Dodaj do ulubionych

PIS to pralnia

18.05.13, 19:38
PIS wpłaca wydawnictwu pisowskiego posła 186tys. żeby Prezes zarobił 160 na swojej wybitnej książce. poseł zgarnia prowizję, a prezes ma pachnące, wyprane 160 naszej kasy.
prezes to się niczego nie boi i zawsze mu będzie mało.
A w niedzielę po kościele będzie nas wzmagał moralnie i patriotycznie.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13935937,Newsweek__Kaczynski_zarobil_160_tys__na_ksiazce__A.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • volupte Re: PIS to pralnia 18.05.13, 19:42
      A to głupi ten Lis , wszystkim sie naraża.
      • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 19:45
        szkoda że pisi elektorat jest impregnowany na takie wieści. Skoro se wyprał to widocznie potrzebował, do zbawiania Polski albo czegoś.
        • camille_pissarro [...] 18.05.13, 19:50
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 19:59
            lepszy przykład nie mógł się tutaj nawinąć:)
            • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:03
              • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:08
                ty, camille_pisarro, jesteś tym przykładem na zaimpregnowanie pisiego elektoratu.
                • camille_pissarro Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:11
                  :))))) dobre - wymyśl coś lepszego, czy mam ci przypomnieć jak ewoluowało moje nastawienie do formacji picera z Sopotu ? YTy w swych poglądach jesteś constans jak żelazny elektorat postkomunistów :)))
                  • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:15
                    skoro dobre to po co wymyślać coś lepszego?
                    Ja nie jestem fanatykiem. I nie wiem na kogo zagłosuję, wiem tylko że na kogoś trzeba.
          • ukos [...] 18.05.13, 19:59
    • camille_pissarro mam pytanie 18.05.13, 19:46
      skoro PiS lemingu to pralnia, to dlaczego jeszcze nikt z tej pralni nie siedzi ? :))) Potrafisz to nieskomplikowany lemingu racjonalnie wytłumaczyć ?
      • wujaszek_joe Re: mam pytanie 18.05.13, 19:58
        bo to prawnicza mafia jest i luki w prawie wykorzystują jak nikt inny. Jak inaczej kaczor doszedłby do fundacji, na które dziwnym trafem komuchy mu przekazały majątek?
        Nie czytałeś nigdy o dokonaniach "kancelarii prezydenckiej" z Sopotu?
        • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:09
          • wujaszek_joe Re: mam pytanie 18.05.13, 20:13
            partia płaci 186 tysięcy naszych złotych żeby prezes mógł sobie zarobić 160, bo wybitnym pisarzem jest :)
            nigdzie nie napisałem że PIS kontroluje prokuraturę. I przestań tak rzucać epitetami, lepiej otworzyć oczy i zobaczyć gdzie ma cię prezes Kaczyński :)
            • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:21
              • wujaszek_joe Re: mam pytanie 18.05.13, 20:31
                ten wątek jest o najnowszym przekręcie PISu. I skończ z tym durniem bo się kompromitujesz
                • camille_pissarro [...] 18.05.13, 21:09
                  • wujaszek_joe Re: mam pytanie 18.05.13, 21:50
                    o takim, że wpłacasz 186 tys publicznych i wyciągasz 160 własnych legalnych tysięcy złotych.
                    Czego nie zrozumiałeś?
                    • zielonabudka14 Re: mam pytanie 18.05.13, 22:02
                      Wreszcie Kamilek doczekał się wsparcia w postaci obeznanego44. ;)
                      I widać, jak na dłoni tę pisowską, fanatyczną mentalność. O innych można pisać, można opisywać przekręty, bo to rzekomo dla dobra Polski, można obrażać do woli, snuć podejrzenia, kalumnie i oszczerstwa, ale niech no tylko ktoś odważy się w jakikolwiek sposób zakwestionować uczciwość i wielkość małego prezesika lub kogoś z jego świty, to od razu piana na ustach, jak na pysku wściekłego psa i prostacki, prymitywny jazgot. To jest Wasza pisia cecha. Na dłuższą metę nie potraficie udawać kogoś, kim nie jesteście, jak prezes, i obnażacie swoje prawdziwe ja. Porażkę zawsze potraficie sobie wytłumaczyć, więc nie dziwi, że skamlesz, iż niekorzystne informacje o prawdziwym Kaczyńskim i jego PiS-ie, są spowodowane strachem lemingów. Żałośni kabotyni.
                • olga_w_ogrodzie Re: mam pytanie 18.05.13, 21:53
                  wszystkie wpisy w tym wątku camille_pissarro do wycięcia.

niewiarygodne, że wyzywa tak ludzi tylko za przedstawianie faktów.
                  • wariant_b Re: mam pytanie 18.05.13, 21:57
                    olga_w_ogrodzie napisała:
                    > niewiarygodne, że wyzywa tak ludzi tylko za przedstawianie faktów.

A co mu pozostało?
                  • trevik Re: mam pytanie 19.05.13, 00:52
                    > niewiarygodne, że wyzywa tak ludzi tylko za przedstawianie faktów.

Czyżby obrona przed mocnym dysonansem poznawczym w zakresie absolutnej uczciwości prezesa PiS?
                    Najciekawsze, że wszyscy w PiS jak i w drukarni jak jeden mąż "zapomnieli", za co szły transfery finansowe ;-).
                    Szaremu przedsiębiorcy w takiej scenerii pozostałoby wyłącznie oczekiwanie na kontrolę skarbową...

T.
              • piq [...] 18.05.13, 21:06
      • sclavus Poczekaj, loserze (free) 19.05.13, 10:28
        to dopiero się zaczyna... nowalijka taka...
        Mam nadzieję, że nie skończy się tak, jak ze Srebrną, Telegrafem, czy FOZZem...
        • sclavus ... dalej - może cię zainteresuje 19.05.13, 10:42
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,144555668,144561975,Re_PIS_to_pralnia.html
    • wanda43 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 19:53
      Będzie śledztwo, czy znów mu sie upiecze?
      • camille_pissarro [...] 18.05.13, 19:55
        • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:07
          nie rozumiem czemu tak się denerwujesz i wszystkich tu obrażasz.
          Nie jesteś małym dzieckiem i dawno temu powinieneś zauważyć, że Prezesa interesuje wyłącznie władza i swój majątek. Po trupach do celu.
          Niesamowite jak fanatyzm potrafi to wszystko przesłonić.
          • camille_pissarro Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:13
            Owszem nazywam dosadnie wszystkich tych, którzy bez wyroku sądu ferują wyroki .
            • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:16
              Tobie to się nigdy nie przytrafiło.
            • wanda43 [...] 18.05.13, 21:02
              • 0ficjalny Jeszcze gorzej, bo camilek jest kapciowym... 18.05.13, 22:07
                ...prezesa a i pampersy potrafi wymienić.
    • porannakawa02 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 19:56
      Te pieniądze, to honorarium za napisanie książki przez właściciela wydawnictwa i danie jej do podpisania Kaczynskiemu.
      Kaczyński nie mógł napisać tak obszernej książki, bo nie posiada w użyciu tak bogatego słownictwa.
      Facet nie wie ile dostał i kiedy (drobna sumka 186 tysięcy), Pisy nue pamiętają ile komu oraz kiedy 200 tysięcy wysłali.
      Typowa przepierka brudnych pieniędzy lub zasilenie konta Kaczyńskiego z konta na które wpłacił PiS czyli podatnik - ja, ty, on, ona, my.
      • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:03
        • yoma Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:36
          Żyłka ci pęka.

Swoją drogą, szanowne koleżeństwo, nie chcielibyście, żeby was też ktoś tak kochał? :)
          • szwampuch58 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:45
            raczej druga flaszka:
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,144553039,144555913,Re_panie_freelancer_.html
            • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:48
              • piq bardzo nieładnie, canaille,... 18.05.13, 21:09
                ...jest zarabiać na życie jako męska prostytutka. Zwłaszcza w koszarach zomo. Powinieneś poprosić IPN, żeby w twojej teczce funkcjonariusza to zamazali.
                • trevik Re: bardzo nieładnie, canaille,... 19.05.13, 19:31
                  O co Wy się tak tego Kamela z kapowaniem czepiacie? Przyznał się do bycia TW?

T.
            • yoma Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:57
              Patrz, a normalni ludzie upijają się na wesoło.
        • yoma Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:37
          > ani kartką , ani suflerem

...lecz tabletem.
          • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:44
        • porannakawa02 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:37
          camille_pissarro napisał:

> Ty stara pudernico, prymitywie po dolnym kresie lemingów :
          > "bo Kaczyński nie posiada tak bogatego słownictwa" Otóż bździągwo POwska J.Kacz
          > yński to jeden z nielicznych posłów , który czyta i potrafi ad hoc wygłosić mow
          > ę nie posiłkując się ani kartką , ani suflerem. Twoje wypowiedzi na tym forum
          > najlepiej świadczą o Twoim "intelektualnym" , żenującym poziomie.

Fatrotys wolski?
          Intligyncia?
          Kaczyński po prostu jest niewykształcony.
          Kształcony?
          Tak!
          Podobnie jak jego brat - kształceni ale niewykształceni.
          Wystarczy popatrzeć na protokół nominacji na posadę profesora.
          Kaczyńska żenua!
          • camille_pissarro [...] 18.05.13, 20:43
            • wanda43 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 21:07
              aleś ty ograniczony luju zwisły! Zdecyduj sie wreszcie, czy to ja jestem stara pudernica, czy Yoma?
              • yoma Re: PIS to pralnia 18.05.13, 22:02
                Daruj mu, nauczył się nowego słowa i trenuje.

Pudernicę zresztą mam. Piękną, srebrną, po prababci. Prawdziwa pudernica, drogi Kamilku, potrafi być dużo watra.
            • porannakawa02 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 21:08
              camille_pissarro napisał:

> Stara, durna pudernico tobie oceniać czy Kaczyński jest wykształcony czy nie ?
              > Jesteś w swym prymitywnym sposobie myślenia nie do zastąpienia :))))))))))
              Intligincia?
              Kształcony?
              Tak!
              Wykształcony?
              Nie!
              Brak również kindersztuby i podstawowych oznak patriotyzmu.
              Ty tego nie zauważasz?
        • marbor1 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:40
          Czy ty robisz tu za alfonsa pana prezesa?
          • yoma Re: PIS to pralnia 18.05.13, 21:00
            No to właśnie pytam. Czy nie chcielibyście, żeby was też ktoś tak kochał :)

Bo ja nie. Wolałabym, żeby mnie kochał ktoś na poziomie, bez końskich klapek i nieużywający w co drugim słowie wulgaryzmów.
        • etta2 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:45
          "...J.Kaczyński to jeden z nielicznych posłów , który czyta i potrafi ad hoc wygłosić mowę nie posiłkując się ani kartką , ani suflerem...."

Istotnie, intligencja u twojego idola wyjątkowa i niezwykle rzadko spotykana.
          Przestań robic z siebie pisdackiego błazna, bo to wstyd być aż takim lizusem kaczego kupra.
          Że PiS to banda złodziei - wszyscy wiemy i choćbyś się dwoił i troił, nie zmienisz tego. Doją gdzie się da i kiedy się da. Od "Srebrnej" poczynając poprzez Hoffmanową na "zwolnieniu lekarskim" po 300 zł diety.....Małe i marne krętacze i krętaczyki, każdy na miarę swoich możliwości.
          A ty tego sqrwysyństwa bronisz jak niepodległości, WSTYD!!!!!!!!! Popierasz to sqrwysyństwo??????????????????????????????????????????????????????????????????
          • ruchzaparcia Re: PIS to pralnia 20.05.13, 14:20
            Do budy!
      • wariant_b Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:21
        porannakawa02 napisał(a):
        > Te pieniądze...

Te pieniądze widocznie prezes pan pilnie potrzebował i musiał je wydać
        jako osoba prywatna - podejrzewam, że w związku z chorobą matki.
        • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:35
          człowiek który kontroluje biurowce Srebrnej i ma swoje media nie musi zbytnio kombinować dla jakichś 160 tysięcy złotych. po prostu chciwy jest i byłby nieszczęśliwy, gdyby taka sumka przeszłaby koło nosa.
          Znam trochę w miare zamożnych starszych ludzi i wszystkich łączy chorobliwa chciwość i pazerność.
          Nieważne ile mają, są chorzy jeśli muszą za coś płacić.
          • wariant_b Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:47
            wujaszek_joe napisał:
            > ...po prostu chciwy jest i byłby nieszczęśliwy, gdyby taka sumka przeszłaby koło nosa.

Człowiek, który ma możliwość wydawania pieniędzy pod nazwami firm
            lub nazwiskami innych osób nie musi brać pieniędzy na siebie.
            Może być goły, jak nie przymierzając Ojciec Dyrektor i mieć wszystko.

Skoro Kaczyński te pieniądze wziął na siebie, to znaczy, że musiał je
            wydać jako Jarosław Kaczyński, osoba prywatna, a nie normalnie wydać.
            Żeby mu się MA z WINIEN w rachunkach zgadzało.
            • wujaszek_joe Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:50
              no chyba że tak
          • camille_pissarro [...] 18.05.13, 21:08
            • piq dlaczego, canaille, za peerelu... 18.05.13, 21:11
              ...kapowałeś na kolegów w twojej kompanii zomo, i to za darmo? Lubisz to?
    • volupte Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:01
      Legal:-)
      • porannakawa02 Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:06
        PiS nie mogło po prostu dać kasy Kaczorowi, więc zrobili to via wydawca.
        Przekręt prosty jak drut.
        Klasyczna przepierka mafijnej kasy.
        Tym razem kasy uzyskanej od podatników - w mafijny sposób przepranej.
        A CBŚ, ASBC, WF i CBA oraz urzędy skarbowe dopiergalają się do babci co to kwiatkami przy krawężniku z koszyczka.
        • volupte Re: PIS to pralnia 18.05.13, 20:17
          Ale przekret legalny, nic mu nie zrobią.
    • wiosnaludzikow Nieźle dealują 18.05.13, 20:50
      Obłudnicy.
      • chateau Re: Nieźle dealują 18.05.13, 21:24
        Arogancja i pogarda jak u książąt udzielnych.
    • obeznany44 Re: Pralnia to TVN... 18.05.13, 21:47
      małych polskich rozumków....
      • wujaszek_joe Re: Pralnia to TVN... 18.05.13, 21:55
        aleś ty obeznany!
        • obeznany44 Re: Pralnia to TVN... 18.05.13, 21:59
          bez przesady, a tym nawet pies moich sąsiadów wie....
      • yoma Re: Pralnia to TVN... 18.05.13, 22:05
        I dlatego pisięta do niej od rana przyspawane. Swoją drogą piski jak to z wami jest? U was zami bezrobotni, żeście po 18 h do TV przyklejeni?
    • kecawa Wsciekly atak po-lszewii 18.05.13, 22:08
      Nic to nie da ..po-lszewicki atak jest już nie skuteczny- Tusk jest nagi w swojej całej krasie.
      :-)
      • obeznany44 Re: Wsciekly atak po-lszewii 18.05.13, 22:10
        ale starali my sie no i tak dalej i TVN z nami była budawali my....

• yoma Re: Wsciekly atak po-lszewii 18.05.13, 22:24
        Wacuś, a skąd ty wiesz cokolwiek o krasie nagiego Tuska? :)
    • sawa.com Pokręcilo was zdrowo 18.05.13, 22:10
      W ustawie o partiach politycznych jest zapis; Środki finansowe zgromadzone w ramach Funduszu Eksperckiego mogą być
      wykorzystane na finansowanie ekspertyz prawnych, politycznych, socjologicznych
      i społeczno-ekonomicznych oraz finansowanie działalności wydawniczo edukacyjnej,
      związanych z działalnością statutową partii politycznej.
      art. 30.ust4

Więc proszę nie świrować i nie robic zadymy. Sprawa wyglada na czystą jak łza. Nie znam ksiązki. Ale tytuł wskazuje na to, ze publikacja jest jak najbardziej w zgodzie z statutowymi zadaniami PiSu.
      • yoma Re: Pokręcilo was zdrowo 18.05.13, 22:25
        Przeczytaj, podyskutujemy o jej wartości edukacyjnej.
      • wujaszek_joe Re: Pokręcilo was zdrowo 18.05.13, 22:26
        widocznie tym paragrafem wyprano 160 tysięcy naszych złotych.
        • icek.goldberg Deja vu ?! 18.05.13, 22:32

Znowu się PiSdzielstwo się obłowi, a stocznia razem z inwestorami pójdzie w PiSdu.
      • calun_torunski sawa potwierdza przestepstwo wyborcze PiS z 2011 19.05.13, 03:09
        wydana w 35 000 egzemplarzy kaisazka sprzedawana byla w ksiegarniach - bylo to przedsiewziecie czysto komercyjne wedlug oficjalnych wypowiedzi kacykow z PiS - i nie mialo nic wspolnego z dzialalnoscia statutowa partii

www.se.pl/wydarzenia/kraj/film-o-jaroslawie-kaczynskim-i-jego-ksiazka-nie-kampania-kaczynski-wzial-przyklad-z-tuska_207096.html
        PiS wydajac ogromne pieniadze na "promocje ksiazki" obeszlo typowe dla demokratycznego kraju ograniczenia w wydatkach na kampanie wyborcza

jesli sawa twiedzi: "ze publikacja jest jak najbardziej w zgodzie z statutowymi zadaniami PiSu." oznacza, ze promujac w 2011 te publikacje PiS zlamala prawo wyborcze - a osoby odpowiedzialne za to przestepstwo moga spodziewac sie postawienia zarzutow, dodatkowo wynagrodzenie prezesa partii za prace przy wytworzeniu publikacji statutowych partii w wysokosci politycznej 160 000 PLN netto stanowi jaskrawy przyklad naduzycia pozycji w partii

o tej sprawie oprocz CBA bedzie sie moglo wypowiedziec kilka innych instytucji - jest jaskrawy przyklad lamania prawa i szyderstwa z instytucji partii politycznej w demokratycznym panstwie
    • 0ficjalny Najlepiej niech prokuratura wyjaśni i po krzyku 18.05.13, 22:40
      Kogo trzeba wsadzi, a kto czysty puścić wolno.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Pokręcilo was zdrowo 18.05.13, 22:56
      "na razie nikt nie ma za to postawionych zarzutów"

na razie.....

a w ogóle coś z tą partyjną kasą dziwne rzeczy się dzieją
    • trevik PiSowi zwyczajowo nie zrozumieli... 19.05.13, 00:33
      W obrocie gospodarczym, zwłaszcza robiąc operacje z użyciem tzw. "pieniądza publicznego" taka sytuacja jak opisana w artykule jest przesłanką do przeprowadzenia szczegółowej kontroli skarbowej z uwagi na możliwość nadużycia - to znaczy wypłacenia sobie samemu w gruncie rzeczy publicznych pieniędzy, które przemieszczając się pomiędzy podmiotami "zataczają koło".
      O tym właśnie napisał newsweek.

Forumowi PiSowi nie mają problemu w kontekście opisu sprawy napisać coś w stylu "czysty jak łza bo partia ma prawo wydawać forsę na działalność wydawniczą".
      Zastanawia mnie tylko, czy sami w to wierzą, co piszą, czy też tak piszą, bo uznali, że Prezes jest "czysty jak łza" bo jest i już?

T.
      • calun_torunski czekamy na pismo audytora z PiS o sprawdzeniu loso 19.05.13, 02:40
        losowo wybranego przelewu na 160 tys i stwierdzeniu jego prawidlowosci z data 20.05.2013 i potwierdzeniem z sekretariatu sejmu potwierdzajacego przyjecie pisma rowniez z ta sama data

wyglada na to ze Polska ma swojego Beslusconiego - ciekawe, kiecy chlopcy zaczna sypac o bunga-bunga u prezesa ???
        • dekameron2 Re: czekamy na pismo audytora z PiS o sprawdzeniu 19.05.13, 05:55
          nikt tego nie ruszy
          dziwnym trafem prezes święta krowa
      • dekameron2 Re: PiSowi zwyczajowo nie zrozumieli... 19.05.13, 06:26
        jak zwykle u PIS wszystko mętne i szemrane
    • lechu112 Re: PIS to pralnia 19.05.13, 07:14
      Artykuł zamieszczony w tygodniku "Fakty i Mity" Nr 43 (399) 26.X. - 1.XI. 2007 r

"Na prośbę wielu Czytelników powtarzamy tekst z 2005 roku ("FiM" 18/2005), na który powoływał się Donald Tusk w kampanii wyborczej.

O dwóch takich...

Skąd się wzięli bracia Kaczyńscy? Z filmidła "O dwóch takich..."? Owszem, ale nie tylko, a nawet nie przede wszystkim. Początki prawdziwej kariery rodzeństwa sięgają Komitetu Obrony Robotników (lata 1977-1980), jednak bez jakichś oszałamiających sukcesów. Tak naprawdę narodziny politycznych Kaczorów można datować dopiero na rok 1989, kiedy to obaj panowie stają się promotorami rządu Tadeusza Mazowieckiego. Jednak bardzo szybko swoją miłość do premiera zmieniają w nienawiść. Czas pokaże, że podobnie będzie z ich kolejnymi namiętnościami.

