Dodaj do ulubionych

Rostowski ma u mnie plusa

29.04.13, 13:00
www.tvn24.pl/rostowski-o-ofe-wyprowadzimy-polske-z-tej-pulapki,322180,s.html
Tak na wyrost, bo nie powiedział co zrobi, ale zauważył problem.
Wygląda na to, że liberalizm padł szybciej niźli komuna.
Obserwuj wątek
    • superspec Zlikwidować ZUS i OFE.n/t 29.04.13, 13:04

• nominaobscura Żyd Rostowski mataczy 29.04.13, 13:06
      jak zwykle by nie wywoływac napięc Polaków
      • wujaszek_joe Re: Żyd Rostowski mataczy 29.04.13, 13:09
        to dobrze czy źle?
    • hummer Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:09
      hummer napisał:

> www.tvn24.pl/rostowski-o-ofe-wyprowadzimy-polske-z-tej-pulapki,322180,s.html
      > Tak na wyrost, bo nie powiedział co zrobi, ale zauważył problem.
      > Wygląda na to, że liberalizm padł szybciej niźli komuna.

Słuszną linię miał pan profesor obecnie z PO - Buzek.
      Cały czas upieram się, że największym nieszczęściem dla Polski są ludzie ze styropianu.

Szkolnictwo rozłożone, służba zdrowia rozłożona, system emerytalny rozłożony.
      • wujaszek_joe Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:11
        Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych.
        • hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:27
          wujaszek_joe napisał:

> Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych
          > .

Ile na tym zaoszczędził Skarb Państwa?
          • anmanika Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:39
            "Wysokie emerytury górnicze biorą się z wysokich dopłat budżetu państwa - odpowiada Jeremi Mordasewicz, członek rady nadzorczej ZUS, ekspert PKPP Lewiatan. Zapewnia, że państwo co roku dopłaca górnikom do emerytur 4 mld zł. Górnik nie finansuje nawet połowy swojej emerytury.

2937 zł - tyle wynosi średnia emerytura górnika
            1629 zł - tyle średnio dostaje emerytowany nauczyciel

Górnicy zawdzięczają tak wysokie dotacje specjalnej ustawie wprowadzonej za rządów SLD w 2005 r. Wywalczyli ją bijatykami z policją pod Sejmem. Ustawa daje im niespotykany w innych zawodach superkorzystny przelicznik. Pielęgniarka, nauczyciel czy lekarz dostają emeryturę na podstawie rzeczywistych lat pracy. Górnikowi jeden rok pracy liczy się jakby pracował 1,5-1,8 roku.

Poza tym górnicy na emeryturę muszą pracować jedynie 25 lat. Inne grupy - po ostatnim rządowym cięciu wcześniejszych emerytur dla 900 tys. Polaków - nawet 40.
            • hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:43
              anmanika napisała:
              > 2937 zł - tyle wynosi średnia emerytura górnika

Górnik w KGHM zarabia około 10 000 na rękę.
              Dostaje potem 2937 zł emerytury :) A gdzie jego składki?
        • kotek.filemon Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:28
          wujaszek_joe napisał:

> Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych

Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ.
          • hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:33
            kotek.filemon napisał:

> wujaszek_joe napisał:
            >
            > > Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundu
            > rowych
            >
            > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ.

Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania.
            • kotek.filemon Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:52
              hummer napisał:

> > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ.
              >
              > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania.

Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet parę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty).
              • hummer Niemcy mają państwo federalne 29.04.13, 13:55
                kotek.filemon napisał:

> hummer napisał:
                >
                > > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ.
                > >
                > > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania.
                >
                > Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet pa
                > rę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty).

Polska to państwo jednolite.
                • kotek.filemon Re: Niemcy mają państwo federalne 29.04.13, 14:29
                  hummer napisał:

> Polska to państwo jednolite.

Ale Krankenkasse nie są instytucjami o zasięgu landowym tylko ogólnokrajowym.
                  • hummer Ba, unijnym 29.04.13, 15:22
                    kotek.filemon napisał:

> hummer napisał:
                    >
                    > > Polska to państwo jednolite.
                    >
                    > Ale Krankenkasse nie są instytucjami o zasięgu landowym tylko ogólnokrajowym.

Ale to co stworzył (ło)Buzek to była ni pies ni wydra. Do tej pory mamy problemy, czy ktoś jest ubezpieczony. A memy jeden NFZ - popatrz co by było jakby takich było 17 :)
              • hummer Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 13:58
                kotek.filemon napisał:

> hummer napisał:
                >
                > > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ.
                > >
                > > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania.
                >
                > Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet pa
                > rę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty).

Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci.
                A kasa dba o 4 przednie zęby.
                • kotek.filemon Re: Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 14:28
                  hummer napisał:

> Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci.
                  > A kasa dba o 4 przednie zęby.

Nope. Tyle, że (podobnie jak w PL) standardem z ubezpieczenia jest amalgamat z tyłu i jakieś chemiutwardzalny szajs z przodu. Ale samo borowanie gratis! :)
                  • hummer Re: Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 15:23
                    kotek.filemon napisał:

> hummer napisał:
                    >
                    > > Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci.
                    > > A kasa dba o 4 przednie zęby.
                    >
                    > Nope. Tyle, że (podobnie jak w PL) standardem z ubezpieczenia jest amalgamat z
                    > tyłu i jakieś chemiutwardzalny szajs z przodu. Ale samo borowanie gratis! :)

Byłeś u dentysty 20 lat temu?
                    Gdzie jeszcze dają rtęć jako wypełnienie?
    • man_sapiens Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 15:23
      Naprawdę podoba ci cię skok Rostowskiego na nasze pieniądze? Chyba że jesteś już na emeryturze, to mógłbym cię zrozumieć.
      Przez to, że Rostowski zabierze nam pieniądze z OFe emerytury nie będą wyższe. Jedynym skutkiem będzie minimalne zmniejszenie deficytu w budżecie Rostowskiego.
      OFE wprowadzono, ponieważ jest jasne, że w nadchodzących latach nie da się finansować emerytur tylko z ZUS. A to dlatego, że na emerytury wybiera się wyż demograficzny a płacić składki do ZUS będzie niż. ZUS wydaje natychmiast każdą złotówkę, która mu wpadnie w ręce. dlatego uznano za konieczne odkładanie części pieniędzy płatników na przyszłe emerytury. Do tego służy OFE i OFE jest poza rządowymi finansami, bo już dawno te pieniądze znikłyby. W czasie trwania pieniądze na naszych kontach, nawet po odliczeniu marż i opłat, wzrosły bardziej niż PKB czyli bardziej, niż wzrosły pieniądze, którymi obraca ZUS.
      Po 1999 miały być co roku rewidowane marze dla OFE, miał być też określony mechanizm wypłacania pieniędzy z OFE. A także - ZUS miał być odciążony przez likwidację przywilejów emerytalnych - ZUS miał wypłacać wszystkim emerytury na jednakowych zasadach, ewentualne odstępstwa od tego mieli finansować pracodawcy. Przez 14 lat żaden rzad nic w tym kierunku nie zrobił. Wręcz przeciwnie, rząd Millera rozdął przywileje emerytalne górników i mundurowych, Kaczyński obniżył składkę rentową, Tusk nie zrobił nic. Teraz okazało się, że budżet się Rostowskiemu nie domyka. To co chce on zrobić - zabrać (ukraść?) nasze pieniądze, odkładane przez każdego na przyszłość i natychmiast je wydać. Pewnie, on będzie miał za parę lat emeryturę wyższą niż moja i twoja razem wzięte i pomnożone przez 5. Jego dzieci będą składki na ubezpieczenie społeczne płacić w Wielkiej Brytanii a nie w Polsce. Moje i pewnie twoje dzieci za 15-20 lat będą płacić w RP horrendalne składki na ZUS żeby finansować bieżące emerytury.
      Nie daj się nabrać na populizm Rostowskiego.
      • hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:06
        Twoje, czy Funduszy jeleniu :)
        • humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:11
          To Ty wychodzisz na naiwniaka. Fundusze w przeciwieństwie do państwa nie mogą robić z tymi funduszami co im się podoba. Państwo już pokazało co potrafi.
          • hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:13
            humbak napisał:

> To Ty wychodzisz na naiwniaka. Fundusze w przeciwieństwie do państwa nie mogą r
            > obić z tymi funduszami co im się podoba. Państwo już pokazało co potrafi.

Nie mogą, ale 300 000 000 000 zł wyparowało z budżetu III RP/
            • humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:25
              A to ciekawe. Były tam?
              • hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:29
                humbak napisał:

> A to ciekawe. Były tam?

Chyba nie sądzisz, że spłacasz coś co nie istnieje.
                • humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:34
                  Jeszcze raz- skąd twoim zdaniem wzięły się te pieniądze w budżecie?
        • man_sapiens Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 23:15
          > Twoje, czy Funduszy jeleniu :)
          Moje, jeżu.
          Pieniądze, które wpłacam do banku są dalej moje, pieniądze w funduszu inwestycyjnym też. Tak samo pieniądze, które, powierzyłem OFE.
    • humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:08
      Dowcipne.
      • hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:14
        humbak napisał:

> Dowcipne.

Naiwne.
    • bumer83 Re: Rostowski ma u mnie plusa 30.04.13, 11:13
      Przecież Rostowski to chodzący półmózg. Małpa podjęłaby już lepsze decyzje. A Ty widzę wierzysz we wszystko co mówi... już kiedyś coś wspominali o nie podnoszeniu podatków i co wyszło? Mydli oczy a Ty łykasz jak pelikan. Jedyny rozwiązaniem dla tego żyda to strzał ostrzegawczy w potylicę - bez prawa do łaski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka