leszek.sopot Precz z faszysta gen Franco! 04.09.04, 14:22 Anarchisci to nie terrorysci, ale ludzie kochajacy wolnosc i tak spiewali by obalic te faszystowska, hiszpanska sotnie: ftp://sunsite.icm.edu.pl/mirrors/ftp.kabaret.art.pl/audio/zr/Za_nami_noc_piesni_ Lluisa_Llacha/11 - Na pewnej ziemi.mp3 ftp://sunsite.icm.edu.pl/mirrors/ftp.kabaret.art.pl/audio/zr/Za_nami_noc_piesni_ Lluisa_Llacha/12 - Kwiecien 74.mp3 I link na cala strone. Sciagajcie i sluchajcie. ftp://sunsite.icm.edu.pl/mirrors/ftp.kabaret.art.pl/audio/zr/Za_nami_noc_piesni_Lluisa_Llacha/ Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Viva Espana!!! Viva Franco!!! 05.09.04, 11:55 www.wandea.org.pl/DOWNLOADS/smierc.wav Krótki urywek hiszpańskiego programu radiowego z 20 listopada 1975 roku. Spiker przerywa muzykę by Don Carlos Arias Navarro mógł podać wstrząsającą wiadomość o śmierci gen. Franco. www.wandea.org.pl/DOWNLOADS/marsz1.zip nagranie 'El sitio del Alcázar toledano' w wykonaniu Banda Academia Aux Militar. www.wandea.org.pl/DOWNLOADS/marsz2.zip 'Cancion del Legionario' w wykonaniu Banda Academia Aux Militar. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot A las Barricadas!!!!!!!!!!!!!! 05.09.04, 14:08 www.venetocontroguerra.net/Musica/alasbarricadas.htm Ta slynna piesn jest oczywiscie werja polskiej "Warszawianki" "A las Barricadas" (Texto: Waclaw Swiecicki) Negras tormentas agitan los aires nubes oscuras nos impiden ver. Aunque nos espere el dolor y la muerte contra el enemigo nos llama el deber. El bien mas preciado es la libertad hay que defenderla con fe y con valor. Alza la bandera revolucionaria que llevara al pueblo a la emancipacion En pie obrero a la batalla hay que derrocar a la reaccion A las Barricadas! A las Barricadas! por el triunfo de la Confederacion. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot "Los moros que trajo Franco" 05.09.04, 14:14 "Los moros que trajo Franco" Los moros que trajo Franco en Madrid quieren entrar (X 2) Mientras que haya un miliciano los moros no pasarán (X 2) Si me quieres escribir ya sabes mi paradero (X 2) Tercera brigada mixta primera linea de fuego (X 2) Aunque me tiren el puente y también la pasarela (X 2) me verás pasar el Ebro en un barquito de vela (X 2) Diez mil veces que lo tiren diez mil veces que lo haremos (X 2) Tenemos cabeza dura los del cuerpo de ingenieros (X 2) En el Ebro se han hundido las banderas italianas (X 2) y en los puentes sólo quedan las que son republicanas (X 2) [tlum. angielskie] The moors brought by Franco want to come into Madrid As long as there's a militiaman left the moors will not pass If you want to write me you know my destination Third mixed brigade first line of fire Though they knock me down the bridge and the footbridge as well you will see me cross the Ebro on a little sailing ship 10,000 times they can knock it down 10,000 times we are going to make it We are stubborn people in the engineer corps In the Ebro sank the Italian flags and the bridges only carry those which are republican I jeszcze tlumaczenie angielskie "na barykadach" Black storms shake the sky Black clouds blind us Although death and pain await us Against the enemy we must go The most precious good is freedom And we have to defend it With courage and faith Raise the revolutionary flag Moving us forward with unstoppable triumph Working people march onwards to the battle We have to smash the reaction To the Barricades To the Barricades For the triumph of the Confederation Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Coś wartego uwagi 04.09.04, 20:35 www.mowax.com/artists/malcom_catto/audio.htm Odpowiedz Link Zgłoś
humbak A to jest moim zdaniem bomba! 04.09.04, 21:58 www.ninjatune.net/videos/video.php?type=qt&id=42 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Musica Espanola - rock, ska i in. 05.09.04, 14:44 Grupa ZAGROS ATICA "Acertijo" www.geocities.com/SunsetStrip/Mezzanine/5179/acertijo.ram "Luna Muerta" www.geocities.com/SunsetStrip/Mezzanine/5179/luna.ram z innej beczki - ska (cos jak nasz Big Cyc), grupa FiN video (do sciagniecia 9 mega): "Me Muero" - klip zaczyna sie od modlitwy w kosciele:))) www.finmx.com/videos/fin_memuero.wmv to samo - plik mp3: www.finmx.com/mp3/fin_me_muero.mp3 Polecam tez link na stronke tej grupy (jest tam kilka linkow do innych hiszpanskich kapel) www.finmx.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Roger Waters "To Kill The Child" 06.09.04, 23:51 www.sonymusic.com/clips/selection/fu/071973/071973_01_01_full_ref.mov www.roger-waters.com/ Roger Waters "To Kill The Child" The child lay In the starlit night Safe in the glow of his Donald Duck light How strange to choose to take a life How strange to choose to kill a child Hoover, Blaupunkt, Nissan Jeep Nike, Addidas, Lacoste and cheaper brands Cadillac, Amtrak, gasoline, diesel Our standard of living, could this be a reason That we would choose to kill the child That we would choose to kill the child __________ Allah, Jehovah, Buddah, Christ Confucius and Kali and reds, beans and rice Goujons of sole, ris de veau, ham hocks Lox bagels and bones and commandments in stone The Bible, Koran, Shinto, Islam Prosciutto, risotto, falafel and ham Is it dogma, doughnuts, ridicule faith Fear of the dark, or shame or disgrace That we would choose to kill the child That we would choose to kill the child __________ It's cold in the desert And the space is too big The rope is too short And the walls are too thick I will show you no weakness I will mock you in song Berate and deride you Belittle and chide you Beat you with sticks And bulldoze your home You can watch my triumphant procession to Rome Best seat in the house Up there on the cross Is it anger or envy, profit or loss That we would choose to kill the child That we would choose to kill the child __________ Take this child and hold him closely Keep him safe from the holy reign of terror Take this child hold him closely Take this child to the moral high ground Where he can look down on the bigots and bully boys Slugging it out in the yard Lyrics by Roger Waters © 2004 Roger Waters Music Overseas Ltd./Pink Floyd Music Publishers Ltd Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot The Machine - POLECAM!! 07.09.04, 00:25 Znakomita strona amerykanskiej kapeli grajacej muzyke Pink Floyd. www.themachinelive.com/index_flash.html Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Dream Generator 08.09.04, 12:55 Bardzo zaskoczyla mnie ta strona. Znakomite animacje i pomysly. Duza roznorodnosc inspiracji. www.dieseldreams.com/launch.html Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot "No Pasaran" 11.09.04, 12:14 Chyba najslynniejsza fotografia Roberta Capy z wojny w Hiszpanii nopasaran36.free.fr/Photos_Capa/capa1.jpg "No Pasaran" nopasaran36.free.fr/Chansons_rm/Nopasaran.wma "Ay Carmela" nopasaran36.free.fr/Chansons_rm/aycarmela.wma Link na strone: nopasaran36.free.fr/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lorca Spain in My Heart - and Lluis Llach "Mur" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 04:43 Lila Downs, "El Quinto Regimiento" www.appleseedrec.com/elquintoregimiento.ram A co łączy Polskę z Hiszpania poza walką z faszystami? Także i hymn "Solidarności": membres.lycos.fr/catalunya/llach.ra?pageid=av-results-in-browser-wrapper ftp://sunsite.icm.edu.pl/mirrors/ftp.kabaret.art.pl/audio/zr/Za_nami_noc_piesni_Lluisa_Llacha/02%20-%20Mur.mp3 L'ESTACA L'avi Siset em parlava de bon matí al portal mentre el sol esperàvem i els carros vèiem passar. Siset, que no veus l'estaca on estem tots lligats? Si no podem desfer-nos-en mai no podrem caminar! Si estirem tots, ella caurà i molt de temps no pot durar, segur que tomba, tomba, tomba ben corcada deu ser ja. Si jo l'estiro fort per aquí i tu l'estires fort per allà, segur que tomba, tomba, tomba, i ens podrem alliberar. Però, Siset, fa molt temps ja, les mans se'm van escorxant, i quan la força se me'n va ella és més ampla i més gran. Ben cert sé que està podrida però és que, Siset, pesa tant, que a cops la força m'oblida. Torna'm a dir el teu cant: Si estirem tots, ella caurà... Si jo l'estiro fort per aquí... L'avi Siset ja no diu res, mal vent que se l'emportà, ell qui sap cap a quin indret i jo a sota el portal. I mentre passen els nous vailets estiro el coll per cantar el darrer cant d'en Siset, el darrer que em va ensenyar. Si estirem tots, ella caurà... Si jo l'estiro fort per aquí... Oficjalna strona www.lluisllach.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Federico Garcia Lorca "Na uszko dziewczynie" 11.09.04, 12:59 www.ewa.bicom.pl/chwile2/s240.htm Lorca jak co roku pojechał latem do Granady, aby odwiedzić rodziców. Nazajutrz po jego przybyciu, dnia 17 lipca roku 1936, falangiści generała Franco wkroczyli do Andaluzji. Rozpoczęły się aresztowania i masowe egzekucje. Również i Lorca padł ofiarą tej pacyfikacji. Uwięziony i skazany bez sądu, został ze skwapliwym pośpiechem rozstrzelany o świcie dnia 19 sierpnia 1936 roku, w wąwozie Viznar pod Granadą. Nie miał pogrzebu i nie ma grobu. Stało się tak, jak niegdyś napisał: "Kiedy ja umrę, z gitarą mnie pochowajcie w suchym piachu (...)" Nie zdołano zabić pamięci o poecie. Przetrwały i trwają nadal jego dzieła. Mimo wieloletnich zakazów frankistowskiego reżimu, mimo zmowy milczenia, nadal są znane i w krajach języka hiszpańskiego i w przekładach na języki obce. Stale wystawiane bywają jego dramaty, stale też publikuje się na całym świecie tomy jego poezji. REQUIEM PIOSENKA O NIEWIELKIEJ ŚMIERCI Ruń księżyców śmiertelna. W głębi ziemi krwi struga. Dawnej krwi łąka senna. Trawa śmiertelna nieba. Światło z wczoraj i z jutra. Piasku blask i noc ciemna. Łąka ziemi śmiertelna. Spotkałem się ze śmiercią. Śmierć to była niewielka. Pies gdzieś w szopie zaszczekał Ku nieskończonym stertom zeschłych liści i płatków sunęła moja ręka. Spopielała katedra. Blask piasku i noc piasku. I ona: śmierć niewielka. Śmierć wobec mnie, człowieka. Ona i ja. My sami. Człowiek i śmierć niewielka. Ruń księżyców śmiertelna. Jęcząc i drżąc za drzwiami, śnieg powietrze wypełnia. Ja - i co? To, co było. Człowiek, a ona za nim. Łąka, blask, piasek, miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Przed rokiem zmarl Johnny Cash 11.09.04, 23:38 12 wrzesnia 2003 roku zmarl Johnny Cash Johnny Cash, "Redemption Song" (with Joe Strummer) - [real player] www.universalstudios.com/cgi-bin/ramscript.cgi?store/Nashville/losthighway/0249861335/0249861335_0303_full.ra strona: www.johnnycashmusic.com/ Video "Hurt" (do sciagniecia Windows Media Player) www.fastfocus.tv/media/JohnnyCash384k.wmv Rosanne Cash, "September When it Comes" One of the most moving moments of the Johnny Cash Memorial Concert held in November of 2003 at the Ryman Auditorium in Nashville, TN was a musical performance by Cash and his daughter, Roseanne. Fast Focus is proud to present that performance, "September When It Comes" www.fastfocus.tv/media/Rosanne&JohnnyCashSeptemberWhenItComes_384k.wmv Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Pokój z kulą w głowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.09.04, 14:41 Faszystom z Hiszpani ta piosenka!!!!!!!!!! www.fanclubproletaryat.home.pl/download/mp3/proletaryat-pokoj_z_kula_w_glowie.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot walczymy przeciwko czarnym pyskom legionistom i fa 13.09.04, 14:13 Wersja punkowa najslynniejszej piesni z czasow wojny domowej w Hiszpani: legaba.amillo.net/aj3.mp3 i jej tlumaczenie na jezyk polki: "Ay, Carmela" Wiwat Piętnasta Brygada Wiwat Piętnasta Brygada która okryła się sławą Ay, Carmela Ay, Carmela walczym przeciw czarnym pyskom(1) walczym przeciw czarnym pyskom legionistom i faszystom Ay, Carmela Ay, Carmela Tu w Gandesie, tu w okopach Tu w Gandesie, tu w okopach Kul nam brak i dział brakuje Na bombowce, Ay, Carmela Lecz nic nie poradzą bomby Lecz nic nie poradzą bomby Tam gdzie serca jest w nadmiarze Ay, Carmela Ay, Carmela jedno jest nasze życzenie jedno jest nasze życzenie by wykończyć wreszcie faszyzm Ay, Carmela Ay, Carmela walczymy przeciwko czarnym pyskom walczymy przeciwko czarnym pyskom legionistom i faszystom Ay, Carmela Ay, Carmela (1) w oryginale jest "przeciw dzikim Maurom" "El ejercito del Ebro" różni się głównie pierwszą zwrotką, ale za to jest to ważna, zwrotka, bo tłumaczy, o co chodzi: "El ejercito del Ebro El ejercito del Ebro una noche rio paso, ay Carmela, ay Carmela" Korpus Ebru, korpus Ebru Korpus Ebru, korpus Ebru Ebr sforsowal pewnej nocy, Ay Carmela, Ay Carmela Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot DOORSRADIO 14.09.04, 00:44 non stop mozecie sluchac jednej z moich najbardziej ulubionych kapel - The Doors!! stream.hipdesign.net:8000/doorsradio Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Finch - Worms of the Earth 23.09.04, 00:38 Finch - "Worms of the Earth" From the movie 'Underworld': www.sonypictures.com/movies/underworld/video/music_video/video_high.asx Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Dla ciemno-piwnicznych 23.09.04, 14:33 mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/hifi,70450.html Chleja tam i chleja, no to wlasnie dla nich jest ta amatorska ballada o takich menelach forumowych Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Trochę miksów 23.09.04, 15:24 www.beatallica.com/ www.illegal-art.org/audio/grey.html Pierwsze dopiero ciągne, drugie fajne, choć nie dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot "Radio Maryja (elekszyn song)" 23.09.04, 16:30 Myslalem, ze pekne ze smiechu!!!! do sciagniecia: mp3.wp.pl/p/strefa/sciagnij/43446.mp3 do posluchania: mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/lofi,43446.html Do posluchania jeszcze ballada o Romanie G.: "Ballada o Romanie G" MaCiaPaCHipOrzechy mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/lofi,39835.html Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Grzegorz HALAMA 24.09.04, 20:44 "Oklasky - Bakterien (live)" do posluchania: mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/lofi,58869.html "Oklasky - Generał X" do posluchania: mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/lofi,85143.html a do wyboru i koloru na stronie: mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/14086.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Olewaj LPR i Oszoloma - posluchaj Stinga 24.09.04, 20:50 No to ja polecam to: www.wefunkradio.com/show/2004-09-10 Trochę trwa sciąganie i jest mono, ale jest FUNKY!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Grzegorz Ciechowski 27.09.04, 00:10 DO MOICH WIERSZY Mój wydawca poprosił mnie o notkę o Was. I nagle poczułem się tak jakbym stał nad Waszym grobem i miał wygłosić mowę pożegnalną. No to cześć moje Wierszyki. Tak właśnie wygląda utrata dziewictwa. Jesteście opublikowane. Grzegorz Ciechowski "Wokół niej", Wydawca: TĘCZA, Warszawa, 1996 Inne tekty Grzegorza Ciechowskiego dostępne są na Jego Oficjalnej Stronie: ciechowski.art.pl Republika, "ODCHODZĄC" media.cgm.pl//obraz_dzwiek/teledyski/r/republika/republika_odchodzac_56.rm Mozecie tez na tej stronie posluchac jak was wita Grzegorz: www.republika.art.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Non stop Radio Szalom!!! 30.09.04, 18:28 www.platforma.pl/szalom/play/ Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 01:45 A to? Cantor Moshe Bazian - Songs of the Synagogue - Yehi Rotzon Artist - Ben Bazian www.chazzan.org/MP3/Cantor%20Moshe%20Bazian%20-%20Songs%20of%20the%20Synagogue%20-%20Yehi%20Rotzon.ram Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 01:49 This concert was taped May 1 1983 at Young Israel of Far Rockaway. Performers are Cantor Moshe Bazian and Cantor David Bagley. www.chazzan.org/mp3/May%201%201983%20Bazian%20Bagley.ram 2 godziny video stream Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:13 Oj, zaniedbujesz wątek. Nieładnie;) A sprawdzę jutro twoje cudo:) Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:15 "Ale Vasserlech flisn avek" (arranged for alto and guitar) www.dwsmp3.com/alle-vasserlech.m3u Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:16 The wind www.dwsmp3.com/oyfnyam.m3u Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:24 Beltz Tzipi - The Best Yiddish Songs www.tzipi.com/beltz.rm Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:25 A Yiddish Mamme www.tzipi.com/mamme.rm Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:33 "The Best Yiddish Songs" www.tzipi.com/music/music.html#6 www.tzipi.com/music/music.html Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:21 humbak napisał: > Oj, zaniedbujesz wątek. Nieładnie;) A sprawdzę jutro twoje cudo:) A i tak chyba tylko na krótko, brak czasu i gonią inne przyjemności... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:31 Widzę, że wziąłeś sobie do serca moją uwagę.:) Ty żadko zaglądasz, a orum coraz bardiej radykalne. Ale Cię ubaw omija! Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:34 Zauważyłem, ale że są raczej oszołomy w dole, to nie będe dźwigał ich na własnych barkach do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:37 ;) I przybyło ich jakby. Leszek się z nimi użera. Współczuje gościowi. Ja szybko tracę cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 02:54 humbak napisał: > ;) I przybyło ich jakby. Leszek się z nimi użera. To dla niego: "Usłyszałem od tej gnidy, Żem żydowski jest krwiopijec. A ja - szlachcic między Żydy, Gdy on gudłaj, choć aryjec." Julian Tuwim > Współczuje gościowi. Ja > szybko tracę cierpliwość. A to dla ciebie: "Żydzi" Czarni, chytrzy, brodaci, Z obłąkanymi oczyma, W których jest wieczny lęk, W których jest wieków spuścizna, Ludzie, Którzy nie wiedzą, co znaczy ojczyzna, Bo żyją wszędy, Tragiczni, nerwowi ludzie, Przybłędy. Szwargocą, wiecznie szwargocą, Wymachując długimi rękoma, Opowiadają sobie jakieś trwożne rzeczy I uśmiechają się chytrze, Tajnie posiedli najskrytsze Z miliarda czarnych, pokracznych literek Ci chorzy obłąkańcy, Wybrany Ród człowieczy Pomazańcy! Pogładzą mokre brody I znowu radzą, radzą... - Tego na bok odprowadzą, Tego wołają na stronę, Trzęsą się... oczy strwożone Rzucą szybko przed siebie, Czy kto nie słyszy... Wieki wyryły im na twarzach Bolesny grymas cierpienia, Bo noszą w duszach wspomnienia O murach Jerozolimy, O jakimś czarnym pogrzebie, O rykach na cmentarzach... ...Jakaś szatańska Msza, Jakieś ukryte zbrodnie (...pod oknami... w piątki... przechodnie... Goje... zajrzą do okien... Sza! Sza-a-a!) Julian Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 03:16 Ten pierwszy nawet bliski prawdy:) Z drugim ciut gorzej. Oni widzą wielką przeszłość i szarą rzeczywistość. A to nie tak. Rzeczywistość w gruncie rzeczy niewiele się zmienia. A właściwie nie tyle ona, co jej odbiór. Oj, zaczynają mi różne myśli po głowie krążyć. Dzięki za ten wiersz, chyba nie doceniałem Tuwima:) Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani No to go docenisz:))) 03.10.04, 02:28 "Bambo" Murzynek Bambo w Afryce mieszka, Czarną ma skórę ten nasz koleżka. Uczy się pilnie przez całe ranki Ze swej murzyńskiej Pierwszej czytanki. A gdy do domu ze szkoły wraca, Psoci, figluje - to jego praca. Aż mama krzyczy: "Bambo, łobuzie!" A Bambo czarną nadyma buzię. Mama powiada: "Napij się mleka", A on na drzewo mamie ucieka. Mama powiada: "Chodź do kąpieli", A on się boi, że się wybieli. Lecz mama kocha swojego synka, Bo dobry chłopak z tego Murzynka. Szkoda, że Bambo czarny, wesoły, Nie chodzi razem z nami do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to go docenisz:))) 03.10.04, 10:35 Nie no! To już jest złośliwość;) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot "Panie Czepiec, macie dług...." 03.10.04, 12:59 mogiliani napisał: > humbak napisał: > > ;) I przybyło ich jakby. Leszek się z nimi użera. > > To dla niego: > "Usłyszałem od tej gnidy, > Żem żydowski jest krwiopijec. > A ja - szlachcic między Żydy, > Gdy on gudłaj, choć aryjec." > Julian Tuwim No to ja tez cos w necie wygrzebie i sie podziele zgrabna filipka. Z I aktu "Wesela" Wyspianskiego: KSIąDZ Panie Czepiec, macie dług. CZEPIEC Nawet konic nie był wart; te trzy kopki raił czart; nie dam nic. KSIąDZ (do Żyda) Pozwijcie sądem. CZEPIEC (do Księdza) Ciewy, ciewy, z kiepskim rządem! Toć to z waszej łaski ino Mosiek w karczmie się rozpiro. KSIąDZ A bo wy nie chcecie płacić CZEPIEC Bo drzecie skóre aż miło. ŻYD Prawda jest, za duży czynsz! Spuści z czynszu ksiądz dobrodzij. CZEPIEC (wskazując Żyda) A, bo trzeba drzyć takiego. KSIąDZ Jaka taksa słuszna, muszę. ŻYD (wskazując Czepca) Nie dam księdzu, aż zapłaci swój dług. KSIąDZ (do Czepca) Płaćcie dług!! CZEPIEC Cy kaci?! To któż moich groszy złodzij, czy Żyd jucha, cy dobrodzij!? KSIąDZ Wódka- ŻYD Weź, skąd chcesz! CZEPIEC Psie dusze!! Niech jegomość się nie gniewa, ale takim w gorącości, żebym, psiakrew, potłukł kości nawet rodzonemu bratu. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Szalom!!!!!!!!!!! 02.10.04, 16:59 Szalom, mogiliani! Szkoda, że wpadasz tak rzadko:(( Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Obyś nie żałował:)) 03.10.04, 02:32 yossarian18 napisał: > Szalom, mogiliani! Szkoda, że wpadasz tak rzadko:(( Obyś nie żałował:)) i Tuwim dla ciebie: "Chrystus" Nie skarżę się, mój Ojcze, nie skarżę się, mój Panie, Iżeś dał sercu memu to smutne miłowanie. Nie skarżę się, mój Ojcze, że tak samotnie chodzę, Żem się już wielce zanurzył w tej ciernistej drodze. Obchodzę chaty z wieścią: "Zbliża się z łaski nieba", A ludzie mówią: "Z Bogiem..." I dają kromkę chleba. Czyli są słowa moje tak bardzo niepojęte? Nie widzą, że zbliża się Królestwo Twoje święte. Nie widzą, że niebiosa rozwarły się narodom, Nie wierzą, choć im prawię z radością i pogodą... Lecz skarżę się, panie, że tak strapiony chodzę, Że nie ma, nie ma kresu ciernistej mojej drodze. Ptaszkowie mają gniazda i liszki mają schowy, I tylko Syn Człowieczy nie ma gdzie skłonić głowy. Lecz to nie skarga, Panie... Spraw jeno w bliskim cudzie, Iżby mnie zrozumieli ci dobrzy, cisi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hihihi Niech LPRactwo poslucha zamiast radyja IP: 5.5.* / 80.58.20.* 04.10.04, 02:16 Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Dla wielbicieli punka 30.09.04, 18:38 www.clashcity.com/imct/the_file.php?go=main//MP3s&lev=1 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Dla wielbicieli punka 03.10.04, 13:15 Bardzo lubie The Clash, nie znalem tej strony. Bardzo duzo swietnych nagran:)) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Dla wielbicieli punka 04.10.04, 02:04 No tak. Miałem kurcze stronkę, gdzie były teledyski The Ramones. Niestety już nie udostępniają:( Mam na dysku:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak ROBBBBEEERRRTTTT MaAaaaakłowiiiiiiczzczczczcz!! 02.10.04, 02:11 mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/13365,utwor,57335.html Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani puddle off mudd "control" 02.10.04, 22:16 puddle off mudd "control" webspace.universal-rock.de/_ram/video/puddleoffmudd_control.ram Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Puddle Of Mudd "Blurry" 02.10.04, 23:32 Puddle Of Mudd "Blurry" webspace.universal-rock.de/_ram/video/pom_blurry.ram Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Puddle Of Mudd: "Drift And Die" 03.10.04, 00:59 Puddle Of Mudd: "Drift And Die" webspace.universal-rock.de/_ram/video/pom_driftanddie.ram Odpowiedz Link Zgłoś