Wiosna roku 1990. Kaczyńscy zacierają ręce na wieść o konflikcie między Mazowieckim a Wałęsą i zakładają partię rozłamu "Solidarności", czyli Porozumienie Centrum. Tak naprawdę nie chodzi jednak o PC - ono ma stanowić przykrywkę przekrętu na miarę kradzieży księżyca. Prawdziwego.

Jarek i Lech zakładają oto Fundację Prasową "Solidarność". Kogóż jeszcze widzimy w tej firmie? Jest arcybiskup Gocłowski, jest Maciej Zalewski (obecnie w więzieniu za pomoc Gąsiorowskiemu i Bagsikowi w ucieczce z Polski), a także Sławomir Siwek (milioner),Krzysztof Czabański (powiernik Kaczorów) i Maria Stolzman -później wiceminister rolnictwa, obecnie polityk Unii Wolności. Zarządza Fundacją Rolniczą. To taka firemka, która kieruje częścią interesów Kościoła na wsi.

Fundacja Prasowa "Solidarność" z Kaczorami na czele, dysponując kapitałem założycielskim w kwocie - UWAGA! - 180 zł, nabywa "Express Wieczorny" - jeden z największych wówczas dzienników w Polsce o nakładzie przewyższającym nakład "Wyborczej" i "Życia Warszawy".

Powiedzmy to jeszcze raz: dwaj braciszkowie dostają za 180 zł (tak działo się wówczas, podczas podziału RSW) największą polską gazetę! I co z nią robią? Od razu mianują naczelnym Krzysztofa Czabańskiego - człowieka bez reszty im oddanego.

Jednak aby wydawać dziennik, trzeba po pierwsze - mieć o tym pojęcie, a po drugie (i najważniejsze) - należy posiadać jakąś kasę. Bracia nie mają ani jednego ani drugiego. Ale od czego mamy służebną rolę państwa wobec grupy trzymającej władzę! Bank Przemysłowo - Handlowy (wówczas jeszcze własność RP) przekazuje Fundacji pieniądze (jako darowiznę!) w kwocie równej kosztom trzymiesięcznej pracy redakcji - prawie 2 mld starych złotych. Ale to wszystko mało i mało. I tu właśnie ujawniają sie nieodkryte dotąd talenty bliźniąt. Otóż wynajmują oni bankowi BPH budynek przy Alejach Jerozolimskich 125/127, pobierając czynsz ... za 10 lat z góry! To są ogromne pieniądze. Dziś za taką kasę można by utworzyć nowy ogólnopolski dziennik. Żeby było jeszcze ciekawiej Lech i Jarosław Kaczyńscy wynajęli tę nieruchomość i... wzięli za wynajem pieniądze, chociaż ona nigdy do nich nie należała.

Lecz to wciąż za mało. Kolejna państwowa firma, która wysupłała darowiznę na rzecz Fundacji braciszków, to Budimex. Ten sam, który wybudował Licheń i miał Tuderka za szefa. Ile dał? Nie wiemy dokładnie ile, ale wiemy że bardzo dużo.

Czytelnik w tym momencie jest przekonany, iż Kaczory potężną kasę z pieniędzy podatników pakowały w "Express Wieczorny" - w jego rozwój. Nic bardziej mylnego. Forsa szła na finansowanie działalności PC praz na wydawanie dziennika "Polska Dzisiaj". Ów tygodnik w ciągu dwóch lat trafił cztery razy do kiosków!Reszta kasy trafiała do "Tygodnika Centrum", Stowarzyszenia Dziennikarzy Katolickich, "Tygodnika Solidarność" oraz "Ziemi garwolińskiej" - pisemka o nakładzie 2 tyś sztuk. A dlaczego? A dlatego, że "Ziemią Garwolińską" zarządzał wówczas Marek Suski, zaufany braci, a dziś czołowy działacz i poseł Prawa i Sprawiedliwości.

No i na to właśnie poszła cała forsa, a tu raptem zbliża się kampania wyborcza. Skąd wziąć na nią środki?! - biedzą się bliźniacy. I wpadają na pomysł: opylimy "Express Wieczorny"; wyssaliśmy z niego wszystko, więc teraz trup pójdzie pod młotek.

Pojawiają się Szwajcarzy (ot, głupki jedne) chętni do zakupu. Dochodzi do transakcji na kwotę... No i tu są różne dane. Według naszych ustaleń, Kaczory spuszczają "Express" za mniej więcej 25 miliardów starych złotych. Z tych pieniędzy PC finansuje swoją kampanię wyborczą w roku 1993 i... przegrywa na całej linii. Na otarcie łez tylko Lech Kaczyński zostaje prezesem Najwyższej Izby Kontroli.

A tymczasem Fundacja Prasowa "Solidarność" już ledwo zipie. Wszystkie środki władowała w elekcję Kaczorów i w kasie pojawiło się dno. Ale braciszkowie mają główki na miejscu. Nigdy wszak nie ma tak, by nie można było jeszcze czegoś chapnąć. Są przecież nieruchomości Skarbu Państwa zarządzane przez Fundację. No to trzeba je sprzedać. ale jak sprzedać nie swoje? Jak spieniężyć dla siebie coś, co jest własnością podatników? Otóż bardzo prosto - wystarczy tylko bezczelny pomysł!

W lutym 1994 roku Lech i Jarosław upoważniają zarząd Fundacji do założenia trzech spółek: "Srebrna", "Interpoligrafia" i Celsa". Po co one? A po to, że mają sprzedać z majątku Fundacji co tylko się da. A da się sprzedać np. biurowce przy Alejach Jerozolimskich i ulicy Srebrnej, drukarnie przy ul. Nowogrodzkiej, a także mały obiekt przy Ordona 3.

Sąd Gospodarczy jakoś nie ma czasu na sprawdzenie, czy nieruchomości są własnością Kaczorów. Jest to co prawda jego obowiązek, ale kto to wysokiemu sądowi wytknie? Bezczelność Kaczyńskich jednak osiąga już taki pułap, że jeden jedyny budynek (ten przy Alejach Jerozolimskich plus dwa samochody) wnoszą aportem do ww. trzech spółek. Do każdej oddzielnie. Ślepa Temida klepie bez niczego to jawne oszustwo.

Stan więc mamy taki: są trzy spółki - wszystkie pod kontrolą braciszków - i...przestępstwo (wniesienie aportem nie swojej własności) zostaje zalegalizowane. Otóż 29 grudnia 1994 r. w gabinecie kierownika Urzędu Rejonowego w Warszawie zostaje podpisany akt notarialny, na mocy którego Skarb Państwa (czyli My wszyscy) przekazuje wspomniane wcześniej budynki i działki, na których stoją, Fundacji Kaczorów. Niesamowite? A jednak prawdziwe!

Bracia mają poza umiejętnością trzepania kasy jeszcze jedną właściwość - talent do skłócania przyjaciół. Tak się stało nie tylko z Wałęsą, ale np. ze Sławomirem Siwkiem. Poszło o pieniądze oczywiście.

Było tak: Siwek znacznie poniżej kosztów własnych drukował braciszkom "Nowe Państwo", a w zamian miał dostać na własność spółkę "Interpoligrafia" - razem z jej maszynami poligraficznymi. Miał i dostał, ale nie do końca. Dostał też bowiem anioła stróża, czyli nowego akcjonariusza - biskupa Andrzejewskiego.

Co na to niezawisły sąd? Nic! Klepie kolejne sprawozdanie finansowe spółki i udaje, że nie widzi, iż całkiem zmienili się jej akcjonariusze.

Kaczyńscy zabrali się też do zarządzania nieruchomościami przy Alejach Jerozolimskich i ul. Srebrnej. W tym celu tworzą kolejną spółkę - "Srebrna Media" to klon spółki "Srebrna". Powstaje też kolejna fundacja - "Nowe Państwo" - którą zakładają: arcybiskup Gocłowski, Jarosław Kaczyński i Ludwik Dorn. Jakby tego było mało, szeregi fundacji zasilają spółki "Srebrna" i "Srebrna Media". Dostałeś, Czytelniku, zeza? My też, ale o to właśnie Kaczorom chodziło - żeby jak najbardziej wszystko zagmatwać.

Jak już wszystko jest "cacy", to nieruchomości Kaczorowe zostają powynajmowane. Wszystkie - na biura instytucji państwowych, a więc takich, które płacą dużo i w terminie.

No to Kaczory śpią na pieniądzach? Praktycznie tak, ale teoretycznie nie - dla fiskusa - wynajem nieruchomości na papierze przynosi bliźniakom same straty. Rok w rok - około 3 mln zł. Niesłychane, bo przecież biznesem zarządzali i zarządzają sami "najlepsi eksperci" PiS od gospodarki, czyli: Jarosław Kaczyński, Lech Kaczyński, Ludwik Dorn, Adam Lipiński, Wojciech Jasiński, Marek Suski oraz inni pomniejsi - w tym małżonki niektórych wspomnianych.

Czy Kaczyńscy są zatem idiotami?
      Udowodnimy, że nie są, gdy wspomnimy, i
      • lechu112 cd i link 19.05.13, 07:15
        www.4clubbers.com.pl/kosz/123310-31-10-07-31-10-07-fakty-i-mity-nr-43-o-dwoch-takich-czyli-czego-boja-sie-kac.html
        • ayran Re: cd i link 19.05.13, 07:23
          Oczywiście linku do rzekomego "powoływania się Donalda Tuska w kampanii wyborczej" nie będzie. Nie mylę się, prawda?
    • szwampuch58 Re: PIS to pralnia 19.05.13, 10:13
      szkoda pijanego pana freelancera wycieto
    • zbysio45 Re: PIS to pralnia a PO to Kto ? 19.05.13, 12:04
      Niektorzy mowia oraz pisza ze to maf...a?
    • cookies9 Re: PIS to pralnia 19.05.13, 12:14
      wujaszek_joe napisał:

>prezes ma pachnące, wyprane 160 naszej kasy.

Panprezes wie,jak robic interesy:-) najpierw mecenas brał klubową kasę niczym od prezesa
      i gosiewskich,teraz klub dał wydawcy ,a wydawca prezesowi..on sam,przeszedł wczesniej edukację ekonomiczną na zawlaszczaniu panstwowego mienia...
      • zielonabudka14 Re: PIS to pralnia 19.05.13, 13:18
        Kaczora i PiS-u nikt nie ruszy, bo wszyscy wiedzą, że zaczęłoby się darcie, że jest prześladowany. On to wie i nie boi się nikogo i niczego. Do obrony ma gwardię posłusznych fanatyków.
        • trevik Faktycznie 19.05.13, 18:36
          Może wyjść tak, jak z tym nieszczęsnym paprykarzem. Po słynnym "jak żyć?" rząd posterował "ręcznie" i przy okazji kontroli wniosków o odszkodowania wylazło, że są tam wałki wymagające wysłania CBA z prokuratorem - PiSowi w tej scenerii od razu krzyknęli, że Donald represjonuje swoich przeciwników....

Szkoda nerwów na tych głupków,

T.
        • dystans4 Re: PIS to pralnia 20.05.13, 13:33
          Póki co, - tak.
          Ale jeśli obejmie władzę, a jeszcze ją odda, to tym razem już zacznie się darcie pierza.
          Niech ją bierze, bo PO nie robi nic dla państwa, a im wcześniej to się rozwali, tym łatwiej będzie składać na nowo.
          A do Palikotowców, którzy 4 lata temu krytykowali próby krytyki, odnosiłbym się z baardzo duużą rezerwą.
          --
          buldog.
    • wiosnaludzikow jaka pralnia? 19.05.13, 21:21
      To zwykłe pasożyty na pieniądzach z budżetu.
    • veglie Re: PIS to pralnia 20.05.13, 15:22
      POkracza większa.
    • wiosnaludzikow tchórzem jest tutaj Tusk, jak zwykle 20.05.13, 15:33
      Powinno być wszczęte postępowanie karnoskarbowe czy ew. przynajmniej kontrola podatkowa, kontrola prawidłowości wykorzystania dotacji przez PIS/
    • lucky6666 Re: PIS to pralnia 16.06.13, 12:57
      a prokuratura - nic nie widzę ,nic nie słyszę
      • zdelegalizowacpis Re: PIS to pralnia 16.06.13, 19:06
        no bo dziwnie PISowi więcej wolno ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka