Dodaj do ulubionych

zołnierze wykęci ? raczej przeklęci

29.02.12, 08:36
mówiąc jezykiem Sienkiewicza - siła zła uczynili , a co ludzi pogubili ....
Obserwuj wątek
    • 2rosomak NKWD owców masz na myśli? 29.02.12, 08:37
      regulaeiuris napisał:

> mówiąc jezykiem Sienkiewicza - siła zła uczynili , a co ludzi pogubili ....
      • regulaeiuris Re: NKWD owców masz na myśli? 29.02.12, 08:41
        zdziczenie i zwyrodnienie tych leśnych band doszło do tego stopnia ,że nawet tzw londyn wzywał do ich rozwiązania .
        • 2rosomak NKWD owców masz na myśli? 29.02.12, 08:44
          regulaeiuris napisał:

> zdziczenie i zwyrodnienie tych leśnych band doszło do tego stopnia ,że nawet t
          > zw londyn wzywał do ich rozwiązania .
      • obraza.uczuc.religijnych Gołda nie pisz o enkawudzistach 29.02.12, 08:46
        bo od razu służący im Rysiek Kukliński mi się przypomina.
    • 2rosomak Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 08:49
      W większości byli to ci żołnierze Armii Krajowej, którzy po 1945 r., po wkroczeniu do Polski Armii Czerwonej nie pogodzili się z kolejną utratą niepodległości. Uznali słusznie, że miejsce poprzedniego okupanta niemieckiego zajął nowy okupant rosyjski. Żołnierze wyklęci to byli najbardziej zdeterminowani, najbardziej zagrożeni, ale nade wszystko najbardziej patriotycznie nastawieni partyzanci Polski Podziemnej z II wojny światowej, którzy podjęli walkę z ludobójcami z sowieckiego NKWD i mordercami z polskiej bezpieki oraz w ogóle z komunistycznym totalitarnym reżimem, który w postaci współczesnych targowiczan Stalin narzucił Polsce i Polakom. Najsłynniejsi wyklęci to autentyczni bohaterowie: mjr Józef Kuraś “Ogień”, mjr Zygmunt Szendzielarz “Łupaszka”, rtm. Witold Pilecki, gen. Emil Fieldorf “Nil”, mjr Bolesław Kontrym “Żmudzin”, ppłk Łukasz Ciepliński. Dzień egzekucji tego ostatniego i jego grupy w celi śmierci strasznego więzienia na Rakowieckiej w Warszawie (1 marca 1951 r.) symbolicznie został uznany za Narodowy Dzień Pamięci “Żołnierzy Wyklętych´´
      • regulaeiuris Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 08:51
        droga donikąd
        Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw
        • 2rosomak Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 08:53
          regulaeiuris napisał:

> droga donikąd
          > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw NKWD-dzistów

Kto tam należał do NKWD to chyba wiesz ?
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 08:56
            Gołda, a do KBW to kto należał?
          • regulaeiuris Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 08:57
            bandytyzm nie ma barw
        • ewalongoria Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 09:12
          To była walka o niepodległość. Żołnierze wyklęci walczyli z wrogiem, oprawcami Polski i Polaków i mieli do tego moralne prawo a nawet więcej, obowiązek.

regulaeiuris napisał:

> droga donikąd
          > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 09:16
            Walczyli z Ryśkami Kuklińskimi.
            • ewalongoria Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 10:05
              Być może , ze i z Ryśkami Kuklińskim.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Walczyli z Ryśkami Kuklińskimi.
          • mietowe_loczki ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 10:54
            > regulaeiuris napisał:
            >
            > > droga donikąd
            > > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw

ewalongoria napisała:

> To była walka o niepodległość. Żołnierze wyklęci walczyli z wrogiem, oprawcami
            > Polski i Polaków i mieli do tego moralne prawo a nawet więcej, obowiązek.

że jest wierzącą katoliczką, więc takie jej posty chyba nikogo nie zaskakują.

• ewalongoria Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:06
              To chyba nie Twoja sprawa, kim jestem? Kim Ty jesteś? Może o tym napisz na forum.

mietowe_loczki napisała:

> > regulaeiuris napisał:
              > >
              > > > droga donikąd
              > > > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw
              >
              > ewalongoria napisała:
              >
              > > To była walka o niepodległość. Żołnierze wyklęci walczyli z wrogiem, opra
              > wcami
              > > Polski i Polaków i mieli do tego moralne prawo a nawet więcej, obowiązek.
              >
              > że jest wierzącą katoliczką, więc takie jej posty chyba nikogo nie zaskakują.
              >
              >
              • mietowe_loczki Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:20
                ewalongoria napisała:

> To chyba nie Twoja sprawa, kim jestem?

Najpierw piszesz na forum publicznym, że jesteś wierzącą katoliczką, a potem piszesz, że to jest niczyja sprawa? Wszystkie publiczne posty podlegają publicznej ocenie. To chyba oczywiste...?

Kim Ty jesteś? Może o tym napisz na for
                > um.

A dlaczego miałabym to robić?

>
                > mietowe_loczki napisała:
                >
                > > > regulaeiuris napisał:
                > > >
                > > > > droga donikąd
                > > > > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw
                > >
                > > ewalongoria napisała:
                > >
                > > > To była walka o niepodległość. Żołnierze wyklęci walczyli z wrogiem
                > , opra
                > > wcami
                > > > Polski i Polaków i mieli do tego moralne prawo a nawet więcej, obow
                > iązek.
                > >
                > > że jest wierzącą katoliczką, więc takie jej posty chyba nikogo nie zaskak
                > ują.
                > >
                > >
                • ewalongoria Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:22
                  Co Ty możesz oceniać ? ocenę zacznij od siebie, potem weź się za innych.

• obraza.uczuc.religijnych Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:24
                    Masz te przykłady mojego braku kultury?
                  • mietowe_loczki Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:30
                    Wow, ale mi dowaliłaś. NOT. Napisałaś tu niedawno w dostępnym dla wszystkich poście sama, dobrowolnie i otwarcie, że jesteś wierzącą katoliczką, używając tego w jakiejś rozmowie jako argumentu. Wszystkie argumenty zaprezentowane na publicznym forum podlegają ocenie. Jeżeli ktoś pisze tu coś o sobie, używając tego jako elementu rozmowy, musi się liczyć z tym, że ktoś zechce się do tego odnieść niekoniecznie w sposób, w jaki życzyłby sobie autor takiego wyznania. Wydawało mi się, że takie rzeczy są oczywiste i każdy forumowicz ma je w swoich "ustawieniach fabrycznych". To nie ja napisałam najpierw, że jestem katoliczką, i nie ja napisałam parę dni później, że pewne zbrodnie mogą być usprawiedliwione w imię pewnych celów. Nie możesz mieć do nikogo pretensji, że ktoś ci to wytknął.
                    • ewalongoria Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:35
                      W sytuacjach wyższej konieczności nawet zadawanie śmierci może być uzasadnione. A to był niewątpliwie stan wyższej konieczności, bowiem polscy patrioci bronili Polski przed sowieckim najeźdźcą. Była to więc de facto obrona przed wrogiem. Nie widzę tu żadnych sprzeczności. Chyba, ze armię czerwoną uznać za przyjaciół co jest charakterystyczne dla poglądów środowiska GW - komuny, sb-cji, żydokomuny i ich spadkobierców ideowych.

mietowe_loczki napisała:

> Wow, ale mi dowaliłaś. NOT. Napisałaś tu niedawno w dostępnym dla wszystkich po
                      > ście sama, dobrowolnie i otwarcie, że jesteś wierzącą katoliczką, używając tego
                      > w jakiejś rozmowie jako argumentu. Wszystkie argumenty zaprezentowane na publi
                      > cznym forum podlegają ocenie. Jeżeli ktoś pisze tu coś o sobie, używając tego j
                      > ako elementu rozmowy, musi się liczyć z tym, że ktoś zechce się do tego odnieść
                      > niekoniecznie w sposób, w jaki życzyłby sobie autor takiego wyznania. Wydawało
                      > mi się, że takie rzeczy są oczywiste i każdy forumowicz ma je w swoich "ustawi
                      > eniach fabrycznych". To nie ja napisałam najpierw, że jestem katoliczką, i nie
                      > ja napisałam parę dni później, że pewne zbrodnie mogą być usprawiedliwione w im
                      > ię pewnych celów. Nie możesz mieć do nikogo pretensji, że ktoś ci to wytknął.
                      • mietowe_loczki Re: ewalongoria na forum deklarowała 29.02.12, 12:44
                        A ja widzę sprzeczność, bo zadawanie śmierci to zadawanie śmierci, a to kłóci się z religią chrześcijańską, w tym też z katolicką.

Chyba, ze armię czerwoną uznać za przyjació
                        > ł co jest charakterystyczne dla poglądów środowiska GW - komuny, sb-cji, żydok
                        > omuny i ich spadkobierców ideowych.

Naprawdę wydaje ci się, że takie bzdety jeszcze na kimkolwiek tu robią wrażenie i są w stanie kogokolwiek obrazić? Świadczą tylko o braku argumentów, a ich autorzy, czy raczej zwolennicy copy+paste, tracą tylko swój czas.
        • niezdeprawowany5 Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 15:04
          regulaeiuris napisał:

> droga donikąd
          > Nic nie usprawiedliwia gwałtów ,rabunków i morderstw

------------
          • regulaeiuris Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 19:26
            zwyrodnień jakich dopuszczały się tzw leśni ,wyliczyć nie sposób ..
      • wyksztalciuch Re: Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 11:49
        Kiepsko znasz historię albo udajesz wała. Wrzucanie do jednego wora takich ludzi jak gen.Fieldorf czy rtm Pilecki i takich jak Kuraś czy Łupaszka to jawna prowokacja.
        Sam zam z mojej rodziny ludzi, którzy do dzisiaj na pseudonimy leśnych bandytów dostają gęsiej skórki.

2rosomak napisał:

> W większości byli to ci żołnierze Armii Krajowej, którzy po 1945 r., po wkrocze
        > niu do Polski Armii Czerwonej nie pogodzili się z kolejną utratą niepodległości
        > . Uznali słusznie, że miejsce poprzedniego okupanta niemieckiego zajął nowy oku
        > pant rosyjski. Żołnierze wyklęci to byli najbardziej zdeterminowani, najbard
        > ziej zagrożeni, ale nade wszystko najbardziej patriotycznie nastawieni partyzan
        > ci Polski Podziemnej z II wojny światowej, którzy podjęli walkę z ludobójcami z
        > sowieckiego NKWD i mordercami z polskiej bezpieki oraz w ogóle z komunistyczny
        > m totalitarnym reżimem, który w postaci współczesnych targowiczan Stalin narzuc
        > ił Polsce i Polakom.
        Najsłynniejsi wyklęci to autentyczni bohaterowie: mjr
        > Józef Kuraś “Ogień”, mjr Zygmunt Szendzielarz “Łupaszka”
        > ;, rtm. Witold Pilecki, gen. Emil Fieldorf “Nil”, mjr Bolesław Kont
        > rym “Żmudzin”, ppłk Łukasz Ciepliński. Dzień egzekucji tego ostatni
        > ego i jego grupy w celi śmierci strasznego więzienia na Rakowieckiej w Warszawi
        > e (1 marca 1951 r.) symbolicznie został uznany za Narodowy Dzień Pamięci “
        > ;Żołnierzy Wyklętych´´
    • 2rosomak przeklęci dla NKWD 29.02.12, 08:52
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vZeJYnMEplY
      a kto wtedy był w NKWD tego chyba nie trzeba tłumaczyć
      • regulaeiuris Re: przeklęci dla NKWD 29.02.12, 09:05
        prawicowi "historycy" chwalą ,że bandy ostatnie bandy działały do wczesnych lat 60 .
        Zgroza .
        Zaraz się przypomina dowcip - w lesie jakaś wycieczka odnalazła faceta .Kiedy mu powiedzieli ,że to już 20 lat po wojnie ,ten ze zdziwiniiem rzekł - no patrzta ,a ja te pociągi wysadzam i wysadzam ...
        • 2rosomak Żołnierze Wyklęci 29.02.12, 09:16
          W większości byli to ci żołnierze Armii Krajowej, którzy po 1945 r., po wkroczeniu do Polski Armii Czerwonej nie pogodzili się z kolejną utratą niepodległości. Uznali słusznie, że miejsce poprzedniego okupanta niemieckiego zajął nowy okupant rosyjski. Żołnierze wyklęci to byli najbardziej zdeterminowani, najbardziej zagrożeni, ale nade wszystko najbardziej patriotycznie nastawieni partyzanci Polski Podziemnej z II wojny światowej, którzy podjęli walkę z ludobójcami z sowieckiego NKWD i mordercami z polskiej bezpieki oraz w ogóle z komunistycznym totalitarnym reżimem, który w postaci współczesnych targowiczan Stalin narzucił Polsce i Polakom. Najsłynniejsi wyklęci to autentyczni bohaterowie: mjr Józef Kuraś “Ogień”, mjr Zygmunt Szendzielarz “Łupaszka”, rtm. Witold Pilecki, gen. Emil Fieldorf “Nil”, mjr Bolesław Kontrym “Żmudzin”, ppłk Łukasz Ciepliński. Dzień egzekucji tego ostatniego i jego grupy w celi śmierci strasznego więzienia na Rakowieckiej w Warszawie (1 marca 1951 r.) symbolicznie został uznany za Narodowy Dzień Pamięci “Żołnierzy Wyklętych´´
    • ewalongoria Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 09:09
      To, co się czyta na tym forum to historia Polski w wersji SB-ckej. Nic dziwnego, ze likwiduje się historię w szkołach. Teraz za rządów PLATFUSÓW MA OBOWIĄZYWAĆ TAKA KOMUNISTYCZNA WERSJA HISTORI , jaką lansuje Gówniana.

Iregulaeiuris napisał:

> mówiąc jezykiem Sienkiewicza - siła zła uczynili , a co ludzi pogubili ....
      • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 09:11
        Opowiedz nam o tym.
        • ewalongoria Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 09:13
          Tobie nic nie trzeba opowiadać. masz bujną wyobraźnię i tworzysz na tym forum bogate konfabulacje.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Opowiedz nam o tym.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 09:15
            Uprawdopodobnij mi swoje konfabulacje na mój temat.
      • regulaeiuris Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 09:36
        nie da się w czarno-białych barwach tamtych lat przedstawić .
      • mietowe_loczki Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:55
        "platfusów", "gó...ana" - esencja wpisów wyznawców Kaczyńskiego.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:59
          Remik.bz nazwałby ją wyborcą PO zapatrzoną w tvn, Wojewódzkiego, nastawioną na kopulowanie, sranie i żarcie, reprezentującą kulturę osobistą typową dla młodych wykształconych z wielkich miast.
          • mietowe_loczki Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:13
            Tak, wiem. On jest na to bardzo wyczulony i zwraca uwagę na to każdemu, niezależnie od tego, kogo dana osoba popiera.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:18
              No tu bym nie przesadzał. Wiadomym jest, że na chroniczny brak kultury cierpią POpierający POpaprańców.
        • ewalongoria Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:10
          A jaka jest Twoja esencja miętowe loczki? Bo chyba jednak nie miętowa, raczej sowiecka w kolorze krwistej czerwieni. No może jeszcze tęczowe barwy należałoby tu dodać oraz sierp i młot, jako Twoje symbole.

mietowe_loczki napisała:

> "platfusów", "gó...ana" - esencja wpisów wyznawców Kaczyńskiego.
          • mietowe_loczki Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:33
            ewalongoria napisała:

> A jaka jest Twoja esencja miętowe loczki? Bo chyba jednak nie miętowa, raczej s
            > owiecka w kolorze krwistej czerwieni. No może jeszcze tęczowe barwy należałoby
            > tu dodać oraz sierp i młot, jako Twoje symbole.

ROTFL

No nie, ale jednak trzeba jej przyznać, że jej kultura osobista jest w pełni bez zarzutu - przecież "Twoje" napisała wielką literą. I tego trzeba się uczyć od ludzi z wyższej półki.
    • bard333 przeklęci, owszem... przez 29.02.12, 09:15
      czerwona hołotę...
      • regulaeiuris Re: przeklęci, owszem... przez 29.02.12, 10:59
        po 6 latach wojny ludzie chcieli żyć normalnie
        • ewalongoria Re: przeklęci, owszem... przez 29.02.12, 12:15
          Niewola to Twoim zdaniem było normalne życie? No chyba , że dla czerwonych, którzy prześladowali resztę, działając jako dygnitarze i plenipotenci najeźdźcy ze wschodu - Armii Czerwonej.

jregulaeiuris napisał:

> po 6 latach wojny ludzie chcieli żyć normalnie
    • adalberto3 Nie tworzmy nowych legend, nie .... 29.02.12, 09:23
      ...pchajmy tych ludzi do jednego worka. Czesc z nich to zwykli kryminalisci, ktorym dopisuje sie
      konfabulacje do ich zyciorysow, a nawet stawia pomniki.
      • regulaeiuris Re: Nie tworzmy nowych legend, nie .... 29.02.12, 09:29
        i wszystko na ten temat
    • 2rosomak GW przeciw Żołnierzom Wyklętym? 29.02.12, 09:25
      wpolityce.pl/wydarzenia/23910-wyborcza-przeciw-obchodom-dnia-zolnierzy-wykletych-zostawcie-tych-zolnierzy-w-czyim-imieniu-i-komu-to-sluzy
      To stąd wściekły atak "forumowiczów" na ten temat.
      • regulaeiuris Re: GW przeciw Żołnierzom Wyklętym? 29.02.12, 09:49
        popierane leśmych band to popieranie mordów gwałtów i zbrodni ,które były ich dziełem.
        • ossey Re: a popieranie swoietow ? 29.02.12, 10:24
          bylo popieraniem ludobojstwa.....ktore bylo ich dzielem.
          • regulaeiuris Re: a popieranie swoietow ? 29.02.12, 10:57
            jakich sowietów? mierniczych? żydów ? chloipów co nie chcieli leśnym dać zarcia?
            tych biednych milicjantów co strzegli porządku w wioskach i miastach ?
            • ossey Re: a popieranie swoietow ? 29.02.12, 11:14
              na terytorium Polski stajonowalo w 1945r ponad 500 tys sowietow....wywozki, morderstwa , "proces w Moskwie"....to dzielo swowietow, NKWD i tzw agenturalnego rzadu lubelskiego...
              ci "biedni" chlopi rabowali majtki, przejmowali codza wlasnosc, mordowali patriotow....kolaborowali z okupantem sowieckim ktory zainkoporowal 50% polskiego terytorium....a moze nie? Czy znasz jakis inny Traktat graniczny polsko-sowiecki....? Ja znam tylko jeden ten z 1921r....
            • ewalongoria Re: a popieranie swoietow ? 29.02.12, 12:16
              Ha, ha, ha....dobre sobie .....prządku strzegli. Chyba sobie żartujesz w tej chwili?

regulaeiuris napisał:
              jakich sowietów? mierniczych? żydów ? chloipów co nie chcieli leśnym dać zarcia
              > ?
              > tych biednych milicjantów co strzegli porządku w wioskach i miastach ?
    • prawie_magister Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:02
      a poklnijta se bolszewiki , poklnijta...nie wszyscy dali się zlikwidować albo wywieźć na sybir i dlatego dostajecie białej gorączki na samo wspomnienie?
      • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:06
        Tja,Rosjanie mieli pozwolić by na tyłach frontu działała wroga im partyzantka? Albo tylko dojść do linii Curzona?
        • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:26
          Sowiety okupowali polowe Polski....i dokonali inkorporacji tych ziem prawem kudaka....
          Kto zgadzal sie z inkorporacja ....byl zwyklym zdrajca.
          • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:38
            No to byłby na Kresach Wschodnich niezły kocioł bałkański.Paradoksalnie Stalin tylko przyspieszył niepodległość Litwy,Biało0rusi i Ukrainy.Gdyby została sytuacja sprzed wojny polskie pany były by wyrezane i Polska(RP3) miała by terytorium Księstwa Warszawskiego z 1809 bez Olsztyna,Gdańska,Szczecina,Wrocławia,Bytomia,Wilna,Lwowa...,czyli ok 100 tys km/2.
            • der-chef Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:46
              zoil44elwer napisał:

> No to byłby na Kresach Wschodnich niezły kocioł bałkański.Paradoksalnie Stalin
              > tylko przyspieszył niepodległość Litwy,Biało0rusi i Ukrainy.Gdyby została sytua
              > cja sprzed wojny polskie pany były by wyrezane i Polska(RP3) miała by terytoriu
              > m Księstwa Warszawskiego z 1809 bez Olsztyna,Gdańska,Szczecina,Wrocławia,Bytomi
              > a,Wilna,Lwowa...,czyli ok 100 tys km/2.

I właśnie w takich granicach powinna pozostać polska.
              • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:51
                jaja sobie robisz ?
                • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:54
                  Raczej jest politycznie niepoprawny.
                • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:02
                  ossey napisał:

> jaja sobie robisz ?

Chyba nie chcesz sojusznikom z UE i NATO odbierać im rdzennie polskiego Wilna a "przyjaciołom" z UPA odebrać Lwowa?
                  • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:20
                    Wilno i Lwow jest bardziej rdzennie polskie niz Wroclaw czy Szczecin....ale moze o czyms nie wiem...
                    • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:24
                      Dziś widoczna jest w Wilnie i Lwowie ta polska rdzenność./ossey napisał:

> Wilno i Lwow jest bardziej rdzennie polskie niz Wroclaw czy Szczecin....ale moz
                      > e o czyms nie wiem...
                      >
                      • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:31
                        po slynnych wysiedleniach z 1945 i 46r...tak. Miasta te stracily swoj historyczny wyraz....ale wystarczy pojechac na tamtejsze cmentarze, obejrzec zachowane zabytki, palce, koscioly, zbory....niczym sie nie rozni od.....Warszawy czy Krakowa.
              • ewalongoria Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:20
                Jak widać sami "Polacy" i "przyjaciele Polski" (poza nielicznymi wyjątkami)się na tym forum udzielają.

der-chef napisała:

> zoil44elwer napisał:
                >
                > > No to byłby na Kresach Wschodnich niezły kocioł bałkański.Paradoksalnie S
                > talin
                > > tylko przyspieszył niepodległość Litwy,Biało0rusi i Ukrainy.Gdyby została
                > sytua
                > > cja sprzed wojny polskie pany były by wyrezane i Polska(RP3) miała by ter
                > ytoriu
                > > m Księstwa Warszawskiego z 1809 bez Olsztyna,Gdańska,Szczecina,Wrocławia,
                > Bytomi
                > > a,Wilna,Lwowa...,czyli ok 100 tys km/2.
                >
                > I właśnie w takich granicach powinna pozostać polska.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:35
                  A ty niby jesteś Polką? Nie żartuj sobie.
            • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:51
              Boooooze.....jakie polskie pany ? Czy kolezance jest znane ze istnialo cos takiego jak Rzplita Obojga Narodow....a taki np Pilsudski, Mickiewicz....i setki tysiecy "Polakow z kresow" to byl rdzenni Litwini....
              Po drugie ...zachecam do zapoznania sie konstytucja 3 maja....
              Po trzecie zachecam do zapoznania sie z programem poltycznym Polski przed 1939 i zalozen federacyjnych....
              I najwazniejsze....miliny ludzi Bialorusow , Litwinow, Polakow, Ukraicow....chcialo odbudowy Rzplitej Obojga Narodow choc raczej nalezy mowic o trzech narodach....plus Ukraincy.
              Dzis symbolem niepodleglosci np Bialorusi flaga bialo czerwona biala....flaga scisle zwiazana z I Rzplita.
              • mietowe_loczki Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:57
                Co to jest "rzplita"?!?

+ zdecydowanie za mało wielokropków.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:00
                  Ale jest konstytucja 3go Maja, są dokumenty z międzywojnia, mnie tam chłopak zaimponował rozległością horyzontów.
                  • mietowe_loczki Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:00
                    A to przepraszam.
                  • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:06
                    Konstytucja 3 Majowa nigdy nie weszła w życie i była początkiem końca resztek Rzeczypospolitej.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:07
                      Ty też mi imponujesz.
                    • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:17
                      nie weszla ? Chyba jednak weszla....tylko krotko obowiazywala....w dniu ogloszenia Konstytucji nie bylo resztek Rzplitej....jeszcze nie doszlo do II i III rozbioru.
                      Sadzisz ze nie powinismy walczyc o reformy kraju i walczyc o niepodleglosc ?
              • ewalongoria Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:24
                To nie ja pisałam o polskich panach. Zacytowałam tylko post poprzednika mówiąc ironicznie o "przyjaciołach Polski", którzy takie posty piszą.ossey napisał:

> Boooooze.....jakie polskie pany ? Czy kolezance jest znane ze istnialo cos taki
                > ego jak Rzplita Obojga Narodow....a taki np Pilsudski, Mickiewicz....i setki ty
                > siecy "Polakow z kresow" to byl rdzenni Litwini....
                > Po drugie ...zachecam do zapoznania sie konstytucja 3 maja....
                > Po trzecie zachecam do zapoznania sie z programem poltycznym Polski przed 1939
                > i zalozen federacyjnych....
                > I najwazniejsze....miliny ludzi Bialorusow , Litwinow, Polakow, Ukraicow....chc
                > ialo odbudowy Rzplitej Obojga Narodow choc raczej nalezy mowic o trzech narodac
                > h....plus Ukraincy.
                > Dzis symbolem niepodleglosci np Bialorusi flaga bialo czerwona biala....flaga s
                > cisle zwiazana z I Rzplita.
        • prawie_magister Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 10:59
          zoil44elwer napisał:
          Tja,Rosjanie mieli pozwolić by na tyłach frontu działała wroga im partyzantka?
          ==========

idioto jak byś uczył się historii, to byś wiedział że w czasie przechodzenia frontu AK współpracowało z armią czerwoną , a po przejsciu tegoż frontu polskie ubeckie bydło szukało akowców i albo godzili sie na wspólpracę z parobkami albo mordowało ich w opuszczonych przez hitlerowców katowniach, albo wywoziło na sybir.
          ucz się spadkobierco parobków, ucz...
          • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:09
            Debilu,Powstanie Warszawskie wybuchło by pomóc Rosjanom,zwłaszcza politycznie? Mogli zorganizować taką "pomoc" i w Krakowie,z wiadomym skutkiem.
            • prawie_magister Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:21
              bolszewicki idioto a czy akcja burza to było tylko Powstanie Warszawskie gdzie bolszewiki czekali na drugim brzegu do czasu aż hitlerowcy wymordują ludność Warszawy.
              ja komunistyczny wypierdku napisałem o linii frontu gdzie ak pomagało późniejszym mordercom Narodu Polskiego do walki z hitlerowcami.
              ale le ty potomku parobka nie potrafisz zrozumieć tego co jest napisane
              idź idioto do ortopedy....
              • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:37
                To dlatego gen Anders na wieść o wybuchu Powstania Warszawskiego powiedział:Pod Sąd Wojenny tych ssynów którzy dali rozkaz do powstania!W Akcji Burza Wileńskie AK pomagało Sowietom? Ale "sojusznicy" którzy czekali na Armię Czerwoną!
                • prawie_magister Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 13:06
                  naćpałeś się?
                  pszę o bandyckich bolszewikach którzy partyzantów którzy im pomagali w czasie frontu , po "wyzwoleniu" albo mordowali albo wywozili na sybir.
                  a ten nizym pijany zając uczepił sie Powstania Warszawskiego....
                  lecz sie ... u ortopedy.
            • ossey Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:39
              magister ma racje....powstanie warszawskie to czesc planu burza... np w Lublinie po wspolnym wyzwoleniu i wspolnej defiladzie zolnierze AK pomaszerowali wprost do wagonow i na Sybir...i niewielu wrocilo.
              • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:42
                Tja,Rosjanie mieli pozwolić by na zapleczu frontu były zbrojne oddziały AK.Żadna armia świata nie dopuszczała takiej możliwości by na tyłach frontu były oddziały wrogie,choćby nawet tylko ideowo.
      • regulaeiuris Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 11:16
        powtarzam -nie ma usprawiedliwienia dla zbrodni
        • prawie_magister Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:46
          czy zastrzelenie ubeckiego kata to było morderstwo?
          • zoil44elwer Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 12:55
            Zastrzelenie kata bez wyroku sądu w każdym cywilizowanym państwie jest zbrodnią.
            • regulaeiuris Re: zołnierze wykęci ? raczej przeklęci 29.02.12, 19:21
              Kto kat ,kto ofiara ...
              w tamtych czasach role zmieniały się jak w kalejdoskopie .
              Lepiej ciszej nad tą trumną
              • bardzolysapala Bandziory ! 29.02.12, 19:23
                Jak to mawiano u nas w wojsku Ch... im na grób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka