Dodaj do ulubionych

Polsko Erwache

24.09.12, 14:46
hasło zaplanowanego przez PiSowsko-solidarnościowo-rydzykowe środowiska na 29. września marszu w obronie wolności mediów to "Obudź się Polsko".
niektórzy komentatorzy zwracają uwagę na podobieństwo z nazistowskim hasłem używanym w III Rzeszy - " Deutschland Erwache".

- Nie twierdzę, że prawicowa opozycja to neonaziści, PiS to NSDAP, a Jarosław Kaczyński to nowy Hitler. Zupełnie mi wystarcza, że związek "Obudź się Polsko" z "Deutschland Erwache" wcale im nie przeszkadza" – napisał w felietonie dla "Gazety Wyborczej" Konstanty Gebert.

- Szczerze mówiąc nie wiem, kto był autorem hasła, ale myślę, że jeśli chodzi o PiS, każde, pod którym byśmy występowali, byłoby tak samo złe." - stwierdza M. Kraczkowski, poseł PiS.

a ja nie sądzę, by każdy slogan spotkał się z krytyką aż taką, jak ten.
czemu PiS i inni organizatorzy marszu wybrali takie właśnie hasło, choć wiedzą jakie ono budzi skojarzenia ?
brak wyczucia, głupota, prowokacja ?
Obserwuj wątek
    • allspice Re: Polsko Erwache 24.09.12, 14:50
      >brak wyczucia, głupota, prowokacja <

Wszystko razem wzięte. Niczego nie nauczyła ich historia. Po takim przebudzeniu czeka ich smietnik historii.
      • klara551 Re: Polsko Erwache 25.09.12, 03:50
        Przecież PiS ma coraz to nowe hasła i nic po za tym. Czy marsz pod jakimkolwiek hasłem coś zmieni? Nie, a tylko wygeneruje koszty ochrony i sprzątania. Gdyby PiS jak np. Polska Akcja Humanitarna,czy Wielka Orkiestra świątecznej Pomocy zamiast marszu zorganizował zbiórkę na biednych,pomoc dla bezrobotnych i gdyby prezes i kompania zamiast wieńców,zniczów,mszy zebrali paręset tysięcy ze swoich zarobków na pomoc potrzebującym z chęcią bym się dołożyła.A tak niby po co mam z nimi łazić po Warszawie? Marsz ze zbiórką np na dom dziecka,szpital z przykładem hojności prezesa tak.Marsz po to żeby połazić za prezesem po co?
    • olga_w_ogrodzie Re: Polsko Erwache 24.09.12, 14:51
      no i kto ma być obudzonym ?
      marsz zaczyna się o 11.30 - o tej porze do budzenia zostaną chyba tylko ci, którzy z kacem po imprezie lub po pracy na nocnej zmianie.

chyba, że zakładane jest budzenie tych o których PiS +" S "+ rydzykowcy sądzą, że to wyborcy, którzy śpią i dlatego nie chodzą głosować na PiS.
      tylko jeśli oni śpią, to ilu ich, skoro tak dużo lemingów było nie śpiących lecz biegnących samobójczo oddawać głosy na PO ?
      • allspice Re: Polsko Erwache 24.09.12, 14:55
        >no i kto ma być obudzonym ?

Wiadomo,że Yarozbaw lubi sobie pospać i pora rozpoczęcia budzenia Polski i Polaków jest
        dostosowana do jego rytmu dnia. Tak ma być 29 września i wtedy kiedy na nowo obwołają go
        premierem ,a może nawet królem:)

• obraza.uczuc.religijnych Re: Polsko Erwache 24.09.12, 15:01
          Co racja to racja. Nawet 10.04.2010 r. z samolotu zadzwonił do niego brat by mu powiedzieć że może sobie jeszcze pospać.
      • klara551 Re: Polsko Erwache 25.09.12, 03:56
        Nie jesteś pani w kursie.Przecież prezes obudziwszy się w południe 13 grudnia 1981 poszedł na mszę,stwierdził i że rodziciel nie zapłacił rachunku za telefon .Nie wymagaj żeby na starość zmienił przyzwyczajenia.11.30 to dla prezesa skoro świt dla mnie zresztą też,choć tylko to mnie łączy z prezesem.
    • dupetek Re: Polsko Erwache 24.09.12, 15:22
      Kokietują elektorat z radykalnej prawicy i tyle! Podobnemu celowi służyły marsze z pochodniami - to nie przypadek. PiS zbliżył się do prawej ściany.
    • ave.duce Re: Polsko Erwache - powtórzę cytat 24.09.12, 16:13
      Dobrzy ludzie sypiają znacznie lepiej niż źli.
      Oczywiście źli ludzie znacznie bardziej cieszą się z przebudzenia
      - Woody Allen.
    • a74-7 Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:14
      jak widac haslo "Obudz sie Polsko" bardzo pobudza gazetowe pisarczyki
      .
      • olga_w_ogrodzie Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:17
        a co to znaczy "gazetowe pisarczyki" ?
        • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:31
          olga_w_ogrodzie napisała:

> a co to znaczy "gazetowe pisarczyki" ?

To takie dupetki,zzadry, olgi, zapijaczone ryje itp...

• tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:37
            Umiesz czytać ze zrozumieniem? Tak?
            To przeczytaj jeszcze raz pytanie i spróbuj na nie odpowiedzieć.
            • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:42
              tw_wielgus napisał:

> Umiesz czytać ze zrozumieniem? Tak?
              > To przeczytaj jeszcze raz pytanie i spróbuj na nie odpowiedzieć.

Ty potrafisz?
              To przeczytaj jeszcze raz.

• tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:44
                OK, usiądź wygodnie, odpręż się, a ja Ci postaram się wytłumaczyć o co pytała Olga.
                Jak już przygotujesz swój intelekt do pracy koncepcyjnej to powiedz - JUUUUUŻ!
                • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:46
                  tw_wielgus napisał:

> OK, usiądź wygodnie, odpręż się, a ja Ci postaram się wytłumaczyć o co pytała O
                  > lga.
                  > Jak już przygotujesz swój intelekt do pracy koncepcyjnej to powiedz - JUUUUUŻ!

Daj sobie na luz z tymi dyrdymałami wielgus.

• tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:50
                    No cóż jeżeli nie stać Cię na ten wysiłek intelektualny to daremne moje starania. Nie będę orał na ugorze, poddaję się.
                    • olga_w_ogrodzie Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:03
                      to nowy/nowa pan/pani na FK czy przebieraniec ?
                      • tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:06
                        Aaaaaa szkoda sobie głowę zawracać tym wielonickowym tworem.
                        To byt efemeryczny, nie zdaży się człowiek zapoznać jak zniknie w otchłani netu na wieki.
                        • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:09
                          tw_wielgus napisał:

> Aaaaaa szkoda sobie głowę zawracać tym wielonickowym tworem.
                          > To byt efemeryczny, nie zdaży się człowiek zapoznać jak zniknie w otchłani net
                          > u na wieki.

Nie potrafisz dyskutować.
                          • tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:21
                            Dlaczego czytasz cudzą korespondencję? Tamten post był skierowany do olgi_w_ogrodzie.
                          • olga_w_ogrodzie Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:55
                            bozon.higsa napisał(a):

>
                            > Nie potrafisz dyskutować.

zaś Ty jesteś mistrzem/mistrzynią dyskusji :

> a co to znaczy "gazetowe pisarczyki" ?

bozon.higsa napisał(a):

To takie dupetki,zzadry, olgi, zapijaczone ryje itp...
                            • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 18:06

> bozon.higsa napisał(a):
                              >
                              > >
                              > > Nie potrafisz dyskutować.
                              >
                              > zaś Ty jesteś mistrzem/mistrzynią dyskusji :
                              >
                              > olga_w_ogrodzie napisała:
                              >
                              > > a co to znaczy "gazetowe pisarczyki" ?
                              >
                              >
                              > To takie dupetki,zzadry, olgi, zapijaczone ryje itp...
                              >

To skrótowe wyjasnienie ogólnie znanej prawdy. Nie ma się nad czym rozwodzić, stad mój post bardzo oszczędny.

• tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 18:11
                                A prawda jest taka że nie wypastowałeś sobie jeszcze butów a do marszu zostało jedynie parę dni.
                                • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 18:14
                                  tw_wielgus napisał:

> A prawda jest taka że nie wypastowałeś sobie jeszcze butów a do marszu zostało
                                  > jedynie parę dni.

Trudno mnie posądzać o sympatię do PiS i do PO.
                                  Widocznie jesteś za mało kumaty żeby to zrozumieć. EOT.

• tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 18:28
                                    Ależ to marsz w obronie wolnych mediów, wolności słowa i praw pracowniczych brutalnie gwałconych przez obecny rząd. To marsz przeciwko podniesieniu wieku emetytalnego i przeciwko antyspołecznej polityce PO.
                                    Czy nie popierasz tych postulatów?

Skąd Ci przyszło do głowy że mam zamiar zaszufladkować Cię jako zwolennika PiS lub PO?
              • klara551 Re: Polsko Erwache 25.09.12, 04:01
                To znowu pan? Kręcisz się pan po forach jak za przeproszeniem gó... w przeręblu. Przemyśl pan/pani /odpowiedź zanim znowu napiszesz pan bzdurę co ma być pognębieniem oponenta.
                • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 25.09.12, 07:54
                  klara551 napisała:

> To znowu pan? Kręcisz się pan po forach jak za przeproszeniem gó... w przeręblu
                  > . Przemyśl pan/pani /odpowiedź zanim znowu napiszesz pan bzdurę co ma być pognę
                  > bieniem oponenta.

To znowu pani? Łazi pani za mną jak cielę za krową.
          • ave.duce Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:42
            Mieszczę się w "itp."? Dzięki, o Wielki Bonzo!
            • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:43
              ave.duce napisała:

> Mieszczę się w "itp."? Dzięki, o Wielki Bonzo!

Drobnostka.
              • ave.duce Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:41
                Nobilitacja!

Odwdzięczę się przy okazji.
    • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:30
      niektórzy komentatorzy zwracają uwagę na podobieństwo z nazistowskim hasłem używanym w III Rzeszy - " Deutschland Erwache

Te hasło było skierowane przeciw Żydom, o tym powinien wiedzieć historyk Nałęcz i ty również.

• dupetek Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:02
        Cósik historyczna fakty i intencje Nazistów Ci się yepią panie Bozon! To hasło powstało w czasie kryzysu gospodarczego, politycznego i społecznego Niemiec! Nie dotyczyło tylko rasizmu, lecz uproszczonego sposobu (dla debili) dojścia do władzy!!!
    • lionold Re: "Budzik - zegarmistrz światła". 24.09.12, 16:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,396,139137757,139137757,Polen_erwache_a_co_zrobiOM.html
      • olga_w_ogrodzie Re: "Budzik - zegarmistrz światła". 24.09.12, 16:50
        ja wiem czemu Twój wątek jest na Ośle.
        a Ty wiesz ?
    • tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:42
      Hasło sugeruje jedno, że Ci którzy nie głosują na PiS śpią, a ja mam w tym temacie odwrotne zdanie.
      • bozon.higsa Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:44
        tw_wielgus napisał:

> Hasło sugeruje jedno, że Ci którzy nie głosują na PiS śpią, a ja mam w tym tema
        > cie odwrotne zdanie.
        >

Ja to rozumiem inaczej, ale masz prawo do swojej interpretacji.
        • tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:47
          Dzięki wielkie, gdybyś mi tego prawa nie nadał czułbym się jak przestępca, który ma czelność negować wirtualną rzeczywistość tworzoną przez prezesa na prochach.
    • chateau Re: Polsko Erwache 24.09.12, 16:51
      > brak wyczucia, głupota, prowokacja ?
      Wybieram dwa pierwsze.

Ta sama szkoła co "kryształowa noc zakupów - rozgrabić kolekcję."
    • bard333 kolejna 24.09.12, 17:11
      infantylna myśląca POwoli, której wszystko się kojarzy...

jat twój chłop do ciebie woła żebys sie obudziła, to na bank faszysta...

Co więcej, każdy posiadacz wilczura, czy innego schafhunda, jest wrednym nazistą, bo hitler je też uwielbiał...

sa jakieś granice głupoty, ale autorka z radością hasa po nich, nie przymierzając jak gołebica ze znanego serialu o lekarzach...;)
      • dupetek Re: kolejna 24.09.12, 17:19
        Nożyce się odezwały? Każda opcja polityczna, czy światopoglądowa ma swoje hasełka wywoławcze i tego nie zmienisz panie Bard333! PiS lgnie do szamba nacjonalistycznego dla doraźnych potrzeb politycznych - skończy się to zapewne podobnie do romansu z kibolami:)
        • bard333 z 24.09.12, 17:26
          dup(et)kami nie gadam... waszych bredni nawet trudno brać serio, to tak jakby komentować dyskusje w psychiatryku...
      • tw_wielgus Re: kolejna 24.09.12, 17:27
        Obawiam się że tej granicy nie ma. Zresztą obserwując Twoje poczynania z pewną taką nieskrywaną zadumą mogę powiedzieć, iż nie ustępujesz nie tylko gołębiom ale i F16.
        PiS ukradł pomysł Hitlerowi. Ktoś w końcu musiał nazwać sprawę po imieniu.
        • bard333 skoro tak twierdzisz, 24.09.12, 17:31
          to w jaki sposób z tobą ma polegac dyskusja? Trzeba być nieźle walniętym, żeby porównywać tych wszystkich ludzi, często odsuniętych, wiążących ledwie koniec z końcem do faszystów!

skoro masz wilczura to jesteś faszystą!
          • tw_wielgus Re: skoro tak twierdzisz, 24.09.12, 17:45
            Mowa o organizatorach a nie o tych biednych ludziach, którzy już stracili nadzieję na poprawę swojego bytu gotowych pojsć z każdym kto im obieca że zmieni ich rzeczywistość.
            • olga_w_ogrodzie Re: skoro tak twierdzisz, 24.09.12, 18:02
              rzadko tu zaglądam ostatnio.
              a gdy już zajrzę, to taki Bard333, a74-7 i ich wpisy natychmiast sprawiają, że po prostu mi się nie chce.
      • olga_w_ogrodzie Re: kolejna 24.09.12, 18:01
        opowiesz jakie dokładnie moje słowa są oznaką głupoty i radosnego hasania ?
        zacytuj.

• volupte Re: kolejna 25.09.12, 00:17
        I tak sobie tłumacz to nosne haselko :-) bardzo udane.
    • haen2010 Wszystkie te hasła 24.09.12, 17:15
      Zostały politycznie zużyte. Język polityki jest ubogi, polityki totalitarnej w szczególności.

Jeżeli chodzi o ten marsz swołoczy od Rydzyka, to jedno mnie dziwi: panika platfusów.
    • bard333 i jeszcze a propos faszyzmu i kto nim jest... 24.09.12, 17:23
      juz wasi czerwoni protoplaści każdemu wrogowi ludowemu, nie dość energicznie bijącemu POklony aktualnej waaadzy, przyczepiali łatkę faszysty.

Teraz towarzysz Nałęcz z jego czerwonymi bredniami, ciągnie za sobą co bardziej ułomne psychicznie towarzyszki i towarzyszy, a weźcie mi wytłumaczcie w prosty sposób...

Dlaczego, gdy wy łazicie na różne antify, czy inne czerwone spędy, ja mam to głęboko (nie powiem gdzie) i obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, a czemu wy jeśli ktoś inny, inaczej myślący niż wasze komusze bełkorytety, chce sobie zrobić marsz, to wyjecie z rozpaczy i wszystkiego zabraniacie?

Przecież to faszyzm w czystej postaci!
      • tw_wielgus Re: i jeszcze a propos faszyzmu i kto nim jest... 24.09.12, 17:29
        Bredzisz... Zmierz temperaturę.
        • bard333 zaraz po tobie... 24.09.12, 17:31

• tw_wielgus Re: zaraz po tobie... 24.09.12, 17:45
            Ja nie mam.
    • mariner4 Socjalizm w gospodarce pod narodowymi 24.09.12, 17:27
      sztandarami, to co się z tym kojarzy jak nie narodowy socjalizm?
      Nazizm Hitlera był tylko jego wynaturzeniem i skrajna postacią.
      M.
    • dr.krisk A fackelzugi? 24.09.12, 17:32
      Te marsze z pochodniami po Krakowskim?
      Niestety - skojarzenia są jednoznaczne.
      Obawiam się, że PrezesPan kilkadziesiąt lat temu mógłby polubić te marsze, proporce, trąby, szukanie wroga.....
      A teraz przeważająca większość Narodu woli łazić po galerii handlowej, zamiast Trzymać Straż Wartości Patryjotycznych.
      Wolsko - obudź się, napij wody i idź spać z powrotem.
      • indeed4 Jednoznaczne są tylko (bez urazy) 24.09.12, 17:58
        dla rozhisteryzowanych starych dziadków (takich jak m. in. Gebert, czy S. Bratkowski) którzy po wojnie mają uraz i na każdy głośniejszy huk ganiają do piwnicy wrzeszcząc wniebogłosy, że atakują Niemcy :-)))

Żaden normalny człowiek przed 50-tką nie skojarzy reklamowego hasła "wake up" Blackberry, dziesiątek przebojów o tym tytule, czy kampanii Obamy "wake up" z faszystami - a jeśli komuś marsze SLD z pochodniami kojarzą się z nazistami to pogratulować :-)
        • indeed4 Tomasz Lis też jest normalny :-) 24.09.12, 18:11
          i jak większości nie dręczą go zaściankowe (najczęściej starcze) powojenne obsesje.

Nonsensem jest porównywanie zbliżającego się marszu PiSolidarności z Rydzykiem do marszu nazistów, a hasła „Obudź się, Polsko” do nazistowskiego „Deutschland erwache”.

opinie.newsweek.pl/tomasz-lis--obudzmy-sie--nadchodza,96333,1,1.html
          • bozon.higsa Re: Tomasz Lis też jest normalny :-) 24.09.12, 18:17
            indeed4 napisał:

> i jak większości nie dręczą go zaściankowe (najczęściej starcze) powojenne obse
            > sje.
            >
            > Nonsensem jest porównywanie zbliżającego się marszu PiSolidarności z Rydzykiem
            > do marszu nazistów, a hasła „Obudź się, Polsko” do nazistowskiego &
            > #8222;Deutschland erwache”.
            >
            > opinie.newsweek.pl/tomasz-lis--obudzmy-sie--nadchodza,96333,1,1.html

Nareszcie, ktoś się odezwał, kto ma poukładane w głowie normalnie, nie tak, jak prezydencki doradca Nałęcz.

• indeed4 Re: Tomasz Lis też jest normalny :-) 24.09.12, 18:22
              Nałęcz robi politykę dla PO, więc nie ma w tym nic dziwnego... po genialnych artykułach o wojnie polsko - bolszewickiej 1920 nic do niego nie mam, pomimo tego że to b. PZPRowiec.
        • dr.krisk A co zrobić z normalnymi po 50-tce? 24.09.12, 22:53
          indeed4 napisał:

> Żaden normalny człowiek przed 50-tką nie skojarzy reklamowego hasła "wake up" B
          > lackberry, dziesiątek przebojów o tym tytule, czy kampanii Obamy "wake up" z fa
          > szystami - a jeśli komuś marsze SLD z pochodniami kojarzą się z nazistami to p
          > ogratulować :-)
          Niestety, jeszcze nas (normalnych po 50-tce) całkiem sporo się pęta po tym świecie. Jeszcze trzeba trochę poczekać :)
          No i nam się, starym zgłupiałym dziadkom głupio kojarzy. Bo historia lubi się powtarzać, o czym, często normalni przed 50-tką nie myślą.
          • indeed4 Re: A co zrobić z normalnymi po 50-tce? 24.09.12, 23:46
            Ja tam sobie myślę, że obawy i lęki są bezpodstawne, bo w XXI wieku powrót totalitaryzmów jest tak samo prawdopodobny jak zmartwychwstanie Elvisa Presleya, albo The Beatles ;-) Ludzie co najwyżej będą tworzyć postmodernistyczne utwory inspirowane ich stylem, ale pierwowzór sprzed 100 lat raczej zostawią w spokoju... I myślę też, że lepiej zostać przy współczesnych określeniach i definicjach, skoro nawet sam Michnik orzekł, że autorytarny PiS nie ma nic wspólnego z faszyzmem natemat.pl/25967,adam-michnik-pis-nie-jest-partia-faszystowska-bratkowski-przegina
            • dr.krisk Re: A co zrobić z normalnymi po 50-tce? 24.09.12, 23:57
              indeed4 napisał:

> Ja tam sobie myślę, że obawy i lęki są bezpodstawne, bo w XXI wieku powrót totalitaryzmów jest tak samo prawdopodobny jak zmartwychwstanie Elvisa Presleya, albo The Beatles ;-)

Ludziska po pierwszej wojnie światwej nawet uwierzyli, że nigdy takie okropieństwa się nie powtórzą.. wystarczyło 20 lat i znowu z zapałem ruszyli do rzezi.
              Niewiele trzeba.
              • indeed4 20 lat a prawie 70 25.09.12, 12:18
                to jednak różnica, zwłaszcza przy dzisiejszym zawrotnym tempie życia i zmian cywilizacyjnych - obawiać się powrotu idei Hitlera w erze McDonalda, internetu, globalizmu i walk ekonomicznych zastępujących konflikty militarne, to tak jakby uznać za realny atak Krzyżaków i powtórkę z Bitwy pod Grunwaldem ;-)
                • ave.duce 70 lat indeed? 25.09.12, 14:44
                  A wystarczy zajrzeć do "Wiki".
                • dr.krisk No patrzcie państwo.... 26.09.12, 09:32
                  indeed4 napisał:

> to jednak różnica, zwłaszcza przy dzisiejszym zawrotnym tempie życia i zmian cy
                  > wilizacyjnych - obawiać się powrotu idei Hitlera w erze McDonalda, internetu, g
                  > lobalizmu i walk ekonomicznych zastępujących konflikty militarne, to tak jakby
                  > uznać za realny atak Krzyżaków i powtórkę z Bitwy pod Grunwaldem ;-)
                  Zazdroszczę optymizmu. Przejdzie ci z wiekiem :)
                  Naprawdę myślisz, że McDonald obroni nas przed zatrutymi ideami? Pewnie sądzisz że zatrucie żołądkowe + otyłość skutecznie odwracają uwagę od obłąkanych pomysłów.
                  Najwyraźniej Breivik nie jadał hamburgerów.
                  • olga_w_ogrodzie Re: No patrzcie państwo.... 26.09.12, 14:53
                    czy się komu podoba czy nie, wielu ludzi ma takie właśnie skojarzenia z tym hasłem.
                    dlatego uważam, że PiS, któremu podobieństwa różnych jego marszrut do manifestacji nazistowskich wypominano nie raz, takiego hasła użył.
                    od strony propagandowej, IMO, słabe to.
                  • indeed4 E, nie... 26.09.12, 22:24
                    terroryści i przeróżni psychopaci byli, są i będą się nam dawać we znaki nawet za 100 lat, ale to jednostkowe przypadki - tak jak działalność kompolu nie oznacza zagrożenia odrodzeniem się komunizmu, tak samo istnienie różnych faszystowskich ruchów nie zwiastuje realnej możliwości powrotu (dodatkowo zakazanej prawem) doktryny-reliktu sprzed prawie wieku. Współcześnie to już tylko ideologiczny skansen, pielęgnowany przez paru hobbystów ;-)
      • off_nick Re: A fackelzugi? 24.09.12, 18:01
        dr.krisk napisał:

Fakelzugi miały premierę w Łodzi 30/04.2004
        • indeed4 A to "fackelzug" SLD :-) 24.09.12, 18:05
          fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kc/ff/9qoj/tkSYEx9kSRs7UOMzCX.jpg

Gdzie się człowiek nie ruszy, tam faszyści - i jak tu żyć?
        • ave.duce Re: A fackelzugi? 24.09.12, 18:14
          No tak, Śledzińska-Katarasińska - wszystko jasne :(
    • a74-7 Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:43
      jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia
      czy jak zawolam: Wake up Poland !
      to tez bedzie hitlerowskie ???
      Moze tylko Tym z hitlerowskiEmi korzeniami tak sie wydaje !
      Obudz sie Polsko , ludu obudz sie - juz chyba bylo w historii kraju ,
      po co mieszac tu er-costam do polskiego jezyka ?
      Nnooo po co ,pisarczyki i POwiaki?
      • tw_wielgus Re: Polsko Erwache 24.09.12, 17:59
        Ejże, ejże...
        Skojarzmy parę faktów.
        Obronę środowiska narodowców przez pisowskich posłów i dziennikarzy, wiece z pochodniami, ideologię i "mord smoleński" jako kamień węgielny pod fundamentem IV RP.
    • adalberto3 Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:05
      " Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!
      Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum!"........
      to poczatkowe slowa piesni z 1937 roku "Heil Hitler Dir" (melodia i slowa Bruno Schestak)
      www.youtube.com/watch?v=WcbHqRBura8
      Z chocholego tanca tez trzeba sie obudzic !

• bozon.higsa Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:21
        adalberto3 napisał:

> " Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!
        > Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum!"........
        > to poczatkowe slowa piesni z 1937 roku "Heil Hitler Dir" (melodia i slowa Brun
        > o Schestak)
        > www.youtube.com/watch?v=WcbHqRBura8
        > Z chocholego tanca tez trzeba sie obudzic !
        >

Przecież pisałem tym idiotom,że hasło to dotyczyło Żydów.
        Wiem,że przeważająca cześć tych idiotów,która pisze o tym haśle nie zna nawet podstaw języka niemieckiego.
        Jak mogą sobie przetłumaczyć treść pieśni Deutschland Erwache ? wystarczy, że Gumiś tak uznał?

• ave.duce Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:43
          bozon.higsa napisał(a):

> Przecież pisałem tym idiotom,że hasło to dotyczyło Żydów.

I co z tego?
          • bozon.higsa Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:51
            ave.duce napisała:

>
            > > Przecież pisałem tym idiotom,że hasło to dotyczyło Żydów.
            >
            > I co z tego?

Takie i podobne pytania można zadawać dzieciom w podstawówce.
            Wybacz,ale uchylę się od odpowiedzi na to pytanie.

• ave.duce Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:58
              bozon.higsa napisał(a):

> ave.duce napisała:
              >
              > > bozon.higsa napisał(a):
              > >
              > > > Przecież pisałem tym idiotom,że hasło to dotyczyło Żydów.
              > >
              > > I co z tego?
              >
              >
              > Takie i podobne pytania można zadawać dzieciom w podstawówce.
              > Wybacz,ale uchylę się od odpowiedzi na to pytanie.
              >

Pytanie: i co z tego, że to hasło dotyczyło Żydów? - zadałbyś dziecku w podstawówce?
              Ciekawe.
      • olga_w_ogrodzie Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:24
        zabawne.
        w poście założycielskim pytam tylko czemu PiS i towarzystwo wybrali hasło, które się wielu ludziom źle kojarzy.
        nie cytowałam nikogo, kto by mówił, ni sama nie uznałam, że PiS i towarzystwo pomaszerują jak faszyści.
        po prostu zapytałam o PR i hasło - wg mnie, do niczego.
        a tu już hałasy wielkie tak, jakbym co najmniej wkleiła tu fotkę pana Kaczyńskiego i Rydzyka z doprawionymi wąsikami i fryzurkami z grzyweczką mocno na boczek.

różne nożyce zareagowały tu podobnie do głodnych, którym chleb na myśli.
        słabiutkie.
        • bozon.higsa Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:28
          zabawne.
          w poście założycielskim pytam tylko czemu PiS i towarzystwo wybrali hasło, które się wielu ludziom źle kojarzy.

Ludziom to hasło się z niczym nie kojarzy prócz tych,którzy znają historię i wiedzą,że ta pieśń miała konkretnego adresata.
          Większości ludziom wystarczyło wyjasnienie Nałęcza, bo jemu się tak akurat skojarzyło.

• olga_w_ogrodzie Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:44
            bozon.higsa napisał(a):

> Ludziom to hasło się z niczym nie kojarzy prócz tych,którzy znają historię i wi
            > edzą,że ta pieśń miała konkretnego adresata.

czyli ci, którzy mówią, że IM SIĘ KOJARZY I TO BARDZO ŹLE KOJARZY kłamią ?

> Większości ludziom wystarczyło wyjasnienie Nałęcza, bo jemu się tak akurat skoj
            > arzyło.

nie wiem nic o tym, co mówił pan Nałęcz.
            nie lubię go i rzadko słucham.
            wiem z czym mnie się skojarzyło i ludziom z którymi rozmawiałam.
            wiem też z czym skojarzyło się paru dziennikarzom.

zachowujesz się jakbyś chciał zarezerwować sobie prawo do decydowania o tym z czym co komu może się kojarzyć.
            gdy komuś kojarzy się nie tak, jak sobie życzysz, to nazywasz go idiotą.
            beznadzieja.
            • bozon.higsa Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 24.09.12, 18:49
              zachowujesz się jakbyś chciał zarezerwować sobie prawo do decydowania o tym z czym co komu może się kojarzyć.

Nie, nie miałem takiego zamiaru.
              Idiotów nazywam tych,którzy mimo wyjaśnień trwają w przy swoim.
              Nie potrafię już po prostu słuchać bzdur na ten temat.
              Nie jestem zwolennikiem PiS.
              Przepraszam za idiotów, poniosło mnie.

• snajper55 Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 25.09.12, 00:16
                bozon.higsa napisał(a):

> zachowujesz się jakbyś chciał zarezerwować sobie prawo do decydowania o tym z c
                > zym co komu może się kojarzyć.
                >
                > Nie, nie miałem takiego zamiaru.
                > Idiotów nazywam tych,którzy mimo wyjaśnień trwają w przy swoim.

Uważasz, że można zmienić czyjeś skojarzenia? Wyjaśniasz i już się człowiekowi nie kojarzy jak się wcześniej kojarzyło? ? A jeśli się dalej kojarzy, to idiota? Wiesz co, mnie się pognieciony prochowiec kojarzy z porucznikiem Colombo. Wyjaśnij mi tak, aby mi się przestało kojarzyć, proszę.

S.
                • bozon.higsa Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 25.09.12, 08:11
                  > Uważasz, że można zmienić czyjeś skojarzenia? Wyjaśniasz i już się człowiekowi
                  > nie kojarzy jak się wcześniej kojarzyło? ? A jeśli się dalej kojarzy, to idiota
                  > ? Wiesz co, mnie się pognieciony prochowiec kojarzy z porucznikiem Colombo. Wyj
                  > aśnij mi tak, aby mi się przestało kojarzyć, proszę.

Ok. masz rację, że słowo idiota zostało użyte niepotrzebnie.Już raz przepraszałem.
                  Ale jak się słucha jak większość powtarza to za Nałęczem, bo jemu się tak skojarzyło.
                  Przecież wiadomo, że Nałęcz aż kipi nienawiścią do PiS, dlatego jest całkowicie nieobiektywny.

Jak świat długi i szeroki, mnożyło i mnoży się ciągle od zawołań w stylu „Zbudź się Irlandio”, „Obudź się chrześcijańska Anglio”, Obudź się Grecjo”, „Obudź się Polonio”, czy „Obudź się Białystoku”, jak wołał w kampanii wyborczej prezydent miasta Tadeusz Truskolaski.

Czy to wszystko są faszyści i spadkobiercy Hitlera?

Jeżeli żona zawoła rano, obudź się mężu, to uznasz, że żona wzoruje się na haśle hitlerowców?
                  • ave.duce Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 25.09.12, 14:46
                    Ważne jest nie tylko co, ale i kto... woła.
                    • olga_w_ogrodzie Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 25.09.12, 15:01
                      ave.duce napisała:

> Ważne jest nie tylko co, ale i kto... woła.

dokładnie tak.
                      nie miałabym skojarzeń, gdyby krzyknęło dziecko z piaskownicy czy W. Mann w Trójce namawiający do polubienia bluesa.
                      a nie podoba się mi, gdy wołają tak politycy, zwłaszcza ci znani z ksenofobii, homofobii i wspólnych marszów z ONR.
                  • snajper55 Re: Nie czepiajmy sie slowek ! 27.09.12, 01:12
                    bozon.higsa napisał(a):

> Ok. masz rację, że słowo idiota zostało użyte niepotrzebnie.Już raz przepraszał
                    > em.
                    > Ale jak się słucha jak większość powtarza to za Nałęczem, bo jemu się tak skoja
                    > rzyło.

Nieprawda, ludzie nie powtarzają za Nałęczem. Ludziom tak samo się kojarzy jak Nałęczowi. Moja sygnaturka ma półtora roku. Obejrzyj ją sobie, poklikaj...

S.
            • ave.duce Olgo, hasło dotyczyło Żydów, więc 24.09.12, 19:00
              - wg B.H. - nie ma sprawy!
              • olga_w_ogrodzie Re: Olgo, hasło dotyczyło Żydów, więc 24.09.12, 19:13
                po prostu hasło jest ok. i już.
                tako rzecze B.H.
                a jakby nawet ciut nie ok., to co z tego, skoro dotyczy TYLKO Żydów.

Niemcy obudźcie się

1. Niemcy obudźcie się ze swego złego snu!
                Nie dajcie obcym Żydom w swojej Rzeszy miejsca!
                My chcemy walczyć o wasze zmartwychwstanie!
                Aryjska krew nie może zginąć!

2. Gdy wyrzucimy wszelkich obłudników,
                Żyd ujdzie z naszego niemieckiego domu!
                Gdy najpierw rola oczyszczona i bez skazy będzie
                My zgodni i szczęśliwi będziemy!

3. Jesteśmy żołnierzami NSDAP
                Duma niemiecka w sercach, w walce mocni i twardzi.
                Swastyce oddaliśmy się.
                Niech żyje nasz Wódz, Cześć Ci Hitlerze!
                • ave.duce Re: Olgo, hasło dotyczyło Żydów, więc 24.09.12, 19:23
                  Sama widzisz - piękna pieśń! ;)
                  Taka genetyczna, patriotyczna, po prostu wolska.
                • bozon.higsa Re: Olgo, hasło dotyczyło Żydów, więc 24.09.12, 19:30
                  Niemcy obudźcie się

1. Niemcy obudźcie się ze swego złego snu!
                  Nie dajcie obcym Żydom w swojej Rzeszy miejsca!
                  My chcemy walczyć o wasze zmartwychwstanie!
                  Aryjska krew nie może zginąć!

No, dobre tłumaczenie.
                  Jeszcze jakieś problemy?

• trevik Re: Polsko Erwache 24.09.12, 18:17
      Gdyby Tusk takie hasło wymyślił zostałby przez PiS zaszczuty - rzucaliby w niego dziadkami z Wehrmachtu i książką Danzig a skojarzeniom z Hitlerem nie byłoby końca...

Ale hasło firmuje Jarek Kaczyński - zbawiciel ojczyźniany - a jak już jest w sprawie Kaczyński to dla narodowych ciemniaków jasnym jest, że zwrot "Polen erwache" - przetłumaczony na j.polski - nic wspólnego z faszyzmem / nazizmem nie ma,

T.

Ps. Pozwoliłem sobie wkleić link do małego zdjęcia...
      www.worldwar2-militaria.com/images/Deutschland-Erwache-Standar.jpg
    • woda_woda M. Kraczkowski, poseł PiS, to nieuk. 24.09.12, 18:20
      > - Szczerze mówiąc nie wiem, kto był autorem hasła

Wiersz „Sturm, Sturm, Sturm ... Deutschland erwache“ napisał niemiecki polityk, jeden z przywódców NSDAP Dietrich Eckart.

Hasło świetnie nadawało się na nazistowskie sztandary.
      • bard333 naziści na sztandar pisali 24.09.12, 21:11
        "Obudź sie Polsko"?
    • snajper55 Moja sygnaturka ma już 1,5 roku... 25.09.12, 00:09
      S.
      • bard333 nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 01:32

• olga_w_ogrodzie Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 07:29
          człowiek powinien uczyć się na doświadczeniach.
          własnych i cudzych.
          a już szczególnie na tak tragicznych do jakich doprowadziły hitlerowskie Niemcy.
          zupełnie zatem normalnym jest zastanawianie się nad podobieństwem haseł np. PiS i nazistów.
          zwłaszcza biorąc pod uwagę hołubienie przez prezesa pana np. kiboli.
          a co kibole wygadują, to można sprawdzić na ich portalu.
          w pewnych kwestiach chuchanie na zimne nie jest nadmiarem ostrożności, ale rozsądkiem.
          gdyby Niemcy w swoim czasie chuchali zamiast klaskać, może inaczej potoczyłby się dzieje świata.
          • a74-7 Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 10:53

> człowiek powinien uczyć się na doświadczeniach.
            > własnych i cudzych.
            > a już szczególnie na tak tragicznych do jakich doprowadziły hitlerowskie Niemcy
            > .
            > zupełnie zatem normalnym jest zastanawianie się nad podobieństwem haseł np. PiS
            > i nazistów.
            > zwłaszcza biorąc pod uwagę hołubienie przez prezesa pana np. kiboli.

nie masz nic ciekawego do roboty poza jatrzeniem ?
            Smieszne wydaje sie porownywanie hasel PiS i Kaczynskiego do hitlerowskich
            Twoje zawoalowane przeslanki porownujace kogokolwiek do do hitlera -
            daruj sobie .
            Pod rzadami Hitlera sraaaala bys w majty bo pampersow nie bylo , teraz masz pampersiki, wiec stosuj skoro JK az taki straszny .
            > a co kibole wygadują, to można sprawdzić na ich portalu.

jak BBC zrobila film o kibolach i "co mowia" - wszyscy ich broniliscie wtedy "nie bylo faszystowskich przeslanek w tym co mowia ",
            A teraz haslo" Polsko obudz" sie jest faszystowskie bo pochodzi od opozycji ,co nie ?
            Krecisz i manipulujesz slowem jak ci wygodnie .
            Ogarnij lepiej chalupe kobito.

i
            • olga_w_ogrodzie Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 12:26
              a74-7 napisał:
              /.../

porównaj o czym i w jakiej formie ja piszę,
              porównaj o czym i jak piszesz Ty, a może uda Ci się pojąć, czemu przekazuję Ci wiadomość : EOT.
              • pakules Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 13:11
                Niestety jątrzysz i nic mądrego nie masz do napisania, co mają wspólnego PIS, Solidarność i oglądaczo-słuchacze Trwam z nazizmem i hitlerowskimi Niemcami? Wymysł i skojarzenia twoje i Nałęcza niestety głupiutkie. Więc może powinnaś zrobić to o co prosiła cię niedawna współwyznawczyni wielonickowa ex. mila? "zmień leki"
                • olga_w_ogrodzie Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 13:44
                  pakules napisał(a):
                  /.../
                  jeszcze i ten z najnowszym nickiem, bo pod każdym poprzednim kompromitował się w godzinkę.
                  ale i tak na odległość poznać tego, który umie tylko personalnie i na dodatek głupio jak rozwydrzony bezkarnością bachor.
                  łazi toto po forach, śledzi i wydaje się mu, że jak z prywatnych na Kraj coś przywlecze, to wszyscy wpadną w taki podziw nad przebiegłością szpiegowską, że narody klękajcie.
                  EOT
                  • pakules Re: nie ma to jak radosny faszysta... 25.09.12, 14:37
                    Wskaż mi jaki to nick miałem poprzednio, coś ci się widać pokiełbasiło( pewnie jak to sugeruje niejaka ex. mila) wszystko wina nie zmienionych leków. Bujaj się prowokatorko.
                    • ave.duce Nie masz ? Miej 25.09.12, 14:52
                      trochę odwagi cywilnej i podaj ten swój NICk.
                      • pakules Re: Nie masz ? Miej 25.09.12, 19:11
                        Gienerałwo aveduczyno, zawstydź mnie i podaj niby ten mój wcześniejszy nick, jak to napisała ex.mila ' Już wiem, że śledzisz każdego, kto cię krytykuje." więc co tam wyśledziłaś ?
                        • olga_w_ogrodzie Re: Nie masz ? Miej 25.09.12, 19:32
                          pakules napisał(a):

> Gienerałwo aveduczyno, zawstydź mnie i podaj niby ten mój wcześniejszy nick, ja
                          > k to napisała ex.mila ' Już wiem, że śledzisz każdego, kto cię krytykuje." więc
                          > co tam wyśledziłaś ?

ależ Ty kochasz tę userkę.
                          wciąż się na nią powołujesz, każde jej słowo dla Ciebie jest wyraźnie droższe złota.

/czemu się tak wstydzisz swych nicków wszystkich ?
                          to nie ich brzmienie sprawia, że zawsze jesteś rozpoznawalny od razu, ale ten infantylny sposób pisania i treść Twych postów jak choćby to, co wypisujesz w tym wątku z cytowaniem postów z innego forum./
                          • pakules Re: Nie masz ? Miej 25.09.12, 19:36
                            Uwielbiam wielonikową mile ex., ale nie mogę się doczekać tych moich rzekomych nicków pod którymi tu niby pisywałem, no czekam i doczekać się nie mogę. Ale jak rozumiem oprócz twoich skojarzeń nie masz nic innego do zaproponowania. Poraź się aveduczyny i coś tam razem wymyślicie.
                            • ave.duce Nie masz za grosz. Zero zdziwienia. b/o 25.09.12, 20:30
                              • pakules Re: Nie masz za grosz. Zero zdziwienia. b/o 25.09.12, 20:35
                                No więc jak pod jakim nickiem pisałem ponoć na forum kraj? odpowiesz mi czy będziesz paliła głupa? Pomyliłaś mnie chyba z wielgusem to on pisywał tu pod innym nickiem i podszywał się pod PiSuara, no i oczywiście z ex.waszą przyjaciółka milą, ona też tu psuje pod wieloma nickami a ty pod jakim jeszcze pisujesz aveduczyna?
            • ave.duce Którzy "wszyscy"? 25.09.12, 14:48
              a74-7 napisał:

> jak BBC zrobila film o kibolach i "co mowia" - wszyscy ich broniliscie
    • 1normalnyczlo.w.i.e.k Ze strony Geberta vel Warszawskiego ... i głupota 25.09.12, 12:48
      olga_w_ogrodzie napisała: brak wyczucia, głupota, prowokacja ?

---> i brak wyczucia i prowokacja - również ze strony Nałęcza i Niesiołowskiego.
      Dzisiaj stałem się faszystą ...wg Nałęcza, Warszawskiego, Niesiołowskiego
    • 1normalnyczlo.w.i.e.k Widać tobie molestowanie się podobało 25.09.12, 12:59
      jan.urbaniak1 napisał: Faszyzm nie przejdzie ! Nawet księza-pederści nie obronią !

---> Tylko dlaczego kłamiesz, że to byli księża?
      Wierzysz kłamstwom Lisa w Newsweeku? Który na okładce to ty?
    • piq Polsko idź Spać... 25.09.12, 13:01
      ...takie jest prawdziwe hasło. Żeby nikt przez przypadek nie zaczął analizować różnych rzeczy w PiSie - na przykład teczki prezesa albo dlaczego tak się bał powszechnego dostępu do akt IPNu, albo za ile podpisano kontrakt na gaz z ruskimi po podwyższonej o 10% cenie w 2006 do 2021 bodajże, albo dlaczego ze spółdzielczych pieniędzy w SKOKach finansuje się spółki kontrolowane przez zaufanych ludzi prezessimusa, albo jak to było z koncesją na paliwa i wejściem J&S do tej gry. Na ulicach mają być tylko bezmyślni lunatycy z pochodniami.
    • dopiero.co.emeryt Mnie to się ostatnio wszystko z seksem kojarzy a 25.09.12, 15:02
      Mnie to się ostatnio wszystko z seksem kojarzy a nie z III Rzeszą.
      "Obudź się Polsko" np. to mi się kojarzy z tym jak w środku nocy żona moja onegdaj szarpała mnie w łóżku i mówiła "obudź się L....." a ja nie dawałem się obudzić.
      W bardzo wielkiej nieświadomości wtedy byłem, nie wiedząc, że jak to faszystowskie było.
      Szkoda, że wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem, ale bym wtedy żonie odpowiedział, że wszystkiego by się jej wtedy odechciało.
    • zbysio45 propaganda faszystowska Gebelsa znowu w polskim in 25.09.12, 15:43
      internecie.Nawet słownictwo nazistow niemieckich ma podeprzec tą Teze.Gratuluje dociekliwosci przestraszonych szczurow ktore boja sie prawdy w czasie manifestacji ulicznej w dniu 29.09.br.w Warszawie.
      • olga_w_ogrodzie Re: propaganda faszystowska Gebelsa znowu w polsk 25.09.12, 19:21
        zbysio45 napisał:

> internecie.Nawet słownictwo nazistow niemieckich ma podeprzec tą Teze.Gratuluje
        > dociekliwosci przestraszonych szczurow ktore boja sie prawdy w czasie manifest
        > acji ulicznej w dniu 29.09.br.w Warszawie.

bez przesady.
        jesteś zbyt samokrytyczny porównując swe wpisy do propagandy Goebbelsa.

/nie "tą Tezę", ale " tę tezę"/
        • dr.krisk :))) 25.09.12, 20:02

> /nie "tą Tezę", ale " tę tezę"/
          Właśnie - jak ja nienawidzę nieodróżniania "tę" i "tą"........
          Polska język bardzo trudna dla Wolaków.....
          • bozon.higsa Re: :))) 26.09.12, 16:07
            dr.krisk napisał:

>
            > > /nie "tą Tezę", ale " tę tezę"/
            > Właśnie - jak ja nienawidzę nieodróżniania "tę" i "tą"........
            > Polska język bardzo trudna dla Wolaków.....

Bardzo trudna dla takich jak ty,którzy piszą Chitler...
            • snajper55 Re: :))) 27.09.12, 02:25
              bozon.higsa napisał(a):

> Bardzo trudna dla takich jak ty,którzy piszą Chitler...

Widzę, że masz trudności w rozumieniu ironii. Za to Zbysio Gebels napisał na poważnie.

S.
          • snajper55 Re: :))) 27.09.12, 02:10
            dr.krisk napisał:

>
            > > /nie "tą Tezę", ale " tę tezę"/
            > Właśnie - jak ja nienawidzę nieodróżniania "tę" i "tą"........

To proste, końcówki muszą być takie same. Dlatego tą tezą (ą-ą), ale tę tezę (ę-ę).

> Polska język bardzo trudna dla Wolaków.....

Ten Wolak nawet nie jest polskojęzyczny. :(

S.
      • dr.krisk Kto to taki ten "Gebels"? 25.09.12, 20:00
        Może chodzi o współpracownika Chitlera?
        • bozon.higsa Re: Kto to taki ten "Gebels"? 26.09.12, 16:05
          dr.krisk napisał:

> Może chodzi o współpracownika Chitlera?

Może chodzi ci o Gitlera?

• dr.krisk Re: Kto to taki ten "Gebels"? 26.09.12, 21:40
            Nie: chodzi o Chitlera, Gebelsa, Chimlera, itp.
            Głuptasku.
            • olga_w_ogrodzie Re: Kto to taki ten "Gebels"? 26.09.12, 22:13
              dr.krisk napisał:

> Nie: chodzi o Chitlera, Gebelsa, Chimlera, itp.
              > Głuptasku.

czy bozonuje, contadoruje, wachmistrzuje etc., etc. i tak zawsze to samo wyłazi - takie śmiesznawe coś w treści postów.
              • bozon.higsa Re: Kto to taki ten "Gebels"? 27.09.12, 08:37

> dr.krisk napisał:
                >
                > > Nie: chodzi o Chitlera, Gebelsa, Chimlera, itp.
                > > Głuptasku.
                >
                > czy bozonuje, contadoruje, wachmistrzuje etc., etc. i tak zawsze to samo wyłazi
                > - takie śmiesznawe coś w treści postów.

Tupot białych mew
                O pusty pokład,
                W dali morza zew,
                Na głowie okład,
                Rozpalona krew
                Wdziera się do trzew
                I gniew tych mew,
                Tupot mew, wzbiera gniew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka