kundera5 14.09.12, 18:38 Takie treści promuje IPN. Skandaliczne jest to pismo, kompletnie zakłamujące polską historię! Wszystko to za naszą kasę! pamiec.pl/ftp/pamiecpl/pamiec_pl_45-caly.pdf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 18:49 Spory historyków Ci przeszkadzają? Pamięć.pl to bardzo dobre pismo. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaja Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:47 Kto żyje przeszłością , nie ma szans na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:55 Bez przesady... Cała para nie idzie w gwizdek a IPN jako instytut badania najnowszej historii dostarcza całkiem interesującej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:11 Naród nie pamietajacy o swojej przeszłości nie ma przed soba przyszłości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:59 Bardzo profesjonalne pismo, czytam z radością. Tym bardziej, że udostępniają każdy numer za darmo. Tak powinno być! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:02 Absolutnie się zgodzę z Twoją opinią. Chociaż co do całokształtu działalności Instytutu mam pewne zastrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:07 tw_wielgus napisał: > Absolutnie się zgodzę z Twoją opinią. Chociaż co do całokształtu działalności I > nstytutu mam pewne zastrzeżenia. Miłe zaskoczenie. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
ciuchaska Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:14 A gdyby teraz jakiś głupi forumowicz poprosił cię, żebyś podał przykład jakiejś publikacji i napisał, jaka konkretna interpretacja budzi te twoje wątpliwości, to co zrobisz? Nie odezwiesz się więcej, napiszesz, żeby sam sobie poszukał, rzucisz jakieś głupawe ogólniki i IPN-nie? No dawaj, pochwal się erudycją i przedstaw zwięzłą analizę krytyczną jakieś konkretnej publikacji albo jej fragmentu. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:30 Jeżeli to tow. to pytanie nie do mnie. Widzę że masz ogromne braki w najnowszej historii Bp. Wielgus nie był towarzyszem, był donosicielem, tak zwanym TW. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuchaska Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:33 Wiecie, tow. Wielgas, że jesteście głupek udający ćwierćinteligenta? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:48 Taaaak? A czy przypadkiem to nie Ty napisałeś: "A gdyby teraz jakiś głupi forumowicz poprosił cię, żebyś podał przykład jakiejś publikacji"? Nie lubię tego typu prowokacji i traktowania mojej osoby jak uczniaka, którego chce się przegzaminować. Trzeba było inaczej zacząć to może byśmy pogadali. A i jeszcze jedno słowo wyjaśnienia. Moje zastrzeżenie nie dotyczą publikacji IPN a niektórych jego politycznych działań w szczególności służalczej roli jaką pełnił w czasie rządów PiS i tyle. I nie wymagaj ode mnie polemik z historykami. Jestem jedynie konsumentem dostarczanych przez nich informacji i omówień, w wielu sprawach mam odmienne zdanie, ale nie dysponuję odpowiednią wiedzą by czuć się upoważniony do dyskusji z osobami wykształconymi w tym kierunku, utytułowanymi, które od wielu lat prowadzą prace badawcze. Tobie jak widzę tupetu i zadufania nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cualquier Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 21:31 Trzeba być ostatnim padalcem, żeby wziąć sobie czyjeś nazwisko na nicka i wycierać nim sobie gębę na forum. Jesteś zerem, palancie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 21:53 O przepraszam, wycieranie sobie mordy sutanną /nawet biskupią/ uwłaczałoby mojej godności. A jeżeli mój nick obraża Twoje uczucia religijne to dobrze. Niech przypomina takim zmanipulowanym istotom o móżdkach zlasowanych katechezą o "bohaterskich" dziejach Kk w okresie PRL. Oszczędzę Ci epitetów, którymi tak chojnie mnie obdarowałeś bo te, którymi bym mógł Ci się zrewanżować średnio nadają się do publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cualquier Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 22:19 Próżnoś repliki się spodziewał Nie dam ci prztyczka ani klapsa. Nie powiem nawet pies cię jebał, bo to mezalians byłby dla psa. Co do moich przekonań, to jesteś niewierzący. A zatem: wal się, śmieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 17.09.12, 21:18 cualquier napisał: > /.../ A zatem: wal się, śmieciu. W pełni podzielam. Dawnom już toto zniknął i nie mam już więcej stresa ze śmiecia czytania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:51 prosze bardzo.......choc prosba nie do mnie ale watpliwosci mam jak Himalaje: www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/jerzy-domanski-komentarz-3 Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:56 A to to akurat była totalna wpada. Ale przecież to tylko epizod chociaż chętnie rozdmuchany przez prasę. Odpowiedz Link Zgłoś
kundera5 Re: Czy PRL była Polską? 17.09.12, 21:12 Książka Cenckiewicza i Gontarczyka o Wałęsie. Oparta na nienawiści i plotach. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:07 TAK!!!! PRL była Polską, choć z.o.o. Żyło w niej miliony Polaków, mówiących po polsku, czasem duuuużo lepiej niż ci "genetyczni" i "prawdziwi", kończyli szkoły, uczelnie, pracowali. Dziś żal doopę ściska, że zamiast brać udział w ważnych wydarzeniach, które zmieniły bieg historii, stało się jako GAP po drugiej stronie ulicy...na wszelki wypadek. I to wiemy, pamiętamy i rozumiemy, kim był "prawdziwek" z mamcią TW Albiną i papcią - aparatczykiem PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:10 Pytanie na poziomie czy NRD to Niemcy ....!!!! Debilizm tych z IPN poraza .... Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:14 To był ustrój przyniesiony na bagnetach sowieckich, pytanie nie bez przyczyny. To w Moskwie zatwierdzano władze PRL, to tam decydowano o naszej polityce. Ilu Polaków wywieziono na Sybir, ilu patriotów zgniło w komunistycznych więzieniach? Żeby tylko rotmistrza Pileckiego przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ale Twój prezydent dostał doktorat w PRL 14.09.12, 20:19 za lizusowską pracę doktorską wobec PZPR. W d.... bez mydła im wchodził, tak aby żadna komisja nie odważyła się uwalić tych wypocin. Poszukaj sobie w sieci tej "pracy". M. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:24 Taaa.....a w tym samym czasie, gdy jednych wywożono na Sybir, innych skazywano za udział w AK na śmierć lub więzienie, papcio kaczorów dostał willę na Żoliborzu, w której do dziś jego potomek mieszka, a nawet powiększył "swój" obszar o kolejne wille.... I "toto" nazywa się "patriotą", nawet genetycznym, hahahahaha. Obudź się, ciemna maso pisdacza, bo niektórzy potrafią czytać i wyciągać wnioski, dlatego właśnie kaczka dostaje kolejne kopy, bo jest niewiarygodna i wyjątkowo głupia! Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Dla Polaków Polska zawsze była Polską i jest ! 14.09.12, 20:10 Mówię o patriotach, a nie pajacach udających patriotów Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Chociaż niekiedy bywa Bantustanem 14.09.12, 21:10 zapijaczony_ryj napisał: > Mówię o patriotach, To ci co pitolą (składają PIT-y)... a nie pajacach udających patriotów To ci co watują (wyciągają z US VAT na lewe faktury)... Odpowiedz Link Zgłoś
zaplutykarzelreakcji2 Oczywiście, że była. Podobnie jak np. 14.09.12, 20:20 Księstwo Warszawskie, czy Królestwo Polskie lat 1815-1831... Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:33 Linkujesz, a nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:39 I za rozważanie filozoficznych problemów mamy tym "naukowcom" płacić, zamiast dzieci w Centrum leczyć? Bo czy -idea Polski- pasuje do rzeczywistości, to praca nad esejami. No chyba, że chcą podważyć granice, traktaty, umowy,wszystkie państwowe decyzje, łącznie ze swoim wykształceniem, małżeństwami i obywatelstwem i majątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 21:57 W normalnym państwie, np. Czechach albo Niemczech można i leczyć dzieci i badać historię. Instytut Gaucka oraz Ústav pro studium totalitních režimů działają tak samo jak dziecięce szpitale. Odpowiedz Link Zgłoś