Dodaj do ulubionych

GW znowu pluje

05.04.13, 14:56
"Dr Elżbieta Janicka z Instytutu Slawistyki PAN zasugerowała, że "Rudego" i "Zośkę" łączyła homoseksualna miłość"...kolejny paszkiwil GW podparty "altortetem salonowym".

Ciekawe ze ow homoseksualizm wynikal z tego ze Tadeusz Zawadzki taki przybral pseudonim....a dotakowa pani doktor cytuje fragment ksiazki " Kamienie na szaniec" opisujacy uwolnienie Rudego, ktory ma byc dowodem na zwiazek homoseksukany Rudego i Zoski...

GW, oczywisci pieje z zachwytu nad przenikliwoscia pani doktor a dodatkowowo znajduje powody dla ktorych zolnierze batalionu Zoski byli ...antysemitami.....bo w ksiazce Kaminskiego nie pisze sie nic o gettcie warszawskim.....bo pewnie Kaminski chcial cos ukryc.

Nie wiem jak okreslic GW....ja nie znam takich slow....

Jest jednak jedno ale....czy homoseksualiscie wypada byc antysemita ? Czy na tym polega dzis poprawnosc polityczna ? A moze cos sie GW po....lo.
Obserwuj wątek
    • kecawa Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:03
      GW od lat systematycznie szczuje jednych na drugich a przy okazji bawi sie w inżynierią spoleczną by polskie spoleczeństwo zatomizować i ,,zeuropeizować "

• ossey Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:07
        biorac pod uwage ze Kamienie na szaniec sa lektura szkolna, moze , w niedlugim czasie GW zaproponuje temat lekcyjny....aspekty milosci homoseksulanej Rudego i Zoski
        • wujcio44 Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:24
          ossey napisał:

> biorac pod uwage ze Kamienie na szaniec sa lektura szkolna, moze , w niedlugim czasie

PiS i KK zażądają wykreślenia tej książki z kanonu lektur.
    • cookies9 Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:05
      >Dr Elżbieta Janicka z Instytutu Slawistyki PAN zasugerowała, że "Rudego" i "Zośkę" łączyła homoseksualna miłość"...kolejny paszkiwil GW podparty "altortetem salonowym". <

Paszkwil? Raczej sugestia dr Janickiej...

• ossey Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:08
        sugestia tez moze byc paszkwilem....
        • obraza.uczuc.religijnych Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:16
          Np. twoja sugestia że GW się czymś zachwyca jest ordynarnym kłamstwem.
    • grande.toscano Pederastia i antysemityzm to główny oręż 05.04.13, 15:06
      Gazowni...
    • giwi Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:07
      Zacytuj ten zachwyt, bo ja go nie zauwazyłam. I nigdzie żaden redaktor z GW nie napisał, że batalion "Zośka" składał sie z samych antysemitów.
      • ossey Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:13
        no nie ...z samych antysemitow...absolutnie....tylko ci co uczyli sie w Batorym ...a tam wiadomo ONR.

Juz samo to, aby z ksiazki beletrystycznej wyciagac takie wnioski jest juz w samym sobie wyjatkowym wygibasem....a czym jest "zrozumienie" owych wygibasow ze strony GW ?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:16
          Zacytuj to "zrozumienie" kłamco.
          • ossey Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:17
            nie mieszaj sie do tego watku....to nie o Kaczorach....,wiec za wysokie loty dla ciebie.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: GW znowu pluje 05.04.13, 15:19
              To wątek o twoich kłamstwach, czyli o czymś zwyczajnym w twoim wykonaniu.
    • obraza.uczuc.religijnych Dasz linka? 05.04.13, 15:09
      Bo zazwyczaj kłamiesz i jakoś mam podejrzenie że teraz też tak jest.
      • giwi Re: Dasz linka? 05.04.13, 15:12
        Prosze bardzo
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13678238,Mit__Kamieni_na_szaniec___Burza_po_opinii_badaczki.html
    • copernicuus11 GW znowu pluje i dlatego ich sprzedaż maleje 05.04.13, 15:09
      w zastraszającym tempie.
    • giwi Czyżby GW? 05.04.13, 15:12
      Oczywiście nie zauwazyłes, że to jest informacja PAP. Czytasz tylko tytuły artykułów, które komentujesz?
      • ossey Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:16
        to jest tylko informacja....ale od powaznej gazety bym oczekiwal....na koniec informacji....bzdura bez pokrycia....
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:19
          Ale zacytuj te zachwyty, kłamco.
        • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:29
          A jednak nie doczytałeś albo szybciej piszesz niż myślisz (ze wzburzenia) :-)

W tym artykule są różne opinie. Ja osobiście zgadzam sie z Zawistowskim:
          "Jego zdaniem książka Kamińskiego jest zupełnie o czym innym, niż pisze Janicka. - Publikacja opowiada o Szarych Szeregach, o Grupach Szturmowych, o trójce przyjaciół. Mieliśmy wówczas podzieloną Warszawę, to było odcięte miasto. To, że Kamiński - jak sama Janicka wskazuje - człowiek, który na pewno nie był antysemitą, pisze książkę, w której chce ukrywać problem Żydów, to jest aberracja, zupełnie coś horrendalnego - uważa Zawistowski. Ocenia, że w wypowiedzi Janickiej jest masa niedopatrzeń, błędów. - Janicka pisze o antysemityzmie w harcerstwie, a jednocześnie wskazuje na żydowskie pochodzenie Baczyńskiego, harcerza 23.Warszawskiej Drużyny Harcerskiej. Jak to pogodzić? To, że bardzo poważny problem antysemityzmu był - to nie ulega wątpliwości. Ale przykładanie jednej miary do wszystkiego, co się działo przed 1939 r., jest podstawowym błędem w warsztacie historycznym. Trudno na polu naukowym w ogóle polemizować z takimi tezami".

Sprawa relacji miedzy Zośką a Bytnarem nie ma żadnego znaczenia. A nawet gdyby byli homoseksualistami no to co? Jakie to ma znaczenia dla ich walki w Szarych Szeregach? Żadne. To jest ksiązka o wielkiej przyjaźni w czasie okupacji i o walce Szarych Szeregów a nie o getcie warszawskim. Moim zdaniem Janicka chce swoje nazwisko wypromować na fali hałasu wokół jej tez.
          • wlodzimierz.iljicz Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:38
            >Sprawa relacji miedzy Zośką a Bytnarem nie ma żadnego znaczenia. A nawet gdyby byli >homoseksualistami no to co?

To to, że nie ma żadnych dowodów, że byli więc tworzenie takich hipotez to nadużycie.
            Niedawno już i Konopnicka miała być lesbijką.

Nie każdy chce być posądzany o homoseksualizm bo to rodzaj trudnego schorzenia.
            Być może Zawadzki i Bytnar tak by na to odpowiedzieli:
            "Jesteśmy zupełnie zdrowi, proszę nie pisać o nas bzdur."
            I mieliby do tego prawo.
            • erte2 Re: Czyżby GW? 05.04.13, 16:00
              wlodzimierz.iljicz napisał:
              ...Niedawno już i Konopnicka miała być lesbijką.
              No bo była. Tak zresztą jak Orzeszkowa i parę innych pisarek z dwudziestolecia międzywojennego. I co z tego ? Kretyńskie i grafomańskie wierszyki Konopnickiej pozostaną kretyńskie i grafomańskie niezależnie od jej orientacji, wiary i urody.
              • wlodzimierz.iljicz A może Konopnicka była Konopnickim? 05.04.13, 16:41
                "Ależ owszem, czemu nie
                Także jej należy się..."
                • giwi Re: A może Konopnicka była Konopnickim? 05.04.13, 16:47
                  Bardzo Cie interesuje ta tematyka to ja jeszcze dołożę Marię Dąbrowską i Annę Kowalską. Dalej mi się nie chce grzebac w cudzych łóżkach. :-)
                  • wlodzimierz.iljicz Powtarzam i bardzo proszę o czytanie ze 05.04.13, 17:57
                    zrozumieniem.
                    Tematyka homoseksualizmu interesuję głównie redaktorów tego portalu.
                    Nie ma dnia aby ten temat nie był poruszany na głównej stronie.

Wczoraj:
                    warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13678238,Mit__Kamieni_na_szaniec___Burza_po_opinii_badaczki.html
                    Dziś:
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13682721,Gowin__Miliony_kobiet_boja_sie_urodzic_dziecko__To.html?order=najnowsze&v=1&obxx=13682721#opinions
                    Osoby komentujące te artykuły bardzo często wprost błagają aby redaktorzy gazeta.pl dali już sobie z tym spokój.
                    Oczywiscie bezksutecznie bo to akcja zaplanowana z góry.
                    I dopóki redakcja gazeta.pl będzie nudzić i brzydzić czytelników natrętną propagandą homoseksualizmu (co jest w oczywisty sposób szkodliwe dla polskiego społeczeństwa) dopóki ta akcja będzie budzić naturalną rekację.
                    W tym i moją.

To samo gdyby redakcja gazeta.pl propagowała narkotyki, gruźlicę, alkoholizm itp. itp.
                    My, normalni ludzie, SIĘ NA TO NIE ZGADZAMY.

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
                    • giwi Re: Powtarzam i bardzo proszę o czytanie ze 05.04.13, 18:24
                      Chcesz dyktowac prywatnemu portalowi, jakie ma zamieszczać treści? Nie żartuj. :-)
                      Nie ma obowiązku czytania wszystkiego jak leci. Omijaj treści, które Cie brzydzą. Powaznie. Ja np. nie czytam plotka, deseru i innego plotkarskiego badzewia i nie mam pretensji do nikogo, ze takie serwisy istnieją, choć mnie śmiertelnie nudzą. I nie uważam, że ci co czytają te bzdety to zboczeńcy. Dla każdego coś miłego. I nie krzyczę, że "my normalni ludzie na to się nie zgadzamy".

Żyj i daj spokojnie żyć innym.

• zoil44elwer Re: A może Konopnicka była Konopnickim? 05.04.13, 19:34
                  W Polsce Maria Skłodowska też była......Skłodowskim!/ Jan MARIA R,Bronisław MARIA K-Kult MARII Boskiej Cz-skiej,Matki(zawsze dziewicy) Pana JezUSA ChrystUSA.
          • ossey Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:49
            To ze Janicka chce wypromowc swoje nazwiska...zgoda...tylko dlaczego obrala taka droge? Czyzby skandal w takim obszarze dawal ...przepustke ? To jest bardzo ciekawe.

Problem "antysemityzmu" w II RP jest tak zlozony ze trudno opisac go kilkoma zdaniami. Wazne jest pytanie z cytowanego tekstu..."Jak to pogodzic ?". Dlatego slowo antysemityz w II RP wzielem w cudzyslow...
            Byli Zydzi, ktorzy w pelni utorzsamiali sie z Polska, byli patriotami...takimi byli Szpilman, Czerniakow, Edelman czy chociazby wspomniany Baczynski, ktory mial korzenie zydowskie...lecz byli i tacy ktorzy juz 1920r jawnie wystapili przeciw panstwu polskiemu, glosowali za wlaczeniem ziem wschodnich do sowietow....dzialali na szkode mlodego panstwa polskiego.
            Dzis trudno to zrozumiec ze ale dla tamtych mlodych ludzi z Batorego....patriotyzm...to nie bylo puste slowo. Oni za Polske gotowi byli zginac i gineli. Ja nie widze w nich antysemitow tylko patriotow dla ktorych dobro Polski bylo czym nadrzednym...a dlaczego, krytykowali postawy zydowskie wobec Polski....na te pytanie postaraj sie sama znalesc odpowiedz.
            • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 16:44
              Skandal w każdym obszarze daje przepustkę. Za bardzo szukasz drugiego dna.

Nikt nie mówi, ze trójka z 'Kamieni" była antysemicka, gdyby była Kamiński by o nich książki nie napisał. Ja się na niej prawie że wychowałam, to była dla mnie własnie ksiązka o patriotyzmie, przyjaźni i walce i przy tym pozostanę.

Antysemityzm w Polsce przedwojennej był, był i w powojennej, jest i teraz ale nie zamierzam o tym dyskutowac i ważyc na wadze aptekarskiej czyje winy są większe.
      • wlodzimierz.iljicz Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:21
        > Oczywiście nie zauwazyłes, że to jest informacja PAP. Czytasz tylko tytuły arty
        > kułów, które komentujesz?

Dobór informacji z PAP na portalu gazeta.pl zależy tylko od redaktorów portalu.

Znając ich gust, zamieszczenie akurat dziwacznych insynuacji dr Elżbietya Janickiej nie dziwi.
        Sorry, ale czytelnicy was już dobrze znają.
        Czekamy na poprawę.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:23
          Ciekawe dlaczego na Frondzie też dobrali takiego niusa. Znając ich gust nie należy się dziwić.
          • ossey Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:30
            tylko jaka roznica w komentarzu....tego juz nie zuwazyles.
          • wlodzimierz.iljicz "Fronda" jest poniżej mojego poziomu. 05.04.13, 15:31
            Nie czytam.
            Ale można się domyśleć, że portal gazeta.pl i Fronda zamieściły tę informację PAP z diametralnie różnych powodów...
        • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 15:31
          Uważasz, że te, z którymi się nie zgadzasz, należy pomijać? To bardzo dobrze, ze to się pokazało. Widac czym sie zajmuja nasi naukowcy i jaki jest ich warsztat.
          • wlodzimierz.iljicz Może należy cytować największe idiotyzmy 05.04.13, 15:44
            pseudonaukowców a może raczej trzeba spuszczać na nie zasłonę milczenia.
            Bo przy nagłośnieniu takich rzeczy, każdy idiotyzm znajdzie swoich zaciekłych zwolenników i powstaje ogólnonarodowa głupawa dyskusja.
            Zupełnie zbędna.
          • tw_wielgus Re: Czyżby GW? 05.04.13, 18:11
            Tak gwoli ścisłości to spośród wybitnych osiągnięć naukowych i bdawczych redakcja dokonuje selekcji.
            Na dowód. Tego newsa: nortus.pinger.pl/m/11288830 nie udało mi się znaleźć na portlu gazety a przecież jest on o wiele bardziej interesujący niż freudowskie bajdurzenia znawcy literatury.
            • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 18:38
              Pewnie, że redakcja dokonuje selekcji. Wszystkie to robią, bo w przeciwnym przypadku na wszystkich portalach byłyby identyczne treści.
              • tw_wielgus Re: Czyżby GW? 05.04.13, 19:23
                Illiczowi chodzi o klucz. A obserwując kontekst można właśnie dojść do wniosków do jakich doszedł a i ja spokojnym krokiem dochodzę.
                Tezy Janickiej /z wywiadu dla PAP/ są bzdurne i o ile nie były policzone na wywołanie skandalu w celu zabłynięcia na w świetle fleszy to świadczą o niskiej inteligencji lub pogardzie dla inteligencji czytelników.
                • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 21:49
                  Niżej Dzapallo pisze o Janickiej. Nie wiedziałam, że to jednocześnie autorka ksiązki "Festung Warschau". Miałam okazję ją poznać jakiś czas temu. Jak widac ma szerokie zainteresowania. Pojęcia nie mam jakie jej cele przyświecały ale głos, że Zawadzki mógł miec skłonności homoseksualne, bo miał pseudo "Zośka" jest durny. On miał urodę bardzo dziewczęcą i był delikatny w obejściu, stąd "Zoska". Być może chciała zabłysnąc.
                  Teraz jest modne grzebanie w życiorysach i łózkach. Takie czasy.
                  • woda_woda Re: Czyżby GW? 05.04.13, 22:23
                    giwi napisała:

> głos
                    > , że Zawadzki mógł miec skłonności homoseksualne, bo miał pseudo "Zośka" jest d
                    > urny.

Toteż "głos" był inny:

"W relacji, na podstawie której Kamiński napisał "Kamienie na szaniec", Zośka tak pisze o dniach po uwolnieniu Rudego: "Wziął moją rękę w swoją dłoń i trzymał mocno. Mówił: 'Tadeusz, ach Tadeusz, gdybyś wiedział...'. Skarżył się na ból i mówił: 'Tadeusz, jak rozkosznie, jak przyjemnie...'. (...) Jęczał z bólu, jednocześnie mówiąc, jak jest szczęśliwy i jak jest rozkosznie. Na chwilę zasnął. Koło 12 Janek obudził się, zawołał mnie, kazał usiąść obok siebie i uścisnąć serdecznie. Te chwile wynagradzały nam wszystko. Potem opowiadaliśmy sobie nawzajem jeden przez drugiego, a bliskość nasza była dla nas prawdziwą rozkoszą. Wreszcie kazał mi się położyć obok siebie, objął mocno głowę i zasnął (...). Mówił, że już będziemy szczęśliwi, że będziemy wreszcie mieszkać razem, że pojedziemy na wieś, gdzie w lecie spędzaliśmy dwa niezapomniane, szczęśliwe dni. (...) Gdy byliśmy razem, przyjemność mu sprawiało, gdy trzymałem go za ręce lub gładziłem ręką po głowie. Rozmowa była wtedy była otwarta, szczera i żaden z nas nie krył wtedy swojej niewysłowionej radości i przyjaźni".

- Uważam, że to jeden z najpiękniejszych tekstów o miłości nieznającej granic, zaś cała wiedza na temat relacji bohaterów świadczy o niespotykanej sile i głębi tego uczucia - mówi Janicka."
                    wyborcza.pl/1,91446,13663805,_Kamienie_na_szaniec___czyli_mit_domaga_sie_analizy_.html
                    Jeśli porównamy to, jak o swojej homoseksualnej miłości pisał w "Dziennikach" Iwaszkiewicz, zobaczymy, iż ton obu wypowiedzi jest bardzo podobny.
                    • giwi Re: Czyżby GW? 05.04.13, 22:43
                      Ja nie jestem pewna czy to świadczy o homoseksualizmie i wielkiej miłości. Mogła byc wielka przyjaźń, na granicy miłości braterskiej bez podtekstu erotycznego. Tego się już nie dowiemy.
                      Młode chłopaki miewają wśród równieśników idoli, do których się niemal modlą, bo sa czyms zafascynowani. Braterstwo broni, wspólna walka bardzo wiążą.

Rudy był półprzytomny, skatowany z niemal czarną skórą to dla niego zwykły dotyk, głaskanie mogło byc odczuciem rozkosznym po tym co przeszedł.

A tak naprawdę to masa szumu o nic. Błyśnie i zgaśnie. Jak już wczesniej pisałam, nie ma to znaczenia dla sylwetek tych trzech chłopców. Zapamietani sa za waleczność i patriotyzm. Ale teraz to już niemodne. :-)
    • mietowe_loczki byłeś kilka razy w tym wątku proszony 05.04.13, 18:29
      o podanie cytatów na poparcie swojej tezy:

> GW, oczywisci pieje z zachwytu nad przenikliwoscia pani doktor

Znalazłeś je już?
    • zoil44elwer Re: GW znowu pluje 05.04.13, 19:17
      GW=CV(Calliphora Vomitoria)?
    • dzapallo Re: GW znowu pluje 05.04.13, 19:30
      gender i Zydzi - chorzy ludzie
      "... "Fundacja Gender Center we współpracy z Instytutem Badań Literackich PAN i Krytyką Polityczną zorganizowały spotkanie pt. Historia Polski zamiast historii Polaków. Przyczynkiem była książka Elżbiety Janickiej Festung Warschau. W panelu dyskusyjnym wzięli udział: autorka książki, dr Elżbieta Janicka, dr Sławomir Kapralski ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej oraz Anna Zawadzka z Instytutu Slawistyki PAN. Spotkanie poprowadził dr Tomasz Żukowski z Instytutu Badań Literackich PAN." ...
      ... "Elżbieta Janicka skupiła się w swoje wypowiedzi na narracji dotyczącej obecności Żydów w Warszawie: ... " ...
      • dzapallo Re: GW znowu pluje 05.04.13, 19:30
        Janicka :)
        Uczelniana Rada Samorządu Studentów, Teatr Żydowski oraz Centrum Kultury Jidysz zaprasza na semestr letni Otwartego Uniwersytetu Żydowskiego.
        Słuchaczom proponowane są bloki obejmujące wykłady i warsztaty dotyczące historii i kultury żydowskiej prowadzone przez wybitnych specjalistów z Polski i zagranicy.
        dr Łukasz Niesiołowski – Spano (UW)
        dr Natalia Aleksiun (IH PAN, Touro College Nowy Jork)
        Konstanty Gebert (Gazeta Wyborcza)
        dr Piotr Forecki (UAM)
        Bella Szwarcman – Czarnota (Midrasz)
        dr Elżbieta Janicka (Instytut Slawistyki PAN)
        dr Karolina Szymaniak (UJ)
        • zoil44elwer Re: GW znowu pluje 05.04.13, 19:38
          M Borowski(senator PO)-brathanek Jakuba Bermana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka