Dodaj do ulubionych

Janik myśli

IP: *.aytoalfaro.org / 80.58.55.* 07.07.04, 22:12
Przewodniczący KRZYSZTOF JANIK wykazuje niezwykłą aktywność. Jako szef SLD
rozsyła co chwila listy do członków partii, w których apeluje o wierność.
Jeździ po kraju. Agituje, opiniuje, bije się w piersi, krytykuje. Na
spotkaniu ze śląskimi działaczami SLD przewodniczący Janik popisał się wielką
odwagą. Tak źle o Sojuszu nie mówią nawet najwięksi wrogowie. Ale oprócz
odwagi przewodniczący wykazał się także amnezją. Czy zapomniał, że zanim
objął fotel po Leszku Millerze, był już we władzach partii (najpierw jako
sekretarz generalny, potem wiceprzewodniczący SLD)? Co więcej, był przewod-
niczącym klubu parlamentarnego SLD.

www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3830
Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Re: Janik myśli 07.07.04, 22:13
      Gość portalu: Leon napisał(a):

> Przewodniczący KRZYSZTOF JANIK wykazuje niezwykłą aktywność. Jako szef SLD
      > rozsyła co chwila listy do członków partii, w których apeluje o wierność.
      > Jeździ po kraju. Agituje, opiniuje, bije się w piersi, krytykuje. Na
      > spotkaniu ze śląskimi działaczami SLD przewodniczący Janik popisał się wielką
      > odwagą. Tak źle o Sojuszu nie mówią nawet najwięksi wrogowie. Ale oprócz
      > odwagi przewodniczący wykazał się także amnezją. Czy zapomniał, że zanim
      > objął fotel po Leszku Millerze, był już we władzach partii (najpierw jako
      > sekretarz generalny, potem wiceprzewodniczący SLD)? Co więcej, był przewod-
      > niczącym klubu parlamentarnego SLD.
      >
      > <a
      href="http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3830"target="_blank">www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3830</a>

Myślenie, nigdy nie było jego mocną stroną.
      • basia.basia Cytay z Janika:( 07.07.04, 23:13
        Przeczytałam to i wierzyć mi się nie chce,
        że tak wyglądają zebrania partyjne SLD.

Cytaty:

Problem polega na tym, że w tej partii, wzorem swojej poprzedniczki, jedynie
        kierownictwo ma patent na mądrość.

Nawet posiedzenia władz kierowniczych partii odbywały się w obiektach
        rządowych, bo taniej było. Bo żarcie było na koszt Kancelarii Prezesa Rady
        Ministrów.

W klubie zanikła myśl programowa i ustawowa. Tak mało inicjatyw ustawodawczych,
        jak w tej kadencji, myśmy nigdy nie zgłosili.

Nie miejmy złudzeń. W partii toczy się w tej chwili wojna. Ja nie chcę jej
        absolutyzować (chyba partii, nie wojny – przyp. M.C.). Ja nie jestem
        Dzierżyński. Ja nie jestem Stalin ani nikt taki.

To nie jest stan klęski. Rządzimy w połowie powiatów. Na 16 województw rządzimy
        w 11. W tej chwili oddaliśmy Dolny Śląsk. Przez głupotę. Bo chłopcy chcieli
        chochlą, siekierą, a nie łyżeczką i pincetą. Płacimy za własną głupotę. Za to,
        że ciągle jesteśmy nienażarci.

Przyjeżdżamy do Sejmu i (...) stoimy przed takim dylematem – czy najniższe
        świadczenie emerytalne ma wynosić 461 zł czy 481 zł i komu te 20 zł zabierzemy.
        To jest polityka. Tu się sprawdza lewicowość. Myśmy do tego podchodzili do tej
        pory bardzo fałszywie. Fundusz Alimentacyjny, o który jest tyle hałasu. Było i
        jest 121 mln zł. Wszyscy bronią biednych matek pozbawionych alimentów. A nikt
        nie wie, o co chodzi. Owszem, 20 proc. tych matek robi teraz rejwach.
        Przyjeżdża do Sejmu. Trzeba było zobaczyć, jakimi samochodami przyjechały do
        Sejmu protestować przeciwko tej niesprawiedliwości.

Ja osobiście wspieram Hausnera w sprawie rewaloryzacji. Dlatego, że
        rewaloryzację w obecnym kształcie uważam za niesprawiedliwą. Natomiast jestem
        za tym, żeby zrobić taki system schodkowy, gdzie ci najbiedniejsi (ale też nie
        naruszając zasad, że ktoś, kto ciężej pracował, ma prawo do większej emerytury)
        w pierwszej kolejności muszą być przez nas wspierani. 1,5 miliona ludzi z
        emeryturami od 461 do 539 zł to jest wstyd. My musimy coś w tej mierze w
        pierwszej kolejności zrobić i jeśli ceną za zdobycie tych pieniędzy ma być
        zawieszenie rewaloryzacji na rok czy na dwa, to niech tak będzie.

Myśmy z rządu wycofali prawie wszystkich towarzyszy partyjnych. Zostali ci, dla
        których nie mieliśmy następców. Jeśli ktoś uważa, że jest w Polsce – poza
        Bronisławem Geremkiem, oczywiście – lepszy kandydat na ministra spraw
        zagranicznych niż Włodzimierz Cimoszewicz, proszę bardzo. Lepszy kandydat (poza
        Romualdem Szeremietiewem) na ministra obrony narodowej (chodzi o Jerzego
        Szmajdzińskiego – przyp. M.C.), proszę bardzo. Lepszy kandydat na ministra
        rolnictwa niż Wojtek... Zobaczcie, od roku już nic się nie mówi o biednych
        chłopach, którzy tracą. Tylko tyle zostawiliśmy. Reszta musi działać w partii.

• Gość: koko Re: Cytay z Janika:( IP: 67.150.66.* 08.07.04, 05:37
          Basiu,nie powinnas czytac szmatlawcow...
    • Gość: albo,albo Re: Janik myśli IP: 66.53.86.* 09.07.04, 05:15
      Gość portalu: Leon napisał(a):

> Przewodniczący KRZYSZTOF JANIK wykazuje niezwykłą aktywność. Jako szef SLD
      > rozsyła co chwila listy do członków partii, w których apeluje o wierność.
      > Jeździ po kraju. Agituje, opiniuje, bije się w piersi, krytykuje. Na
      > spotkaniu ze śląskimi działaczami SLD przewodniczący Janik popisał się wielką
      > odwagą. Tak źle o Sojuszu nie mówią nawet najwięksi wrogowie. Ale oprócz
      > odwagi przewodniczący wykazał się także amnezją. Czy zapomniał, że zanim
      > objął fotel po Leszku Millerze, był już we władzach partii (najpierw jako
      > sekretarz generalny, potem wiceprzewodniczący SLD)? Co więcej, był przewod-
      > niczącym klubu parlamentarnego SLD.
      >
      Moze wreszcie sie domysli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka