Dodaj do ulubionych

Wolak - to brzmi dumnie

09.03.12, 15:13
Czesto na tym forum spotykam się z okresleniem "Wolak" ( w odróznieniu od nowoczesnego "Europejczyka"), które to okreslenie w mniemaniu mówiącego ( z reguły nowoczesnego "Europejczyka") jest poniżające i pogardliwe.
A ja twierdzę , że to okreslenie jako alternatywa dla nowoczesnego "Europejczyka" winno byc powodem do dumy.
Nie umiemy spiewąć hymnu? To nie powód do traumy. 99 % obywateli Polski mazurka wykonuje w rytmie parzystym niemiłosiernie fałszując.
Jesteśmy przywiązani do katolicyzmu? I dobrze. Wolność wyznania to podstawowe prawo człowieka. Drwiony "Europejczyków" z katolików , sikanie na znicze - źle świadczą nie o nas tylko o "Europejczykach" o ich nietolerancji.
Szanujemy tradycję. Bardzo dobrze . Nie ma w tym niczego złego . Wprost przeciwnie- potwierdzamy własną tożsamość . Naród bez tradycji, historii jest tylko luźnym zbiorem ludzi czasowo mieszkających na danym terytorium ( to na podstawie Piłsudskiego).
Patriotyzm czyli umiłowanie ojczyzny? OK
Ludzie, którzy nie kochają swego kraju, miasta, wioski, swego miejsca na ziemi raczej nie potrafia kochac wogóle i sa bardzo ubodzy duchem. Nie zrozumieja poezji Kaczmarskiego czy Słowackiego. Nalezy im współczuc.
Popieramy wartości rodzinne.
Nowoczesni "Europejczycy" powinni sie tylko cieszyć. To dzieki dzisiejszy rodzinom wielodzietnym będzą mieli komu za kilkadziesiąt lat zapłacić za opiekę nad soba . Zestarzeją się , zniedołęznieja , a jako nowoczesne single i inne związki homo - raczej swych dzieci miec nie będa. Palikot dzielnie im w tym na 8 III pomaga.
Wspołczujemy, pomagamy biednym , chorym , niedołęznym. Bardzo dobrze. Nowoczesny "Europejczyk" widzi tylko na kasiorę, my widzimy drugiego człowieka.
Tak ,że generalnie - moim zdaniem Wolak to brzmi dumnie.
Jestem dumny, zadowolony i szczęśliwy, że jestem Wolakiem, bo bycie nowoczesnym "Europejczykiem" to wprawdzie nie grzech ale wstyd straszliwy.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Wolak - to brzmi durnie 09.03.12, 15:23

• remik.bz Re: Wolak - to brzmi durnie 09.03.12, 19:47
        wariant_b napisał:

Wolak - to brzmi durnie

Masz rację- dla inteligentnych inaczej.
      • zoil44elwer Re: Wolak - to brzmi durnie 04.06.12, 20:38
        POLAK=dopiero wtedy będzie brzmiało dumnie gdy ostatni WOLAK znajdzie się w trumnie
    • simera16 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 15:25
      Ale tylko brzmi...
      • x2468 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 15:34
        Brzmi jak dzwon.Dzwon brzmi bo w środku jest pusty.
        • gw_trubuna Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 15:37
          puste to sa portfele podatnikow
          w Polsce najwyzsze podatki
          • venus99 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 16:46
            wszystko idzie na kościół?
        • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:48
          x2468 napisał:

> Brzmi jak dzwon.Dzwon brzmi bo w środku jest pusty.

Dzwon brzmi , bo ma "serce"
        • a74-7 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 20:55
          sam jestes pusty . Dwon ma w srodku serce :-))
    • szwampuch58 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 15:38
      wiecznie pokrzywdzony
      wiecznie czegos nie dostaje
      wiecznie niezadowolony
      wiecznie klamie
      wiecznie pitoli frazesy
      • venus99 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 16:46
        i w dodatku ciemny i prostacki.
        • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:49
          venus99 napisał:

> i w dodatku ciemny i prostacki.

Czy koniecznie musisz oglądać TVN, aby dowiedzieć się jakie masz własne zdanie?
          • venus99 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:54
            czy koniecznie musisz wysłuchiwać instrukcji w radyjku pana Rydzyka,jego tv i jego gazetce?
            • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 20:00
              venus99 napisał:

> czy koniecznie musisz wysłuchiwać instrukcji w radyjku pana Rydzyka,jego tv i j
              > ego gazetce?

Po co mi instrukcje?
              Na jakiej podstwie uważasz, ze do mijej prywatnej niechęci wobec obsikiwaczy zniczy potrzebne mi sa czyjes instrukcje?
              • calun_torunski Wolak - to brzmi dumnie, moze dla Wolakow 10.03.12, 09:45
                > Na jakiej podstwie uważasz, ze do mijej prywatnej niechęci wobec obsikiwaczy zn
                > iczy potrzebne mi sa czyjes instrukcje?

biorac pod uwage, ze legendarny motyw sikania na znicze przywolales kilka tysiecy razy trudno uwierzyc w te niechec

raczej czestotliwosc wykorzystywania tego watpliwego zdarzenia wskazuja na twoja gleboka identyfikacje z przywolywanym czynem - lub tez potrzebe wyobrazania sobie takowego by osiagnac pelna satysfakcje
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Wolak - to brzmi dumnie 12.03.12, 10:04
                Po co jemu instrukcje?
                Na jakiej podstwie uważasz, ze do jego prywatnej niechęci wobec buczacych w czasie obchodów powstania warszawskiego potrzebne mu sa czyjes instrukcje?
      • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:50
        szwampuch58 napisał:

> wiecznie pokrzywdzony
        > wiecznie czegos nie dostaje
        > wiecznie niezadowolony
        > wiecznie klamie
        > wiecznie pitoli frazesy

A najgorsze, ze nie sika na znicze
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Wolak - to brzmi dumnie 12.03.12, 10:04
          Za to rozbija groby,
    • cookies9 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 16:03
      "Z ziemi polskiej do Wolski..." Jarosław Kaczyński

Bycie Wolakiem z Wolski to obciach:-) tego miejsca nie ma na żadnej mapie.To stan umusłu
      wyznawców JarKacza.
      • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:58
        cookies9 napisała:

> "Z ziemi polskiej do Wolski..." Jarosław Kaczyński

To coś jak Bul Komorowski ? Chociaz nie do końca. Przejęzyczenie to jednak coś mniej ważnego od ortograficznych reguł.

>
        > Bycie Wolakiem z Wolski to obciach:-)

Dla nowoczesnych "Europejczyków" -zdecydowanie tak.
        Wolak nie sika na znicze i dlatego nie jest trendy a jest obciachowy

tego miejsca nie ma na żadnej mapie.

Jak to nie ma? To Polska. W niej mieszkaja "Wolacy" i nowoczesni "Europejczycy"
        Pierwsi widzą "człowieka" , drudzy znicze do obsikania.

To st
        > an umusłu
        > wyznawców JarKacza.

Nie masz racji. Wielu Wolaków (np ja) uważa J. Kaczyńskiego (bo o nim piszesz jak mniemam) za przypadkowego szkodnika politycznego, który robi nieświadomie wszystko, aby dziadowski rząd Tuska trwał "na wieki"
        • cookies9 Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 09:25
          remik.bz napisał:

>coś jak Bul Komorowski ? Chociaz nie do końca. Przejęzyczenie to jednak coś
          mniej ważnego od ortograficznych reguł.<

Bul,ból -wiemy o co chodzi:-) Ale,jak prezes Prawa i Sprawiedliwości nie zna słów hymnu
          "Z ziemi polskiej do Wolski..." w wykonaniu Jarosława Kaczyńskiego,
          to wstyd i obciach i dla niego i jego totunfackich. Są taśmy,nagrania i nikt nam nie powie,że 'białe jest białe'...Ale wolakom wszystko ,w wykonaniu prezesa się podoba:-)
          • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 09:40
            cookies9 napisała:

> remik.bz napisał:
            >
            > >coś jak Bul Komorowski ? Chociaz nie do końca. Przejęzyczenie to jednak co
            > ś
            > mniej ważnego od ortograficznych reguł.<
            >
            > Bul,ból -wiemy o co chodzi:-) Ale,jak prezes Prawa i Sprawiedliwości nie zna sł
            > ów hymnu
            > "Z ziemi polskiej do Wolski..." w wykonaniu Jarosława Kaczyńskiego,
            > to wstyd i obciach i dla niego i jego totunfackich. Są taśmy,nagrania i nikt na
            > m nie powie,że 'białe jest białe'...Ale wolakom wszystko ,w wykonaniu prezesa s
            > ię podoba:-)

Ty naprawdę wierzysz , ze nie zna tych słów? Nie żartuj. To ewidentne przejęzyczenie w stylu "mamy zady i walety"
            • calun_torunski prezes nie tylko nie zna slow hymnu, on nie zna 10.03.12, 09:50
              zadnego paciorka

w wywiadzie dla TW Trwam powiedzial, ze za jego czasow religii nie bylo w szkolach - co jest wierutna bzdura - ale skad on mial o tym wiedziec, jak mamusia blizniakow na nieobowiazkowa religie w szkole nie posylala

• cookies9 Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 13:16
              remik.bz napisał:

>Ty naprawdę wierzysz , ze nie zna tych słów? Nie żartuj. To ewidentne przejęzyczenie w stylu "mamy zady i walety"<

Wierzę,że nie zna słów.To ignorant,jak mało kto....
              www.aleklipy.pl/view/25/jaroslaw-kaczynski-spiewa-hymn-polski.html
            • sclavus Re: Wolak - to brzmi dumnie 12.03.12, 00:00
              Z tych kilku postów, które tu popełniłeś, wynika, że akurat ty, masz wyłącznie zady....
              Przypominasz poza tym, niejakiego losia, który, żeby udowodnić, że wśród lewaków są pedofile, przywołuje książkę niejakiego Cohn-Bendita, która opisuje niby fakty dziejące się około roku '68
              Podobnie wyskakujesz z Bulem Komorowskiego, żeby udowodnić jego nieuctwo a przecież Komorowski ma już kupę lat, napisał kupę dokumentów, może i jakieś książki więc gdyby był takim nieukiem, to byłby przyłapany na wielu błędach - nie sądzisz? A tu zaledwie jeden bul
              Toż samo z sikaniem na znicze. Posługujesz się tym jak sztandarem bitewnym, popełniając to sikanie po wielokroć a tymczasem - tymczasem to fakt wirtualny... i śmieszny przy okazji...
              Przemyśl się!
              • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 12.03.12, 08:56
                sclavus napisał:

> > Podobnie wyskakujesz z Bulem Komorowskiego, żeby udowodnić jego nieuctwo a prze
                > cież Komorowski ma już kupę lat, napisał kupę dokumentów, może i jakieś książki
                > więc gdyby był takim nieukiem, to byłby przyłapany na wielu błędach - nie sądz
                > isz? A tu zaledwie jeden bul

Nie histeryzuj. Jak dla mnie ten "bul" to nawet dodaje Komorowskiemu trochę takiej normalności. Nigdy nie nazywałem go nieukiem (strażnikiem zyrandola - tak). A że jest na świeczniku to i wszystkie jego wpadki sa nagłasniane . To samo było i z Kaczyńskim, i z Kwąśniewskim , i z Wałęsą.

> Toż samo z sikaniem na znicze. Posługujesz się tym jak sztandarem bitewnym, pop
                > ełniając to sikanie po wielokroć a tymczasem - tymczasem to fakt wirtualny... i

To fakt rzeczywisty

> śmieszny przy okazji...

No to mamy różne poczucie humoru. Ty takie kubowojewódzkie , ja bardziej z Piwnicy pod Baranami.

> Przemyśl się!
                Przemyslałem i.... wybieram "Barany"
    • wujcio44 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 16:11
      > Czesto na tym forum spotykam się z okresleniem "Wolak" ( w odróznieniu od nowoczesnego "Europejczyka")

Mylisz się. "Wolak" w odróżnieniu od "Polak".
      • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 19:45
        wujcio44 napisał:

> > Czesto na tym forum spotykam się z okresleniem "Wolak" ( w odróznieniu od
        > nowoczesnego "Europejczyka")
        >
        > Mylisz się. "Wolak" w odróżnieniu od "Polak".

Mylisz się . Zarówno "Wolak" jaki i nowoczesny "Europejczyk" to "Polacy".

• mariner4 To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskości. 09.03.12, 16:45
      Przynajmniej tyle masz przyzwoitości.
      M.
      • dr.skrobisz Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 17:07
        Ja tam w niuanse się nie bawię. Jestem Polakiem i kwita. Jak ktoś chce być "'wolakiem" - jego sprawa. Tu jest Polska!
        • mariner4 Jestes kim się czujesz i tyle. 09.03.12, 17:08
          To "prawdziwi Polacy" dają etykietki.
          M.
        • remik.bz Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 20:02
          dr.skrobisz napisała:

> Ja tam w niuanse się nie bawię. Jestem Polakiem i kwita. Jak ktoś chce być "'wo
          > lakiem" - jego sprawa. Tu jest Polska!

Alez oczywiście.
          Wolacy i nowocześni "Europejczycy" to podzbiory zbioru Polaków
          • calun_torunski Polacy i Wolacy to dwa rozne narody, poslugujace s 09.03.12, 23:57
            sie roznym jezykami

doskonale to widac na FK

• remik.bz Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 19:44
        mariner4 napisał:

> Przynajmniej tyle masz przyzwoitości.
        > M.

Skąd ci przyszło do głowy, że nie przyznaję się do polskości?
        • klara551 Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 20:05
          A wolskość to odmawianie innym praw do tradycji,do historii,zwyczajów narodowych. Wolskość to przyznawanie sobie praw należących do wszystkich. Jestem ziemianką, europejką,polką poznanianką, człowiekiem,kobietą inżynierem ale nie jestem wolakiem. Których z tych określeń i praw z nimi związanych mi odmówisz?
          • remik.bz Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 20:22
            klara551 napisała:

> A wolskość to odmawianie innym praw do tradycji,do historii,zwyczajów narodowy
            > ch.
            Gdzie , kiedy i komu odmawiałem tych praw? Nawet w odniesieniu do nowoczesnych "Europejczyków" jako charakterystyczną ich cechę podałem sikanie na znicze i nie odmawiałem im tych praw.

Wolskość to przyznawanie sobie praw należących do wszystkich. Jestem ziemia
            > nką, europejką,polką poznanianką, człowiekiem,kobietą inżynierem ale nie jestem
            > wolakiem. Których z tych określeń i praw z nimi związanych mi odmówisz?

Dlaczego mam Ci czegoś odmawiać?
            Ja jestem Polakiem, Europejczykiem, "Krakusem", człowiekiem, inzynierem z zawodu, muzykiem z pasji.
            A Wolakiem jestem dla nowoczesnych Europejczyków bo:
            szanuję tradycję, kocham mój kraj i moje miejsce na Ziemi, popieram wartości prorodzinne (mamy trójkę wspaniałych dzieci), jestem katolikiem i nie drwię z "wierzących w cokolwiek", solidaryzuję się z biednymi, niedołęznymi, w podeszłym wieku i nie uważam ich za "obciązenie dla budżetu" tylko za ludzi potrzebujących pomocy , uważam , ze od kasiory wazniejszy jest drugi człowiek.
            No i nie popieram sikania na znicze , aby byc trendy.
            • szwampuch58 Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 09.03.12, 20:28
              prosze zwrocic uwage na ostatnia pozycje w poscie nizej:
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,134095344,134096114,Re_Wolak_to_brzmi_dumnie.html
              • remik.bz Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 09.03.12, 20:40
                szwampuch58 napisał:

> prosze zwrocic uwage na ostatnia pozycje w poscie nizej:

Sorry za kolejny frazes w tytule postu, ale wiesz dla jednych np rodzina to frazes, dla drugich sprawa najwazniejsza w zyciu. Kazdy ma swoje prawdy, wartości . Niekoniecznie akceptowalne przez innych dla których to (np rodzina) tylko pitolenie.
            • klara551 Re: To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 10.03.12, 00:20
              Czyli uważasz,że ja tego nie robię? A na jakiej podstawie? A co zrobiłeś dla innych ludzi po za uważaniem ich za potrzebujących? Dlaczego zawłaszczasz te wszystkie cechy sobie odmawiając ich reszcie Polaków? Kto dał ci do tego prawo? Albo inaczej dlaczego tylko ty masz prawo do takich cech i odczuć? Wyszło sporo zdań pytających ,bo nie lubię boksować się ze ścianą.
              • calun_torunski To dobrze, że się nie przyznajesz do Polskośc 10.03.12, 09:51
                a czego sie spodziewasz po remik.gaszenie.zniczy.moczem.bz ???
        • mariner4 Cały ten Twój wywód Wolaku z wyboru. 09.03.12, 20:21
          Co my mamy wspólnego?
          M.
    • onufry.z Wolak - to brzmi dumnie? A jak Ci naplują w oczy? 09.03.12, 20:04
      To też mówisz, że to deszcz?
      Też Cię to "nobilituje"???

• neoretronick Kiedyś "wybitny" wykonawca Hymnu Państwowego ... 09.03.12, 20:08
      ... zaśpiewał tak :" Jeszcze Wolska nie zginęła, kiedy my żyjemy itd.....
      a potem " marsz marsz Dąbrowski z ziemi Wolskiej do Wolski ..." i stąd się wzięło pojęcie Wolski i Wolaka.
      W związku z tym proszę nie mylić Wolaka i Wolski z Polakiem i Polską.
      Wolak to jest Wolak bardziej obrazowo jest to naczelny PiSdak.
      To tyle wstępu.

Powiadasz że jesteś przywiązany do katolicyzmu. Twoja sprawa. Wg badań UW z 2009 roku do tej wiary w Polsce przyznaje się 68% obywateli co wcale nie oznacza, że ci wszyscy deklarują wiarę w Boga. z tych 68% wierzących i praktykujących jest zaledwie 48%.

Polacy kochają swoją Ojczyznę, ale pisząc po marksistowsku nie Wolskę.
      Wiedzą co wieszcz narodowy pisał, co komponował Chopin, kim był Kopernik i nie tylko.
      Np. młodzież nasza jest inteligentniejsza od amerykańskiej i w odróżnieniu od tej młodzieży wie gdzie leży Afryka i na jakim kontynencie jest Zimbabwe.

Reasumując Polak to brzmi dumnie, Wolak całkiem do d**y !
      .

• remik.bz Re: Kiedyś "wybitny" wykonawca Hymnu Państwowego 09.03.12, 20:35
        neoretronick napisał:

> ... zaśpiewał tak :" Jeszcze Wolska nie zginęła, kiedy my żyjemy itd.....
        > a potem " marsz marsz Dąbrowski z ziemi Wolskiej do Wolski ..."

No i co ztego? Coś się stało straszliwego w wyniku tego przejęzyczenia, tej pomyłki? Może jakas katastrofa kolejowa czy chociaż ustawa refundacyjna?
        i
        > W związku z tym proszę nie mylić Wolaka i Wolski z Polakiem i Polską.

A gdzie i kiedy mylę?

> Wolak to jest Wolak bardziej obrazowo jest to naczelny PiSdak.

Co to takiego PiSdak? Mam nadzieję, ze jako kulturalny Polak wytłumaszysz to pojęcie- oczywiście nieobelzywe- prawda?
        .
        >
        >
        > Polacy kochają swoją Ojczyznę, ale pisząc po marksistowsku nie Wolskę.

Dlaczego Polakom, których nazywacie w Waszym mniemaniu pogardliwie Wolakami odmawiasz prawa do kochania Polski? Kim Ty jesteś, aby sobie takie prawo uzurpować?

> Wiedzą co wieszcz narodowy pisał, co komponował Chopin, kim był Kopernik i nie
        > tylko.

Skąd Ci przyszło do głowy ,ze Wolak tego nie wie?
        Wiesz , ja bym się nie odwazył napisać,ze nowoczesny "Europejczyk" nie zna rachunku całkowego. Ale Ty jesteś "odważny".

> Reasumując Polak to brzmi dumnie,
        Zgadzam się

Wolak całkiem do d**y !

Nie zgadzam się .Całkiem do du.y to brzmi nowoczesny "Europejczyk"
        >
        >
        • neoretronick Re: Kiedyś "wybitny" wykonawca Hymnu Państwowego 09.03.12, 21:01
          remik.bz napisał:
          > No i co ztego? Coś się stało straszliwego w wyniku tego przejęzyczenia, tej po
          > myłki? Może jakas katastrofa kolejowa czy chociaż ustawa refundacyjna?

To nie było przejęzyczenie, to była nieznajomość ojczystego Hymnu.
          > Wolak to jest Wolak bardziej obrazowo jest to naczelny PiSdak.
          > Co to takiego PiSdak? Mam nadzieję, ze jako kulturalny Polak wytłumaszysz to po
          > jęcie- oczywiście nieobelzywe- prawda?

A ładniej brzmi PiSdofon czy PiSowiec ? Ten ostatni brzmi jak stalinowiec.
          PiSdak jest obelżywe ? Dlaczego ? Może nie rewelacyjnie brzmi ale każdy językoznawca ci powie że jest do przyjęcia. Niew można nazwać czegoś bardziej aniżeli na to zasługuje. Np. PeZetPeeRowiec to idąc za ciosem wyszłoby PiSdowiec.
          To dopiero byłaby potwarz więc mam nadzieję, że docenisz moje starania.

> Dlaczego Polakom, których nazywacie w Waszym mniemaniu pogardliwie Wolakami odm
          > awiasz prawa do kochania Polski? Kim Ty jesteś, aby sobie takie prawo uzurpować ?

A gdzie to wyczytałeś że ja ci czegoś odmawiam ? Rób sobie co chcesz oby zgodnie z obowiązującym prawem, kochaj kogo chcesz i wierz sobie w co chcesz ( nawet w krasnoludki ),to nie moja sprawa i mnie to nie obchodzi.

> Skąd Ci przyszło do głowy ,ze Wolak tego nie wie?
          A gdzie to wyczytałeś ?

> Wiesz , ja bym się nie odwazył napisać,ze nowoczesny "Europejczyk" nie zna rach
          > unku całkowego. Ale Ty jesteś "odważny".

Jestem bardziej niż pewien, że wyznawcy wolactwa w większości nie znają nawet cech przystawania trójkątów, a co dopiero całkowanie.

> > Reasumując Polak to brzmi dumnie,
          > Zgadzam się
          > Wolak całkiem do d**y !
          > Nie zgadzam się .Całkiem do du.y to brzmi nowoczesny "Europejczyk"

Nie przynudzaj,
          Wolak kojarzy się z pospolitym moherem i średniowieczną ciemnotą.
    • cillian1 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 20:56
      > Nie umiemy spiewąć hymnu?
      Już za to zdanie - zasługujesz na miano debila FK!
      Jak możesz czuć się Polakiem - jak nie umiesz?
      tłumaczenie "90% nie umie" to jak 90% przedszkolaków sra w gacie - to też jest warte dumy?
      • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 21:32
        cillian1 napisał:

> > Nie umiemy spiewąć hymnu?
        > Już za to zdanie - zasługujesz na miano debila FK!
        > Jak możesz czuć się Polakiem - jak nie umiesz?
        > tłumaczenie "90% nie umie" to jak 90% przedszkolaków sra w gacie - to też jest
        > warte dumy?

Ot typowy nowoczesny "Europejczyk", który potrafi tylko obrazac.
        Ciekaw jestem czy sam potrafisz zanucić mazurka w rytmie nieparzystym z odpowiednim akcentem .
        • ayran Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 22:17
          Rytm nieparzysty, powiadasz? Uważasz, że rytm mazurka to "rytm nieparzysty"? Umiałbyś to jakoś przybliżyć, wolacki "muzykologu"?
          • remik.bz Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 22:25
            ayran napisał:

> Rytm nieparzysty, powiadasz? Uważasz, że rytm mazurka to "rytm nieparzysty"? Um
            > iałbyś to jakoś przybliżyć, wolacki "muzykologu"?

Nie umiesz "guglać" lemingu? Dziwne.
            Dla ułatwienia podpowiem, ze jest to rytm 1173/1438
            • ayran Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 22:38
              W charakterystyczny dla "patriotów" sposób nie odróżniasz rytmu od metrum. Ale czemu tu się dziwić, - skoro twierdzisz, ze "z ziemi polskiej do Wolski" to przejęzyczenie, to nie można zbyt wiele oczekiwać.
              • homosovieticus Nie o znajomość określenia rytm czy metrum chodzi 12.03.12, 12:57
                w tym watku, lecz o bezpodstawne przypisywanie sobie cech "swiatłych Polaków" przez ludzi, którzy tylko słowami a nie czynami świadczą w Swiecie o swojej polskości.
                Ty ayranie do takich, jak i pozostali bywalcy przedpokoju wiodącego do "salonu michnikowszczyzny", ludzi należysz.
                Twoje od lat stanowisko, reprezentowane na FK, świadczy, że partiotyzm Maleszki jest ci znacznie bliższy niż np. ks Skorupki lub Baczyńskiego.
                Fakt ten ani smutnym nie jest, ani godnym potępienia. Jest, po prostu, faktem.
    • adam111115 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 20:57
      remik.bz napisał:

> Czesto na tym forum spotykam się z okresleniem "Wolak" ( w odróznieniu od nowoc
      > zesnego "Europejczyka"), które to okreslenie w mniemaniu mówiącego ( z reguły n
      > owoczesnego "Europejczyka") jest poniżające i pogardliwe.

Skoro tak to odbierasz, to po prostu pisowski polak

> A ja twierdzę , że to okreslenie jako alternatywa dla nowoczesnego "Europejczyk
      > a" winno byc powodem do dumy.

no i niech wg ciebie będzie

> Nie umiemy spiewąć hymnu? To nie powód do traumy. 99 % obywateli Polski mazurka
      > wykonuje w rytmie parzystym niemiłosiernie fałszując.

99% obywateli może. Nie może ten co to aspiruje do najwyższych urzędów, sam siebie nazywając najlepszym patriotą

> Jesteśmy przywiązani do katolicyzmu? I dobrze. Wolność wyznania to podstawowe p
      > rawo człowieka.

Wasza sprawa. Ja nie uznaje KK jako instytucji, za to żyję wg 10 przykazań

Drwiony "Europejczyków" z katolików , sikanie na znicze - źle ś
      > wiadczą nie o nas tylko o "Europejczykach" o ich nietolerancji.

Tu racja, przy czym uczepiłeś się tego jak rzep. Sprawa ma jak wiesz większy wymiar. Przywiązywanie się do krzyża (czyli jego profanowanie) vs sikanie na niego są taką samą profanacją

> Szanujemy tradycję. Bardzo dobrze . Nie ma w tym niczego złego . Wprost przeciw
      > nie- potwierdzamy własną tożsamość . Naród bez tradycji, historii jest tylko lu
      > źnym zbiorem ludzi czasowo mieszkających na danym terytorium ( to na podstawie
      > Piłsudskiego).

Zgoda, oczywiście

> Patriotyzm czyli umiłowanie ojczyzny? OK

również zgoda

> Ludzie, którzy nie kochają swego kraju, miasta, wioski, swego miejsca na ziemi
      > raczej nie potrafia kochac wogóle i sa bardzo ubodzy duchem. Nie zrozumieja poe
      > zji Kaczmarskiego czy Słowackiego. Nalezy im współczuc.

Zgoda

> Popieramy wartości rodzinne.

My, ja też

> Nowoczesni "Europejczycy" powinni sie tylko cieszyć. To dzieki dzisiejszy rodzi
      > nom wielodzietnym będzą mieli komu za kilkadziesiąt lat zapłacić za opiekę nad
      > soba . Zestarzeją się , zniedołęznieja , a jako nowoczesne single i inne związk
      > i homo - raczej swych dzieci miec nie będa. Palikot dzielnie im w tym na 8 III
      > pomaga.

I tu jest to co kiedyś ci napisałem, wrzucasz wszystkich do 1 wora, mam 3 dzieci, i jestem wg ciebie NWzWM. Tak jestem, so what?

> Wspołczujemy, pomagamy biednym , chorym , niedołęznym. Bardzo dobrze. Nowoczesn
      > y "Europejczyk" widzi tylko na kasiorę, my widzimy drugiego człowieka.

wg ciebie, wg mnie bull shit

> Tak ,że generalnie - moim zdaniem Wolak to brzmi dumnie.
      > Jestem dumny, zadowolony i szczęśliwy, że jestem Wolakiem, bo bycie nowoczesnym
      > "Europejczykiem" to wprawdzie nie grzech ale wstyd straszliwy.

znowu bełkot.

Chyba remik za bardzo chcesz być bardziej kaczyńskowaty niż kaczyński, wyluzuj, wszystko ma swoje ramy i granice. Tak jak przesadzali z laniem na znicze tak przesadzali z histerią wokół krzyża. wyluzuj
    • veglie Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 21:03
      Czuj się dumny!
    • fastwinter.5 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 21:13
      ludzie tu wypisują czasem różne głupoty,ale ten watek przebił wszystko..!!
      Tak durnego postu już dawno tu nie było..!!
      • remik.bz To może o promocji kosmetyków? 09.03.12, 21:40
        fastwinter.5 napisała:

> ludzie tu wypisują czasem różne głupoty,ale ten watek przebił wszystko..!!
        > Tak durnego postu już dawno tu nie było..!!

No to napisz cos mądrego np o ostatniej promocji dezodorantów w Galerii Kraków.
        • calun_torunski a co gasili znicze dezodorantami ??? 10.03.12, 09:47
          mozesz cos wiecej opowiedziec ???

remik.gaszenie.zniczy.moczem.bz
    • etta2 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 22:26
      Nawet BARDZO DUMNIE! Bo Wolak, to takie stworzenie, co to wygwizda Prof. Bartoszewskiego na Powązkach w rocznicę Powstania Warszawskiego, wygwizda Lecha Wałęsę pod pomnikiem stocxzniowcow, Zrobi burdę na Krakowskim "pod krzyżem", zrobi burde na stadionie w imię "wartości patriotycznych" i.t.d. Wolak, to wyjątkowo podłe nasienie, wyhodowane na nienawiści do lepszych od siebie, zawiści, nietolerancji i CHAMSTWIE.
      • losiu4 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 22:48
        etta2 napisała:

> Nawet BARDZO DUMNIE! Bo Wolak, to takie stworzenie, co to wygwizda Prof. Bartos
        > zewskiego na Powązkach w rocznicę Powstania Warszawskiego,

starsi ludzie co to dobrze pamiętają wojne i to co po wojnie było dobrze wiedzieli na kogo gwizdali. I dlaczego gwizdali.

wygwizda Lecha Wałęs
        > ę pod pomnikiem stocxzniowcow,

może za "zasługami" w kapowaniu którymi Bolesław sie wsławił nie przepadali? Bo wiesz, u lewusowni i komuszków istnieje kult Pawki Morozowa, ale uwierz, nie kazdy uznaje donoszenie komuszkom za powód do chluby.

Zrobi burdę na Krakowskim "pod krzyżem",

burde to robili ci zwołani przez ochleja Tarasa. Wystarczy na jutubie pooglądać. Jednymi z ich klasycznych wyczynów było odlewanie sie do zniczy i krzyczenie na modlace sie staruszki "pokaz cyce"

Pozdrawiam

Losiu
        • calun_torunski zmien nicka na smieciu4 - robisz obciach losiom 10.03.12, 00:02
          typowy Wolak
          • losiu4 Re: zmien nicka na smieciu4 - robisz obciach losi 10.03.12, 00:27
            łosie są łosie. Sztuk jeden, na wyginięciu.

Pozdrawiam

Losiu
            • erte2 Re: zmien nicka na smieciu4 - robisz obciach losi 10.03.12, 22:55
              losiu4 napisał:

.... łosie są łosie. Sztuk jeden, na wyginięciu.

No to to jest bardzo dobra wiadomość !!!
              • losiu4 Re: zmien nicka na smieciu4 - robisz obciach losi 10.03.12, 23:42
                erte2 napisał:

> losiu4 napisał:
                >
                > .... łosie są łosie. Sztuk jeden, na wyginięciu.
                >
                > No to to jest bardzo dobra wiadomość !!!

ale po pierwsze primo mam nadzieje jeszcze chwile pociągnąc a po drugie primo spuścizna intelektualna i nie tylko zostanie, a nawrócone leminżki będą zbożne dzieło kontynuować :)

Pozdrawiam

Losiu
                • damakier1 Re: zmien nicka na smieciu4 - robisz obciach losi 12.03.12, 10:44
                  ale po pierwsze primo mam nadzieje jeszcze chwile pociągnąc a po drugie primo spuścizna intelektualna i nie tylko zostanie

Spuścizna JAKA???!!! - ale masz poczucie humoru!
    • losiu4 Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 22:55
      o kurcze. Tez jestem wolakiem. I co dziwne, wcale mi z tego powodu nie jest głupio :)

Pozdrawiam

Losiu
    • ami_lii Re: Wolak - to brzmi dumnie 09.03.12, 23:23
      A ja ci zadam pytanie, bo nie wiem z którą opcją się identyfikować :

- Umiem śpiewać hymn (pierwsze 3 zwrotki), szanuję tradycję (co rozumiem przez szanowania świąt, historii, kultury kraju, ale nie bezkrytycznie), uważam się za patriotkę (w znaczeniu : bronię kraju/miasta/okolicy gdy ktoś obraża i bynajmniej rozumiem poezję Słowackiego czy Mickiewicza. Nawet raz się zdarzyło że podczas egzaminu dyskutowałam z wykładowcą na temat wyższości Katowic nad Lublinem. Spór wprawdzie nierozstrzygnięty ale dostałam ocenę w górę z egzaminu), popieram wartości rodzinne (do określonego momentu), staram się pomagać biednym chorym ludziom I zwierzętom (dla niektórych osób może to nie być takie oczywiste).

ALE

- nieszczególnie identyfikuję się z opcją katolicką, nie mam nic przeciwko singlom, parom homo, żydom,muzułmanom czy buddystom, wkurza mnie patrzenie na człowieka przez pryzmat popierania/ nie popierania konkretnej partii, wkurza mnie podejście kościoła do ludzi i wkurza mnie podejście niektórych ludzi do rzeczy które choć odrobinę wykraczają poza ich światopogląd. Aha, i nie popieram żadnej partii politycznej.

Czy zaliczam się do "Dumnego Wolaka" czy już do godnego pogardy "Europejczyka" (zwanego też Jewropejczykiem)?
      • remik.bz Chyba musisz zrobić test 09.03.12, 23:49
        ami_lii napisała:

> A ja ci zadam pytanie, bo nie wiem z którą opcją się identyfikować :
        >
        >>
        > Czy zaliczam się do "Dumnego Wolaka" czy już do godnego pogardy "Europejczyka"
        > (zwanego też Jewropejczykiem)?

No cóż, ja pisałem w swoim imieniu i ja nie mam problemów z identyfikacją.
        Tobie w tej niezwykle skomplikowanej sytuacji, którą opisała,s to poradziłbym zrobienie testu.
        Poszukaj na You Tube nagrania z "wydarzeń krzyżowych" na Krakowskim Przedmiesciu, nagrania gdy nowocześni "Europejczycy" pokrzykują w strone modlącej sie starej kobiety : "pokaż cyce".
        Jesli ten filmik Cię rozbawi to jesteś bez wątpienia "Europejczykiem", jesli zasmuci, to niewykluczone, że jesteś Wolakiem.
        • calun_torunski w kosciele sie modlila ? czy tylko robila posmiewi 10.03.12, 00:04
          posmiewisko ???

> pokrzykują w strone modlącej sie starej kobiety : "pokaż cyce".

a skad wiesz do kogo pokrzykiwali ??? sikales wtedy w lampki na chodniku - to skad mogels wiedziec ???
        • ami_lii Re: Chyba musisz zrobić test 10.03.12, 11:57
          Smucą mnie wszelkie przejawy braku kultury : tak samo wołanie "pokaż cyce" jak pisanie "dobrze że w końcu zdechł" przy informacji o śmierci zwierzęcia.
    • dr.krisk Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie... 10.03.12, 00:32
      Czytam ten twój post i zastanawiam się skąd w was, Wolaków, taka niechęć do cywilizacji europejskiej. Musicie sobie jakiś nowy kontynent znaleźć chyba....
      A na poważnie - wybacz, ale straszliwe głupoty wypisujesz. Straszliwe.
      • calun_torunski Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 09:48
        a czego mozna wymagac od remik.gaszenie.zniczy.moczem.bz ????
      • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 10:00
        dr.krisk napisał:
        > Czytam ten twój post i zastanawiam się skąd w was, Wolaków, taka niechęć
        > do cywilizacji europejskiej.

Bo cywilizacja europejska opiera się na wartościach mierzalnych.
        Można policzyć i sprawdzić, kto więcej książek przeczytał, ile razy był
        w teatrze, kto samemu próbuje coś tworzyć. Więc Wolak tego nie lubi -
        on "kocha ojczyznę" i kto mu podskoczy i zmierzy, jak bardzo.

Nadęte pustosłowie - to jest to, w czym Wolak czuje się najlepiej.
        I przekonanie, że jemu się należy, a innym od niego nic. Bo to moje.
        • remik.bz Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 10:59
          wariant_b napisał:

> dr.krisk napisał:
          > > Czytam ten twój post i zastanawiam się skąd w was, Wolaków, taka niechęć
          > > do cywilizacji europejskiej.
          >
          > Bo cywilizacja europejska opiera się na wartościach mierzalnych.
          > Można policzyć i sprawdzić, kto więcej książek przeczytał, ile razy był
          > w teatrze, kto samemu próbuje coś tworzyć. Więc Wolak tego nie lubi -
          > on "kocha ojczyznę" i kto mu podskoczy i zmierzy, jak bardzo.

OK podałes przyklady mierzenia "ilości".
          A jak mierzysz "jakość"? Może dobrze by było fascynować się nie tylko ilościa przeczytanych ksiązek , ale głównie tym "o czym te książki".
          >
          > Nadęte pustosłowie - to jest to, w czym Wolak czuje się najlepiej.
          > I przekonanie, że jemu się należy, a innym od niego nic. Bo to moje.

Sorry , ale zacytuję dr Kriska "straszliwe głupoty wypisujesz"
          • calun_torunski to ile dzis zniczy zgasiles i z jaka jakoscia ??? 10.03.12, 11:54
            > OK podałes przyklady mierzenia "ilości".
            > A jak mierzysz "jakość"? Może dobrze by było fascynować się nie tylko ilościa p
            > rzeczytanych ksiązek , ale głównie tym "o czym te książki".

jak wychodzi 1/2 ksiazki na rok - to jakie ma znaczenie o czym ta polowa byla ???
          • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 13:51
            remik.bz napisał:
            > A jak mierzysz "jakość"?

"Jakości" się nie mierzy - określa się ją przez porównanie mierzalnych kryteriów.
            "O czym są te książki" jest istotne może w przypadku poradników i podręczników,
            ale nie w przypadku literatury pięknej. Tu nie ma pojęcia "użyteczność".

> Sorry , ale zacytuję dr Kriska "straszliwe głupoty wypisujesz"

Pozwolę sobie wyrazić wdzięczność w imieniu dr Kriska.

I poproszę o jakąś własną argumentację. Dla mnie "wyższość moralna"
            modlącej się "za wolną Polskę" moherowej babci nad babcią, tfu...odpukać,
            czytającą Miłosza lub Szymborską, albo gotującą smaczny obiad dla wnucząt
            czy spacerującą z dziadkiem po parku wydaje mi się zdecydowanie naciągana.
            Dla mnie to osoba, która nie ma nic własnego, wartościowego do zaoferowania -
            tylko niemierzalne "wartości umowne", osoba nie żyjąca własnym życiem.
            Czerpiąca poczucie wartości nie z własnych osiągnięć, a negacji dorobku innych,
            tych "złych ludzi", którym się udało w życiu, a przecież na to nie zasługiwali.
            • remik.bz Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 20:01
              wariant_b napisał:

>
              > I poproszę o jakąś własną argumentację. Dla mnie "wyższość moralna"
              > modlącej się "za wolną Polskę" moherowej babci nad babcią, tfu...odpukać,
              > czytającą Miłosza lub Szymborską, albo gotującą smaczny obiad dla wnucząt
              > czy spacerującą z dziadkiem po parku wydaje mi się zdecydowanie naciągana.

Nigdy nie pisałem o żadnej wyższości moralnej. Pisałem o tym , że każdy człowiek ma prawo być dumnym ze spraw, które dla niego są wazne (choćby innych to smieszyło czy irytowało).
              Delikatnie dawałem do zrozumienia ,że drwiny ze spraw ważnych dla drugiego człowieka to co najmniej prostactwo.
              Nawiązując do twego przykladu.
              Babcia nr 1 gotująca obiad, babcia nr 2 czytająca Szymborska, babcia nr 3 modląca się mają prawo być usatysfakcjonowane a nawet dumne z tego co robią.
              A ludzie nielubiący domowych obiadów, nierozumiejący Szymborskiej czy niewierzący nie powinni drwić, przeszkadzać i juz na pewno nie powinni wywyższać sie ponad "durne babcie"

> Dla mnie to osoba, która nie ma nic własnego, wartościowego do zaoferowania -
              > tylko niemierzalne "wartości umowne", osoba nie żyjąca własnym życiem.
              > Czerpiąca poczucie wartości nie z własnych osiągnięć, a negacji dorobku innych,
              > tych "złych ludzi", którym się udało w życiu, a przecież na to nie zasługiwali.

Z ta negacją dorobku innych oczywiście masz racje. Tyle, że ja nie namawim nikogo do negacji dorobku innych. Ja namwiam do satysfakcji i dumy z własnych przekonań, przeżyć bez względu na to co myśla o tym ludzie o innym systemie wartości.
              No i jest jeszcze pojęcie " w życiu się udało".
              To pojecie bardzo subiektywne. Jeden uważa,że w zyciu mu się udało , bo jest prezesem korporacji- drugi uważa ,ze udało mu się ma wspaniałą rodzinę, dzieciaki- trzeciemu się udało , bo wydano już trzeci tomik jego wierszy - czwartemu się udało, bo opłynął Horn itd
              Kazdy z nich jest na swój sposób szczęsliwy.
              I odbieranie tego prawa do szczęścia w imię własnej "prawdy" czy własnego pojęcia udanego zycia to (sorry) barbarzyństwo.
              Jesli jakaś babcia ma te swoje pięć minut szczęścia, gdyz autentycznie wierzy , że modląc się pomaga ojczyźnie, to odbieranie jej tego szczęścia poprzez wulgarne okrzyki (pokaż cycki) jest po prostu......
              Taka babcia niech się cieszy z tego co robi, niech będzie dumna. Ma do tego prawo.
              Ja przypominam o oczywistej oczywistości , że konsekwentne trzymanie się swoich wartości to powód do dumy.
              Taki był cel mojego postu.
              PS oczywiście łamanie prawa to inna sprawa- od tego są odpowiednie słuzby. Babcia modląca się czy czytająca Szymborską na środku skrzyzowania jest godna potępienia , ale za łamanie prawa a nie za modlitwę czy Szymborska.
              • calun_torunski wspaniali ci Wolacy !!! 10.03.12, 21:10
                >Jeden uważa,że w zyciu mu się udało , bo jest prezesem korporacji

masz tu na mysli tu o Glapinskiego, Kowanckiego czy Woyciechowskiego ??

> - drugi uważa ,ze udało mu się ma wspaniałą rodzinę, dzieciaki-

Pospieszalski ??

> trzeciemu się udało , bo wydano już trzeci tomik jego wierszy

Rymkiewicz ???

> - czwartemu się udało, bo opłynął Horn itd

Karski na meleksie ???

dobrze zgadlem ??? jaka jest nagroda ???
              • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 22:29
                remik.bz napisał:
                > Nigdy nie pisałem o żadnej wyższości moralnej.

Cały czas o tym piszesz.
                Cały czas usiłujesz wcisnąć, że głoszone i realizowane postawy życiowe to to samo.
                Otóż nie - ludzie aż tak naiwni nie są i wolą sprawdzić. I brud i obłuda wyłażą na wierzch.

> Delikatnie dawałem do zrozumienia ,że drwiny ze spraw ważnych dla drugiego
                > człowieka to co najmniej prostactwo.

Zadrwiono z moich uczuć chowając na Wawelu najbardziej niewydarzonego
                z naszych prezydentów, głównego winnego katastrofy, w której zginęło 96 osób.
                Ale nie uważam tego za prostactwo - to brudny, zakulisowy handel i lekceważenie
                elementarnych odczuć społeczeństwa spacyfikowanego żałobą. Za równie brudny,
                zakulisowy handel uważam comiesięczne "imprezy" pod Pałacem Prezydenckim.
                Ani odrobinę nie wierzę w szczerość i autentyczność tych ustawek. Wolno mi?
                Złamanego grosza bym nie dał za wiarę Kaczanowów i pań Kitek. Wolno mi?

> I odbieranie tego prawa do szczęścia w imię własnej "prawdy"

A przymusowe narzucanie własnej "prawdy" innym jak oceniasz?
                Dlaczego podstarzały homoseksualista ma nas pouczać o wartości rodziny?
                Dlaczego ktoś, kto nawet nie zna słów hymnu ogłasza się wzorcem patrioty?
                Przecież to wszystko można sprawdzić. Czasem dla treningu obmyślam punkty
                kontrolne i sprawdzam - na przykład katolik w niedzielę zwykł chodzić do kościoła.
                Czy Lech Kaczyński chodził? Tak - jeśli pani Jadwiga akurat gościła na Helu.
                Jak jej nie było - nie odczuwał takiej potrzeby. Prezydent Kwaśniewski witał się
                z ochraniającymi go BOR-owcami. Kaczyński - skądże, to nie ta półka, nie będzie
                się spoufalał z plebsem. Ot, takie sobie drobiazgi. Właśnie wymyśliłem, że można
                by z zaskoczenia poprosić polityków, żeby zaśpiewali jakieś kolędy wyniesione
                z domu rodzinnego. Strasznie jestem ciekaw reakcji Jarosława Kaczyńskiego.
                Czy pójdzie mu tak jak z hymnem, co to go z bratem przed snem śpiewali.
                • losiu4 Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 10.03.12, 23:51
                  wariant_b napisał:

> Zadrwiono z moich uczuć chowając na Wawelu najbardziej niewydarzonego
                  > z naszych prezydentów,

najlepszy od 1947

> głównego winnego katastrofy, w której zginęło 96 osób.

jest to nieprawda.

Pozdrawiam

Losiu
                • ewalongoria Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 01:09
                  Teraz widzę z kim mamy do czynienia. Ależ to prymitywne prostactwo!!! Przypominasz mi panią Dulską, która interesowała się sprawami innych ludzi i oceniała je, nie widząc tego, co się dzieje w jej własnym domu Może tak na początku zacznij od siebie, zamiast nadmiernie interesować się i oceniać prywatne sprawy innych ludzi.

wariant_b napisał:
                  > Przecież to wszystko można sprawdzić. Czasem dla treningu obmyślam punkty
                  > kontrolne i sprawdzam - na przykład katolik w niedzielę zwykł chodzić do kościo
                  > ła.
                  > Czy Lech Kaczyński chodził? Tak - jeśli pani Jadwiga akurat gościła na Helu.
                  > Jak jej nie było - nie odczuwał takiej potrzeby.

A nie przyszło Ci do głowy, ze ludzie są różni i może po prostu pan Kwaśniewski jest bardziej kontaktowym człowiekiem, niż Kaczyński.
                  Prezydent Kwaśniewski witał si
                  > ę
                  > z ochraniającymi go BOR-owcami. Kaczyński - skądże, to nie ta półka, nie będzie
                  > się spoufalał z plebsem. Ot, takie sobie drobiazgi. Właśnie wymyśliłem, że możn
                  > a
                  > by z zaskoczenia poprosić polityków, żeby zaśpiewali jakieś kolędy wyniesione
                  > z domu rodzinnego. Strasznie jestem ciekaw reakcji Jarosława Kaczyńskiego.
                  > Czy pójdzie mu tak jak z hymnem, co to go z bratem przed snem śpiewali.
                  • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 09:03
                    ewalongoria napisała:
                    > Teraz widzę z kim mamy do czynienia. Ależ to prymitywne prostactwo!!!

Dla prymitywnych prostaków tworzy się reklamy i "wizerunki medialne".
                    "Dzielny szeryf na tle kochającej rodziny" z plakatu wyborczego okazał się
                    małostkowym, tchórzliwym i kłótliwym smarkaczem, a rodzina, jak się
                    okazało, akurat była w fazie rozpadu. Z westernu zrobiła się farsa.

> A nie przyszło Ci do głowy, ze ludzie są różni i może po prostu pan Kwaśniewski
                    > jest bardziej kontaktowym człowiekiem, niż Kaczyński.

Oczywiście, że jest. Lubi i nie boi się ludzi. A czy tobie nie przyszło do głowy,
                    że Kaczyńscy po prostu gardzą takimi jak ty. Jesteś nieużyteczna, liczysz się
                    tylko jako głos w wyborach. Jesteś z niższej półki kulturowej.
                    • remik.bz Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 10:16
                      wariant_b napisał:

> Oczywiście, że jest. Lubi i nie boi się ludzi. A czy tobie nie przyszło do głow
                      > y,
                      > że Kaczyńscy po prostu gardzą takimi jak ty. Jesteś nieużyteczna, liczysz się
                      > tylko jako głos w wyborach. Jesteś z niższej półki kulturowej.

Nawet jeśli tak jest (w co wątpie) to jakie to ma znaczenie?
                      PiS jedyna zorganizowaną siłą polityczna mająca realne znaczenie przy obronie naszych wartości.
                      A szefem PiS-u jest Kaczyński.
                      Mamy zrezygnować z obrony swych wartości bo "Kaczor jest be"?
                      • calun_torunski naiwny jak remik .... 11.03.12, 11:05
                        > PiS jedyna zorganizowaną siłą polityczna mająca realne znaczenie przy obronie n
                        > aszych wartości.

dobrze ze jestes na tyle swiadomy, ze nie napisales

> PiS jedyna zorganizowaną siłą polityczna stająca skutecznie w obronie n
                        > aszych wartości.

PiS tymi waszymi wartosciami wycieraja sobie geby przy okazji kazdych wyborow (tak jak LK wizytowal Katyn wylacznie w latach wyborczych) a wy w to naiwnie wierzycie

nawet PiS te wasze wartosci ma za nic - on potrzebuje waszych wartosciowych glosow w urnie - tak jak do walki z komuna, z kotrej czerpali profity oboma rekami, wzieli sie 20 lat po jej upadku tak i do kosciola zaczeli chodzic pozno i to od razu do pierwszej lawki
                    • ewalongoria Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 23:13
                      Wyobraź sobie, że mam na tyle stabilne poczucie własnej wartości, że nie zwracam uwagi na takie sprawy i nie szukam takich podtekstów w zachowaniach innych ludzi.

wariant_b napisał:
                      > ewalongoria napisała:
                      > > Teraz widzę z kim mamy do czynienia. Ależ to prymitywne prostactwo!!!
                      >
                      > Dla prymitywnych prostaków tworzy się reklamy i "wizerunki medialne".
                      > "Dzielny szeryf na tle kochającej rodziny" z plakatu wyborczego okazał się
                      > małostkowym, tchórzliwym i kłótliwym smarkaczem, a rodzina, jak się
                      > okazało, akurat była w fazie rozpadu. Z westernu zrobiła się farsa.
                      >
                      > > A nie przyszło Ci do głowy, ze ludzie są różni i może po prostu pan Kwaśn
                      > iewski
                      > > jest bardziej kontaktowym człowiekiem, niż Kaczyński.
                      >
                      > Oczywiście, że jest. Lubi i nie boi się ludzi. A czy tobie nie przyszło do głow
                      > y,
                      > że Kaczyńscy po prostu gardzą takimi jak ty. Jesteś nieużyteczna, liczysz się
                      > tylko jako głos w wyborach. Jesteś z niższej półki kulturowej.
                      • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 23:22
                        ewalongoria napisała:
                        > Wyobraź sobie...

A po co - widziałem ludzi, którzy mają stabilne poczucie własnej wartości,
                        więc wiem, jak się zachowują i na co ich stać.
                        • ewalongoria Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 23:34
                          Nie są na pewno zawistni i nie tępią innych ludzi., tak jak to jest w przypadku tych o zaniżonym poczuciu własnej wartości.

wariant_b napisał:

> ewalongoria napisała:
                          > > Wyobraź sobie...
                          >
                          > A po co - widziałem ludzi, którzy mają stabilne poczucie własnej wartości,
                          > więc wiem, jak się zachowują i na co ich stać.
                          • wariant_b Re: Zawsze mówiłem, że Wolska nie leży w Europie. 11.03.12, 23:39
                            ewalongoria napisała:
                            > Nie są na pewno zawistni i nie tępią innych ludzi.

Zmartwię cię - może nie tępią, ale nie szanują i nie traktują poważnie.
      • remik.bz "głupoty" to pojecie subiektywne 10.03.12, 10:55
        dr.krisk napisał:

> Czytam ten twój post i zastanawiam się skąd w was, Wolaków, taka niechęć do cyw
        > ilizacji europejskiej. Musicie sobie jakiś nowy kontynent znaleźć chyba....

Na jakiej podstawie wysnułeś wniosek o tej niechęci?

> A na poważnie - wybacz, ale straszliwe głupoty wypisujesz. Straszliwe.

Jak wiesz "głupoty" to pojęcie subiektywne. Dla jednych głupotą jest przywiązanie do wartości patriotycznych czy katolickich dla drugich zamiłowanie do wykwintnych trunków i cygar (sorry)
        • calun_torunski przenoszenie pojec z czasow zaborow jest smieszne 10.03.12, 11:58
          w czasach zaborow nawet kibicowanie czy odmowa nauki niemieckiego mogla byc patriotyczna

w czasach wolnej, niepodleglej Polski podobne dzialania z trudem kojarza sie z wartosciami patriotycznymi

a to, ze ktos nazwal wartosci uniwersalne ponadreligijne wartosciami katolickimi to raczej problem katolikow - bo oprocz deklaracji i zawlaszczania z tymi wartosciami maja niewiele wspolnego

ale czego sie mozna spodziewac po remik.gaszenie.swieczek.moczem.bz
        • dr.krisk Oczywiście - subiektywne. 10.03.12, 23:59
          Ale to co napisałes uważam za niemądrą manipulację (tym bardziej przykrą, że cię lubię :).
          Przeciwstawianie rzekomych cnót narodu wolskiego wstrętnym i wszetecznym nowoczesnym Europejczykom to koncept karkołomny. Zwłaszcza że jak czytam, znasz tych nowoczesnych Europejczyków jedynie ze słyszenia i wyobrażenia. Może byś się kiedyś przejechał na kilka lat za granicę Wolski?
          Nie wiem, czy jestem nowoczesnym Europejczykiem - na pewno nie jestem Wolakiem (raz mi sie przyśniło, że nim jestem - obudziłem się z wrzaskiem). Zamiast pielęgnować uczucia patryjotyczne, pieśni stosowne śpiewać, etos i patos pielęgnować - wolę zajmować się sobą (spożycie alkoholi + inne takie), swoim własnym pomysłem na świat.
          Draczego zamiast nowoczesnym Europejczykiem wolisz być zacofanym Azjatą?
          • remik.bz Cudzysłów 11.03.12, 00:13
            dr.krisk napisał:

> Ale to co napisałes uważam za niemądrą manipulację (tym bardziej przykrą, że ci
            > ę lubię :).
            > Przeciwstawianie rzekomych cnót narodu wolskiego wstrętnym i wszetecznym nowocz
            > esnym Europejczykom to koncept karkołomny. Zwłaszcza że jak czytam, znasz tych
            > nowoczesnych Europejczyków jedynie ze słyszenia i wyobrażenia. Może byś się kie
            > dyś przejechał na kilka lat za granicę Wolski?
            > Nie wiem, czy jestem nowoczesnym Europejczykiem - na pewno nie jestem Wolakiem
            > (raz mi sie przyśniło, że nim jestem - obudziłem się z wrzaskiem). Zamiast piel
            > ęgnować uczucia patryjotyczne, pieśni stosowne śpiewać, etos i patos pielęgnowa
            > ć - wolę zajmować się sobą (spożycie alkoholi + inne takie), swoim własnym pomy
            > słem na świat.
            > Draczego zamiast nowoczesnym Europejczykiem wolisz być zacofanym Azjatą?

Zwróć uwagę na fakt , ze Wolakom przeciwstawiałem nowoczesnych "Europejczyków" a nie Europejczyków.
            Cudzysłów był zawsze (pilnowałem tego)
            Z Europejczykami (równiez tymi z Polski) chadzam na piwo i po górach. Jesteśmy ideologicznymi przeciwnikami , ale nie wrogami. Szanujemy swe odrębne zdania a ideologia nie przesłania nam "gór i piwa".
            Eyropejczyków znam na tyle, ze doskonale wiem , iż nie drwią "w zywe oczy" z ludzi głosujących na taką czy inna partie polityczna. Ba , nawet pytanie "na kogo głosujesz" uważają za wtrącanie się w cudze bardzo prywatne sprawy.
            A "Europejczykom" zdecydowanie bliżej do Azjatów (chamstwo, nietolerancja, próby upodlenia przeciwników) niż Wolakom jak nas pieknie określacie , błędnie zakładając , że jesteśmy wyznawcami Kaczyńskiego a nie pewnych wartości .
            • dr.krisk Re: Cudzysłów 11.03.12, 00:26
              Aha. A więc są Europejczycy i "Europejczycy". Co ma oznaczać ten cydzysłów, i dlaczego akurat nieszczęsnych mieszkańców Europy to spotkało - nie wiadomo.
              Dla mnie Wolacy to wyznawcy PrezesaPana, wielbiciele jego myśłi politycznej, równie jak on przyjaźnie nastawieni do innych ludzi, uczciwi, prostolinijni i godni zaufania :)))

• remik.bz Re: Cudzysłów 11.03.12, 00:39
                dr.krisk napisał:

> Aha. A więc są Europejczycy i "Europejczycy". Co ma oznaczać ten cydzysłów, i d
                > laczego akurat nieszczęsnych mieszkańców Europy to spotkało - nie wiadomo.

No cóż , jest niestety grupa ludzi (tzw młodzi, wykształceni, z duzych miast), którzy uważają, że Europejczyk powinien drwić z ludzi wierzacych (katolików) i obchodzących rocznice przegranych powstań czy bitew.
                Nie jestem pewien , ale autorem epitetu jest chyba Sakiewicz (ale to bez znaczenia- ja takich spotykałem po prostu)

> Dla mnie Wolacy to wyznawcy PrezesaPana, wielbiciele jego myśłi politycznej, ró
                > wnie jak on przyjaźnie nastawieni do innych ludzi, uczciwi, prostolinijni i god
                > ni zaufania :)))

No to niestety dla Ciebie nie mogę być Wolakiem, bo nie jestem wyznawca Kaczyńskiego:) Uważam , że Kaczyński jest współwinien tego , że mamy dziadowski rząd. Jak długo Kaczyński będzie liderem opozycji tak długo będziemy mieć niekompetentne i nieudolne rządy Tuska. Najlepsze co by Kaczyński mógł dzis zrobic dla Polski (jako patriota ) to "abdykować".
                >
                >
                • dr.krisk A nie wpadło ci do głowy... 11.03.12, 00:51
                  remik.bz napisał:

> No cóż , jest niestety grupa ludzi (tzw młodzi, wykształceni, z duzych miast),
                  > którzy uważają, że Europejczyk powinien drwić z ludzi wierzacych (katolików) i
                  > obchodzących rocznice przegranych powstań czy bitew.
                  .. że to są po prostu źle wychowani młodzi ludzie? Dorabianie im gęby "nowoczesnych Europejczyków" jest poważnym nadużyciem. Oraz manipulacją. No ale jeżeli zrobił to Sakiewicz - to się nie dziwię.
    • norek.pl wskaż jakąś autentyczną akcję społeczną 10.03.12, 13:32
      w rodzaju „rodzić po ludzku”, „szkoła z klasą” albo chociaż w trosce o zwierzęta, zainicjowaną i przeprowadzoną przez środowisko prawdziwych wolaków…
      • remik.bz Chcesz to masz 10.03.12, 21:01
        norek.pl napisała:

> w rodzaju „rodzić po ludzku”, „szkoła z klasą” albo cho
        > ciaż w trosce o zwierzęta, zainicjowaną i przeprowadzoną przez środowisko prawd
        > ziwych wolaków…

Nie ma sprawy, chcesz to masz.
        Akcja zbierania podpisów (jest 600 tys) o uwolnienie Asii Bibi skazanej na śmierć w Pakistanie,"Bardziej niż złoto"(imprezy towarzyszące paraolimpiadzie w Londynie),Fundacja Świętego Mikołaja z projektami "Spieszmy sie kochac ludzi tak szybko odchodzą"(wsparcie dla hospicjum dla dzieci), "Grunt to rodzina"(pomoc dla rodzin zastępczych), "Solidarni" (wsparcie dla utalentowanych , ubogich uczniów), "Uśmiechnij się mamo" (opieka stomatologiczna w domach samotnej matki).
        O jeszcze to-"Mam marzenie"- spełnianie marzeń (laptop, wycieczka do Krakowa, rejs żaglówką po Mazurach itp) ciężko chorych dzieci , z akcji kulturalnych -koncert "Jednego Serca" (słuchaczy- ok 30 tys , górna półka wykonawców nie tylko z Polski ) organizowany od 10 lat przez "Skalda" Janka Budziaszka.
        Może jeszcze cos sobie przypomne.
        Pozdrawiam
        • calun_torunski he he to Wolacy niby ??? a co z WOSP ??? 10.03.12, 21:06
          przeciez to dzielo Pospieszalskiego !!!

zapomniales ???
    • m.c.hrabia Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 13:56
      no brzmi
      pierdzenie też.
    • x2468 Re: Wolak - to brzmi durnie 10.03.12, 13:58
      Wolak to brzmi na durnia.
    • bo98 Re: Wolak - to brzmi dumnie 10.03.12, 23:56
      Ciekawa dyskusja. Przyczynkiem jest błąd logopedyczny Jarosława Kaczyńskiego. Zabawne jest to, że logopedy permanentnie potrzebuje Donald Tusk, który masakruje język polski. Tymczasem incydent Kaczyńskiego, został uczyniony bożkiem opozycji przeciw rządzącemu Prezesowi.
      To tak jakby zwolennicy trędowatego zarzucali przeciwnikowi, że ma trądzik.
      • remik.bz Błąd logopedyczny 11.03.12, 00:27
        bo98 napisał:

> Ciekawa dyskusja. Przyczynkiem jest błąd logopedyczny Jarosława Kaczyńskiego. Z
        > abawne jest to, że logopedy permanentnie potrzebuje Donald Tusk, który masakruj
        > e język polski. Tymczasem incydent Kaczyńskiego, został uczyniony bożkiem opozy
        > cji przeciw rządzącemu Prezesowi.
        > To tak jakby zwolennicy trędowatego zarzucali przeciwnikowi, że ma trądzik.

Równie ciekawe jest to , ze ludzie inteligentni z uporem maniaka wmawiają sobie i wszystkim dookola, że to nie błąd logopedyczny tylko nieznajomość słów hymnu.
        Prawdopodobnie wyobrażają sobie, że Kaczyński "nie uważał w szkole czy w domu" gdy uczono go hymnu, albo, ze jego nauczyciele/rodzice źle uczyli.
        Nie wiem w imie czego to rżniecie głupa przez przeciwników Kaczyńskiego.
        • futuroeuro Re: Błąd logopedyczny 11.03.12, 00:34
          kaczynskcy to byl blad genetyczny. w polowie juz naprawiony.
          • bo98 ogólnie 11.03.12, 00:42
            wyjaśniłeś, kim jesteś
      • calun_torunski Tusk masakruje jezyk polski ??? 11.03.12, 09:18
        blad logopedyczny Kaczynskiego ???

cos takiego - na jakim ty swiecie zyjesz pisoidzie ???

• remik.bz Porażająca siła argumentacji 11.03.12, 10:00
          calun_torunski napisał:

> blad logopedyczny Kaczynskiego ???
          >
          > cos takiego - na jakim ty swiecie zyjesz pisoidzie ???

Musze przyznać, ze lemingi maja wyjątkowa zdolność logicznego i merytorycznego argumentowania
          Ja na obronę Kaczyńskiego mam tylko tyle , że pięćdziesiąt lat temu, gdy uczył się hymnu polskiego, to zarówno w szkole jaki i w domu nauczyciele i rodzice wmówili mu , ze istnieje jakaś Wolska.
          • wariant_b Re: Porażająca siła argumentacji 11.03.12, 10:05
            remik.bz napisał:
            > Ja na obronę Kaczyńskiego mam tylko tyle , że pięćdziesiąt lat temu, gdy uczył
            > się hymnu polskiego, to zarówno w szkole jaki i w domu nauczyciele i rodzice
            > wmówili mu , ze istnieje jakaś Wolska.

Mylisz Wolskę z księżycem.
            • remik.bz Re: Porażająca siła argumentacji 11.03.12, 10:20
              wariant_b napisał:

> Mylisz Wolskę z księżycem.
              Ale za to nie mylę blędu "przejęzyczenia" z "nieznajomością słów".
              • wariant_b Re: Porażająca siła argumentacji 11.03.12, 10:32
                remik.bz napisał:
                > Ale za to nie mylę blędu "przejęzyczenia" z "nieznajomością słów".

Ale przyznasz, że jak genetyczny patriota myli słowa hymnu narodowego,
                a genetycznego chadeka wyciągną z burdelu jest to szczególnie zabawne.
                Choć z drugiej strony, jeśli profesor prawnik komentuje wyrok sądowy
                życiorysami rodziców sędziny zabawne to już nie jest, a tylko żałosne.
                • remik.bz Re: Porażająca siła argumentacji 12.03.12, 10:48
                  wariant_b napisał:

> remik.bz napisał:
                  > > Ale za to nie mylę blędu "przejęzyczenia" z "nieznajomością słów".
                  >
                  > Ale przyznasz, że jak genetyczny patriota myli słowa hymnu narodowego,
                  > a genetycznego chadeka wyciągną z burdelu jest to szczególnie zabawne.
                  > Choć z drugiej strony, jeśli profesor prawnik komentuje wyrok sądowy
                  > życiorysami rodziców sędziny zabawne to już nie jest, a tylko żałosne.

Jest wiele spraw "zabawnych" np neoliberalne traktowanie hospicjów jako działalności gospodarczej (czyli z definicji przynoszących zysk )
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Porażająca siła argumentacji 12.03.12, 10:58
                    Są również twoje wątki, w których walczysz z wymyślonymi przez siebie elementami rzeczywistości. Zabawne jak cholera.
                    • ewalongoria Re: Post esbeckie i globalne mafie ukradły nam .. 12.03.12, 13:15
                      To są tylko Twoje pobożne życzenia Erte. Przekonasz się o tym prędzej, niż myślisz. Ani z Was Polacy, ani światli i nowocześni, ani stanowicie większość. Prawda jest bliska i może was zaskoczyć.

erte2 napisał:

> zawilec4
                      > Żabciu - właśnie dlatego że NAS POLAKÓW jest więcej (co pokazały ostatnie wybor
                      > y) po prostu przegraliście i przegrywać będziecie. I nie pomoże cały ten żałosn
                      > y chór wujów z naczelnym dyrygentem rydzykiem, nie pomogą marsze z pochodniami,
                      > nie pomoże smoleńska religia czy wódz z rozpiętym rozporkiem. Jedno co (nieste
                      > ty) możecie jeszcze zrobić to ogłupianie pewnej częsci polskiego społeczeństwa
                      > - tych niewykształconych, posuniętych w latach i w głębi duszy tęskniących za P
                      > RL-em.

• wariant_b Re: Porażająca siła argumentacji 12.03.12, 13:02
                    remik.bz napisał:
                    > Jest wiele spraw "zabawnych" np neoliberalne traktowanie hospicjów jako
                    > działalności gospodarczej (czyli z definicji przynoszących zysk )

A w imię jakich wyższych racji hospicja nie powinny prowadzić księgowości
                    i brać "co łaska" zamiast "co na rachunku"? Jeśli cała ochrona zdrowia ma
                    działać w oparciu o prawo handlowe, to niby dlaczego hospicja miałyby inaczej?
                    Czy to aż tak boli fundacje prowadzące hospicja, że będą musiały wydzielić
                    i przekazać część środków na hospicjum zamiast wrzucać do wspólnego worka?
          • calun_torunski to wyjasnia - dzieki, 50 lat temu Zbawiciel 11.03.12, 10:51
            mial juz 13 lat

to rzeczywiscie za pozno, by przyjac hymn Polski jako swoj
        • bo98 debata z osobnikiem 11.03.12, 13:28
          na twoim poziomie rozwoju jest stratą czasu;
          twój premier rera, a ty rara avis jesteś
    • remik.bz Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 10:13
      W ostatnim Goścu Niedzielnym jest bardzo ciekawa dyskusja "Dwie wizje Polski" pomiędzy Jackiem Karnowskim i Markiem Zającem.
      Pierwszy reprezentuje środowisko tzw "Wolnych Polaków" (Wolaków?), drugi tzw "Normalnych" (lemingi?)
      Panowie spokojnie bez agresji przedstawiają swoje racje.
      Jest tam bardzo wazne stwierdzenie , z którym obaj się zgodzili a mianowicie:
      Złą sprawą jest fakt, że obydwie strony uważaja , ze maja oczywistą i bezdyskusyjną rację i nie chcą negocjować tylko na siłę "przeroibć" przeciwników na swoją modłe.
      Obie strony zakladaja, że przeciwnicy "są głupi i nie rozumieja oczywistych spraw" co skutkuje poczuciem misji i metodą narzucania drugim swych poglądów
      Ja zgadzam sie z takim stwierdzeniem i boleję , ze taka sytuacja ma miejsce.
      • cookies9 Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 10:13
        Wolacy=Mohery:-)))
        • remik.bz Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 10:18
          cookies9 napisała:

> Wolacy=Mohery:-)))

Żal mi Pana Marka Zająca , ze musi reprezentować takich "kulturalnych"jak Ty
          • cookies9 Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 11:36
            remik.bz napisał:

> cookies9 napisała:
            >
            > > Wolacy=Mohery:-)))
            >
            > Żal mi Pana Marka Zająca , ze musi reprezentować takich "kulturalnych"jak Ty

Z dwojga złego wolę red.Zająca niż Karnowskiego - mohera i wolaka w jednym:-)
            • ewalongoria Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 23:18
              Nie wiadomo tylko, czy pan Zając woli Ciebie.

cookies9 napisała:
              > > > Wolacy=Mohery:-)))
              > Z dwojga złego wolę red.Zająca niż Karnowskiego - mohera i wolaka w jednym:-)
      • wariant_b Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 10:20
        > W ostatnim Goścu Niedzielnym jest bardzo ciekawa dyskusja "Dwie wizje Polski"
        > pomiędzy Jackiem Karnowskim i Markiem Zającem.

Z tym Markiem Zającem?

Marek Zając (ur. 1979 w Krakowie) - polski dziennikarz i publicysta specjalizujący się
        w tematyce religijnej i społecznej.

Od 2000 roku był członkiem redakcji Tygodnika Powszechnego, a od stycznia 2005
        kierował działem religijnym tego czasopisma, które opuścił w 2007 roku.
        Prowadzi religijny program w TVP Między ziemią a niebem oraz poranny magazyn
        Kawa czy herbata? razem z Odetą Moro-Figurską. Wykłada w Wyższej Szkole Europejskiej
        im. ks. Józefa Tischnera. Laureat dziennikarskiej nagrody Ślad imienia Bp. Jana Chrapka.
        Od 2009 członek Zarządu, a od 2010 Członek Prezydium Zarządu warszawskiego
        Klubu Inteligencji Katolickiej. Zastępca redaktora naczelnego tygodnika Przekrój.
        Na antenie Radia Plus prowadzi program Kościół według Marka.

• remik.bz Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 12:44
          wariant_b napisał:

> > W ostatnim Goścu Niedzielnym jest bardzo ciekawa dyskusja "Dwie wizje Pol
          > ski"
          > > pomiędzy Jackiem Karnowskim i Markiem Zającem.
          >
          > Z tym Markiem Zającem?
          >
          > [i]Marek Zając (ur. 1979 w Krakowie) - polski dziennikarz i publicysta specjali
          > zujący się
          > w tematyce religijnej i społecznej.
          >
          Z tym Markiem Zającem (którego szefowa z "Przekroju" z organizatora akcji profanacji krzyża zrobiła bohatera a Pan Zając uznał, że na tym polega pluralizm poglądów )
          • wariant_b Re: Wolacy = Wolni Polacy? 11.03.12, 13:07
            remik.bz napisał:
            > ... uznał, że na tym polega pluralizm poglądów )

A na czym polega pluralizm poglądów?
            Na zaproszeniu Marka Zająca przez familię Karnowskich do dyskusji
            na tematy światopoglądowe?
    • zapijaczony_ryj Super Wolak jescze dumniej! 11.03.12, 10:19
      www.youtube.com/watch?v=pxvx0g5gmAA
      • kum.z.antalowki może i dumnie ale nie u mnie... durnie 11.03.12, 11:32
        www.aleklipy.pl/view/25/jaroslaw-kaczynski-spiewa-hymn-polski.html
    • behemot17-13 Re: Wolak - to brzmi dumnie 11.03.12, 21:44
      zapomniałeś o czymś bardzo istotnym dla "Wolaków", o dzieleniu przez nich na tych, tamtych i owantych. przeczytaj sobie to co napisałeś i spróbuj znaleźć wspólny mianownik dla "Wolaków i pozostałych, potrafisz ? czytuję Twoje posty, w niektórych bywasz obiektywny, natomiast w tym wątku jesteś po prostu tubą.
      • remik.bz Ten podział jest faktem. 12.03.12, 09:09
        behemot17-13 napisał:

> zapomniałeś o czymś bardzo istotnym dla "Wolaków", o dzieleniu przez nich na t
        > ych, tamtych i owantych. przeczytaj sobie to co napisałeś i spróbuj znaleźć wsp
        > ólny mianownik dla "Wolaków i pozostałych, potrafisz ? czytuję Twoje posty, w n
        > iektórych bywasz obiektywny, natomiast w tym wątku jesteś po prostu tubą.

Jesli jestem tubą (propagandową ?) , to tylko przypadkowo i nieświadomie.
        Dla mnie ten podział na "tamtych i owantych" jest po prostu faktem rzeczywistym.
        Ja spotykam się z nim na codzień.
        Oczywiście w zyciu ten podział nie generuje az takich emocji jak na forum , jest tak jakby "przy okazji"- ale jest.
        Napiszę nawet tak górnolotnie , że jest to konfrontacja świata wartości ideowych ze światem wartości materialnych.
        Podam autentyczny przykład "starcia " tych dwóch swiatów (rozmowa znajomych o urlopie):
        Byłem na Kilimandżaro---
        • ayran Re: Ten podział jest faktem. 12.03.12, 09:24
          remik.bz napisał:

> Byłem na Kilimandżaro---
          • remik.bz Martyrologia ? 12.03.12, 10:28
            ayran napisał:

> Tak samo zmyślony przykład,

Rozumiem, dla Was jesli czegoś nie da się "zalinkować" to tego "nie ma".

Ale martyrologia jest niezbędnym elementem konstytuującym wolacką toż
            > samość.

Co mój przykład ma wspólnego z martyrologią?

>
            • ayran Re: Martyrologia ? 12.03.12, 11:26
              remik.bz napisał:

> Rozumiem, dla Was jesli czegoś nie da się "zalinkować" to tego "nie ma".

Źle rozumiesz. Po prostu kilka razy przyłapałem cię na minięciu się z prawdą w przypadku przywoływania faktów bądź wypowiedzi powszechnie znanych, więc jakiż to problem zmyślić fakt niepodlegający jakiejkolwiek weryfikacji?

> Co mój przykład ma wspólnego z martyrologią?

Z martyrologią, "muzykologu" związana jest miejska legenda o oddawaniu moczu na znicze, tudzież przypalaniu szyi modlących się kobiet. O tym sikaniu napisałeś już kilkanaście razy.
              • homosovieticus I znowu kłamiesz ayranie 12.03.12, 13:05
                To nie nie mit miejski, to fakt był z tym sikaniem.
                ps
                Jesli zaś chodzi o bycie, tub nie, muzykologiem tu Ty ayarnie, z pewnością nim nie jesteś ponieważ Twój słuch to co chlebodawca Twój uznaje za słuszne.
                Pod tym wzgledem niewielu masz jeszcze konkurentów występującuch, bez maski, w mediach.
                • homosovieticus literówki i błędy bywają rezultatem ingerencji 12.03.12, 13:09
                  moderatorów nie tylko na FK.
                • wariant_b Re: I znowu kłamiesz ayranie 12.03.12, 13:21
                  homosovieticus napisał:
                  > To nie nie mit miejski, to fakt był z tym sikaniem.

To dobrze, że sprawca postanowił się ujawnić.

> Jesli zaś chodzi o bycie, tub nie, muzykologiem...

Jeśli chodzi o bycie lub nie muzykologiem, to rzeczowej argumentacji
                  nie da się w ten sposób zastąpić. Jeśli coś wiesz niezgodnego z tym,
                  co przekazał ayran to po prostu też to przekaż.
                  • remik.bz Ayran robi z igły widły i "wymądrza" sie 12.03.12, 13:57
                    wariant_b napisał:

> Jeśli chodzi o bycie lub nie muzykologiem, to rzeczowej argumentacji
                    > nie da się w ten sposób zastąpić. Jeśli coś wiesz niezgodnego z tym,
                    > co przekazał ayran to po prostu też to przekaż.

Ayran po prostu stosunkowo mało istotny merytorycznie szczegół w dyskusji podnosi do rangi superproblemu a nastepnie zamiast do tematu dyskusji odnosi się do dyskutanta.
                    To typowa metoda ad personam nie do przyjęcia w kulturalnej dyskusji.
                    W tym konkretnym przykladzie zamiast odnieść się do umiejętności wykonywania hymnu przez Polaków przyczepił się do mnie personalnie , do faktu, że ja muzykujący amatorsko z przyjaciółmi (na ogół w schroniskach górskich, na żaglach) zamiast prawidłowego sformułowania "metrum" użyłem słowo "takt".
                    Wśród amatorów błąd bardzo powszechny i stosunkowo nieistotny.
                    To tak jakby ktoś widząc "przepust drogowy" nazwał go "małym mostem". Dla inzyniera rzecz nie do przyjęcia- potocznie jest to akceptowalne. I nazywanie kogoś popełniającego taki błąd przepustowy "inzynierem" to takie trochę prostactwo.
                    • remik.bz Erratum 12.03.12, 13:59
                      Sorry , nie "takt" tylko "rytm"
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Ayran robi z igły widły i "wymądrza" sie 12.03.12, 14:06
                      Twoje mieszanie sie w odczucia ayrana odnośnie słów "metrum" i "takt" pokazuje remik, że brak ci kultury osobistej.
                    • wariant_b Re: Ayran robi z igły widły i "wymądrza" sie 12.03.12, 14:09
                      remik.bz napisał:
                      > Ayran po prostu stosunkowo mało istotny merytorycznie szczegół...

Mało istotny merytorycznie szczegół to ty wprowadziłeś do dyskusji.
                      Mało istotne szczegóły też mogą być błędne.

Rozumiem, że argumentację homosia podzielasz i zgadzasz się z nią merytorycznie:

Jesli zaś chodzi o bycie, tub nie, muzykologiem tu Ty ayarnie, z pewnością nim nie jesteś ponieważ Twój słuch to co chlebodawca Twój uznaje za słuszne.
                      Pod tym wzgledem niewielu masz jeszcze konkurentów występującuch, bez maski, w mediach.

Czuję się demokratycznie przegłosowany.