Dodaj do ulubionych

PiS jako Iwąka

21.01.13, 23:49
Jak widzę co robi dzisiaj w Polsce prawica, a konkretnie PiS ( bo tylko ta partia ma wpływ na rzeczywistość) to przypomina mi się historia z podstawówki. Prawdziwa. I co istotne, w obecnej sytuacji wręcz alegoryczna.

Wszystko działo się pod koniec lat 70-tych.

W czwartej klasie gospodarzem klasy została przez nas wybrana Iwąka, wówczas wzorowa uczennica. Wcześniej uczynna, koleżeńska i miła dla wszystkich, po wyborze stała się wzorem lizusa.

Aby przypodobać się nauczycielom, donosiła na lekcji wychowawczej o wszystkim. Co kto powiedział na nauczycieli, kto ściągał a co najgorsze, ubarwiała swoje donosy o nieprawdziwe sytuacje.

Jak się domyślacie w piątej klasie przegrała wybory. Gospodarzem została Beatka. Też wzorowa, ale do tego drużynowa w Harcerstwie i jak to się mówi dziś popularna.
Dobrze się uczyła, była ładna i miała kilka ciuchów z Pewexu. Do tego nie robiła nikomu krzywdy.

Iwąka wytrzymała pierwsze półrocze. Liczyła, że może klasa zrozumie swój błąd. Tak się nie stało.

I to, co potem nastąpiło do dziś wspominam.

Najpierw Beatce ginęły zeszyty i książki nie tylko do nauki ale i te wypożyczone z biblioteki, które przyniosła by oddać. W szóstej klasie pojawiły się plotki, a w siódmej nawet posądzenie o złamanie nogi na huśtawce(Kucharki ze stołówki widziały wydarzenie, ale nie widziały tam nikogo poza Iwąką).

W ósmej klasie do gry wkroczyły matki. Potem jak się domyślam moja podstawówka odetchnęła z ulgą, że pozbyła się konfliktu. A co z dziewczynami?

Dowiedziałam się dzięki naszej klasie. Iwąka zrobiła studium pomaturalne, od 4 lat nie ma pracy. I obwinia...rząd, że nie ma pracy. Beatka jest dzisiaj księgową z 20-letnim stażem w dużej firmie.

Obserwuj wątek
    • calun_torunski PiS jako Iwąka 22.01.13, 08:13
      dobre !!!
      • ave.duce Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 09:12
        calun_torunski napisał:

> dobre !!!

Ale za trudne dla kaczystów&co.
    • der-chef Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 09:32
      Tak z czystej ciekawości, jakiego pochodzenia jest imię "Iwąka"?
      • chateau Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 13:07
        To takie formalne podkreślenie, że nie jest von K.
    • witek.bis Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 10:20
      Jeśli Iwąka urozmaica sobie życie na bezrobociu przesiadywaniem w oknie i popluwaniem na przechodniów, to ja chyba też ją znam. Ostatnio bardzo się skarżyła, że nikt jej nie lubi... To było niedługo po tym, jak wysmarowała gównem drzwi wszystkich sąsiadów na piętrze... Myślę, że jeśli szybko jej nie polubią, to wytruje im psy...
      • ave.duce Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 13:30
        I - z tej biedy - zacznie gromadzić w mieszkaniu rzeczy znalezione na śmietnikach.
    • wikr82 Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 12:57
      Nie znam takiego imienia, a może tu chodi o Iwonke
      • der-chef Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 13:07
        wikr82 napisał:

> Nie znam takiego imienia, a może tu chodi o Iwonke

A ja znam. To imię pochodzi od słowa iwącha.
      • pluton232 Re: PiS jako Iwąka 22.01.13, 13:12
        Oczywiście, że Iwonka, ale tak zadzierała nosa,że aż trudno było jej wymówić poprawnie własne imię.
    • podmiot_faktu Potem takie dupencje nezadowolencje Iwąki .... 22.01.13, 13:08
      .... i Jaruski utworzyły sobie narzędzie do życia i przeżycia czyli partię sPiSkową dziejów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka