Dodaj do ulubionych

Zdanie, które sklania do refleksji:

12.04.12, 14:15
Polska, o którą walczył Lech Wałęsa, nie stworzyła równie powszechnej szansy awansu, jak Polska, z którą Lech Wałęsa tak zażarcie walczył.
Krzysztof Pilawski
--------------------
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:21
      ech wy styropianowi wojownicy,specjalisci od glodowek i palenia opon,kiedy do was dotrze ze rowno to mozna po pysku dostac!
      • ayran Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:28
        Akurat autor zdania, które skłania do refleksji, to były dziennikarz "trybuny", a więc przedstawiciel środowiska, któremu swego czasu żyło się nie tylko równo, ale wręcz równiej.
        • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:49
          ayran napisał:

> Akurat autor zdania, które skłania do refleksji, to były dziennikarz "trybuny",
          > a więc przedstawiciel środowiska, któremu swego czasu żyło się nie tylko równo
          > , ale wręcz równiej.
          Dziennikarzom w PRL żyło się równiej? Skoro tak twierdzisz.

----------------
          • ayran Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:34
            Dziennikarzom ze środowiska, które potem wydawało "trybunę" żyło się o wiele równiej niż innym dziennikarzom.
            • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:44
              ayran napisał:

> Dziennikarzom ze środowiska, które potem wydawało "trybunę" żyło się o wiele ró
              > wniej niż innym dziennikarzom.
              Ayran locuta (est), causa finita (est).
              PS - nie miałeś czasu sprawdzić - "Przegląd" - "Puls Biznesu"?

-------------
              • ayran Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:51
                Człowieku, ja w dni powszednie nie mam czasu biegać po czytelniach w poszukiwaniu archiwalnych egzemplarzy pism, których normalnie nie czytuję.
                • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:55
                  ayran napisał:

> Człowieku, ja w dni powszednie nie mam czasu biegać po czytelniach w poszukiwan
                  > iu archiwalnych egzemplarzy pism, których normalnie nie czytuję.
                  Człowieku - nie przyszło mi do głowy, że rzeczywiście taki wysiłek podejmiesz. Jak również, że wydalisz z siebie słowo <przepraszam>. miłego dnia

----------------
                  • ayran Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 16:01
                    Czyli tak właściwie jaki jest cel twoich zaczepek?
                    • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 19:55
                      ayran napisał:

> Czyli tak właściwie jaki jest cel twoich zaczepek?
                      Sine ira et studio:
                      - pisząc w moim wątku próbujesz mnie obrazić zarzucając kłamstwo,
                      - niby się reflektujesz i obiecujesz sprawdzić i ... słowo przepraszam nie jest Ci znane ale coś w podobie jak mawiają niektórzy inteligenci,
                      - mijają dni/dekady ale jakoś nie ma Twojej reakcji,
                      - po moim kolejnym, delikatnym przypomnieniu piszesz jaki jest cel twoich zaczepek.
                      Pan Jan Onufry Zagłoba mawiał - ....
                      EOT
                      • ayran Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 21:11
                        To bardzo szlachetne z twojej strony, że poprzestałeś na EOT, odpuszczając sobie użycie po raz tysiąc dwieście szósty przezabawnego żartu o najmłodszym synu Noego, ewentualnie równie świeżego dowcipu o żyrafie w ZOO.

A tak do rzeczy - to jest moim zbójeckim prawem nie mieć zielonego pojęcia, że nieceniony i nieczytany przeze mnie "Przegląd" posiada rubrykę przypadkowo zgodną w nazwie z tytułem dziennika, który wprawdzie też cenię niespecjalnie, ale bez trudu mógłbym znaleźć archiwalny egzemplarz idąc do pokoju obok.

A pan Onufry Zagłoba mawiał różne rzeczy, przy czym tylko niektóre z nich zasługują na to, by je powtarzać po kilkaset razy.
                        • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 21:22
                          ayran napisał:

> To bardzo szlachetne z twojej strony, że poprzestałeś na EOT, odpuszczając sobi
                          > e użycie po raz tysiąc dwieście szósty przezabawnego żartu o najmłodszym synu N
                          > oego, ewentualnie równie świeżego dowcipu o żyrafie w ZOO.
                          To akurat nie jest żart. Raczej aluzja. ;-)
                          > A tak do rzeczy - to jest moim zbójeckim prawem nie mieć zielonego pojęcia, że
                          > nieceniony i nieczytany przeze mnie "Przegląd" posiada rubrykę przypadkowo zgod
                          > ną w nazwie z tytułem dziennika, który wprawdzie też cenię niespecjalnie, ale b
                          > ez trudu mógłbym znaleźć archiwalny egzemplarz idąc do pokoju obok.
                          "Przegląd" nie ma takiej rubryki, czytasz nieuważnie. "Przegląd" powołał się na "Puls Biznesu".
                          > A pan Onufry Zagłoba mawiał różne rzeczy, przy czym tylko niektóre z nich zasłu
                          > gują na to, by je powtarzać po kilkaset razy.
                          Ta właśnie do takich należy.
                          PS - skąd to upodobanie do dużych liczb?

----------------------
              • veglie Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 13.04.12, 20:09
                remez2 napisał:

> ayran napisał:
                >
                > > Dziennikarzom ze środowiska, które potem wydawało "trybunę" żyło się o wi
                > ele ró
                > > wniej niż innym dziennikarzom.
                > Ayran locuta (est), causa finita (est).
                > PS - nie miałeś czasu sprawdzić - "Przegląd" - "Puls Biznesu

Pewnie mało czyta.....czasu ma pewnie nadmiar.;)
                • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 13.04.12, 20:30
                  Pewnie mało czyta.....czasu ma pewnie nadmiar.;)
                  Ależ nie. O ...ł mnie za pytanie co z jego obietnicą. Jest bardzo zajęty, bardzo poważnymi sprawami.
                  ------------
        • klara551 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 20:06
          A po za tym co mogła zaoferować młodym i starym Polska Jaruzelskiego? Zarobki w milionach,kartki na wszystko no i etat w ZOMO czy SB. Nie należy mylić PRL Bieruta czy Gomułki,bo wtedy awans społeczny był faktem. Wałęsa i inni walczyli ze zdychającym reżimem w którym już nikomu nie chciało się chcieć. Od 1945 roku Polacy odbudowywali,podwalali podwaliny a efektów nie było. Dziwne,że już w 1956 były protesty i to nie polityczne a socjalne. Okresy pomiędzy buntami w tym raju były coraz krótsze a raj zamieniał się coraz szybciej w zapyziały biedny kraik . Ani Wałęsa ani nikt inny nie zapewni wszystkim wszystkiego co im się wymarzy. A zdanie redaktora skłania do refleksji ale nad tym jak zmarnowano powojenny zapał Polaków. W zwycięstwie Wałęsy niestety zabrakło tego elementu.Większość oczekiwała cudu a ten nie nastąpił.
      • haen2010 Zdanie jest prawdziwe 12.04.12, 14:32
        Elity wywodzące się z Okrągłego Stołu razem z Kościołem okropnie sparszywiały. W dupie mają ineres państwa i obywateli. Liczy się tylko ich własny, egoistyczny, pazerny byt.
      • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:48
        szwampuch58 napisał:

> ech wy styropianowi wojownicy,specjalisci od glodowek i palenia opon,kiedy do w
        > as dotrze ze rowno to mozna po pysku dostac!
        Bez obrazy - mógłbyś napisać, co chciałeś napisać? Bo to, co napisałeś, jest dokładnie obok tematu wątku.

-------------
    • piq oświsie, o awans w prylu było łatwo... 12.04.12, 14:32
      ...bez względu na kwalifikacje, wystarczało się zapisać do pzpru, zetesempu albo zostać ubekiem. Każdy miał daną taką szansę na talerzu, na szczęście skorzystała z niej mizerna mniejszość.
      • remez2 Re: oświsie, o awans w prylu było łatwo... 12.04.12, 14:46
        piq napisał:

> ...bez względu na kwalifikacje, wystarczało się zapisać do pzpru, zetesempu alb
        > o zostać ubekiem. Każdy miał daną taką szansę na talerzu, na szczęście skorzyst
        > ała z niej mizerna mniejszość.
        Zdejmuję czapkę przed tak wielkim wysiłkiem umysłowym.

-----------------
        • piq powinienem się był domyślić... 12.04.12, 20:25
          ...po treści, że piszesz w czapce.
          • remez2 Re: powinienem się był domyślić... 12.04.12, 20:43
            piq napisał:

> ...po treści, że piszesz w czapce.
            POPiSujesz się? Po co? Nie umiesz normalnie rozmawiać?

---------------------
      • simera16 Re: oświsie, o awans w prylu było łatwo... 12.04.12, 15:05
        piq napisał:

> ...bez względu na kwalifikacje, wystarczało się zapisać do pzpru, zetesempu alb
        > o zostać ubekiem. Każdy miał daną taką szansę na talerzu, na szczęście skorzyst
        > ała z niej mizerna mniejszość.
        ...
        >
        ...która to mniejszość żyła z donosów opozycjonistów, lub karmieniu ich pączkami i herbatą...z cytryną!
    • humbak Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:51
      Tylko nad czym? Bo z pewnością nie nad naszą historią.
      • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 14:56
        humbak napisał:

> Tylko nad czym? Bo z pewnością nie nad naszą historią.
        A jednak. A raczej nad wnioskami jakie z historii wyprowadzamy.

------------
        • m.c.hrabia Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:09
          Jasne:)
          ta stara dobra Polska dawała wszystkim wille na Żoliborzu i karmiła darmowymi pączkami.
          • remez2 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:19
            m.c.hrabia napisał:

> Jasne:)
            > ta stara dobra Polska dawała wszystkim wille na Żoliborzu i karmiła darmowymi p
            > ączkami.
            Nie ma obowiązku zabierania głosu ani milczenia (jeszcze).
            BTW - autor cytowanego zdania napisał je po lekturze książek Danuty i Lecha Wałęsów.
            -----------------
    • woda_woda Awansu? 12.04.12, 15:21
      Powszechnego?
      A co to jest "powszechny awans"?
      • remez2 Re: Awansu? 12.04.12, 15:31
        woda_woda napisała:

> Powszechnego?
        > A co to jest "powszechny awans"?
        W cytowanym zdaniu autor napisał - powszechnej szansy awansu - a to nie to samo, co powszechnego awansu.

-------------
        • woda_woda OK. 12.04.12, 15:32
          A na czym polega to, że w PRL była ta powszechna szansa a dziś jej nie ma?
          • ayran Re: OK. 12.04.12, 15:35
            W PRL pan Pilawski i jego koledzy mieli powszechną szansę znacznego awansu.
          • remez2 Re: OK. 12.04.12, 15:41
            woda_woda napisała:

> A na czym polega to, że w PRL była ta powszechna szansa a dziś jej nie ma?
            Myślę, że odpowiedź znajdziesz w książkach Danuty i Lecha Wałęsów. W oparciu o ich lekturę autor sformułował cytowane zdanie.

------------------
            • woda_woda Re: OK. 12.04.12, 15:42
              remez2 napisał:

> Myślę, że odpowiedź znajdziesz w książkach Danuty i Lecha Wałęsów.

Jak widać błednie założyłam, że rozumiesz, co cytujesz.
              • remez2 Re: OK. 12.04.12, 15:45
                woda_woda napisała:

> remez2 napisał:
                >
                >
                > > Myślę, że odpowiedź znajdziesz w książkach Danuty i Lecha Wałęsów.
                >
                > Jak widać błednie założyłam, że rozumiesz, co cytujesz.
                A ja słusznie założyłem, że jesteś godną potomkinią najmłodszego syna Noego.

--------------
                • piq masz na myśli Jafeta? 12.04.12, 21:06
                  Słusznie.
                  • remez2 Re: masz na myśli Jafeta? 12.04.12, 21:16
                    piq napisał:

> Słusznie.
                    Skoro Jafet był najmłodszym ...

-----------
                  • woda_woda Miał na myśli, oczywiście, Chama, 12.04.12, 21:22
                    piq napisał:

> Słusznie.

ale ja mu na to słowami jego idola Zagłoby odpowiem: "najgorzej to z grubiany się bratać" :)
                    • remez2 Re: Miał na myśli, oczywiście, Chama, 12.04.12, 21:24
                      woda_woda napisała:

> piq napisał:
                      >
                      > > Słusznie.
                      >
                      > ale ja mu na to słowami jego idola Zagłoby odpowiem: "najgorzej to z grubiany s
                      > ię bratać" :)
                      I kto to pisze? :-)))

-------------
    • cookies9 Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:36
      remez2 napisał
      > Polska, o którą walczył Lech Wałęsa, nie stworzyła równie powszechnej szansy awansu

No i dobrze...socjalizm się skończył i awans społeczny ze wsi do miast.Teraz jest odwrotnie:-)
      Kto ma forsę kupuje domek letniskowy na wsi...wsi spokojna,wsi wesoła -to jest to:-)
    • remez2 Serdecznie przepraszam część 12.04.12, 15:53
      przemiłych interlokutorów. Tytuł wątku powinien brzmieć - Zdanie, które niektórych skłania do refleksji:
      ----------
      • ave.duce Niektórych 12.04.12, 16:01
        do innej, niż się spodziewałeś. Bywa.

remez2 napisał:

> przemiłych interlokutorów. Tytuł wątku powinien brzmieć - Zdanie, które niek
        > tórych
        skłania do refleksji:
        • remez2 Re: Niektórych 12.04.12, 19:47
          do innej, niż się spodziewałeś. Bywa.
          Jak sobie pomyślałem, że to dopiero początek rozczarowań jakie mnie w życiu spotkają, uśmiechnąłem się z ulgą. :-)
          ------------
    • ave.duce Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 15:58
      remez2 napisał:

> Polska, o którą walczył Lech Wałęsa, nie stworzyła równie powszechnej szansy
      > awansu, jak Polska, z którą Lech Wałęsa tak zażarcie walczył.

> Krzysztof Pilawski

Polecam lekturę > ... Idealizowanie PRL-u, zwłaszcza przez tych, którym się dziś gorzej powodzi, to manipulowanie historią. PRL nie sprowadzał się do pierwszych pięciu lat rządów Gierka ...
    • mariner4 Nie wiadomo gdzie Polska by była, gdyby 12.04.12, 18:28
      nie eksperyment zwany "PRL". Moim zdaniem awans cywilizacyjny w tamtej Polsce to mit. Wtedy cała Europa awansowała, a my mniej od innych. Nigdy się nie dowiemy co by było gdyby.
      Ja uważam, że tamten system niczego dobrego po sobie nie pozostawił. Jeżeli były jakieś. osiągnięcia, to wbrew ówczesnym rządcom PRL. Między bajki należy włożyć "sukcesy" PRL
      Jestem głęboko przekonany, że gdyby nie PRL, to bylibyśmy normalnym europejskim krajem przynajmniej na przeciętnym europejskim poziomie.
      M.
      • sclavus Re: Nie wiadomo gdzie Polska by była, gdyby 12.04.12, 20:06
        Nie, żebym próbował bronić PRLu, niemniej jednak, trzeba pamiętać, że IIRP nie była normalnym europejskim krajem przynajmniej na przeciętnym europejskim poziomie... Trzeba zauważyć również, że po tak straszliwej dla Polski wojnie, ten poziom spadł jeszcze, w stosunku do przeciątnego europejskiego poziomu.
        • mariner4 Finlandia była biedniejszym krajem od Polski 12.04.12, 20:25
          przed wojną. Tak więc nie przypisywałbym PRLowi jakieś szczególne zasługi.
          M.
        • wujaszek_joe Re: Nie wiadomo gdzie Polska by była, gdyby 12.04.12, 20:25
          IIRP też miała pod górkę
          • sclavus Re: Nie wiadomo gdzie Polska by była, gdyby 12.04.12, 20:41
            No, niby tak...
            Tylko za Jagiellonów mieliśmy fajnie... ;)
      • veglie Re: Nie wiadomo gdzie Polska by była, gdyby 13.04.12, 20:13
        "Nigdy się nie dowiemy co by było gdyby"..Więc nie wysilaj się z tym gdybaniem.
    • wujaszek_joe Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 20:10
      jak człowiek miał chody, to mógł nawet mieszkanie dostać! I pralkę, a nawet telewizor.
      Dzisiaj do wszystkiego trzeba samemu dochodzić. No katastrofa!
    • wiosnaludzikow szanse teraz sa znacznie mniej powszechne 12.04.12, 20:15

remez2
      > Polska, o którą walczył Lech Wałęsa, nie stworzyła równie powszechnej szansy
      > awansu, jak Polska, z którą Lech Wałęsa tak zażarcie walczył.

> Krzysztof Pilawski
      Nieprawda. System, z ktorym walczyl KOR i Solidarnosc Walesy dawal znacznie wiecej szans powszechnego awansu niez ten , ktory jest teraz. Znacznie wiecej !
      • wujaszek_joe Re: szanse teraz sa znacznie mniej powszechne 12.04.12, 20:28
        jakoś znam trochę ludzi, którzy radzą sobie świetnie w dzisiejszych czasach i zawdzięczają to wyłącznie sobie.
        • wiosnaludzikow Re: szanse teraz sa znacznie mniej powszechne 12.04.12, 22:21
          Odpowiadasz na:
          wujaszek_joe napisał:

> jakoś znam trochę ludzi, którzy radzą sobie świetnie w dzisiejszych czasach i z
          > awdzięczają to wyłącznie sobie.
          Ja znam takich ludzi nawet z Kongo gdzie jest glod. Nie zrozumiales o czym jest rozmowa ? Powtorze : o szansach powszechnych, dla ogolu.
      • sclavus Re: szanse teraz sa znacznie mniej powszechne 12.04.12, 20:36
        Skoro tak uważasz... :D
        Widocznie, w poprzednim systemie, siedziałeś cichutko w kąciku, nie wadząc nikomu (może en plus jakieś ZMS, albo ZMW...) próbując wykorzystać zrównane ogólnie szanse...
      • klara551 Re: szanse teraz sa znacznie mniej powszechne 13.04.12, 02:45
        Powszechny awans czyli jaki? Wszystkim równe kartki bez podziału na fizycznych i umysłowych? Sprawiedliwy podział puli mieszkań spółdzielczych bez preferowania MO,strategicznych zakładów pracy? PRL preferował tych mądrych a głupich eliminował? Wykształceni,mądrzy mieli wyższe zarobki,czy panie z mięsnego ? Dziwny jest ten sentyment do raju PRL,bo końcówka to kartki,kolejki i ogólnonarodowe kombinowanie jak zapewnić wikt rodzinie.Wałęsa ,korowcy zniszczyli raj? Nie ,oni tylko wbili ostatni gwóźdź do trumny z nazwą Polska Rzeczpospolita Ludowa. W spadku dostaliśmy zacofane zaniedbane zakłady pracy,brak kadry zarządzającej ,brak ekonomistów,bankowców,pustą kasę państwową,puste konta w ZUS,PGR w których pszenica rosła jak słupy telegraficzne/w takim rozstawie/ i miliony chodzących do pracy.
    • wlodzimierz.ilicz Przypominanie Wałęsy w jakimkolwiek kontekście 12.04.12, 21:13
      zupełnie mija się celem...
    • chateau To nieprawda 12.04.12, 22:22
      Chamstwo znalazło sobie drogę do awansu i wtedy, i teraz.

To, co różni czasy obecne od minionych to to, że nożyce się bardziej rozwarły. Można wzlecieć wyżej niż kiedyś, ale można też niżej upaść. Co nieustannie przypominają nam niektórzy politycy z parciem na szkło.
      • remez2 Re: To nieprawda 12.04.12, 22:32
        chateau napisał:

> Chamstwo znalazło sobie drogę do awansu i wtedy, i teraz.
        >
        > To, co różni czasy obecne od minionych to to, że nożyce się bardziej rozwarły.
        > Można wzlecieć wyżej niż kiedyś, ale można też niżej upaść. Co nieustannie przy
        > pominają nam niektórzy politycy z parciem na szkło.
        Obawiam się, że niepokojąco zawęziłeś temat. Pisałem już ale powtórzę. Autor napisał te słowa po lekturze książek Danuty i Lecha Wałęsów.

----------------
        • chateau Re: To nieprawda 12.04.12, 22:47
          Ja się odniosłem do rzeczywistości - ówczesnej i obecnej. To raczej autor się ograniczył i zawęził temat. Ale skoro tobie pasuje, to ja też pasuję.

PS. "Strzeżcie się tych, którzy przeczytali tylko jedną książkę." Poprawka. Mogą być dwie.
          • remez2 Re: To nieprawda 12.04.12, 23:20
            chateau napisał:

> Ja się odniosłem do rzeczywistości - ówczesnej i obecnej. To raczej autor się o
            > graniczył i zawęził temat.
            Sądzę, że autor zna ją (rzeczywistość) równie dobrze jak Ty. I to co napisał, napisał w oparciu o fakty.
            > Ale skoro tobie pasuje, to ja też pasuję.
            Tego to akurat nie rozumiem.
            > PS. "Strzeżcie się tych, którzy przeczytali tylko jedną książkę." Poprawka. Mogą być dwie.
            Strzeżcie się tych, którzy przeczytali wiele książek i żadnej nie zrozumieli.

---------------------
    • pbronk Re: Zdanie, które sklania do refleksji: 12.04.12, 23:00
      sprawdz
      www.s1.speedmania.com.pl/index.php?page=poprzyj&user=pbronk
      • kum.z.antalowki Zręcznie sformułowane, ale gó... prawda 13.04.12, 01:31
        Ani PRL-owska wersja realnego socjalizmu nie gwarantowała powszechnej szansy awansu, ani obecna gospodarczo-społeczna formuła ustrojowa nie odzwierciedla takiej wizji Polski, o jaką trzydzieści lat temu walczył Lech Wałęsa.
        Na pewno kraj szybciej się modernizuje cywilizacyjnie i rozwija gospodarczo, a i ludzie żyją dostatniej. Najniższa pensja to dziś 1500 zł (czyli ok 470 $), a średnia pensja to ok. 4000 zł (czyli ok. 1250 $). I jest za te pieniądze co kupić, i gdzie kupić. Dziesięciokrotnie wzrosła liczba studentów. Wolność słowa, swoboda podróżowania - i turystycznie i zarobkowo... To jest w ogóle inny świat.
        Ale pod wieloma względami zwykłym ludziom nadal jest parszywie. Inaczej niż wówczas, ale też powyżej progu frustracji, co irytuje i odczuwa się jako dotkliwość.
        I nawet nie mam tu na myśli wypełniających media kłótni szajbusów politycznych, bo to akurat - choć budzi emocje i komentarze - w istocie (w odróżnieniu od czasów PRL-owskich) mało kogo dotyka osobiście w sensie egzystencjalnym... w Polsce nie ma prześladowań "wrogów klasowych" ani więźniów politycznych.
        Dla tych, którzy nie są kompletnymi tumanami, leniami i socjopatami - to mają szanse awansu i bardziej powszechne i o wyższym pułapie niż ludzie spoza nomenklatury za PRL-u.
        Tak, że opinii, iż
        Polska, o którą walczył Lech Wałęsa, nie stworzyła równie powszechnej szansy awansu, jak Polska, z którą Lech Wałęsa tak zażarcie walczył.
        nie podzielam.
    • futuroeuro awans? za komuny 10% studiowalo. Teraz ponad 50%. 13.04.12, 03:20
      komuchy przegrali i z nimi przegral kaczynski, chod, paradoksalnie rydzyk sie dorobil, choc to herszt ofiar przemian post-komunistycznych. Kanalizuje ich rozpacz i Maybachem jezdzi za to.( a co? na krowie mialby jezdzic?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka