Dodaj do ulubionych

Relikty komuny

28.03.12, 18:28
Dzisiaj dostałem z Urzędu Miejskiego "Decyzję WPLO... w sprawie podatku od nieruchomości".
Podatek to podatek - zapłacić trzeba, ale pco mnie uderzyło - cennik:
1. Budynki lub ich części mieszkalne - stawka 0,67 zł/m2
2. Grunty pozostałe - 0,37 zł/m2
3. Piwnice - 0,67 zł/m2
4. Garaż - 7,28 zł/m2
Podatek za m2 garażu jest ponad dziesięciokrotnie wyższy od mieszkaniowego !
Jest to typowa pozostałość po gomułkowskiej jeszcze komunie, kiedy to obrzydliwy bogacz (lub, co gorsza, prywaciarz) obrzydliwie i aspołecznie posiadał jakąś "Syrenę", KDF-a z demobilu poniemieckiego a nawet całkiem słusznego "Moskwicza" lub "Wartburga". Ale za ten luksus trzeba było płacić - najpierw zawrotną cenę w jakimś " Polmozbycie", potem różnego rodzaju podatki drogowe, kupować horrendalnie drogą benzynę (przy której cena dzisiejszej jest samą przyjemnością) - no i na koniec właśnie takie "drobiazgi" jak podatek od garażu.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 18:31
      M.
      • tojabogdan Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 18:39
        też udarzyła mnie ta różnica, a zapytana o to panienka w urzędzie wzruszyła ramionami i bąknęła coś, że zawsze tak było. Inna wtrąciła, że garaż, jako pomieszczenie gospodarcze, może służyć do zarobkowania
        • m.c.hrabia Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 18:51
          trzeba wystąpić o zmianę przeznaczenia pomieszczenia zwanego garażem pa np.pokój letni .
          a czy będziesz trzymał w pokoju samochód czy krowę to już tylko od twojej fantazji zależy
          • ultimate.strike Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 19:13
            > trzeba wystąpić o zmianę przeznaczenia pomieszczenia zwanego garażem pa np.pokó
            > j letni .
            > a czy będziesz trzymał w pokoju samochód czy krowę to już tylko od twojej fanta
            > zji zależy

Niezupełnie. Zależy to od szerokości drzwi. :)
            • jot-es49 Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 19:22
              Jaka szerokość, qźva? A jak teściowa wejdzie - co? Ma się bidula przeciskać przez drzwi metrdwadzieścia?

A samochód parkuję w pokoju bo mi do kuchni nie włazi!
              • mariner4 126p? 28.03.12, 19:24
                M.
              • ultimate.strike Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 19:35
                Po szerokości bramy urzędnicy poznają garaż. Dlatego wiele osób nie instaluje bramy w garażu i płaci za powierzchnię mieszkalną albo użytkową, to taki sposób obejscia. Można też na samochód postawić wiatę. Wiata się nie liczy jako garaż. :)
        • inna57 Re: Ociężałość umysłowa urzędników. 28.03.12, 18:54
          Nie do końca tak. Wynika to niestety z prawa budowlanego które dość rygorystycznie rozróżnia budynki mieszkalne od innych budowli.

Inną budowlą jest wszystko co nie jest mieszkalne.

Stawka w Warszawie za budynki przeznaczone pod działalność gospodarczą wynosi 21,94 zł/m2 a grunty pod działalność gospodarczą to 0,84 zł/m2.

Gmina sama określa wysokość stawek które muszą się zmieścić w wyznaczonych widełkach.

Inną budowlą może być:
          - garaż wolno stojący
          - domek letniskowy
          - garaż podziemny
          - altana
          - składzik
          i wszystko co przyjdzie urzędnikowi do głowy a nie jest budynkiem mieszkalnym.

To że panienki w urzędach nie potrafią wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej nalicza się podatki od nieruchomości jest jedynie dowodem na to że panienki te są zupełnie zbędne i w sposób nieuzasadniony pobierają swoje uposażenie.

• absurdello Czyli wbrew domniemaniu niewinności Państwo zakła- 28.03.12, 19:06
            da, że ja prowadzę cichą działalność gospodarczą opierając się tylko na tym, że w moim posiadaniu jest garaż wolno stojący i karze mnie na wszelki wypadek ???
            • inna57 Re: Czyli wbrew domniemaniu niewinności Państwo z 29.03.12, 20:27
              Nie do końca tak. Gdyby państwo założyło wbrew Twojemu oświadczeniu że prowadzisz w garażu który jest "inną budowlą" działalność gospodarczą to zapłaciłbyś podatek w wysokości około 20 zł/m2.

Ale faktem jest że gminy naginają prawo na swoją korzyść. Prawo budowlane mówi że budynkiem mieszkalnym jest każda budowla która: jest trwale osadzona w gruncie (ma trwały fundament), ma wszystkie media podstawowe (prąd + woda bo gaz to już rozpusta), pełni funkcję mieszkalną całoroczną. Zęby zjadłam na tym aby udowodnić urzędasom że to co stoi na mojej działce to budynek mieszkalny a nie domek rekreacyjny, nawet jeśli jest to atrakcyjna działka nad atrakcyjną wodą. Dopiero sejmik samorządowy przyznał że racja jest jednak po mojej stronie i od tego czasu podatek od nieruchomości płacę za dom taki sam jak każdy biały człowiek.
        • mariner4 Kiedy to wymyślono sam fakty posiadania auta 28.03.12, 18:54
          nobilitował. Nie ważne jaki samochód. To był synonim zamożności. I dlatego uznano, że właściciel auta i garażu może płacić. I tak leci z rozpędu.
          M.
      • qqazz Taka ciekawostka w temacie 28.03.12, 20:37
        Kumpel kilka lat temu starał sie o staż w Urzędzie Skarbowym na prowincji, było coś koło 12 chetnych na to 1 miejsce, eliminacje prowadziła kierowniczka, kumpel wchodził jako ostatni i juz po pierwszym pytaniu został przyjety bo z tej 12 (a wszyscy po studiach wiadomo staz dla absolwentów) jako jedyny wiedział ze jest w ogóle cos takiego jak KPA, no a do tego jeszcze sie w tym czymś całkiem przyzwoicie orientował. 1 na 12 magistrów 10 lat temu.

pozdrawiam
    • zgred-zisko Re: Relikty komuny 28.03.12, 19:02
      To jest prawo o zasięgu międzynarodowym. W latach 90. mieszkałem w Berlinie. W pewnym momencie zmieniłem dzielnicę zamieszkania. Poszedłem do urzędu, aby się przemeldować. Przemeldowanie jest bezpłatne. W dowodzie rejestracyjnym samochodu, jako miejsce garażowania (ulica) miałem mój poprzedni adres. Spytałem, czy mogę to także tutaj zmienić. Oczywiście. Zmiana kosztuje 35 marek.
      Europa, to Europa.
    • albwu Re: Relikty komuny 28.03.12, 19:30
      to nie garaż ma PODWYŻSZONĄ opłatę, to bydynek mieszkalny ma znacznie OBNIŻONĄ opłatę. I tak powinno być !!!!!!!!!!!!!
    • remik.bz Te podatki ustala Rada Gminy 28.03.12, 20:15
      erte2 napisał:

> Dzisiaj dostałem z Urzędu Miejskiego "Decyzję WPLO... w sprawie podatku od n
      > ieruchomości".
      > Podatek to podatek - zapłacić trzeba, ale pco mnie uderzyło - cennik:
      > 1. Budynki lub ich części mieszkalne - stawka 0,67 zł/m2
      > 2. Grunty pozostałe - 0,37 zł/m2
      > 3. Piwnice - 0,67 zł/m2
      > 4. Garaż - 7,28 zł/m2
      > Podatek za m2 garażu jest ponad dziesięciokrotnie wyższy od mieszkaniowego !
      > Jest to typowa pozostałość po gomułkowskiej jeszcze komunie,

Moim zdaniem nie masz racji.
      Jesli nie obrazisz się na wyjaśnienia Wolaka to smiem twierdzić , ze ten podatek od garażu jest "bliżej świata" niz te od mieszkań czy gruntów.
      Podatek od nieruchomości jest uchwalany przez lokalny samorząd. Z tym,że górna granica stawki jest zastrzeżona chyba rozporządzeniem, może ustawą (nie wiem, ale jest nie do przekroczenia).
      Podatki od mieszkań, gruntów ustalane są od wielkości (m2).
      Jedynie podatek od budowli jest procentem od wartości tej budowli. Czyli jest to własciwie podatek katastralny- funkcjonujący na Zachodzie ( i ktorego my raczej nie chcemy bo jest piekielnie wysoki).
      Komunie o podatku katastralnym to sie nawet nie sniło.
      Jesli twoj garaz został zakwalifikowany jako "budowla" ( a o tym decyduje ustawa prawo budowlane) no to urzednicy musieli zastosować stawke, którą Twój samorząd uchwalił.
      Jesli zrobili to od powierzchni , to pewnie funkcjonuja jakies "przeliczniki ryczałtowe"
      Ciesz sie ,ze nie prowadzisz działalności gosp. bo wtedy stawki podatku zarówno od gruntów jak i pow."biurowej" miałbyś ok. 30 krotnie wieksze od stawek za mieszkanie.
      Jesli we własnym domu masz np 4 m2 (biurko i regał) pod działalnośc (siedzisz przy kompie i coś tam tworzysz np) to za te 4 m2 masz szanse zaplacić więcej niz za pozostałe 100m2 mieszkania.
      Podpowiadam tylko, że samorząd może obniżac te podatki. Tylko wtedy gminie zabraknie na realizację jakichs zadan.
      No ale zawsze możesz głosowac na takich, którzy obiecają obniżkę tych podatków.
      • inna57 Re: Te podatki ustala Rada Gminy 29.03.12, 20:57
        Jak na Wolaka (jak sam o sobie napisałeś) udzieliłeś bardzo merytorycznej odpowiedzi. Pozwolę więc sobie jedynie uzupełnić. Górna granica jest określana rozporządzeniem na podstawie danych GUS i jest różna dla różnych regionów a wysokość widełek jest uzależniona od średniej ceny metra kwadratowego powierzchni mieszkaniowej w regionie. Jednak o ile wartość ta szybko rosła wraz ze wzrostem ceny 1 m2 to pomimo spadku tej ceny stawki podatku nie spadają.
        Rozróżnia się również siedzibę firmy od miejsca prowadzenia działalności. Tak więc możesz zarejestrować firmę we własnym mieszkaniu ale wskazać inne miejsce prowadzenia działalności i wtedy za mieszkanie będziesz nadal płacił niski podatek od nieruchomości a za miejsce prowadzenia działalności bardzo wysoki.
        Podatek od nieruchomości nie ma żadnego związku z podatkiem katastralnym. Większość państw rezygnuje z jego wprowadzenia. Wyjątkiem są USA, Japonia, Holandia, Ameryka Łacińska i Turcja, kraje arabskie. Najprostszą metodą unikania płacenia podatku katastralnego jest pozostawianie budynku w stanie nieukończonym (stąd powszechne w krajach arabskich wystające z dachów elementy zbrojenia). Kataster można nałożyć tylko na budowlę która została ukończona i prawidłowo wyszacowana.
        W Polsce podatek od nieruchomości został ustanowiony w 1936 roku więc trudno go raczej nazwać gomółkowskim reliktem. Wpływy z podatku od nieruchomości stanowią znaczącą część dochodu poszczególnych gmin i jest typowym podatkiem lokalnym.
    • qqazz Re: Relikty komuny 28.03.12, 20:53
      Mieszkasz w bloku albo wierzowcu a garaz masz wolno stojacy?
      Jak tak to normalny przelicznik, grunt pod garaz zajmujesz tylko ty a grunt pod blok, piwnice i inne rozkładaja się na wszystkich. Teren który zajmuja 4 garaże mozna zabudować 4 pietrowym blokiem z 20 mieszkaniami i piwnicami stad m.in. róznica w podatku od metra.

pozdrawiam
      • mariner4 Za garaż we własnej willi! 28.03.12, 20:59
        Tak trudno to zrozumieć?
        M.
      • erte2 Re: Relikty komuny 28.03.12, 23:37
        qqazz
        No więc nie, mieszkam w swoim domu a garaż mam wolnostojący ale na własnej posesji ( nie wieczysta dzierżawa czy jakieś inne wynalazki, ale własność hipoteczna). I nie ma mowy o jakichś blokach bo jest to zabudowa jednorodzinna, z ogrodami i "nie do ruszenia".
        • qqazz Re: Relikty komuny 29.03.12, 19:08
          1. No to faktycznie jak piszesz.
          2. Do ruszenia do ruszenia, starczy ze wejdzie specustawa na mistrzostwa swiata w ping pongu w Szczecinie i moga cie wywłaszczyć w Białej Podlaskiej, a czasem takiej nie potrzeba bo akurat zaplanuja obwodnicę przez srodek twojej działki.

pozdrawiam
        • inna57 Re: Relikty komuny 29.03.12, 21:02
          Jeżeli garaż jest w obrysie budynku mieszkalnego to zapłacisz niska stawkę podatku, jeśli jest wolno stojący wysoką. Wynika to wprost z prawa budowlanego.
      • ultimate.strike Re: Relikty komuny 29.03.12, 20:21
        > Jak tak to normalny przelicznik, grunt pod garaz zajmujesz tylko ty a grunt pod
        > blok

Ta sama zasada obowiązuje przy zabudowie jednorodzinnej.

>Teren który zajmuja 4 garaż
        > e mozna zabudować 4 pietrowym blokiem z 20 mieszkaniami

Po 15 m kw. każde. :)
    • zbigniews1934 Re: Relikty komuny a kto ich wybrał w ostatnich wy 29.03.12, 20:19
      Nie trzeba było wybierac durniow do władz roznego szczebla i kolesiow z PO.
      --
      • erte2 Re: Relikty komuny a kto ich wybrał w ostatnich w 29.03.12, 20:30
        zbigniews1934
        Przyjacielu - to się ciągnie od lat, niezależnie kto rządzi. Tak było za komuny i tak jest po komunie; nie było Platformy, nie było PiSu, nie było Palikota. To jest po prostu taka wygodna zaszłość, bo ostatecznie pieniądze nie są wielkie, a w budżecie miasta grosz do grosza...
        Ale takich poskomunistycznych absurdów jest więcej; ot choćby zagrożenie penalizacją za obrazę Naczelnych Organów czy słynne "Nie deprać trawników !".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka