Dodaj do ulubionych

Petycja do Jarosława Gowina

28.06.12, 16:39
Panie Ministrancie Sprawiedliwości! Mówi Pan "Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że obraza uczuć religijnych powinna podlegać karze."
Otóż ja wierzę w nieistnienie Boga (w rozumieniu Kościoła Katolickiego) jak i wszelakich innych bogów (w rozumieniu rozmaitych kościołów). Jest to wiara, bo nie daje się udowodnić na gruncie racjonalnym (do końca) prawdziwości tego, że żaden bóg nie istnieje.
Dlatego też wyrok wydany przez sędziego Żurka na Dodę obraża uczucia religijne - moje i tysięcy Polaków myślących podobnie do mnie i podobnie do mnie wierzących w nieistnienie bogów.
Wierzę, że dopilnuje Pan, aby rzeczony sędzia został postawiony przed sądem, który, jak wierzę (znowu ta cholerna wiara) ukarze go z należytą surowością ale i umiarkowaniem.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 16:42
      Jeśli na poważnie zorganizowałbyś petycję do Parlamentu, o likwidację tego zapisu, możesz liczyć na mój podpis.
      • l_zaraza_l Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 16:52
        humbak napisał:

> Jeśli na poważnie zorganizowałbyś petycję do Parlamentu, o likwidację tego zapi
        > su, możesz liczyć na mój podpis.

I mój.
        • ave.duce Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 18:56
          I mój.
      • lackzadek Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 17:17
        humbak napisał:

> Jeśli na poważnie zorganizowałbyś petycję do Parlamentu, o likwidację tego zapi

Mój też!
      • hummer I mój /nt 28.06.12, 17:32
        humbak napisał:

• superspec Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał Dodę 28.06.12, 16:44
      bo najważniejszy jest pokój w społeczeństwie polskim.Nie potrzeba nam wojen religijnych tylko rozwoju w spokoju.
      • l_zaraza_l Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 16:56
        superspec napisał:

> bo najważniejszy jest pokój w społeczeństwie polskim.Nie potrzeba nam wojen rel
        > igijnych tylko rozwoju w spokoju.

Czyli uważasz, że fakt, iż jedna grupa będzie mogła ciągać ludzi po sądach za byle pierdołę (wszak nie można mieć pojęcia co czyje uczucia religijne urazi) w sytuacji, gdy inna grupa nie ma narzędzi, by "się zrewanżować", jest stanem równowagi? Tak rozumiesz pokój?
        • superspec To wszystko przez historię najnowszą 28.06.12, 17:03
          w której to ateiści nieźle narozrabiali (Stalin, Mao itd.). I teraz trzeba za to płacić nam niewierzącym.
          • l_zaraza_l Re: To wszystko przez historię najnowszą 28.06.12, 18:09
            superspec napisał:

> w której to ateiści nieźle narozrabiali (Stalin, Mao itd.). I teraz trzeba za t
            > o płacić nam niewierzącym.

Przed Stalinem i Mao nic się działo?
            • superspec Działo się ale wtedy wierzący rozrabiali 28.06.12, 18:20
              Trzeba im to przypominać ale to nie zwalnia z odpowiedzialności za niechlubną przeszłość ateizmu.
              • calun_torunski Re: Działo się ale wtedy wierzący rozrabiali 29.06.12, 08:24
                > Trzeba im to przypominać ale to nie zwalnia z odpowiedzialności za niechlubną p
                > rzeszłość ateizmu.

?????????????????????????????????????

to, ze ktos walczy z kosciolem (jak onegdaj chrzescijanstwo z kultem Mitry czy Ateny, za co chrzescijanie zyskali miano atesitow) nie czyni go ateista - moze bowiem okazac, ze w sowich wiezieniach trzyma tysiace ateistow, ktorzy nie chca wyznawac jego nowej religii

jednym slowem zbrodnie Stalina to nie zbrodnie ateizmu, tylko zbrodnie komunizmu

• sclavus Coś ci się popier.... 28.06.12, 18:53
            Jestem ateistą - nie mam nic wspólnego z ateizmem...
            Jestem ateistą - nie mam nic wspólnego z maoizmem...
            Jestem ateistą - po prostu a ateizm jest po prostu - jak nazwa wskazuje - niewiarą w istnienie jakiejkolwiek siły wyzszej, czy nadprzyrodzonej...
            Komuniz, czy maoizm ma o wiele więcej wspólnego z wiarą niż myślisz - jest czymś w rodzaju religii a to, że walczył z kościołem, nie czyni z ruchu ateizmu...
            Wygląda, że powinieneś się poduczyć nieco, żeby nie szafować więcej, takimi obiegowymi bzdurami
            • superspec To ty nie jesteś ateistą 28.06.12, 19:05
              tylko mężem świętym.:)
          • calun_torunski kukulki podrzucaja Stalina i Mao ateistom 29.06.12, 08:19
            ale ten zabieg pokazuje ignorancje kukulki

nic w zyciu i tworczosci obu tych panow nie swiadczy o tym, ze byli ateistami, wrecz przecwnie byli wyznawacami swoich obklakanczych religii, wykluczajacych wolnosc i umysl

oni przeciez gnebili ludzi samodzielnie myslacych, takich o ktorych wiedzieli, ze sie nie dadza podporzadkowac ich nowych religii

wszystko w ideologii, frazeologii, obrzedach u Stalina i Mao bylo kopia odpowiednikow religijnych - funkcje swietych obiektow przejely panstwo,narod, produkcja, postep, komitet, armia, pochody

ateizm nie polega na odrzuceniu jednych bogow i zastapieniu ich innymi bozkami, pojeciami, zakleciami - ale na odrzuceniu wszelkiego jarzma krepujacego umysl i wolnosc jednostki

ateisty nie zadowala zastapienie ksiedza towarzyszem partyjnym i indeksu koscielnego indeksem partyjnym i z tego powodu na kukulcze zakusy patrzy z obrzydzeniem
            • humbak Re: kukulki podrzucaja Stalina i Mao ateistom 29.06.12, 08:23
              Zauważ jednak że ateizm to nie jest areligijność, tylko zaprzczeczenie istnienia boga/ów.
              Nie piszę tego by poprzeć tezę że ateiści muszą się wstydzić za wyżej wymienionych. Stawianie tak sprawy uważam za niedorzeczne. Chodzi tylko o uporządkowanie pojęć.
              • calun_torunski kukulki podrzucaja Stalina i Mao ateistom 29.06.12, 08:35
                Zauważ jednak że ateizm to nie jest areligijność, tylko zaprzczeczenie istnieni
                > a boga/ów.
                > Nie piszę tego by poprzeć tezę że ateiści muszą się wstydzić za wyżej wymienion
                > ych. Stawianie tak sprawy uważam za niedorzeczne. Chodzi tylko o uporządkowanie
                > pojęć.

to w ramach uporzadkowania pojec chrzescijan powszechnie nazywano atestami - za to ze odmawiali czczenia rzymskich bogow

w celu uporzadkowania pojec nalezy zauwazyc, ze dla ateisty:

1. hipoteza boga nie ma zadnego dowodu
                2. historia wskazala szkodliwosc wplyw religii na panstwo
                3. rozdzial kosciola i panstwa powinien byc kompletny
                4. uczucia religijne nie maja zadnej wartosci
                5. szkodliwy wplyw religii na umysly obywateli jest smutnym faktem, z ktorym niestety nie mozna wiele zrobic (emocje plus tresura od dziecinstwa kontra racjonalnosc ..)
                • humbak Re: kukulki podrzucaja Stalina i Mao ateistom 29.06.12, 08:54
                  Co do pierwszego to raczej agnostycyzm jednak.
            • superspec Marksizm to nauka nie religia 29.06.12, 21:40
              Czy ktoś normalny zaprzeczy konfliktowi między pracą a kapitałem albo temu że kapitalizm rozwija się cyklicznie?
        • boblebowsky Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 17:19
          l_zaraza_l napisała:

> superspec napisał:
          >
          > > bo najważniejszy jest pokój w społeczeństwie polskim.Nie potrzeba nam woj
          > en rel
          > > igijnych tylko rozwoju w spokoju.

> Czyli uważasz, że fakt, iż jedna grupa będzie mogła ciągać ludzi po sądach za b
          > yle pierdołę (wszak nie można mieć pojęcia co czyje uczucia religijne urazi) w
          > sytuacji, gdy inna grupa nie ma narzędzi, by "się zrewanżować", jest stanem rów
          > nowagi? Tak rozumiesz pokój?

Nie grupa tylko jeden człowiek, który poczuł się urażony. Widzisz, twoje uczucia obraża wiszący biernie w sejmie krzyż, a jego kiedy ktoś poddaje pod wątpliwość źródło jego wiary i boga. Facet ma prawo czuć się urażony. Wyrok sądu uważam jednak z idiotyczny.
          • humbak Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 17:29
            Nie do końca tak. Doda nie poddałą w wątpliwość. Ona się w sposób obraźliwy z punktu widzenia wierzącego, wyraziła o jego pochodzeniu.
            Warto porównać z niedawnym przypadkiem Nergala.
          • l_zaraza_l Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 18:14
            boblebowsky napisał:

> Nie grupa tylko jeden człowiek, który poczuł się urażony. Widzisz, twoje uczuci
            > a obraża wiszący biernie w sejmie krzyż, a jego kiedy ktoś poddaje pod wątpliwo
            > ść źródło jego wiary i boga. Facet ma prawo czuć się urażony. Wyrok sądu uważam
            > jednak z idiotyczny.

Tak. Ten krzyż jak i inne wiszące w urzędach, sądach i innych instytucjach państwowych obraża moje uczucia i wzbudza we mnie przekonanie, że prawodawca jak i instytucje państwowe działają pod jego 'presją". Mam prawo do takiej opinii a Konstytucja gwarantuje neutralność światopoglądową ww. instytucji.
          • 99venus Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 19:17
            naprawdę wierzysz,że proces nie miał podłoża politycznego?senator PiS,sławny kibic piłkarski nagle doznał olśnienia?
      • ave.duce Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 19:11
        superspec napisał:

> bo najważniejszy jest pokój w społeczeństwie polskim.Nie potrzeba nam wojen rel
        > igijnych tylko rozwoju w spokoju.

Możesz sobie uważać, co Ci się żywnie podoba.
        Łatwo sobie uważać, kiedy bezpodstawnie karzą innych.
      • 99venus Re: Jestem ateistą i uważam że sąd dobrze ukarał 28.06.12, 19:14
        i dlatego mam podlegać okupacji mentalnej przez parafialną ciemnotę i ministranta Gowina?
        popieram bez żadnych zastrzeżeń mena.
    • zapijaczony_ryj Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 16:51
      Popieram.
      Ja też nie wierzę w Boga, a co nie wierzę, bo nie chcę.
      I nawet twierdzenie Tomasza z Akwinu, ze człowiek jako istota niedoskonała nie jest stanie poznać istoty tak doskonałej jak Bóg (O ile dobrze zapamiętałem z wykład ów filozofii, bo to bardzo dawno było) -do mnie nie trafia, tak samo jak to, ze 2+2 =5, albo to , ze czarne jest białe, a białe jest czarne!
    • lump-1 Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 17:23
      > Wierzę, że dopilnuje Pan, aby rzeczony sędzia został postawiony przed sądem

Mam nadzieję, że nie rozumiesz co napisałeś.
      • 99venus Re: Petycja do Jarosława Gowina 28.06.12, 19:18
        osąd moralny pana sędziego już się dokonał.
    • lionold Re: do Jarosława Gowina petycja to mało 28.06.12, 21:45
      do niego potrzebna jest ci najmniej Putin_cja.
      • m_janowski Do Jarosław Gowin 24.09.12, 11:30
        Gratuluje Panie Ministrze Gowin podejmowanych decyzji. Jest Pan wspaniałym Ministrem, uczciwym i sprawiedliwym. Takich właśnie ministrów potrzebuje Państwo Polskie, które obywateli powinno traktować na równi w prawach i obowiązkach wobec ojczyzny.
        Mam nadzieję, że zostanie Pan Prezydentem, a wtedy Polska będzie ostoją przykładnego Państwa sprawiedliwego i solidarnego wobec wszystkich obywateli.
        • ave.duce Do M_Janowski 24.09.12, 17:13
          Laurkę Gowinowi już napisałeś.
          Co dalej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka