indris 25.04.12, 14:16 Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. No comment. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silesiusmonachijski6 Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:19 Calkiem prawdopodobne indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
ruski99 [...] 25.04.12, 14:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:38 TM ur 1927 w latach 1939-1946 miał 12-18 lat i był już agentem NKWD zlikwidowane w 1946 ? Szaniawski to ten apologeta płk LWP i CIA R Kuklińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 [...] 25.04.12, 16:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pi.r2 Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:20 indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. Czyli nie masz nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus [...] 25.04.12, 14:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:21 To by oznaczało że jego (Szaniawskiego) kumpel Kukliński też był. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:22 Józef Szaniawski-autor pamietnego pisma do gen.Kiszczaka z propozycją współpracy i kapowania kolegów.moralna menda. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski6 [...] 25.04.12, 14:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Mazowiecki zawsze wyslugiwwal sie Sowietom i 25.04.12, 14:41 Wyslugiwał się tak jak Kukliński. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 [...] 25.04.12, 17:03 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Mazowiecki zawsze wyslugiwwal sie Sowietom i 25.04.12, 18:59 Chamuj się panie doctorze. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:29 Ładny zlepek słowny - taki wyrazisty i łatwy do przyklejenia. Prezes pan będzie dumny z prof. Szaniawskiego. A teraz wszystkie "media niezależne" powtórzą to tysiąc razy. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:32 Kiszczak załatwił mu profesora? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:32 Jeżeli dr Józef Szaniawski był jego oficerem prowadzącym, to chyba wie? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Szaniawski to ten sam który 25.04.12, 14:37 nadstawiał odbyt bez wazeliny KISZCZAKOWI? Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:40 indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. Dwa niezwykle wiarygodne żródła. J.Szaniawski w latach 1970-1985 był redaktorem PAP w Warszawie. We wczesnych latach PRL należał do Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej. Obecnie felietonista "Naszego Dziennika", "Naszej Polski" oraz Telewizji Trwam, Radia Maryja pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Szaniawski_(dziennikarz) Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Z życiorysu gwiazdy Radia Maryja 25.04.12, 14:42 "Tuż przed tzw. wydarzeniami marcowymi w 1968 roku sam i z własnej inicjatywy zgłosiłem się do mojego znajomego mjr. Płatka z KD MO Warszawa Mokotów, aby mu zrelacjonować ówczesną sytuację w środowisku studenckim na UW. Następnie powtórzyłem to samo dwu pracownikom SB, których major zaprosił specjalnie na drugi dzień. Nie muszę dodawać, że byłem oczywiście przeciwnikiem tworzącej się już wtedy opozycji KOR-owskiej - właśnie na Wydziale Historii UW. [...] Chciałem podkreślić raz jeszcze, że nigdy nie byłem i nie jestem wrogiem Polski Ludowej, ustroju socjalistycznego, sojuszu PRL-ZSRR. Wręcz odwrotnie. Dawałem temu wyraz zarówno jako działacz młodzieżowy, na studiach na UW, jak w okresie mojej działalności zawodowej i społecznej w PAP, PA Interpress, TPPR, Centrum Kształcenia Ustawicznego. [...] Potrafiłem przekonywać na rzecz Polski Ludowej, socjalizmu i sojuszu z ZSRR całe grupy dorosłych i młodzieży. Czyniłem to sam z własnej inicjatywy, własnych przekonań polityczno-ideowych. Nikt mi tego nie kazał robić i nie udzielał instrukcji(...). Już po wprowadzeniu stanu wojennego(około 20 XII 1981) zgłosiłem się do sekretarza generalnego ZG TPPR - sam z własnej inicjatywy, by omówić z nim, jak w zmienionych warunkach propagować przyjaźń polsko-radziecką." www.konserwatyzm.pl/artykul/192/portret-jozefa-szaniawskiego Ot, taki standardowy żywot prawicowego i katolickiego tropiciela sowieckich agentów... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Z życiorysu gwiazdy Radia Maryja 25.04.12, 14:49 Trzeba przyznać, że mocno zaangażowany gostek. :-) ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Z życiorysu gwiazdy Radia Maryja 25.04.12, 14:51 Owszem... Zawsze był ideowy... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Z życiorysu gwiazdy Radia Maryja 25.04.12, 15:36 Więc oczywiste, że musi sobie dorobić nowy życiorys. Patriotyczny i niezłomny. Nie wiem czemu, ale zaraz mi się Szulc-Rymkiewicz przypomniał. I bracia Kaczyńscy również. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: od dawna było to wiadome 25.04.12, 14:46 Identycznie jak z Kuklińskim, gołda. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A wy co, towarzyszu obraza. 25.04.12, 15:00 macie coś do Kuklińskiego? Co wam się mianowicie nie podoba w Kuklińskim, słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
caanisluupus.x dla nich to zdrajca dla Polaków bohater 25.04.12, 15:01 indeed4 napisał: > macie coś do Kuklińskiego? > > Co wam się mianowicie nie podoba w Kuklińskim, słucham. > Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: dla nich to zdrajca dla Polaków bohater 25.04.12, 15:04 caanisluupus.x napisał: > indeed4 napisał: > > > macie coś do Kuklińskiego? > > > > Co wam się mianowicie nie podoba w Kuklińskim, słucham. > > wiadomo jaki kurs wymiany dolara u koników wtedy chodził:) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: dla nich to zdrajca dla Polaków bohater 25.04.12, 15:05 Bohater, który piął się po szczeblach kariery w enkawudzistowskim LWP w czasie gdy w katowniach UB zamęczano polskich patriotów? Nie żartuj sobie, gołda. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski6 Dla nich zdrajcy Polski to "bohaaterowie" 25.04.12, 15:06 caanisluupus.x napisał: > indeed4 napisał: > > > macie coś do Kuklińskiego? > > > > Co wam się mianowicie nie podoba w Kuklińskim, słucham. > > Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: A wy co, towarzyszu obraza. 25.04.12, 15:04 Ja nic nie mam, tow. indeed ale Szaniawski (on nie lubi waszych przyjaciół Rosjan) musi mieć, skoro Kukliński na ochotnika wstąpił do enkawudzistowskiego LWP i piął się w nim po szczeblach kariery dzięki umacnianiu władzy ludowej w czasie gdy w katowniach UB ginęli polscy patrioci. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Dziękuję, Panie Generale Jaruzelski! 25.04.12, 15:07 forum.gazeta.pl/forum/w,28,53880567,53880567,Dziekuje_Panie_Generale_Jaruzelski_.html Podziękowaliście w zeszłym roku za stan wojenny swojemu idolowi, towarzyszu obraza? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dziękuję, Panie Generale Jaruzelski! 25.04.12, 15:11 Hehehe, widzicie tow. indeed jak oszołomstwo się w wątku zagotowało? A ja tylko pojechałem Szaniawskim... I rozumiem że na temat Kuklińskiego nie macie żadnych argumentów, tow. indeed boście za ciency w uszach. Oj, wasi przyjaciele Rosjanie nie będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dziękuję, Panie Generale Jaruzelski! 25.04.12, 15:20 Jakaś autoagresja z tym towarzyszem? Nie wyzywajcie mnie, z łaski swojej towarzyszu obraza, od swojej rodziny i kumpli. Swojemu idolowi Urbanowi też podziękowaliście, czy tylko Jaruzelskiemu i Kiszczakowi - co, propagandzisto Putina i MAK? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Dziękuję, Panie Generale Jaruzelski! 25.04.12, 15:23 Ależ to wy tow. indeed nazywacie mnie tak jak członków swojej rodziny i kumpli. A byłoby mi wstyd przynależeć do takiego środowiska. I macie coś tow. indeed do powiedzenia o Kuklińskim czy nie? Bo skaczecie po tematach jak mucha po gó...e. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 PRL i komuna se ne vrati 25.04.12, 15:37 na szczęście - choćbyście wylali za nią morze łez, towarzysze. "Tym, którzy sądzą, że do 1989 roku Polską rządziły sterowane z Moskwy władze nie realizujące polskiego interesu narodowego, łatwiej jest uznać pułkownika za bohatera. Dla tych , którzy pozytywnie oceniają PRL, współpraca z wywiadem USA, wówczas wroga Polski, to zdrada." edu.newsweek.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=1000000046 Tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Bez odbioru nt. 26.04.12, 07:55 To skąd tow. indeed weźmiecie wytyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 PRL i komuna se ne vrati. 25.04.12, 15:54 na szczęście - choćbyście wylali za nią morze łez, towarzysze. "Tym, którzy sądzą, że do 1989 roku Polską rządziły sterowane z Moskwy władze nie realizujące polskiego interesu narodowego, łatwiej jest uznać pułkownika za bohatera. Dla tych , którzy pozytywnie oceniają PRL, współpraca z wywiadem USA, wówczas wroga Polski, to zdrada." edu.newsweek.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=1000000046 Tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Można by jeszcze dodać, że jakby 25.04.12, 16:19 jakiś Amerykanin (z narodu, który jak wiadomo świeci wzorem wiedzy ogólnej, szczególnie z geografii Kogo by tu napaść następną razą ;)) ), na podstawie informacji naszego bohatera, przywalił atomówką (ma się rozumieć z chirurgiczną precyzją) w te wstrętne ruskie wojska na naszym terenie, to ona atomówka selektywnie (jak to atomówka) oczyściła by nasz Kraj z komuny, ruskich i innych takich ... I wszyscy mielibyśmy dziś PROMIENNE uśmiechy, a nie narzekali w kółko ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Zakochałeś się 25.04.12, 17:05 towarzyszu absi, że tak łazisz za mną po całym FK i wpisujesz wyłącznie pod moimi postami? Przykro mi bardzo, znajdź sobie inny obiekt pożądania, nie jestem twoimi karesami zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k [...] 26.04.12, 09:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Kukliński dowiódł,że był patriotą,Mazowiecki -nie! 26.04.12, 09:06 obraza.uczuc.religijnych napisał: I rozumiem że na temat Kuklińskiego nie macie żadnych argumentów ---> Nikt nie musi bronić Kuklińskiego, bo on, całym swym życiem, dowiódł, że kocha swoją Ojczyznę - w przeciwieństwie do Tadeusza Mazowieckiego, który przez całe swe nędzne życie (od lat pięćdziesiątych!) udowadniał, że kocha komuchów, bolszewików, ruskich ... nawet Niemców - a Polaków nienawidzi (chyba, że członków właściwej Partii)! Odpowiedz Link Zgłoś
pi.r2 Re: Dziękuję, Panie Generale Jaruzelski! 25.04.12, 15:17 indeed4 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/w,28,53880567,53880567,Dziekuje_Panie_Generale_Jaruzelski_.html > > Podziękowaliście w zeszłym roku za stan wojenny swojemu idolowi, towarzyszu obr > aza? Dobre !!! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 [...] 25.04.12, 15:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Po co się Rosjanie na raport wysilali? 26.04.12, 07:57 Ale wy jesteście głupiutki tow. indeed. Pytanie w tytule posta zadał michaś z pkp. Nauczcie się czytać ze zrozumieniem a nie po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Stwierdzenia faktu nie nazywaj pytaniem. 26.04.12, 09:16 obraza.uczuc.religijnych napisał: Pytanie w tytule posta zadał michaś z pkp. ---> Argumentów na to jest tak dużo, że nie zagdaczesz ich żadnym zapewnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych [...] 26.04.12, 09:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k [...] 26.04.12, 09:27 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Stwierdzenia faktu nie nazywaj pytaniem. 26.04.12, 09:30 Juz lepiej się nie wypowiadaj bo nawet w takiej sprawie kłamiesz i manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 14:58 No już odwal się od Ryśka Kuklińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tullus_hostiliusz Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 15:03 Każdy może się nawrócić. Nigdy nie jest za późno, aby przestać być świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 15:06 To właśnie zrobił Mazowiecki nawrócił się i przestał być świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
tullus_hostiliusz Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 15:16 To dobrze, że Mazowiecki poszedł w ślady Kuklińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 15:24 No raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
tullus_hostiliusz [...] 25.04.12, 15:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
caanisluupus.x Otworzyć "zbór zastrzeżony" IPNu 25.04.12, 15:00 wtedy wszystkie ikony i autorytety w Polsce runa niczym mur berliński. indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Otworzyć "zbór zastrzeżony" IPNu 25.04.12, 15:04 Szkoda było by Polski.Obciach na cały świat! Odpowiedz Link Zgłoś
caanisluupus.x kpisz? 25.04.12, 15:08 zoil44elwer napisał: > Szkoda było by Polski.Obciach na cały świat! cały świat wie o tym tylko w Polsce to temat tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: kpisz? 25.04.12, 15:15 Cały świat wie? Polskie media podawały: CAŁY ŚWIAT wstrzymał ODDECH na wieść o chorobie JP2! Cały świat był na bezdechu przez 2 tydnie? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Otworzyć "zbór zastrzeżony" IPNu 25.04.12, 15:06 caanisluupus.x napisał: > wtedy wszystkie ikony i autorytety w Polsce runa niczym mur berliński. > > > > indris napisał: > > > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > > No comment. mnie tylko jedna interesuje, teczka Albiny:) Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski6 "Pelzajacy pucz": Zolw Mazowiecki powraca do 25.04.12, 15:03 knajackiego jezyka Urbana ze stanu wojennego; wiec Szaniaawski moze miec racje indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: "Pelzajacy pucz": Zolw Mazowiecki powraca do 25.04.12, 15:06 Siła spokoju mUmii Wolności(UDecji)! Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski6 Jakos ostatnio dziad podenerwowany cusik; jeszcze 25.04.12, 15:09 wylewu od wypluwania zolci dostanie... zoil44elwer napisał: > Siła spokoju mUmii Wolności(UDecji)! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz To chyba przejęzyczenie? 25.04.12, 15:08 Raczej mogło chodzić o CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
pi.r2 Re: To chyba przejęzyczenie? 25.04.12, 15:18 wlodzimierz.ilicz napisał: > Raczej mogło chodzić o CIA. To raczej pewnik,że dla kogoś musiał Tadeusz służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: To chyba przejęzyczenie? 25.04.12, 15:19 NKWD zlikwidowano w 1946 gdy T Mazowiecki miał 17 lat.To raczej był dzieckiem(Pawką Morozowem) pułku NKWD a nie agentem. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 15:17 zadenuncjował biskupa Czesława Kaczmarka wiec jest to wysoce prawdopodobne, przez niego bp Kaczmarek trafił do stalinowskiego kacetu Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 16:05 oszolom-z-radia-maryja napisał: "zadenuncjował biskupa Czesława Kaczmarka..." Jest to nieprawda. Mazowiecki opublikował artykuł na temat procesu bp Kaczmarka Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Faktycznie. Szaniawska szmata rzekła sobie coś 25.04.12, 16:46 takiego w jedenastej minucie nagrania: www.radiomaryja.pl/dzwieki/2012/04/2012.04.25.akt05.mp3 "W młodości niewątpliwie, w ramach PAX-u agent sowieckiego NKWD razem z Piaseckim..." Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeziobro "Rydzykbył agentem STASI" 25.04.12, 18:44 jak to polak, donosil dla rozrywki. taka jego patriotyczna natura. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Dziwiłbym się, gdyby nie był. 25.04.12, 18:49 indris napisał: "Mazowiecki był agentem NKWD" ---> Jego zachowanie od lat pięćdziesiątych poprzez sześćdziesiąte, osiemdziesiąte oraz po 89 roku, świadczy jednoznacznie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeziobro [...] 25.04.12, 18:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow nie wiem czy był agentem ale to napisał 25.04.12, 18:49 Proces ks. bp. Kaczmarka udowodnił również naocznie, i to nie po raz pierwszy, jak dalece imperializm amerykański, pragnący przy pomocy nowej wojny, a więc śmierci milionów ludzi, narzucić panowanie swe go ustroju wyzysku i krzywdy społecznej krajom, które obrały nową drogę dziejową, usiłuje różnymi drogami oddziaływać na duchowieństwo oraz ludzi wierzących i kierować ich na drogę walki z własną ojczyzną, stanowiącą wspólne dobro wszystkich obywateli. Przedstawiając się jako obrońca cywilizacji chrześcijańskiej, imperializm amerykański dokonuje nadużycia, pragnąc oszukać katolików w krajach demokracji ludowej, w szczególności Polsce, że nowa wojna, wojna dokonywana przy pomocy neohitlerowskiego Wehrmachtu ma pozostawać w zgodzie z dobrem Kościoła. To nadużycie wymaga stanowczego odporu od nas, którzy wiemy że dobrem Kościoła nie jest wojna, a katolicyzm pełni swą misję przez apostolstwo, a nie przez siłę polityczną i militarną. Stawiający na skłócenie wewnętrzne Polaków imperializm amerykański musi otrzymać stanowczą odprawę od polskich katolików W szczególności ważne jest wyraźne i stanowcze odcięcie się od tych usiłowań przez władzę kościelną w Polsce - Episkopat, na przeciwstawienie którego interesom naszego narodu i jego nowej drodze rozwojowej liczy wciąż imperializm amerykański (...) ...... To tylko fragment dużej publikacji Tadeusza Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: nie wiem czy był agentem ale to napisał 25.04.12, 18:58 Takich kwiatków w "twórczości" Tadeusza M było multum! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 bezpośrednio nie był 25.04.12, 19:08 ...ale -należał do PAX-u -PAX powstał pod auspicjami NKWD -współpracownikiem NKWD był Bolesław Piasecki ...więc mamy tu do czynienia z pewnym skrótem myślowym. Osobiście nie do końca bym się pod tym podpisał. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlo.w.i.e.k Nie była to bierna obecność.Aktywnie,z przekonania 25.04.12, 20:46 piotr7777 napisał: należał do PAX-u ---> udzielał się w nagonce na polskich patriotów, na uczciwych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz "bezpośrednio nie był" Naprawdę? 25.04.12, 20:56 piotr7777 napisał: > ...ale > -należał do PAX-u > -PAX powstał pod auspicjami NKWD > -współpracownikiem NKWD był Bolesław Piasecki > > ...więc mamy tu do czynienia z pewnym skrótem myślowym. > > Osobiście nie do końca bym się pod tym podpisał. niniwa2.cba.pl/boleslaw_piasecki.htm "- Zdawało się, że Piasecki to brat-łata - wspomina Micewski. - Z chwilą jednak, gdy napotykał we własnej grupie opór polityczny, twardniał i zmieniał się zupełnie. Ja tego doświadczyłem w 1956 roku. Nadzieja na suwerenność, liberalizacja - nas młodych porywały i fascynowały. Tymczasem on od początku był kontra. Mówił, że to wszystko robią Żydzi, cyniczni faceci, którzy chcą Polskę narazić na nowy rozlew krwi itd. Zanim jeszcze wystąpiłem z PAX-u wyrzucił Mazowieckiego i Zabłockiego dlatego, że oni orientowali się na frakcje liberalne." "Wydawało się, że Piasecki poniósł klęskę. - W czasie pierwszej wizyty, po zwolnieniu kardynała Wyszyńskiego z więzienia - opowiada Tadeusz Mazowiecki - Prymas powiedział do nas, wtedy tzw. młodych w tworzącym się "Znaku": nie kopać leżącego. Na własne uszy słyszałem: nie kopać leżącego. Prymas nie chciał, żebyśmy zadali PAX-owi ostateczny cios. Nie chciał i nie przykładał do tego ręki. I to mnie zdumiało..." Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: nie wiem czy był agentem ale to napisał 25.04.12, 20:39 Przedstawiając się jako obrońca cywilizacji chrześcijańskiej, imperializm amerykański dokonuje nadużycia, pragnąc oszukać katolików w krajach demokracji ludowej, w szczególności Polsce, że nowa wojna, wojna dokonywana przy pomocy neohitlerowskiego Wehrmachtu ma pozostawać w zgodzie z dobrem Kościoła. To nadużycie wymaga stanowczego odporu od nas, którzy wiemy że dobrem Kościoła nie jest wojna, a katolicyzm pełni swą misję przez apostolstwo, a nie przez siłę polityczną i militarną. Obecnie "neohitlerowski Wehrmacht" zastąpił kapitał a Kościół zmienił zdanie. --------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
3alfa.alfa Możliwe skora nasza rodzima bezpieka była na posył 25.04.12, 21:18 indris napisał: > Tak powiedział kilka minut trmu w Radiu Maryja dr Józef Szaniawski. > No comment. posyłki mazowieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 [...] 25.04.12, 22:42 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 25.04.12, 22:54 To jest list który pan Józef Szniawski napisał z więzienia w 985. roku, do którego dostał się po wpadce. Szanowny Obywatelu Generale! Zwracam się do Obywatela Generała z serdeczną prośbą o dopomożenie mi w sytuacji, w jakiej się znalazłem, a jednocześnie rozważenie, czy moja osoba nie byłaby przydatna dla celów i działalności organów podległych Obywatelowi Generałowi. To motto, które zacytowałem na wstępie,(...) stanowi wyraz mojej skruchy i głębokiego żalu z powodu tego, co zrobiłem. Jest to żal i skrucha prawdziwa, a tym prawdziwsza, że nie bierna, tylko czynna. Nie biernym siedzeniem w więzieniu, ale czynną działalnością za pośrednictwem MSW chcę odpokutować swoje czyny. I właśnie dlatego zwracam się do Obywatela Generała, aby stworzył mi taką szansę : serdecznie proszę nie kierować mej sprawy do sądu. Chcę „powstać” dokładnie tam, gdzie upadłem. Chcę działać, a myślę, że potrafię przeciwko Radiu Wolna Europa, jeśli to będzie możliwe w Monachium lub jeśli nie, to w kraju. A jeśli i to jest niemożliwe, to chcę współpracować z MSW przeciwko wrogom Polski Ludowej, w tym zwłaszcza przeciwko wywiadowi amerykańskiemu i opozycji wewnętrznej. Obywatelu Generale, pragnę zapewnić, że to co piszę, nie jest li tylko wynikiem tego, że siedzę w więzieniu, że nie jest to podanie swoistą bezczelnością z mojej strony, tylko świadomą, ideową decyzją.(...) Tuż przed tzw. wydarzeniami marcowymi w 1968 roku sam i z własnej inicjatywy zgłosiłem się do mojego znajomego mjr. Płatka z KD MO Warszawa Mokotów, aby mu zrelacjonować ówczesną sytuację w środowisku studenckim na UW. Następnie powtórzyłem to samo dwu pracownikom SB, których major zaprosił specjalnie na drugi dzień. Nie muszę dodawać, że byłem oczywiście przeciwnikiem tworzącej się już wtedy opozycji KOR-owskiej - właśnie na Wydziale Historii UW. Szanowny Obywatelu Generale Biorę na siebie odpowiedzialność za to, co rzeczywiście zrobiłem. Niczemu nie zaprzeczam, ale w historii zdarzało się, że winnym zamieniano karę na pokutę(nie religijną oczywiście - tylko polityczną, wojskową itp.). O to proszę. Postaram się zasłużyć na wyrozumiałość, wspaniałomyślność i także na zaufanie, o które proszę. To w kwestii moralnej. Natomiast w kwestii politycznej : kto w 1985 r. w dającej się przewidzieć przyszłości jest wrogiem PRL, socjalizmu. Ja? Może to władze w 1968, 1973, a także obecnie w 1985 nie potrafiły wykorzystać mnie jako ideowego współpracownika. Może to nie tylko ja zrobiłem błąd, ale i władze(w tym MSW), które wypuściły z Polski Najdera, Kalabińskiego i innych, przez lata nie poznając się na ich rzeczywistych poglądach i działalności.(...) Chciałem podkreślić raz jeszcze, że nigdy nie byłem i nie jestem wrogiem Polski Ludowej, ustroju socjalistycznego, sojuszu PRL-ZSRR. Wręcz odwrotnie. Dawałem temu wyraz zarówno jako działacz młodzieżowy, na studiach na UW, jak w okresie mojej działalności zawodowej i społecznej w PAP, PA Interpress, TPPR, Centrum Kształcenia Ustawicznego. Nawet w moich kontaktach z redaktorami RWE : Trościanką i Ptaczkiem.(...)Chciałem ujawnić władzom moją współpracę z RWE już właściwie w 1981 r., kiedy zrozumiałem bezsens swej działalności, ale nie miałem odwagi(...). Chciałem ujawnić swoją współpracę z RWE zarówno dlatego, że uważałem to za swój błąd życiowy i chciałem się od tego uwolnić, jak i ze względu na swoją działalność po 1980 r. z pobudek ideowo-politycznych. Wreszcie wchodziły w grę względy rodzinne, gdyż obawiałem się o karierę artystyczną mojej żony(Halina Frąckowiak), która nie orientowała się w mych kontaktach z RWE, ale za to znała moje negatywne poglądy na temat KOR, KPN i opozycji, i poparcie dla generała Jaruzelskiego(nawet nasz 5-letni syn Filip je znał).(...) Potrafiłem przekonywać na rzecz Polski Ludowej, socjalizmu i sojuszu z ZSRR całe grupy dorosłych i młodzieży. Czyniłem to sam z własnej inicjatywy, własnych przekonań polityczno-ideowych. Nikt mi tego nie kazał robić i nie udzielał instrukcji(...). Już po wprowadzeniu stanu wojennego(około 20 XII 1981) zgłosiłem się do sekretarza generalnego ZG TPPR - sam z własnej inicjatywy, by omówić z nim, jak w zmienionych warunkach propagować przyjaźń polsko-radziecką.(...) Wpłynąłem na moją żonę(Halinę Frąckowiak), aby nie ulegała presji większości środowiska artystycznego i nie brała udziału w bojkocie TV. Odwrotnie, uczestniczyła Ona w wielu ważnych dla władz w tym czasie imprezach polityczno-artystycznych. Proszę przyjąć moje zapewnienie, że tak szczerze żałuję mojej współpracy z RWE, tak samo szczerze chcę się teraz zrehabilitować, jeśli tylko Obywatel Generał znajdzie dla mnie taką możliwość i szansę. Proszę o wnikliwe rozpatrzenie wszystkich za i przeciw, pozostaję z wyrazami szacunku. Józef Szaniawski -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Ładna lojalka Szaniawskiego :) 26.04.12, 09:10 erte2 napisał: To chyba wyrzuty sumienia każą mu deprecjonować lepszych od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: "Mazowiecki był agentem NKWD" 26.04.12, 09:25 Zupełnie jakbym czytała list Ziobro do panaprezesa... Odpowiedz Link Zgłoś