Dodaj do ulubionych

Protest głodowy w Krakowie

27.03.12, 14:50
Właśnie się dowiedziałem, że jeden z protestujących przeciwko "reformie" edukacyjnej zasłabł i został odwieziony do szpitala.
Ciekaw jestem czy ( i które) media to zauważą.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 14:53
      dowiedziałeś sie ?
      to ty słuchasz tokfm
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 14:54
        Jeśli to prawda to niewłaściwe medium to zauważyło.
      • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:15
        m.c.hrabia napisał:

> dowiedziałeś sie ?
        > to ty słuchasz tokfm

Zadzwoniła do żona , dowiedziała się od koleżanki. A ja jeszcze skontaktowałem się z kolegą , który jest "blisko " tego protestu.
        Sposób przepływu informacji przypomina mi "stare" czasy.
        • cookies9 Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:20
          remik.bz napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > dowiedziałeś sie ?
          > > to ty słuchasz tokfm
          >
          > Zadzwoniła do żona , dowiedziała się od koleżanki. A ja jeszcze skontaktowałem
          > się z kolegą , który jest "blisko " tego protestu.
          > Sposób przepływu informacji przypomina mi "stare" czasy.

Tak to jest:-) Jedna pani drugiej pani...niech się nie męczą:-) pani minister nie przyjedzie i zmian nie będzie.Reforma ma bardzo dobre recenzje Kolegium Rektorów ,w tym UJ...
          • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:41
            cookies9 napisała:

>> Tak to jest:-) Jedna pani drugiej pani...niech się nie męczą:-)

Ano tak to jest przy dziadowskich mediach, że trzeba się dowiadywać metoda "jedna pani..."
            Profesjonalny dziennikarz powinien informować , bez względu na to co osobiście o tym mysli....

pani minister n
            > ie przyjedzie i zmian nie będzie.

I Ciebie naprawdę to cieszy, że będziemy mieć "Wąskowyspecjalizowane" przyszłe pokolenia bez wiedzy ogólnej?
            Naprawdę nie wiem w czym przyszłemu informatykowi, "bankowcowi" czy inzynierowi zaszkodzi wiedza o Mieszku I i umiejętność analizowania wierszy Szymborskiej.
            Przecież to tylko tych ludzi ( a więc i ogół społeczeństwa) wzbogaca uczuciowo i intelektualnie.

Reforma ma bardzo dobre recenzje Kolegium Rekt
            > orów ,w tym UJ...

No to ciekawe, bo ja akurat ze strony UJ słyszałem wyłącznie negatywne opinie.
            Negatywna jest np ta , ze nikt nie zna nazwisk twórców tej "reformy" i ekspertów przy niej pracujących.
            Ministerstwo nie chce podac tych danych (postulat strajkujących). Ciekawe dlaczego?

PS odnosze wrażenie ,ze bardziej Ci zalezy na prestiżu rządu niz na edukacji przyszłych pokoleń i strajk traktujesz jako "zamach na rząd" a nie troskke o przyszłość.
            • cookies9 Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:48
              remik.bz napisał:

>PS odnosze wrażenie ,ze bardziej Ci zalezy na prestiżu rządu niz na edukacji przyszłych pokoleń i strajk traktujesz jako "zamach na rząd" a nie troskke o przyszłość. <

Mamy XXI wiek i to co było dobre w XIX czy XX teraz niekoniecznie:-) Historia jest jedną z nauk - i to dość obszerną -obok historii Polski należy poznać histrorię powszechną,a czasu coraz mniej...szkoda kilka razy powtarzać dzieje swiata czy Polski - wystarczy raz ,a dobrze...
              szkoda,że i Ty i protestujący nie sa w stanie tego pojąc :-)
              • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:54
                cookies9 napisała:

>
                > Mamy XXI wiek i to co było dobre w XIX czy XX teraz niekoniecznie:-) Historia j
                > est jedną z nauk - i to dość obszerną -obok historii Polski należy poznać histr
                > orię powszechną,a czasu coraz mniej...szkoda kilka razy powtarzać dzieje swiata
                > czy Polski - wystarczy raz ,a dobrze...
                > szkoda,że i Ty i protestujący nie sa w stanie tego pojąc :-)

Historia magistra vitae est - myslałem , że to uniwersalne i zawsze ważne określenie.
        • x2468 Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 19:24
          Koleżanka dowiedziała się z Tok fm która to stacja podała ta wiadomość wiele godzin temu.
          • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 19:27
            x2468 napisał:

> Koleżanka dowiedziała się z Tok fm która to stacja podała ta wiadomość wiele go
            > dzin temu.

Nie wiedziałem, że znasz koleżanke mojej zony. Ja jej nie znam osobiście (tylko ze słyszenia)
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 14:54
      Protestował przeciw pozostawieniu liczby godzin religii kosztem zmniejszenia liczby godzin historii?
    • mariner4 Chyba o to chodziło? 27.03.12, 14:58
      I tak ostateczny cel nie został osiągnięty, bo w szpitalu go nakarmią.
      No i poco media maja się zajmować idiotą?
      Nie na wszystkich taki szantaż działa.
      M.
    • woda_woda No zaraz, 27.03.12, 15:02
      jeśli ktoś się głodzi, to chyba bierze pod uwagę zasłabnięcie?
      Co mają do tego media?
      • remik.bz Re: No zaraz, 27.03.12, 15:18
        woda_woda napisała:

> jeśli ktoś się głodzi, to chyba bierze pod uwagę zasłabnięcie?
        > Co mają do tego media?

A dlaczego "się głodzi" i ryzykuje swym zdrowiem? To nie jest problem dla rzetelnych , profesjonalnych dziennikarzy?

• woda_woda Re: No zaraz, 27.03.12, 15:44
          remik.bz napisał:

> A dlaczego "się głodzi" i ryzykuje swym zdrowiem?

Jak to - dlaczego? Bo się chce.
          • remik.bz Re: No zaraz, 27.03.12, 15:48
            woda_woda napisała:

> remik.bz napisał:
            >
            >
            > > A dlaczego "się głodzi" i ryzykuje swym zdrowiem?
            >
            > Jak to - dlaczego? Bo się chce.

Ciekawe masz "własne" poglądy na temat przyszlości edukacjie w Polsce.
            • woda_woda Re: No zaraz, 27.03.12, 16:09
              remik.bz napisał:

> Ciekawe masz "własne" poglądy na temat przyszlości edukacjie w Polsce.

A ja cos pisałam o moich poglądach na edukację?
        • simera16 Re: No zaraz, 27.03.12, 16:35
          remik.bz napisał:

>
          >
          > A dlaczego "się głodzi" i ryzykuje swym zdrowiem? To nie jest problem dla rzete
          > lnych , profesjonalnych dziennikarzy?
          >

Samobójstwo jest niekaralne...
    • adam111115 Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:04
      bez przesady, niezjedzenie kolacji to nie głodówka.
      • remik.bz Napisz cos o ptomocji w Tesco 27.03.12, 15:17
        adam111115 napisał:

> bez przesady, niezjedzenie kolacji to nie głodówka.

A mozę byś coś naprawdę istotnego (dla Was) poruszył? Np o promocji w Tesco?
        • kosel_maruwi Re: Napisz cos o ptomocji w Tesco 27.03.12, 15:21
          remik.bz napisał:

> adam111115 napisał:
          >
          > > bez przesady, niezjedzenie kolacji to nie głodówka.
          >
          > A mozę byś coś naprawdę istotnego (dla Was) poruszył? Np o promocji w Tesco?

To slowa prezesa pana to nic waznego ?

www.money.pl/forum/kaczynski-to-nie-glodowka-na-razie-nie-zjadly-kolacji-t528807.html
        • adam111115 Re: Napisz cos o ptomocji w Tesco 27.03.12, 17:00
          remik.bz napisał:

>
          > A mozę byś coś naprawdę istotnego (dla Was) poruszył? Np o promocji w Tesco?

Jest promocja książki o wartościach, rodzinie, patriotyzmie i katolicyzmie. Wydanie specjalne dla Wolaków. Biegnij !
          • remik.bz Techniki sikania na znicze 27.03.12, 19:21
            adam111115 napisał:

> remik.bz napisał:
            >
            > >
            > > A mozę byś coś naprawdę istotnego (dla Was) poruszył? Np o promocji w Tes
            > co?
            >
            > Jest promocja książki o wartościach, rodzinie, patriotyzmie i katolicyzmie. Wyd
            > anie specjalne dla Wolaków. Biegnij !

Ale Ci sie nos wydłuzył Nowoczesny "Europejczyku". Doskonale wiesz , że owszem książka jest (jak to zwykle w Tesco) pt "Techniki sikania na znicze" - wydanie specjalne dla Lemingów.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Techniki sikania na znicze 27.03.12, 21:00
              A gdzieś ty widział to sikanie na znicze?
    • obraza.uczuc.religijnych Trzeba było glodować rotacyjnie 27.03.12, 15:06
      i robić co trzy godziny przerwę w jedzeniu.
      • bardzolysapala Re: Trzeba było glodować rotacyjnie 27.03.12, 15:23
        Piłsudski nie głodowal. Robił sprzęt z lontem i działał. I został rodziną Onyszkiewicza choć po śmierci, swej . Głoduje to pół Afryki i kogo to obchodzi. Otyłośc jest przyczyna wielu chorób Np, cukrzycy. Czy w Afryce jest problem z cukrzycą? Z brakiem refundacji insuliny jak u nas? Jak się wszyscy zgłodza to NFZ wykaze w końcu zyski. Zero refundacji insuliny, leków na nadciśnienie, sklerozę itd. O Tusku przedsiębiorcy pogrzebowi będa śpiewać hymny. Zamiast 6 do noszenia trumien wystarczy teraz 4 noszących. 33,3% oszczędności. Duży sukces
    • wariant_b Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:37
      Skoro się dowiedziałeś, że zasłabł, to dowiedz się jeszcze kto to i co ma
      wspólnego z oświatą, a jeszcze lepiej w której szkole uczy historii.
      Sprawdzimy na Naszej Klasie, czy warto go popierać, czy nie.
      • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:44
        wariant_b napisał:

> Skoro się dowiedziałeś, że zasłabł, to dowiedz się jeszcze kto to i co ma
        > wspólnego z oświatą, a jeszcze lepiej w której szkole uczy historii.

Mam nadzieje , że Profesjonalni Dziennikarze GW podadzą te informacje.

> Sprawdzimy na Naszej Klasie, czy warto go popierać, czy nie.

A nie lepiej poczekać aż Kuba Wojewódzki powie coś na ten temat?
        • wariant_b Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 16:34
          remik.bz napisał:
          > Mam nadzieje , że Profesjonalni Dziennikarze GW podadzą te informacje.

A od kogo je uzyskają? Na razie podali tylko, że w kościele protestuje radny PiS
          z grupą byłych działaczy niepodległościowych, a opiekuje się nimi medycznie
          pani wdowa Kurtyka. Chcą więcej HISTORII, ale jakiej i kosztem czego nie wiem.

> A nie lepiej poczekać aż Kuba Wojewódzki powie coś na ten temat?

A kto to jest Kuba Wojewódzki? Czy to ten celebryta od Playa? Nie znam.

Czy nie lepiej sprawdzić, co o kimś piszą ci, którzy zetknęli się z nim
          jakby to powiedzieć w "roli maluczkich"? Jakoś taki wyrobiłem sobie odruch,
          że jak mi kogoś sprzedają jako profesora, zaraz patrzę co piszą o nim studenci,
          jako działacza - sąsiedzi, a jak nauczyciela historii - co myślą o nim byli uczniowie.
          Gadać to każdy potrafi, a jak ma zdolności aktorskie, to nawet lepiej.
        • mike.recz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 16:40
          remik.bz napisał:
          A nie lepiej poczekać aż Kuba Wojewódzki powie coś na ten temat?

Jakim prawem chcesz zmuszać tego dziennikarza muzycznego aby wypowiadał się na temat każdego świra w Polsce?
          • remik.bz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 19:25
            mike.recz napisał:

> remik.bz napisał:
            > A nie lepiej poczekać aż Kuba Wojewódzki powie coś na ten temat?
            >
            >
            > Jakim prawem chcesz zmuszać tego dziennikarza muzycznego aby wypowiadał się na
            > temat każdego świra w Polsce?

Bo jest niekwestionowanym autorytetem w każdej sprawie dla bardzo dużej liczby nowoczesnych "Europejczyków".
            PS z tym dziennikarzem i to na dodatek muzycznym to Ci się żart udał- przyznaję.
            • mike.recz Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 20:45
              remik.bz napisał:

> mike.recz napisał:
              >
              > > remik.bz napisał:
              > > A nie lepiej poczekać aż Kuba Wojewódzki powie coś na ten temat?
              > >
              > >
              > > Jakim prawem chcesz zmuszać tego dziennikarza muzycznego aby wypowiadał s
              > ię na
              > > temat każdego świra w Polsce?
              >
              > Bo jest niekwestionowanym autorytetem w każdej sprawie dla bardzo dużej liczby
              > nowoczesnych "Europejczyków".
              > PS z tym dziennikarzem i to na dodatek muzycznym to Ci się żart udał- przyznaję
              > .

Pieprzysz jak potłuczony. Jakub Wojewódzki od bardzo dawna przede wszystkim jest właśnie dziennikarzem muzycznym. Prawoskrętne debile zaś próbują przypisywać mu jakiś wielki posłuch.
    • man_sapiens Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 15:37
      Szantaż zamiast argumentów. Śmiechu warte i bezczelne deprecjonowanie rozpaczliwych protestów prześladowanych ludzi, którzy nie mają innego sposobu powiadomienia świata o swojej sytuacji.
      Czy ktokolwiek przeszkadza tym panom w publikowaniu swoich przekonań, nakłonieniu "swojego" posła do przedstawienia swojej sprawy w Sejmie, zwołania demonstracji, pisania blogów w internecie itp. itd. ? Czy ich za to zamknie ktoś w więzieniu, będzie torturował, pozbawi pracy, będzie prześladować rodzinę? Nie? To niech spadają i nie narażają szpitala na niepotrzebne koszty.
      --
      Kulturalny człowiek zna rachunek spinorowy i co piątek chodzi do filharmonii prof.Plebański
    • mike.recz Chcącemu nie dzieje się krzywda. Pan Stach jest 27.03.12, 16:08
      sam winien doprowadzenia się do takiego stanu, nikt inny. Jeżeli umrze, to również będzie jego wina.

• mike.recz Chcącemu nie dzieje się krzywda. Pan Stach jest 27.03.12, 16:28
        leszczem głodówkowym i amatorem jak się okazuje.

m.gloswielkopolski.pl/f/s3lyo/p3m2c/artykul.html?synd=380140
        "Strajk w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Koninie trwał ponad pięć tygodni. Od ponad trzech tygodni prowadzona była głodówka. W poniedziałek głodowało już ponad 50 osób. - Jest ciężko, ale się nie poddamy - mówili głodujący."
        • x2468 Re: Chcącemu nie dzieje się krzywda. Pan Stach je 27.03.12, 19:31
          Ten powinien stanąć na czele.Przydałoby się mu stracić parę kilogramów.
          i.pinger.pl/pgr317/cb645e8e002975d14b06fcbc
    • alojsp Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 19:33
      remik.bz napisał:

> Właśnie się dowiedziałem, że jeden z protestujących przeciwko "reformie" edukac
      > yjnej zasłabł i został odwieziony do szpitala.
      > Ciekaw jestem czy ( i które) media to zauważą.

Ch...muwdupę!!!!
      • m.c.hrabia Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 19:35
        alojsp napisał:

> remik.bz napisał:
        >
        > > Właśnie się dowiedziałem, że jeden z protestujących przeciwko "reformie"
        > edukac
        > > yjnej zasłabł i został odwieziony do szpitala.
        > > Ciekaw jestem czy ( i które) media to zauważą.
        >
        > Ch...muwdupę!!!!

myślisz że zastąpi kroplówkę
        • remik.bz Oto przykład "kultury" 27.03.12, 19:54
          m.c.hrabia napisał:

> alojsp napisał:
          >
          > > >
          > > Ch...muwdupę!!!!
          >
          > myślisz że zastąpi kroplówkę

Serdeczne dzięki za te wypowiedzi- to wspaniałe swiadectwo Waszej "kultury"
          Cieszę się , ze mam takich "merytorycznych i inteligentnych" przeciwników.
          • zbysio45 Re: Oto przykład "kultury"-Racja 27.03.12, 20:40
            Niektore posty wv tej dyskusji sa żenujace i kłamliwe.Autorzy tych postow popierajac kiepska władze PO i kiepska Pania minister zapomnieli napisac oi co ten protest głodowy trwa?Uwazam ze jest słuszny poniewaz lixealisci oraz maturzysci powinni znac historie swojego kraju oraz swiata bo inaczej nie powinniu otrzymac matury.Licea ogolnokształcace jak sama nazwa wskazuje to nie sa technika mechaniczne.
            • fiu-bzdziu2010 Re: Oto przykład "kultury"-Racja 27.03.12, 22:51
              "Uwazam ze jest słuszny poniewaz lixealisci oraz maturzysci powinni znac historie swojego kraju oraz swiata"

a po co trzy razy to samo- podstawówka, gimnazium, liceum - od Piasta Kołodzieja do Okrągłego Stołu
              • remik.bz Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 08:52
                fiu-bzdziu2010 napisała:

> "Uwazam ze jest słuszny poniewaz lixealisci oraz maturzysci powinni znac histor
                > ie swojego kraju oraz swiata"
                >
                > a po co trzy razy to samo- podstawówka, gimnazium, liceum - od Piasta Kołodziej
                > a do Okrągłego Stołu

Czyli o Hetytach nie uczą? No to znaczy , że trzeba dać więcej godzin a nie mniej
                >
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 08:54
                  remik.bz napisał:

> Czyli o Hetytach nie uczą? No to znaczy , że trzeba dać więcej godzin a nie mni
                  > ej

Wystarczy wyrzucić religię ze szkół.
                  • remik.bz Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 09:09
                    obraza.uczuc.religijnych napisał:

> remik.bz napisał:
                    >
                    >
                    > > Czyli o Hetytach nie uczą? No to znaczy , że trzeba dać więcej godzin a n
                    > ie mni
                    > > ej
                    >
                    > Wystarczy wyrzucić religię ze szkół.

Chcesz Uriasza Hetytę wyrzucić z liceów? Nie wystarczy Ci, że król Dawid go wykończył dla babskich wdzieków?
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 09:15
                      A takich rzeczach nie naucza się na katechezie, więc może ona spokojnie być ze szkół wyrzucona.
                      • remik.bz Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 09:36

> A takich rzeczach nie naucza się na katechezie, więc może ona spokojnie być ze
                        > szkół wyrzucona.

A jaki przedmiot obejmuje "te" rzaczy?
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Oto przykład "kultury"-Racja 28.03.12, 09:40
                          Pewnie polski, którego wymiar godzin można rozszerzyć po wywaleniu katechezy ze szkół.
            • wariant_b Re: Oto przykład "kultury"-Racja 27.03.12, 23:15
              zbysio45 napisał:
              > Uwazam ze jest słuszny poniewaz lixealisci oraz maturzysci powinni znac
              > historie swojego kraju...

Skoro tak uważasz, to chętnie z tobą na tematy historyczne podyskutujemy.
    • dr.krisk Głodówki w Polsce.. 27.03.12, 23:49
      Zawsze mnie śmieszyły. Nikt jakoś z tysięcu głodujących "dla sprawy" nie umarł za tę sprawę.
      Po cichu wcinali parówki, czy jak?
      • remik.bz Kto "robił" reformę merytorycznie? 28.03.12, 09:03
        dr.krisk napisał:

> Zawsze mnie śmieszyły. Nikt jakoś z tysięcu głodujących "dla sprawy" nie umarł
        > za tę sprawę.
        > Po cichu wcinali parówki, czy jak?

Może nie wiem.
        Ale problem "reformy" edukacji istnieje bez względu na wcinanie parówek.
        Ja włączyłem sie w popieranie protestu (nie tylko na forum) z bardzo prostej przyczyny. Nie moge zrozumiec dlaczego rząd (ministerstwo) nie chce ujawnić nazwisk ekspertów przygotowujacych "reformę". To jeden z postulatów protestujących (prosili o to jeszcze przed protestem).
        Nie podejrzewam tu zadnego "spisku rządowego" tylko nasz bałagan organizacyjny, tumiwisizm, brak kompetencji i przypadkowośc w działaniach.
        No bo jaki moze być inny powód "utajniania" tych informacji? Chęć pokazania kto tu rządzi?
        Znając mozliwości administracji rządowej (ustawa refundacyjna, wizyta w Smoleńsku) to wcale bym się nie zdiwił, gdyby w ministerstwie po prostu nie wiedzieli kto przygotowywał taka reformę/ustawę i czy nie była ona aby "merytorycznie"robiona metodą "kopiuj-wklej".
        Upublicznione nazwisk ekspertów to naprawdę byłby dobry gest ze strony władzy i rozwiałby podejrzenia o przypadkowość i niekompetencje.
        • woda_woda No to remiku, 28.03.12, 09:05
          napisz konkretnie, co ci się w tej reformie nie podoba.

Zacytuj te kontestowane przez ciebie propozycje - wtedy można będzie z tobą rozmawiać merytorycznie.
          • remik.bz Re: No to remiku, 28.03.12, 09:35
            woda_woda napisała:

> napisz konkretnie, co ci się w tej reformie nie podoba.
            >
            > Zacytuj te kontestowane przez ciebie propozycje - wtedy można będzie z tobą roz
            > mawiać merytorycznie.

Nie podoba mi sie ograniczenie godzin z historii i j. polskiego na "kierunkach" niehumanistycznych, gdyz uważam, że to może ograniczać wszechstronny rozwój człowieka
            Promowanie bardzo wąskiej specjalizacji z klapkamui na oczach uważam za błąd.
            Nie podoba mi się konieczność decydowanie o przyszłości dziecka już w wieku 15 lat
            Nie podoba mi sie ograniczenie ilosci godzin z przedmiotów przyrodniczych
            Uważam ,że matura to swego roadzaju nobilitacja i posiadanie matury oznacza rówiez posiadanie pewnego zasobu wiedzy ogólnej.
            Nie widzę niczego złego w tym ,że inzynier, informatyk, bankowiec równiez dowiedzą się czegoś o historii Babilonu czy wierszach Stachury.
            Obawiam się ,że społeczeństwo posuiadające wyłącznie "specjalistów w konkretnych dziedzinacjh" będzie społeczeństwem niezainteresowanym kulturą , sztuką, nieświadomie niszczącym ten obszar życia.
            Obawiam się , ze społeczeństwo zdehumanizowane przestanie byc wraźliwe na problemy, krzywdę innych.
            Nie podoba mi się sytem (juz funkcjonujacy ) kształcenia, który eliminuje samodzielność myslenia oducza myslenia kreatywnego i niezaleznego. Zamiast myslenia sugeruje działanie wg wzorców i procedur. Posiadanie wątpliwości w tym systemie jest uznawane za błąd
            No i nie podoba mi się ,że rząd nie chce podac do publicznej wiadomości nazwisk autorów tej "reformy".
            To tak w wielkim skrócie.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: No to remiku, 28.03.12, 09:41
              remik.bz napisał:

> Nie widzę niczego złego w tym ,że inzynier, informatyk, bankowiec równiez dowie
              > dzą się czegoś o historii Babilonu czy wierszach Stachury.

A skąd wiesz że po reformie się nie dowiedzą?
              • woda_woda Re: No to remiku, 28.03.12, 09:48

> A skąd wiesz że po reformie się nie dowiedzą?
                >

Remik nie wie, bo wcale tej reformy nie czytał.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: No to remiku, 28.03.12, 10:24
                  Nie wierzę, przecież nie jest lemingiem i wie na jaki temat się wypowiada. Nikt mu w dodatku nie podpowiada co ma myśleć na dany temat.
            • woda_woda Oj, remiku, remiku. 28.03.12, 09:44
              Odnieś się do projektu merytorycznie.
              Dla ułatwienia podaje link:
              www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2704%3Arozporzdzenie-ministra-edukacji-narodowej-w-sprawie-ramowych-planow-nauczania-w-szkoach-publicznych-podpisane&catid=233%3Aksztacenie-i-kadra-ksztacenie-ogolne-organizacja-pracy-szkoy&Itemid=293
        • mariner4 Mylisz pojęcia. 28.03.12, 09:36
          Co innego są spory o kształt edukacji. Rzecz zawsze do dyskusji. Co innego jest głodówka, która w Polsce została sprowadzona do groteski. Porównać to do głodówki białoruskiego opozycjonisty, bliskiego śmierci z żałosnym widowiskiem fundowanym nam co jakiś czas z błahych (jak na tą formę protestu) powodów. Ci nasi "głodujący" plują mu w twarz, ośmieszając jego protest.
          M.
          • erte2 Re: Mylisz pojęcia. 28.03.12, 09:59
            mariner4
            Masz całkowita rację. Niestety, wszystko jest rozmieniane na drobne i używane do do paskudnych gierek politycznych.
            Paru sfrustrowanych panów którzy koniecznie chca przypomnieć o swoim istnieniu i swoich dawnych zasługach opozycyjnych. Tyle że takie zasługi mają w Polsce tysiące ludzi (powiem nieskromnie że ja też) którzy nie mają zamiaru głosić światu że są ważniejsi od innych. Panowie muszą się pogodzić z tym że dla wszystkich działających w opozycji lat '80. nie starczy posad rządowych, miejsc w parlamencie, synekur na placówkach zagranicznych itd. A przecież tak się poświęcali, tak się narażali, tacy są patrioci.
            Otóż drodzy panowie - nie wy jedni się poświęcaliście, nie wy jedni się narażaliście - ale wszystko to było robione nie dla nagród, nie dla profitów i nie dla synekur, ale po coś.
        • wariant_b Re: Kto "robił" reformę merytorycznie? 28.03.12, 09:59
          remik.bz napisał:
          > Ja włączyłem sie w popieranie protestu...

I popierasz go ot tak dla zasady? Pytałem, kim są protestujący i co proponują w zamian,
          a ty zdajesz się nie mieć o tym zielonego pojęcia, mimo że protest popierasz.
          Przecież jeśli są to najlepsi nauczyciele z najlepszych szkół sam chętnie
          udzielę im poparcia, bo w moim interesie jest, żeby moje dzieci uczyli najlepsi
          nauczyciele i żeby program był kształtowany tak, jak oni uważają za słuszne,
          a nie urzędnik, o którego doświadczeniu szkolnym i reputacji nauczycielskiej
          zielonego pojęcia nie mam, ale wiem, że nie istnieje mechanizm powodujący
          wykorzystanie doświadczeń najlepszych nauczycieli przez ministerstwo.

Nie mam pojęcia kto i od kiedy pracuje nad "reformą" - być może jeszcze
          od czasów sprzed poprzedniej, może zaraz po, może z ekipy Giertycha?
          Kto wie? Może to ci sami ludzie, może przewinęły się dziesiątki podobnie
          myślących - gimnazja zostały źle ustawione, nie zamykają całego cyklu
          nauczania i trzeba go domknąć, czy to powiększając okres kształcenia
          o czwarty rok gimnazjum (według mnie lepsze), czy kończąc program
          gimnazjalny w pierwszej klasie licealnej, jak chce ministerstwo,
          czy redukując program nauczania (w tym historii) do realiów szkolnych.
          I nie ma sensu zaczynać kolejnej pętelki edukacyjnej tego samego,
          tylko bardziej dogłębnie, ale za to krócej.

Faktem jest, że projekty zamierzone na lata nie powinny być w gestii rządu.
          Reformowaniem, przygotowaniem podstawowych założeń programowych
          i organizacyjnych, powinny zająć się ekipy pozarządowe, które jakoś powinny
          znaleźć umocowanie prawne dla swojej działalności i stworzyć mechanizm
          otwartego i jawnego debatowania o wszystkim. Ale taki, by dyskusja nie
          przekształciła się w bełkot i przepychanki nawiedzonych wizjonerów,
          a konkluzje miały moc obowiązującą dla kolejnych rządów.
          • remik.bz Re: Kto "robił" reformę merytorycznie? 28.03.12, 10:26
            Czyli nie wiadomo kto personalnie tworzył reforme?
            • woda_woda A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 10:28
              remik.bz napisał:

> Czyli nie wiadomo kto personalnie tworzył reforme?
              • remik.bz Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 10:59
                woda_woda napisała:

> remik.bz napisał:
                >
                > > Czyli nie wiadomo kto personalnie tworzył reforme?

Nie przeczytałem i nie zrobię tego. Po co? Nie jestem fachowcem od edukacji i nie mam zamiaru wchodzić w rozważania dla fachowców od edukacji i prawa.
                To tak jakbym Tobie kazał zapoznać się z obliczeniami konstrukcji mostu zelbetowego.
                Jestem Polakiem-szarakiem , który ma prawo wiedzieć jacy fachmani "to" tworzyli.
                Tak jak Polak-szarak nie musi znac się na budowie mostu po którym jeżdzi , ale ma prawo wiedzieć kto go zaprojektował, wykonał za publiczne pieniądze. I jesli nie dostaje odpowiedzi w sprawie tego mostu, to ma prawo podejrzewać , że coś tu nie gra.
                Tej informacji o ekspertach od edukacji nie mam więc trudno mi nawet zapytać kogokolwiek :czy to dobrzy fachowcy.
                Pomimo , że nie znam się na sprawach edukowania , mam prawo do wyrażania własnego zdania, (bo problem dotyczy nie tylko fachowców)- nie chcę go po raz kolejny powtarzać.

Jesli jakiekolwiek podane przeze mnie fakty (np ograniczenia godzin) sa nieprawdziwe- to posypię głowę popiołem.
                • woda_woda Ach, nie przeczytałeś. 28.03.12, 11:02
                  remik.bz napisał:

> Nie przeczytałem i nie zrobię tego.

To dziub w ciup.
                  • remik.bz Czyli nie ma ograniczeń w nauczniu historii ? 28.03.12, 11:08
                    woda_woda napisała:

> remik.bz napisał:
                    >
                    > > Nie przeczytałem i nie zrobię tego.
                    >
                    > To dziub w ciup.

A niby dlaczego. Mam opinie ludzi , którzy znają sie na tym i którym ufam.

Czyli nieprawdą jest ograniczanie na niektórych"kierunkach" ilości godzin z historii, j. polskiego?
                    • m.c.hrabia Re: Czyli nie ma ograniczeń w nauczniu historii ? 28.03.12, 11:14
                      remik.bz napisał:

> woda_woda napisała:
                      >
                      > > remik.bz napisał:
                      > >
                      > > > Nie przeczytałem i nie zrobię tego.
                      > >
                      > > To dziub w ciup.
                      >
                      > A niby dlaczego. Mam opinie ludzi , którzy znają sie na tym i którym ufam.
                      >
                      > Czyli nieprawdą jest ograniczanie na niektórych"kierunkach" ilości godzin z his
                      > torii, j. polskiego?

to podaj nazwiska , jako szaraczek mam prawo wiedzieć komu ufasz:)
                      • remik.bz Chcesz- masz 28.03.12, 11:33
                        > >
                        > > A niby dlaczego. Mam opinie ludzi , którzy znają sie na tym i którym ufam
                        > .
                        > >
                        > > Czyli nieprawdą jest ograniczanie na niektórych"kierunkach" ilości godzin
                        > z his
                        > > torii, j. polskiego?
                        >
                        > to podaj nazwiska , jako szaraczek mam prawo wiedzieć komu ufasz:)

Fragment rozmowy dr Henrykiem Głębockim, historykiem z Instytutu Historii UJ, któremu ufam

Na tyle na ile zdołałem ją (reforme -mój dopisek)poznać, oceniam, że będzie ona kontynuować proces rozpoczęty już kilkanaście lat temu. Niestety, obawiam się, że doprowadzi do dalszego obniżenia wiedzy absolwentów szkół średnich i gimnazjów.

Czy studenci po szkole średniej są przygotowani do studiowania na uniwersytecie?

Młodzi ludzie, z którymi mam do czynienia, są chłonnymi odbiorcami wiedzy historycznej, ale wyraźnie widać u nich brak pewnego systematycznego jej ułożenia. Często na pierwszych latach studiów trzeba poświęcić wiele wysiłku dla wdrożenia ich do lepszego rozumienia problematyki historycznej.

MEN twierdzi, że dzięki reformie będzie możliwe bardziej kompleksowe nauczanie w szkołach średnich.

W karierze zawodowej miałem do czynienia ze szkołami, poznałem rządzące tam rzeczywiste mechanizmy. Mogą one spowodować, że pozytywne intencje autorów ustawy będą realizowane tak, że utrudni to w istocie opanowanie choćby minimalnej wiedzy historycznej. Po drugie, sama konstrukcja nowego systemu nauczania, polega na tym, że większość młodzieży w szkołach średnich, będzie się uczyć przedmiotu zastępczego, który w istocie będzie łączył elementy historii i wiedzy o społeczeństwie. W ten sposób młodzież zostanie poddana eksperymentowi, którego nie przetestowano wcześniej. Zrywa się tu z chronologicznym wykładem historii i proponuje się młodym ludziom, bez znajomości podstawowych faktów, naukę mikrohistorii, wybranych tematów, sformułowanych w duchu postmodernizmu.

• obraza.uczuc.religijnych Czy pan doktor wie o czym mówi? 28.03.12, 11:41
                          Zdanie pana doktora odnosi się wyłącznie do opinii o reformie w kontekście kontynuacji edukacji na wyższych studiach. Pan doktor nie wie, że jeśli ktoś będzie chciał studiować historię to wybierze ją w liceum w wymiarze rozszerzonym i nie będzie to przedmiot powiązany z wiedzą o społeczeństwie. Historia powiązana z wosem będzie uzupełniająca dla uczniów klas matematyczno-przyrodniczych, którzy raczej na historię się nie wybierają. Dlatego wywiad pana doktora jest zupełnie nieprzydatnym robieniem wody z mózgu zatroskanym pelikanom.
                      • remik.bz I jeszcze list związków twórczych 28.03.12, 12:10
                        m.c.hrabia napisał:

> >
                        > .
                        > >
                        > z his
                        > > torii, j. polskiego?
                        >

LIST OTWARTY ZWIĄZKÓW TWÓRCZYCH DO MEN
                        My, niżej podpisani przedstawiciele związków i stowarzyszeń twórczych, solidaryzujemy się z protestem głodujących w Krakowie w obronie polskiej edukacji.
                        Nie zgadzamy się z polityką oświatową rządu RP. Ograniczenie liczby godzin nauczania języka polskiego i historii zmierza do pozbawienia młodych ludzi podstawowej wiedzy o kanonie dzieł literatury i wysiłku poprzednich pokoleń, które dbały o zachowanie narodowej świadomości i przetrwanie Polski w ciągu jej ponad tysiącletnich dziejów.
                        Dla twórców kultury takie niszczenie polskiej szkoły i modelu wychowania młodzieży jest działaniem na szkodę polskiego społeczeństwa.
                        Świadome obcowanie ze sztuką, z literaturą wymaga odpowiedniego poziomu wiedzy i świadomości, które powinny rozwijać się w szkole, zapewniającej młodym ludziom wszechstronny rozwój intelektualny, a nie produkującej jedynie sprawnych wykonawców prac nie wymagających samodzielnego myślenia i szerszych horyzontów, "wydrążonych ludzi", pozbawionych zdolności do intelektualnej refleksji nad rzeczywistością.
                        Znana sentencja "takie będą rzeczpospolite, jakie młodzieży chowanie" w świetle najnowszych posunięć niszczących polską oświatę nabiera szczególnie bolesnego wydźwięku.
                        My, twórcy, nie istniejemy bez wrażliwych odbiorców. Za kilka, kilkanaście lat tworzeniem polskiej kultury narodowej będą się już może zajmować jedynie hobbyści, traktowani przez otoczenie jak nieszkodliwi wariaci, a tak zwany ogół nie będzie potrzebował Mickiewicza, Słowackiego czy Szekspira, i jeśli nawet ktoś jeszcze będzie wiedział, że to byli chyba jacyś literaci, nikt nie sięgnie po treści wykraczające poza tłumaczenia zagranicznych komiksów.
                        Uważamy, że trzeba bić na trwogę.
                        Niszczenie polskiej szkoły to niszczenie państwa polskiego.

dr hab. Jacek Kucaba, Prezes Związku Polskich Artystów Plastyków
                        Mieczysław Cybulski, Prezes Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej
                        Aleksandra Niemirycz, Prezes Stowarzyszenia Tłumaczy Polskich
                        Jan Różnowicz, Prezes Związku Polskich Artystów Plastyków Polska Sztuka Użytkowa
                        Krzysztof Sadowski, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego
                        Katarzyna Janczewska - Sołomko, wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Artystów Muzyków
                        Lidia Nowicka, Dziennikarz I Wydawca
                        Jacek Kornowicz, Prezes Związku Kompozytorów Polskich
                        Jolanta Rycerska, Prezes Związku Polskich Artystów Fotografików
                        Wiesław Podkański, Prezes Izby Wydawców Prasy
                        Maciej Hoffman, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Wydawców
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: I jeszcze list związków twórczych 28.03.12, 12:18
                          A mogą nam państwo twórcy wyjaśnić co uważają za "odpowiedni" poziom wiedzy i świadomości? Poza tym podstawowa wiedza o kanonie dzieł literatury będzie przekazywana wszystkim w dalszym ciągu, ta rozszerzona wiedza będzie przekazywana na poziomie rozszerzonym. A o wysiłku przeszłych pokoleń w zachowywaniu świadomości narodowej tez się wszyscy dowiedzą, można przecież zrezygnować z nauki o starożytności, wczesnym średniowieczu, kiedy narodu polskiego nie było.
                        • m.c.hrabia Re: I jeszcze list związków twórczych 28.03.12, 12:20
                          a nie zapytasz muzyków ,dlaczego nie głodują na znak protestu ,że w liceach śpiewu nie ma.
                      • remik.bz I jeszcze opinia publicysta 28.03.12, 12:18
                        m.c.hrabia napisał:

> >
                        > .
                        > >
                        > z his
                        > > torii, j. polskiego?
                        >

No to jeszcze wypowiedż publicysty Krzysztofa Klopotowskiego

Grupa dzielnych ludzi podejmując strajk głodowy w obronie nauczania historii w szkołach, stawia pytanie – czy warto bronić anachronicznej polskiej tożsamości. Moim zdaniem warto, jeżeli mieszka się w Polsce i aspiruje do elity narodu lub już do niej należy. Bo jest to walka o władzę. O to, kto ma w kraju rządzić i w czyim interesie. Świadomość wspólnoty umożliwi wszystkim Polakom korzystać – mniej lub bardziej - z gospodarki, zachęcając zamożnych do wyrzeczeń dla dobra gorzej mających się rodaków. Redystrybucją dóbr zajmie się elita narodowa, rosnąc w znaczenie.
                        Natomiast nacisk na nowoczesne kształcenie techniczne – jak zamierza reforma oświaty - sprzyja indywidualizmowi i egoizmowi. Na skutek reformy wspólnota polska będzie słabnąć i zanikać. Na rynku globalnym urządzą się najlepsi. Reszta, czyli ogromna większość, spadnie do poziomu taniej siły roboczej. Polskie elity narodowe nie będą miały kim rządzić, bo stracą oparcie wśród obywateli. Będzie za mało świadomych Polaków, żeby wynieść je do władzy. Administracją zasobami kraju zajmą się instytucje europejskie w interesie międzynarodowych korporacji oraz państw najsilniejszych,
                        • m.c.hrabia Re: I jeszcze opinia publicysta 28.03.12, 12:25
                          To mi się podoba.

"Na rynku globalnym urządzą się najlepsi. Reszta, czyli ogromna większość, spadnie do poziomu taniej siły robocze"

rozumiem że jak byśmy tylko historii uczyli ,to ho,ho,ho,

masz racje to jest poważny argument.
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: I jeszcze opinia publicysta 28.03.12, 12:25
                          O ile poprzednie linki można było traktować poważnie to wklejanie tu Kłopotowskiego oznacza salwę śmiechu.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Czyli nie ma ograniczeń w nauczniu historii ? 28.03.12, 11:26
                      Dlaczego nie chcesz ujawnić nazwisk tych osób, które się znają?
                • obraza.uczuc.religijnych Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 11:04
                  Podaj nazwiska ekspertów, na podstawie opinii których wypowiadałes się o reformie.
                • wariant_b Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 12:11
                  remik.bz napisał:
                  > Tak jak Polak-szarak nie musi znac się na budowie mostu po którym jeżdzi , ale
                  > ma prawo wiedzieć kto go zaprojektował, wykonał za publiczne pieniądze.

Ja rozumiem, że na każdym rysunku masz nazwisko kreślarza, a na całości
                  nazwisko głównego projektanta, ale czy uważasz, że protestującym
                  przeciwko budowie mostu w tym miejscu należy nazwiska kreślarzy podać,
                  bo przecież nie jest to w końcu tajemnicą, a oni się tego domagają.
                  • remik.bz Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 12:31
                    wariant_b napisał:

> remik.bz napisał:
                    > > Tak jak Polak-szarak nie musi znac się na budowie mostu po którym jeżdzi
                    > , ale
                    > > ma prawo wiedzieć kto go zaprojektował, wykonał za publiczne pieniądze.
                    >
                    > Ja rozumiem, że na każdym rysunku masz nazwisko kreślarza, a na całości
                    > nazwisko głównego projektanta, ale czy uważasz, że protestującym
                    > przeciwko budowie mostu w tym miejscu należy nazwiska kreślarzy podać,
                    > bo przecież nie jest to w końcu tajemnicą, a oni się tego domagają.

Podanie nazwisk kreślarzy czy projektanta na pewno jest szansą na obniżenie poziomu emocji.
                    Ja osobiście solidaryzuje się z wypowiedzią Krzysztofa Kłopotowskiego (cytowałem powyżej) gdyż na codzień spotykam się z "efektami reform edukacyjnych" w postaci młodych ludzi, teoretycznie wykształconych dla których myslenie niezależne i kreatywne to nieznany sposób uzywania szarych komórek.
                    A obawiam się ,że będzie jeszcze gorzej.
                    PS wyobraź sobie ,że całkiem niedawno po pewnym koncercie "poetycko-szantowo-folkowym" pytałem młodych ludzi o wrażenia, opinie. Niemal wszystkie odpowiedzi dotyczyły jakości dźwięku, braku synchronizacji obrazu z dźwiękeiem na telebimie, "gorąc" na sali, ławki za blisko estrady itp.
                    Tylko jedna osoba powiedziała cos na temat wykonawców , piosenek, tekstów, muzyki.
                    To jest tak jakby w czasie dyskusji o filmie Wajdy skupić się na problemie niewygodnych foteli
                    Tak mamy młodziez wyedukowaną.
                    • wariant_b Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 13:06
                      remik.bz napisał:
                      > Podanie nazwisk kreślarzy czy projektanta na pewno jest szansą...

Czy potem wystarczy nadzór policyjny, czy raczej użyłbyś BOR-u?

> ... dla których myslenie niezależne i kreatywne to nieznany sposób...

Myślenia kreatywnego uczy matematyka. Czy byłbyś za zwiększeniem
                      ilości zajęć z przedmiotów ścisłych w liceach? Kosztem czego?

> Niemal wszystkie odpowiedzi dotyczyły jakości dźwięku, braku synchronizacji obrazu
                      > z dźwiękeiem na telebimie, "gorąc" na sali

Może wzięli cię za dziennikarza szukającego tematu na pierwszą stronę?
                      A może za zgreda, z którym nie warto rozmawiać o kulturze, bo jej nie rozumie?

> To jest tak jakby w czasie dyskusji o filmie Wajdy skupić się na problemie
                      > niewygodnych foteli

Wajdy nie tykaj, bo wypadniesz z roli mohera. On poparł w wyborach "młodych
                      europejczyków z miasta" zamiast "zdrowego rdzenia patriotycznie myślących Polaków".
                      On jest gorszy dla kultury narodowej niż Miłosz i Szymborska razem wzięci.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: A przeczytałeś, remiku, już tę reformę? 28.03.12, 13:12
                      remik.bz napisał:

> Podanie nazwisk kreślarzy czy projektanta na pewno jest szansą na obniżenie poz
                      > iomu emocji.
                      > Ja osobiście solidaryzuje się z wypowiedzią Krzysztofa Kłopotowskiego (cytowałe
                      > m powyżej) gdyż na codzień spotykam się z "efektami reform edukacyjnych" w post
                      > aci młodych ludzi, teoretycznie wykształconych dla których myslenie niezależne
                      > i kreatywne to nieznany sposób uzywania szarych komórek.
                      > A obawiam się ,że będzie jeszcze gorzej.

Czyli za dużo stykasz się z ludźmi z Klubów Gazety Polskiej.

> PS wyobraź sobie ,że całkiem niedawno po pewnym koncercie "poetycko-szantowo-fo
                      > lkowym" pytałem młodych ludzi o wrażenia, opinie. Niemal wszystkie odpowiedzi d
                      > otyczyły jakości dźwięku, braku synchronizacji obrazu z dźwiękeiem na telebimie
                      > , "gorąc" na sali, ławki za blisko estrady itp.
                      > Tylko jedna osoba powiedziała cos na temat wykonawców , piosenek, tekstów, muzy
                      > ki.

Pewnie to ta osoba, która popiera reformę edukacji.

> To jest tak jakby w czasie dyskusji o filmie Wajdy skupić się na problemie niew
                      > ygodnych foteli
                      > Tak mamy młodziez wyedukowaną.

Mi to przypomina permanentne odnoszenie się do wibratora którego użył na konferencji prasowej Palikot bez wchodzenia w szczegóły po co ten wibrator został użyty i jaki był skutek tego użycia.
            • m.c.hrabia Re: Kto "robił" reformę merytorycznie? 28.03.12, 10:38
              a co ci da to ze poznasz nazwiska.
              mnie bardziej interesują opinie ludzi którzy o nauczaniu,programach itd
              maja jakiekolwiek pojęcie.
              kilka dni temu czytałem opinie Wróbla(nauczyciela) ze reforma jest bardzo sensowna,
              więc mu wierzę.
    • scorpioletta Re: Protest głodowy w Krakowie 27.03.12, 23:59
      ....
      wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-w-liscie-otwartym-z-bolem-przyjmuje-zarzuty,1,5072823,wiadomosc.html
    • remik.bz Pani minister zaprasza na rozmowy 29.03.12, 10:44
      Pani Minister Szumilas (MEN) zaprosiła protestujących do ministerstwa na rozmowy.
      To krok w dobrym kierunku. Lepiej późno niz wcale.
      PS byłem wczoraj u protestujących. Atmosfera spokojna, duzo ludzi ( w tym młodziezy), protestujący pełni optymizmu i wiary w końcowy sukces (czyli rezygnację z wdrażania "reformy" we wrześni br).
      Odbył się tez bardzo ciekawy koncert piosenki poetyckiej, było sporo wierszy, potem miał byc jakiś odczyt historyczny.
      Wszyscy obecni mili, spokojni , kulturalni, wyraźnie znający wagę problemu i powagę sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka