palnick1
05.04.13, 22:38
Seans zakończył sie oklaskami widowni (90% miejsc zajętych). Nie pamietam takiej sytuacji na seansie poza festiwalami.
Jedna istotna kwestia pod koniec filmu (w języku angielskim) nie doczekała sie polskiego napisu - "W Danii przedsiębiorczy, kreatywni ludzie nie są gnębieni". Mam nadzieję, że to przypadek :-)
Obraz Polski pokazany na kanwie prawdziwej historii jest bardziej przerażający niż sądziłem. Wyszedłem z kina wzburzony (powinienem użyć mocniejszego słowa, które jednak i tak byłoby wykropkowane).
Obawiam się, że przyczyną sprawczą tego horroru w jakim przychodzi nam żyć jest Magdalenka i "gruba kreska" oraz implikowany tą zdradą, brak zdecydowanych działań oczyszczających w palestrze, mediach i szkolnictwie. Teraz i zawsze już będziemy jedli tę obleśną, toksyczną, czerwoną żabę.
Chyba, ze Naród w końcu się obudzi i zmiecie to szambo w kanalizację.
Układ Zamknięty to film, który ma szansę wstrząsnąć nawet lemingami. Nic dziwnego, że Bugajski nie mógł zebrać środków na jego realizację poprzez instytucje państwowe. Chwała Kasie Stefczyka, która byłą głównym sponsorem tego najważniejszego od "transformzcji" filmu polskiego.
Gorąco polecam wszystkim. Zabierajcie ze sobą dzieci, które żyją w budyniowato-słodkawym matrixie.