lumpior 05.02.12, 19:09 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11092275,PiS_nie_lubi_Szymborskiej___Nie_kojarzy_mi_sie_z_polska.html? // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
futuroeuro nie kojarzy im sie z IV Rzesza? 05.02.12, 19:15 czas ich potraktowac nowym spadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 PiS nie kojarzy się z Polską 05.02.12, 19:18 PiS kojarzy się z brudnym, śmierdzącym i zapyziałym Polaczkowem. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:20 A kogo obchodzi opinia tych frustratów na temat kogokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 20:56 wybiórczą obchodzi. Inaczej by się nie pytała. Tylko po co jej to "tańcowanie po grobach"? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:06 Masz rację Łosiu. Opinia gazetę obchodzi i dlatego zapytali prawdziwych specjalistów od potrząsania trumnami. Pozdrawiam Łosia. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:38 ale ona, matka nasza przecież prosiła by po grobach nie tańcować, nie zajmować się "tymi sprawami", a w ogóle by było ciszej nad tymi trumnami... Co najwyżej wygonić 2 trumny z Wawelu, więcej nic. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:47 I miała rację, zupełnie się z Twoją mamą zgadzam! Po pierwsze to bardzo nie ładnie tańczyć na grobach. A po drugie na zajmowanie się "tymi sprawami" przyjdzie czas jak dorośniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:53 no to czemu tańcuje? Dalaby se juz spokój bo po co brzydkie rzeczy o zmarłej osobie wyciagać? Nie wie że o zmarłych tylko dobrze albo wcale? A ta podpuszcza by opowiadali o jakichs wierszykach gdzie sławiła ludobójcę. Tańce Kwaska pomijam bo on chory był. Na goleń. Więc jest usprawiedliwiony. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:50 no to sie dowiedzieli. Dziwnym trafem znowu nie zapytali o list intelektualistów krakowskich tylko o jakies bzdetne wierszyki wyprodukowane przez naiwną nastolatkę w wieku lat 30. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:07 Szymborska? A fe, o zmarłych tak się nie pisze... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:08 Nie, nie Szymborska. Przedmówca miał z całą pewnością na myśli Jarka. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:58 zdaje sie o kobiecie jakiejś pisał... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:25 sorry sorry. "...z Polską wierzbą". Niestety kojarzy się głównie z komunizmem i pochwałą stalina. Prawdzie nie wolno zaprzeczać. Ps Hofmana też nie lubię. Taki lalusiowaty bucek Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:28 A co pan powisz o Rymkiewiczu, panie nikt?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:34 niewiele, bo niewiele wiem, ale ostatnimi laty mądrze prawi. Wiem, że miał jakiś durny okres w swojej twórczości. aha. Wiem, że Michnik go nie lubi i to jest opinia oficjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:38 ps Nie jestem "połykaczem poezji". O Szymborskiej i Szymborską poczytałem z ciekawości w związku z jej Noblem. I niestety. "Czerwono" tam było. Ba byłem wtedy nawet w domku, gdzie się urodziła (no może obok domku). Piękne miejsce nad jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:09 a to, ze zrozumiał błędy młodosci i starał się je naprawic. A pani Szymborskiej flirt z lewakami został do samego końca. Że z komuszkami sie trochę poprztykała? A bo to kłótnie w rodzinie sie nie zdarzaja? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:12 Ależ nikt nie zamierza no mozę poza grupą apologetów barda IV RP - Rymkiewicza, któremu zakłamane pisowskie mordy ( sorry za słownictwo, ale tylko tak dobrane słowa mogą zobrazować prawdę o tym szemranym towarzystwie) bez mrugnięcia oka wybaczyły pochwalne wersety na cześć komunizmu. pan.nikt napisał: > sorry sorry. "...z Polską wierzbą". > Niestety kojarzy się głównie z komunizmem i pochwałą stalina. > Prawdzie nie wolno zaprzeczać. > > Ps Hofmana też nie lubię. Taki lalusiowaty bucek Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:45 a ladnie to tak szermować mowa nienawiści? Co do mrugnięc okiem: Rymkiewicz dość długo odpokutowywał błędy młodości, niektórzy - jak Ty - jeszcze mu najwyraźniej nie wybaczyli :) Natomiast p. Szymborska jakoś z lewizmem nie zerwała, poprzytykała się trochę i podroczyła z jednymi, związała z innymi a potem jak czepiła sie salonowych, tak już nie opuściła ich do końca, ratując czasem czy to swoim autorytetem czy to wierszem w potrzebie. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 06.02.12, 09:31 Ależ Panie Łosiu ja mam głęboko gdzieś to o czym pisał Rymkiewicz za młodu. W tym samym umownym miejscu mam jego obocną twórczość za którą będzie przepraszał jeżeli jeszcze parę lat pożyje. Mowa nienawiści..?! Gdzie żeś się jej dopatrzył? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 06.02.12, 15:12 no to się różnimy. Ja tam uwazam za prawdziwe i sensowne to: Powiadam wam: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia (to ze św. Łukasza jest) i dlatego pokutujący i zadoścuczyniający Rymkiewicz jakoś bardziej do mnie przemawia niż ta co z lewizmem w złym jego wydaniu nie zerwała (Salon), ba, nawet go wspierała. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Noblistka i ..PiS. 06.02.12, 16:44 wyborcza.pl/1,76842,11094962,List_otwarty_w_sprawie_Wislawy_Szymborskiej.html Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 07.02.12, 00:40 no i? co niby ma wynikać z tego linku? Że znowu jakieś ałtoryteta coś se tam wymysliły? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 06.02.12, 16:48 Tak? No to z całą pewnością i bez najmniejszego trudu odnajdziesz i zacytujesz słowa Rymkiewicza, w których przeprasza on za swoje wcześniejsze dokonania, wyznaje szczery żal, wyraża obietnicę poprawy i chęć odbycia pokuty. losiu4 napisał: > no to się różnimy. Ja tam uwazam za prawdziwe i sensowne to: > > Powiadam wam: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, któ > ry się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie > potrzebują nawrócenia > > (to ze św. Łukasza jest) > > i dlatego pokutujący i zadoścuczyniający Rymkiewicz jakoś bardziej do mnie prze > mawia niż ta co z lewizmem w złym jego wydaniu nie zerwała (Salon), ba, nawet g > o wspierała. > > Pozdrawiam > > Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 07.02.12, 01:19 już sie poprawił i zadoścuczynia. Czym? Ano swoja działalnoscią :) co do spraw spowiedziowych.... coś mi sie o uszy obiło... jakaś Hańba domowa albo co... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
smr-ek nie kazdego trzeba lubic 05.02.12, 19:37 na sympatie ludzi trzeba sobie zasłuzyc, a ona miala w tek materii slabe karty. Nie popisla sie humanizmem, raczej odwrotnie. ze napisala kilka zgrabnych wierszykow to stanowczo za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: nie kazdego trzeba lubic 05.02.12, 19:46 smr-ek napisał: > na sympatie ludzi trzeba sobie zasłuzyc, a ona miala w tek materii slabe karty. > Nie popisla sie humanizmem, raczej odwrotnie. ze napisala kilka zgrabnych wie > rszykow to stanowczo za malo. napisz jeden a dobry dostaniesz nobla:) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: nie kazdego trzeba lubic 05.02.12, 22:57 od kiedy nobel z literatury stał sie dziedzina polityczną i służy głównie do nagradzania lewusów, to żaden zaszczyt jest, raczej wstyd coś takiego dostać. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: nie kazdego trzeba lubic 06.02.12, 00:24 masz duże szanse dostać:) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: nie kazdego trzeba lubic 06.02.12, 13:20 lepiej nie, musiałbym kanałami po wsi chodzić ze wstydu :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
smreek Re: nie kazdego trzeba lubic 06.02.12, 00:44 primo, jej wiersze sa przecietne, wielu poetow pisze podobne. secundo, dostawanie dzis nobli to wstyd, bo jest to nagroda stricte polityczna - w sam raz dla bylych esbekow i im podobnych. fakt, ze ona nawolywala kiedys do mordowania niewinnych ludzi (ksiezy) stawia ja poza nawiasem czlowieczenstwa. ale masz prawo miec ludobojcow za idoli, w koncu Stalin (ktory byl jej bogiem) i Hitler tez mieli swoich wyznawcow. Nie lubie Szymborskiej, nie ma w niej nic wartosciowego i ludzkiego. Przez cale zycie byla skrajna egoistka. Skladanie slow z wierszyki bez serca i ducha nic dla mnie nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:47 pisuarki mają talent wyjatkowy do dawania powodów do traktowania ich jak przygłupów,czyli tych którymi są. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:57 venus99 napisał: > pisuarki mają talent wyjatkowy do dawania powodów do traktowania ich jak przygł > upów,czyli tych którymi są. ta nauka zwie się genetyka:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 19:59 To kwestia jak kto definiuje mądrość. Coś co Ty uważasz za mądre, ja często (nie zawsze) uważam za głupie, albo bardzo głupie. Takie jest zycie. A prawda GW i TVN nie jest wcale prawdą oświeconą. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 20:01 ależ masz rację :) tylko dlaczego Dodę skazali? Odpowiedz Link Zgłoś
flc99 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 20:05 partyjna psiarnia rozpuściła pyski. revelstein.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 20:20 Szymborska Wisława Niektorzy lubia poezję Niektorzy - czyli nie wszyscy. Nawet nie wiekszosc wszystkich ale mniejszosc. Nie liczac szkol, gdzie sie musi, i samych poetow, bedzie tych osob chyba dwie na tysiac. Lubia - ale lubi sie takze rosol z makaronem, lubi sie komplementy i kolor niebieski, lubi sie stary szalik, lubi sie stawiac na swoim, lubi sie glaskach psa. Poezję - tylko co to takiego poezja. Niejedna chwiejna odpowiedz na to pytanie juz padla. A ja nie wiem i nie wiem i trzymam sie tego jak zbawiennej poreczy. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:06 a jak nazwać osobę podpisującą sie pod listem który miał być "podkładka" dla władzy świadczacą o poparciu intelektualistów dla próby mordu sądowego? Hę? Piszę, bo wszyscy podniecają sie jej wierszykami o Stalinie (oczywiście "tłumaczenie": naiwna "młódka" po przełozeniu na fakty to kobieta niemal 30 letnia, ponoc bardzo inteligentna) a tego tematu wybiórcza jakos nie chce tknąć Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:13 Lepiej milcz jeden z drugim zamiast prezentować tu swoja durnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:17 jaką durnote? Ani nie ja zacząłem ten watek, ani nawet załozyciel nie wymyślił tylko wybiórcza usiedziec cicho nie może i pogrywa sobie trumną. Bo to przeciez jej artykuł jest podlinkowany na początku, czyż nie? Podpisał się pod nim niejaki Adam Hofman wiec jak masz pretensje, to do niego. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:13 tak samo nazwać jak osoby jeżdżące z ryngrafem da Pinocheta Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 21:28 a to wyslij p. Michnikowi i wybiórczym ałtorytetom. Na pewno się uciesza. Już beda wiedziec co o p. Szymborskiej pisać :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 a własciwie dlaczego 05.02.12, 21:14 GW gra politycznie i tańcuje nad trumnami (no dobra, jedna trumną)? Nie mogą uszanować zmarłej tylko uzywają ją do tanich gierek politycznych służących zdyskredytowaniu nielubianej partii? Nie mogą choć do pogrzebu poczekać? To tylko parę dni. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: a własciwie dlaczego 05.02.12, 21:18 losiu4 napisał: > GW gra politycznie i tańcuje nad trumnami (no dobra, jedna trumną)? Nie mogą us > zanować zmarłej tylko uzywają ją do tanich gierek politycznych służących zdyskr > edytowaniu nielubianej partii? Nie mogą choć do pogrzebu poczekać? To tylko par > ę dni. > > Pozdrawiam > > Losiu nie pij jutro do roboty trza. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: a własciwie dlaczego 05.02.12, 21:25 ja się jeno zapytowywuję dlaczego wybiórcza wyprodukowała ten artykuł. I to w niedziele, z ostatnią aktualizacją o 18:51? Tak ją d... swedzi i nie moze nawet do pogrzebu doczekać, tylko swoje gierki nad trumna musi juz teraz prowadzić? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda A dlatego, 05.02.12, 21:29 że pokazywanie ludziom głupoty Hofmana nie jest "żadnym tańcem nad trumną". Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: A dlatego, 05.02.12, 22:48 korzystajac z trumien? Taz ten smród gierek toczonych za pomocą trumien to budził wstret u wrazliwych ludzi w wybiórczej. No chyba ze powonienie zdązyli stracić. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A dlatego, 05.02.12, 22:50 A to Hofman umarł, że pokazywanie jego prymitywnej głupoty jest jakoby tańcem nad trumną? losiu4 napisał: > korzystajac z trumien? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: A dlatego, 05.02.12, 23:11 nie, Szymborska umarła i wykorzystuje się jej trumnę w gierkach. A ze Szymborska swoje za paznokciami ma, to szczerzy z natury ludzie z PiSu powiedzieli delikatnie że jednak ta Szymborska jest nieco nietentego. I tak delikatnie ja potraktowali, bo poruszyli właściwie jeno sprawę wierszyków (30letnia kobieta, ponoć tytan intelektu, nie zdawała sobie sprawy że pisze o ludobójce, hłehłełe) i to że z lewizmem nie zerwała, i w obronę kapusi sie zaangazowała sprzeciwiając się lustracji (babraniu się w szambie bezpieki), jakby na starość wzrok i powonienie straciła i nie zauważyła jak to jej fumfel Adas uprawiał kraule w zawartości tegoż szamba przez dłuższy czas... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
hordol ojej ojej 05.02.12, 21:19 paczta ludzie paczta pis atakuje noblistkę, zamiast wielbić i hołdy składać Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda :))) 05.02.12, 21:20 Spokojnie, Hofman lubi za to Rosiewicza - każdy ma sympatię na własną miarę :) Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: :))) 06.02.12, 05:28 > Spokojnie, Hofman lubi za to Rosiewicza - każdy ma sympatię na własną miarę :) I wie, ze Powstanie Warszawskie 28 dni trwało, tak a propos polskich wierzb. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.moneta Mnie PiS kojarzy się z krowim łajnem 05.02.12, 21:55 Takim zapaszkiem z obory. Dla niektórych może się on podoba. Bo taki swojski i przypominający czasy dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mnie PiS kojarzy się z krowim łajnem 05.02.12, 21:58 jozef.moneta napisał: > Takim zapaszkiem z obory. Dla niektórych może się on podoba. Bo taki swojski i > przypominający czasy dzieciństwa. E tam raczej z gnojówką, Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.moneta Re: Mnie PiS kojarzy się z krowim łajnem 05.02.12, 22:01 mnie z łajnem Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mnie PiS kojarzy się z krowim łajnem 05.02.12, 22:04 czyli masz pozytywne mniemanie o pisie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.moneta Re: Mnie PiS kojarzy się z krowim łajnem 05.02.12, 22:08 Mam nadzieję, że wyrażając się w taki sposób, nie popełniam przestępstwa. Ja tylko wyraziłem swoją opinię. PiS kojarzy mnie się z zapachem krowich placków. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nie dziwię się. 05.02.12, 22:09 Niestety (piszę to szczerze), formacja ta gromadzi poczciwców z trudem pojmujących budowę cepa, i gustach literackich kończących się na Sienkiewiczu. Z poezji "Murzynek Bambo" oraz "Kto ty jesteś? Wolak mały...". Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Nie dziwię się. 05.02.12, 22:15 Przesadzasz gustują w poezji niejakiego Wolskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:19 Mnie się tam pan Hoffman z Polakiem nie kojarzy. Zupełnie. Ani an face ani z profilu, jak by nie spojrzeć to widzę pajaca. lumpior napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11092275,PiS_nie_lubi_Szymborskiej___Nie_kojarzy_mi_sie_z_polska.html? // Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:26 tw_wielgus napisał: > Mnie się tam pan Hoffman z Polakiem nie kojarzy. Zupełnie. Ani an face ani z pr > ofilu, jak by nie spojrzeć to widzę pajaca. > > lumpior napisał: > > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11092275,PiS_nie_lubi_Szymborskiej___Nie_kojarzy_mi_sie_z_polska.html? // Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:32 Tak sobie myślę, że Hoffman jest murzynem, potomkiem niewolników pracujących na plantacjach bawełny. Odczytywanie oczekiwań i służenie panu te kreatura ma w genach. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Noblistka i ..PiS. 05.02.12, 22:37 tweż tak myślę ale to nie poprawne myślenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Inicjały A.H. 05.02.12, 22:36 Sugerujesz, że gdyby nie nadeszła Armia Czerwona to on był Adolf? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Inicjały A.H. 05.02.12, 23:15 Mam CIę, ty faszysto jeden. To Ty nie wiesz ze wybiórcza tropi takich jak Ty, co to TYCH liter używaja, a nawet ci sprytniejsi co jeno liczby 18 jej argusowemu oku nie uchodza? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
szmul.bender zabawna jest ta Polska 06.02.12, 02:42 bo jezeli komus nie podoba sie tworczosc Szymborskiej czy Miłosza to nie jest to sprawa smaku ale postawa polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Zaden noblista 06.02.12, 07:57 Zaden noblista nie podoba się kaczystom. Szymborska, Miłosz, nie mówiąc o Wałesie. Nie przeszli przez sito pisowskiego jury Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Jaki rozkaz przekazuje nam 06.02.12, 16:48 na sztandarach rewolucji profil czwarty? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick PiS uwielbiając Rydzyka wyklucza tym samym 07.02.12, 00:51 uwielbienie dla Noblistki, która raczyła zechcieć się pochować bez obecności katabasa. Na śmierci Szymborskiej Dziwisz nie zarobi i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś