Dodaj do ulubionych

To dość śmieszne

06.02.12, 13:34
Ale los polityczny Tuska rozstrzygnie się w polowie roku. Zależy on w prostej linii od sukcesu lub klęski kilkunastu facetów kopiących piłkę na trawie. Wcale nie żartuję.

Primo: Tusk ma kompletnego zajoba na punkcie futbolu i zainwestował w tę zabawę kilkanaście miliardów naszych złotówek. Stadiony, Orliki, autostrady, lotniska temu podporządkowane. Jest jak nikt utożsamiany z tym sportem po całości.

Secundo: Gdyby sukces, to jakoś może się te futbolowe szaleństwo rozejdzie po kościach.

Tertio: Jak klęska, to po Tusku. Ludzie się zorientują, że nie mają kury do garnka na niedzielę, stadiony stoją puste, a po autostradach tylko bogacze śmigają. Reszty nie stać na benzynę po sześć zeta i myto. Zadadzą sobie wtedy proste pytanie: Po co nam to było?

Odpowiedź jest prosta jak futbol.
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:38
      Z "Orlikami" Twój głos w sprawie popieram. Nie miałbym nic przeciwko temu gdybyśmy mieli tyle kasy w państwowej kiesie do Norwegia, ale przy obecnym stanie finansów publicznych sa dużo pilniejsze potrzeby niż budowa boisk.
      Publiczne pieniądze należy wydawać dużo bardziej roztropnie.
      • scoutek Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:49
        tw_wielgus napisał:

> Z "Orlikami" Twój głos w sprawie popieram

a ja nie
        Orliki powodują coś, czego do tej pory nie było: otóż ludzie się wokół tych boisk integrują, te boiska nie służa wyłącznie do kopania piłki, choć na to wyglądają
        one służą także ( a może przede wszystkim) wspólnocie, która się gromadzi i zajmuje przy tej okazji swoją okolicą i wspólnym działaniom
        • tw_wielgus Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:00
          Ok Scoutku, nie neguje potrzeby istnienia takch miejsc gdzie młodzież i nie tylko może się spotkać pograć w piłkę itd. Nie w tym problem. Problem w kasie bo jak się jej ma mało to najpierw trzeba zaspokoić te b. pilne potrzeby.
          • scoutek Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:03
            z potrzebami to jest tak, że tak naprawdę trudno ocenić, które są pilne, bardzo pilne i najpilniejsze

czy jeśli spowoduje się integrację jakiejś grupy wokół boiska to czy samorządność miejscowa nie stanie się lepsza i nie zaowocuje lepszymi wyborami generalnie, na szczebel wyższy albo i najwyższy? albo pomoże w rozwoju gminy tak, że lepiej zainwestują w szkoły? szpitale?
            • tw_wielgus Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:14
              Uzasadnić górnolotnymi frazesami można wszystko. Otóż jest pewna gradacja potrzeb:
              Służba zdrowia, bezpieczeństwo, sprawy socjalne a WF chciał nie chciał jest na jest na końcu tej listy.
              To zupełnie tak samo jak z Twoim domowym budżetem. Nie zpałacisz rachunków za prąd ponieważ masz ochotę raz w tyg. pójść na siłownię?
              • scoutek Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:20
                nie chodzi o frazesy
                to wszystko jest ze sobą powiązane, to nie ma tak, że nie zainwestuję w szkolnictwo, bo mi się zawali służba zdrowia
                ta służba mi się i tak zawali, jak nie wykształcę nauczycieli czy lekarzy
                a jak zainwestuję tylko w szkolnictwo to poumieramy wszyscy z braku lekarstw czy szpitale się pozawalają z braku kasy

o to mi tylko chodzi
                • tw_wielgus Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:32
                  Ależ rozumiem o co Ci chodzi o teraz powiedz to tym ludziom z ośrodka opieki społecznej, że za ich zupę chłopcy grają na boisku w piłkę.
                  • scoutek Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:39
                    tw_wielgus napisał:

> Ależ rozumiem o co Ci chodzi o teraz powiedz to tym ludziom z ośrodka opieki sp
                    > ołecznej, że za ich zupę chłopcy grają na boisku w piłkę.

a może raczej za samochód prezydenta miasta?
                    albo dyrektora tegoż ośrodka?
                    • tw_wielgus Re: To dość śmieszne 06.02.12, 15:09
                      To też, jak najbardziej. Chciałem Ci tylko zilustrować co mam na myśli mówiąc o priorytetach.
                      • piq bilans nie jest oczywisty,... 06.02.12, 16:49
                        ...są takie zabiegi społeczno-urbanistyczne, które integrują mieszkańców, a to jest jedna z zasad bezpiecznego miasta i spadku przestępczości. Uważam, że orliki w niektórych miejscach to jest jedyna rzecz, która spełnia tę funkcję chociaż w części. A zawsze jest tak, zwłaszcza w Polsce, gdzie system prawny jest do bani, że ściganie i karanie przestępstw jest niesłychanie kosztowne. Ostateczny wynik nie musi być wcale taki, jak ci się na pierwszy rzut oka wydaje.
                        • tw_wielgus Re: bilans nie jest oczywisty,... 06.02.12, 16:56
                          Przyjmuję ten argument pod jednym warunkiem. Takim mianowicie, że będziesz mi potrafił dowieść, iż swoim społecznym oddziaływaniem "Orliki" wpływają na spadek przestępczości a to wydaje mi się niezmiernie trudne.
                          Nigdzie nie napisałem, że uważam budowę boisk dla młodzieży za bzdurną inicjatywę. Uważam jedynie że nie stać nas na nie w tej chwili tym bardziej że na utrzymanie, konserwacje i naprawy też będą potrzebne całkiem spore pieniądze. Policzył to ktoś zanim rozpoczął inwestycję?
                          • piq dlatego ja argumentuję w sposób "miękki",... 06.02.12, 17:06
                            ...bo trudno zmierzyć efekt orlika czysto pieniężnie, a nawet trudno zmierzyć wpływ takiego orlika na stopień zintegrowania okolicznej ludności. Natomiast udowodniony jest wpływ stopnia integracji na wysokość przestępczości, zwłaszcza tej z użyciem przemocy. Orlik (czy inne boiska) jest pod tym względem nieporównywalnie skuteczniejszy niż ławka pod blokiem.
                            • tw_wielgus Re: dlatego ja argumentuję w sposób "miękki",... 06.02.12, 17:11
                              Wiesz co piq... Zostawmy rozstrzygnięcie naszego sporu na parę lat. Za parę lat zrobmy sobie podsumowanie. O ile jeszcze sztandarowy pomysł rządu Tuska nie ulegnie dewastacji z braku pieniędzy na utrzymanie bo taką Orlikom wróżę przyszłość.
                          • porannakawa01 Re: bilans nie jest oczywisty,... 06.02.12, 17:15
                            tw_wielgus napisał:

> Przyjmuję ten argument pod jednym warunkiem. Takim mianowicie, że będziesz mi p
                            > otrafił dowieść, iż swoim społecznym oddziaływaniem "Orliki" wpływają na spadek
                            > przestępczości a to wydaje mi się niezmiernie trudne.
                            > Nigdzie nie napisałem, że uważam budowę boisk dla młodzieży za bzdurną inicjaty
                            > wę. Uważam jedynie że nie stać nas na nie w tej chwili tym bardziej że na utrzy
                            > manie, konserwacje i naprawy też będą potrzebne całkiem spore pieniądze. Policz
                            > ył to ktoś zanim rozpoczął inwestycję?
                            Dyskusja na temat braku funduszy w Polsce?
                            To tak jakby dyskutować z facetem co to nie zapłacił za prąd i za czynsz choć dobrze zarabia.
                            A dlaczego nie zapłacieś za prąd i czynsz?
                            Ano bo wydałem pensję w kasynie.
                            A dlaczego tak sobie priorytety ustawiasz? Nie wiem!
                            Osiem tysięcy milionów rocznie idzie na finansowanie poskiego KK.
                            To jest sprawa ustawienia priorytetów.
                            To i potem i na inne rzeczy nie starcza. One nie są priorytetem.
                          • scoutek Re: bilans nie jest oczywisty,... 06.02.12, 19:07
                            tw_wielgus napisał:

> potrafił dowieść, iż swoim społecznym oddziaływaniem "Orliki" wpływają na spadek
                            > przestępczości

tak samo jakbyś Ty miał dowieść, że jest wręcz przeciwnie
                    • klara551 Re: To dość śmieszne 06.02.12, 17:56
                      A niby dlaczego tak mówić? Ośrodki pomocy społecznej to jedna działka,a sport to następna. a za wszystko płacą gminy i od nich zależy jak podzielą to co mają. MOPsy niech dają tym co naprawdę potrzebują a nie tym co się zgłoszą.
          • man_sapiens Re: To dość śmieszne 06.02.12, 19:57
            > Ok Scoutku, nie neguje potrzeby istnienia takch miejsc gdzie młodzież i nie tyl
            > ko może się spotkać pograć w piłkę itd. Nie w tym problem. Problem w kasie bo j
            > ak się jej ma mało to najpierw trzeba zaspokoić te b. pilne potrzeby.

Na szczęście nie wszyscy myślą, jak ty. Inaczej Kolumb nie odkryłby Ameryki, Beethoven nie napisał swoich symfonii , Amerykanie nie wylądowali na księżycu a któryś a moich przodków nie namalował w jaskini tymi tak wtedy drogimi farbami polowania na bawoły.
            Uwaga obywatele, w roku bieżącym nie będzie publicznych kąpielisk, boisk przyszkolnych, sztucznych ogni w jakieś tam święto itd. Wszyscy ubieramy się w mundurki z granatowego drelichu i pracujemy z rewolucyjnym śpiewem na ustach, bo naszym celem na rok 2012 jest ochrona zdrowia! Hasło roku: na zdrowie!
        • zoil44elwer Re: To dość śmieszne 08.02.12, 00:43
          Prawdziwe.Za komuny gdy śląskie drużyny przegrywały mecze,o kilkanaście procent spadało wydobycie węgla.Gdy na Euro 2012 Polska nie wyjdzie z grupy o kilkanaście procent spadnie poparcie dla Platformy!!
      • zoil44elwer Re: To dość śmieszne 06.02.12, 16:21
        Świat podbija się głową a nie piłką futbolową.Tylko olboje myślą inaczej.
    • boblebowsky Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:45
      haen2010 napisał:

> Ale los polityczny Tuska rozstrzygnie się w polowie roku. Zależy on w prostej l
      > inii od sukcesu lub klęski kilkunastu facetów kopiących piłkę na trawie. Wcale
      > nie żartuję.
      >
      > Primo: Tusk ma kompletnego zajoba na punkcie futbolu i zainwestował w tę zabawę
      > kilkanaście miliardów naszych złotówek. Stadiony, Orliki, autostrady, lotniska
      > temu podporządkowane. Jest jak nikt utożsamiany z tym sportem po całości.
      >
      > Secundo: Gdyby sukces, to jakoś może się te futbolowe szaleństwo rozejdzie po k
      > ościach.
      >
      > Tertio: Jak klęska, to po Tusku. Ludzie się zorientują, że nie mają kury do gar
      > nka na niedzielę, stadiony stoją puste, a po autostradach tylko bogacze śmigają
      > . Reszty nie stać na benzynę po sześć zeta i myto. Zadadzą sobie wtedy proste p
      > ytanie: Po co nam to było?
      >
      > Odpowiedź jest prosta jak futbol.

Nienawiść typowego neofity zaćmiła ci mózg. Przypominam ci że Tusk to tylko orliki, reszt ajest następstwem decyzji o organizacji EURO, a o tym Tusk akurat nie decydował.
      • haen2010 Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:54
        Bob, ty możesz mieć swoją rację, ale w świadomości ogromnej większości ludzi Tusk to futbol.
        • boblebowsky Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:57
          haen2010 napisał:

> Bob, ty możesz mieć swoją rację, ale w świadomości ogromnej większości ludzi Tu
          > sk to futbol.

Jaką moją rację? Mówimy o faktach, a te zdaje się przeczą temu co napisałeś.
        • scoutek Re: To dość śmieszne 06.02.12, 13:58
          haen2010 napisał:

> Bob, ty możesz mieć swoją rację, ale w świadomości ogromnej większości ludzi Tu
          > sk to futbol.

chyba cię juz pogięło: najpierw premie,r a potem futbol
        • adamusb Re: To dość śmieszne 07.02.12, 04:49
          haen2010 napisał:

> Bob, ty możesz mieć swoją rację, ale w świadomości ogromnej większości ludzi Tusk to futbol.

a ja mam wrażenie, że wbrew twoim imaginacjom to sprawa Euro premierowi nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.

Po pierwsze - dzięki temu sporo zostało zrobione w infrastrukturze i jeżdżąc po kraju można to już docenić.

Po drugie będą sukcesy w piłce kopanej, będzie się o tym mówić, a nie o Tusku
          Po trzecie będą porażki w piłce kopanej, będzie się o tym mówić, a nie o Tusku

Po czwarte, ludzie wolą Tuska z jego orlikami, autostradami i stadionami, niż marnego filozofa z jego penisami, świńskimi ryjami i ziołami.
    • losiu4 Re: To dość śmieszne 06.02.12, 14:04
      > Tertio: Jak klęska, to po Tusku. Ludzie się zorientują, że nie mają kury do gar
      > nka na niedzielę, stadiony stoją puste, a po autostradach tylko bogacze śmigają
      > . Reszty nie stać na benzynę po sześć zeta i myto

a o to to bym się nie bał. Się na Kaczora zwali. Tyle razy sie udawało to dlaczego jeszcze raz miałoby się nie udać?

Pozdrawiam

Losiu
    • zapijaczony_ryj Po mistrzostwach bedą drogi i stadiony rozbierać? 06.02.12, 14:35
      haen2010 napisał:
      > Primo: Tusk ma kompletnego zajoba na punkcie futbolu i zainwestował w tę zabawę
      > kilkanaście miliardów naszych złotówek. Stadiony, Orliki, autostrady, lotniska
      > temu podporządkowane. Jest jak nikt utożsamiany z tym sportem po całości.
      >
    • yost8 Te kilkanaście mld wydaje się sumą 06.02.12, 14:36
      sporo niedoszacowaną.
      • haen2010 Re: Te kilkanaście mld wydaje się sumą 06.02.12, 16:16
        Powiedzmy, stricte futbolowe EURO2012 wydatki. O powiązanych z nimi, lecz pożytecznych na długi dystans nie liczę.
    • zzarda32 Re: To dość śmieszne 06.02.12, 17:32
      Po piąte: stadiony i euro 2012 to chyba za JK, sama budowa już później, za PO. Ja głosowałem na RP, jednak nie potępiam w czambuł ( wzorem PIS i SP ) wszystkiego co robi Tusk i PO. Co do stadionów - wiesz jakie było uzasadnienie budowy katedr w średniowieczu? Dlatego tez nie jest przeciwny budowie stadionów czy też kościołów ( taka bazylika w Licheniu na tamtym terenie wniosła wiele dobrego, dała pracę, wywołała popyt na materiały - trzeba tylko dbać, aby firmy pracownicy byli z tego terenu, materiały polskie ) Nie nalezy zatem wszystkiego potępiać. Jeszcze jedno : W USA wczasach wielkiego kryzysy - roboty budowlane pomgoły go przezwyciężyć. Wszystko trzeba rozważyć. Co do Twojej diagnozy - klęska euro2012=klęska Tuska, to jest bardzo przesadzone.
      Na koniec: uważam, że przy nastepnych wyborach i tak dojdzie do zmiany prawicy na lewicę .
      • haen2010 Re: To dość śmieszne 06.02.12, 17:45
        Ja nie w kategoriach pożytku z budowy, ale odczuć wielu ludzi. Dla mnie kluczową sprawą jest rozwarstwienie społeczne, partyjniactwo, kolesiostwo z nepotyzmem, rozrost państwa biurokaracji i policji, opresyjność. Zwyczajne łajdactwo przy podziale dochodu narodowego.

Uważam, że państwo tuskowe nie dotrwa do ustawowego terminu wyborów. Tusk rządzi w interesie "elit", nie społeczeństwa i coraz więcej ludzi to sobie uświadamia.
        • zdybex Re: To dość śmieszne 06.02.12, 19:14
          Od kiedy Muchy chodza do fryzjera? Od kiedy zostały ministrami. HHaHA. Wczesniej micha z wodą raz na miesiąc starczała. O ile padało
    • agnostic5 Re: To dość śmieszne 07.02.12, 07:36
      Euro to będzie porażka pod każdym względem - organizacyjnym, piłkarskim, no i jak piszesz - politycznym. To już teraz czuć. Mucha ma odpowiadać za bezpieczeństwo imprezy, bo innych fachowców z nomenklatury niet.

A kurnik narodowy wygląda jak zwykły plac budowy, chociaż podobno już otwarto. Zamiast autostrad - ludzie będą jeździć po niedokończonych drogach, które będą zamykane ponownie po 9 miesiącach.
      • zgred-zisko Re: To dość śmieszne 07.02.12, 08:05
        A jak nie będzie?
        • agnostic5 Re: To dość śmieszne 07.02.12, 08:09
          zgred-zisko napisał:

> A jak nie będzie?

Przejezdności autostrad?
          Kibiców na pewno nie będzie tylu, ile wyliczali:

Gości z zagranicy może być trzy razy mniej, niż spodziewali się organizatorzy.

euro2012.dziennik.pl/news/artykuly/378281,przegrane-zyski-z-euro-2012-kibice-nie-przyjada-do-polski.html
    • agnostic5 Re: To dość śmieszne 07.02.12, 08:23
      Wytłumaczcie, dlaczego szefem sportu w PL jest sympatyczna dziewczyna, która nie ma najmniejszego pojęcia o materii, którą zarządza?

www.sport.pl/inne/1,64998,11099379,Minister_Mucha__calkiem_nowy_wymiar_ignorancji.html
      • zgred-zisko Re: To dość śmieszne 07.02.12, 08:54
        Po prostu tradycja. Za panowania PiS tę samą funkcję pełniła sympatyczna pani Jakubiak.
        Czy wtedy też Cię to drażniło?
      • wujaszek_joe Re: To dość śmieszne 08.02.12, 01:15
        a kto ma tym półświatkiem zarządzać? Mam wrażenie że Mucha sobie poradzi.
        Media coś wreszcie na nią znalazły, a my się zachowujemy jakby była pierwsza osobą na stanowisku, która ściągnęła znajomego do współpracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka