Dodaj do ulubionych

Świąteczny horror pociągowy

22.12.12, 09:40
To co się dzieje na dworcach to horror.
Tłumy ludzi, opóźnione pociągi, zerwane trakcje.
Pamiętam obietnicę ministra Nowaka, że nie będzie sprzedaży biletów bez miejscówek.
A jak to wygląda? Dzisiaj do pociągu do Terespola na Dworcu Wschodnim wejść się nie dało -
bardzo dużo ludzi zostało na peronie. W pociągu ludzie stłoczeni jak bydło. Sceny jak z okupacji albo z Indii. Ludzie nie mogą dojechać na Święta.

W kasie nie chcą przyjąć reklamacji, bo to inna spółka. W drugiej kasie - PKP Intercity, odsyłają do poprzedniej kasy. W informacji odsyłają do biura obsługi klienta na Centralnym, ale i tak reklamacja będzie wysłana do Krakowa. To może lepiej od razu do Krakowa jechać.
Burdel macie, minister Nowak!

Początek świątecznych wyjazdów okazał się kłopotliwy dla pasażerów PKP Intercity, którzy chcieli opuścić Warszawę. Po awarii sieci trakcyjnej co najmniej kilka składów wyjechało z opóźnieniem.

www.kurierkolejowy.eu/aktualnosci/11709/Warszawa-opoznienie-6-pociagow-PKP-IC.html
Obserwuj wątek
    • kapiszon23 Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owoce 22.12.12, 09:42
      czy nie mam tu racji?
      • agnostic5 Re: Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owo 22.12.12, 09:45
        To chyba AWS podzielił PKP na kilkanaście spółek. Rozpieprzyli, podzielili, chaos trwa, a fachowców brak. Rządzi nomenklatura.
        • x2468 Re: Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owo 22.12.12, 09:49
          Tak to AWS podzielił ten złomowiec który RP odziedziczyał po PRL zwany szumnie PKP.
      • x2468 Re: Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owo 22.12.12, 09:46
        Nie masz smarkaczu.To są sceny PRAWIE jak z prl.
        • agnostic5 Re: Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owo 22.12.12, 09:51
          W PRL było o wiele więcej połączeń.
          Stało się w korytarzach, ale się jechało.
          • x2468 Re: Amatorszczyzna rządu Tuska właśnie wydaje owo 22.12.12, 23:21
            Pamiętam.Mój krewny jechał w zimie z Gdyni do Przemyśla w przejściu pomiędzy wagonami.Pamietam tez jak w roku 1978 zamarzl pociag z weglem to odkopano go dopiero w 1979:
            "1978/1979
            Ta zima była wyjątkowo śnieżna. W noc sylwestrową 1978 rozpoczęły się tak intensywne opady śniegu (na Dolnym Śląsku z początku był to deszcz)[1], że wkrótce potem w styczniu 1979 sparaliżowany został cały kraj, brakowało surowców energetycznych. W większości miast komunikacja miejska nie funkcjonowała wcale lub w bardzo ograniczonym stopniu. Transport międzymiastowy również funkcjonował bardzo źle. Autobusy w niektórych okolicach jeździły w tunelach wykopanych w śniegu. Zamarznięte zwrotnice kolejowe i popękane w wyniku mrozów szyny spowodowały, że transport węgla do elektrociepłowni docierał wyjątkowo rzadko, a rozmrażanie tego, który udało się dowieźć, było bardzo utrudnione. Do odśnieżania torów i dróg skierowano żołnierzy i ciężki sprzęt wojskowy (m.in. czołgi, które swoimi gąsienicami zrywały grubą warstwę zmrożonego i zbitego śniegu na drogach). W Polsce ta zima nie przyniosła wyjątkowo mroźnych miesięcy za wyjątkiem głównie północno-wschodniej części kraju, gdzie były 30-stopniowe mrozy oraz bardzo niskie średnie temperatury"
    • kundera5 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 10:05
      Za dużo słoików do stolicy zjechało.
      • hordol a gdyby tak nagle tych "słoików" zabrakło? 22.12.12, 23:14

• wiosnaludzikow Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 10:12
      agnostic5 napisał:

> To co się dzieje na dworcach to horror.
      > Tłumy ludzi, opóźnione pociągi, zerwane trakcje.
      > Pamiętam obietnicę ministra Nowaka, że nie będzie sprzedaży biletów bez miejscó
      > wek.
      > A jak to wygląda? Dzisiaj do pociągu do Terespola na Dworcu Wschodnim wejść się
      > nie dało -
      > bardzo dużo ludzi zostało na peronie. W pociągu ludzie stłoczeni jak bydło. Sce
      > ny jak z okupacji albo z Indii. Ludzie nie mogą dojechać na Święta.
      >
      > W kasie nie chcą przyjąć reklamacji, bo to inna spółka. W drugiej kasie - PKP I
      > ntercity, odsyłają do poprzedniej kasy. W informacji odsyłają do biura obsługi
      > klienta na Centralnym, ale i tak reklamacja będzie wysłana do Krakowa. To może
      > lepiej od razu do Krakowa jechać.
      > Burdel macie, minister Nowak!
      Nie było większych nieudaczników w zarządzaniu od czasu gen Jaruzelskiego z Kiszczakiem !
      • kiemlicz88 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 10:46
        wiosnaludzikow napisał(a):
        Nie było większych nieudaczników w zarządzaniu od czasu gen Jaruzelskiego z Kiszczakiem !

Nie można było tego lepiej napisać!
    • kiemlicz88 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 21:36
      Ale za to mamy nowoczesnego premiera, który wznosi się wysoko, lata do Gdańska samolotem-taksówką. PKP mu wisi.
    • behemot17-13 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 22:36
      Sce
      > ny jak z okupacji albo z Indii. Ludzie nie mogą dojechać na Święta.
      dawno, dawno temu, gdy jeszcze ilość połączeń i częstotliwość na liniach komunikacji torowej była w wiele lepszym stanie, zamarzyło mi się wybrać nad polskie morze. wszedłem na peron i ku mojemu zdziwieniu, zobaczyłem morze ludzi wtłaczających się do wagonów drzwiami i oknami. nie przypominam sobie czasów okupacji(bom za młody), o Indiach nawet nie marzę(bom za stary)
      ludzie którzy nie mają gdzie zaparkować przed marketami, ludzie tłoczący się przed kasami w marketach, jak w czasach okupacji, Indie przemilczę.
      • m.c.hrabia Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 22:43
        taka bida ,i gdzie te ludzie jadą ?
        na wieś po rąbankę?

wojna .
        • agnostic5 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:13
          Na Święta jadą. Jak za komuny i okupacji.
          Rozumiem, że według was przejazd pociągiem to luksus nie lada. Jak w I klasie w Indiach.
          • m.c.hrabia Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:28
            nie wiem gdzie Ty jeździsz ja jechałem I klasą do Krakowa i jechało się ekstra.
            nawet pierniczka dostałem i herbatkę.
            • agnostic5 Re: Świąteczny horror pociągowy 23.12.12, 09:59
              m.c.hrabia napisał:

> nie wiem gdzie Ty jeździsz ja jechałem I klasą do Krakowa i jechało się ekstra
              > .
              > nawet pierniczka dostałem i herbatkę.

Nie wiem jak się jeździ do Krakowa, ale wsiądź do pociągu na Wschód. Na I klasę i ekspress mnie nie stać.
    • agnostic5 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:14
      A to, że ludzi traktuje się jak bydło i sprzedaje bilety bez miejscówek to pewnie normal.
      • x2468 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:23
        Czyli tak jak w prl.
        "1978/1979
        Ta zima była wyjątkowo śnieżna. W noc sylwestrową 1978 rozpoczęły się tak intensywne opady śniegu (na Dolnym Śląsku z początku był to deszcz)[1], że wkrótce potem w styczniu 1979 sparaliżowany został cały kraj, brakowało surowców energetycznych. W większości miast komunikacja miejska nie funkcjonowała wcale lub w bardzo ograniczonym stopniu. Transport międzymiastowy również funkcjonował bardzo źle. Autobusy w niektórych okolicach jeździły w tunelach wykopanych w śniegu. Zamarznięte zwrotnice kolejowe i popękane w wyniku mrozów szyny spowodowały, że transport węgla do elektrociepłowni docierał wyjątkowo rzadko, a rozmrażanie tego, który udało się dowieźć, było bardzo utrudnione. Do odśnieżania torów i dróg skierowano żołnierzy i ciężki sprzęt wojskowy (m.in. czołgi, które swoimi gąsienicami zrywały grubą warstwę zmrożonego i zbitego śniegu na drogach). W Polsce ta zima nie przyniosła wyjątkowo mroźnych miesięcy za wyjątkiem głównie północno-wschodniej części kraju, gdzie były 30-stopniowe mrozy oraz bardzo niskie średnie temperatury"
      • x2468 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:45
        Normalne to jest to:
        www.solidarnosc.gda.pl/wp-content/uploads/2012/12/kolejarze_marzec_20071.jpg
        Dlatego mamy to:
        republika.pl/blog_mg_4690238/7130076/tr/ubikacja_pkp.jpg
        Było świetnie:
        static.polityka.pl/_resource/res/path/ba/da/badaa488-9f99-4bba-b536-f5903a26265d_665x665
        static.polityka.pl/_resource/res/path/72/63/72632151-9b2e-4ba2-b01c-0bb78a2c09f5_665x665
    • erte2 Re: Świąteczny horror pociągowy 22.12.12, 23:41
      agnostic5
      Chcesz znać przyczynę takiego stanu polskich kolei ? Jest ich kilkadziesiąt. Oto one (Za @kumem z.antałówki):

Federacja Związków Zawodowych Pracowników PKP, Warszawa
      Sekcja Krajowa Kolejarzy NSZZ "Solidarność", Warszawa
      Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce, Warszawa
      Związek Zawodowy Dyżurnych Ruchu PKP, Warszawa
      Federacja Związków Zawodowych Pracowników Automatyki i Telekomunikacji PKP, Warszawa
      Związek Zawodowy Pracowników Warsztatowych, Warszawa
      Federacja Związków Zawodowych Maszynistów Kolejowych, Warszawa
      Krajowy Sekretariat Kolejarzy NSZZ "Solidarność 80", Warszawa
      Międzyzakładowy Związek Zawodowy Rewidentów Taboru, Katowice
      Ogólnopolski Związek Zawodowy Straży Ochrony Kolei, Warszawa
      Autonomiczne Związki Zawodowe Transportu Kolejowego, Słupsk
      Związek Zawodowy Administracji PKP, Katowice
      Związek Zawodowy Drużyn Konduktorskich w RP, Warszawa
      Związek Zawodowy Dyspozytorów PKP, Warszawa
      Związek Zawodowy Dyżurnych Ruchu, Leszno
      Międzyzakładowa Organizacja Związkowa ZZ "Kontra", Wałbrzych
      NSZZ Pracowników Kolejowych Zakładu Taboru w Szczecinie z siedzibą w Szczecinku
      NSZZ Pracowników PKP CARGO S.A. Katowice z siedzibą w Chojnicach
      Związek Zawodowy Kolejarzy w Przemyślu
      Związek Zawodowy Pracowników Służby Przewozów
      Federacja Związków Zawodowych Pracowników Dróg Żelaznych, Warszawa/Częstochowa
      Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność 80" przy IZ Wałbrzych, Lubań
      Komisja Międzyzakładowa Związku Zawodowego „KONTRA”, Wałbrzych
      Krajowy Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Pracowników Transportu Kolejowego „Jedność”, Międzylesie
      Międzyzakładowa Komisja Związku Zawodowego Kolejarzy przy IZ Wałbrzych, Kamieniec Ząbkowicki
      Międzyzakładowy Związek Zawodowy Kolejarzy Śląskich - Zagłębie, Dąbrowa Górnicza
      Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Funkcjonariuszy SOK, Warszawa
      Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Kolejarzy Służby Drogowej, Wrocław
      Niezależny Związek Zawodowy „Przekaźnik”, Tczew
      Związek Zawodowy Dyspozytorów Polskich Linii Kolejowych, Warszawa
      Związek Zawodowy Pracowników Budowlanych przy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Zielona Góra
      Związek Zawodowy Pracowników Eksploatacji i Diagnostyki, Iława
      Związek Zawodowy Pracowników Infrastruktury Transportu Kolejowego w Polsce, Łódź
      Związek Zawodowy Pracowników Kolejowych przy stacji PKP Ełk, Ełk
      Związek Zawodowy Pracowników Kolejowych w Iławie, Iława
      Związek Zawodowy Pracowników Kolejowych Regionu Kujaw i Pomorza, Grudziądz
      Związek Zawodowy Pracowników Linii Kolejowych w Lublinie, Lublin
      Związek Zawodowy Pracowników Nadzoru i Administracji „KADRA”, Wrocław
      Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Szybkiej Kolei Miejskiej "Cisowa", Gdynia
      Małopolski Związek Kolejarzy, Sucha Beskidzka
      NSZZ Kolejarzy CMK Węzła Idzikowice Łódzkiego Zakładu Przewozów Regionalnych w Łodzi, Opoczno
      Warmińsko-Mazurski Związek Zawodowy Pracowników PKP Przewozy Regionalne, Iława
      Związek Zawodowy Pracowników Kolejowych Przewozów Pasażerskich przy "PKP Przewozy Pasażerskie" spółka z o.o. z siedzibą w Poznaniu
      Autonomiczny Ogólnopolski Związek Zawodowy Pracowników Zatrudnionych u Pracodawców Spółek Grupy PKP S.A., Warszawa
      Międzyzakładowy Wolny Związek Zawodowy Kolejarzy, Kędzierzyn-Koźle

• 8macek Re: Świąteczny horror pociągowy 23.12.12, 00:13
        erte2 napisał:

> agnostic5
        > Chcesz znać przyczynę takiego stanu polskich kolei ? Jest ich kilkadziesiąt...

brakuje mi tylko ogólnopolskiego związku psychiatrów kolejowych.
        • erte2 Re: Świąteczny horror pociągowy 23.12.12, 00:22
          8macek
          Ja tylko przepisałem; trud spisania tego wszystkiego do kupy wykonał @kum. z antałówki. Chwała mu za to !!!
      • wiosnaludzikow Re: Świąteczny horror pociągowy 23.12.12, 04:17
        Czy ta lista tłumaczy w jakikolwiek sposób nieudolność rządu i ekipy Tuska ?
        Czy zatrudnienie poza konkursem na stanowisku Prezesa kolei śląskich osoby oskarzónej o malwersacje na mieniu publiczńym tłumaczy ?
        Czy zamknięcie kilometra pasa startowego na lotnisku Modlin z powodu wad wykonania i bankrutowańie tego wybudowanego z pieniędzy publicznych lotniska to tłumaczy?
        ...etc etc
    • max2-012 to wlasnie postsolidaruszy kapitalizm 23.12.12, 04:34
      syf, nedza, niewolnictwo, III swiat Europy.
      • agnostic5 Re: to wlasnie postsolidaruszy kapitalizm 23.12.12, 09:58
        max2-012 napisał(a):

> syf, nedza, niewolnictwo, III swiat Europy.

Nie do końca - dworzec nowoczesny, odnowiony na Euro, ale do pociągu nie wsiądziesz, bo ludzie już prawie na schodach stoją. Taka właśnie jest III RP - niedokończona, cherlawa, obok nowoczesnych biurowców - obskurne budy, rozwalające się kioski, sklepy z tanią odzieżą importowaną z Zachodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka