Dodaj do ulubionych

jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-)

08.10.12, 15:30
Naprawdę doskonała i wielce potrzebna, wręcz konieczna debata; co przyznawali sami jej uczestnicy, dalecy od PiSu. Masa merytorycznych, a nie PR-owskich, w stylu kłamczuchy Kopacz i bajeranta Arłukowicza. Jak na obecną polską polityczną rzeczywistość, to prawdziwe novum; znaczne podniesienie jakości polskiej polemiki politycznej. Co ciekawe, osiągnięto jakiś nadzwyczajny, propaństwowy, sanacyjny konsensus. Pomimo tego, iż debatowali przedstawiciele różnych środowisk, od socjalistów-państwowców po liberałów-wolnorynkowców. I, co zaskakujące, nawet dotychczas kojarzeni z tą drugą stroną, z dr Radziwiłłem na czele, stanęli jak jeden mąż przy koncepcji bliższej budżetowaniu, niż ubezpieczeniom. Jedynym, który jaskrawie się wyłamywał, był dr Bukiel. Tu przypominam forumowym lemingom, iż nie ma sensu wspierania Bukiela w jego votum separatum, ponieważ sameście niedawno wylewały na niego wiadro pomyj, epitetując go jako prywaciarza, gdy wszedł w ostry spór z Tuskiem i Kopacz.

Konkludując, pomysł owych tematycznych debat był/jest wręcz DOSKONAŁY.
Obserwuj wątek
    • ex.mila Nie doskonała! 08.10.12, 15:33
      Boska, wręcz kultowa!

Bez kozery powiem pińćset!
      • gambit_smolenski Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:35
        Ty lepiej Miluś popracuj nad własnym syndromem sztokholmskim... ;-))))))))))))
        • gambit_smolenski Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:37
          A ta debata była naprawdę wyjątkowo dobra, merytoryczna; jak na obecną polską średnią. Na POwską, postpolityczną propagandę.

Aż podskórnie była odczuwalna niechęć do Kopacz
          • simera16 Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:41
            gambit_smolenski napisał(a):

>
            >
            > Aż podskórnie była odczuwalna niechęć do Kopacz
            >
            Czyli cel został osiągnięty. Znielubienie Kopacz zostało przedyskutowane i gremialnie zaakceptowane przez uczestników debaty, z których wielu posiadało tytuły naukowe.
            • ex.mila Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:45

> >
              > Czyli cel został osiągnięty. Znielubienie Kopacz zostało przedyskutowane i grem
              > ialnie zaakceptowane przez uczestników debaty, z których wielu posiadało tytuły
              > naukowe.
              >
              Podobnie jak ja cierpisz na syndrom sztokholmski. Też podskórnie nie lubisz Kopacz ale lewackie media wmówiły ci, ze jest inaczej.
              • simera16 Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:47
                ex.mila napisała:

>
                > > >
                > > Czyli cel został osiągnięty. Znielubienie Kopacz zostało przedyskutowane
                > i grem
                > > ialnie zaakceptowane przez uczestników debaty, z których wielu posiadało
                > tytuły
                > > naukowe.
                > >
                > Podobnie jak ja cierpisz na syndrom sztokholmski. Też podskórnie nie lubisz Kop
                > acz ale lewackie media wmówiły ci, ze jest inaczej.
                >
                Najlepsze z tego jest to, ze Kopacz jest mi zupełnie obojętna. ROTFL!
                • ex.mila Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:49

> >
                  > Najlepsze z tego jest to, ze Kopacz jest mi zupełnie obojętna. ROTFL!
                  >
                  W pisim umyśle nie istnieje taka opcja.
                  • simera16 Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:50
                    ex.mila napisała:

>
                    > > >
                    > > Najlepsze z tego jest to, ze Kopacz jest mi zupełnie obojętna. ROTFL!
                    > >
                    > W pisim umyśle nie istnieje taka opcja.
                    >
                    Mam nadzieję, ze nie pijesz do mnie. ;)
                    • ex.mila Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:55
                      simera16 napisał:

> ex.mila napisała:
                      >
                      > >
                      > > > >
                      > > > Najlepsze z tego jest to, ze Kopacz jest mi zupełnie obojętna. ROT
                      > FL!
                      > > >
                      > > W pisim umyśle nie istnieje taka opcja.
                      > >
                      > Mam nadzieję, ze nie pijesz do mnie. ;)
                      >

Ty też czasami bywasz trudnym przypadkiem, ale nie aż tak:-) Musiałabym być na ciebie naprawdę zdrowo wkurzona, żeby wyzwać cię od pisich umysłów:-)
                      • simera16 Re: Nie doskonała! 08.10.12, 15:59
                        ex.mila napisała:

>

> >
                        >
                        > Ty też czasami bywasz trudnym przypadkiem, ale nie aż tak:-) Musiałabym być na
                        > ciebie naprawdę zdrowo wkurzona, żeby wyzwać cię od pisich umysłów:-)
                        >
                        Wiem, żona mi to od ponad czterdziestu lat to mówi! :)
                        ps
                        Za nieklasyfikowanie mnie jako PiSiego umysłu szczerze dziękuję!
                        • gambit_smolenski Mila & Simera... 08.10.12, 16:13
                          1. Po pierwsze, sorry za absencję. Problem z klawiaturą, dopraszającym się o pieszczoty futrzakiem, córką siostry pod opieką, oraz last, but not least, Panią mojego życia;-) Dranie, zmówiły się i zorganizowały wspólny front;-P Po drugie, sorry za krytykę, ale tak naprawdę, toś nic, nic a nic, nie napisała merytorycznego w tym wątku. Żadnego odniesienia do faktów, czyli do debaty, do jej moderacji oraz do jej uczestników i ich wypowiedzi. Po trzecie, masz jakąś taką dziwną manierę wtryniania innym, o czym myślą, i co chcieliby, aby myśleli inni; czyżby jakieś niespełnienie zawodowe, minięcie się z psychologią, Milu? ;-)

2. Simera; ot, na zmianę bredzisz i bluzgasz. Nihil novi odnośnie leminżej mentalności.
                          • ex.mila Nam twoja absencja nie przeszkadza 08.10.12, 16:24
                            To, ze obrażasz mnie stosując idiotyczne emotikony nie znaczy, że nie czuję się obrażona gdy piszesz o syndromie sztokholmskim.

Ty się tu ciesz z ogromnego sukcesu prezesa, a innym pozwól porozmawiać jak dorosły z dorosłym.

Za chwilę założę wątek o tym, ze Premier się wypalił, i że nikt nie czeka na jego expose, ale z moimi przemyśleniami na ten temat nie masz nic wspólnego. Do niczego, podobnie jak twój guru mnie nie przekonaliście i nie przekonacie, ale oczywiście od czasu do czasu możemy pożartować.
                          • simera16 Re: Mila & Simera... 08.10.12, 16:52

>
                            > 2. Simera; ot, na zmianę bredzisz i bluzgasz. Nihil novi odnośnie leminżej ment
                            > alności.
                            >
                            simera w tłumaczeniu znaczy "dzisiaj", nie sil się więc na pisanie tego słowa dużą literą... A merytorycznie, to ja mogę o merytorycznym. Polityczne wolty Kaczyńskiego, stanowią dla mnie jedynie powód do żartów.
    • bozon.higsa Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:33
      Powiedz mi dlaczego PiS nie zaprosił "'wyszczekanego" Arłukowicza?

• gambit_smolenski Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:38
        Ponieważ to pozer, wydmiszka/
        • gambit_smolenski Bozonie, jesteś? Mogę? 08.10.12, 16:35
          Przepraszam Bozonie za urwanie wypowiedzi. Tak jak napisałem wyżej Mili, splot przypadków i wypadków;-)

Ponieważ Arłukowicz to pozer, bajerant i polityczna wydmuszka. O czym mówią i piszę już nawet kiedyś sympatyzujący z nim ludzie, vide Kuba Wątły z Superstacji. Przyznam się, że i ja kiedyś, odczuwałem do niego jakąś sympatię. Wydawał się być kimś pozbawionym ten polit-maniery. Liczyłem, że dochrapie się liderstwa w SLD i, kiedyś tam, zostanie np. ministrem zdrowia. Pierwsze otrzeżwienie przyszło, gdy tak łatwo, i, jak się okazuje, tanio sprzedał Tuskowi. Drugie, że przyjął i po wyborach zaraz oddał stanowisko ds. wykluczonych. Trzecie, iż zamiast CAŁKOWICIE odciąć się od anarchizacji Kopacz, zaczął ją markować.

Nie wiem, czy to uważnie oglądałeś, ale doszedłem do wniosku po tych obu debatach, i zaproszenie i Rostowskiego, i Arłukowicza, bardzo by je popsuło, wręcz zdegradowało. Obie przemieniłyby się w utarczkę, wręcz pyskówkę, między PiSem i PO. A tak, mieliśmy rozmowę i wysłuchanie różnych środowisk. Naprawdę bardzo merytoryczne. Coś, czego brakowało tym środowiskom, za co same dziękowały Jarkowi. Konkludując, jeżeli przy pierwszej debacie miałem jakieś wątpliwości, obiekcje, to teraz, już nie mam żadnych wątpliwości. To bardzo dobre posunięcie, pominięcie przedstawicieli rządu, ich bufonady i PRu.
          • bozon.higsa Re: Dzięki za obszernie wyjasnienie 08.10.12, 18:00
            Pytałem o Arłukowicza, bo jest ministrem zdrowia.
            Niestety ja również nie oceniam dobrze tego pana.
            Dobrze, że był na debacie K.Radziwiłł.
            Nie oglądałem całej debaty tylko końcówkę,trudno więc ocenić mi całość.
            Słuchałem potem komentarz Arłukowicza o tej debacie.
            Ten pan niczym nie jest mnie w stanie zaskoczyć.
            Lepiej posłuchać przekupki na targu.
    • gambit_smolenski Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:34
      PiS utrzymując reżim tych debat i promując prof. Glińskiego, przy następnych woltach Giertycha i Pawlaka, wychodzeniu na jaw kolejnych POwskich afer i przekrętów, a w konsekwencji, depresyjnej załamce Tuskama, ma 40 proc. poparcie w garści... ;-)
      • gambit_smolenski Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:34
        Autokoretka: oczywiście, woltach Gowina, a nie Giertycha... ;-)
      • wiosnaludzikow Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:39
        Władza w sejmie PIS bez konieczności koalicji to będzie nieszczęście:( dla państwa.
        Mam nadzieję, że w końcu Tusk wyjdzie ze swojego gabinetu i nie bacząc na strach przed podsłuchami w końcu przyzna : kłamaliśmy ale teraz bierzemy się do roboty...Wielka Koalicja !
        • platfusy.do.paki Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:49
          A ja mam nadzieję, że pożegnamy Okrągły Stół a Tusk wyjdzie, owszem, ale na spacierniak.

Oj, dużo będzie pobudek o 6 rano. Nazbierało się.
      • simera16 Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:44

> PiS utrzymując reżim tych debat i promując prof. Glińskiego, przy następnych wo
        > ltach Giertycha i Pawlaka, wychodzeniu na jaw kolejnych POwskich afer i przekrę
        > tów, a w konsekwencji, depresyjnej załamce Tuskama, ma 40 proc. poparcie w garś
        > ci... ;-)
        >
        Mimo, iż rozum mówi mi co innego, to momentami mam masochistyczna ochotę, by PiS przejął władzę, a potem stymulowałbym sie rejteradą Kaczyńskiego!
        • ex.mila Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 16:20

> Mimo, iż rozum mówi mi co innego, to momentami mam masochistyczna ochotę, by Pi
          > S przejął władzę, a potem stymulowałbym sie rejteradą Kaczyńskiego!
          >
          Niestety mam podobnie, ale obydwoje wiemy, że to złe, i wstydzimy się tych myśli.

Może nie użyłabym słowa "stymulować", ale mi się wszystko z jednym kojarzy. Z Prezesem, zeby nie było wątpliwości.

I powiem ci więcej - nawet ten Pawlak chodzący od drzwi do drzwi szefów partii politycznych szukający kolejnej koalicji, niespecjalnie mnie wkurza.

Ma prawo.

Co nie zmienia faktu, że podoba mi się postawa Millera, który jasno powiedział, że to wszystko po to, żeby zyskac punkty przed zblizającymi się wyborami na szefa PSL-u, a on nie zamierza mu tego ułatwiać.

Nie wierzę, ze to jedyny powód odmowy, tak więc Miller ma u mnie pierwsze pół plusa.
          • simera16 Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 16:55
            ex.mila napisała:

>
            >
            > Może nie użyłabym słowa "stymulować", ale mi się wszystko z jednym kojarzy. Z P
            > rezesem, zeby nie było wątpliwości.
            >
            > I powiem ci więcej - nawet ten Pawlak chodzący od drzwi do drzwi szefów partii
            > politycznych szukający kolejnej koalicji, niespecjalnie mnie wkurza.
            >
            > Ma prawo.
            >
            > Co nie zmienia faktu, że podoba mi się postawa Millera, który jasno powiedział,
            > że to wszystko po to, żeby zyskac punkty przed zblizającymi się wyborami na sz
            > efa PSL-u, a on nie zamierza mu tego ułatwiać.
            >
            > Nie wierzę, ze to jedyny powód odmowy, tak więc Miller ma u mnie pierwsze pół p
            > lusa.
            >
            Wręcz idealnie oddałaś moje w temacie przemyślenia... Sorki za "stymuluję", ale takie porównania, to przywara będąca czasami udziałem starszych panów... ;)
    • simera16 Re: jeszcze lepsza debata, wręcz DoskonałA... ;-) 08.10.12, 15:38

>
      >
      > Konkludując, pomysł owych tematycznych debat był/jest wręcz DOSKONAŁY.
      >
      W rzeczy samej, bo mimo iż niczego nie wnoszą, to dają możliwość zaistnienia PiSu i postrzegania go wbrew faktom, jako rzeczowej partii politycznej.
      • gambit_smolenski Simera, przeczytaj i przemyśl... 08.10.12, 16:40
        Wręcz przeciwnie, wnoszą MERITUM do tej POwskiej, propagandowej postpolityki, której sami ulegliście. O tym napisałem obszerniej wyżej, w odpowiedzi skierowanej do Mili i Ciebie oraz do Bozona; sprawdz sobie.

I to było widać w wypowiedziach samych uczestników, dalekich od PiS, kiedyś wręcz skonfliktowanych z PiSem. Między wersami przemycali, iż Kopacz strasznie ich rozczarowała, i że, tak jakby, rząd Tuska całkowicie przerwał dialog społeczny. Dopiero PiS dał możliwość im się wypowiedzieć, publicznie wypowiedzieć. Również krytycznie względem PiSu, co robił Bukiel.

Oj, rzeczywiście coś pękło, coś się przełamało. Te dotąd antypisowskie środowiska, zastraszane i zahukane przez Kopacz, dziś dziękują PiS za MOŻLIWOŚĆ DEBATY, PUBLICZNEJ, JAWNEJ!
        • simera16 Re: Simera, przeczytaj i przemyśl... 08.10.12, 17:01
          Przeczytałem i przemyślałem.. Zafascynował mnie wręcz ten fragment twojej wypowiedzi, a będący chyba clou spędu frustratów i gostków dbających jedynie o swoje partykularne interesy, klakierów wręcz; "...doszedłem do wniosku po tych obu debatach, i zaproszenie i Rostowskiego, i Arłukowicza, bardzo by je popsuło, wręcz zdegradowało. Obie przemieniłyby się w utarczkę, wręcz pyskówkę, między PiSem i PO..."
    • mariner4 A gdzie przedstawieciele pacjentów? 08.10.12, 15:38
      Widocznie lubisz jak dyskutują o Tobie, bez Ciebie. Tam nie było nikogo, kto by nas reprezentował.
      Ci dyskutanci gadali tylko o szmalu dla siebie i w d... mają nas, pacjentów.
      Aptekarze mają być ważniejsi od klientów aptek, bo tym chciwym pigularzom konkurencja przeszkadza.
      Budżet to powrót do PRL. My mamy płacić z podatków wszystkie rachunki, które nam SZ wystawi. Nawet te najbardziej niedorzeczne, jak opłacanie w CZD 600 urzędników-pasożytów.
      Nie łudź się im chodzi tylko op kasę. Jak zresztą wszystkim. Założę się, że 3/4 wzrostu środków pójdzie na płace.
      M.
      • m.c.hrabia Re: A gdzie przedstawieciele pacjentów? 08.10.12, 15:46
        mariner4 napisał:

> Widocznie lubisz jak dyskutują o Tobie, bez Ciebie. Tam nie było nikogo, kto by
        > nas reprezentował.
        > Ci dyskutanci gadali tylko o szmalu dla siebie i w d... mają nas, pacjentów.
        > Aptekarze mają być ważniejsi od klientów aptek, bo tym chciwym pigularzom konku
        > rencja przeszkadza.
        > Budżet to powrót do PRL. My mamy płacić z podatków wszystkie rachunki, które na
        > m SZ wystawi. Nawet te najbardziej niedorzeczne, jak opłacanie w CZD 600 urzędn
        > ików-pasożytów.
        > Nie łudź się im chodzi tylko op kasę. Jak zresztą wszystkim. Założę się, że 3/4
        > wzrostu środków pójdzie na płace.
        > M.

jesus co za debile

jak Jacka Kurskiego nie lubię to jego twierdzenie ,ze ciemny lud wszystko zawinięte w sreberko
        kupi .

im wystarczy że prezes posypie g...brokatem i się cieszą
    • obraza.uczuc.religijnych Dokładnie, nie ma co wpsierać Bukiela 08.10.12, 15:40
      przecież der dziennik obnażył go już ponad 5 lat temu jako wstrętnego oligarchę z dużym domem i przydomowym boiskiem do kosza. A trzeba było to zrobić żeby pomóc ówczesnej władzy w sporze z lekarzami. Chociaż zaraz, jakie spory, poprzednia władza przecież uzdrowiła sytuację w sużbie zdrowia...
    • dupetek Zmień pieluchę!!:) 08.10.12, 15:42
      Wszystko wskazuje, że już podstawowych bodźców nie odczuwasz - o poważniejszych bodźcach wolę się nie wypowiadać:)
      • ex.mila Przezabawny jest z tym swoim szczeniackim 08.10.12, 15:48
        entuzjazmem:-) Nawet Kamilka przebił. Sam prezespan cierpi na syndrom sztokholmski, bo dwa razy rzuciłam okiem - za pierwszym razem ziewał, za drugim z nudów przewracał oczami:-)
        • gambit_smolenski Mila, po raz n-ty, bo zaczynasz się powtarzać... 08.10.12, 16:46
          Miluś, powtarzam, przestań pisać co Tobie się wydaje o Tobie samej czy o mnie, a zacznij pisać ad meritum, czyli o debacie. O jej formie, o moderacji, o uczestnikach i ich wypowiedziach. Oraz o tym, jak dziękowali "prezepanowi" za umożliwienie im wypowiedzi, za powrót do dialogu, do konsultacji społecznych, do merytorycznej polemiki; które PRZERWALI Kopacz z Arłukowiczem.

Bez tego, sorry za dosadność, tylko trollujesz w tym wątku
          • axyzaa Po raz kolejny ci powtarzam 08.10.12, 17:01
            To ja decyduję o czym i jak piszę. Nie ty.
            • gambit_smolenski Re: Po raz kolejny ci powtarzam 08.10.12, 17:24
              > To ja decyduję o czym i jak piszę. Nie ty.

I vice versa. Dlatego, proszę, nie wmawiam mi tego, co sądzę/myślę, a tym bardziej, tego, co nim pożądam, abyś Ty myślała/sądziła.
              • ex.mila Re: Po raz kolejny ci powtarzam 08.10.12, 17:35

> > To ja decyduję o czym i jak piszę. Nie ty.
                >
                > I vice versa. Dlatego, proszę, nie wmawiam mi tego, co sądzę/myślę, a tym bardz
                > iej, tego, co nim pożądam, abyś Ty myślała/sądziła.

Mam ci nie wmawiać szczenięcego entuzjazmu i bezwarunkowej miłości do PiSu?

Jesteś jakiś nieprzytomny? Wszyscy to widzą, ale tylko mnie próbujesz ustawiać do pionu.
                .
              • simera16 Re: Po raz kolejny ci powtarzam 08.10.12, 17:45

> proszę, nie wmawiam mi tego, co sądzę/myślę,
                >
                A nikt tutaj nie uzurpuje sobie prawa, by cię o myślenie podejrzewać...pelikanku piękny ptaszku, który każde guano ze smakiem łykasz, byle z PO nie pochodziło.
    • platfusy.do.paki W odpowiedzi wystąpi Pawełek Olszewski vel Kierbel 08.10.12, 15:47
      i nastąpi przełamanie sondaży.
      PO poniżej 30% (których już dawno nie ma).
      • simera16 Re: W odpowiedzi wystąpi Pawełek Olszewski vel Ki 08.10.12, 15:54
        platfusy.do.paki napisał:

> i nastąpi przełamanie sondaży.
        > PO poniżej 30% (których już dawno nie ma).
        >
        Życzę PiSowi, by przejął władzę i to w takiej sile, by mógł rządzić samodzielnie, a swych spartolonych decyzji nie mógł przerzucać na koalicjanta...
      • black_yrek Re: W odpowiedzi wystąpi Pawełek Olszewski vel Ki 08.10.12, 15:55
        www.hot.jpg.pl/inc/miniatura.php?kat=2012-10&n=0dac63ad4d0bc6b7f531d9b766db2116&w=750
    • piq bliższej budżetowania, mówisz, głąbit,... 08.10.12, 16:48
      ...czyli cała ta tzw. debata była lewackim socjalistycznym lizaniem się po zadkach. Istotnie - dla wyznawców nacjonal-bolszewii doskonała debata.

A prawda jest taka, głąbit: tylko prywatyzacja, drogie łżeprawicowe komuchy, i służby zdrowia, i ubezpieczeń. Nie ma, czerwone jełopy, innego wyjścia.
      • gambit_smolenski bliżej realizmowi, mówię głąpiqu... 08.10.12, 17:08
        Głąpiku, jak widzę, wypowiadasz się, a żeś wcale nie wysłuchał też debaty. O jej zrozumieniu i rzetelnym przeanalizowaniu nawet nie wspominając. Koszty pseudo-rynkowości są większe, niż rzekome oszczędności z nich wynikające, vide piramidalne rozbuchanie audyty ubezpieczeń. 97 proc. Polaków jest ubezp., a ta 3 proc. mniejszość, i tak ma konstytucyjnie zapewnioną opiekę medyczną, z budżetu państwa. Ergo, WSZYSCY obywatele RP, posiadający obywatelstwo państwa polskiego, czyli dowód z PESELem, tak naprawdę są objęci ubezpieczeniem. Zatem po cholerę rozbuchana biurokracja, komputery, serwery, a i tak jest burdel, konflikty, procesy, programy interwencyjne?
        Łosiu, mamy XXI wiek. POWINIEN wystarczać PESEL, czyli obywatelstwo! I o tym problemie tez rozmawiano. Polecam, odszukaj tego w sieci, obejrzyj. Albo ściągnij sobie, i obejrzyj. Jak wolisz.
        Tak jak napisałem w poście początkowym. Nawet przedstawiciele frakcji liberalnej-wolnorynkowej, z dr Radziwiłłem na czele, wywiesili białą flagę, przyznając, że to przeideologizowany dogmatyzm, który zamiast poprawić jakość usług i racjonalizację kosztów/wydatków, zadziałał wręcz odwrotnie, anarchizując system, pogarszając usługi, i zwiększając koszta.
        • simera16 Re: bliżej realizmowi, mówię głąpiqu... 08.10.12, 17:14
          Ponieważ uznałeś mnie za istotę bezrozumną, to korzystając z przywileju bycia idiotą zapytam cie mędrcze; A skąd na to kasa będzie?
          • m.c.hrabia Re: bliżej realizmowi, mówię głąpiqu... 08.10.12, 17:26
            nie pytaj go
            ja myślałem ze on tylko ociężały umysłowo ,ale okazuje sie ze to kompletny kretyn.
        • piq bredzisz, głąbit,... 08.10.12, 17:27
          ...ja jestem ubezpieczony tylko dlatego, że płacę sam ponad trzy stówy miesięcznie do NFZu, za którą to kasę, głąbit, jakieś pańcie dostają za łapówkę skierowanie do szpitala i robią sobie tam zabiegi np. balonikowania naczyń. Do mojego lekarza na NFZ siedzą ludzie, którzy nie są chorzy, wiem, bo rozmawiałem z nim, przychodzą bo albo są hipochondrykami, albo chcą sobie ponarzekać. Lekarz mówi: mnie to kalafior, bo biorę za każdą wizytę kaskę, ale jakież to marnotrawstwo pieniędzy publicznych. Tym bardziej, że potem brakuje tych pieniędzy w systemie na potrzebne operacje i zabiegi.

Mnóstwo ludzi, zwłaszcza młodzieży na umowach o dzieło albo zleceniach, nie ma ubezpieczenia, bo ich zarobki nie wystarczają na zapłacenie ponad trzech stów miesięcznie. W przypadku wypadku, głąbit (o tym oczywiście nie wiesz, bo się nie douczyłeś) system zdrowia wystawia rachuneczek takiemu biednemu misiowi, zawyżony w stosunku do rzeczywistych kosztów i dolicza VAT. Taka jest, głąbit, prawda, a nie to, co tutaj z ćwierćinteligenckim przekonaniem wynikającym z niedouczenia wypisałeś.

Tymczasem prywatne ubezpieczenie od najcięższych chorób i hospitalizacji, które też sobie płacę, kosztuje mnie około 30 złotych miesięcznie, głąbit, a kosztowałoby jeszcze mniej, gdyby było rozwiązaniem systemowym.

Nie masz pojęcia o czym bredzisz, głąbit, podobnie jak ta bolszewia, na którą się powołują głupki. Istotnie, świetna debata, która pokazuje, kto naprawdę jest w Polsce lewakiem.

Widzisz, głąbit, swoim zbyt małym rozumkiem - podobnie jak twoi mentalnie zbolszewizowani guru - nie ogarniasz wad systemu budżetowego. Będzie mianowicie jeszcze gorzej niż jest w systemie z NFZem. Już sobie wyobrażam rozbawionych dyrektorów szpitali i przychodni, którzy wydali w marcu wszystkie budżetowe pieniądze na dany rok i wiedzą, że i tak dostaną następne.

A skoro wydaje ci się, że lobby lekarskie reprezentowane przez xcia Radziwiłła popiera płacenie z budżetu dla ojczyzny albo dla pacjentów, a nie dla własnych interesów, to się, głąbit, tragicznie mylisz. Jak we wszystkim, czego twój rozumek nie obejmuje.
          • tw_wielgus Re: bredzisz, głąbit,... 08.10.12, 18:08
            Podeprę Twoją wypowiedź takim oto cytatem:
            "Dostęp do służby zdrowia powinien mieć każdy; zbyt wiele pieniędzy wydajemy na sprawdzanie, kto jest ubezpieczony, a kto nie - mówił wiceszef Naczelnej Rady Lekarskiej Konstanty Radziwiłł. Jak dodał, państwo powinno mieć więcej odpowiedzialności w tej materii."

Jest tak jak napisałeś, lobby lekarskie zupełnie nie jest zainteresowane uszczelnieniem systemu a wręcz przeciwnie. Cofnięcie reformy zdrowia i likwidacja NFZ to prosta droga do bankructwa całego systemu. Niestety obecny nie działa na tyle dobrze żeby go bronić jak ojczyzny. Utracjuszy w białych kitlach zastąpili bezduszni księgowi.
    • gambit_smolenski Neumann,czyli PO/Tusk przestali ufać Arłukowiczowi 08.10.12, 16:59
      Ponieważ staram się być na tyle obiektywnym, na ile tylko się da, hehe, i czerpać info z różnych żródeł, to bywam także widzem lewackiej Superstacji. Kanału, w którym "królują" takie tuzy, jak Janina Paradowska (kocham Tuska jak syna!), Eliza Michalik (kiedyś "prawaczka", dziś "lewaczka"; po kompromitacji z plagiatem, odkrytym przez bywalców Salonu24) czy Kuba Wątły (lewak-liberał do kwadratu; chyba - nie mam pewności - były pracownik urbanowskiego NIE!). We wczorajszym programie Wątłego, zmieszano z błotem Arłukowicza. Za całokształt. Ale też i za to, i dał sobie wpakować, POwskiego aparatczyka, posła Neumanna, nie mającego zielonego pojęcia o medycynie, o ochronie, i służbie zdrowia. Typowo, POwski partyjny aparatczyk. Co to oznacza? Otóż to, że i establishment partyjny PO, i sam Tusk, przestali ufać Bartusiowi, i podrzucili mu partyjnego audytora. Wszystko to jednak jest maskowane, ukrywane przez leminżą opinią publiczną, która i tak ledwo trawi problemy związane z Gowinem.

I teraz pytam; to taka PRowska wydmuszka, jak Arłukowicz, który tak naprawdę już jest na wylocie, ma być godnym gościem debaty? Po co, aby ta debata przmieniła się w międzypartyjną pyskówkę między PiS i PO?

To wręcz DOSKONALE, iż już na starcie zrezygnowano z przedstawicieli rządu. Dzięki temu tylko wzrosło meritum tych debat.
      • simera16 Re: Neumann,czyli PO/Tusk przestali ufać Arłukowi 08.10.12, 17:04

>

>
        > To wręcz DOSKONALE, iż już na starcie zrezygnowano z przedstawicieli rządu. Dzi
        > ęki temu tylko wzrosło meritum tych debat.
        >

ROTFL...!
    • tw_wielgus Debata była perfekcyjna.. 08.10.12, 17:59
      W spotkaniu z niby premierem udział wzieli:
      Krzysztof Bukiel, przewodniczący Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, Grzegorz Kucharewicz, prezes Naczelnej Rady Aptekarskiej, oraz Stanisław Maćkowiak, prezes Federacji Pacjentów Polskich. Debatę prowadzi Stanisław Karczewski - wicemarszałek Senatu, lekarz-chirurg - wraz z Bolesławem Piechą, byłym wiceministrem zdrowia.

Eksperci doszli do wniosku iż: "służba zdrowia niewydolna"!!!
      Powalające wnioski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka