Dodaj do ulubionych

Stacja Kontroli Rowerów

04.04.12, 17:05
polskanarowery.sport.pl/blogi/chodz_na_rower/2012/04/to_rozwiazanie_nowatorskie_ale_tez_bardzo_sluszne/1
Specjaliści od pedałowania z Ruchu Palikota dali o sobie znać.
Ledwo otrzymali sejmowe gaże - już ruszyły ich skrzypiące mózgownice.
Co by tu jeszcze spieprzyć panowie, co by tu jeszcze?

Skoro Platforma kilka lat temu przeforsowała obowiązek jazdy samochodami w lecie z włączonymi światłami to my...
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 17:14
      tuman nie zajarzył prima-aprilisowego żartu i chrzani na forum....
      żenada.........
      • wlodzimierz.ilicz A przeczytałeś sobie email od Pana Posła? 04.04.12, 17:17
        To też Prima Aprilis?
        Zachęcam do lektury zanim napiszesz bzdury.
    • zgred-zisko Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 17:17
      Poszedłbym dalej. deskorolki są bardzo szybkie, z a tego co wiem, nie mają porządnych układów hamulcowych ani odpowiedniego oświetlenia. :)
      Już się widzę na moim składaczku, jadącego po gazetę, w hełmie i kamizelce odblaskowej.
      • wlodzimierz.ilicz Na głowie obrotowy "kogut" z migaczem... 04.04.12, 17:22
      • mariner4 A wrotkarswo polskie zostawić ot tak, 04.04.12, 17:26
        bez regulacji prawnych?
        M.
        • humbak Re: A wrotkarswo polskie zostawić ot tak, 04.04.12, 17:34
          Pragnę zauważyć że zły stan stawów kolanowych też może się zakończyć fatalnie.
      • a74-7 Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 18:03
        zgred-zisko napisal:
        Już się widzę na moim składaczku, jadącego po gazetę, w hełmie i kamizelce odbl
        > askowej.
        jeden moment nieuwagi twojej lub nieznajomego kierowcy moze kosztowac cie to ze juz tej gazety nie przeczytasz :-).Co widzisz wstydliwego w zakladaniu ochrony na to co masz najcenniejszego czyli swoja mozgownice ?
        • humbak Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 18:10
          Ależ to powinien być wybór rowerującego, a nie kolejny paragrafik prawa. Ja na ten przykład zawsze (chyba) mam kask na łbie co nie oznacza że jestem za przepisem mi to nakazującym... poza tym co z ewolucją?
        • ultimate.strike Re: Stacja Kontroli Rowerów 06.04.12, 08:45
          > jeden moment nieuwagi twojej lub nieznajomego kierowcy moze kosztowac cie to
          > ze juz tej gazety nie przeczytasz :-).

Pieszemu też może się to zdarzyć, są to nawet częstsze przypadki. Nie powinno się wiec opuszczać łóżka bez kasku ochronnego, czekam na stosowne regulacje prawne.
          Poza tym, mózgownica to nie jedyny cenny i żywotny organ, jaki mamy, może by tak zakres wymaganego opancerzenia rozszerzyć?
    • humbak Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 17:21
      Cóż... kaski są obowiązkowe w przynajmniej części krajów europy. Kamizelki są raczej mało praktyczne i zbędne- policja powinna egzekwować należyte wyposażenie rowerów.
      Przydatność przeglądów jest raczej wątpliwa, choć nie traktowałbym tego tak sarkastycznie. Pęknięty ster może się zakończyć bardzo nieprzyjemnie... tak samo jak rozerwany łańcuch.
      • wlodzimierz.ilicz Szaleństwo zaczyna się niewinnie. 04.04.12, 17:48
        Najpierw nakaz palenia samochodwych świateł w lecie w kraju, który nie leży w kręgu podbiegunowym.
        Zrealizowane dla twojego dobra.
        Potem odbierania prawa jazdy na samochód za jazdę "pod wpływem" - rowerem.
        Zrealizowane dla twojego dobra.
        Potem obowiązkowe kaski dla rowerzystwów.
        Zrealizowane "w niektórych krajach" dla twojego dobra.
        Potem kamizelki, obowiązkowe badania itp.
        Dla twojego dobra...
        Aż człowiek budzi się kraju gdzie już nie można wytrzymać.
        Dla twojego dobra.
        • humbak Re: Szaleństwo zaczyna się niewinnie. 04.04.12, 17:58
          Uważaj, bo skończysz jako libertarianin:)
        • man_sapiens Re: Szaleństwo zaczyna się niewinnie. 05.04.12, 08:55
          A Austrii wprowadzono onegdaj obowiązek używania świateł. Po kilku latach przeanalizowano statystyki wypadków i okazało się, że ten obowiązek nie wywołał żadnego skutku a postaci spadku liczby wypadków czy też ilości ich ofiar. Natomiast palenie świateł bez wątpienia zwiększa zużycie paliwa - bo alternator musi produkować o te 100W (0,1kW) więcej energii. Wzrost minimalny (mniejszy niż spowodowany klimatyzacją) ale w ciągu roku i sumując wszystkie auta robi się z tego imponująca ilość.
          Co zrobili Austriacy? Zlikwidowali obowiązek jeżdżenia na światła.
          Wniosek - można stanowić prawo w oparciu o racjonalne kryteria.
    • mariner4 Założę się, że za tym stoi Biedroń 04.04.12, 17:25
      Źle mu się kojarzy.
      M.
      • anmanika Re: Założę się, że za tym stoi Biedroń 04.04.12, 17:42
        A to nie był żart primaaprilisowy?
        • wsk175 Re: Założę się, że za tym stoi Biedroń 04.04.12, 18:05
          Jasne że był.
          Ale jak tuman wierzy w ojca rydzyka, to i tę bzdurę uwierzy.
          • zomozadwa Re: Założę się, że za tym stoi Biedroń 05.04.12, 23:20
            @wsk175
            lubisz uchodzić za debila
            dłużej niż inni? ;-)
      • icek.goldberg Re: Założę się, że za tym stoi Biedroń 04.04.12, 19:32
        mariner4 napisał:

> Źle mu się kojarzy.
        > M.

Dobrze mu się kojarzy pedałowanie bez rowerów.
        To biłgorajski błazen wymyślił "zakaz pedałowania".
    • zgred-zisko Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 18:09
      Kiedyś, dawno, dawno, temu w słusznie minionych czasach, jeździłem regularnie do Bułgarii i Rumunii. Przejazd nocą przez rumuńskie Karpaty, to było prawdziwe safari. Na górskich drogach jechały całe kawalkady w d... pijanych górali, wracających z knajp do domów, na nieoświetlonych rowerach, w szyku wężokowato rozproszonym.
      I ja rozumiem, że nie powinno się jeździć po zmroku bez oświetlania, nie powinno się jeździć w stanie zdecydowanie wskazującym, że jeżdżąc po ruchliwych drogach zamiejskich powinno się zakładać kask. Ale wszystko ma jakieś granice. A już pomysł ze stacją kontroli rowerów, to paranoja.
      • anmanika Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 18:33
        Jednak to nie primaaprilis.
        orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i02717/$File/i02717.pdf
        • zgred-zisko Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 19:23
          Bardzo mi się podoba fragment: "odpowiednich i przystosowanych do różnych
          warunków atmosferycznych świateł"
          A więc rower powinien mieć światła drogowe, światła mijania, przeciwmgielne, cofania, stop i kierunkowskazy.
          Nie od rzeczy byłoby badanie "wydechu" rowerzysty i wymaganie zastosowania odpowiedniego katalizatora.
          • mariner4 On po prostu ma w rodzinie właściciela 05.04.12, 08:39
            warsztatu rowerowego. Typowe lobbowanie tych usługodawców.
            M.
        • a74-7 Re: Stacja Kontroli Rowerów 04.04.12, 19:24
          Londyn rozwiazal to tak:
          en.wikipedia.org/wiki/Barclays_Cycle_Hire
          Calkiem polularne, ale jeszcze zdaje sie zyskow nie przynosi.
          Nie wiem jednak czy w polskich miastach zdaly by egzamin , inna kultura ;-D
          • icek.goldberg Co jeszcze wymyśli biłgorajski błazen 04.04.12, 19:30
            po tym jak złoży do laski marszałkowskiej projekt ustawy o obowiązkowym wyposażeniu hulajnóg opancerzonych???
    • hummer To wiadomo dlaczego z krzyżem ucichło. 04.04.12, 19:45
      Zajęli się cyklistami.
      • mariner4 Tak powinno być. 05.04.12, 08:41
        Tak zwana prawica zajmuje się Żydami, a tak zwana lewica cyklistami.
        M.
        • hummer Re: Tak powinno być. 06.04.12, 02:10
          mariner4 napisał:

> Tak zwana prawica zajmuje się Żydami, a tak zwana lewica cyklistami.
          > M.

A nie może być normalnie?
          • mariner4 Może będzie, ale czy my tego dożyjemy? 06.04.12, 08:59
            Ja myślę, że to jest proces wielopokoleniowy.
            Z demokracją jest trochę jak z nauką jazdy samochodem. Nie możesz powiedzieć na przykład synowi: "Pozwolę Ci usiąść za kierownicą, jak się nauczysz jeździć". Trzeba praktykować, żeby się nauczyć. trzeba ćwiczyć demokrację, żeby powoli nauczyć się z niej korzystać. A politycy tego nie ułatwiają, bo są po prostu z nas. Krew z krwi. Oczekiwanie, że oni będą wspaniali i będą nas za rączkę prowadzili do dobrobytu jest pozbawione sensu.
            Wszyscy znamy mankamenty rzeczywistości, ale moje pytanie brzmi. Przemyśl to dokładnie zanim ewentualnie odpowiesz. Kiedy w czasie naszej całej historii Polacy żyli lepiej niż teraz. I bez demagogii proszę.
            M.
    • ultimate.strike Re: Stacja Kontroli Rowerów 05.04.12, 08:58
      A kiedy przeglądy rejestracyjne wrotek, deskorolek, nart, butów, skarpetek i innych przyrządów służących ludziom do przemieszczania się?
      • icek.goldberg Co jeszcze wymyśli biłgorajski błazen? 05.04.12, 21:04
        Może kondomy z atestem i kartą gwarancyjną?
        • ultimate.strike Re: Co jeszcze wymyśli biłgorajski błazen? 06.04.12, 08:01
          > Może kondomy z atestem i kartą gwarancyjną?

Raczej z przeglądem co 10 000 km. :)
        • mariner4 Próba szczelności potwierdzona atestem 06.04.12, 09:09
          przed każdym użyciem? A może obowiązkowe OC na wypadek pęknięcia?
          M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka