Dodaj do ulubionych

Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND rulez!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 14:05
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040701&id=sw21.txt
No ja po prosu kiedyś się ze śmiechu udławię i oskarżę ND o uszkodzenie
zdrowia...

Może oprócz podskakiwania (to jest absolutny hit!), puszczania oczka,
mrugania napiszą jeszcze że śpiewał pieśni religijne, modlił się oraz
pierdział i stepował równocześnie.
Obserwuj wątek
    • niezlomny.prawicowiec Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru 01.07.04, 14:43
      Gość portalu: Skaczący Embrion napisał(a):

> www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040701&id=sw21.txt
      > No ja po prosu kiedyś się ze śmiechu udławię i oskarżę ND o uszkodzenie
      > zdrowia...
      >

A bąbe na ryj chcesz ?!
      > Może oprócz podskakiwania (to jest absolutny hit!), puszczania oczka,
      > mrugania napiszą jeszcze że śpiewał pieśni religijne, modlił się oraz
      > pierdział i stepował równocześnie.
    • Gość: pobozny embrion ja w wieku 12 tygodni juz odmawialem rozaniec IP: 211.185.202.* 01.07.04, 14:48
    • Gość: i mrugają do niego A plemniki Rydzyka podskakują w odbytach chłopców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 15:11
      Moc!
      • Gość: uciekająca wiedźma A plemniki Rydzyka podskakują w odbytach chłopców IP: *.crowley.pl 12.07.04, 21:16
        Gość portalu: i mrugają do niego napisał(a):

> Moc!
        :))))))))
    • douglasmclloyd Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru 01.07.04, 15:30
      Gość portalu: Skaczący Embrion napisał(a):

> <a
      href="http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040701&id=sw21.txt"target="_blank">www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040701&id=sw21.txt</a>
      > No ja po prosu kiedyś się ze śmiechu udławię i oskarżę ND o uszkodzenie
      > zdrowia...
      >
      > Może oprócz podskakiwania (to jest absolutny hit!), puszczania oczka,
      > mrugania napiszą jeszcze że śpiewał pieśni religijne, modlił się oraz
      > pierdział i stepował równocześnie.

Szkoda, że cię nie wyskrobali.
    • Gość: Puchatek Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.crowley.pl 01.07.04, 15:33
      Hmmm. Ja nie trawię ND, ale akurat tę samą informację można było przeczytać we
      wczorajszej Gazecie Wyborczej (na drugiej stronie wydania
      ogólnopolskiego,podaję link:

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49623.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F2156%2Fm2156776.jpg

(to jest link do "obrazka" (jpg) z drugą stroną wczorajszej (30.06) wyborczej,
      za długi, ale można go sobie wpisać i zadziała.

Podaję tekst za Wyborczą:

"W 12 tygodniu od poczęcia dziecko umie już ziewać, ssać kciuk (zdjęcie
      powyżej), przecierać oczy, przeciągać się, wiercić i kopać. W 18 tygodniu
      otwoera oczy (...). W 26 tygodniu uśmiecha się, płacze i czka. (...)"

Każdy chętny może sobie to przeczytać we wczorajszej Wyborczej.

Więc - niezależnie od generalnej głupoty Organu LPRowców nie warto atakowac
      tekstu tylko dlatego, że tam się znalazł.

Dziecko w 12 tygodniu RZECZYWIŚCIE tak się zachowuje... Nie jest - wbrew
      postulatom dogmatycznych proaborcjonistów - "nieświadomym płodem" etc. Nie
      chodzi mi o dyskusję światopoglądoawą, bo to zupełnie inny temat. Ale fakty są
      faktami....
      • Gość: Prosiaczek Drogi Puchatku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 16:08
        Czy to ma znaczenie kto wypisuje głupoty?

Poza tym jak ktoś pisze, że 12 tygodniowy płód podskakuje to musi być naprawdę
        wyjątkowym kretynem. 12 tygodniowy płód nie ma jeszcze wykształconych powiek,
        więc ruszać mu nimi ciężko.

Poza tym kwestia aborcji jest sprawą światopoglądu i co nie ma możliwości
        ustalenia w tej kwestii "prawdy jedynej". Płód bez matki w tym wieku nie ma
        żadnych szans na egzystencję i co do tego nikt wątpliwości nie ma.

Zupełnie jednak nie rozumiem dlaczego tzw. "obrońcy życia poczętego" poprzez
        swoją pokrętną logikę sami sugerują jakiś zdecydowanie niższy status takiego
        stworzenia. Żądają oni jakichś śmiesznie niskich kar dla osób według
        nich "mordujących" (lekarzy dokonujących aborcji), wyraźnie dystansując skalę
        takiej zbrodni od zabójstwa dziecka które opuściło już łono matki. W ten sposób
        ośmieszają się i paradoksalnie potwierdzają niepełne człowieczeństwo płodu.
        Zagadką pozostaje dla mną czemu antyaborcjoniści najzwyczajniej w świecie nie
        żądają objęcia płodu tymi samymi prawami co osoby wiodącej już żywot poza łonem
        matki? Przecież zgodnie z ich tezami jest to taki sam człowiek jak każdy inny,
        posiadający duszę, itp, itd., a więc powinien jego "morderca" odpowiadać z
        identycznych paragrafów K.K. jak każdy inny zabójca. To zatem chyba powinno być
        celem każdego uczciwego przeciwnika aborcji, a nie obrzydliwe i niesmaczne w
        ich ustach klasyfikowanie istot ludzkich do dwóch różnych kategorii:
        jedna "warta" 2 lata w zawieszeniu a druga 25 lat lub dożywocie... Iście
        szatańska jest to koncepcja, "pseudo-obrońców-życia".
        • Gość: Puchatek Re: Drogi Puchatku! IP: *.crowley.pl 01.07.04, 16:21
          Gość portalu: Prosiaczek napisał(a):

> Czy to ma znaczenie kto wypisuje głupoty?

Dlaczego głupotą nazywasz wszystko, co się nie zgadza z Twoją wizją świata? To
          doktrynerstwo, prosiaczku.

> Poza tym jak ktoś pisze, że 12 tygodniowy płód podskakuje to musi być
          > naprawdę
          > wyjątkowym kretynem.

Azaliż? :)
          A to mianowicie dlaczego?
          Oczywiście, jeśli "podskakiwanie" rozumiesz jako "odbijanie się nogami od
          ziemi", to 12 tygodniowe dziecko nie podskakuje :) Ale chyba nie o to chodziło.
          Raczej o energiczne, dynamiczne ruchy, które dziecko w 12 tygodniu owszem,
          wykonuje, co można zobaczyć nawet na zwykłym USG. Masz dzieci, prosiaczku? Ja
          mam dwoje i widziałem to na USG.

> 12 tygodniowy płód nie ma jeszcze wykształconych powiek,
          > więc ruszać mu nimi ciężko.

A kto pisał o ruszniu powiekami w 12 tygodniu? Tam stało, że "przeciera oczy",
          czytaj uważnie.

> Poza tym kwestia aborcji jest sprawą światopoglądu i co nie ma możliwości
          > ustalenia w tej kwestii "prawdy jedynej".

Możemy długo dyskutować, ale ja wcale niepisałem nic nt. aborcji. Pisałem
          tylko, że te ruchy dziecka (możesz to nazywać płodem, jeśli ci to bardziej
          odpowiada) w 12 tygodniu to żadne wielkie odkrycie, tyle, że tym aparatem można
          to dokładniej obejrzeć.

> Płód bez matki w tym wieku nie ma
          > żadnych szans na egzystencję i co do tego nikt wątpliwości nie ma.

Jasne. Nikt także nie ma wątpliwości, że noworodek nie ma szans przeżycia bez
          pomocy. Ani dorosły człowiek na przykład sparaliżowany. A żadnemu z nich nie
          odmaiwa się bycia człowiekiem. Zostawmy dyskusję o aborcji, bo to bez sensu.
          Nie o tym pisałem, powtarzam.

NIEZALEŻNIE od naszych poglądów pro- lub antyaborcyjnych warto przyswoić pewne
          obiektywne, medyczne fakty. Metoda obrazowania opisana w pracie (wykorzystująca
          rozbudowany aparat USG) pokazuje po prostu pewne fakty o tym, jak zachowuje się
          dziecko (płód, jeśli się uprzesz) w 12 / 18 tygodniu od poczęcia. Tylko o to mi
          chodziło - żeby nie ulegać schematom i przez to nie odrzucać faktów. Czyli - o
          biologii mówiłem, nie o ideologii.
          P.

(Zagadka - kiedy zaczyna bic serce dzicka / płodu?)
          • Gość: Prosiaczek Re: Drogi Puchatku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 16:57
            Gość portalu: Puchatek napisał(a):

> Gość portalu: Prosiaczek napisał(a):
            >
            > > Czy to ma znaczenie kto wypisuje głupoty?
            >
            > Dlaczego głupotą nazywasz wszystko, co się nie zgadza z Twoją wizją świata?
            To
            > doktrynerstwo, prosiaczku.

Nie, nie! Głupotą nazywam jak ktoś przeinacza i dopasowuje informacje do swojej
            tezy!

>
            > > Poza tym jak ktoś pisze, że 12 tygodniowy płód podskakuje to musi być
            > > naprawdę
            > > wyjątkowym kretynem.
            >
            > Azaliż? :)
            > A to mianowicie dlaczego?
            > Oczywiście, jeśli "podskakiwanie" rozumiesz jako "odbijanie się nogami od
            > ziemi", to 12 tygodniowe dziecko nie podskakuje :) Ale chyba nie o to
            chodziło.

Nie wiem o co chodziło w ND, ale tak właśnie zmanipulowali informację, która w
            Gazecie wygląda normalnie a w ND jest mocno zniekształcona.

>
            > Raczej o energiczne, dynamiczne ruchy, które dziecko w 12 tygodniu owszem,
            > wykonuje, co można zobaczyć nawet na zwykłym USG. Masz dzieci, prosiaczku? Ja
            > mam dwoje i widziałem to na USG.

Owszem. Wiem. Ale oczywiście to ND musiało zrobić z tych
            ruchów "podskakiwanie", a znaczenie tego słowa jest raczej inne niż piszesz. ;-)

> > 12 tygodniowy płód nie ma jeszcze wykształconych powiek,
            > > więc ruszać mu nimi ciężko.
            >
            > A kto pisał o ruszniu powiekami w 12 tygodniu? Tam stało, że "przeciera
            oczy",
            > czytaj uważnie.

W ND jest wyraźnie: 12 tygodniowy "rusza powiekami". Właśnie o to mi chodzi -
            takie drobne manipulacje w celu rozbudzenia emocji.

>
            > > Poza tym kwestia aborcji jest sprawą światopoglądu i co nie ma możliwości
            > > ustalenia w tej kwestii "prawdy jedynej".
            >
            > Możemy długo dyskutować, ale ja wcale niepisałem nic nt. aborcji. Pisałem
            > tylko, że te ruchy dziecka (możesz to nazywać płodem, jeśli ci to bardziej
            > odpowiada) w 12 tygodniu to żadne wielkie odkrycie, tyle, że tym aparatem
            można
            >
            > to dokładniej obejrzeć.

A ja pisałem o manipulowaniu informacjami w ND. Po raz kolejny.

> > Płód bez matki w tym wieku nie ma
            > > żadnych szans na egzystencję i co do tego nikt wątpliwości nie ma.
            >
            > Jasne. Nikt także nie ma wątpliwości, że noworodek nie ma szans przeżycia bez
            > pomocy. Ani dorosły człowiek na przykład sparaliżowany. A żadnemu z nich nie
            > odmaiwa się bycia człowiekiem.

A jednak "obrońcy życia" za "morderstwo" na płodzie żądają kar ponad 10cio
            krotnie mniejszych niż za zabójstwo tego sparaliżowanego. Jakoś to nikomu z
            nich nie przeszkadza.

> Zostawmy dyskusję o aborcji, bo to bez sensu.

Ona ma sens i to duży. Czas obnażyć zakłamanie tych hipokrytów gotowych dzielić
            ludzi na kategorie. W tym akurat tzw. "obrońcy życia" zbliżają się do nazistów.

> Nie o tym pisałem, powtarzam.
            >
            > NIEZALEŻNIE od naszych poglądów pro- lub antyaborcyjnych warto przyswoić
            pewne
            > obiektywne, medyczne fakty. Metoda obrazowania opisana w pracie
            (wykorzystująca
            >
            > rozbudowany aparat USG) pokazuje po prostu pewne fakty o tym, jak zachowuje
            się
            >
            > dziecko (płód, jeśli się uprzesz) w 12 / 18 tygodniu od poczęcia. Tylko o to
            mi
            >
            > chodziło - żeby nie ulegać schematom i przez to nie odrzucać faktów. Czyli -
            o
            > biologii mówiłem, nie o ideologii.
            > P.

I ja także. Nie mam wątpliwości co do faktów. Mierzi mnie kiedy ktoś do faktów
            zaczyna przylepiać drobne "korekty"

> (Zagadka - kiedy zaczyna bic serce dzicka / płodu?)

Około 5tego tygodnia.
            • Gość: Puchatek Re: Drogi Puchatku! IP: *.crowley.pl 01.07.04, 17:11
              Gość portalu: Prosiaczek napisał(a):

> > > Czy to ma znaczenie kto wypisuje głupoty?
              > >
              > > Dlaczego głupotą nazywasz wszystko, co się nie zgadza z Twoją wizją świata
              > ?
              > To
              > > doktrynerstwo, prosiaczku.
              >
              > Nie, nie! Głupotą nazywam jak ktoś przeinacza i dopasowuje informacje do
              > swojej
              > tezy!

Medice, cura te ipsum, chciałoby się zawołać...

>
              > Nie wiem o co chodziło w ND, ale tak właśnie zmanipulowali informację, która
              > w
              > Gazecie wygląda normalnie a w ND jest mocno zniekształcona.

Przesadzasz. Zaznaczam, nie cierpię NDka, ale w GW było napisane "wierci się"
              na przykład - tak samo mógłbys / mogłabyś sie do tego przyczepić.

> Owszem. Wiem. Ale oczywiście to ND musiało zrobić z tych
              > ruchów "podskakiwanie", a znaczenie tego słowa jest raczej inne niż
              piszesz. ;-)

Ale kiedy ja to widziałem na USG to też mi się tak właśnie kojarzyło. To
              oczywiście czysto subiektywne.

> > > 12 tygodniowy płód nie ma jeszcze wykształconych powiek,
              > > > więc ruszać mu nimi ciężko.
              > >
              > > A kto pisał o ruszniu powiekami w 12 tygodniu? Tam stało, że "przeciera
              > oczy",
              > > czytaj uważnie.
              >
              > W ND jest wyraźnie: 12 tygodniowy "rusza powiekami". Właśnie o to mi chodzi -
              > takie drobne manipulacje w celu rozbudzenia emocji.

Mylisz się - sprawdziłem, powieki wykształcają się w 8 tygodniu (polecam stronę
              www.noworodek.pl)

> > Zostawmy dyskusję o aborcji, bo to bez sensu.
              > Ona ma sens i to duży. Czas obnażyć zakłamanie tych hipokrytów gotowych
              > dzielić
              > ludzi na kategorie. W tym akurat tzw. "obrońcy życia" zbliżają się do
              > nazistów.

A może starają się stosować metodę małych kroczków, powolnego uświadamiania?
              Kto jest bardziej zakłamany - ktoś, kto postuluje kary zbyt niskie w stosunku
              do deklarowanej wartości czynu, czy ktoś, kto odrzuca medyczne fakty na rzecz
              ideologii? Ostatnio znowu jakaś pani (radykalna feministka) stwoerdziła na
              antenie radia (mówiąc o aborcji w 12 tygodniu), że "płód to nie człowiek, tylko
              zlepek komórek". Zlepek komórek - w 12 tygodniu. Kto tu jest zakłamany?

> > (Zagadka - kiedy zaczyna bic serce dzicka / płodu?)
              >
              > Około 5tego tygodnia.

Poprawka - NAJPÓŹNIEJ około 5. tygodnia. A bywa, że w połowie trzeciego.
              • Gość: P-77 Re: jak to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 17:31
                ...że z jednej strony politycy lewicy negują podmiotowość płodu a równocześnie
                niewątpliwie lewicowa poslanka z Dąbrowy Górniczej Agnieszka PAsternak (osoba
                zresztą dość symatyczna) w ubiegłym roku sfotografowała się w ciąży na plakaty
                przedreferendalne i poinformowala całą Polskę, że jej nienarodzona latorośl
                chce być w Unii (choć przecież płody jako jednostki bezosobowe nie powinny mieć
                rozwiniętej woli nieprawdaż?)
          • Gość: Jan Czlowiek to rozum IP: *.dsl.telesp.net.br 01.07.04, 18:03
            Wg tego kryterium nalezy oceniac embrion. Bardzo wczesne wczesniaki tj. do 5,6
            miesiaca ciazy nie maja w perspektywie,mimo nadzwyczajnych srodkow medycznych
            mozliwosci stania sie kiedys ludzmi w prawdziwym tego slowa znaczeniu. Dlatego
            chyba w Holandii zezwala sie na przerywanie ciazy po 12 tygodniu. Kierowanie
            sie samymi sensacyjnymi wiadomosciami o jakichs poczatkowych ruchach masy
            embrionalnej nie ma tu specjalnego wiec znaczenia.Wiele ssakow po 12 tygodniach
            zycia jest na o wiele wyzszym stadium rozwoju niz czlowiek, a nikt ich nie
            traktuje jako ludzi przeciez.
            • douglasmclloyd Re: Czlowiek to rozum 01.07.04, 18:08
              Gość portalu: Jan napisał(a):

> Wg tego kryterium nalezy oceniac embrion. Bardzo wczesne wczesniaki tj. do 5,6
              > miesiaca ciazy nie maja w perspektywie,mimo nadzwyczajnych srodkow medycznych
              > mozliwosci stania sie kiedys ludzmi w prawdziwym tego slowa znaczeniu. Dlatego
              > chyba w Holandii zezwala sie na przerywanie ciazy po 12 tygodniu. Kierowanie
              > sie samymi sensacyjnymi wiadomosciami o jakichs poczatkowych ruchach masy
              > embrionalnej nie ma tu specjalnego wiec znaczenia.Wiele ssakow po 12 tygodniach
              >
              > zycia jest na o wiele wyzszym stadium rozwoju niz czlowiek, a nikt ich nie
              > traktuje jako ludzi przeciez.

Nie ograniczajmy się do ssaków. Są organizmy, które dojrzalośc osiągają w jeden
              dzień. Jakim cudem jeszcze nie zapanowaly nad ludźmi?
            • douglasmclloyd I tak z ciekawości 01.07.04, 18:13

> Wg tego kryterium nalezy oceniac embrion. Bardzo wczesne wczesniaki tj. do 5,6
              > mozliwosci stania sie kiedys ludzmi w prawdziwym tego slowa znaczeniu. Dlatego
              > chyba w Holandii zezwala sie na przerywanie ciazy po 12 tygodniu. Kierowanie
              > embrionalnej nie ma tu specjalnego wiec znaczenia.Wiele ssakow po 12 tygodniach
              > zycia jest na o wiele wyzszym stadium rozwoju niz czlowiek

Potrafią może zatańczyc i zaśpiewac?

> , a nikt ich nie

Wlaśnie, a przecież wyrastają na wzorowych obywateli, nieprawdaż?
      • Gość: anka Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:24
        Puchatku, zerknij do pierwszego lepsiejszego podręcznika połoznictwa, nie musi
        byc polski, zobacz co sie dzieje z z płodem (właściwie jeszcze embrionem) w 12
        tygodniu i kiedy sie pojawiają ruchy płodu. I nie ma to związku z aborcjami
        tylko z embriologia ktora tych za i przeciw ma raczej w głebokim powazaniu.
      • Gość: L Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.p-s-inter.net 12.07.04, 21:31
        a nawet się uśmiecha tam jest napisane: "a nawet się uśmiecha" tymczasem nawet
        dwutygoniowy bobas po narodzinach jeszcze sie świadomie nie smieje.
        Przynajmniej tak mówia wszyscy, bo ja sie upierałem, że mój synek już sie do
        mnie smiał :-))
    • tees1 to podskakiwanie jest bardzo wazne 01.07.04, 17:52
      "Drobny blondynek w spodniach na szelkach i kraciastej koszulce uśmiecha się
      zawadiacko. - W szkole mówią o nim złodziej i świr, a sąsiedzi nazywają go
      psychopatą."

Dlaczego tak sie zachowuje? Bo nie umie inaczej. Jako plod nie wykonywal tych
      wszystkich prostych czynnosci, wiec slabiej sie rozwinal. Matka w czasie ciazy
      pila, wiec plod naprany spal, zamiast fikac i sie rozwijac. Czego nie robil
      jako plod, musi cwiczyc teraz, zeby mu sie uklad nerwowy dostosowal:

"Michał ma 12 lat i nieudolnie raczkuje po materacu. - Lewa noga, prawa -
      terapeutka poprawia ułożenie nóg. - A teraz spróbujemy pełzania." - to to samo
      dziecko, ten "złodziej i świr", cwiczy podstawowe ruchy, ktorych nie robil
      wczesniej.

Polecam wersje papierowa, bo tu jest malo:
      newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=10116

Tu wiecej:
      www.fas.edu.pl/index.htm

• Gość: Jan okrutne spoleczenstwo IP: *.kitsam.edu.hk / 210.0.214.* 01.07.04, 18:10
        Przerazilem sie tymi inwektywami pod adresem nieszczesliwego dziecka To
        straszne ! Jak mozliwa jest taka degeneracja moralna w tym podobno katolickim
        kraju ? Ciarki przechodza !
        • tees1 za malo religii 01.07.04, 18:18

> Jak mozliwa jest taka degeneracja moralna w tym podobno katolickim
          > kraju ?

Tak to sie konczy jak sie rozdziela kosciol od panstwa ; )
          • Gość: Jan zarty sobie robisz ? IP: 203.89.203.* 01.07.04, 18:40
            Porownujac podejscie do inwalidow i niedorozwinietych umyslowo w laickim
            krajju,w ktorym mieszkam i w Polsce dawno doszedlem do wniosku, ze to wlasnie
            zaklamana religia katolicka jest powodem degeneracji moralnej spoleczenstwa
            polskiego. Dlatego tez tak nienawidze tej religii i KK.
    • Gość: Oszołom.z.r.maryja Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 17:55
      ręce opadają...ale widać ze to forum już dawno schodzi na psy niewiedziałem
      jebnak że tu pisują przedszkolaki..zajrzyj na ten wątek za parę lat jak
      dorosniesz a teraz odejdź od komputera tatusia to nie jest zabawka dla dzieci
    • Gość: Puchatek Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.Elektron.pl 01.07.04, 20:38
      Janie, ale dałeś. Wyszła z Ciebie jednak bezmyślność okrutna. Pozwolę sobie
      zacytować:

> Rozum to człowiek (czy jakoś tak tam stało...)

> Wg tego kryterium nalezy oceniac embrion. Bardzo wczesne wczesniaki tj. do
      > 5,6
      > mozliwosci stania sie kiedys ludzmi w prawdziwym tego slowa znaczeniu.

Rozumiem, że dla Ciebie np. człowiek upośledzony umysłowo nie jest człowiekiem?
      Dziecko z zespołem Downa nie jest człowiekiem? A przynajmniej "nie w pełni"?
      Przyjacielu, i Ty INNYCH nazywasz faszystami?

> Dlatego
      > chyba w Holandii zezwala sie na przerywanie ciazy po 12 tygodniu.

A w ZSRR wolno było ją przerywać (na żądanie) do 6 miesiąca włącznie. A w
      cywilizowanych krajach (także w Holandii, także w Polsce) wbrew temu, co
      mówisz, ratuje się już wcześniaki z 4 miesiąca. Owszem, czasami takie dzieci są
      poważnie chore. Według Twojej definicji nie są zatem "ludźmi w pełnym tego
      słowa znaczeniu"?

> Kierowanie
      > embrionalnej nie ma tu specjalnego wiec znaczenia.

Sam jesteś masa embrionalna. Zostaw ideologię, której bronisz za cenę wyjścia
      na głupca. Dziecko (albo płód, jak wolisz) w 12 tygodniu to nie jest "masa
      embrionalna", matołku. Od noworodka różni się głównie wielkością. Ma już ukłąd
      nerwowy (działający), mięśnie, kości, w pełni roziwnięte kończyny, oczy (które
      nota bene dostrzegają znacznie szersze pasmo kolorów niż oczy dorosłego
      człowieka). UWAGA - nie dyskutuję z Tobą o aborcji, tylko o biologii. Poczytaj
      trochę, poucz się. Podręczniki medyczne można dostać w każdej księgarni -
      trochę kosztują, ale przynajmniej człowiek głupka z siebie potem nie robi.
      Można też zajrzeć choćby na stronę www.noworodek.pl (naprawdę nie "kościelną" -
      to jest strona dla rodziców spodziewających się dziecka, masz tam tydzień po
      tygodniu opisany rozwój dziecka. O, przepraszam, płodu.

> Wiele ssakow po 12
      > tygodniach
      > zycia jest na o wiele wyzszym stadium rozwoju niz czlowiek, a nikt ich nie

Co to za demagogia! Przecież te ssaki także w wieku dojrzałym nie są traktowane
      jak ludzie. Czy Ty w ogóle czytasz to, co sam piszesz?

• Gość: Jan Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 01.07.04, 21:00
        Czy ty wiesz czlowieku, ze setki tysiecy tych bardzo wczesnych wczesniakow na
        calym swiecie jest odcinanych od zrodel "zasilania" w inkubatorach, bo nie maja
        szans zostac nawet ludzmi z zespolem Downa ? Nie byloby nawet mowy o tym, zeby
        kiedys nauczyly sie chociaz pelzac, czy nauczyc najprostszych czynnosci. W
        Polsce pewnie te wczesniaki odrazu umieraja i nikt sie nimi nie przejmuje i nie
        ma srodkow na ich przetrzymywanie w warunkach podobnych do lona matki. W
        krajach o wysoko rozwinietej medycynie bada sie je do konca. Gdy nie maja szans
        istnienia jako istoty ludzkie skazuje sie je w swietle prawa na smierc za pelna
        zgoda ich rodzicow.Mozg tych wczesniakow jest na tak niskim poziomie rozwoju,
        ze te wczesniaki nie sa jeszcze istotami ludzkimi, a poza lonem matki nie maja
        zadnych szans na stanie sie nimi.Nie wiem czy na twojej stronie o noworodkach
        jest o tym informacja. Mozesz porozmawiac z jakims pediatra. On ci wytlumaczy w
        czym rzecz.
        • Gość: Puchatek Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.Elektron.pl 01.07.04, 21:20

> Czy ty wiesz czlowieku, ze setki tysiecy tych bardzo wczesnych wczesniakow na
          > calym swiecie jest odcinanych od zrodel "zasilania" w inkubatorach, bo nie
          > maja
          > szans zostac nawet ludzmi z zespolem Downa?

"Odcina się" wyłącznie te dzieci, które nie mają szans na PRZEŻYCIE. Dosyć
          ściśle reguluje to prawo zresztą.

> Nie byloby nawet mowy o tym,
          > zeby
          > kiedys nauczyly sie chociaz pelzac, czy nauczyc najprostszych czynnosci.

Są takie przypoadki. Ale są też - i z rozwojem medycyny jest ich coraz więcej -
          takie, kiedy wczesniak z 5 miesiąca normalnie żyje, choć oczywiście jest
          bardziej chorowity etc.

> istnienia jako istoty ludzkie skazuje sie je w swietle prawa na smierc za
          > pelna
          > zgoda ich rodzicow.Mozg tych wczesniakow jest na tak niskim poziomie rozwoju,
          > ze te wczesniaki nie sa jeszcze istotami ludzkimi

Kto tak mówi? Gdzie znalzałeś definicję człowieczeństwa uzależniającą ten fakt
          od stopnia rozwoju mózgu? Czy dziecko, które rodzi się w terminie, ale z
          ciężkim upośledzeniem, też "nie jest istotą ludzką"? Nie odpowiedziałeś na moje
          pytanie.

> a poza lonem matki nie
          > maja
          > zadnych szans na stanie sie nimi.Nie wiem czy na twojej stronie o noworodkach
          > jest o tym informacja.

Zajrzyj, może się dowiesz. I jeszcze paru ciekawych rzeczy.

Nie wymiguj się od odpowiedzi. Przeczytaj uważnie dwa poprzednie posty - twój i
          moją odpowiedź. To, co piszesz powyżej nic nie zmienia. Czy fakt, że są dzieci
          (płody... albo i dorośli ludzie...) których NIE DA SIĘ uratować, oznacza, że
          mozna a priori przyjąć takie założenie?

Kiedy do szpitala trafai człowiek (dorosły...) np. ciężko poparzony -
          powiedzmy, że ma spalone 95 powierzchni skóry - to WIADOMO, że ten człowiek
          umrze. Nie ma szans - organizm nie zdąży zregenerować takiej ilości tkanki,
          wcześniej się udusi (bo nie ma wymiany gazów przez spaloną skórę). WIADOMO. A
          jednak póki ten człowiek oddycha - stara się go ratować. Czy Twoim zdaniem
          należy w takiej sytuacji odłączyć go od maszyn? Albo może prościej - strzelić
          mu w łeb?

• douglasmclloyd Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru 01.07.04, 21:26
            Puchatku szkoda twojego czasu. Jan do dzis nie może darowac matce, ze nie
            poddala sie oborcji.
    • tees1 tu sa te zdjecia, zobaczcie sami 12.07.04, 19:07
      www.createhealth.org/p_gall.html
    • Gość: anka Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:18
      Też własnie przeczytałam, i dobrze, ze kawy nie piąłm :-))) Medycyno na kolana
      przed Naszym Dziennikiem!!! Położnicy do szkoły!

Pa

PS I pewnie pamiętniki pisał...
    • Gość: L Re: Ale jazda! Oplułem się kawą ze śmiechu! ND ru IP: *.p-s-inter.net 12.07.04, 21:29
      łał! ja słucham radia ma ryja w samochodzie i narażam innych kierowców na
      niebezpieczeństwo, że np. podczas wybuchu smiechu zrobią jakis ostry manewr,
      ale teraz to chyba zacznę regularnie zaglądac na strone ND. Przeciez to jest
      lepsze niz Laskowik w najlepszych latach! Zbrodnia byłoby tego nie dac na forum
      humoru!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka