hummer 29.04.13, 13:00 www.tvn24.pl/rostowski-o-ofe-wyprowadzimy-polske-z-tej-pulapki,322180,s.html Tak na wyrost, bo nie powiedział co zrobi, ale zauważył problem. Wygląda na to, że liberalizm padł szybciej niźli komuna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nominaobscura Żyd Rostowski mataczy 29.04.13, 13:06 jak zwykle by nie wywoływac napięc Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:09 hummer napisał: > www.tvn24.pl/rostowski-o-ofe-wyprowadzimy-polske-z-tej-pulapki,322180,s.html > Tak na wyrost, bo nie powiedział co zrobi, ale zauważył problem. > Wygląda na to, że liberalizm padł szybciej niźli komuna. Słuszną linię miał pan profesor obecnie z PO - Buzek. Cały czas upieram się, że największym nieszczęściem dla Polski są ludzie ze styropianu. Szkolnictwo rozłożone, służba zdrowia rozłożona, system emerytalny rozłożony. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:11 Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:27 wujaszek_joe napisał: > Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych > . Ile na tym zaoszczędził Skarb Państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:39 "Wysokie emerytury górnicze biorą się z wysokich dopłat budżetu państwa - odpowiada Jeremi Mordasewicz, członek rady nadzorczej ZUS, ekspert PKPP Lewiatan. Zapewnia, że państwo co roku dopłaca górnikom do emerytur 4 mld zł. Górnik nie finansuje nawet połowy swojej emerytury. 2937 zł - tyle wynosi średnia emerytura górnika 1629 zł - tyle średnio dostaje emerytowany nauczyciel Górnicy zawdzięczają tak wysokie dotacje specjalnej ustawie wprowadzonej za rządów SLD w 2005 r. Wywalczyli ją bijatykami z policją pod Sejmem. Ustawa daje im niespotykany w innych zawodach superkorzystny przelicznik. Pielęgniarka, nauczyciel czy lekarz dostają emeryturę na podstawie rzeczywistych lat pracy. Górnikowi jeden rok pracy liczy się jakby pracował 1,5-1,8 roku. Poza tym górnicy na emeryturę muszą pracować jedynie 25 lat. Inne grupy - po ostatnim rządowym cięciu wcześniejszych emerytur dla 900 tys. Polaków - nawet 40. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:43 anmanika napisała: > 2937 zł - tyle wynosi średnia emerytura górnika Górnik w KGHM zarabia około 10 000 na rękę. Dostaje potem 2937 zł emerytury :) A gdzie jego składki? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:28 wujaszek_joe napisał: > Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundurowych Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:33 kotek.filemon napisał: > wujaszek_joe napisał: > > > Miller nie jest ze styropianu a popsuł OFE wyprowadzając górników i mundu > rowych > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ. Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Reforma Buzka z ledwościa przeżyła dekadę 29.04.13, 13:52 hummer napisał: > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ. > > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania. Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet parę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty). Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Niemcy mają państwo federalne 29.04.13, 13:55 kotek.filemon napisał: > hummer napisał: > > > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ. > > > > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania. > > Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet pa > rę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty). Polska to państwo jednolite. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Niemcy mają państwo federalne 29.04.13, 14:29 hummer napisał: > Polska to państwo jednolite. Ale Krankenkasse nie są instytucjami o zasięgu landowym tylko ogólnokrajowym. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ba, unijnym 29.04.13, 15:22 kotek.filemon napisał: > hummer napisał: > > > Polska to państwo jednolite. > > Ale Krankenkasse nie są instytucjami o zasięgu landowym tylko ogólnokrajowym. Ale to co stworzył (ło)Buzek to była ni pies ni wydra. Do tej pory mamy problemy, czy ktoś jest ubezpieczony. A memy jeden NFZ - popatrz co by było jakby takich było 17 :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 13:58 kotek.filemon napisał: > hummer napisał: > > > > Po drodze popsuł kasy chorych wprowadzając molocha NFZ. > > > > Kasy chorych były już chore w momencie wprowadzania. > > Bicz, pliz, powiedz to Niemcom. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, nawet pa > rę razy za niestandardowe świadczenia mi zwracali (choćby u dentysty). Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci. A kasa dba o 4 przednie zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 14:28 hummer napisał: > Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci. > A kasa dba o 4 przednie zęby. Nope. Tyle, że (podobnie jak w PL) standardem z ubezpieczenia jest amalgamat z tyłu i jakieś chemiutwardzalny szajs z przodu. Ale samo borowanie gratis! :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Było Cię stać na zwrot. 29.04.13, 15:23 kotek.filemon napisał: > hummer napisał: > > > Większość ludzi nie stać na wizytę u stomatologa, bo mu może kasa zwróci. > > A kasa dba o 4 przednie zęby. > > Nope. Tyle, że (podobnie jak w PL) standardem z ubezpieczenia jest amalgamat z > tyłu i jakieś chemiutwardzalny szajs z przodu. Ale samo borowanie gratis! :) Byłeś u dentysty 20 lat temu? Gdzie jeszcze dają rtęć jako wypełnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 15:23 Naprawdę podoba ci cię skok Rostowskiego na nasze pieniądze? Chyba że jesteś już na emeryturze, to mógłbym cię zrozumieć. Przez to, że Rostowski zabierze nam pieniądze z OFe emerytury nie będą wyższe. Jedynym skutkiem będzie minimalne zmniejszenie deficytu w budżecie Rostowskiego. OFE wprowadzono, ponieważ jest jasne, że w nadchodzących latach nie da się finansować emerytur tylko z ZUS. A to dlatego, że na emerytury wybiera się wyż demograficzny a płacić składki do ZUS będzie niż. ZUS wydaje natychmiast każdą złotówkę, która mu wpadnie w ręce. dlatego uznano za konieczne odkładanie części pieniędzy płatników na przyszłe emerytury. Do tego służy OFE i OFE jest poza rządowymi finansami, bo już dawno te pieniądze znikłyby. W czasie trwania pieniądze na naszych kontach, nawet po odliczeniu marż i opłat, wzrosły bardziej niż PKB czyli bardziej, niż wzrosły pieniądze, którymi obraca ZUS. Po 1999 miały być co roku rewidowane marze dla OFE, miał być też określony mechanizm wypłacania pieniędzy z OFE. A także - ZUS miał być odciążony przez likwidację przywilejów emerytalnych - ZUS miał wypłacać wszystkim emerytury na jednakowych zasadach, ewentualne odstępstwa od tego mieli finansować pracodawcy. Przez 14 lat żaden rzad nic w tym kierunku nie zrobił. Wręcz przeciwnie, rząd Millera rozdął przywileje emerytalne górników i mundurowych, Kaczyński obniżył składkę rentową, Tusk nie zrobił nic. Teraz okazało się, że budżet się Rostowskiemu nie domyka. To co chce on zrobić - zabrać (ukraść?) nasze pieniądze, odkładane przez każdego na przyszłość i natychmiast je wydać. Pewnie, on będzie miał za parę lat emeryturę wyższą niż moja i twoja razem wzięte i pomnożone przez 5. Jego dzieci będą składki na ubezpieczenie społeczne płacić w Wielkiej Brytanii a nie w Polsce. Moje i pewnie twoje dzieci za 15-20 lat będą płacić w RP horrendalne składki na ZUS żeby finansować bieżące emerytury. Nie daj się nabrać na populizm Rostowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:06 Twoje, czy Funduszy jeleniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:11 To Ty wychodzisz na naiwniaka. Fundusze w przeciwieństwie do państwa nie mogą robić z tymi funduszami co im się podoba. Państwo już pokazało co potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:13 humbak napisał: > To Ty wychodzisz na naiwniaka. Fundusze w przeciwieństwie do państwa nie mogą r > obić z tymi funduszami co im się podoba. Państwo już pokazało co potrafi. Nie mogą, ale 300 000 000 000 zł wyparowało z budżetu III RP/ Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:29 humbak napisał: > A to ciekawe. Były tam? Chyba nie sądzisz, że spłacasz coś co nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:34 Jeszcze raz- skąd twoim zdaniem wzięły się te pieniądze w budżecie? Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 23:15 > Twoje, czy Funduszy jeleniu :) Moje, jeżu. Pieniądze, które wpłacam do banku są dalej moje, pieniądze w funduszu inwestycyjnym też. Tak samo pieniądze, które, powierzyłem OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Rostowski ma u mnie plusa 29.04.13, 21:14 humbak napisał: > Dowcipne. Naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
bumer83 Re: Rostowski ma u mnie plusa 30.04.13, 11:13 Przecież Rostowski to chodzący półmózg. Małpa podjęłaby już lepsze decyzje. A Ty widzę wierzysz we wszystko co mówi... już kiedyś coś wspominali o nie podnoszeniu podatków i co wyszło? Mydli oczy a Ty łykasz jak pelikan. Jedyny rozwiązaniem dla tego żyda to strzał ostrzegawczy w potylicę - bez prawa do łaski. Odpowiedz Link Zgłoś