie życzy

Skoro pani posłanka walczy z uprzedzeniami - niech zacznie od siebie, bo ma poważny problem z brakiem tolerancji dla księży i ludzi wierzących
      • kum.z.antalowki Chrzanisz. Nie mówila o nim per "on", czy doń:"ty" 26.01.12, 21:16
        Nie mieszaj tytułomanii z grzecznością. "Pan", "pani" to już jest zwrot grzecznościowy. W Anglii do księdza czy pastora przeważnie mówi się "you" i nikt się nie obraża. Natomiast brakiem kultury, czy wręcz chamstwem jest obrażanie i poniżanie kogoś przytykami naśmiewającymi się z jego rasy, narodowości, wyznania czy płci
      • damakier1 Re: brak kultury Grodzkiej też wypada zauważyć 27.01.12, 01:28
        > Grodzka życzy sobie żeby nie mówić o niej pan, Rydzyk też sobie tego nie życzy
        >
        > Skoro pani posłanka walczy z uprzedzeniami - niech zacznie od siebie, bo ma po
        > ważny problem z brakiem tolerancji dla księży i ludzi wierzących

Też uważam, że o ile nie ma żadnego powodu by Grodzka miała zwracac sie do Rydzyka per "ojcze", to juz per "ksiądz" mogłaby mu z grzecznosci powiedzieć. Na tej samej zasadzie, jak mówi się "panie dyrektorze, panie prezesie". Jednak nie mozna uznać, że skoro zwróciła sie do Rydzyka przez "pan", to do niej można tez tak się zwrócić. Symetria byłaby, gdyby powiedziała "pani Rydzyk".
    • p.heniu Jak artystka rewiowia ma pióra w... 26.01.12, 21:38
      to jest ptakiem?
    • lionold Re: co za elektorat takiego Suskiego czy wklęsłe 26.01.12, 21:57
      czółko Dziedziczaka wybrał? Jakto kto? Jeszcze wieksi debile od nich!
    • pan.nikt Re: PiS-owskie chamstwo. 27.01.12, 02:03
      Czyś ty się szaleju napił, czy się naćpałeś.
      Od kiedy murzynek jest określeniem negatywnym

Przecież murzynek Bambo to nasz koleżka. Prawda??

A Pan Grodzki??
      No tak drobny błąd. Ten pan nazywał się inaczej. Rozumiem że Grodzki obraziło tego Pana. Powinno być Pan......

I nie próbuj uczyć mnie tolerancji.
      Mieszkam w jednej kamienicy z fajnymi murzynami, papierosy kupuję u "ciapatych". Ba u Pakistańczyków kupuję ozdoby na gwiazdkę. Na piwo chodzę do Szkotów. Płacę rachunki u Hindusów. Hinduski są w większości naprawdę ładne i zadbane. W kościele spotykam Wietnamczyków, Chińczyków, murzynów itd. I ze wszystkimi z nich mam dobre kontakty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka