Dodaj do ulubionych

Czy PRL była Polską?

14.09.12, 18:38
Takie treści promuje IPN. Skandaliczne jest to pismo, kompletnie zakłamujące polską historię! Wszystko to za naszą kasę!

pamiec.pl/ftp/pamiecpl/pamiec_pl_45-caly.pdf
Obserwuj wątek
    • kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 18:49
      Spory historyków Ci przeszkadzają? Pamięć.pl to bardzo dobre pismo.
      • prawdaja Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:47
        Kto żyje przeszłością , nie ma szans na przyszłość
        • tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:55
          Bez przesady... Cała para nie idzie w gwizdek a IPN jako instytut badania najnowszej historii dostarcza całkiem interesującej lektury.
        • qqazz Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:11
          Naród nie pamietajacy o swojej przeszłości nie ma przed soba przyszłości.

pozdrawiam
          • sclavus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 21:01
            truizm... zaledwie :D
    • kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 19:59
      Bardzo profesjonalne pismo, czytam z radością. Tym bardziej, że udostępniają każdy numer za darmo. Tak powinno być!
      • tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:02
        Absolutnie się zgodzę z Twoją opinią. Chociaż co do całokształtu działalności Instytutu mam pewne zastrzeżenia.
        • kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:07
          tw_wielgus napisał:

> Absolutnie się zgodzę z Twoją opinią. Chociaż co do całokształtu działalności I
          > nstytutu mam pewne zastrzeżenia.

Miłe zaskoczenie. Dzięki!
          • ciuchaska Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:14
            A gdyby teraz jakiś głupi forumowicz poprosił cię, żebyś podał przykład jakiejś publikacji i napisał, jaka konkretna interpretacja budzi te twoje wątpliwości, to co zrobisz? Nie odezwiesz się więcej, napiszesz, żeby sam sobie poszukał, rzucisz jakieś głupawe ogólniki i IPN-nie? No dawaj, pochwal się erudycją i przedstaw zwięzłą analizę krytyczną jakieś konkretnej publikacji albo jej fragmentu.
            • ciuchaska To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:14
              jw.
              • tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:30
                Jeżeli to tow. to pytanie nie do mnie.
                Widzę że masz ogromne braki w najnowszej historii Bp. Wielgus nie był towarzyszem, był donosicielem, tak zwanym TW.
                • ciuchaska Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:33
                  Wiecie, tow. Wielgas, że jesteście głupek udający ćwierćinteligenta?
                  • tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 20:48
                    Taaaak? A czy przypadkiem to nie Ty napisałeś:
                    "A gdyby teraz jakiś głupi forumowicz poprosił cię, żebyś podał przykład jakiejś publikacji"?

Nie lubię tego typu prowokacji i traktowania mojej osoby jak uczniaka, którego chce się przegzaminować. Trzeba było inaczej zacząć to może byśmy pogadali.
                    A i jeszcze jedno słowo wyjaśnienia. Moje zastrzeżenie nie dotyczą publikacji IPN a niektórych jego politycznych działań w szczególności służalczej roli jaką pełnił w czasie rządów PiS i tyle.
                    I nie wymagaj ode mnie polemik z historykami. Jestem jedynie konsumentem dostarczanych przez nich informacji i omówień, w wielu sprawach mam odmienne zdanie, ale nie dysponuję odpowiednią wiedzą by czuć się upoważniony do dyskusji z osobami wykształconymi w tym kierunku, utytułowanymi, które od wielu lat prowadzą prace badawcze. Tobie jak widzę tupetu i zadufania nie brakuje.
                    • cualquier Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 21:31
                      Trzeba być ostatnim padalcem, żeby wziąć sobie czyjeś nazwisko na nicka i wycierać nim sobie gębę na forum. Jesteś zerem, palancie.
                      • tw_wielgus Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 21:53
                        O przepraszam, wycieranie sobie mordy sutanną /nawet biskupią/ uwłaczałoby mojej godności.
                        A jeżeli mój nick obraża Twoje uczucia religijne to dobrze. Niech przypomina takim zmanipulowanym istotom o móżdkach zlasowanych katechezą o "bohaterskich" dziejach Kk w okresie PRL.
                        Oszczędzę Ci epitetów, którymi tak chojnie mnie obdarowałeś bo te, którymi bym mógł Ci się zrewanżować średnio nadają się do publikacji.
                        • cualquier Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 14.09.12, 22:19
                          Próżnoś repliki się spodziewał
                          Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
                          Nie powiem nawet pies cię jebał,
                          bo to mezalians byłby dla psa.

Co do moich przekonań, to jesteś niewierzący. A zatem: wal się, śmieciu.
                          • taziuta Re: To była prośba do Tow. Wielgasa 17.09.12, 21:18
                            cualquier napisał:

> /.../ A zatem: wal się, śmieciu.

W pełni podzielam. Dawnom już toto zniknął i nie mam już więcej stresa ze śmiecia czytania. :)
            • szwampuch58 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:51
              prosze bardzo.......choc prosba nie do mnie ale watpliwosci mam jak Himalaje:
              www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/jerzy-domanski-komentarz-3
              • tw_wielgus Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:56
                A to to akurat była totalna wpada. Ale przecież to tylko epizod chociaż chętnie rozdmuchany przez prasę.
            • kundera5 Re: Czy PRL była Polską? 17.09.12, 21:12
              Książka Cenckiewicza i Gontarczyka o Wałęsie. Oparta na nienawiści i plotach.
    • etta2 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:07
      TAK!!!! PRL była Polską, choć z.o.o. Żyło w niej miliony Polaków, mówiących po polsku, czasem duuuużo lepiej niż ci "genetyczni" i "prawdziwi", kończyli szkoły, uczelnie, pracowali. Dziś żal doopę ściska, że zamiast brać udział w ważnych wydarzeniach, które zmieniły bieg historii, stało się jako GAP po drugiej stronie ulicy...na wszelki wypadek. I to wiemy, pamiętamy i rozumiemy, kim był "prawdziwek" z mamcią TW Albiną i papcią - aparatczykiem PZPR.
      • jacekm22 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:10
        Pytanie na poziomie czy NRD to Niemcy ....!!!!
        Debilizm tych z IPN poraza ....
        • kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:14
          To był ustrój przyniesiony na bagnetach sowieckich, pytanie nie bez przyczyny. To w Moskwie zatwierdzano władze PRL, to tam decydowano o naszej polityce.
          Ilu Polaków wywieziono na Sybir, ilu patriotów zgniło w komunistycznych więzieniach? Żeby tylko rotmistrza Pileckiego przypomnieć.
          • mariner4 Ale Twój prezydent dostał doktorat w PRL 14.09.12, 20:19
            za lizusowską pracę doktorską wobec PZPR. W d.... bez mydła im wchodził, tak aby żadna komisja nie odważyła się uwalić tych wypocin. Poszukaj sobie w sieci tej "pracy".
            M.
          • etta2 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:24
            Taaa.....a w tym samym czasie, gdy jednych wywożono na Sybir, innych skazywano za udział w AK na śmierć lub więzienie, papcio kaczorów dostał willę na Żoliborzu, w której do dziś jego potomek mieszka, a nawet powiększył "swój" obszar o kolejne wille....
            I "toto" nazywa się "patriotą", nawet genetycznym, hahahahaha. Obudź się, ciemna maso pisdacza, bo niektórzy potrafią czytać i wyciągać wnioski, dlatego właśnie kaczka dostaje kolejne kopy, bo jest niewiarygodna i wyjątkowo głupia!
    • zapijaczony_ryj Dla Polaków Polska zawsze była Polską i jest ! 14.09.12, 20:10
      Mówię o patriotach, a nie pajacach udających patriotów
      • gate.of.delirium Chociaż niekiedy bywa Bantustanem 14.09.12, 21:10
        zapijaczony_ryj napisał:

> Mówię o patriotach,
        To ci co pitolą (składają PIT-y)...

a nie pajacach udających patriotów
        To ci co watują (wyciągają z US VAT na lewe faktury)...
    • zaplutykarzelreakcji2 Oczywiście, że była. Podobnie jak np. 14.09.12, 20:20
      Księstwo Warszawskie, czy Królestwo Polskie lat 1815-1831...
    • chateau Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:33
      Linkujesz, a nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Wstydź się.
    • don.kichote Czy IV RP była Polską? n/t 14.09.12, 20:39

• gadagad Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 20:39
      I za rozważanie filozoficznych problemów mamy tym "naukowcom" płacić, zamiast dzieci w Centrum leczyć? Bo czy -idea Polski- pasuje do rzeczywistości, to praca nad esejami. No chyba, że chcą podważyć granice, traktaty, umowy,wszystkie państwowe decyzje, łącznie ze swoim wykształceniem, małżeństwami i obywatelstwem i majątkiem.
      • kiemlicz88 Re: Czy PRL była Polską? 14.09.12, 21:57
        W normalnym państwie, np. Czechach albo Niemczech można i leczyć dzieci i badać historię.
        Instytut Gaucka oraz Ústav pro studium totalitních režimů działają tak samo jak dziecięce szpitale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka